Ochutnávka šnečích specialit

Dnes se podíváme do jednoho z mnoha pestrých zákoutí, která v sobě skrývá podivuhodná a široká krajina gastronomie. V tom zákoutí na nás čekají pro Česko poměrně exotické šnečí speciality od české firmy Snailex. Aneb šnečku, šnečku, vystrč růžky – číhá na tě mlsný pan Cuketka s vidličkou…

Snailex a šneci

Malá rodinná firma Snailex vznikla v roce 1991, od té doby přináší (nejen) na český trh široké spektrum šnečích specialit. Dokonce uvedli na trh jako první na světě šnečí játra. Kromě šnečí řady nabízejí i další ne-šnečí potraviny jako např. – hotový tatarský biftek, houbový dortík nebo tyhle zajímavě vypadající uzené rybí tatarky.

Pro výrobu všech šnečích produktů je používán ušlechtilý šnek Helix Aspera Maxima původem ze severní Afriky, později zušlechtěný a rozšírený ve Francii. Všechny šneky si pěstuje firma sama tady v Česku. Nejedná se tedy o dovoz nějakých záhadných surovin přes půlku zeměkoule, ale o poctivou domácí produkci. Pan Cuketka měl k dispozici téměř kompletní průřez jejich sortimentem, takže neváhejme a pojďme na ně!

Šnečí paštika (40g, 39,– Kč)

Na rozehřátí takový poměrně nenápadný šnečí produkt, u kterého jeho původ ani na první pohled nevypátráte. Šnečí paštika je vyrobena ze šněčího masa (cca 45%), másla a směsi koření. Jedná se o hotový konzervovaný výrobek, který je podobně jako kaviár nebo šnečí játra možno rovnou servírovat. Kdybych měl šnečí paštiku přirovnat k něčemu známému chuťově, tak je to trošku podobné krevetám na česneku a petrželce. V rámci šnečích produktů, je to podobné šnekům po burgundsku (viz. níže), akorát za studena a v pomazánkové úpravě. Celkově je to velice vstřícný produkt – chuťově i cenou a tak pokud jste šnečky v životě nejedli, je možné začít tady.

Šnečí játra (30g, 180,– Kč)

Tyhle malé a podivuhodné zámotky, jsou pro firmu asi to nejcennější. Získali za ně cenu na mezinárodním gastronomickém veletrhu v Dijonu v roce 1995. Překvapivě velká šnečí játra (člověk by přeci jen čekal nějaké pidi-kousky) jsou naložena v oleji a jsou určena k přímé konzumaci. Stačí je jen pořádně osolit, jak píšou v návodu a šup s nimi na bagetku s máslem.

Po chuťové stránce připomínají překvapivě všechna ostatní játra, nejvíce asi drůbeží. Mají velice hutnou chuť a takovou klasicky játrovou tučnější texturu/hmotu. Jejich tvar je předurčuje k tomu, aby vynikala také vizuálně. Malinké cca 0,5–1cm veliké helixy budou, pokud je pěkně naservírujete, okamžitě středem pozornosti.

Když jsem se majitele firmy pana Miroslava Součka ptal na vznik toho produktu, tak z něj vyšly opravdu pikantní informace. Oni totiž všichni tradiční francouzští producenti, nikdy nebyli schopni vypěstovat jedlá šnečí játra. Jejich šnečí sorty totiž produkují pouze malinká a ještě navíc hořká nejedlá játra. Při světovém uvedení v roce 1994 dokonce nařkli firmu Snailex z podvodu, že tak velká a chuťově příjemná šnečí játra prostě nemůžou existovat!!! No a ony skutečně existují :)

Šnečí kaviár (30g, 180,– Kč)

Už na pohled se jedná o záležitost, která v nejednom labužníkovi vybudí zvědavost na maximum. Šnečí kaviár? Ano ;) Podobně jako u ryb se jedná o malinká šnečí vajíčka. Tady ale podobnost končí, protože chuťově je to trošku o něčem jiném. Mně osobně šnečí kaviár příliš nenadchl – má takovou specificky zemitou a mírně nahořklou chuť. Ne, že by to byla chuť nepříjemná či nezajímavá, jen to prostě není můj šálek kaviáru. Možná jsem taky ještě nepřišel na tu správnou kombinaci…

Podobně jako u šnečích jatýrek zaručí i kaviár okamžitou pozornost, protože u kaviáru jsme přeci jen zvyklí na jinou než bílou barvu. Šnečí kaviár tedy spíše doporučuji (nejen kvůli poměrně vysoké ceně) pokročilejším vyznavačům šnečích specialit.

