Pho a bun cha v Pražské tržnici

Z archivu

Nevím jak u vás, ale u mě dosáhlo roztetelení jarem naprostého vrcholu! Nemůžu se soustředit, zatuhávám pod každým rozkvetlým stromem, mám chuť na nanuky a na coca-colu. Svědí mě sliznice i kolečka a opravdu nevim, na kterém sportovním náčiní se venku rozmlátit dřív. Dá se na to něco předepsat?

Jo. Třeba obrovský kotel kouřící polévky Pho. Nebo taky porce nesmyslně šťavnatého vepřového v Bun cha. Když to zapijete pivkem, vydržíte pak v klidu asi dvě hodinky. No, alespoň něco… ;)

Dvojici autentických vietnamských specialit už určitě znáte z mého povídání o tržnici SAPA. Vězte ale, že se dají ochutnat i mnohem blíže centru – přímo v Pražské tržnici Holešovicích (nyní River Town Prague).

Stánek je zašitý naprosto dokonale – Iránský jaderný program hadra. Od hlavního vchodu se musíte vydat doprava, do té druhé hlavní dvoj-ulice. Potom půjdete po pravé straně dál dozadu, až k potravinám NORMA, hned za nimi zahnete doprava do naprosto temné a odpudivé uličky s hromadou oblečení. Teprve asi po 50 metrech je pak přímo pod cedulí budovy č. 8 vytoužené vietnamské bistro (recenze na Scuku).

V nabídce je celkem pět druhů polévky phở (ve velké a malé porci). Měl jsem zatím jen jednu a tak si nejsem jistý všemi druhy:

  • (kuřecí, 70,– Kč)
  • bò gà (kuřecí + hovězí, 70,– Kč)
  • bò chín (hovězí ?, 70,– Kč)
  • bò tái (hovězí na medium ?, 80,– Kč)
  • xào (stir fry ?, 90,– Kč)

Budu rád, když mi hádanku s překladem pomůžete rozluštit (provedeme tzv. cuketko-crowd-sourcing ;)! Já jsem měl základní hovězí a maso v ní bylo well done, takže tipuji bò chín… ;) Vidíte ji na hlavním obrázku. Rozložil mě u ní už jen ten naprosto fantasticky lehký a přitom koncentrovaný vývar. Měkké plátky šťavnatého masa, klíčky, jarní cibulka a bylinky na ovonění jsou už jen na doražení. Je to hotový plovoucí poklad v misce ;)

Druhá část nabídky je už naštěstí s popiskami:

  • bún chả (klasika – vepřové na roštu, rýžové nudle, salátek a zálivka, 85,– Kč)
  • bún nem (místo vepřového jsou jarní závitky + zbytek, 85,– Kč)
  • bún bò khô (osmažené hovězí na česneku s citronovou trávou + zbytek, 85,– Kč)
  • jarní závitky (á 17,– Kč)

Viděl a okusoval jsem bún chảbún nem. V keramické míse jsou nudle, bylinkový salát a maso zároveň. Stranou dostanete misku se sladkokyselou zálivkou.

Teprve teď jsem se dočetl, že všechno maso z grilu se před podáváním do ní namočí. Proto se nelekejte mastných ok na povrchu a malých černých kousků na dně. Tak to má být! Jinak si samozřejmě močíte nudle i maso do zálivky taky sami.

Maso v bún chả opět nezklamalo. Je méně česnekové, než to, které (třeba) znáte ze SAPY. Shoduje se ale v jedinečné šťavnatosti a kouřovosti z grilu. Nevím jak to dělají, ale dělají to moc dobře. Za pár kaček a v porcelánu. S příborem nebo s hůlkama.

Není taky divu, že se ke stánku na jídlo stahují trhovci ze všech koutů tržnice. Na Čechy je nastražena i klasická obrázková nabídka cca 20 jídel tzv. „české číny“. Jako loajálnímu čtenáři tohoto blogu vám ale zakazuji objednat si cokoliv z ní! :)))

Jsem moc zvědavý, jestli stánek najdete a jak vám bude chutnat. Na místě už je určitě delší dobu, ale já ho objevil až teď. Pokud se vám bude líbit, určitě si ho nenechte pro sebe. Podle mě je to totiž „cesta do pekel“. Pravé vietnamská kuchyně je v Praze stále poskrovnu a možnou cestou, jak to změnit, je zahrnout podobná místa zcela zaslouženou pozorností.

Vietnamci jsou určitě skvělí kuchaři a na ty standardizované asijské kejdy s glutamanem, které jsem jim naší poptávkou vnutili, je jich opravdu škoda… ;)

Když už tam budete

Určitě si nenechte ujít další dvě atrakce. První a největší je nová lokalita ovozelové tržnice v hale číslo 22, kde se po zimě přesunula z menší haly 26. V současné době je tam snad 40 různých stánků, samopěstitelé ale zatím přibývají dost pomalu. Jedinou jistotou českého zboží je vytrvalý trhovec s širokou nabídkou českého ovozelu z Vysočiny a z Čech. Má vynikající brambory, kořenovou zeleninu a hlavně český česnek. Jedinou nevýhodu tržnice je zatím to, že trhovci už odpoledne mizí a balí stánky. Snad čekají až se rozjede sezóna… ,/

Druhý tip představuje nová restaurace Sasazu, která startuje s povedeným asijským menu za docela fajn ceny. Berte ji jako „levnou“ skoro-kopii Buddha baru a určitě se nelekejte prostředí obřího night-clubu… ;)

Phở a bún chả jinde

Víte o dalším místě v Praze (v Česku), kde dělají dobrá a autentická jídla z Vietnamu? Podělte se. Já zatím vím o těchto čtyřech lokalitách:

Je to všechno? Snad ne-e! ;)))

Reklama

Komentáře

Zrovna včera jsme se s kolegy bavili o Sapě a o tom, zdali náhodou na Pražské tržnici taky není stánek s vietnamskými specialitami. Tvrdila jsem, že asi ne. A mám radost, že jsem se mýlila :)

Hm, to musela být dobrota! Už delší dobu mám cukání udělat zase bun cha o víkendu k obědu.
V holešovické tržnici bývalo dříve pár skvělých stánků s jídlem, jeden s čínskou kuchyní byl nepřekonatelný, když jsme v divadle zkoušeli, byl v permanenci. Kuchař to vařil přímo před vámi, byl zajímavý výběr jídel, cena i porce slušná a hlavně to bylo neskutečně dobré!!! Ale o vietnamském stánku jsem fakt nic netušila.
Cuketko, jsi špión! ;-)

špión orientální / chvíli nepromarní / ten ví, jak se dělá špionáž ! Cuketko, co otvírací hodiny? Dá se tam zítra posnídat? Je to bezpečné? (odpoledne mám schůzku!)

