ňecká Taverna v Revoluční: S odřenýma ušima

Z archivu

O víkendu jsem zavítal do ňecké Taverny v Revoluční. Reference na ni byly smíšené a tak jsem byl docela zvědavý, jak to u nich chodí…

Prostředí a prezentace

Tavernu najdete v nyní rozkopané Revoluční ulici. Interiér je obstojný, všudypřítomné fotografie s řeckými motivy a obrovská malba na zdi (hraničící s kýčem) se vás snaží naladit směrem do středomoří (fotky zde). Všechno mi ale přišlo trošku ušmudlané a jestli měl interiér někdy nějaký glanc, tak teď už ho nemá. Potěší velkoryse řešený odtah cigaretového kouře a hustě rozmístěné závěsné stropní větráky. V době naší návštěvy (sobotní odpoledne) byla taverna poloprázná (obsazeny 2–4 stoly).

Úplně nejvíc si mě naklonily perfektní jídelní lístky. Stručně a jasně uvedeny podmínky, ceny i veškeré nabídky (u všech jídel možnost s sebou). Ukaždé položky navíc barevná fotografie, řecký název i český vysvětlující popis. Velmi dobře zvládnuto.

Provozovatel kromě této řecké taverny provozuje ještě podobné dva podniky Gyros fastfood a restauaci Old Athens v OC smíchov

Nabídka a fotoochutnávka

Tato řecká taverna nabízí rozsálou nabídku typických specialit. Jistě, některé věci chybí, ale pokud něco z řecké kuchyně znáte, určitě si vyberete kousek, který stojí za to ochutnat. Taverna se v jídlením lístku honosí řeckým a kyperským původem veškerých surovin. Podrobný obrázek si můžete udělat prostudováním jejich on-line jídelního lístku (na webu Taverny mají starou verzi, tato je z pobočky Old athens, která má na chlup stejnou nabídku).

Jako předkrm jsem si dal variaci tří studených pomazánek za 60,– kč. Zleva je to výtečná lilková s česnekem (Melintzana), ještě lepší natierka z tresčích jiker (Taramas) a nakonec ucházející sýrová (Chtypiti).

K tomu docela nevydařený vtip á la suchý rohlik – ochucené pečivo grilované na roštu tzv. Psomi scharas za 25,– Kč

Nemohli jsme vynechat úhelný kámen řeckých mezedes a asi nejznámější řeckou záležitost v Česku Tzatziki za 45,–. Na obrázku si povšimněte koprové ozdoby. Je sice pěkné, že tam prdli větévku zvadlého kopru jako ozdobu, ale co je mi to platné když chyběl v samotné rceptuře! Já znám tzatziki bez, i s koprem, s koprem mám samozřejmě raději. Mají klidně právo na recepturu bez kopru, ale proč mást zdobením, které není přítomno? Jinak to bylo výborné, hutné s typickou konzistencí řeckého jogurtu.

K tzatziki klasickou pitu za 25,–

Pojdmě na první hlavní jídlo – Bifteki Jemisto (mleté hovězí a vepřové plněné sýrem) za 200,– Kč. Tomuto kousku se nedalo nic vytknout – štavnatá, příjemná a kouřová chuť z grilu jak má být + výtečná sýrová pl�?ka.

Tady vidíte přílohu, zapékanou rýži s červenou omáčkou – Ryzi pilafi za 40,– Kč. Já osobně tomu říkám rýže s kečupem za čtyřicet :/

Následuje můj kalibrační pokrm pro řeckou kuchyni – Mousakas (musaka) za 170,– Kč. Musaku zbož�?uju a mám na ní dokonce vlastní moc dobrý recept, který není snadné překonat. Chuťově velmi dobrá – výborně zapečený bešamel, masová pl�?ka průměrná, vyspravil to vynikající základ z lilků a cuket. Ale ta prezentace? Vidíte ten dokrojek opřený o hlavní porci? To jako, že aby nezůstal v pekáči tak mi ho tam připrdli, no kde to jsme? Tímto u mne celé jídlo potopili. Takto upravenou porci jsem naposledy dostal v roce 1988 ve školní jídelně ZŠ Míru v Ostravě ;)

