Nová řada bio výrobků Bio Plus v Delvitě


Tak konečně pomalu dochází na má slova a do bio výrobků se začínají opírat větší hráči na trhu, kteří se nespokojí s ušmudlanými obchůdky pro alternativce, ale vtrhnou se silným marketingem do supermarketů. Nový řada výrobků Bio Plus, kterou jsem právě objevil v Delvitě, je toho názorným příkladem.

Výrobky Bio Plus

Podle výpisu z rejtříku je firma Alternativ Plus s.r.o., která Bio Plus provozuje s rakouským pozadím. Nasvědčuje tomu i původ některých výrobků (Rakousko, ale jsou tam i české např. vejce).

Pozitiva

Další firma a další komunikační kanál, které natvrdlému českému konzumerovi budou do hlavy vtloukat kupuj BIO, kupuj BIO, kupuj BIO! Sami si vyberte jestli je to dobře :) Plus sympatická infiltrace bio výrobků na území tradičních regálů (tj. bio produkty mimo biokoutek alisas bioghetto :).

Negativa

Bohužel, našel jsem jich hned několik. První negativum je upozaďování certifikažní značky ekologického zemědělství které vydává KEZ (Kontrola ekologického zemědělství). Na obalu cibule i vajec je tato značka opravdu mikroskopická a snadno přehlédnutélná. Konzument bude mít brz ve BIO certifikačních značkách chaos a to není dobře. Firma navíc na svých stránkách tvrdí:

Všechny výrobky začleněné do sortimentu BioPlus® splňují požadavky Zákona o ekologickém zemědělství a navíc jsou při jejich produkci, zpracování a skladování dodržovány přísné kvalitativní normy Bio Plus.

Může mi někdo říct odkud tu „normu“ Bip Plus vzali? Vycucali z prstu? Tady vidíte co dokáže HC marketing. Tohleto se mi opravdu nelíbí :/ Další problém je anonymita. Výrobky jsou sice hezky zastřešeny pod jednou střechou, ale méně už jsou vidět konkrétní ekofarmy a zemědělci. Firma se honosí vyhledávačem původu produktů, který mi ovšem podl šarže na cibuli ani na vejcích nic nenašel. Děkuji pěkně za takovýto vyhledávač!

Třetím záporem je zbytečné dovážení rakouských (a dalších cizích) produktů, které si jsme schopni vypěstovat sami. Opravdu nevidím důvod k tomu abych si v Česku kupoval rakouskou bio cibuli!

Jsem docela zvědav jak se tato aktivita bude vyvíjet a jestli budou nějaké reakce ze strany českých bio zemědělců, případně dalších zainteresovaných subjektů. Taky mě zajímá jaké další výrobky, v jaké ceně a v jakém množství nám značka Bio Plus nabídne. Mně osobně si moc nezískala, občas po ní určitě sáhnu, ale nadále zůstanu věrný neanonymním menším producentům.

Reklama

Komentáře

Olma je velice fajn, navíc ty nízké ceny jsou +
Ovšem problém s ynonymitou je odbdobný, ale nestěžuju si :)

Koukám, že jsem ty HTML tagy tak nějak nepochopil. Odkazy sice fungují, ale z úplně jiných slov, než jsem původně zamýšlel. Ale příště už to zajisté dokážu stejně jako Pája. :)
Aby bylo jasno, rozněžňoval jsem se nad chutí plnotučného BIO mléka firmy OLMA a řadou certifikovaných BIO jogurtů. Vždycky když piju tohle mléko, vzpomenu si na skleněné láhve z dob socialismu a tu vrstvu smetany, která se ukrývala pod hliníkovým víčkem. Až mi tak nějak začíná být jedno, jestli to je či není anonymní BIO. ;) S těmi vodou ředěnými patoky většiny jiných mlékáren se to každopádně nedá srovnávat ani omylem.

A bonusem přidám něco, co mě poslední dobou nepotěšilo. Velmi rychle jsem si zvyknul na BIO chleba prodávaný v jednom ze supermarketů CARREFOUR na ulici Vídeňské. Sice jsem měl nepříjemné tušení v souvislosti s odkoupením této sítě firmou TESCO, ovšem stále jsem doufal. Marně. Na můj dotaz po zmizení bio produktů v sekci pekárna mi bylo odpovězeno tím, že jim zásobitel přestal dodávat BIO mouku. Že by právě toto bylo onou hlavní příčinou zmizení se mi sice moc věřit nechce, ale to je tak vše, co s tím nadělám – bohužel. :(
A to nemluvě o tom, že jsem od jednoho svého – teď již bývalého – spolužáka z jazykové školy, který brigádničil jak pro CARREFOUR tak pro TESCO, slyšel vyprávět, že přístup k potravinám je v prodejnách TESCO obecně mnohem horší – tehdy tuším konkrétně uváděl nějaké podrobnosti ohledně prodeje živých ryb.

jj na ty mlíka se staniolovým strhávacím víčkem budu taky vzpomínat na věky, nebo ty jogurty, aj :)

a

…české TESCO bohužel sucks :/

Cuketko, ja ty tvoje stranky prosla jenom zbezne, jsou fajnovy! :)
Kdyz jses takovej patriot, vis, ze v Dejvicich je nove otevrena prodejna Country Lifu? Tam taky hodne nabizeji bio potraviny. Mozna tady asi nekde na webu mas o tom zminku, jenom ja jsem to prehledla. Rozhodne bych ale prodejny CounLife nenazvala „ušmudlanými obchůdky pro alternativce“ !

ajoj ivi, díky za pochvalu :)

„ušmudlaný obchůdky pro alternativce“ samozřejmě navštěvuji i já :) novej country life jsem tady už zmínil (viz. zde: http://www.cuketka.cz/?p=149). ten nový je už určitě na cestě ke klasickému marketu, ušmudlanž a trošku i amatérský je pro mne i nadále…

u mně je na šestce jednoznačným favoritem albio a prozatím mě nová konkurence nepřesvědčila abych přešel do jiné stáje.

nutno dodat, že velkou roli v tom hraje to, že jsem maso(vše)žravec ,)

Tak jsem si před chvílí koupil v Bille (jak jsem ji neměl rád, poslední dobou se mi začíná líbit) bio jogurt z Rakouska a mňamka největší. Chuťově i barevně výrazné, velké kousky ovoce a obal se dá strhnutím hořejšku a odtržením boků a spodku rozdělit na 3 části – hliník(ová fólie), papír(ový obal) a plast(ový kelímek). Dle popisu pochází z regionu Národní park Vysoké Taury, Neobsahuje umělá barviva, aromata, zahušťovadla a sušený mléčný prášek a je vyroben bez geneticky modifikovaných přísad. Více infa zde. ;)
Měli na výběr asi ze tří druhů ovocných, jeden přírodní a také jsem zahlédl zakysanou smetanu.

Také jsem si všiml kozího jogurtu od českého výrobce, ale ten ochutnám až někdy příště.

Ten jejich web je totálně rulézní, už jen ten slogan: Ja! Natuerlich!!! ;D

Vypadá to pěkně, tak děkuji za dobrý tip na jogurt!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)