Kam v Berouně na kávu

Píšete vy…

aneb „O kávě, která málem nebyla, ale nakonec byla“

Coby berounský patriot a rodák jsem si chtěl konečně udělat také svůj malý průzkum toho, jak je na tom naše (z hlediska nemovitostí hned po Praze nejdražší a tudíž nejatraktivnější) středočeské okresní město s kávovou kulturou. Po návštěvě několika Coffeerightů, degustací a skutečně dobrých kaváren jsem upředl plán oběhnout si v kolečku také místo svého denního působení. Chtěl jsem jednoduše vědět, kam si zajít po náročném dni na opravdu kvalitní kávu, nebo kam bez obav pozvat návštěvu. Město znám velmi dobře a  měl jsem vytipovaných několik míst, kde by to nemusela obsluha úplně zvorat. Zahrnuti byl zástupci kaváren, barů, pizzerií a cukráren. Plán byl jasný: objednat espresso a cappuccino, ihned zaplatit, vypít nutné množství a vypadnout o dům dál. Zúčastnili se samozvaní a rychlokvašení kavárenší krusádeři Qwerty a Luboš. Na obsluhu jsme byli tvrdší, než vynálezci espresso maratonů Cuketka & Co. – nechtěli jsme (neexistující) piccolo ani ristretto. Poručili jsme „espresso, jak ho děláte“.

Když si někdo objedná pivo, očekává půllitr přiměřeně vychlazeného nápoje s pěnou, bublinkami a hořkou chutí.

Zrovna tak espresso má svůj standard – očekáváme 30 ml nápoje získaného třicetivteřinovou extrakcí ze sedmi gramů čerstvě mleté kávy s medově hustou cremou v čistém šálku odpovídající velikosti. Tečka.

Cappuccino má také svá pravidla, i když trochu volnější – jedno výše uvedené standardní espresso dolité na 150 ml našlehaným mlékem s mikropěnou, pomocí které se dá kreslit latte-art. Tečka. Sirupy, zdobení a sypání mohou být přidány až na výslovné přání zákazníka.

Café BarBar

Původně mládežnický klub se šipkami, kulečníkovými stoly a ultra-nízkými cenami v Havlíčkově ulici konvertoval před několika lety na seriózní úroveň do nové zástavby holandských domů ve vedlejším bloku. V přízemí kavárno-cukrárna, v prvním patře herna. Už první pohled do nápojového lístku nevěští nic dobrého: fantóm „espresso piccolo“, osm gramů, mililitráž neuvedena.

Espresso zn. Bristot (Kč 30,–)

(+) dostali jsme vodu

(-)  špatná velikost českého „bazénu“

(-) mléko integrováno rovnou do nápoje, našlehané

(-) chuť přijatelná, ale samotnou kávu nešlo ohodnotit, v podstatě se jednalo o menší strojové cappuccino

qwerty_coffe_marathon_01

Podivná forma espressa, co říkáte

Cappuccino (Kč 40,–)

(-) nedostali jsme vodu

(-) pěna trpěla na povrchu obřími bublinami, po chvilce se začaly tvořit nepěkné krátery

(-) čokoláda „na přilepšenou“

(-) chuť stejná jako u znásilněného „espressa“ – vodovatá, leč snesitelná,

qwerty_coffe_marathon_02

Cappuccino s krátery

Future Café

Hned vedle sídlí konkurence v podobě úplně nového moderního podniku s očividnými ambicemi nabídnout něco více. Zajímavé futuristické prostředí, jídelní lístek nabízí vše, co by si mohl nóblhóch zákazník přát kolem salátů, lehkých jídel, baget či zákusků. Občas je i ve výloze vidět, že provoz pořádá různé tématické akce, např. kolem sushi.

Espresso zn. Illy (Kč 32,–)

(+) ohřáté mléko v externí nádobce

(-) opět nesprávná velikost českého „bazénu“

(-) voda jako by v kavárenství neexistovala

(-) na šálku růžový slon??

