Návrat do božské Olympie!

Před půl rokem jsem vám tady poreferoval o nákupu v řecké prodejně Olympia delikatesy a víno (Radhošťská ulice, Praha). Lahůdkami nabitý příspěvek se setkal s úspěchem, spousta čtenářů zanechávala v diskuzi pozitivní ohlasy a prodejnu si moc pochvalovala.

Zanedlouho se mi ozval jeden z majitelů obchůdku, pan Marcel Kukuczka (na obrázku se svým roztomilým potomkem; obchod provozuje společně se svou ženou Martinou), od kterého jsem dostal pozvání na kompletní prohlídku s výkladem. Nabídku jsem okamžitě přijal a ještě krátce před koncem loňského roku jsem se vydal do řeckého ráje v centru Prahy.

Usaďte se velmi pohodlně a pokud možno si ke čtení dejte něco dobrého (alespoň kafe!), protože vás teď čeká nezastavitelný proud pochutin a třicítka šťavnatých ilustračních obrázků…

Začínáme hned u vchodu do obchůdku, kde nelze přehlédnout překypující pult s lahůdkami po pravé straně. Nemusíte umět vařit, stačí si vybrat jakoukoliv ze zdejších slaných i sladkých specialit.

Na těch mých fotkách je to docela prťavé, ale vězte, že v této části vitríny mlsný jazyk nalezne kromě několika druhů sýrů (řecké, španělské, italské) velice slušný výběr řeckých meze. Najdete tam hotové tzatziki, čerstvý řecký jogurt na váhu, melitzanosalatu (lilková pomazánka), kopanisti (pomazánka – feta, grilované papriky, feferonky), taramas (pomazánka z tresčích jiker), dolmades (rýžové závitky s vinnými listy), dále spoustu různé nakládané zeleniny a mořských plodů (krevety, chobotnice, mušle). Vše v příjemném cenovém rozpětí 15 – 40,– Kč za 100g.

Tady pokračují orgie v oleji nakládaných produktů – grilovaná i plněná zelenina (srdíčka artyčoků!), sépie, tuňák, ančovičky… Pokud chcete doma uspořádat párty, neumíte vařit a nestíháte – tak toto je ideální volba! Ochutnávka na místě a dobře informovaná obsluha je zde samozřejmostí.

Nakonec, na doražení, přes deset různých druhů oliv – sušené, nakládané, plněné. Tuhle část mám asi úplně nejraději. Pokud jste začátečníci, doporučuji mix řeckých oliv (25,– / 100 g), nebo vypeckované kalamaty v oleji Sitia (39,– / 100 g). Po tomhle zážitku už se nikdy nevrátíte k pytlíkovaným mikroidním sušinkám ze supermaketu (např. Carbonell).

Jste-li na sladké (jako pan C.), určitě na pultíku vyčucháte vystavené čerstvé řecké dezerty.

Znám málo lidí, kteří dokážou nepodlehnout tváří v tvář tomuhle obrovskému tácu s baklavou, plovoucí v nebezpečné vrstvě hustého sladkého sirupu.

Pro jistotu (abyste to neměli zbytečně snadné) hned ve dvou variantách. Jedna porce vás vyjde na cca 30,– Kč.

Tady chlupaté nitkovité potvůrky Kadaifi, vyrobené z nitek filo (phyllo) těsta.

Nabídka obchůdku není zaměřena striktně na ňecko a asi tak 10 % sortimentu je věnováno ostatní středomořské klasice. Příkladem jsou tyto tradiční mandlové sušenky s medem Ghiottini z Toskánska.

Od sladkého přejdeme k pečivu. Není zde plnohodnotný výběr jako v pekárně, ale jako doplněk to určitě stačí. Dostatek řeckého pita chleba je samozřejmostí.

Na následujícím obrázku vidíte výběrový pita chléb, který teprve čeká na uvedení na trh!

Pro ultralenivé labužníky jsou přichystány konzervované řecké speciality (cca 50,– / balení) a polotovary. Najdete zde lachano dolmades (plněné zelné listy), dolmades me kima (plněné vinné listy), různé druhy fazolek se zeleninou, malinkaté nakládané „cuketky“ okra, plněné papriky a rajčata a další druhy zeleniny. Osobně doporučuji vybírat a ochutnávat spíše čerstvé věci prodávané na váhu (viz výše), ale pokud dáváte přednost delší trvanlivosti, máte možnost.

Zde pěkně vyrovnané skleničky s řeckými olivami (700 g za cca 70 – 100,–). I když obchůdek není zaměřen na bio, v nabídce čas od času vykukují zajímavé biopikošky – tady jsou to bioolivy kalamata (1000 g za 235,–).

Popojděme kousek dál k nenápadné ledničce v rožku, která skrývá asi nejlepší a možná i největší zásobu s originálními řeckými jogurty a sýry v Praze (možná i v ČR).

Právě tento řecký jogurt Total Fage (39,–) mě do prodejny poprvé přivedl. Vyzkoušejte s ním své domácí tzatziki jenom jednou, a pochopíte. Ať už všechny jiné jogurty cedíte přes plátýnko, nebo dokonce vyrábíte sami, řecký jogurt podle mého nikdy netrefíte.

Samozřejmě nesmí chybět pravá řecká feta (ceny okolo 70,–). K dispozici jsou klasické varianty se 100 % ovčího mléka, ale i mix kozí + ovčí.

Sýrový sortiment doplňují sýry typické pro řeckou kuchyni, jako např. halloumi (tradičně na grilování!), kefalogrviera (polotvrdý ovčí + kozí) nebo manouri (jemný ovčí sýr).

Hned vedle chladničky je takové malé velké medové království. Najdete tam přes deset druhů různě ochucené řecké halvy (sladká pochoutka z medu a sezamu), a hlavně naprosto bezkonkurenční nabídku výběrových řeckých medů. Opět – to, co vidíte, je asi největší a nejlepší nabídka, jakou můžete v celém Česku potkat. Stejně tak jako tyto medy, většinu produktů v prodejně dováží pan majitel osobně. Někdy má exkluzivitu pouze pro Česko, někdy i evropskou, nebo dokonce celosvětovou!

ňecké medy jsou většinou květové. Jedná se buď o směsi z několika desítek druhů květů a bylin (až 600 různých!), nebo jsou to jednodruhové medy – nejčastěji med tymiánový. Ceny jsou v poměru s českými medy poměrně vysoké – začínají na cca 200,– Kč za 250 g medu.

Tady ukázka ručně psaných popisek u zboží, kterými je označena většina produktů v prodejně.