Pivli:

a ten stánek už tam teda není jo? škoda :(

Sklenka:

no, moje špionáž byla provedena tak, že jsem byl na místo dovlečen ;) sám bych to nenašel :) posnídat se tam zítra dá, počítám že to bude nějak rozumně odpovídat pracovní době vietnamců a trhovníků tj od nevidim do nevidim :) bezpečné to je, jsou tam dřevěné lavice, kde je dost místa, je to čisté, vše v porcelánu pěkně i s nerez příbory. jen to má děsivé okolí. tak se nelekej :) a věř mi! :)

Dnes jsem byla v SAPA po delší době (cca měsíc) a dostalo se mi z jejich strany křížového výslechu o důvodech absence. Ano, je to ostuda, jelikož je to jen 5 min od nás autem. Přivezla jsem sto kilo bylinek (včetně úžasné šalotky s natí) a nějakých neznámých bylin, která se chystám nasekat do velikonoční nádivky místo kopřiv. Buď to bude něco s THC a budou veselé velikonoce nebo ne. Snad to přežijem. Nicméně pholévku pho mají výbornou a vůbec jsou velmi milí. Ať se jim daří.

4. Už tam myslím není. Hledali – nenašli. :-(
Ono je to tam vůbec celé překopané.
5. hihi, to by byly veselé Velikonoce s nádivkou plnou trávy!
Oni v tom teď jedou ve velkém!
Hm, vzpomínka…to takhle když si dáte pár koláčků s travičkou před představením, aniž tušíte co v tom je…to je pak síla!

Já jsem ten nadpis článku nějakým periferním viděním přečetla jak pánbůh v Pražské tržnici :o)
Zajdu a vyšpióním víc od kamarádky fotografky z nejmenovaného magáče.
Zítra se jdu rozmlátit na brusle, taky mi to nějak nedá spát

Kunova:

to je krásně :) to se mi na nich líbí. jejich prodejní skillz jsou nesrovnatelné s jakýmkoliv průměrně zombijojodním českým prodavačem :)) bylinky sou super, tak hlavně bacha! vozí to beztak rovno někde z políčka v džungli .D

Pivli:

nějaké stányk tam ještě určo jsou, chce to projít, třeba tenhleje tak nastražený že ho téměř není možné najít náhodou. je šikovně schovaný mezi těma šílenýma hadrama :)

možná to zamaskovali schválně!!! :D

Terezka:

pan buchta v pražské tržnici? :)))

jojojojo brusle, už sem se letos vymlátil aj s ďourou do nových riflí :)))

Ja tedy jeste narazil na Pho v Thanh Long, ktera je v Ostrovni. Nechutnalo spatne, ale oproti originalu to preci jen nebylo stopro ono. Ale cena byla stejna.

Ten stanek znam, objevili jsme ho asi pred rokem, a chodim tam v lete tak jednou dvakrat do mesice na obed… mohu jenom doporucit, a sobecky doufat ze tam nebude pres poledne moc narvano :)

Drobnou zajimavosti ke zkouseni jsou tam i ty plechovkove napoje fy. Wonderfarm (jo ja vim, chemie a cukr v kazdem kousku – priznam se ze nektere z nich jsem nedokazal dopit, pro totalni jinakost chuti (winter melon tea budiz prikladem, a to pise milovnik caju typu pu-erh).

8. Určitě je stánek důmyslně schovaný schválně. Ale mají smůlu, co? ;-)))
Jojo, stánky tam jsou, ale fakt se to vyměnilo, teď tam zajdu občas, ale posuzuju to coby pravidelný návštěvník (téměř denní) především v letech 98 – 2007.

No já tuhle nemohla najít ani tu ovozel halu, český česnek jsem nakonec pořídila na Haveláku..Při příští výpravě se pokusím vypátrat i stánek.
No jo, zeptat se nejmenované fotografky z nejmenovaného magazínu mě nikdy nenapadlo..ani třeba na bylinky ze Sapy.. ještě že to někoho napadlo za mě :)

12: na Haveláku nakupuji u manželského páru z Českého ráje, tipuji, že česnek byl odtamtud.
Fotografku proklepnu :-)

Víte někdo o pravém vietnamském jídle mimo Prahu? Třeba 200km po D1?

Jeste k te restauraci ve Slezske: pry tam (podle tech Expats) maji mit kavu na vietnamsky zpusob, na tu jsem ac moc nekafuju, docela zvedavy:
"sua dá "http://www.latimes.com/features/printedition/food/la-fo-banhmirec5b-2008nov05,0,2461850.story

A skoda ze na „tohle“http://www.latimes.com/theguide/restaurants/la-fo-banhmi5–2008nov05,0,6637767.story si asi jeste nejakou chvili pockame…

Je super, že zase obnovili tu tržnici v bývalém Baumaxu, je to tam skvělý. A jeden pán má dokonce čerstvej maďarskej česnek – letošní – je vynikající. Já ten čínskej fakt nedokážu koupit. Kdybych ho přidala do jídla, jakoby tam nebyl… SaSaZu taky sleduju, bydlím hned za rohem, takže v tržnici sem jako doma, o tom stánku schovaném taky vím… Kdž tam chodí „domorodci“, tj. Vietnamci, určitě vařej skvěle.

Pane Cuketko je snad mozne ze jsme se potkali tuto sobotu (ja s otepi pomlazek) u vchodu SaSaZu? Ani jsem nedychal kdyz jsem vas spatril! :) Takhle se zhmotnuji ty internetove/tiskove ikony dosud zname jen z rozmazanych fotografii :)

Tak stánek nalezen bez problémů a potvrzuji, že bún chả je stejně dobré jako v Sapě. V ovozelové hale fungovala většina stánků, zakoupila jsem český česnek a nějaké bylinky v květináčku.

Ten ‚vytrvaly trhovec‘ je asi pan Malek, bydlel jsem pobliz trznice a chodil k nemu casto. Je to proste takova ‚ferova‘ zelenina.

Jan:

ano, mylsím že je, je to ale stejný provozovatel jako od podobného stánku na haveláku, alespoň se na sebe vzájemně odkazují jako na jednu firmu… určitě i sortiment je skoro identický :)

žádná mapka :)

pěkně se tam vydejte a chvilku si pobluďte :) můj popis je navíc přesný a dovede vás přesně k cíli :)

Telefonický report od kolegyně z centra dění:
Byla teď na tržnici na obědě a prý u stánku totálně narváno, lavičky plné a všichni si dávají vietnamská jídla, a ne ta z fotek čínská:))

Další vietnamská restaurace je ještě v ulici Na slupi na Praze 2 naproti kostelu Zvěstování Panny Marie. Dělaji tam jak Pho tak i Bun Cha. Polévku Pho vám uvaří i v Budějovické ulici v nově otevřené čínské? restauraci (pár metrů od prodejny Albert směrem k Pankráci). Jinde jsem na těchto jídlech nebyl, proto budu rád, když ochutná někdo, kdo zná tato jídla odjinud a napíše srovnávací komentář. Díky.