Jako dezert jsme si dali Galaktopoureko s vanilkovým krémem (na obrázku) za 60,– Kč a ořechový dortík ze dvou těst Jianniotiko – Kantaifi (listové + takové to srandovní nitěnkovité těsto, velmi podobný předchozímu) za 70,– Kč. Byla fajn, ale řeknu to takto: loni jsem si z řecka přivezl podobný dezert v trvanlivé úpravě (v krabičce, zatavený ve folii) a (ne)čerstvost byla úplně stejná…

Káva Lavazza za 35,– Kč. Servis odpovídající, ale zatím asi nejkyselejší Lavazza, jakou jsem kdy pil. Za roztomilou retro skleničku s vodou a řeckým nápisem, kterému nerozumím, + bod ;)

Obsluha

Obsluha byla slušná, bez čekání a bez problémů. Nápoje i jednotlivé chody přicházely ve správném pořadí a dobrým načasováním. Na druhé straně dominoval typicky český znuděný výraz typu „jste mi úplně ukradení, hlavně aby už padla“. Tímto si mne podnik rozhodně nemlže získat.

Druhá věc, která mně vyloženě pije krev je, když se momentálně pauzírující mladý muž zaměstnanec usadí ke stolu u vchodu, zapálí si cigáro a v poklidu vykuřuje a pozoruje kmitající kolegyni. Pohled na lelkující personál, navíc hulící, je otřesný!!! (když už tedy náhodou má nějakou tu pauzu a chce si zapálit, tak ať se prosím odebere na místo k tomu určené!)

Závěrečné hodnocení

Můj celkový dojem je bohužel mdlý, unavený a znuděný. Navzdory teoretickému stavu bez závažných prohřešků, ale vzhledem k špatnému poměru cena/výkon, to vidím na průměrně slabých pět cuketek z desíti. Tato restaurace (pro mne) spadá do kategorie „zážitkových“ podniků (tj. kromě dobrého jídla očekávám přidanou hodnotu) a v tomto ohledu propadává. Gastronomický zážitek pro dvě osoby za bezmála 900,– Kč si představuju úplně v jiných dimenzích! :(

Vzhledem k tomu, že v Praze je asi jen 4 – 5 podobných podniků, říká si to o porovnání, podobně jako u pečeného kolene. Já si velmi rád udělám přehled jak na tom je řecká kuchyně v Praze a věřím, ža vy rádi se mnou :)

Omluvte sníženou kvalitu fotek. Pro můj fotoaparath tam byla tma jako v pytli. Stativ a osvětlovací aparaturu si s sebou na večeři neberu. Stejně tak jako nechci ostatní hosty obtěžovat bleskem. Dík za pochopení.

Reklama

Komentáře

cau
vraj je mensich greckych tavern kopa, napr. v Dejvicich.
ja som bol len na Zizkove v tej velkej a slo to.
kantaifi sa robi z nasekaneho filo fylo fillo cesta.
to listkove asi tiez bolo skor filo.

Poslední dobou zažívám v ČR v oblasti restaurací „střední a střední vyšší třídy“ povětšinou zklamání. Končím návštěvy „obecně“ vyhlášených obecně podniků. Od recenze Šupiny jsem zavedl novou metodu vyhledávání „kvality“.

Ptám se místních.. kam by zašli.. kde vaří dobře…

Super zazitek jsem absolvoval minuly tyden na Slovenksu. V Hotelu Tulipan – Tatranska Lomnica. Ctyrhvezdickovy hotel s luxusni restaurací, DOKONALOU obslouhou, SPICKOVYM JIDELNIM LISTKEM a „legracnimi cenami“ (diky happy hours a kurzovemu rozdilu sly ceny na 50%) – kava Illy za 17 Kc, non-alko kokteil 19Kc, 200g biftek 145 Kč, polévka 30 Kč, nadpozemsky chutnající dezerty za 25-35 Kč.

