Časopis Víno & Styl

Z archivu

O časopisu Víno & Styl jsem se tady již jednou krátce zmínil při minulém srovnání časopisů. Včera jsem si koupil jedno číslo jen tak ze zajímavosti a tady jsou moje postřehy…

Víno & Styl (září – říjen 2006, 75,– kč)

Víno & Styl je pěkný nablýskaný časopis velkého formátu, který se věnuje vínu. Nabízí vzdělávací články, které vás seznámí s různými druhy vína. Přináší velice pěkné cestopisné reportáže z celého světa. Představuje s vínem související gastronomii a nakonec je také každé číslo plné hodnocení vín dostupných na českém trhu. Já jsem si v něm docela pěkně početl a dokonce jsem se i výrazně připovzdělal, ale něco mi na celém časopise dost vadilo…

Trestuhodná ignorace českých a moravských vinařů!

Ano, je to tak – konkrétně toto číslo zcela ignoruje české a moravské víno. Kdybyste dostávali informace o víně jen z tohoto časopisu, mysleli byste si, že se u nás téměř žádné víno neprodukuje. V celém čísle najdete z celkem více než 130 hodnocených vín jen 6 českých zástupců – z toho čtyři jsou součásti PR článku (mimochodem docela vydařeného) pro restauraci Patriot-X a dvě lahve Bohemky, které se vtlačily do testu šumivých vín. Kromě těchto drobků ticho po pěšině :(Naprosto mi chybí:
  • upoutávky na podzim plný vinobraní a burčáků
  • alespoň malé zprávičky z našich vinic a vinoték
  • stálá rubrika představující jednotlivé oblasti
  • stálá rubrika představující osobnosti českého vinařství

Já vím, že toto je možná kaz pouze jednoho čísla, ale něco mi říká, že i ostatní čísla jsou na tom podobně. Spíše mě napadá, že časopis tvoří spíše dovozci a distributoři zahraničních vín a že o víno jde až v druhé řadě. Celý časopis je prostoupený víny, které v ČR prodávájí firmy jako např. Global Wines, Best Wines International, nebo Neubauer & syn.

Samozřejmě se jedná o zahraniční vína zvučných jmen s patřičně zvučnými cenovkami. Já samozřejmě taky konzumuju tahle vína, ale ta ignorace naší produkce a načinčaná snobárna mně neskutečně rozčiluje! Víno & Styl – nazdar!

Tlemící se Michel Rolland

Velice vtipná je i dvoustrana věnována patolízalské prezentaci výše zmíněného pána, který se poměrně dobře ztrapnil před celým vinařským světem ve filmu Mondovino. A jako pikoška poslouží víno měsíce, kterým pánové z Víno & Styl zvolili Chardonnay 2002 od Robert Mondavi Winery – vinařství, které si ve výše zmíněném filmu taky pěkně zahrálo.

Víno & Styl v číslech

Tady je pro vaši ilustraci uvedena struktura tohoto konkrétního čísla, tak jak jsem ji prolistoval a spočítal (snažil jsem se být přesný). Z celkem 100 stran (včetně obálky) časopis obsahuje:
  • 19 stran reklamy
  • 53 stran o cizích vínech a vinařích
  • a jen 4(!!!) strany věnované Českému prostředí (a to ještě jen PR pro jednu pražskou restauraci a její „původní české“ recepty)
  • zbytek tj. cca 24 stran tvoří neutrální obsah

Jak vidíte s reklamou to není zas až tak špatné. Pokud se to vejde do 20%, tak se to dá jetě v pohodě tolerovat a reklama neruší. Do reklamy jsem ovšem nepočítal různé upoutávky a testy vín, které svým způspobem také určitá reklama jsou.

Taky se mi zatím nepodařilo odhalit jestli je časopis 100% původní, nebo se jedná zase o nějakou mutaci zahraničního bratříčka. Pod spoustou článků jsou ale podepsáni čeští autoři (jen doufám, že autor nerovná se překladatel) včetně fotografií, tak snad to vypadá na původní obsah. I když to zaměření výhradně na zahraničí tomu moc nenasvědčuje…

Co mne zaujalo?