Michala:

to je jasný, že jsem to já objevil upně poslední :) všichni už to tam znaj :))

ToJeFuk:

bezva tipy! děkuju moc :) nová motivace obejít všechna míst a adát si duo buncha+pho :)) těším se a určo zkusím! :)

Byl jsem dnes na revjůčku a zdá se mi, že bun-cha je lepší v Sapě, měl jsem taky pho a ta byla moc povedená. Každopádně je to příjemnější než cestovat až do Písnice, na druhou stranu Holešovická tržnice nemá ten saigonský feel :-))

Jinak samozřejmě cuketko-efekt, plno českých lidí na obědě, kteří si dávali pho a bun-cha. Chtěl jsem se jich zeptat, kolik jich je cuketka fans :-))

Zdravím všechny, diskuze o vietnamské kuchyni mě přivedla na jednu otázku. Kamarádka mi před čase přivezla z Vietnamu rýžovou pálenku (bohužel jsem zapomněl název) Byla čirá a krásně voněla a chutnala po jasmínové rýži. Bohužel v Čechách to nemůžu nikde sehnat..ale přiznám se, že jsem zatím pátral jen ve večerkách, nebyl jsem ještě v Sapě, té se týká druhý dotázek, nepochopil jsem článku uplně dobře, jak se tam dá dostat. Pustí mě tam kdykoli jen tak, nebo je potřeba mít nějaký papír typu živnosťák atd?Děěěěěkuji..a panu C chválím web, jsem věrným čtenářem!!!

31. nikdy tam po mě žádný papír nechtěli, ale jezdím tam autem (mám to při cestě domů), takže s vchodem pro pěší zkušenosti nemám.

V 1915 jsem dorazila do tržnice v nejvyšším stupni absťáku po bun cha a už bylo zavřeno:-(
(Tržnice má otevíračku 6–20 h.)

Včera jsem měl phở bò tái (v tržnici) a bylo to s mletým masem, nechali jsme si ho zabalit s sebou a dostali jsme kelímek vývaru a misku nudlí se zeleninou zvlášť. Nebylo potřeba to ani ohřívat (bydlíme za rohem) a pro stačilo to bohatě pro dva (ale už jsme si před tím dali něco menšího v Sasazu).

Podle fotek to vypadá, že nejlepší polívka vypadá v Praze stejně jako v Brně. De facto jinam než do „čajna taunu“ nechodím.
Pohled na standardní meníčko dává tušit (jak říká můj společník Mára), proč je vietnamec tak výkonej.

a když zajdete k čínanům…
tak mezi dveřma hned řekněte

kche ši, woa šjang jao fejčangchao vúfang.
wopůjao vejting.

a ještě bych mohl dodat, zabiju tě jestli mi to uděláš blbě, ale to by bylo asi blbý..:-)

o vikendu jsem se o bun cha pokusil vlastnimi silami, jelikoz jsem to nikdy nikde nejedl, nedokazi rict s jakym uspechem :) nicmene maso lahodne…

Na bún cha se chystám (opět) o víkendu, neodolala jsem. Sice to nedělám na roštu, ale v troubě a pak to trošku dogriluju, ale chuti je to výborné, skoro takové, jako originál. Však jsem teď doplnila zásoby chilli omáčky. :-)))

38.: u Číňanů to možná zabere, teď ještě aby Vám rozuměl vietnamský obchodník.

44: Jsem tam byla v neděli odpoledne a bylo zavřeno a všude prázdno. Skandál :-)!

46: A nebyla nějaká razie na padělky? to pak bývá chvíli pusto prázdno…

Hai! Dekuji za vsechny tipy na mistá, kde se fprazé váží pho a bun cáo. Já jen přidám odkaz na http://www.vegfood.cz/ kam rád chodím já. Je to 100% vegetariánská (+ nekuřácká a nealkoholická) restaurace, kterou provozují Vietnamci. Jídlo mi tam šmakuje a opravdu rád chodím na jejich vegetariánskou podobu polévky pho. Rovnou říkám, že s tou karnivorskou se nemůže zcela poměřovat. Ono by to ani nebylo moc fér. Člověk se musí oprostit od předsudků stejně jako v případě nealkoholického piva. Od toho, když člověk neočekává chuť klasického piva, ale přistupuje k němu pouze jako k „nějakému nápoji“, tak zjistí, že to je výborné pití (zejména ten plešatý Bernard je skvělý), které hasí žízeň jako málo co. Každopádně to Pho Hanoi z http://www.vegfood.cz je lahůdkové. Stejně, ne-li více, si tam ulítávám na Bambusové míse, což je další z jejich velkých polévek. V poslední době hodně rozšířili čajový lístek, který jsem ještě neprozkoumal. Z čajů u nich však můžu vřele doporučit „čaj z lotosového květu“, což je sice normální zelený čaj, ale voní i chutná jako taková zvláštní kombinace bambusu a zemité vanilky.

dnes jsem to opět čeknul :) až na ty fronty kravaťáků na kungpao a jarní závitky, ouká :) + mňam .) celý tým bufíku je neuvěřitelně slušný a vaření jim dělá vyloženě radost…

stejně tak pořádná pochvala na konci!!!! :)

Byl jsem tam dneska také, asi nějak kol jedné. A mám podezření, že jsme seděli chvilku takřka naproti sobě. Dojídal jsem zrovna zbytky svého skvělého bún chả, když si tam přisedl někdo mně podezřele povědomý ale ne a ne si vzpomenout… :)

Každopádně díky za objev, budu se tam teď rozhodně vyskytovat častěji, jakožto věrný obyvatel Holešovic.

Benbuben:

ješišmarjá to je děsne trapný :) to jsem byl já samozřejmě!!! :))))) tak příště to mě neváhej(te) ťuknout sakra ;)

(předpokládám že k těm dvou dámám v krémových kostýmkách, které si daly jarní závitky a chodily si přidávat „tu náramně pálivou“ omáčku na lžičku si nepatřil ;))))

Včera jsem otestoval pho v té výkrmně na Budějovické ulici (za Albertem směrem na Pankrác) a dneska jsem zašel do restaurace Hanoi na rohu Slezské a Perunovy. Obě polévky na obou místech bych označil za lehce nadprůměrné, což osobně považuji za skvělou zprávu (nebyly ani mizerné, ani podprůměrné, ani epochální). Překvapivě v restauraci Hanoi byla sice nižší cena (80 korun proti devadesáti), ale zato mnohem větší kvalita prostředí, stolování a služeb. V té výkrmně bylo kolem oběda narváno, jídlo jsem dostal na tác a stoly byly pobrindané. V Hanoji bylo naopak čerstvě otevřeno, klídek, chládek, čisté ubrusy, milý číšník a k pití jsem si mohl objednat ten lotosový čaj, o kterém jsem mluvil posledně, a který mi tak moc chutná. V Hanoji jsem k polévce dostal místo citrónu limetku a kromě pálivé omáčky i nakládaný česnek známý ze Sapy a Malešic. Je více než jisté, že mě na obou místech ještě uvidí. Tak už zbývá navštívit jen to místo Na Slupi a v Holešovické tržnici.