Výjimečná specialitka na závěr medového koutku – 100% mateří kašička Royal Jelly od firmy Attiki. Tato verze je obyčejně určena pouze pro kosmetický nebo farmaceutický průmysl, běžně se takto samostatně ani neprodává. Mateří kašičce se připisuje řada pozitivních až zázračných účinků na zdraví. Osobně nemám žádné zkušenosti, přesto jsem fascinován. ,)

Následuje zřejmě stěžejní část (alespoň pro mne) – výběr řeckých olivových olejů. Opět jeden úplně nenápadný regálek, skýtající neskutečné bohatství.

Jádro nabídky tvoří řada krétských olivových olejů Sitia (název podle stejnojmenné oblasti). V řadě Sitia najdeme oleje s kyselostí 0,7 pro běžnější použití (500 ml za 175,–), potom stěžejní exkluzivní Sitia olej s kyselostí 0,3 (500 ml za 199,–), který získal několik světových ocenění a nakonec i Sitia olej v biokvalitě, rovněž s kyselostí 0,3 (500ml za 320,–). Sitia je u mě v řeckých extra virgin olejích numero uno. Pokud vůbec nevíte, kde začít, odpovědí je Sitia 0,3 – třeba i jen 250 ml lahvinka.

K dispozici jsou i další značky, např. nefiltrovaný olej Kalliston (oblast Kranidi), Authentikon v biokvalitě, Lyrakis, Iliada, Balsamon Kalamata (kalamata olivy) a spousta dalších, nejen řeckých. Zastoupení olejů z menších rodinných podniků nebo v biokvalitě je cca 30% (někdy obojí)!

Olejový sortiment doplňují ochucené olivové oleje a specialitky, jako např. extra virgin avokádový olej (320,–) nebo olej lisovaný z dýňových semínek (250,–). Najdeme zde také oleje italské nebo španělské.

Pro všechny bezhlavě zamilované olejo-olivo-milce jsou v regálku pro jistotu i velká balení v plechovkách po pěti litrech.

S řeckými olivovými oleji jsem ještě rozhodně neskončil – Sitia, Kalliston a ještě jedna specialitka spolu čekají na odhalení v mojí připravované velké ochutnávce!

Finále bude patřit řeckým vínům, která jsou u nás stále spíše méně známá. Vínům je v prodejně věnován opravdu dostatečný prostor. Dva velké regály po obou stranách, rozděleno na bílá vs. červená vína vs. retsina. Všimněte si sezonní výzdoby ve výloze.

Retsina. Pokud jste byli v ňecku alespoň jednou, určitě jste se už s tímto specifickým vínem s pryskyřičnou příchutí setkali. Pokud chcete obnovit vzpomínky na letní dovolenou – výběr je ultimátní (cena za 0,5 l je cca 50 – 100,–)!

Samozřejmě, řecká vína, to není pouze levná retsina, ale i naprosto špičková vína! Tady prezentace vín z produkce Domaine Gerovassiliou, konkrétně vidíte bedničku s chardonnay 2005 (550,–).

Toto víno se mi na závěr roku postaralo o TOP 5 vínomilný zážitek roku 2006, na který se nezapomíná. Ostatně jak jinak by to mohlo dopadnout, když ochutnáváte vína od producenta nejlepšího evropského bílého vína roku 2005? Škoda jen, že k vám nemůžu přenést celý zážitek z ochutnávky. ňecká vína mají odteď u mne definitivně zelenou (cuketkově tygrovanou)!

Něco na závěr

Pokud zrovna nemáte tenhle obchůdek v dosahu, určitě mi teď spíláte – proč jen ho sem tahám a dělám vám obrovské chutě?! Dělám to, protože Olympia je pro mne naprosto modelový příklad toho, jak si představuji ideální prodejnu, ať už je kdekoliv a prodává jakýkoliv sortiment. Zároveň je pro mě důkazem, že opravdová kvalita si vždy svou cestu najde.

Skromná a pečlivá prezentace, naprosto fantastický a jedinečný sortiment, čistota, pořádek, všudypřítomný cit pro detail a osobní přístup. Toto se vidí v Česku pohromadě opravdu málokdy! Nesmím opomenout ani naprosto přístupně nastavené ceny, navzdory exotickému sortimentu výhradně z dovozu a umístění ve velkém městě. Příkladů, jak se mohou ceny nesmyslně zvrhnout směrem nahoru, najdete jenom v Praze desítky!

Myslím si, že majitelé tady odvádějí mimořádnou práci, a kromě toho, že jim obchod vzkvétá, přinášejí do Česka obrovský kus z řecké kultury a kuchyně. Přeji hodně štěstí a posílám mnoho cuketek!

Znáte obchod s obdobnou úrovní prodeje a cen v Česku? Myslíte si, že nám takových obchůdků bude časem přibývat? Najdou se vděční zákazníci nejenom ve velkých městech?

Reklama

Komentáře

Tento příspěvek na noc jednoduše není fér ;) Bude se mi zdát o olivách kalamatá a plných regálech olivového oleje ;) Začnu opět vážně uvažovat, že si zopakuji loňskou cestu na Rhodos. Ta jejich kuchyně je vážně senzace, bez výhrad ji miluji. Takže „kali orexi“ … a divoké řecké sny přeji ;)

Výborná reportáž z výborně vyhlížející prodejny.

ňecký jogurt Total je zde v UK běžně k mání. Nikdy nechybí v naší ledničce. Často jím nahrazuji kyselou smetanu ve studených i teplých pokrmech a ovšem pojídám i jako jogurt samý! Extáse sama.

Kalamata olivy milujeme. Pozor: Nevypeckované chutnají o třídu, možná o dvě, lépe. Je pracnejší to odpeckovávat, např do různých ragú k těstovinám či na pissaladiere, ale ta námaha, dle mého, stojí za to.

Fazole v pixle znám, jsou výborné. Alespoň ty Gigantes, nebo tak nějak (když na pochybách, kupte ty největší fazole). Dá se to jíst i coby studený „lunch“, s chlebem. Velmi chutné, opětovaně to kupuji už pár let, ale momentálně jsem to vše snědl, proto nemohu uvést detaily.

Napadlo mě, zda nabízejí též nějakou dobrou kuchařku řeckých specialit? Mohla by jít v tomto dokonale řeckém prostředí dosti slušně na odbyt.

Nezbývá, než všem pražákům bohapustě a nepokrytě závidět. :/ Zvlášť dolmades bych se ujedl….