Abych dnes nechrlil jenom síru, musím uznat že jinak je časopis docela pěkne zvládnutý a některé články za těch 75 kaček stojí. Tady namátkou:
  • článek o dubech používaných na sudy na víno
  • speciál věnovaný šumivým vínům + test
  • rozsáhlé představení Bulharska a jeho vín + test
  • zbožíznalecký článek o olivovém oleji + test tzv. vinařských olejů (jsou označeny původem a ročníkem)

Závěr

Pokud jste supermarketový nebo internetový „znalec“ vína nebo snob, který se rád chlubí a je mu jedno, že má přímo pod nosem malebné vinařské oblasti, které dávají vynikající a osobitá vína – jděte do toho. Mne osobně časopis nenadchl, ale musím být spravedlivý a dávám pět a půl cuketky.

Znáte nějaké jiné časopisy věnující se vínu? Nebo máte s tímto lepší zkušenosti? Jsem zvědavý na vaše postřehy…

Reklama

Komentáře

Jako lepší alternativa mi přijde Vinorevue (www.vinorevue.cz) – je to měsíčník (mimo léto, tam vychází dvojčíslo), vždy je min. jeden test vín zaměřen výhradně na česká vína, na každý měsíc je přehled akcí v ČR i ve světě. Samozřejmě se věnují i světové produkci, ale ČR nikdy nechybí. Nevím, jestli se prodává normálně v trafice, kupuji si ho v oblíbené vinotéce. Jinak rozsahem je to časopis menší než Víno&Styl, ale tolik z něj nečiší ta snobárna (problém všech časopisů co vydává Omega, např. CI).

Časopis Víno a Styl (Omega Publishing) a dovozce vín PrimeurCzech (www.topvino.cz) mají společného majitele. Co myslíte ? Jaká vína se pravidelně umísťují na prvních příčkách testů ? Oni se to nesnaží ani nijak zakrývat. I jinak je úroveň ne špatná – ale přímo otřesná. Vzpomínám si jak celkem slušné slušné víno od známého španělského vinaře s dobrým poměrem výkon/cena (občas ho konzumuji) bylo v testu poslední s velice nízkým hodnocením – inu asi se dovozci nemají rádi :-). Na druhou stranu Vinorevue je značně objektivnější – již jsem se jejich doporučeními několikrát řídil a vždy to byla vína kvaltní i když můj osobní vkus s nimi třeba zcela nesouzněl.

Díky za tip na Vinorevue, vidím, že nejsem sám. Na VR se podívám co nejdřív a určitě to tady postnu.

Já myslím, že přesně tenhle styl časopisů vychovává z lidí totalní babrbary. Možná byse měli přejmenovat na Styl & Víno, protože to je hlavně o stylu a penězích. O víně až na posledním místě.

Já naštěstí (nebo bohužel) nejsem na víno odborník a tak jsem určtě přehlédl další podprahová sdělení a jeho kvalitě… :)

S vinem je to u nas tragedie… Nejsem odbornik, jen obcasny konzument. Vadi mi, ze jiz nekolikrat po zakoupeni vina napr. v Delvite, obsah lahve letel do WC, nedalo se to konzumovat. A to nebyla vina levna. Vsimla jsem si, ze zejmena francouzska vina prodavana v supermarketech, to je uplny propadak. Na druhe strane, za stejne, nebo nizsi penize, kdyz si koupite vino ve Francii, tak je velice dobre. Proto uz vina francouzska tady vubec nekupujeme. Clovek by si myslel, ze vam ve vinotece poradi. Ale jake bylo nas prekvapeni, kdyz jsme chteli slovinske vino a slecna ve vinotece nam nutila moravske vino, asi si spletla Slovacko a Slovinsko… a to jsme ji to nekolikrat opakovali, ze chceme vino ze Slovinska…Kde bychom tu kulturu meli brat ? Uprimne rikam za sebe, nespletla jsem se u spanelskych a jihoafrickych vin. Proste tam je citit slunicko, coz u vina z CR ten pocit proste nemam. Ja nevim, tak poradte Cuketko, ktera ceska vina kupujete a chutnaji vam ? Ze ktere vinice a da se to vubec v Praze koupit ? Ja uz se ceska vina bojim kupovat, zdycky mi to sevre hrdlo. Snad bila, to je o neco lepsi, ale cervena ? PORADTE !!!!