Malý dodatek. Ve výkrmně na Budějvické mě uvidí jen proto, že to mám kousek od práce a prefabrikáty z firemní kantýny fakt už nemůžu ani vidět.

O VÝSLOVNOSTI. Pho Bo se nečte FO BO, ale spíš FA BA, přesněji řečeno, ta samohláska je to něco mezi A a O a je lehce nosová. Rejpnu si do rodilých Pražáků: Je to jako když vy říkáte „Co je to?“ a zní to spíš jako „Ca je tá?“ + ta lehká nosovka. Jestli to někdo od Vietnamců oposlouchá lépe, zajímalo by mě to. Nerad bych při objednávání vypadal jako kapitán Brannigan, když guacamole vyslovoval jako guakamoul a Champagne jako šeimpegn. Nebo jako můj kolega, který si v pizzerii objednával džnokči (že nepoznáte, co to mělo být).

[55]ano; jak se spravne cte gnocci? italsky neumim a hledat slovnik kvuli jednomu slovicku se mi nechce:) – tak rikam noky:)

[17]sakra, ja jsem asi docela chladna bytost:)))..ctu p. cuketku a vazim se p. cuketky, ale kdybych potkala p. cuketku, myslim, ze bych dychala absolutne normalne- to asi bylo off topic ale nemohla jsem se udrzet:)..

Do tohohle stánku chodíme občas na oběd z práce a je to fakt vynikající… tak doufám, že tam teď nebudou návaly cuketkoblogučtounů a nezdrahnou ;)

A když tam budete,dejte si k tomu fakt nějaký z těch podivných pitíček, co tam prodávají v plechovkách – chutě nevídané, neslýchané a desetikorunu tomu, kdo dá Winter melon na ex a ihned po dopití se usměje.

56 : já to vyslovuju jako „gnoči“ ale když řeknete „noky“, tak vám určitě taky budou rozumět :-)
Nok! Knedlík! Nok :-))

ph77:

na výslovnost „pho“ jsem našel pomůcku z angličtiny vyslovit jako „phir“ blíží se to tomu, co popisujete :)

lik+Pavlik:

„ňoki“ je správně :)

„A když tam budete,dejte si k tomu fakt nějaký z těch podivných pitíček, co tam prodávají v plechovkách – chutě nevídané, neslýchané a desetikorunu tomu, kdo dá Winter melon na ex a ihned po dopití se usměje.“

To zní jako výzva, hehe:))

[60]vazne?? kdyz to rikala v pizzerii ma francouzska kamaradka, brala jsem to jako srandu:)

Ad gnocchi. Je to jak píše pan C., čte se to zhruba jako [ňoky s dlouhým k, jestli se to tak dá říct]. gn je [ň] jako ve slově Bologna [Boloňa] a cchi je [ki] ani ne tak jako ve slově Chianti [kjanty], jako spíš ve slově chitarra [kytarra]. K tomu chi a cchi dodám, že italština nemá písmeno ch [chá], ale pouze c, které když je následováno písmenem i nebo e, tak se z něho stává ci [či] a ce [če] a když následuje hi nebo he, tak je to chi [ky] a che [ke]. Dvě cc jsou prostě jen zdvojenou hláskou a na výslovnosti nic nemění, kromě toho, že se před ní udělá taková malá pauzička a zbytek slova jakoby visí ve vzduchu. Stejná pravidla jako pro c platí i pro g (ge, gi, ghe, ghi). ca, co , cu a ga, go, gu jsou [ka, ko, ku] a [ga, go, gu]. Například pizza je [pi ca], gnocchi jsou [ňo ky], papardelle jsou [papardelllllllle], gelato je [dželáto], mangiare je [mandžáre], bruschetta je [bruske ta] a Lamborghini je [lamborgíny]. Jo a gnocchi čtené jako noky je podle mě v našich končinách ta úplně nejlepší varianta. Kdyby někoho zajímalo, jak se to má s c ve španělštině (ano, je to jinak!), tak to vím také :-)

SASAZU!!!!! DÍKY ZA NENÁPADNÝ TIP! Opravdu ohromná kuchyně, takhle jsem si už dlouho nepochutnal. Ten kuchař je démon!

Vtipné je, že všichni koho zná říkají „Lambordžíny“ a když je opravuju, tak se hrozně diví…

1. dakujem za skvely tip. dnes som bol pri Bile labuti a neodolal som a skocil som do tramvaje do Holesovic.
dobre som si pomlsal. myslim si, ze tymto tempom yuppies vytlacia trhovcov :-)))
vlastne tam nejaki japik sedel ked som prisiel. prizna sa niektory citatel?

2. vyslovnost a obzvlast n'oki. ked to nevie host, je to OK. ked to nevie casnik, znamena to, ze ani casnik ani kuchar, ktory to jedlo mal casnikovi predstavit, nevie po taliansky, neucil sa v Taliansku a navyse je ignorant. tam my intelektuali a gurmeti nezerieme.

v BRNE mají pho v několika vývařovnách ve velkoskladu na Olomoucké. Z bister ve městě polévky po čase stáhli, nebot´ přiblblým domorodcům postačuje „gyros“.

Doporučuji vyzkoušet na Olomoucké zapečené bagetky (asi pozůstatek po Francouzích)., které podávají v jednom z těch bister. Plní se bylinkami a plátky masa. Maso je pikantně okořeněno směsí, která dodá růžovou krustu i nezvyklou ale lahodnou chuť. Dochucuje se to celé ještě domácí chilli omáčkou (ot sao).

K dostání jsou také smažené larvy, ale do toho jsem ještě nešel. Prodávají je však i mražené.

