První ochutnávka VOC Znojmo

V sobotu jsem ve Znojmě ochutnal první ročník vín VOC Znojmo a byl to šok. Blondýny-se-sklenkou-dvojmo-šok!

Na Festivalu vína VOC Znojmo se veřejnosti poprvé představily první lahve ročníku 2008 s etiketou VOC (vína originální certifikace). K degustaci pořadatelé přichystali bohatý hudební program a místní restaurace zase ve spolupráci s Rybníkářstvím Pohořelice připravily ochutnávku kapřích specialit. Byl to tedy takový znojemský trojboj – kapři, víno, zpěv.

Měli koule?

Mě nejvíc zajímalo víno. Vinaři ze sdružení VOC Znojmo měli za sebou první degustační komisi, ve které se rozhodlo, jaká vína se s touto novou značkou pustí do oběhu.

Jenom připomenu, že vinaři si stanovili vlastní pravidla a definice, ve kterých poměrně přísně specifikují typicky znojemská vína. Na premiérovém ročníku VOC 2008 se pak mělo ukázat, jak to vlastně bude vypadat v praxi.

Budou na sebe dostatečně přísní a budou se držet ideálu? Nebo pod značku VOC pustí úplně všechno, aby se nikdo ze sdružení neurazil a všichni měli co prodávat?

Měli!

Už samotný degustační lístek akce (v PDF) napovídal, že výběr byl pravděpodobně dosti tvrdý. Z třinácti vinařů se totiž podařilo uspět jen osmi z nich. Každému vinařství se pak podařilo umístit maximálně dvě různá vína s celkovým počtem dvanácti vín.

Byl to 8 x Sauvignon, 1 x Ryzlink rýnský, 2 x Veltlínské zelené a jedno cuveé Sauvignon + Ryzlink rýnský. Sami vidíte, že stačilo málo a hned dvě pro Znojemsko typické oblasti by pro rok 2008 vypadly úplně.

K samotnému výběru ještě nemám dostatek informací. Je možné, že výběr ještě není úplný, nebo vína na festivalu prostě jen chyběla. Tipuji ale, že už to tak pro nulaosmičku zůstane… :)

Aromatická smršť

Celé VOC Znojmo se mi navíc jevilo ještě příznivěji po přechutnání všech vzorků. Shoda s tím, co vinaři u jednotlivých odrůd deklarovali v propagačních materiálech, byla nadmíru vysoká.

Nejvíc to bylo poznat u Sauvignonů, kde si Znojemáci předepsali aromatiku černého rybízu a angreštu (nikoliv kopřivu!). Všech osm se této hlavní linie drželo s minimálními výkyvy. Pokud byla vína jiná, jednalo se o drobné nuance ve vůni a následné variace v komplexnosti chuti. Určující silně a jasně rozpoznatelný rybízový charakter ale zůstal.

Jediné, co doslova vyčuhovalo a rušilo linii, byl nevyrovnaný obsah zbytkového cukru. Od příjemně suchých 3,8 g až po neuvěřitelně marmeládoidních 96 g! Jestli má být VOC snaha o jasnou (a dobře zapamatovatelnou) definici prototypu znojemského Sauvignonu, nebylo by na škodu říct si na rovinu, kolik cukru v něm má na konci být… ;)

Velim podobné si byly i Veltlíny. Oba (vin. Dobrovolný, Lahofer) měly aromatiku s potenciálem vám urvat nos, ve které se navzájem proplétala kořenitost muškátu a mandlí. Vypíchnout ale musím jen jeden, a sice ten z vinařství Dobrovolný. Nejenže svého VOC druha decimoval v intenzitě projevů a ve vyváženosti cukrů a kyselin, ale taky měl skvělou koncovou cenu  – 120,– Kč. Veliká škoda, že podobných vín se do výběru letošního VOC nedostalo víc!

Čistý Ryzlink rýnský byl k vidění pouze na stánku vinařství Hort, a tak chybí srovnání. Ve vůni a složení aromatických komponent byl ale opět předpisový. Lehká voňavka s meruňkou utopenou v medu s kandovanou kůrou pomeranče, v chuti s příjemně šťavnatou až křupající kyselinou. Někdo by vzorek určitě označil za prvoplánový. Pokud ale toto bylo v zadání, tak proč ne?

Celkově jsem měl z většiny vín dobrý pocit. Stejně tak z jejich prezentace bez jakéhokoliv kličkování nebo „marketingového“ zveličování. Jestli je tohle cesta, kterou se chtějí ve Znojmě vydat, určitě jim fandím! ;)

Samozřejmě že se nabízí celá řada dalších otázek. Jak na VOC Znojmo reagují vinaři, kterým ročník 2008 nevyšel? Jak se k celému VOC staví ostatní vinaři ze Znojma, kteří v systému nejsou, respektive ostatní vinaři v Česku? A taky – jak a kdo finální podobu znojemských vín vybral a na základě jaké tradice?