Hm peto, to je mozna dotaz na kolegu vinare (winar.bloguje.cz). Já osobně piju velice rád česká BÍLÁ vína a v poslední době je upřednostňuju úplně především .)

Pár tipů z poslední doby, keré mi velice zachutnaly:

PPS Agro Strachotín
http://www.ppsagro.cz
měl jsem od nich Pálavu, Sauvignon, Chardonna, Tramín, ětšinou pozdní sběry, ročníky si bohužel nepamatuji (a možná si začnu vést deníček). Toto vinařství mne zatím nikdy nezklamalo.

Střední vinařská škola Valtice:
http://www.svisv.cz/detail.aspx?id=85
- jejich muškát moravský 2003 naprostá bomba, ostatní už méně bombastické, ale přesto je občas vyzkouším a mám na ně trošku slabost

Tomáš Krist, Milotice:
http://www.vinbox.cz/index.php?akce=katalog&id_vyrobce=6
- Tramín a bílá Rulanda (pozdní sběry tuším)

Vinařství Stanislav Mádl:
http://www.ovine.cz/show2.php?id_kap=1248&id_polozky=4

Všechny vína odpovídala mé prefrenci – tj. květinami/ovocem vonící, sladší vína s jiskřícími chutěmi různého ovoce

A tak dále. Je toho moc hodně. Pokud máte nedůvěru k českýnm vínům doporučuji jednoznačně účast na libovolné akco, kde je možno na jednom místě ochutnat vína od vícero vinařů. Člověk si tam snadno najde své fafority a hlavně se s nimi seznámí.

Vhodné jsou i ochutnávky a prezentace jednotlivých vinařů ve vinotékách. Každá pořádná vinotéka takovéto akce pořádá minimálně jednou, dbakrát do měsíce. Pokud ne, tak to u mne není pořádná vinotéka…

Časopis Vinařský obzor. Odborný měsíčník vydává Svaz vinařů ČR, zázemí tvoří Zahradnická fakulta v Lednici. Pro odborníky a zájemce o české vinařství.
http://www.vinarskyobzor.cz
P.S. Nedělám placenou reklamu! :-)

Děkuji moc za tip. Tenhle si asi rovnou předplatím. Cena za jedno číslo 38,- (na rok potom 454,-) to je skoro za hubičku ;)

ja som to Vino a styl len prelistovala- lebo ma zaujal prave test bulh. vin, ktore su v nasich zemich dost predrazene – o ca. 30- 40 %. Odoberam – prvy a posledny rok Vinorevue- ktory mi ale tiez pride dost snobsky- az na tie testy a skor dany dokopy dovozcami vin.

2 Peta : este nemam odskusane, ale chystam sa na Salon vin do Valtic.

Peta:
Zkuste třeba vinotéku v Podskalí (že by ulice Podskalská?), měli tam docela pěkný sortiment menších vinařů (Polehňa, Spěvák, První znojemská) – a i slušná čevená šla sehnat (z okolí Kounic – Musil, Trpělka). A rozhodně se tam nestane, že po dotazu na Veltlínské červené rané vám začnou vnucovat jiná výborná červená vína:-).
tak mě napadá, že už jsem tam docela dlouho nebyl – snad ještě fungují…

ad Salon Vín ČR:
je úžasná záležitost, alespoň tak mi to popisují všichni známí. já jsem kolem něj jen prošel v době valtických vinný trhů. myšlenka je jednoduchá – na jednom místě jsou shromážděna ta nejlepší víná a vy je všechny můžete ochutnat a potom eventuelně zakoupit. více zde: Salón Vín ČR