V lednici odpočíná naložený bůček, zítra se bude péci a grilovat, ještě jdu nakrájet zeleninu a udělat lák. :-)))

ad SaSaZu – teď jsme odtamtud přišli – máme to fakt za barákem. Interiér ohromující designem (dezénem), ceny ohromující svou relativní malostí (100 – 200 Kč, nejdražší lobster nějak za 500 Káčé), obsluha pozorná a decentní a vycvičená (v dobrém slova smyslu), víno i káva též kvalitní. Dokonce nás provedli kuchyní až do skladu orientálních surovin… Měla jsem dorádu s černými fazolemi na koriandru a dalších bylinkách… a můj muž hanojské krevety… Jsme nadmíru spokojeni. Takhle „světově“ vypadající a vařící rest asi ještě v Praze není. Klub za dveřmi také neuvěřiotelně povedený. Snad jim to vydrží a moc nepodraží. Skutečně BOMBA.

uff vratil som sa z Hanoie na Slezskej a parada. dal som si pho bo a bolo super. casnik to vyslovoval ako „fao bao“ ale ktovie, ci bol vietnamec, takze zatial vyslovnost nemenim. budem sem chodit casto.
teraz este prekonat ospalost

Opět jsem navštívil Hanoi ve Slezské (o den dřív než Sim) a opět si pochutnal. Tentokrát na kuřecí polévce. Ta byla podle očekávání jemnější. Jedna z mých společnic si dala polévku hovězí, druhá poprosila o nějakou nemasitou verzi, pročež ji dostala s bambusem a kulatými (ne placatými) nudlemi. Obě už s podobnými polévkami zkušenost měly a obě si pochvalovaly. Já také! No a až z Hanoie půjdete vy, popojděte kousek na roh Radhošťské a Vinohradské a navštivte tu prodejnu řeckých pochutin. Nebo to spíš udělejte naopak – jídlo se líp nakupuje nalačno.

Nejen „lambordžíny“ ale i kočárek „čiko“ je blbě.
Chicco,neboli Kiko.

pan Cuketka: Příště se ozvu, holt než to bubeníkovi sepne… :))))))

(těm dvěma dámám jsem se právě snažil uprknout, podezřele se na mě dívaly, jako by mi s tou extrapálivou chilli omáčkou chtěli něco ošklivého a extrapálivého provést ;))))

Z mnohaleté zkušenosti doporučuji navštívit restauraci Malý Buddha v ulici Úvoz na Pohořelci. Majitel Christian je mimo jiné skvělý kuchař, trenér meditací a Kung-Fu a hlavně umělec, který v Čechách žije skoro dvacet let. Prostředí restaurace je velmi originální stejně jako celé menu. Jídla na první pohled evokují asijskou všehochuť, ale inspirace vietnamskou kuchyní převládá. Klasické vietnamské názvy jídel v menu sice nenajdete a třeba Pho tam není vůbec, ale na požádání Vám ho udělají ve Vaší oblíbené variaci. Všechny jídla jsou čerstvá a voňavá, zelenina křupavá a chutná a mají tam nejlepší jarní závitky, co jsem kdy v Praze jedla. Vlastně ani nevím, které jídlo by mi tam nechutnalo, takže mohu jen doporučit!

Dekujeme za doporuceni! Bydlime hned vedle, trznici sice navstevuji kazdy tyden ale ted jsem tam byla 6 krat behem 3 tydnu prave kvuli Pho, a uz jsem zkusila vsechny druhy. Co se tyce Bun cha a jineho grilovaneho veproveho tak podle me ma u nich kolisavou kvalitu, obcas dobry obcas prumer.
Co se tyce instantnich kostek s prichuti Pho (viz Vietriatlon) tak asi fakt existuji :) tady se treba daji koupit instantni nudle s prichuti pho (10kc), v Nemecku jsem videla i neco jako praskovy pho ve velkem baleni. Staci to jenom stlacit do kostky.

lidiab > A ze jsem tak smely, protoze nejsem v otazce Pho evidentne dostatecne fundovan, nebyl by pro zacinajici polevkare nejaky strucny popis, co ktere Pho obnasi?
Ja jsem se dovtipil jen, ze Ga je kureci a Bo je hovezi, potazmo ze Bo Ga je s obema druhy masa. Zbyle druhy pro mne zustavaji mysteriem… :-o

Predem dekuji a preji krasny zbytek dne :)

c.

77 – Staci se podivat na post Pana Cuketky, ma to tam presne popsane. Mate pravdu, bo je hovezi a ga je kureci. Bo tai je lehce krvave maso (myslim ze ho do polevky hazeji syrove a az se dostane na stul tak je na pul uvarene) a pho xai je polevka s masem smazenym asi ve woku, je to takova michanice (stir fry) ale masa je tam vic nez u ostatnich druhu.
P.S. Do polevky take davaji nejakou nalozenou zeleninu. Mne to pripada jako sladko-kysely bambus ale nejsem si jista.

lidiab > Dekuji za odpoved.
Vami zminovany Cuketkuv post jsem asi bohuzel nenalezl (v clanku jsou popisy evidentne znacne domele, snad i proto v oblezeni otazniku), nicmene s Vasi empirickou zkusenosti to beru jako vec hotovou a pri nejblizsi prilezitosti budu „phoxperimentovat“ :)

Vietnamske kuchyni zdar! :)

c.

79 – ale ja jsem fakt mela na mysli ten clanek nahore. Popisy mohou znit domele ale p. Cuketka nejspise urcite udelal docela velky research jak na miste tak i potom a i kdyz u toho jsou otazniky, jsou to popisy vystizne a ktere odpovidaji realite. Alespon dle me zkusenosti :)
Dobrou chut!

Pověřil jsem taťku ať se zeptá jednoho ze svých vietnamských studentů a je to vraj přesně tak, jak je psáno hore v článku:
bò chín – s uvařeným hovězím
bò tái – hovězí na medium
xào – prudce osmažené neboli ostirfrájované
;)

S mega-taškami ovozelu jsem si dnes kolem poledne prorážela cestu těmi nesmyslnými stánky s oblečením jen abych také zakusila trochu toho Vietnamu tady v Praze. Zaváhala jsem a neodvážila se zjišťovat, zda servírují, do dnešního počasí ideální, polévku Pho i bez masa (sice je to, jak jsem z vašich příspěvků pochopila, gro toho pokrmu, ale já ho extra-moc nemusím) a objednala si Bún nem. Sice to v té zimě rychle vychládalo, ale i kdyby ne, chutnalo mi tak, že bych ten talíř vyluxovala stejně!

Maly update – vcera jsem tam byla zase na obede a objednala si Pho xai. Predtim jsem dostavala v obycejnem pho stirfry s masem a zeleninou, tentokrat jsem ale dostala nudle se stirfry a hodne hustoj, pruhlednou a chutnoj omackou. A nebylo to v polevkove misce ale na taliri. Bylo to jine ale take hodne dobre, se spoustou krupave zeleniny.

Zcela cilene jsme vyrazili na prazskou trznici s krucicim brichem, v hlave obtisknuty popis cesty a vidinou dobreho jidla. A nelitovali jsme. Za Normou jsme zabocili a zavahali, ulicka s hadrama vypadala,ze bude to posledni,co ve svem zivote uvidime :-) Po chvilce jsme zavetrili vuni a najednou jsme stali pred stankem…Polevka byla vynikajici (zvlaste po tuningu kucharem), bún bò khô nemelo taktez chybu, ve srovnani s temi blafy,co jsme meli pri posledni navsteve NoodleBaru v Praze.
Diky za tip!