Umírám touhou a mám oslintaný celý stůl!!!! Tohle by nám Cuketka vůbec neměl dělat!!! :))) nebo by mohl posílat vzorky!!! každopádně díky…a přeji dobrou chuť

Recky jogurt miluji. Ja jsem ho pro zmenu poznala v Belgii:) Cim to, ze vsude po Evrope recky jogurt koupite v beznem supermarketu, jen Cecham se toto vyhnulo…

Výběr i chuť produktů jsou opravdu nadprůměrné. Co mě mrzí je fakt, že si musím dávat velký pozor na vracení peněz, když jsem obsluhován starší z obou prodavaček ( abych neurazil, je tam jedna mladá slečna a pak paní ve středním věku). Jednou jsem si všiml vrácení špatné sumy peněz až na ulici, tak jsem to už neřešil, podruhé už jsem si dal záměrně pozor a „chybu“ reklamoval ihned. To byla ale herecká etudka, jak byla paní překvapená. Je to celkem zbytečná kaňka na jinak moc hezkém obchůdku.

Cuketko, díky za skvělou reportáž, mám z ní pocit, jako kdybych tam byla osobně. Kombinace tolika výjimečných obchodních vlastností se v Česku opravdu jen tak nevidí, kéž by takových firem přibývalo. Rozhodně se v obchůdku v dohledné době stavím, abych majitelům vyjádřila své velké sympatie.

Skvělé. Při další cestě do Prahy naberu směr Olympia!

Cuketko, díky za krásnou reportáž. Chtěla bych poradit všem jednu zkušenost s jejich olivami. Často mě i manžela pobolívalo břicho, ale když sníte a spolknete jednou za čas černé olivy i s peckou, (které mají v Radhošťské 1 nejlepší), břicho přestalo bolet. Manžel si na vylepšení dává ještě každé ráno na lačno „panáka“ olivového oleje.
Ještě bych dodala, že v tomto obchodě mají nové dvě prodavačky, které jsou moc milé a šikovné a ta paní, která neuměla počítat už tam není, protože jindy se jí povedl opak a ošidila sama sebe.

Dolce_vita:

:)) s tou kuchařkou jste mě nachytala na švestkách – nevím! pro český trh myslím zatím jediná kuchařka co stála za to je ta tahle:

Martha Elefteriadu
http://www.kosmas.cz/knihy/124623/recka-kuchyne-marthy-elefteriadu/

osobně ji nemám, ale měl jsem ji několikrát v ruce + všichni její majitelé si ji moc pochvalují. je navíc mírně upravena na české podmínky.

Jednorožec:

jogurty Total jsou asi nejznámější, exportují se i do US. s těmi nevypekovanými olivami souhlasím, ono totiž i cucání té pecky nakonec je příjemné.

ty fazole jjojoj, jsou to gigantes – v obchůdku mají čerstvé na váhu i v konzervičce tuším a snad i v pytlíku (na vaření).

pixy:

myslím, že můžu prozradit, že se už delší dobu se připravuje e-shop, zbýva si jen počkat…. :)

kaminka:

;)

Baruska:

viz diskuze pod minulým článkem o kvalitě avnímání kvality v Česku. myslím, že to spolu souvisí….

Martin:

viz kometnář č. 10, osobní zkušenost s tímto nemám. holt vrtkavý lidský faktor…

Florentyna:

rádo se stalo! btw tvá výhra – olivový olej Sitia 0.3 je právě z tohohle obchůdku. už jsi ochutnala??? ;)

Bali:

;)

Slávka:

to je zajímavý recept, slyším to prvně, ale když to funguje -tak proč ne? :) díky za zkušenosti s prodavačkami, osobně v tom nemám takový přehled…

osobně doporučuji mít štěstí a zastihnout v obchodě rovnou někoho z majitelů, jejich výklad stojí za to!

Je to k vzteku,že má pražák takovou úžasnou prodejnu skoro u nosu.Je k radosti,že mám pro příští pobyt v Pha tak svělý cíl.
Mezitím se utěšuju tím,že shánění řeckých specialit je svátkem,ale jako obyvatelka maloměsta mám přístup k (bez certifikátu) bio vejcím,mlíku, tvarohu,sýrům (z různých sudokopytníků) ba i masu.O zelenině nemluvě.Heč!
Ale o tý Olympiii se mi bude zdát…

Ludmila:

jojo, ty domácí surovinky neskonale!!!! závidím, mám na to dokonce naplánován jedne postík, ale realizace je celkem náročná (paradoxně!)…

Jsem na tom jako LUDMILA…Praha daleko, bio suroviny na zahrádce!!!! Ale ty olivy s peckou!!!! Prostě nám to tu neroste :( Svého času mi je občas někdo přivezl ze zahraničí…až pojedu do „stověžaté“, vím kam budou směřovat mé kroky!!! ještě jednou díky…jsem vysloveně natěšená na baklavu, kadaifi….

Nevíte náhodou, jestli v Brně neexistuje obchod s řeckými potravinami?
Díky

je to fajn zase další prodejnička kterou diky doporučení brzy navštívím :-)

Pane Marcel,Váš obchůdek je naprosto báječný v tom,že zde nenabízíte jen lahůdky,které vydrží omezenou či neomezenou dobu,…..ale naprosto čerstvé delikatesy.Klobouk dolů.Jen mám dotaz.Já jsem v Praze velmi omezeně ,ale myslím i na moje známé,kteří by rádi ochutnali ten úžasný řecký olej Sitia,který v supermarketu nedostanou. A k Vám to mají daleko. A možná i víno,olivy (řeckým olivám se nic nevyrovná).Pracujete případně na internetovém obchodu? Ráda si něco objednám. Díky.

Jóóó, Pražákům, těm je hej! jsem zamilovaná do řecké kuchyně od doby, co manžel v ňecku nějakou dobu pracoval, a tak je mi líto, že mám do Prahy 100km…Ale hned jak budu mít cestu, Olympii určitě neminu, při představě pěkné hromady „melitzanosalata“ se mi dělají mžitky před očima!!! Jo, a jinak díky, Mr.Cuketko, objevila jsem Vás teprve před pár dny díky kamarádovi a od té doby jsem v extázi zatím jen četla a četla…Mě se hned tak nezbavíte! A ta kuchařka M.Elefteriadu ja bezva, mám ji a vařím podle ní . Posílám pusu mírně umaštěnou od oliv, které tu uzobávám, zn.Kreolis, nic moc, dá se to vydržet. Když si ale vzpomenu naty originálky z Amfisy či z Kalamaty….Ach!!!Asi jedu příští víkend do Prahy….