Šnečí polévka s koňakem (420ml, 128,– Kč)

Tohle je zase pro změnu jeden z těch více konzumetovi nakloněných produktů. Jedná se o velice silný hovězí vývar s celými uvařenými šneky a koňakem. Nic se nemusí vařit, polévku stačí pouze přihřát a rovnou servírovat. Nejdená se však o polévku v klasickém slova smyslu (velkoobjemová teplá plňka), je to spíše hodně koncentrovaná (a taky dosti slaná) chuťovka s plovoucím překvápkem :) Moc pěkný nápad, solidní balení, naprosto bezproblémová příprava.

Šneci po burgundsku (160g, 138,– Kč)

Na závěr šnečí klasika a pro mne osobně asi nejvíce ceněný produkt – šneci po burgundsku. Jedná se o předem připravené celé šnečky v ulitách přiklopené porcí bylinkového másla. To vše v praktickém hliníkovém obalu, který zároveň použijete pro tepelnou úpravu v troubě a pokud si nepotrpíte na extra eleganci, nebo zrovna doma nemáte talíř na šneky, tak z něj můžete i servírovat.

Šneky stačí rozbalit a šoupnout do trouby na cca 10 minut. Uvnitř ulitek se vám hezky udělají a dovnitř nateče ochucené máslo. Šnečky potom servírujete na bílé pečivo, na které šnečka vyšťournete vidličkou na šnečky nebo nečím podobným. To celé potom zalejete horkým bylinkovým máslem a můžete rovnou vychutnávat.

Šneci v téhle úpravě jsou podle mne bezkonkurenčí. Do karty jim hraje velice příznivá cena, vynikající chuť a konzistence (hotoví šnečci zalití bylinkovým máslem = ekstase) a navíc je s těmi ulitami úžasná show.

Závěr

Na všech šnečích produktech se mi moc líbilo balení produktů a jejich prezentace. Ať už je to praktické balení pro šneky do trouby, či malinké, luxusně vypadající skleničky. Jedná se vždy o promyšlené řešení na úrovni s citem pro detail. Dokonce k tomu ani nepotřebujou mnohobarevné, fotkami a moderním designem zaplněné obaly. Jediné, co ucelený dojem z prezentace narušovalo, je firemní internetová prezentace a na ni napojený elektronický obchod. Vzhledem k vysoce nastavené laťce při balení a kvalitě produktů, bych přeci jenom čekal něco jiného. Ale je to jen taková malá kaňka.

Firma nabízí, co týče šnečího sortimentu, opravdu maximální možné spektrum a to dokonce na světové úrovni. To vše navíc dostáváte ve vysoké kvalitě, v české lokalizaci, z českých surovin a nakonec i v dostupné české ceně. Pokud chcete šnečím produktům vyjít vstříc, nemáte myslím široko daleko lepší alternativu.

Podobně jako Žufánci mají i šneččci Snailex moje vřelé sympatie. Opět rodinná česká firma s jasným zaměřením a s obrovským inovačním potenciálem, která se navíc dokázala bez problémů prosadit i mezi ostrou konkurencí zahraničních tradičních producentů. Posílám cuketky ;)

Šnečí vzorky zdarma k ochutnání poskytla firma SNAILEX PLUS s.r.o., rodinná česká společnost se zaměřením na výrobu lahůdek z originálních receptur bez použití konzervantů. Pokud vás ochutnávané produkty zaujaly a chtěli byste se dozvědět více, popřípadě je i ochutnat, je tady adresa http://www.snailex-delicatessen.com/

Komentáře

Skvely tip! Daji se tyto speciality zakoupit nekde v Praze? Treba na sestce? :)) Nechce se mi platit postovne a chtel bych je co nejcerstvejsi :)

Máte můj obdiv, i kdybych jich dostal poštou celou krabici, tak bych to maximálně nafotil, ale asi bych se k nějakému tomu koštování moc nedostal. :) Maximálně tak paštika a to ještě, kdybych nevěděl, že je to šnečí specialitka :)

Samuel:

pokud vím správně, tak dodávají pouze přes internet anebo do restaurací. používají ale rychlou kurýrní firmu, takže je to ok. konkrétní dostuponost doporučuji, kontaktovat rovnou firmu ;)

Milan Kryl:

:)) pravda je, že konzervativnější jedlíky šnečci moc nesloví, ale pro nás experimentátory & cuketky je to degustační rej.

ale nebojte se, po kapalném dusíku i šnecích budu kapánek brzdit a mířit směrem do známějších vod ,)

Je to asi 14 dní, co jsme provedli téměř totožnou degustaci. Objednávka přes internet a kurýrní službu byla naprosto skvělá. Jinak se musím přiznat, že nic moc :-(. Měli jsme šneky po burgundsku, paštiku, kaviár a játro. Musím se přiznat, že jsem čekala větší požitek.
Ale oceňuji českou firmu a zpracování. :-)
Rybí tatarky čekají v ledničce.