(-) tenká a naředěná crema

qwerty_coffe_marathon_03Jsem u pratety nebo v kavárně?

Cappuccino (Kč 40,–)

(+) velikánská mikropěna

(-) žádná voda k napití

(-) záhadně kyselá chuť i přes mléko

Zde jsme se setkali s opravdu zajímavým, dosud nevídaným fenoménem – až teprve poté, co jsme zaplatili a zvedli se od stolku, jsme si oba uvědomili, že nastoupil strašlivý, ale opravdu STRAŠLIVÝ chuťový ocas v podobě neuvěřitelné a trvající hořkosti na jazyku.

qwerty_coffe_marathon_04

Mikropěna sice krásná, ale chuťový ocas nepřekryje.

Do tohoto podniku jsme vkládali poměrně veliké naděje, protože víme, že se zde občas káva podaří. Bohužel se na to nedá spolehnout, neboť jak jsme se dnes přesvědčili, kvalita kolísá se střídající se obsluhou, slabší část je zastoupena neproškolenými juniory.

Cukrárna Meruňka

Možná nebylo úplně fair zahrnout do průzkumu cukrárnu, kde se provoz soustředí na něco jiného, než přímo na kávu. Nicméně podnik vypadá pěkně, občas se někde vynořila informace, že „je to docela dobré“, v jednom z rozhovorů se majitel Zbyněk Merunka zmínil, že připravují šedesát šálků kávy denně, no, tak se tedy ukažte.

Espresso (25,–)

(+) cena

(-) opět bez vody, už začínáme kornatět a vysychat

(-) průmyslové mléko v plastové pixličce

(-) strašidelně obrovský a nevypitelný bazén

(-) patrný zápach spáleniny umocněný dlouhou extrakcí

(-) směšná lžička z levného měkkého plechu zvící velikosti hrobníkovy lopaty

qwerty_coffe_marathon_05Důležité je POŘÁDNÉ NÁŘADÍ

Cappuccino (30,–)

(-) „vylepšeno“ skořicí, aniž bychom si to přáli

(-) žádná voda

(-) chuť odpovídající ceně, slabá a zastřená skořicí

qwerty_coffe_marathon_06„Lubošku tady jsem ti nasypala skořici, abys' to měl lepčí!“

Zvláštní postoj měly k procesu obsluhování dvě dámy za pultíkem. Cukrárna je malinkatá, vyjít ven zabere čtyři kroky. Zahrádka je ještě menší, dojít ke stolku zabere jeden krok. V takovémto pidiaturním provozu je skoro s podivem, že je zahrádka deklarována jako bez obsluhy. Objednali jsme si tedy uvnitř a vyšli ven. Dámy skutečně asi trvaly na tom, že ven to prostě neodnesou a bylo skoro až veselé, že metr od pultíku uvnitř volaly další metr ven „už to máte hotovéé“. Když jsem si tácky s kávou chtěl odnést ven, bylo jasné, že oba nepoberu. Na mé nešikovné počínání výrazně nereagovaly, zabrala až prosba o asistenci.

Pizzerie Alla Madonna

Tento podnik platí za místo s nejlepší pizzou, velmi slušně vystupující obsluhou v odpovídajícím úboru a pěkným prostředím – bodejť by ne, když je přímo na náměstí a zastavují se tam celou sezónu cizinci na dovolené. Jak jsme na tom s životabudičem zde? Objednal jsem tedy espresso a cappuccino, na stole mi přistálo lungo a účet skutečně za espresso lungo. No, alespoň, že vědí, co dělají, ale já si ho neobjednal. Pro pořádek jsem si vyžádal nápojový lístek a seznal, že espresso jako takové nevedou. Pouze ono lungo, ristretto a skoro mám i pocit, že se tam krčilo i pověstné piccolo.