Co se týká té řecké kuchařky,tak myslím,že zatím vyšla jen jedna od Marthy Elefteriadu.Já mám vydání z roku 1992,ale pak jsem viděla nové,jen v jiném přebalu. Jinak stejné.A není to dlouho.Jako inspirace určitě skvělá kuchařka,ale musíte se hodně přizpůsobit.Tu šálek ,tam zase čajový šálek,sklenka a půl sklenky…….pro začátečníky to tedy není.Ale já ji mám stále v hromádce rozečtených knížek,a třeba na dobrou noc taková BUTI ARNISIO JEMISTO(plněná jehněčí kýta),jen než jsem ten název opsala…:)))),to byl zážitek..:-))))

Jen se obavam, aby v Olympii zvladly napor novych klientu :-) Postupne se ke me dostavaji docela zajimave informace, jaky (pozitivni) dopad na navstevnost podniku maji nektere clanky a recenze… Kdyz to funguje na Gurmetovi.. nepochybuji o ucinku u pana Cuketky :-) A uprimne.. jsem za to mooc rad, kvalitni podniky si zaslouzi poradnou propagaci!

Olympii jsem navštívil zatím jenom jednou, olej Sitia 0.3 velmi mile překvapil (narozdíl od Monini Basilico, který je udělaný jen „na efekt“) a směs olivek byla také velmi chutná. Těstoviny na musaku rovněž stály za to. Narozdíl od většiny „italských specialit“ na Praze 1 se obchod snaží a „nepřeprodává“ např. čaje Twinings, které v „italských obchodech“ stojí 150 Kč / krabice :-), což jsem nikdy nepochopil, když se do ČR dováží klasickou cestou.

Vzhledem k tomu, že je Olympia pár set metrů od mého domu, budu muset návštěvu zopakovat a vyzkoušet něco nového :-).

Jinak jsem dnes navštívil sýrový obchod CHEESY na Smíchově na Štefánikově ulici a vynikající chuť goudy s pestem a goudy s ořechy mě na pár chvil vrátila do Holandska. „Cihla“ se může jít zahrabat :-). Doporučuji recenzovat někdy příště (mají i prodejnu na Dejvicích).

A jako Vinohradský patriot doporučuji i pizzérii GUSTO (www.gusto.cz). :-) Je to kousek od Aromi a každý návštěvník pochopí, co se má skrývat pod pojmem „pizzeria“ :-).

Hezký den Všem…
Rádi bychom poděkovali za milé příspěvky a ubezpečili všechny,že nápor nových zákazníku(doufáme,že nastane) rozhodně zvládneme,protože řecká kuchyně je naše láska a nedovedeme si představit dělat něco jiného.Taktéž bychom velice rádi vzkázali Hedvice i ostatním,že rozhodně není problém si domluvit jakoukoliv zásilku a doufáme,že se nám brzy podaří usadit stránky na web a rozhýbat po čase internetový obchod.Pokud si bude kdokoliv cokoli přát,ať se ozve a my se pokusíme maximálně vyjít vstříc…
S pozdravem a přáním KALI OREXI Martina+Marcel,Olympia Delikatesy.Mobil:602331205
p.s….nebojte se ze zeptat,jak se to či ono v ňecku opravdu vaří!

Už v minulém článku o této zajímavé prodejně (jakmile to čas dovolí, osobně vyzkouším), se pan Cuketka kriticky otřel o „pražské-řecké“ restaurace. A tak mi to nedá, abych se nezeptal: Pane Cuketko a čtenáři tohoto webu, neznáte nějakou dobrou pražskou restauraci s řeckou kuchyní? Děkuji předem za vaše tipy!

Vždycky jsem si pochutnala v Taverně Olympos v Kubelíkově ulici, návštěvu dopuručuji obzvlášť v létě, protože mají jednu z nejkrásnějších zahrádek v Praze. Naposled jsem tam byla asi před rokemi, kdy mě ale zklamaly tzatziky, protože změnili dodavatele a byly s koprem, což nesnáším. Ale lze nahradit chtipiti, což je taky výborná věc.

Díky všem za tipy a za postřehy, na Cheesy se určitě chystám, ještě předtím ale půjde jedna podobně zaměřená & nová prodejna ;)

S řeckými restauracemi v Praze nemám moc dobré zkušenosti – dá se to přežít, to ano, ale nějaké konkrétní doporučení prostě nemám…

CHEESY je príma, všechno k ochutnání, pán co ho to zajímá, ceny ne úplně dramatické (ne jako ty italské prodejny)… A pán říkal, že na Smíchově je to 4 krám v pořadí…

vfb

Kdyz vidim vsechny ty dobrutky, zajimalo by me, zda prijimaji platebni karty (i ty elektronicke)?

Děkuju za článek s lákavými obrázky, musím se do Olympie taky vypravit. Škoda, že jim nefungují stránky, ani nemají žádnou jinou inzerci na internetu. Myslím, že se tak připravují o docela velké peníze. Určitě si u nich koupím sýr haloumi, mám ho hrozně ráda. Paradoxně v tavernách v ňecku se s ním člověk moc nesetká /třeba na Korfu ho někde mají, ale na Kartpathosu nebyl vůbec nikde/, je to kyperský sýr. Já ho poprvé viděla v pořadu Delie Smithové a chtěla si ho tady koupit, ale nikde nebyl.

Na Smíchově v Cheesy jsem byla předevčírem, koupila jsem tam 4 druhy výborných sýrů /jen 50g plátečky na ochutnání/. Apeluju na všechny: zajděte tam, zákazníků tam zjevně moc nemají. Až zkrachují, tak si potom budeme stěžovat, že nic takového tu není. Bohužel, drsná pravda je taková, že většině lidí stačí třicetiprocentní Eidam v akci.

Už dlouho se na ty řecké lahůdky chystám, ale fotky mě teď popohnali. Tak snad teď v týdnu…:))

Prodejna CHEESY je nově i na Letenském náměstí a je opravdu povedená.

Romana:

grilované haloumi je jedinečné, jednoznačně se připojuji – VYZKOUŠEJTE! :)

ad množství zákazníků:

obchody Cheesy obdivuji a snad se mi do konce měsíce podaří tady zařadit. jediné, co nechápu, je, proč otevřeli hned dvě prodejny v tak krátkém časovém úseku? nejdříve na konci roku jednu na letné a teď někdy další na na smíchově… přijde mi to až přespříliš optimistické!