švondr:
:) díky za tip

ahoj cuketko :-) po delsi dobe zase prispeji – v salonu vin jsem byl poprve loni a byl jsem nadseny. znovu jsme tam byli pred 14 dny ( nemohli jsme si nechat ujit pravy burcak :-) ), a byl jsem opet velmi spokojeny, ale oproti lonsku to bylo ponekud chudsi, hlavne v cervenych vinech, ale ubylo i traminu a veltlinu… ale porad je z ceho vybirat :-) nejhorsi je, ze tech skvelych vin „ktere je naprosto nutne koupit“ je tolik, ze nastava dusevni boj… me letosni akvizice jiz zcela ovladly rulandy, ale jak rikam, tam si to svoje najde kazdy… jednoznacne doporucuju.
jo, stejne jako loni jsme v salonu chytli „zajezd z prahy“ :-) kdo nevidel, neuveri :-)

Naprosto souhlasím s výtkou p. Cuketky na absenci profilů, hodnocení, zkrátka článků věnujících se domácím vínům. Nejenom v tomto případě je „domácí scéna“ základ, ze kterého vycházíme a ta naše vína nám budou vždycky chutnat, protože jsme na ně zvyklí. Ale to je jediná výtka, kterou mohu na VÍNO A STYL směřovat. Dokonce mi nevadí ani „závislost“ časopisu na dovozcích a distributorech zahraničních vín, protože těžko by nějaká nezávislá redakce utáhla testy tolika vzorků drahých vín…určitě je tu dost zajímavého čtení.
Nesmíme zapomenout na to hlavní, víno je gastronomická záležitost, můžeme si o něm číst, ale především bychom ho měli pít a zde získáme zajímavé tipy na přechutnání. Když budeme nakupovat víno v supermarketech a zemských vinotékách, těžko se nám někdy dostane do rukou láhev třeba pravého Barola.
V nejlepším případě si můžeme koupit již výše zmíněného Roberta Mondaviho v Makru…
Závěr z toho vyplývající je, že drahé víno je (nejenom na našem trhu?) také těžko dostupné a chcete-li si rozšiřovat obzory (samozřejmě když jste ochotni do toho investovat, což u koníčků bývá), VÍNO A STYL vám bude dobrým průvodcem.

Jak:

no přiznám se, že jsem si poslední dvě další čísla taky koupil :) pokud by se jen trošku víc zaměřili na ČR a přidali na opravdovosti, bylo by to více než čitelné.

ta reklama/propojení, máte pravdu, přeci jen žijeme ve velmi malé zemičce, která má k tomu ještě „naneštěstí“ vlastní jazyk :)

Ahoj pane Cuketko,
předně mi dovolte smeknout před entuziasmem s jakým provozujete tyto stránky, a dále….proč se nepíše v časopise Víno a Styl o českých vínech? Ano, máte pravdu, českých vín se tam skutečně moc nevyskytuje. Bude se to zdát sice málo pochopitelné, leč pravděpodobnost proč tomu tak je jistojistě existuje. Třeba naši vinaři o propagaci svých vín v tomto časopise jednoduše nestojí. A možná že stojí, ale požadují ji zadarmo a mně se zdá prostě nelogické (zde odhaluji svoji identitu), propagovat produkty někoho jiného za moje vlastní peníze? Lámete hůl nad časopisem, ale co naši vinaři? Mějte se prima, klobouk jsem již smeknul, víno mám taky rád, a jídlo jakbysmet, nekouřím, tvrdý alkohol nekonzumuji a ženský jsou fajn, zvlášť když mají rády víno a „kouří“ (ehm-fakt se omlouvám-jsem prostě nezbeda). Společně s Marqués de Riscal ročník 1991 zdraví a hodně zdravého úsudku přeje AK.

AK:

mám tomu rozumět tak, že aby se o českých vínech v tomto časopise psalo, tak by za to měli vinaři platit?

v tomto případě už se nejedná o časopis, ale spíše o reklamní leták o 100 stranách, ještě navíc za 75,- Kč á la kaufland

Ahoj
Já jsem taky docela dlouho hledal dobrého dodavatele, ale pak jsem náhodou dostal na http://www.moravskavina.cz a docela jsem si vybral nejdříve z moravských vína a pak mně pan Karlík pomalu směroval na světová vína. Ted pomalu poznávám jaké to je najít dobrá vína za rozumnou cenu!