Všechno je to trochu ve hvězdách, ale pokud se systém dostane alespoň bazálního přijetí (u vinařů i spotřebitelů), bude na podobné otázky spousta času i prostoru.

Kapr z Pohořelic

Série pozitivních dojmů u vín rozhodně neskončila. O pozornost vínomilců skvěle zabojovala i pětice místních restaurací (většinou „hotelovky“) s netradičními kreacemi na téma kapr. Sympatické bylo nejen poměrně odvážné pojetí, menší degustační porce a nízké ceny (do 50,– Kč!), ale i výběr hlavní suroviny – Pohořelického kapra. Toho stačilo do Znojma převézt jen necelých 40 kilometrů.

Na stánku Savannah byl k vidění tenhle krutě nastajlovaný kapří salát. Pod salátem a plátkem ředkve se skrývala tak jemně ochucená směs, že o jejím chuťovém profilu nejvíce vypovídá to, že ani po dni vzpomínání na ni nemám sebemenší paměťovou odezvu… ;)

Kapří „škvarky“ s krémovým sýrem s kari kořením a a cibulovo-jablečným chutney sice zapamatovatelné byly, ale zase jen kvůli nevydařenému provedení. Malé kousky kapra měly k úžasné konzistenci škvarků velice daleko. Těstíčko bylo navíc zvlhlé a ne příliš dobře ochucené.

Divoký (= zabalený do plátku pršutu :) kapří šíp s pečenou bramborou s křenem na stánku Prestige byl na tom chuťově o nepatrný chlup lépe. Jídlu ale podobně uškodilo odložené podávání a změklá/oschlá kůrčička.

Následují „Císařské kapří nugetky na zelenině“ od kuchařů z Happy Star. Krátké vysvětlení – nugetky = plátek filé, zelenina = hromada pomlácené grilované zeleniny. Nebýt docela odpudivé prezentace a nevhodně zvoleného pečiva, jednalo by se o moc a moc příjemnou interpretaci kapřího masa ve „středozemním“ stylu.

O řád promyšlenější a s téměř bezchybně provedené byly ukázkové porce z restaurace u Zlaté konve. Kuchař se držel víc při zemi, ale zároveň dodal skvěle provázané chutě. Svého „Karpatského kapra“ obalil v krupici, přidal slaninu a jogurtový dresink. I když to zní zvláštně, zvolené kombinace fungovala skvěle.

Ještě o kus lepší byl jeho „Vinný kapřík“. Filé z kapra bylo marinované ve šťávě z hroznů a z citronu, potom za čerstva ogrilované a podávané s omáčkou (z marinády) a s bramborovou kaší s olivovým olejem. Pro mě to byl absolutní vítěz s krásně dominující chutí ryby, kdy dochucení i příloha jen vyzdvihuje její přirozené vlastnosti. Explicitně – mňam! ;)

K vydařené gastronomické prezentaci mám pouze dvě smutné poznámky. Žádná z přítomných restaurací nedává kaprům dostatečným prostor na svém stálém menu a kapří speciality si připravily pouze u příležitosti festivalu. Ty se pak setkávaly s mizivým zájmem hostů, u kterých převládala smutná objednávka s jednou kolou a pivkem… :/

Máte rádi Znojmo? Už jste měli VOC Znojmo? A když ne, budete chtít alespoň ochutnat? Rybíz, nebo kopřivy? :)

Reklama

Komentáře

Ryby, rybíz i kopřivy mňam! Brala bych vše, nepochybuji, že to stálo za to! Jezdívám občas na Putování za vínem, které bývá zakončeno řízenou degustací v Louckém klášteře.
A co růžové víno podle receptu EU? To tam doufám nikdo neprezentoval!!!!

To je škoda, že jsme se nepotkali! Na festival jsme vyrazily s kamarádkou a u cimbálu seděly až do půlnoci. Každopádně pro příště nabízím azyl v podobě pokojíčku s postýlkou. Zorka

Pivli:

byl to fakt úžasné :) jediné co je na znojmu blbé, je obtížná dostupnost ne-autem… na otočku se to prostě nedá dát, i když je to takový malý kousek z brna. ohromně to tam ale žilo kolistama na kolech :)

růžovky mixnuté z bílého a červeného zatím nebyly :) stačil ten gambrinus všude okolo :(

z akce jsem byl ale nadšený. tak nějak by to mělo vypadat všude. slušná vína, ne moc vzorků a jasné zacílené + kvalitní jídlo, ne uplně mimo, lokální, české s propagací místních podniků :)

yorinkay:

no škoda :) musíte příště zdravit maniaky, co si to všechno fotí a šťourají se ve všem jídle do detailu :D

trhám si vlasy, že jsem jako patriot chyběl… na nákup VOCéček se chystám a udělám si degustaci všech. můj report jistě nebude tak sofistikovaný, možná ale neméně zábavný:)

Velmi zdařile napsaná reportáž.
Jsem dlouholetý fanda Sauvignon Blanc; přesto jsem si nejvíce virtuálně smlsl (5 souhlásek!) na popisu kapřích kreací. Píše vám to, pane Cuketko, s vzestupnou tendencí a dobře kalibrovanou, uváženou autoritou, zachovávající si původní svěžest a nadýchanost, dle mého soudu.
You may quote me. :-)
Keep up the good work.