Jsem velkej milovnik Pho. Vyzkousel jsem vsechny zminene odkazy. A tady je moje hodnoceni: O Pho v SAPA jsem se dozvedel z cesko-vietnamske spolecnosti Hanoi. Nejlepsi je pry v restauraci 666. A mohu to potvrdit. V Malesicich delaji take vyborne, ja chodim do velmi lokalniho stanku na hlavni ulici (pokud vejdete do trznice, tak rovne az uplne na konec a po prave strane). Maji tam i jine speciality a vzdy vyborne. V Holesovicich jsem byl vcera a take velmi dobre. Ve Slezske me velmi nechutnalo a jednoznacne nedoporucuji. Snazim se presvedcit mistni vietnamku, aby zacala varit Pho na dostupnejsich mistech, ale boji se. Vietnamska kuchyne je opravdu vyborna a mela by se sirit.

Zdravím všechny příznivce asijské kuchyně!
Výbornou pho bo mají v restauraci v centru Prahy – jmenuje se Thang Do Viet a je hned u Spálené ulice (Když vystoupíte z tramvaje směrem na Karlák, zahněte první ulicí doprava – je to hned naproti Ultramarinu). Pokud si z vietnamské kuchyně nevyberete, mají i klasickou „čínu“ a taky thajsko. Polévka stojí cca 105 Kč a je super.
Pho bo už vařím i doma. Podařilo se mi totiž objevit obchod na Francouzské ulici na Vinohradech (tram Jana Masaryka, potom sejít kousek do Vršovic) – naprostý ráj pro všechny, kteří mají rádi asijskou kuchyni – prodávají výtažek z koření na pho. Stačí už jen hovězí vývar a ostatní ingredience. Mají i čerstvou thajskou bazalku, koriandr, mražené krevety (vyloupané za 240 Kč/kg), limetové listy, věci na suši. Opravdu stojí za návštěvu!

Tak jsem dnes neodolal přemlouvání od kolegu a na Bun cha jsem taky vyrazil. Stálo to za to! Díky za tip, nebýt pochvalného článku, asi bych se hned tak přemluvit nenechal :)

Pro návštěvníky od dělnické ulice: stačí projít kolem Divadla Milénium, pokračovat rovně kolem Alza – příjem zboží a jste na místě.

Hola, netusite nekdo otviraci dobu stanku v Holesovicky trznici. Vzdy sem tam byl pres obed a dnes bych si tam chtel zajit na veceri, tak abych neostrouhal :-)

Tak já ti pomůžu vyřešit tu záhadu.

* bò chín (hovězí ?, 70,– Kč)
= hovězí maso je v tomto případě uvařeno totálně na měkko (asi jako na guláš)
* bò tái (hovězí na medium ?, 80,– Kč)
= hovězí by mělo být „kvalitnější“ než u bo chin, musí se nakrájet hodně tence, po ponoření do vařící vody se musí rychle vyndat (proto medium:)

* xào (stir fry ?, 90,– Kč)
= pho (nudle) se usmaží s česnekem, cibulí a do toho se přidá maso.
=

Hoj, dotaz pro všechny P(h)ožrouty :) … nevíte kde se dá v Praze (kromě Sapy) koupit „culantro“ (vietnamsky „ngo gai“)? Podle některých receptů patří do Pho spolu s koriandrem … Díky

Je to prakticky to samé. Asi jako když máte dvě variaty bazalky nebo máty. Takže neshánějte a dejte „obyčejný“ koriandr. Dlouhý koriandr nepotřebujete.;-)))

Možná je to skoro to samé (chuťově), ale jinak je to úplně jiná kytka :) … sice stejná čeleď. A protože chuť koriandru mám rád, tak mě to zajímá, protože tahle kytka má mít "silnější chuť.

To co máte na mysli je máčka smrdutá. Obecně je ale culantro(cillantro) v španělštině název pro koriandr, tedy jeho nať.
Já španělsky neumím, ptala jsem se odborníka. :-)

Coriander, cilantro, culantro. V indických kšeftech se ptejte na „daňa“. ;-)

Ještě ke koriandru, či specificky jeho nati: dalo by se říci, že jeho nejběžnější užívání je v krajinách, kde je teplé počasí. To přeje jeho růstu. Není to něco, co je k mání nepřetržitě, jako např bobkový list. Koriandr rychle „vyběhne“ do květu a i když všechny jeho části jsou jedlé a je možno je (bobule zelené i suché) použít v kuchyni, nať je potom sporá. (Vlastní zkušenost). Je proto záhodné opětované setí (staggered sowings).

K tomuto zeměpisnému faktoru lze přiřadit snad i to, že některým Čechům (a asi i jiným středo a severo Evropanům?) koriandr smrdí.
Osobně se přiznám, že to nebyla „láska na první čuch či chuť“, ale posléze jsme si padli do náručí a jsme nyní kulinárně nerozluční. :-)

Do kolika je ten stanek tam v Holesovicke trznici otevren? Kdybychom chteli treba zajit nekam na dobrou bun cha a pho, kolem 6 vecer, je to dobra volba? Nebo je lepsi v tomto pripade do Sapy?
Dekuji.

100. Dekuji, takze budeme muset bud tam jit nejak lehce po pate nebo jet do Sapy, pokud chceme treba v tech 6 a pozdeji?

102. :)) Jenze jsme chteli nejdrive to vyzkouset i s nudlema a polevkou, v tom prostredi. Ale asi to bude nejjednodussi. Jdu studovat recept Bunceka :)

kafemil: Já doporučuju na první pokus spíš tržnici, je to zaprvé blíž, SAPA je půldenní výlet, zadruhé se člověk musí celkem osmělit:) Ale to je spíš podle povahy asi…

104. Dekuji za podnety. Zkusim tedy ostatni presvedcit zdrhnout z prace trochu driv :)

kafemil:

ad SAPA, když stojíte uprostřed hučícího bufetu s bunčou (hai há) jako jediný čech a všichni na váís čumí, tak ej to prostě sranda :) ale k tomu jídlu to patří. po jídle můžete čeknout jak to nakládají a jak to grilař vzadu peče…

Dnes jsem tam byl taky znovu. Dal jsem si tam Bun cha a polevku Bho po ga. Odchazel jsem odtud jako zeppelin. Te polevky je fakt hodne :)

I nám učarovala vietnamská kuchyně. Na základě tohoto článku jsme vyrazili do SAPY na Bun-chu a jsme nadšený. V SAPě jsme už byli 3× a rozhodně ne naposledy!!! Ochutnali jsme bun-chu, pho (různé příchutě) a vše bylo chuťově výborné.
Při poslední návštěvě jsem se rozhodla ochutnat něco na blind a dala jsem si „Bun bo hue“. Je to jídlo vzdáleně připomínající vzhledem pho, ale chuťově zcela odlišné. Nebylo to nejhorší, ale ani nejlepší. Doma jsem pak dohledala, co jsem to vlastně jedla  http://en.wikipedia.org/…_Hu%E1%BA%BF Vývar je docela kalný a nevypadá moc vábně a v „polévce“ byly spíše tlusté kousky masa a chrupavky (což mě naštěstí nevadí). Pak tam bylo ještě něco, co jsme nebyli schopní identifikovat a do dneška nevím, co jsem to jedla :-) Nevadí, stejný pocit mám kolikrát třeba v různých fast-foodech :-) KAždopádně doporučuji návštěvu SAPY. Je to bomba a jiný svět!