V kuchyni kraloval reprezentant Slovenska na kucharskych olympiadach. Konecne jsem se ujistil, ze polevka je polevka.. a ze jidlo lze dotahnout do posledniho detailu.

Byl jsem jako ve snu…..

JJ, správně to má být filo těsto, ale neuvádějí to v jídelním lístku, tak bych tomu moc nevěřil. Jinak filo těsto se dá koupit v obchůdku (majitel konkurnenční taverny Olympos) v Radhošťské ulici (na objednávku nebo musíte mít zrovna štěstí).

Kopu malých taveren v Dejvicích bych tedy chtěl vidět :))) Haha…

Pro úplnost tady dávám seznam řeckých restaurací, které mám v merku:

Taverna Olympos
Restaurace Zorbas
Taverna Romantza
Kavala (jediná taverna na šestce (Dejvice), co znám)
Athina
Diogenes
Taverna
Delfy

Znáte li další , které tady nemám v seznamu, šup sem s nimi!

Ještě k tomu nitkovitému těstu:

Na stránkách Taverny v Revoluční mají zřejmě překlep (nevím, řecky neumím), který jsem hezky opsal :) Správně je to těsto Kadaifi (kadaif). Určitě se k němu dá nějak dopracovat z filo těsta, ale v ňecku se kupuje přímo jako už hotové.

Nic to nemění na tom, že pokaždý na to čumim jak na živé nitěnky :D

cuketko,
k tomu listu tech taveren – delfy myslim uz nahradila jina restaurace a to tato http://www.sohorestaurant.cz/
jinak kavala taverna v dejvicich je celkem ok, ale restaurace na zizkove me nijak nenadchla – byla jsem tam v posledni dobe dvakrat a nic moc ;-(

pekne napisane.

my mame firmu kusok odtial, na Klimentskej, okolo tejto restauracie prechadzam velmi casto, ale tym interierom a zvadnutou obsluhou ma nikdy nenalakala sa tam ist najest.

Inak na Sukenickej ulcii 20 metrov od tejto taverny otvorili novu restauraciu, zariadenu v imidzovom style s neskromnym nazvom Perfect restaurant.
co som ochutnal ked om tam bol na menu, bolo vynikajuce.
okrem toho robia aj brunche a rozne ine vychytavky.

odporucam vyskusat.
dobru chut vsetkym

No vida, nakonec myslím, že nebudu daleko od toho svého původního odhadu 4-5 použitelných řeckých podnikl pro celou Prahu.

V Olymposu jsem byl naposledy v loni, takže je možno, že to šlo mezitím hezky do kytek. Sám jsem zvědav.

Dík za referenci na Perfect restaurant, je to tady už asi po páté tj. výzva k recenzi jistá ;)

Kdyz k „rekum“, tak do Krnova! Moje jednicka, prostredi, obsluha, nevtirava hudba, jidlo pripravovane pred hostem a pritomnost samotne recke mensiny, moznost koupit recky jogurt… je restaurace Hermes. http://www.dmhermes.cz/restaurace.htm

Díky za tip. Takto na dálku to vypadá zajímavě ;)

Ad řecká menšina: nechci generalizovat, ale vždycky mne trošku děsí ty okolnosti, za kterých se sem většina dostala.

Bohuzel jsem take navstivila Tavernu v Revolucni: vlasy v jidle, tim myslim vlasy, ne vlas… Kolega pozadal o sklenku vina, ktere jsme meli nejprve ve dzbanku. Prinesli neco uplne jineho. Vrcholem bylo, ze nam nauctovali i to, co snedl kolega, ktery to jiz zaplatil…

OMFG (oh my fuckin’ G_D)!!!!

