Svatomartinské 2006 – již v sobotu!

Svatomartinské víno je nová (od roku 2005) marketingová akce českých vinařů (letos investováno 5 mil. korun) inspirovaná francouzským Beaujolais Nouveaux. Přináším malé shrnutí, tipy na související akce a několik pěkných propagačních plakátků…

Svatomartinské je ochranná známka Vinařského fondu ČR, kterou mohou pro svá mladá vína získat vinaři z Čech a z Moravy, pokud splní předem dané podmínky a projdou degustátorskou komisí. Přidělování známek proběhlo 31.10.2006 v Národním vinařském centru ve Valticích. Z celkově přihlášených 107 vzorků jich uspělo 92. Hodnotí se ve dvou komisích po sedmi degustátorech. Víno projde pokud se k němu kladně vysloví alespoň čtyři degustátoři. Svatomartinské mladé víno může být:
  • bílé – odrůdy Müller-Thurgau a Veltlínské červené rané – i jejich kupáže – (zelenkavě-žlutá barva, svěží ovocité víno s příjemným charakterem primárního aroma ve vůni, vyvážený obsah kyselin a cukrů; možný mírný obsah CO2)
  • růžové – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké – i jejich kupáže – (svěží, ovocitý charakter, růžová nebo cibulová barva, umírněný obsah tříslovin, příjemná kyselina; mírný obsah CO2)
  • červené – odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké – i jejich kupáže – (Příjemná rubínová či granátová barva, svěží ovocitá či květinová vůně, chuť hebká, sametová, vyrovnaná, nerušená ostrou kyselinou; možný mírný obsah CO2)
A pokud všemu dobře rozumím, tak všechna Svatomartinská 2006 budou uvedena do oběhu 11.11.2006 na Sv. Martina. I když se oficiálně jedná teprve o druhý ročník, tak většina vinařských center nezahálí a nabízí tematicky laděné akce:

Svatomartinské speciality

K vínu samozřejmě patří i dobré jídlo. Na webu po svatomartinských specialitách není nikde vidu ani slechu, ale našel jsem je úplně náhodou v tomhle propagačním materiálu (PDF).
K červenému Svatomartinskému je to:
  • pečená husa po staročesku plněná jablky, červené a bílé zelí s cibulkou a bramborový knedlík
  • Moravské přesňáky (známé taky jako lokše nebo bramborové placky) plněné pečenými husími játry na cibulce
  • husí játra s madlemi a marinovanými hrozinkami v koňaku
K bílému a růžovému Svatomartinskému pak:
  • pečená krocaní prsíčka se slaninou ve švestkové omáčce
  • pečený candát plněný husími játry s bylinkovou omáčkou
Svatomartinské sladkosti:
  • Martinské koláče s tvarohem (???)
  • Moravské přesňáky po sladku plněné mákem, přelité povidly
  • Moravský švestkový koláč s drobenkou

Moc by mě zajímalo, kdo tyhle receptury navrhl (mají historický podklad?) a hlavně kde a kdy se mi je podaří ochutnat ;) Stejně tak by mě zajímalo proč nemá akce za 5 milionů korun smysluplné webové stránky. Nepočítám tento chaos na oficiálních stránkách našich vín, který podle mého hrubě podcenili a neodpovídá rázu celé akce.

Svatomartinskému nicméně moc fandím a nějaké ty malé mušky při rozjezdu jim s ochotou zbaštím. Příští sobotu tedy rozhodně nezůstaňte za pecí a hurá za Svatomartinským 2006 na Moravu do sklípku, do vinotéky ve vašem městě nebo alespoň do toho supermarketu, co máte za barákem! ,)

… à propos:

Reklama

Komentáře

Zúčastnil jsem se v předcházejících letech několika tzv. svatomartinských hostin. Mladá moravská vína jsou skvělá a mohou směle soupeřit s běžným Beaujolais Nouveaux. Ale kombinace pečené husy, kyselého zelí a mladého vína je naprosto nevhodná a tento nešvar je třeba vymýtit. Doporučuji jako přílohu k husičce pouze čerstvé pečivo, mladé vínko potom vykvete. :-)

Souhlasím k té kombinaci já mám velice silně zafixovanou Plzeň. Na druhou stranu jen tak s pečivem si to dovedu velice pěkně představit :) Díky za tip!

U nas, tedy http://www.vinove.cz presne v 11 hod 11 min.
Byva husa a obvykle to spojime jako obed pro rodinu, napad s pecivem je pekny, ale nevim, jak by se zamlouval nasim trojcatum, ktera jsou ve veku, kdy je jidlo pro ne hodne zajimave.
Beaujolais Noveau jsem vloni ochutnala spolecne se kremovou spenatovou polevkou , bylo to vyborne a ani mi nezkazila naladu vinarova poznamka,ze vino a zeny maji byt mlade ….

zucastnila som sa ochutnavky vin v Cejkovicich v male restauraci Zlaty Kopecek- mali slusny vyber vin, ze kterych nejvic mne / ale i inym/ chutil Muller Thurgau od vin. Biza.
K tomu servirovali v pravidelnych intervalech skvele !!! bagetky s pastetou.
Mali sme moznost dat si svatomartinske menu pozostavajici: huso-kachni parfeit+ bagetky+ 1 dc bile sv .m. vino
husicka pecena s jablky – + povidlovo-jablkovo- cibulova omacka+
bramb. knedlik / chleb k tomu cervene vino
jako dezert byla hruska varena v cerv. vine+ omacka.
Inspirovane vysokou kuchyni- chut vina vynikla v spojeni s vinem.
Kiez by bolo viac takychto miest na juznej morave ale i v celych cechach.

díky za postřeh :)

Svatomartinské od Bízyjsem chutnal a bylo moc fajn! akce, tak ja ji popisujes vypada moc pekne. ja osobne mylsi, ze mame v cesku zadelano na peknou lanuznickou tradici, ktera bude rok od roku lepsi a rozsirenejsi!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)