Espresso zn. Piazza (35,–)

(+) pišingr

(-) žádná voda, nikde voda, dehydratace roste

(-) mléko/nemléko v plastu

(-) ohromná, téměř dvoudecilitrová porce, o které se tradovalo, že snad ani nemůže existovat – existuje

(-) strašlivý pach spáleniny, na který je ochutnávač čím dál citlivější s postupující hodinou, neupil jsem ani dvě lžičky

qwerty_coffe_marathon_07

Vážený hoste, kdybyste toho měl málo, můžete si jít i přidat.

Cappuccino (39,–)

(+) pišingr

(+) slušná konzistence pěny

(-) chuť odvozená od výše uvedeného

qwerty_coffe_marathon_08

Latte art s motivem nalepené žížaly

Pizzerie TRATTORIA MEDITERRANEA

První návštěva podniku, který byl doporučen přáteli, že prý dobře vaří. Na svém webu se chválí italskou kuchyní, domácím Tiramisu a „capuchinem“. Doba postoupila a byl čas oběda, takže jsme pojedli něco ne zase až tak úžasných pizzerijních porkmů a nastal čas na poobědní shot. To, co nás čekalo, snad ani nikdy nemělo spatřit světlo světa.

Espresso zn. Café del Sole (28,–)

(+) teplé mléko

(-) žádná voda, dehydratace si začíná vybírat daň v podobě bolehlavu

(-) zase špatná velikost

(-) neuvěřitelně upatlaný šálek

(-) takřka chybějící crema

(-) hrozná, ale opravdu hrozná chuť a zápach toho nejposlednějšího Standardu

qwerty_coffe_marathon_09„Eště jsme vám nechali odminula, kdybyste měl chuť si to voblíznout.“

Cappuccino (40,–)

(-) pěna není vůbec micro, spíš bílkový sníh

(-) zase ta prokletá skořice „na přilepšenou“

(-) pod pěnou hrozně divná voda s nulovou příbuzností kávě

(-) šálek vně úplně zlitý

qwerty_coffe_marathon_10

Koukat jen zeshora, jak je to pěkně zdobený skořicí.

Zde už jsme se neodvážili vůbec pozřít více, než nutné mikromnožství. Zážitek byl tak špatný, že už jsme si museli postěžovat (jinak velice milé a ochotné) obsluze, která vyjádřila politování a přislíbila, že stížnost bude předána výše a bude zkontrolováno dávkování. Nejsem si jist, jestli to stačí. Odečtení z účtu nebylo nabídnuto.

Jiná káva

Skoro fatálně příznačný název pro dnešní akci. Luboš už toho měl plný řídítka (není se čemu divit), takže odkráčel k domovu a v posledním podniku otevírali až ve tři hodiny odpoledne. Já jsem si tedy dal krátký pochod po kopcích v okolí berounského ďolíku a po návratu objednal z posledních sil pouze jediné espresso  s dodatkem, že by to mělo být to nejlepší espresso, jaké dovedou zkonstruovat. Velice milá obsluha nezaváhala a předložila kávu v plné soupravě! Nudle dojetí nebyla daleko od ukanutí, s povděkem jsem přijal a okusil:

Espresso z africké fair-trade kávy (30,–)