Jo a šneci se CHOVAJÍ nikoli PĚSTUJÍ. :-))))))))

Jiti:

jj, zálěží na míře očekávání a chuťové preferenci :)
ad chov versus pěstitba: šnek není rostlina?

To by mě zajímalo, jestli existujou nějaká etická pravidla chovu šneků a jestli jsou dodržována.
Vím, že za starýho ňíma se šneci krmili mlékem a pravidelně omývali a až nebyli schopní stáhnout se do ulity, tak je sežrali.

Etická pravidla chovu šneků, myslíš něco jako charta práv šneků?
Tak to tedy nevim, ale už jen to, že 2 dny před zpracováním moji šneci hladoví,by stačilo na nějaky slušný kriminál pro mě…..
Já osobně mám nejraději šneky po uvaření rozemltít, osolit, decentně česnek, petržel a šup zapect s máslem do ulity, rozhodně je to zážitek ,po kterém se člověk musí zasytit něčím více plebejským.

M@P:

přiznám se, že mne to ani vzdáleně nenapadlo o tom přemýšlet. doporučuji položit dotaz rovnou producentům a případnou odpoveď hodit sem

Dita:

pěstujete vlastní šnečky? chci detaily!! ;)

kaydee:

osobně u mně mušličky taky vítězí, s cibulkou na bílém víně, nebo s petrželí/celerem, hlavně takové ty světlé vroubkaté, ale ani slávkama nepohrdnu. mušlopříspěvek tady opravdu chybí, už delší dobu plánuji návštěvu pražské Les Moules + nějaké domácí receptové pokusy, díky za námět!

doporučiji výtečné „Caracóis“ Portugalská specialitka…sezóní záležitost (přelom červen-červenec). Malinkatí šnečci (jako naši pruhovaní) vaření v ochuceném nálevu z bylinek a dalších ingrediencí, podává se s dokřupava opečeným bílých pečivem s máslem/oliv.olejem…vidlička se zásadně nepoužívá…k dispozii jsou pouze parátka, kterýma se tělíčko šněčka „povytáhne“ a následně „vycucne“…dokonalé s bílým vínem nebo citronovým pivkem..hmmm…já chci do Lisabonu :D

tak jsem ti ten pic poslala na mejla, ale není to nijaká xtra qalita…je to jen telefonem…ale pro názornost by to mohlo stačit…:D

v les moules se obcas vyskytnu :)) musim rict ze tam maji musle skvele ve srovnani treba s francii , ale porce je teda mensi a cena vetsi nez tam, ale to se da ocekavat:)

Pane Cuketko,
kredit se težko získává, ale snadno ztrácí.
Vaše stránky jsou ve svém oboru opravdu skvělé. Ale pokud v nich začnou více figurovat prezentace jakýchkoliv výrobců/prodejců čehokoliv, dostáváte se na úroveň běžných tiskovin a to je trochu škoda…
Rád si vaše články čtu, a doufám že mi to ještě dlouho vydrží.

Kaktus

Kaktus:

už se to tady řešilo vícekrát :) tak tedy:

tento článek není prezentace firmy, ale můj článek s mými názory, za kterými si stojím. to, že máte na konci vysvětlen zdroj k ochutnávce, to je právě ta věc, která mne odlišuje od běžných tiskovin, kde po tomto není ani stopa. tam se reklama vpašuje tak, že to absolutně nejde poznat.

pokud se tady někdy objeví prezentace, PR nebo reklama – vše bude řádně označeno jako reklamní sdělení.

všechny prozatím opublikované ochutnávky si navíc všímají nových a netradičních výrobků, které běžně prostor nedostávají – malé české firmy, fair trade atp. témata si vybírám sám, výhradně dle svého zájmu.

ochutnávky se tady budou objevovat i nadále, hned dvě další jsou už v přípravě. samozřejmě vyjdou s patřičným časovým odstupem.

ja si rada prectu kde maji neco zajimaveho, jak a kde komu chutna nebo nechutna, kde se hezky chovaji k zakaznikum….
Od toho je tu pak diskuze, aby kazdy vyjadril svuj nazor a napsal svoji zkusenost.