Zdravim vsechny milovniky Recka i do obchodku Olympia :oP !

Mam na vas, ale i Vas :oP, otazecku….. Nevite, jestli lze nekde narazit nebo nejak objednat ruzove vinko jmenem Vertzamo ? Je to kousek z Lefkady a prijde mi naprosto uzasne…. Rad bych ho sehnal driv, nez se mi postesti zase tento krasny ostrov navstivit a vychutnavat ho u zapadu slunicka :oP…

Diky za pripadnou odpoved :oP

Mejte se…, Lukas

Dnes jsem si koupil dva kousky moc dobré goudy v různém stádiu zralosti v CHEESY na Smíchově. Moc dobré.

Co se týká počtu zákazníků, tak jsem musel vystát menší frontu, tak snad se uchytí.

nemám co dodat, chodím sem často a pravidelně :-) a vždy odcházím s velkým nákupem :-) A taky jsem moc ráda, že tu mají moje oblíbené vínko Makedonikos :-)

Petra: Kartou se tam platit da (v Olympii, v Cheesy nevim) :)

ja som z tejto stranky total nestastnaaaaaaa :(((
ale to len preto, ze Praha je odo mna tak dalekoooo :) v kazdom pripade planujem navstevu byvaleho hlavneho mesta (myslim celej CSR) a to co najskor…. je tam prilis vela lakavych dobrotok v tejto predajni, nez aby som dlho odolavala :-)

V Cheesy jsem dnes koupila fantastickou goudu, dali mi ochutnat a miluju to tam!!! Doufám, že se díky nim propracuju od nadšeného sýrařského amatéra ke znalci. Škoda, že Olympii nefngují webové stránky – slibovali to. Nevíte, kde se dá koupit v Čechách Pliska nebo rakije?

Stránky snad budou brzy fungovat,oslovili jsme bohužel velice pomalou firmu,která nám tyto stránky zpracovává,takže se omlouváme.Já snad udělám v obchodě nějaké párty,až nám to spustí….Marcel

Pane Marcel, váš obchod je naprosto skvělý!!! zrovna včera jsem u vás nakupovala a fakt jsem si nevěděla vybrat. díky vám jsme si pak udělali řecký večer v čechách :-) jídlo bylo naprosto úžasné a atmosféra v obchodě je tak krásně řecká, že jsem si aspoň na chvíli připadala jak na dovolené. moc díky a ať se vám daří!

Po delsi dobe se mi podarilo dostat se v patek do Prahy, tak jsem se vydal do Radhostske pro olivovy olej a tak.
Sortiment je prima, nekolik policek olivovych oleju a uchvatila mne chladici skrin s sirokym vyberem Feta syru.
Obsluha byla rychla, ale velmi neosobni, kdyz jsem se chtel ptat na jednotlive produkty, mel jsem pomerne intenzivni pocit, ze zdrzuju a otravuju, nechapu o jake atmosfere ostatni pisatele mluvi – v tom me tento obchod velmi zklamal.
To je pro mne nejvetsi pridana hodnota podobnych obchudku – vinnych, syrovych, italskych, svycarskych, jakychkoliv – ze tam clovek muze prijit jako laik ktery uplne nevi co chce, poradit se, popovidat si a ochutnat. Ach jo.

kocour:

škoda, škoda! erupce na slunci nebo špatný den, jinak to asi není možné…. na druhou stranu nic není dokonalé, pakuž by to byla úplná pohádka .)

tak jsem tam dnes zavital, koupil jsem:
pastu z lilku (tu muzu:) a je opravdu vynikajici,
malou sitiu
dva jogurty ( musim rict ze povesti tady nelhaly)
vinne listy (nikdy jsem nemel a ted uz asi budu muset:))
nalozeny syr v parmske sunce(sunka tuzsi, a syr mi pripominal brynzu, nevite jaky syr to je?? ale chutnalo:)
a smes oliv (ty s peckou vynikajici, hlavne tmave,
ale co me prekvapilo ze v plnenych neni papricka ale pasta:((( a jsou hodne slane, az moc:(
takze hodnotim velmi kladne, dva zaporne body byly pouze:
nedostal jsem uctenku a ta pasta v olivach

jinak ceny docela ujdou kdyz vezmu ze je to vse cerstve nebo dovoz a je to specializovany obchod

No jo, asi jsem od toho moc čekal, to bylo tím.
Na druhé straně, pokud ve specializovaném lahůdkářství utratím za jednu návštěvu cca 1000 kč, asi mám právo čekat od personálu něco víc než „vyberte si, zaplaťte, další prosím“ – a znám obchody, kde tohle skutečně umí a tím víc tam potom utratím, a ten umělecký dojem je prémie navíc, abych se tam rád vracel.
A nepochybuji, ze jako recenzentovi se Vám tam docela věnovali…

grog:
díky za postřehy!

kocour:

ad věta „A nepochybuji, ze jako recenzentovi se Vám tam docela věnovali…“

toto bych rád uvedl na pravou míru – do obchůdku jsem zavítal ještě před založením cuketky několikrát inkognito i předchozí článek (http://www.cuketka.cz/?p=178) je napsán bez vědomí majitelů. ti mně kontaktovali až poté, čehož jsem využil, protože detaily o Olympyi mě moc zajímaly, a proto jsem si domluvil tuhle podrobnější prohlídku.

chci, aby bylo jasno v tom, že při návštěvách podniků (restaurace, obchody, výstavy atp.) rozhodně nedělám stylem – „ahoj, tak já tady dělám recenzi, tak se snažte, bude to na webu“ :)) opak je pravdou – jednám anonymně a nic nezmiňuji. spíše mám vždy „škodolibou radost“, když se někdo nachytá…

Ad kocour 15.03.2007 v 10.03 („a znám obchody, kde tohle skutečně umí „): Prozradte, prosim, o které obchody se jedná?