A ještě mám jeden dotaz: nevíte, jestli v SAPě někde vaří mořské plody??? V krámech jich prodávají spousta (krevety, sépie, chobotnice, mušle), ale v restauracích jsem na nic nenarazila. Hledala jsem i vietnamské názvy pro seafood (např kreveta = Tôm, pokrm z krabího masa a krevetové pasty = Bún riêu atd. ). Neporadíte mi někdo??? Vaří to v SAPě nebo ne? Případně pod jakým názvem?

„Pho“ se cte jako „f“ s lehce „delsim tonem“-to musite spis odposlouchat-je zde hodne rozdilu, ktere jsou pro nas skoro nepostrehnutelne,
jak uz bylo poznamenano tak(bez spravne diakrity-vyjadreni prizvuku):
„Ga“ je kure, „Bo“ hovezi, „Cua“(a se ve vyslovnosti jakoby ztraci)-krab, „Tom“-kreveta, „Hn“ – musle, „foneticky reknete Mk“-sepie, pozor na to kdyz reknete treba foneticky" Nem Ku(a)-jsou krabi zavitky-ale pokud jsou podezrele levne, tak v nich vetsinou nebyva krabi maso, ale krabi tycinky atp.

http://www.rivertownprague.cz/
Tady najdete v rubrice ,,mapa trznice" ten stanek s obcerstvenim.
Nachazi se mezi halou 11a a 8 :D
Nebo autem muzete prijet vchodem k parkoviste Prazske Trznice, jak je divadlo Milenium a pote urcite uvidite vlevo malou ulicku hned u Alzy. Ulice se jmenuje Branicka. A asi po 50 metrech jste tam!

Diky diky diky!!! Zatim jsem jezdil jen do Sapy, ale dnes jsem diky vam tady vyzkousel Hol. trznici a pecka! Jsem ukojen.)) Navic kousek od kanclu, no proste parada…

Díky za tipy, do Holešovic se určo podívám i do restaurace ve Slezské. Všem doporučuju zkusit Bánh cuốn, je to moje nejoblíbenější vietnamské jídlo, mají to v Sapě, je to maximální bašta! http://en.wikipedia.org/…cu%E1%BB%91n

Jinak kuře je gà (kuřecí maso je thịt gà), kráva je bò (thịt bò je hovězí atd.), ryba je cá, prase lợn (Vietnamci taky ještě jedí thịt chó a thịt mèo, ale to tu asi neprodávají :-D )

Chcete-li pana kuchaře potěšit, tak řekněte, že to bylo rất ngon (česky bysme vyslovili jako roat – takový to anglický oa jako když říkáte neurčitý člen a- ngóón nebo zoat ngóón, záleží na dialektu, většinou tu jsou severní, takže spíš to druhý) – znamená to velmi chutné :-D

Zdar všem fandům vietnamské kuchyně!

Na určování Viet. jídel jsem si vyvinul jednoduchý systém. Opíšu si z nabídky bistra všechna jídla co ještě nemám v databázi. Pak je zadám do googlu a zjistím, o co se jedná. Buď podle fotek, pokud jsou to články ve vietnamštině, nebo pomocí popisu v článcích napsaných anglicky. V ANJ se jedná buď o texty milovníků této kuchyně nebo o reportáže turistů z cest po Vietnamu.

Za vyzkoušení stojí na tržnicích běžně vařený pokrm Bun Bo Nam Bo:
http://formerchef.files.wordpress.com/…vnbunbo1.jpg

Jsou to nudle bún + hovězí + voňavý bylinky (koriandr, bazalka..) + opražené arašídy + trochu sosu na spodu

Svěží voňavé jarní jídlo bratru za 80–100 Kč. Ňam!!! :)

Stánek v Holešovické tržnici pořád je, místo přesně odpovídá popisu, kvalita Pho výborná :)

Tak sem se vrátil z Hanoie – ta restaurace ve Slezské 57. Pho – hovězí … tvrdší maso, rozvařenější nudle, vývar bez chuti. Posypáno trochou porku a na misce dodané nakládané výhonky a limetka. Naštěstí na stole byl pikantní ocet s nakládaným bambusem a feferonkami a chili omáčka, tak se to dalo dochutit. Asi sem zmlsanej, poslední rok sem na tuhle dobrotu chodil na Budějovickou ulici. Jenže minulý týden změnili asi majitele, totálně překopali interiér a je zcela novej jídelníček a tyhle speciality z nabídky zmizely. Pho-Bo dělali znamenitou. No a tak jsem zde začal hledat alternativy. Slezská byla nejblíž. Příště zkusim ty Holešovice :-).

ano, je to smutné s tou Budějovickou, bojím se, že se z toho stává další nablblá „čína“, s bývalými majiteli patřila rozhodně k nadprůměru a to nejen kvůli pho bo

Někdo se ptal kde prodávají čerstvé culantro…mají ho v Holešovické tržnici,ve stánku který je naproti Penny marketu.
A opravdu je rozdíl v chuti mezi klasickým koriandrem a listy culantro.Schválně jsem koupil obojí a porovnával.
Culantro je mnohem silnější a po přidání do hovězího vývaru spolu s kořenovou zeleninou a zázvorem dá přesnou chuť Pho kterou mají v tržnici.

Pho-Bo se vrátila na Budějovickou!!!. Na jídelníčku není, ale na vyžádání ano. Pouze ale hovězí, kuřecí prý už nedělají. Přestali také dodávat nakrájenou feferonku, ale jinak kvalita stále obstojná :-)

Culantro prodavaji i na Francouzske. Celkem me naposledy prekvapili. Maji tam i obrazky vsech tech prapodivnych bylinek s nazvy. Ted meli i pandanove listy.
121. do vyvaru se preci korenova zelenina nedava ne?

Našli jsme to, je to za Alzou v temné uličce :)
měla jsem to hovězí na česneku a přinesli to zalité vývarem v polévkové misce, což překvapilo, ale bylo to dobré. Dokonce se jim uvnitř podařilo zamaskovat zeleninu.
Spolustolovník měl vepřové a to mi chutnalo víc, mu zase chutnalo víc mé hovězí, tak aspoň víme, co si dáme příště.

Lei: první papír vedle okénka jsou různé varianty Pho, tedy všechno polévky – kuřecí, hovězí, kuřecí + hovězí, hovězí kýta na česneku a hovězí kýta na zázvoru. Jako nepolévky mají na spodním papíru Bún cha – grilované vepřové s nudlemi, Bún nem – závitky s nudlemi a Bún bo kho, což je nějaké hovězí s nudlemi, které jsem ještě nezkoušel. Také jsem tam dnes byl.