Víno a styl mám rád. Vím že pan AK je dobrý obchodník, takže když prodává hifi, má časopis o hifi a když víno tak o víně. Bez toho by časopis neexistoval. Myslím, že jsem schopen to přefiltrovat. Jsem rád, že se dozvím něco i o luxusních vínech kde není příliš prostoru pro experimnty. Moravské víno si prostě koupím a vyskouším, že ho třeba vyleju mě za tu cenu nemrzí. Jinak nevím co je divného na tom, že za propagaci se platí. Když se chce vinař zůčastnit nějaké soutěže, také musí zaplatit startovné. O účinosti propagace v tištěném mediu vůči nějaké soutěži asi není sporu.

Jinak pokud někdo „není odborník“ a víno nakupuje hlavně v Delvitě , neměl by prohllašovat že „S vinem je to u nas tragedie“ V době internetu není ani v Praze žádný problém koupit kvalitní víno libovolné provenience. Třeba výborné slovinské víno kousek od Kulaťáku na Čsl armády.

vinyl:

díky za názor, záleží od pohledu. koupil sem si teď pár čísel a je to na mě prostě až moc komerční. nic nenadělám :)

ad obchůdek na čsl: je fjan, mají tam vína reisten, k té jejich hlavní náplni ze slovisnka jsem se ještě nedostal, máte nějaké doporučení co vyzkoušet?

Cuketka: Pan majitel je velmi vstřícný, nechal nám degustrovat celou řadu Slovinského vinařství Vinag. Všechny byly výborné, chutnal mi zejména Tramín, koupili jsme Savignon 2005. Pozoruhodný byl relativně nízký obsah alkoholu, pouze 10,5%. Samozřejmě sladší víno, ae kompenzované příjemnou kyselinkou. Nakonec jsme ochutnali ryzlink, jehož původ si nepamatuju, ročník 1989. Pozoruhodné! Reisten mám též v oblibě.

Ten archivek z 1989 nebyl ryzlink, ale bud Chardonnay nebo Sauvignon, kazdopadne oba dva jsou excelentni a ta chardonka ma navic užasnou zlatavou barvu. Podle chuti je k neuvereni, ze je to 17 let stare vino, je uzasne sveži, ale ve Slovinsku jsem byl a tenhle archiv jsem videl na vlastni oci-zrani primo v lahvich, prekorkovani atd. maji za nasledek perfektni vino s rezervou v potencialu.. No nic, dobre je, ze tyto vina jdou v tom obchudku sehnat za moc peknou cenu a lze zkouset jedno po druhem, dokonce i primo tam, musi rict, ze to stoji docela za to. A potesila me tam tez rada Maidenburg z Reistenu..

Proč nikdo nevydává časopisy propagující tuzemské víno zrovna tak, jako Víno Revue a Víno a Styl propagují zahraniční vína?

Zdenek

zdenek reimann: důvodů je jistě více, ale mám obavu, že tím hlavním je, že by se to „nezaplatilo“. Tyhle časopisi žijí z inzerce dovozců a distributorů. A v podobném časopise by inzerovala skupinky Templářské sklepy, Bohemia Sekt a … to je asi tak vše :) Taky bych byl rád, kdyby se na naše vinařství nějaký časopis víc zaměřil, ale zatím to moc nevídím. Proto jsem vděčný za http://www.ovine.cz a soukromé blogy, kde se i o domácích hráčích píše dost a dost :)