Dobrý den,drzím vám palce,jen tak dál.I když jsem se o Snailexu dozvěděl odjinud(nebo snad právě proto),oceňuji vaši nezaujatou prezentaci.Osobně tento rok začínám s chovem těchto šneku_protože firma snailex jako asi jediná v této zemi nabízí nejen produkty,ale i chov.A to dokonce se zárukou.Šneky jsem se naučil jíst a připravovat ve španělsku.Jsou to šneci jiného typu,malí s proužkém,tak jak je paní popisovala už v jiném komentáři.Chtěl bych tímto upozornit,že jde o jiný druh šneka a zároveň i o jiný druh úpravy.Sběr probíhá ve volné přírodě a to zásadně po dešti_šnekům to klouže a je jich všude plno.Z chovných farem by vám asi pro svou velikost utekliNicméně kdo má zájem o nenáročný chov těchto dietnich dobrot,je ve snailexu na správné adrese

rad bych se dozvedel o zpracovani sneku mam jich v okoli bohate. MR

To Mike o zpracovani sneku:

Hovořil o tom anglický chef Gordon Ramsay: Jak už se zmínila Dita v příspěvku č 9, šneky je nutno nejdříve nechat 2 dny hladovět. To aby jejich tělem prošly všechny toxiny, které mohli kolem sebe zbaštit – nevíme, co doposavad jedli.
Pak se jim nabídne za potravu mrkev, na kusy pokrájená. Až jsou jejich výkaly hezky mrkvově oranžové, víme že šnečci jsou OK a jedlí.

Co dál, jsem pozapomněl. Bylo u toho dlo-o-ouhé vaření.

Alespoň máte začátek. Detoxifikace je důležitá. Pokud vím, šneci klíďo píďo chroustají nám jedovaté houby (tudíž je-li houba od šneků ožraná, není ještě pro nás jedlá!).

díky Jednorožci za zodpovězení!

já jen přidám, že ne všechny druhy jsou kompletně jedlé a některé části šneka můžou být hořké nebo chuťově nepříjemné. doporučuji před kuchyňskou úpravou nejprve správně určit a zařadit…

s tou mkrví je to ukrutně vyčurané samozřejmě! ;)

rad bych ochutnal celou linku vasich snecich specialit,ale mam obavu ze zaslani postou by mohlo znehodnotit tyto produkty. Miroslav Rychlik (mike)
Take bych rad obdrzel odpoved na muj mail tykajici se chovu
predem dekuji

Dekuji za odpoved,jiz jsem firmu Snailex kontaktoval a obednal si nektere sneci speciality. MR

Pokud nejste schopni dorucit zasilku do tydne, tak us nemam zajem, dnes je muj posledni den kdy jste mne rekli ze to bude doruceno a zase nic, chtel jsem s vami tez spolupracovat ale za techto podminek nemam zajem. M. Rychlik

Mike:

pane Rychlik, eventuelni komunikaci s firmou Sanilex provadejte na jejich strankach nebo prostrednictvim jejich emailu. tyto stranky nejsou s firmou spojeny!

Prof.Vondráček v pamětech uvádí že šneci byli na začátku století v čechách (rakousku?:)) na stolech v měšťanských domáctnostech naprosto běžnou pochutinou a připravovala je vždy sama paní domu,nikoli kuchařka rodiny. Měla vlastní osvědčený recept patrně jako dnes o vánocích každá hlava rodiny tvrdí že jenom jeho salát je ten nejlepší,

Ono se driv u nas jedlo kdeco a dnes se to poklada jen za francouzske speciality.

ladysek:

to mě zajímá, díky za tip! není totiž šnek, jako šnek…

Bali:

fruits de mere, řasy, žabí stehnýnka…. kdejaká havět pro spodinu, šup šup, párset let a je to naopak ;)

Jouza:

děkuji za odkaz, je to fajné. obzvláště mě v tom návodu dostala do kolen tato věta:

Po této přípravě vhodíme šneky do vařící vody. V této fázi už spí, takže nic necítí.

:)))) (a já už nic necítím, takže jdu spát)

Dobrý den , co se týká spanelských snekú tak zde u nás na v murcii je nejzadanejsí snek takzv. ,,SERANO,, 2–3 cm ulita. Pridává se hlavne do ryze tzv. nase ,,PAELLA,, tady mate recept pro 4 jedliky
1/2 conejo (Králika),
1/4 kg de judías verdes anchas. (zelené fazole)
1/2 kg de caracoles (Snekú predvarených)
2 puñados de guisantes ó garbanzos. ( dve hrsti hrachu nebo garbancu)
1 pimiento morrón. (cerstvá cervená paprika )
1 tomate maduro (zralé rajce)
Aceite de oliva y azafrán. (olivoví olej safrán)
1 cabeza de ajo. (hlavicka cesneku)
300 g de arroz.( rýze)
foto na ukazku : http://www.alicantetotal.com/…a/Paella.htm
pripravuji na mem webu nas spanelský receptar.
S pozdravem Knallman

Mám vážný zájem chovat šneky. Co pro to mohu udělat? Děkuji.

Komentáře jsou uzavřeny.