(+) správná velikost

(+) pišingr

(+) ohřáté mléko v nerezové miniatuře mléčné konvičky na cappuccino

(+) voda v panáku

(+) hnědý cukr

(+) skutečná kávová chuť s velmi mírnou kyselostí a bez výrazných vad

(-) ne úplně tygrovaná a bohatá crema

qwerty_coffe_marathon_11

Souprava v plné parádě

A je to venku. Místem, kam si můžete zajít na dobrou kávu, je podnik Jiná káva. Sem sice chodím velmi rád, ale doposud jsem neměl takové srovnání, jak jsou na tom s hlavní komoditou. Osobně jsou mi na tomto místě sympatické ještě další věci: vegetariánská světová kuchyně, nabídka sypaných čajů, společenské hry k zapůjčení, nekuřácké prostředí (naštěstí nevynucené nějakou státní direktivou), wi-fi, automaticky čerstvá voda s citrónem zdarma ještě dříve, než host vůbec cokoliv objedná, domácí zákusky, v menu je vysvětlivka, proč se podává 30 ml / 7 g espresso a k tomu správný postup přípravy (!!!). Zní to skoro jako zakuklené PR, ale při té bídě, co v malých regionech vládne, se jedná skutečně o špičku. Domnívám se, že pokud by se mělo jednat o plnokrevnou kavárnu, mohl by být v nabídce větší sortiment druhů káv a druhů přípravy (french-pressy, vacuum poty či džezvy). Je ovšem vidět, že provoz neustrnul v jedněch kolejích a věci se zde mění (k lepšímu), takže lze nejspíše očekávat, že i k takovému rozšíření třeba jednou dojde.

qwerty_coffe_marathon_12

Jednoduché a stručné vysvětlení správné přípravy a podávání espressa v nápojovém lístku


V dalších dnech jsem sám oběhl pro jistotu ještě pár podniků, aby náhodou někde nepřišli zkrátka. Výsledky nebyly nezajímavé, a proto pokračuji.

Denní bar U Klepáčka

Tento bar a vinárna s bohatou historií je určitou klasikou a patří neodmyslitelně ke koloritu berounského historického centra, nejen kvůli historické pověsti o postavičce, podle které je pojmenován. Poměrně často se říkávalo, že se zajde do Klepáčka na kafe, protože je tam dobré. Jelikož sem hodně místních (včetně mě) chodí pravidelně, nemohl jsem nehodnotit

Espresso zn. Bristot (pardon, nepoznačil jsem si cenu)

(-) ačkoliv jsem si vyloženě řekl o mléko vedle, bylo přimícháno ze stroje, nešlo tedy zhodnotit samotnou chuť či cremu na kávě

(-) opět bez vody

(-) nesprávná velikost

(-) šálek nachytal všudypřítomnou vůni osvěžovače vzduchu Brise z vnitřních prostor, čehož bych si uvnitř nevšiml, ale venku u stolku to poznat šlo

(+) poživatelná chuť bez typického zápachu spáleniny

qwerty_coffe_marathon_13

Chci-li mléko vedle, mám si ho z toho vyndat?

Cappuccino (??,–)

(-) v podstatě stejné vlastnosti, co výše uvedené, liší se akorát velikostí a tím, že do něj dostanete většinou skořici

(+) bez závažných vad na chuti, snesitelný průměr

Restaurace U Madly

Tato restaurace v mírně irském stylu funguje v Berouně už také velice dlouho a když už se neví, kam by se zašlo, volí se Madla, protože jí každý v perimetru dvaceti kilometrů zná. Objednal jsem si zde v minulých letech kávu dohromady třikrát – jednou se obsluze nechtělo dojít k espressovači do přední části budovy, podruhé se mi ve vídeňské kávě lepil plovoucí lógr na umakartovou šlehačku ze spreje a potřetí nešlo cappuccino dopít kvůli odporné chuti, která se s chladnoucím nápojem jen zhoršovala. Suprise, surprise!

Espresso zn. Musetti (32,–)

(+) správná velikost, na kterou se barman tedy předem zeptal (nabídl malé/velké)

(+) zatím nejbohatší a nejkompaktnější crema v celém širém okolí

(+) chuť velmi hořká, výrazně mandlová, téměř bez kyselosti, osobně mi vyhovovala

(-) mléko UHT v plastu

(-) bez vody

(-) odražený šálek s podezřelými náznaky zašlé špíny kolem ouška

qwerty_coffe_marathon_14

Omlácené nádobí by možná šlo překousnout vzhledem k rustikálnímu zaměření hospody

Restaurace U Hradeb

Soukromě říkám restauraci U Hradeb „malá Madla“, protože má podobný rustikální interiér, naštěstí o dost milejší a ochotnější obsluhu. Dostal jsem echo, že bych se zde mohl dočkat lepšího kávového výsledku, než doposud. Objednal jsem tedy (a přál si opět mléko extra, aby bylo vůbec co hodnotit). S Madlou tu běží ještě jedna paralela – stejná značka podávané kávy.