Vinný bulvár Víno & Styl má další potíže
Zdeněk Reimann

Po asi tříleté externí redaktorské spolupráci s majitelem časopisu Víno & Styl Adolfem Kalinou jsem nakonec asociaci ukončil, když jsem zjistil, že Kalina měnil výsledky testů vína podle výše částky utracené za inzerci, a produktům, které sám dováží, pravidelně uděloval vyšší ohodnocení, než konkurenčním vínům prokazatelně lepším. Z redakčního testu sto třiceti vín v každém časopise popisovaných nebyla obvykle testována ani desetina; charakteristiky vín Kalina opisoval a opisuje ze zadní etikety lahve či z webových stránek výrobce, případně si je vymýšlí nebo upravuje vyjádření dovozce. Redakce navíc sestává pouze z něj, grafika, produkční, prodejce inzerce a účetní; redakce jako taková, kde by sídlil alespoň jeden redaktor produktu znalý, nikdy neexistovala a dodnes není. Za doby mé spolupráce se šéfredaktorky měnily velmi často; na otázku proč nezaměstná kvalitního novináře, měl Kalina vždy jednu odpověď: „Ta ženská nemá nic vědět o víně nebo umět psát, potřebuje jenom zadat články a stíhat termíny. Pokud toto neumí, vyhodím ji“. Což pravidelně dělal a mnoho článků potom umně sestavoval a sestavuje podle příspěvků jiných. Ze svých minulých zkušeností stavebního dělníka a přeshraničního obchodníka příležitostným, zejména elektronickým, zbožím po roce 1990 asi mnoho vinných vědomostí či novinářské dovednosti nenačerpal a na kvalitě časopisu je to patrné.

Kalina nakonec vzdal zaměstnávání žen a poprvé obsadil post mužem; s těmi se sice nedá tolik vorat, prohlásil, ale snad si termíny ohlídá lépe, než slabá žena. Vzal to kolega Mirek Jansa, novinář řemesla i vína znalý. Dopadl stejně jako naše krásné kolegyně, viz jeho dopis bývalým externistům z června 2008 níže:

Vážení kolegové a kolegyně!
Konečně, jak je již v časopise Víno a Styl tradicí, ani já jsem nevydržel ve funkci šéfredaktora! Musím ale přiznat, že se počítám k těm úspěšnějším, protože jsem přetrpěl alespoň půl roku! Byl jsem asi již šestým v pořadí, protože, jak praví pan prezident Kalina," nikdo není tak dobrý, aby byl schopen zvládat mé nároky".

Je pravda, že je to opravdu těžké. Hned na začátku mi bylo nařízeno, s kým smím spolupracovat a s kým ne. Tak jsem postupně přerušil spolupráci s panem Reimannem, Mlejnkem a paní Krejčovou, protože si dovolili mít jiný názor než Kalina. Následovalo i odstavení pana Domince, protože napsal o víně i do jiného časopisu. Nedokázal jsem dál opravovat hodnocení vín k prospěchu pana vydavatele.

Když jsem musel na příkaz vepsat a tím změnit hodnocení slečny sommeliérky Skřivánkové na sklenice společnosti Riedel, zjistil jsem, že na práci šefredaktora Víno & Styl opravdu nemám. Když k tomu připočítám zdůvodňování autorům, proč nedostali honoráře za číslo, které vyšlo před dvěma měsíci, musím uznat, že jsem to opravdu nezvládal. Oznámit jim rovněž, že stejně dostanou míň, než bylo sjednáno, bylo nad mé síly.

Fakt, že jsem nemohl udělat rozhovor například s panem Svěrákem, Hřebejkem a Ebenem z důvodů, že „to jsou debilové a ještě k tomu mají vousy“, je těžko stravitelné.

Pro zajímavost, dodnes jsem já ani další autoři nedostali honorář za číslo, které vyšlo před dvěma měsíci. Omlouvám se, že jsem na to nestačil a věřím, že brzy se najde další neschopný šéfredaktor, který časopis alespoň několik týdnů povede.

PS. V novém čísle najdete dokonce hodnocení dvaceti druhů kávy. Náhodou vyhrála ta, kterou začal dovážet pan prezident společnosti Omega Publishing a majitel časopisu Vínu & Styl Kalina. Je to prostě náhoda.

S pozdravem „Vínu & Styl sláva“ se tímto loučí

Mirek Jansa

Třeba někdo vypotí komentář na české časopisy o víně?

Zdeněk

Z nás neexistuje žádný neutrální časopis o víně financovaný třeba asociacemi vinařů nebo sommeliérů ?

Komentáře jsou uzavřeny.