Ad Vaclav:
Treba sýrové lahůdkařství Guspe (http://www.guspe.cz/kontakt.html) v Kleinově paláci na Náměstí svobody v centru Brna. Je fakt, že některé zde prodávané sýry dostanete i jinde, ale nikde nejsou v ideálním stupni zralosti a nikde není tak příjemný personál, který rád poradí a nabídne ochutnat. Mimochodem, všimněte si, že Tesco i Makro prodávají sýry LeGruére, Tilsiter apod velmi mladé, asi kvůli ceně, ale dost na úkor chuti.
A další můj favorit je Milchprodukte Zürcher ve švýcarském Thunu (já vím, je to trochu z ruky, ale já tam jezdím častěji než do Prahy:-). Dvě povídavé starší dámy v malém krámku nabitém mňamózními produkty místních sýráren, o kterých dokáží diskutovat a srovnávat se zaujetím sommeliéra, který z jiskry a aromatu vína umí lokalizovat vinici…

Přečetl jsem si info o obchůdku a nemůžu odlepit ruky od kláves.Je tam plno dobrot ,ale mě tam chybí jedna surovina,která se tam asi ani neprodává a to je maso.Možná jsem barbar,připomínat to mezi tolika dobrotami řecké kuchyně,ale před lety jsem v jedné taverně ochutnal upravené kůzlečí maso a od tý doby na to nemůžu zapomenout.Taky jsem je od tý doby nejed protože jsme tam prý v době kdy už kůzlata nejsou.Nebyl by recept na nějakou GR specialitku(kůzlečí). Díky.

S tím kůzlečím to bude asi hodně těžké. U nás se vysktuje nejspíše na vesnici, třrba na Valašsku je docela oblíbené. V obchodní síti jsem zatím kůzle neviděl…

zdravim z Francie a musim vam rict, ze tady neni problem kuzleci zakoupit v normalni samosce. Zrovna v patek jsem na nej koukala, ale nekoupila (jsme na navsteve).
V Cechach jsme meli kdysi kuzle od chovatele, bylo vyborne!
Bon appetit

Když už o stavu kůzlečího na mezinárodních trzích dnes v 7 hodin ráno: V Anglii se normálně vůbec nevidí, a když ano, tak leda na velmi specialisovaných místech pro etnické menšiny. Lidé z Jamajky prý mají goat meat ve velké oblibě.

Dovolte historku z Hané. Před asi deseti léty došlo k zajímavé shodě okoloností: kamarád slavil narozeniny v jedné nejmenované hospodě u muzea a v mých rukou se ocitlo živé kozle coby protislužba za nějaké stěhování. Jak lze předpokládati, kozlík (pořád ještě živý!) se během chvilky ocitl na slaveništi (v hospodě) coby dar pro v tu chvíli pořádně vytřeštěného kamaráda. Místní štamgasti s povděkem quitovali tuto originelní náhražku za již zevšednělé bílé myšky, popř rozpustile žertovali, že ten vrchní je dnes nějakej divnej. Asi po týdnu došlo k důstojnému rozloučení se zviřátkem: po důkladné koupeli v česnekověsolné lázni a pomalém urožnění mu byla snězena jeho němá tvář…. Lahůůůůdka!!!

Bali:

i ty provokatérko, francouzská agentko!!!!!! posílám pozdravení :

Jednorožec:

díky za postřeh!

hanák z olomóca:

podal jste to akurátně! kůzlátka jako univezální platidlo :))) díky

Kůzle?Ač maso moc nejíme,tak každé velikonoce poctíme touto delikatesou pár přátel….a odkud že je??Není zdaleka a je vynikající,stačí jen být ve správnou chvíli na pravém místě.
S pozdravem Marcel,OLYMPIA
P.S.To by hygiena nevydýchaly,kdyby nám na krámu viselo kůzle za nohy…

zdravim, jsem tez z Olomouce a mam velkou radost ze muzu studovat v Praze. Nez jsem nasel tento web tak jsem chodil casto centrem a hledal ruzne obchudky se specialitami, obcas se mi neco podarilo najit napr. Italske obchody. Byl jsem se v nich podivat, ale pro me je tam moc draho a kdyz mam par korun z brigady tak se mi je nechce utratit za kousek parmezanu nebo jine delikatesy (poprve jsem par korun z kapsy pustil :)).. Bydlim na koleji s malou kuchynkou a obcas se spolubydlici divi co tam vykouzlim v techto podminkach kdy si musim nahradit spoustu kuchynskeho nacini vareckou a nozem. Vareni se stalo mym konickem a zkousim a zkousim varit ruzne a nove dobroty z celeho sveta a hledam inspiraci prave na techto strankach jako je super CUKETKA web:) Jinak az budu mit par penez navic tak urcite zavitam do Olympie a Cheesy. Diky za skvelou recenzi, dochazi mi olivovy olej, tak se tam asi brzo ukazu :)

Nepi:

LOL :) no uplně s vámi soucítím, moje kuchařské začátky se taky vztahují na jednu nejmenovanou kolej v centru prahy!!! ;) společná kuchyňka hned u záchoda mi byla druhým domovem… ojojoj to byly časy!!!!!!!!

A ja myslim ze vim ktera to je kolej, JEDNOTA :), bratr tam bydlel tak to tam znam a je to tam presne jak popisujete :)

ahoj Cuketko, nejprve bych chtěla pochválit krásné stránky, vše je napsáno velmi čtivě a zábavně, řecký obchůdek mě doslova nadchnul, před dvěma týdny jsem se vrátila z Kréty, místní kuchyně mě uplně uchvátila:) už před dvěma lety jsem byla na Chalkidiky, kde měli uplně nejlepší gyros, zato na ostrově gyros nikde… všude samé schnitzel a gordon bleu a pizza, byla jsem z toho otrávená, ale při bližším ohledání letovistka jsem vyčmuchala tavernu, kde jsem si pochutnala na souvlaki, szukatia a gyros… završila jsem to baklavou a byla jsem nejspokojenější…. jsem moc ráda, že jsem narazila na tuhle stránku a dočetla se o obchůdku, hned tam vyrazím…. protože Fetu si dám se salátem hned k večeři… děkuji moc za doporučení a jen tak dal:)

Dekuju za tip na obchod s reckymi specialitami. Vyber uzasny, jogurt nemel v tzatziki chybu. Pravda, ani ja jsem zadny osobni pristup nepozoroval, ale vybral jsem si i tak :-)
Co se tyce te nejmenovane koleje, je pravda, ze pokud jde o JEDNOTU, tam se obcas dely hotove kulinarske orgie a i ja jsem tam par zoufalcum odtrzenych od matek radil s recepty :-)
Preju uspesne pokracovani tohoto webu.