Espresso zn. Musetti (30,–)

(+) náznak pěkné cremy, kterou v Musetti očividně umějí

(+) bonbónek, který mi ale upadl do škvíry v dlažbě, takže už nešel vyšťárat

(-) nesprávná velikost, ani se neptali

(-) Sice mléko vedle, ale zcela evidentně byl číšník mým požadavkem na separaci dodávky zaskočen, takže mléko nebylo mléko, ale kondenzovaná Tatra, studená a ve sklenici na panáky

(-) vně špinavý a naschlý šálek

(-) voda chybí

(?) lungo chuť zcela průměrná, jakou dostanete tucet krát do dvanácti

qwerty_coffe_marathon_15Jestlipak chodí zástupci firmy kontrolovat úroveň „zahnojení“ svého brandovaného porculánu?

Tak abych to shrnul, ne?

Asi nebylo pro svět nezbytné, abych znovu po někom zopakoval, že kávová kultura a kavárenství bylo v Čechách zašlapáno do hluboké orby v průběhu minulého režimu a doposud se z této asasinace nevzpamatovalo. V devadesátých letech byly podniky saturovány brandovanými „pressovači“, český národ získal pocit, že dosáhl západní úrovně, když dostane něco jiného, než prašivého turka v kosočtvercovaně broušené tlustostěnné sklenici. Obecný vývoj ustrnul a mění se pouze značky, kterým je úplně jedno, že prostituují na kvalitě, jde pouze a jen o prodané množství, a co chce český zákazník, to mu do koryta nalijí – Lavazza, Segafredo, Piazza. Osobně se nedomnívám, že na některých místech by nebylo možné zavést kávovou kulturu, vykopnout ze dveří předhánějící se obchodní zástupce výše uvedených firem a vařit si to po svém. Naučit se správnou formu podávání a přípravy nemůže stát zásadně více peněz, než opřít čerstvě vyučeného pingla čelem o knoflík „FULL AUTO“. Chce to jen chtít to dělat dobře.

Naštěstí průkopníci jsou. Je jich málo a je potřeba je hledat. Ale jsou a měli by být chváleni po celém širém okolí. Nechutné výdobytky automatizovaných dávkovačů bez milosti vracet. Jedině tak se situace změní.

Je smutné, že dvacet let po revoluci se při hodnocení kávy nedostáváme dál, než za formu. 90 % dotázaných vypadne hned v prvním kole na tom, že nepředvede ani základní servírování. Jsem zvědav, jak bude dlouho trvat, než se budeme moci vydat na kávový maratón, při kterém se budeme rozhodovat, jestli je chuť lahodná, anebo ještě více lahodná.

Upozornění: toto je čtenářský zápisek a nemusí nutně vyjadřovat názor pana Cuketky. Zápisky jsou otevřeny pro všechny čtenáře blogu. Každý může publikovat! ;)

Reklama

Komentáře

Ubohý pane Cuketko, co jste si musel zase zažít… Já na tohle nemám nervy a kávu piju asi jen na šesti místech v republice (4 z toho jsou spřátelené domácnosti stejného smýšlení včetně té naší).
Je to prostě příšerné a ještě si počkáme, než to bude co k čemu