No slyším tady pěkné věci. To se nám to v Revoluční pěkně vybarvuje…. :(

Díky Sony za zkušenost, kterou jistě musela vykoupit svými vlastními nervy ;)

jestli opouštíte zaběhnuté podniky slovutných jmen a hledáte kvalitu (a to jak pan Cuketka tak pan Gurmetklub), tak vám pánové s klidným srdcem doporučuji restauraci U sv. Prokopa…http://www.uprokopa.cz/kontakt.htm…tuším, že to do Středokluk nebudete mít ani jeden daleko:) A tahle restaurace (ono je to vlastně pension) zatím nebyla pro mně a mé přátele krokem vedle…check it

huku moc díky za tip, já „zaběhnuté“ podniky neopouštím, jen je velice rád demaskuji :)

ale abych se ti přiznal po pravdě, tak vláčet se do Středokluk nebudu, jenom proto abych zažil obyčejnou, příjemnou a fungující hospodu. i kdyby byla mega&super, tak pro mne z důvodu krkolomné dopravy není absolutně použitelná…

naopak, kdo to má blíže, nebo rád o víkendu vyjíždí na oběd, pro toho je ten tip ideální ,)

I kdyz.. jak studuji dostupne informace, vypada to max. na poledni menu. Fotky „zamrzleho interieru me moc nevzaly“. Na stite je vyfocen poutac Samson, ale v nabidce jsou piva z Plzne. Dale „napojov(i) listek“ je i pro me, velkeho gramatickeho „diletanta“, docela „rana“.

ježiš zamrzlej interiér nebrat:)) To je sousední sport bar pro místní štamgasty…uvnitř restaurace je to jak kuchyní tak prostředím hozené do stylu „staročeská chalupa“…nicméně uznávám, ten nápoják je silný kafe:)

A co Etrusco (www.etrusco.cz) Je to sic zaroven aj pizzeria, ale s Greckou kuchynou tam mam relativne pozitivne skusenosti.

Ty jo, to Etrusco vypadá zajímavě, je to míchanice kuchyní jak sviňa, ale vypadá hezky. Uvidíme… ;)

pěkný, moc pěkný :) teď jsem si domů jedno přinesl a nafotil, večer bude článek z nákupu, tentokrát pojmenováno zase pro změnu jako Kateifi…

Zajimal by mne Vas nazor na reckou restaraci Faros ve Sporkove ulici, podle mne drive jedina opravdova recka rest. v Praze. Bohuzel se zmenil majitel….

Tuhle restauraci jsem měl také v merku, ale už se na ni stejně jako na tavernu Romantza nedostalo, takže nevím. V blízké době návštěvu neplánuji, ale jestli se tam dostanu tak recenzi sem určitě přihodím. Díky!

ňecká kuchyně mi přijde bez chuti – barevně dokonalá, chuťově už je to horší… každopádně když už, tak doporučuji Meduzzy na Újezdě…. naopak tavernu v Revoluční ani náhodou – a může za to hlavně personál – málokde si personál dovolí zahraniční turisty oslovovat stylem: uhni s tou prackou, ať tam můžu položit ty příbory čuráku

I já mám nepříjemné zážitky z řecké taverny v Revoluční.Letos v květnu jsme tam byli s větší společností na obědě, personál nás obsluhoval s velmi otráveným a unuděným výrazem, většinou to byly slovensky hovořící servírky s „buranským“ chováním. Vše jsme měli na jeden společný účet. Jedna kolegyně odcházela dříve, a tak šla k pokladně zaplatit svou část ze společného účtu. My po nějaké době také platili a bylo nám divné, že účet je příliš vysoký. Tak jsme začali kontrolovat položku za položkou a nakonec jsme zjistili, že nám personál přičetl k účtu i zaplacených 600 kč naší kolegyně. Bylo evidentní, že o tom servírky vědí, neboť nás jedna stále pozorovala a ve chvíli, kdy viděla, že si účet přepočítáváme, přiběhla k nám a hned začala cosi koktat o omylu a rovnou najisto začala odpočítávat již zaplacené položky. Takže, bacha na ně! My tam tedy již nikdy nepůjdeme a můžou toho litovat, neb naše návštěvy byly pravidelné a účet byl vždy přes 5 000 kč. Od té doby chodíme do Podolí do nově otevřené restaurace Delphy a je tam mnohem příjemněji. Krásnější prostředí, dobrá jídla i vína, velmi příjemný a ochotný personál, ceny jen o málo vyšší než v Revoluční a v pátek večer tam hraje i živá hudba.

Komentáře jsou uzavřeny.