Diky za tip. Byl jsem tam uz 3× a vzdy si odnesl neco dobreho :) take diky za tipy pro zacatecniky co nevynechat :) Ochutnal jsem treba ovci syr v parmske sunce a syrem plnene zampiony, moc dobre. Baby chobotnicky byl na me v trochu vic kyselejsim nalevu, vice jsem si pochutnal na malych sepiich. Uz 2× jsem si musel dat smazenou hlivu ustricnou. Daval jsem to ochutnat nekolika lidem a zatim jsem jediny komu ta hliva moc chutna :)) Jeste musim ochutnat tu baklavu ale dal jsem si kadaifi a jedl to nekolik dni a to ja sladky moc rad ale tohle slo jist jen po malych kouskach :)) Jogurt taky vyborny, malem na domaci tzatziky nezbylo :)

Ahoj Cuketko,
jeste nez jsem narazila na tve stranky, tak jsem potkala Olympii. Obchod je naprosto uzasny, ceny jsou podobne jako v Recku (tedy nic predrazeneho, na nase pomery dost dobre). Recke speciality miluju takze tam asi budu stalym navstevnikem.
jen mam problem s tim, ze nemaji web stranky a zapomnela jsem si opsat prodejni dobu:-(
Chvalim!

Tak kůzlečího se vám zachtělo?
U arabských řezníků v Myslíkově kupuju jehněčí, jaké v Praze jinak nesplašíte. A mám dojem, že ta kůzlata se tam dají objednávat, zejména v období svátků. Já to nekupuju, protože požírání zvířecích miminek považuju za strašlivý přečin, i když jsem se ho dříve taky účastnila (ale už nebudu).
Handicap města se tady dá docela dobře vykompenzovat – maso je pochopitelně halal, a skutečně doporučuju porovnat chuť třeba jen kuřecích kousků na grilu z hypru a odsud!
Obchod nemá vždy stejnou nabídku – řezníci jezdí na rituální porážky v určité dny, mají na to svá pravidla, a někdy spíše prázdný chlaďák může navodit nesprávný dojem.
Není na místě tady propagovat jejich sortiment, i když řeckému obchodu nijak nekonkuruje, spíše naopak – skvěle se doplňují kulinární poselství národů velkého Středomoří.
Jen naťuknu: koření všech arabských světů, cukroví, někdy čerstvé datle, opěvovaný halloumi, turecké jogurty, kafe s kardamonem, a nakládané arabské ňamky, vinné závitky, tahina, hummus, babaghanoush, halva 100× jinak.

Maso – nemaso – překlepnutí:
v zápalu psaní jsem napsala, že kupuju jehněčí, a pak že ho nekupuju. Tak to jehněčí občas opravdu kupuju, ale už ho nejím, taky jsou to miminka, jako kůzlátka.
Oni tam mají i super telecí, když už jsem u toho. A na přání vám udělají mleté na čevabčiči, neboli kebab, obvykle beru kilo jehněčího a kilo telecího, nebo mladého hovězího, nechat dvakrát umlít, aby bylo extrajemné. ňezník na Arbesáku mě za stejné přání málem skalpoval. Je to ovšem nejlepší čevabčiči, nemuslimská verze je s vepřovým taky moc dobroučká. Chce to kopec jemně nasekané čerstvé a šťavnaté cibule, může být hořčice, ale lepší je např. hummus.
A pro dnešek už teda fakt končím.
Jo, a taky si tam můžete nechat udělat jehněčí mergezky, a nechat ochutit podle libosti (východní, syrsko-libanonská koření, nebo západní, maghrebská), fííí to je dobrota!

Olympia mi moc chutná!
Honem jsem udělala exkurzi do Mánesovky i do Radhošťské.
První prodejna má vše co znám (…se naparuju), tak si ušetřené peníze můžu utratit u ňeků.
Dva různé jogurty na ochutnání, plněné papričky -báječný, měli 4 druhy oliv, vybrala jsem mamutky, taky chobotnici (od italské se liší tím, že je více kyselá, italská se zakapává citronem až na talíři podle chuti), zapomněla jsem vzít fetu, to příště, protože se tam rozhodně vrátím!
Ty předkrmy jsou tam super, nebrala jsem nic arabského ani italského. Docela by mi u toho bodla malinká, malinkatá restauracička… co na to řekne pan Marcel?

Restaurace by byla opravdu skvělá,ale s časem jsme na tom špatně a navíce si nedovedu představit,že bychom to dělali jen tak napůl.ňecká kuchyně se musí dělat opravdu domácky,aby i v Praze chutnala,tak jako u moře,což se upřímně zatím tady v restauracích daří jen částečně.Až najdeme správné lidi,na které bude spoleh,tak s tím něco uděláme..
S pozdravem Marcel+Martina,Olympia
p.s.....je to zkušenostech,nadšení,radosti,správných lidech a pouze těch nejkvalitnějších surovinách

Díky za rychlou odpověď, musím smečovat:
nejlepší řešení, jak to všechno stihnout, udělat rest+shop pod jednou střechou, nebo hodně zapracovat na někom z odběratelů.
Vím přesně, co máte na mysli, řešili jsme totéž před pár lety, a restauraci ještě nemáme. :-((
Ve vašem případě by to ale asi šlo udělat obrcálně:
restauraci a u ní obchod.

Oplakávám kdysi báječnou řeckou v Podolí – tu s terasou u vody.
Včera jsem si na ni vzpomněla, když jsem u vás kupovala jogurty a přemýšlela, jestli cacíky udělám doma, nebo koupím hotové. Úplně mi v paměti zavoněly smažené kalamárové čepičky, pečená fetka a plněné papričky, ježiš mně se po tom hrozně stejská! K tomu hudba a obsluha s průkazem původu.
Pak přišlo období, kdy se to tam zhoršilo, a pak to prodali. Teď je tam pekelně snobský podnik, kde vám tučnáci dýchají za krkem, aby vám podmetli talíř, a jídlo je hnusné a drahé. Spálené lilky sice nepředčí ještě více pokažený Dahab, ale i tak 3× FUJ!

Recka rest. v Podoli: Pak přišlo období, kdy se to tam zhoršilo
Patrne jsem ji navstivil az v tomto obdobi. Jmeno Delphi? Nebyl to sice uplny „disaster“, ale vrele doporucit to neslo. Jehneci kolena byla uplne bez chuti, odnesly je nase netere pro sveho vlcaka, takze alespon nekdo mel z navstevy tohoto podniku radost.
Mam za to, ze to prodali, ale sami se prestehovali hned vedle, kde byvala nejaka lebanonska (?) restaurace. (Nevyskytuji se sice v Praze casto, ale pak pobyvam prave v techto koncinach.)