Dobře vy, tolik práce jste si s tím daly. Plánuji něco podobného v Karlových Varech, aspoň teď už vím co mě čeká. A až pojedu do Berouna, budu vědět kam se na kávu rozhodně nechodí :)

ježiš, tak toto je hypertragické… jeden z nejsmutnější postů po delší době – aneb obrázek české kávové kultury…

tady v praze je ještě určitá šance vybrat kavárny, které stojí zato. mimo prahu se jen potvrdilo, ta šílená předtucha – nekončící mililitry českého bazénu a ametérských provozovatelů kaváren. k zblití imho :(

pochvala jediné kavárně, která se to snaží dělat správně. víc takových. chodit tam, říct jim proč tam člověk chodí a podporovat je v tom :)

chjo

Wow … mas muj bezmezny obdiv qwerty, tohle nebyl espresso maraton, ale ultramaraton:)

Nezlob se, ale u Future Cafe musim rezolutne nesouhlasit! Za ruzoveho mamuta bych dal rozhodne plus :)

i já obdivuji..některých hrnečků člověk aby se bál dotknout, natož se napít z jejich obsahu.. A hrneček s růžovým slonem nebo co je to za zvíře by mi byl taky rozhodně milejší, než zdarma hrnky s logem značky kávy ;-)

Už jen z představy, že bych toto měl podstoupit, mě poleje. Takže děkuji, hezky jsem si početl :-).
Pane Cuketko, v předpředposledním odstavci píšete o značkách, které prostituují na kvalitě (Lavazza, Segafredo, Piazza). Coby český, navíc mimopražský, zákazník mám zkušenost, že první dvě uvedené značky patří v mainstreemu (dejme tomu mezi sedmi nejčastějšími značkami kávy) k tomu lepšímu, v případě Lavazzy lze celkem často narazit i na obsluhu, která přípravu pokazí jen málo :-). To jsou či mé chuťové a čichové perceptory tak mizerné :)???

ringo:

toto je čtenářský zápisek, takže autor nejsem, tím je Qwerty ;) případné otázky směřujte na něj :)

můj osobní názor – lavazza slabší průměr, který nevyhledávám, piazza + segafredo podprůměr, kterému se rovnou vyhýbám za každou cenu.

Růžový slon je pro mě jediné kontroverzní prohlášení z celého – skvěle a vtipně – napsaného článku:) Nechcete to nabídnout nějakým regionálním novinám?
Já bych tohle v Pardubicích udělala hrozně ráda, ale natolik zas kávě nerozumím. Takže se těším, že se toho ve svých městech ujme víc čtenářů. Fakt super!

Růžového slona hodnotím záporně, protože kavárna FUTURE (jak název napovídá) je celá moderní, hranaté tvary, nerez, kosmická loď, Star Trek. Jedna jediná věc se tam nehodí – roztomilé dětské obrázky na porcelánu. Nesedí to do kontextu.
U značek nehaním kvalitu kávy, třeba není úplně špatná, ale všichni tito mainstream dodavatelé nedbají na správnost přípravy tam kde prodávají, a klidně ustupují z italských standardů o přípravě espressa, čímž vyloženě ten mýtus podporují, jen aby prodali v ČR bezkonfliktně co největší množství. Všichni si říkají „Café Italiano“ a denně nechají zkazit neproškolené kavárníky tuny a tuny třeba i dobré kávy špatnou přípravou. Za to velké mínus.

Pro C. a Qwerty: Díky. V mém rodném jihočeském krajském městě téměř nic jiného než mainstream není (aspoň o tom nevím), takže nezbývá, než se radovat z maličkostí.

PS: To mám z toho, že sem lezu přes RSS, kde není poznat, že jde o čtenářský zápisek.

Můj názor je takový, že na vině jsou prioritně majitelé kavárek. Kávové firmy určitě ne. Je spousta dobrých brandů káv, ale proklatě málo provozovatelů kaváren!! Časté střídaní personálu je taktéž velký problém. Takže hodnocení značek káv je nesmysl, hodnotte podniky, přístup a kvalitu práce. díky

jožka:

Takže hodnocení značek káv je nesmysl

omyl. jednotlivé značky a jejich řady samozřejmě LZE srovnávat, obzvlášť pokud některé ani v se 100% prací baristy nedají dobrou kávu. to je jeden faktor.

druhý je ten, jak jednotlivé značky přistupují k práci s kavárnami, jak mají nastavené obchodní a dodavatelské podmínky, jaké mají vzdělávací programy pro klienty a jak si hlídají kvalitní servis. tam samozřejmě také panují obrovské rozdíly a podle tohoto lze také rozlišovat.