Teda přátelé,to byla paráda.Nejdřív jsem to všechno nastudoval
u Vás a dnes jsem vyrazil do SAPY do té Hai Há.Zaujal mě před
tím bufítkem chlapec s rouškou,který tam griloval asi moje budoucí
jídlo.Uvnitř vládla pro mě naprosto skvělá nálada.Pár vietnamců
se tam velmi elegantně posilovalo a všiml jsem si jak to dělaji:
nejdřív si vemou pár ubrousků a své okolí a hůlky si lehce přeleští.Pak začíná obsluha nosit ty nerez misky s těmi dobrotami a oni si tam ještě nasypou čerstvé sekané papričky,které jsou na stole v plastových krabicích a trhají si ty lístky těch bylin na menší kousky a vše obratně těmi hůlkami namáčí a jí. Moje objednávka byla jednoduchá.Věděl jsem,že jsem ve „speciálce“ na jedno jídlo (jako když jsem byl na Ukrajině,kde podávali jenom šašlik a vodku),tak jsem prstem ukázal 1.A bylo.Bylo – za chviličku přistála miska s nudlemi – asi tak pro tři lidi,miska s čerstvými bylinkami a ledovým salátem,miska s takovou nakyslou a kořeněnou vodou a po akorát pauze miska – spíš talířek s miniaturními karbanátky a super pečeným bůčkem na grilu – přátelé ta vůně toho grilovaného masa je přímo božská.Maso opravdu delikátně křupavé a ty bejby karbanátky taky.Masa bylo podle mě tak 20dkg.Tak jsem to to taky různě namáčel,listy trhal,pokapával
nějakými octy s česnekem a chilli,prostě jsem experimentoval a
bylo to moc dobrý.Akorát toho bylo opravdu moc a nezvládl jsem to všechno.Z domova jsem si pro jistotu vzal vidličku,abych nebyl za … bylo to opravdu moc dobrý a ať se jdou naše vyhlášené restaurace bodnout! Děkuji Vám za tip!
celé odpoledne jsem strávil na gauči a snil o tom grilovaným bůčku – to nikdy nezvládnu…zdravím ty kteří tam ještě nebyli a žádám je ať jsou jsou naprosto v klidu a tady opravdu platí to o tom malém kašpárku a velkém divadle.Vietnamcům v Hai Há Zdar!

V sobotu jsem navštívil vietnamský stánek s jídlem na tržnici v Holešovicích a při srování „bufety“ v malé Hanoi (tržnice SAPA, návštěva před 14 dny) jsem byl velmi zklamán. Polévka Pho stejně tak jako výše zmiňovanané vepřové a hovězí vykazovalo minimum masa a zeleniny. O rozmanitosti barev a chutí se také nedá mluvit, neboť v Sapě máte u stelu nesčetné množství ingeriencí, kterými si můžete jídlo dochutit. Pokud bych chtěl opět vyrazit na něco asiejského, zvolil bych radši delší cestu do Sapi a okusil bych různorudé „kulinářské uměni“ tam než na tržnici v Holešovicích. Hodnocení (tak jako ve škole) SAPA 2, Holešovice 4-.

Já jsem se stánkem v Holešovické tržnici spokojen (přece když bych se potřeboval v Holešovicích najíst, nepojedu do Písnice), je to dobrý bod na gastronomické mapě Prahy, ale máte pravdu, že se mi tam několikrát stalo, že jsem měl důvod si stěžovat, protože jsem polévku dostal téměř studenou, což jak uznáte, není zrovna pro chuť pho dobré. Další důvod pro Holešovice – zkuste si v dnešním počasí navštívit SAPU, všechny silnice jsou jeden led se sněhem navrch a než dokloužete k nějakému stravovacímu zařízení, budete několikrát přemýšlet, jestli to nenecháte pro dnešek plavat.

Do stánku v tržnici chodím rok a půl a v poslední době mám pocit, že to jde s kvalitou dolů. Méně masa a horšího, méně bylinek… Dávám si pravidelně bunču a bunboko, polévky nemohu hodnotit. A štve mě to, protože na obědy to sem mám z práce kousek.

Jojo, asi se, tak jako mnoho dalších podniků, stává obětí svého úspěchu… a všimněte si, že tam Vietnamci prakticky přestali chodit, ač původně byl rozhodně zamýšlený pro ně. To taky není dobré znamení…

Co se týče tržnice v Malšicích, posílám odkaz, kde ji najdete. Vjezd/vchod se nachází nedaleko křižovatky ulic Tiskařská a Průmyslová. -ahttp://mapy.cz/#mm=TtTcFP@ax=133335712@ay=135933472@at=Vietnam%20v%20Malešicích@ad=Vietnam%20v%20Malešicích%20-%20vjezd@x=133326272@y=135928960@z=14

Aktualita: právě jsem se vrátil z oběda v Holešovické tržnici, pho bylo výborné, srovnatelné se SAPou.

Asi před měsícem otevřeli vietnamské bistro v Slavíkově ulici, v rohu náměstí Jiřího z Poděbrad. Vaří samozřejmě Phở, ale také Bún bò Nam Bộ a nějaké závitky. Vynikající!

(Kromě toho mají nevietnamská jídla jako třeba suši, zmíněnou obrázkovou „čínu“ a kebab.)

Hlásím mini vietnamské bistro na Nuselské nad Náměstím bří Synků kousek za odbočkou tramvaje č.18 do Táborské. Dnes jsem si dala inspirována Vaším blogem polévku Pho s hovězím, přinesli v keramické misce, spousta nudlí, krásně měkké hovězí a na druhém talířku nakrájení chilli paprička a citron, cena 75, jestli si dobře pamatuji. Mají i další druhy.

Začali se šířit na Žižkově. Na Saifertově ulici, od kostela směrem k zastávce Husinecká je vietnamská restaurace Hanoi. Malý fast food, ale taky výborný je u zastávky Lipanská. Jen seběhnete schůdky ze Seifertovy do Lipanské a hned uvidíte na rohu spojený plakát na tenhle výborný fast food a krmivo pro zvířata:-). Nenechte se tím odradit, vaří skvěle. No a do třetice, i když už je asi profláknutý, je vietnamský fast food na začátku Slavíkovy, když jdete od metra Jiřího z Poděbrad

V Holešovické tržnici jsou dvě bistra s vietnamskou kuchyní.

Luxusní Bun chả v nedávno otevřené vietnamské restauraci Pplk. Sochora 26, Praha 7

Pro nepražáky… Havlíčkova ulice v Hradci Králové. Vypadá to tam otřesně, když není otevřená letní zahrádka, tak je tam jen cca 6 stolů, ale vaří moc dobře ;).

Komentáře jsou uzavřeny.