Superpotraviny, elixír mládí a lov na antioxidanty

Co si to ten cuketka zase vymyslel – Superpotraviny? Ano! Vyhlašuji další cuketí tématicky týden, tentokrát na téma potravin díky nimž budete věčně krásní, zdraví a mladí! Půjdeme na to zcela pseudo-vědecky, osvědčenou tzv. cutektovskou ochutnavací metodou. Jestli to se mnou celý týden přežijete, slibuji že budete minimálně o deset let mladší, vaše IQ rozrazí sklíčko na IQ-metru a vaši upocenou plešku pokryje hutné afro ;)

Anti co? Antioxidanty!

Ať chcete nebo ne, jste celí poskládaní z malinkatých neviditelných buněk (ok, jsou trošku vidět, ale jen dalekohledem!). Ty buňky jsou 24/7 nonstop v práci (nutno dodat, že se jedná o rizikové pracoviště!), nemůžou si večer zajít na pifko ani o víkendu k vodě. Celý den se přehrabujou v haldě toxického odpadu a všechno dělají za vás. Chudinky, potom se jim nedivte, že se z toho některé úplně zoxidujou, lupne jim v bedně a buď z toho zešediví (=stárnutí, nemoci) nebo se dočista pomatou (=rakovinné bujení).

Naštěstí matka příroda (budiž ji země lehká) po sobě zanechala spoustu účinných mechanismů jak naše nebohé buněčné a enzymatické procesy regenerovat a chránit. Jedním z nich jsou antioxitanty, které brání chemickému poškození buněk (= rakovina, stárnutí, kardiovaskulární hcoroby, Alzheimerova choroba atp.). Mezi nejprofláklejší antioxidanty patří vitamíny (A, C a E), koenzym Q10, karotenoidy (lykopeny, karoteny, xantiny), eugenol, bioflavonidy (resveratrol, katechin), fenoly a desítky dalších.

Míra prozkoumání jejich účinků se různí, přesto jsou aktuálně pod intenzivním dohledem a na každý antioxidanty je zaměřeno hned několik paralelních studií. Tyhlety detaily myslím pro nás nejsou zas až tak důležité. Já se tady budu věnovat jenom těm nejznámějším, jejichž účinky jsou dostatečně prověřené a které jsou zastoupeny v běžně dostupných potravinách.

Samozřejmě nic se nesmí přehánět Svědčí o tom řada poznatků o škodlivých účincích antioxidantů při trvale nadměrné nebo neuvážené konzumaci některých potravin.

Potraviny bohaté na antoxidanty

Jako odrazový můstek využiju zatím nejrozsáhlejší studii zjišťující výskyt antioxidantů v potravinách, kterou provedlo americké ministerstvo zemědělství USDA.

Tady máte první dvacítku seřazenou od prvního do posledního: malé červené fazole (sušené), divoké borůvky, červené fazole (ledvinkové, sušené), pinto fazole, vypěstované borůvky, brusinky, artyčok (vařený), ostružiny, sušené švestky, maliny, jahody, jablka odrůdy Red Delicious, jablka odrůdy Granny Smith, pekanové ořechy, třešně, černé švestky ryngle, brambory Russet (vařené), švestky a jablka odrůdy Gala.

Kromě těchto jsou na antioxidanty bohaté: mleté koření – hřebíček, skořice a oregano, grepový džus, šťáva z granátového jablka, kakao, zelený čaj, rajčata, červené hrozny, mrkev, brokolice, celozrnná mouka a česnek…

V podstatě se dá říci, že žádnou zeleninou nebo ovocem nic nezkazíte – všude nějaký ten antioxidant zavazí ;) Tyto výše uvedené potraviny však patří mezi antioxidantové šampiony. Pokud tedy chcete do své stravy přidat více antioxidantů, jsou tyto pro vás tzv. sázka na jistotu. Vybraným potravinám se budu věnovat podrobněji.

Superpotraviny Amerického institutu pro výzkum rakoviny

Kromě potravin s antioxidanty, existuje ještě spousta dalších, u kterých byl prokázán přímý&příznivý vliv na zdraví. American Institute for Cancer Research na svých webových stránkách udělal pěkný přehled potravin, které bývají dávány často do spojitosti s prokazatelným účinkem proti rakovině. Z velké části se jedná také o antioxidanty a tak vám celý text vřele doporučuji k přečtení! Celý ten seznam pro vás pečlivě projdu a vybrané potraviny ochutnám, odfotím a hlavně riadně okecám ;)

Nápoje: piť či nebiť?