5: Malé vysvětlení k 5ti souhláskám: Angličanům padají sanice, když vidí česká slova jako: smlsl, zmrzl, sprdl, škrtl, prskl.
Smrskl – 6!
I mnohem častější 4 samohláskové krásky jim předem vyráží dech. Nedovedou si představit, jak my to vyslovíme!

Možná pár porcí kapra a lahvička či dvě VOC by jim rozvázaly jazyky…

homi:

bylo to opravdu příjemné a VOCéčka taky :) jako neautomobilista se nevzdávám a v cestách na j. moravu budu letos určo pokračovat :)

1R:

děkuji moc z pochvalu, potěšila ;) já má vždy z takových reportů hrůzu, už jen jak vidím tu hromadu fotek, je mi blbě :))) zážitek ze znojma ale za tu námahu stál!

ad souhlasiny:

můj favorit je dvojmocné hl :)) ani se nehl, případně otázka hl si se? anebo ještě hůř: hni se hnise :) postel postel :) nech ty nechty etc…, ale to už jsme zase někde jinde :)

Mirka:

díky, zajímavé – přesto trochu místo téma článku. diskuzi jsem, s dovolením, přesunul zde:

http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…

Vinarum moc fandim a tesim se, az VOCecka ochutnam :o) Mam rada koprivu i rybiz, hlavne kdyz to neni nasyceny cukerny roztok, ale spis suche vino.

Jestli se mohu zeptat, jak je to s temi umele vyslechtenymi kvasinkami? Pak-li ze se pouzivaji, tak docilit vune a chuti predem dane neni zas takovy problem, ze?

10 – o to se mezi vinaři vedou spory až hádky a zdá se, že věc není tak jednoduchá a redukovatelná na chemickou rovnici, a že i v případě selektovaných kvasinek je výsledek dán převážně vstupní surovinou, tedy hrozny. Co se stane s kvašením bez přidání selektovaných kvasinek, jaká kvasinka nakonec v kádi zvítězí, o tom jsem slyšel několik vysvětlení a nejen já v tom asi nemám jasno :o)

6, 8 – myslím, že většině cizinců přijde jako nejhůře vyslovitelné české slovo HŘÍCH :o)

Dekuji, jen jsem myslel, ze pri pouziti systemovych pripravku na osetrovani revy pak mnoho puvodnich kvasinek na bobuli nezustane.Procez se dodaji umele, aby to aspon neco udelalo a to me nebavi.Rad bych vedel, jestli je ve VOC nekdo jdouci cestou prirodnich vin.

mirces:

odpověď na první část otázky najdete u původního článku – kultivované selektované kvasinky jsou povoleny. ad druhá část – cesto přírodních kvasinek jde dobrá vinice :) (o dalších zatím nevím)

Pan Cuketka:
Diky za radu, uz jsem je kontaktoval, kazdy takovy vinar zaslouzi velikou pozornost.Po ochutnavce podam zpravu.

Odskočil jsem si sem díky linku v Skleničkově zápisku – pěkná reportáž a zajímavě sepsané postřehy! :)
Mám určité informace, že by snad mělo proběhnout minimálně ještě jedno kolo schvalování vín VOC pro tento ročník, ovšem nakolik je to ofiko nedokáži říct…

Pokud si mohu přihřát polívčičku, moje fotky z VOC festivalu jsou zde http://www.vinnypavouk.cz/…znojmo-2009/ ;)

12. Spíš bych řekl, že na povrchu bobulí toho moc nezůstane při použití kontaktních přípravků, které se používají například i v ekologickém zemědělství.

Moc pěkný článek o nás. Jenom bych měl drobnou výhradu. Bohužel jsem neprozřetelně přečetl nahlas výraz „znojemáci“ a upadly mě obě uši. Tímto bych se tedy přimlouval za opravení a zamezení epidemie úpadků uší či vypálených očí. Děkuji.

Jestli se chystáš do Znojma, tak dej vědět. Můžeš u nás přrspat ať nemáš komplikace s dopravou:))) Zorka

Byl jsem tam,viděl jsem,napil se a zůstal jsem.Při ochutnávce vína ve sklípku v N.Šaldorfu -Znojma byla příjemná atmosféra,velmi chutné víno a co je hlavní-příjemní lidé.Díky.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)