Aby nedošlo k omylu: účelem nebylo zhodnotit chuť konkrétní značky, ale vůbec povědomí provozovatelů o tom, jak má vypadat nějaká kultura. Tu značku jsem připisoval jen pro informaci, vůbec nerozhoduje o ničem.

tak to je ještě větší pr**r než jsem čekal. Bída a utrpení. Jak říká Pohlreich „rozumíš tomu jako kůň kávě“ – parafráze „rozumíš tomu jako český kavárník kávě“ God bless Beroun

jožka: Když kávová firma nabídne kavárně hrníčky, ubrousky a vlaječku s logem, tak se k té kavárně jaksi hlásí, jako by říkala: „Tohle je naše kafe. Takhle chutná Segafredo (např).“

Je to něco na způsob frančízové licence, účelem je vytvořit asociaci mezi kvalitou produktu a jeho značkou. Současná situace bohužel vypadá, že kávové firmy si chtějí cíleně vybudovat pověst, že na jejich značce vůbec nezáleží.

Možná by si měli vzít příklad třeba z pivovarů (některých), které si hodně přísně hlídají, s jakou kvalitou chtějí být spojovány.

Skvělý článek a posílám upřímnou kondolenci autorovi i jeho spolutrpiteli – to muselo opravdu bolet… ;-) Celkový obrázek je smutný – jedna jediná dobrá kavárna z 9 testovaných (počítám-li dobře), to je bída. Osobně jsem dost skeptický k brzkému zlepšení stavu, to bude tvrat ještě dlouhé roky…

nabízí se provokativní myšlenka – možná nejsme předurčeni k tomu pít kafe jako espresso? a celá tahle italská mánie je jen jeden velký přehmat ;)

Nevěřím tomu, že tady na věky věků bude vládnout postbolševická karikatura vídeňské kávové kultury s velkými lavory špatně připravené kávy, šlehačkou a skořicí. Jen to chce čas a pořádnou osvětu, nejlépe od nějaké zajímavé osobnosti v TV. Hlásí se někdo? ;-)

Já zírám. :)
Když jste od nás spokojen odcházel a říkal jste „Pošlu to dál.“, představila jsem si, jak kamarádovi jen tak mezi řečí povíte, že jste byl v jiné Kávě, a že tam maj celkem ucházející kafe.
Tohle mi ale vyrazilo dech, v tom nejlepším slova smyslu.
Jednoduše, díky. :) Dmu se pýchou za náš podnik, protože to tady mám ráda. Někdo má práci, že přijde, stráví tam osm hodin a jde domu. A někdo má práci, která ho baví a s kterou žije, stojí a padá… Otřepaná fráze kus srdce je tady na místě. Řadím se do druhé skupiny. A nejsem sama. :) A protože se naše kavárna potýká nejen s běžnými provozními problémy ale jakožto nezisková organizace žijící z dotací občas nevíme, co bude zítra, je pro nás (nebo alespoň pro mě, ať nemluvím za ostatní) tenhle článek obrovskou satisfakcí!
Zkrátka, děkuju za nejkrásnější dýško, jaké jsem kdy dostala. :)
Slibuju, že neusnem na vavřínech.
Přeji krásný den. Anet z JK

Mám u nás v Berouně dost problém, jít na fajnovou kávu, která by chutnala i vypadala dle mých představ a požadavků, a to už jen z principu, že se v gastronomické sféře pohybuji pomalu 12 let… Zklamání zde veliké :-((( Z recese kolikrát říkám, že by bylo nejlepší si tu otevřít kavárnu a všem natrhnout zadeček :-))

Komentáře jsou uzavřeny.