Největší byznys se samozřejmě netočí kolem borůvek ani kolem brokolice, ale hlavně kolem pití! Ano ani toto tekuté téma navynecháme. Studie o zdraví prospěšných účincích už vytasili všichni velcí hráči na trhu a tak se můžete den co den setkat s novými novinovými články favorizujícími tu víno, tu pivo, tam kávu, čaj nebo kakao. Pan Cuketka holduje všem zmíněným nápojům rovnoměrně, takže mu nic nebrání v tom aby se na TO vzevrubně podíval! Jsem docela zvědavej co z něho nakonec vypadne :)

Doufám, že jsem vás tímhle úvodem neunudil. Vydržte na další příspěvky, které už budou mít jen samé barevné obrázky a pokud možno žádný text! (no…, nějaký text tam přeci jen vrazim ;)

Poznámka na konec: samozřejmě je to celé hype, modní vlna, pochybný tred + je to „veliceIN“ :) I kdyby tady toto byly do jednoho všechno výmysly, tak s panec Cuketkou se vám nic nestane. Jediné co hrozí je, že omylem ochutnáte a poznáte nové zajímavé věci!

Reklama

Komentáře

Pekanové ořechy, jak to chutná, jak to vypadá? Často o nich čtu v receptech americké kuchyně, ale dosud jsem je neviděla..nebo si na ně asi zrovna nevzpomněla, že je chci vidět, když jsem v nějakém hyper, super marketu.
Zajímavá info, že je antioxidantů hodně ve švestkách.
Díky za poučení.

ad švestičky ještě:

hodně z těch antioxiantů bývají zároveň i barviva – tj. čím barevnější ovoce/zelenina tím více. ale platí to pochopitelně jenom někde…

cus, pekanove orechy maji treba ve vetsich kauflandech – napr. v mem kraji v Hradci Kralove- ale jsou kurevsky drahy – asi 8 petek, za 200gr balicek.
bus r.

Ani nevim ,jestli tento dotaz píšu na správné místo,a to:kde je nějaký recept na cuketky,cuketové jídlíčko?mám tu cuketky a nevím co s nimi nového.hledala jsem a nic zatím.přece pan Cuketka musí mít něco v rukávě,to jinak není možný,nebo se pletu? :o)
Už si tyto stránky pročítám tak dlouho,moc se mi líbí,a tudíž se asi i trochu i zapojím do hovoru.

:) dík za pochvalu a určitě se mi tay zapoj, co nejvíc můžeš :) cuketka=ukecaná cuketka!

s cuketkama tady už určitě něco bylo:
http://www.cuketka.cz/?p=182
http://www.cuketka.cz/?p=136

není to moc uznávám :) v rukávku mám ještě asi dva super-killer recepty, kde si cuktky užívám. dlouhodobě nejoblíbenější u mně jsou ale jen tak grilované s oliv olejem a k tomu česnekový dip se zakysanou smetanou. jednou to pro vás určitě vyfotím protože to je koncert nejen chutí ale o barev (olivový olej nabarvený do zelena cuketkou vs. bělostná smetana spolu s ogrilovanými plátky)

Hm ,ogrilované jsem ješte nezkusila,nojo,ale to jich budu muset asi tak tři kila dokoupit,páč když se v naší rodině baští cokoli grilované s česnekovou smetanou,tak se toho „sežere“ vagoon.Ja je zatím jen přidávám do všehomožnýho,a nebo opeču na másle ,jen osolené jsou ňam.

Kustovici jsem videl okrajove na nejakm bio nebio necem. Blize neznam, ale porad mi ji nekdo pripomina. Jestli ji na moji pravidelne obchuzce bioobchudku uvidim, vemu do kosiku! :)

Diky za tip ;)

Goji opravdu doporučuji, je dobrá třeba jen tak na mlsání. Právě testujeme pěstování doma. Dokonce se nám z jednoho sušeného plodu chytily 4 rostlinky a vzhledem k tomu, že žije v chladnějších oblastech, budeme doufat, že i v našich končinách se dočkáme plodů.......ale ještě si počkáme :D

Komentáře jsou uzavřeny.