To je ona! Libanonský Sultán vedle jsem už taky skartovala. Ale on už existoval vedle Delfů současně.
S arabskými rest. je to tady ještě horší. Ze starých zbyl jen Cedr v Dejvicích, ale u Sultána prý vařili z čerstvějších ingrediencí (informace od pražských Libanonců).
Za týden začíná Ramadan, tak se chystám do Mediny, měli by vařit slavnostně.

delfína nebrat… taky mi nesedl… :/

ad restaurace na radhošťské. mi osobně by úplně stačil mini „tapas bar“ = to jest místo, kde lze ve všedním shonu dne chvilku postát u pultíku, dát si nějakou tu specialitu z pultu a sklenku řeckého vína, třeba i kafe (frapé).

vím, že tam máte Marceli nabito, ale všiml jsem si, že místnost s víny je úplně nevyužitá, skoro nidko tam nechodí a všichni se mačkají před pokladnou… není to škoda místa? :)

…takže…hmm,no vypadá to,že těch lidí je asi více,kteří něco tuší o připravované famozní řecké domácí taverně s vinným sklepem,mezedes neboli tapas baru s mraky delikates a hlavně zároveň s obchodem.Místo a otevření si zatím ponechám pro sebe,ale včas dáme vědět.Ty dobré věci se sice zpožďují,ale věřte,že to bude fantazie…
p.s.co se týče pane doktore té místnosti s víny,tak tam docela lidi chodí,protože tam přibylo mimo vín i spousty olivových olejů a lidé pochopili,že kvalita a zdraví jde ruku v ruce.Určitě dám dopředu vědět co chystáme..zdraví Marcel + Martina

Marcel a Martina: nedávno jsme ve vašem obchodě fotily pro článek o Olivové kuchařce, do časopisu Style. Během té doby přišly do obchodu dvě zákaznice, které chtěly nějaký olivový olej, ale nevěděly vůbec jak si poradit s výběrem a ani jak správně a kam olej použít.
Myslím, že by v takovém obchodě nebylo od věci, mít v nabídce i naši Olivovou (nejen) kuchařku, kde se zákazníci můžou dočíst mnoho zajímavého a ještě podle ní připravit velmi dobré recepty. Nestojí to za zamyšlení? ;-)
Váš obchůdek se nám moc líbil a zakoupená svačina a dezertik chutnal.

Určitě máte svým způsobem pravdu,ale naše děvčata mají o olivových olejích poměrně dobré znalosti,jelikož je to naše srdeční záležitost a diskutujeme o olejích dnes a denně..Různí dovozci nám posílají oleje na degustace a posouzení,takže rozhodně milerádi všem poradíme o všech ,nejen olivových olejích.Stačí se jen zeptat.Nejlepší to je samozřejmě,když jsem tam já,nebo Martina,ale i děvčata opravdu vědí docela dost.Co se týče olivové kuchařky,tak malinko zaskřípala spolupráce s nakladatelstvím Smart Press a nějak jsme od prodeje olivové kuchařky upustlili.Abych byl přesný,tak jsme vlastně zřízení olivové kuchařky všichni opoměli.Jinak děkuji za vaši Vaši návštěvu a snad i dobrý pocit z ní..S pozdravem Marcel

Marcel:

jejej! tak to se moc těším! přiznám se, že jsem dopředu vůbec nic netušil, jen jsem tak odhadnul.držím vám moc palce a přeji hodně energie do všech vašich aktivit!!! ;)

Marcel: návštěva vašeho obchůdku se mi moc zamlouvala a lituji, že nejsem z Prahy a nemůžu si tam občas skáknout pro něco dobrého.
Škoda toho „zaskřípnutí“, knize by to u vás slušelo ;-)
D.D.

Mohu pouze dodat, ze je to naprosto famozni a jedinecny obchod. Nakupujeme velmi pravidelne a doporucejeme nasim znamym (samozrejme se vzdy nechame patricne prosit po ochutnavkach u nas :-)). Diky, nic lepsiho v Praze neni

super příspěvek, ňecko miluju a jejich kuchyni snad ještě více..
do obchůdku se určitě vypravím!!
co mne ovšem zarazilo – ceny medu – za 250 g od 200,– – v ňecku ho kupuji od 3 do 5 euro!! v dražších obchodech, v supermarketech je levnější..

Malé info pro ty, co to do Olympie nemají zrovna blízko – další řecký obchod je nově (prý 3 měsíce) v Galerii Novodvorská – hned vedle kina. Rozsahem je výrazně menší, ale základní věci (jogurty JOGURTY JOGURTY!!! ) tam mají…

vfb

už asi 11 let jezdím každý rok do řecka a miluji vše co k řecku patří.občas vařím řecká jídla a to si k tomu pustíme i řeckou muziku a užíváme si.chceme-li něco hezky oslavit a užít si, vypravíme se do restaurace v kubelíkový na žižkově k panu nedelkovi. jsem ráda, že jsem objevila „cuketku“ , protože se ihned vydám do radhošťské na nákupy.už se moc těším jak si užiju nakupování a manžel omdlí.

Co se medů týče,tak jsme zvolili to nejlepší co je v řecku k mání a proto taky asi ta cena.Historie Attiki meli sahá až do 19 století a už tehdy vyhráli jako nejlepší medy na světě vůbec na veletrhu v Paříži.I já vím,že se u nás dá dobrý med u včelaře koupit nohem levněji,nebo standartní medy v ňecku,ale Attiki je Attiki a více než sto let nemění lokality i styl sběru,takže je to vlastně Mercedes mezi medy…Ale jinak chápu…S pozdravem Marcel

Právě jsem se vrátila z ostrova Zakynthos a hledala jsem obchod
s řeckými produkty. Jsem nadšená, že existuje Olympie. Co nejdřív tam jdu ! Našla jsem taky obchod na Francouzské ul., ale ten je zatím „v záběhu“, ale jogurty, fetu, olej atd. tam mají.
Na Zakynthu jsem si za 10 euro koupila řeckou kuchařku v češtině !!!! Krásný papír, krásné obrázky, ale hlavně ty recepty !!!

Marcel: je to tak, ač řecké medy neznám, musím souhlasit. Nejde o národní cítění a o to fandit vlastním včelkám, ale prostě jen o druh vegetace, na které ony poctivě pracují, bez ohledu na hranice, na jazyk, kterým mluví jejich lidští taťkové a bez ohledu na to, za kolik to pak který lišák prodá, nebo bohužel napančuje.

Z hlediska celostního je vždy nejlepší medicínou to, co roste v našem habitatu, exotické a vzdálené věci jsou lahůdky na mlsání a poznávání, ne na obživu, neb nám nedávají látky potřebné pro zdejší organismy, to už taky víme.
Ale medy ze Středomoří jsou pro nás pohlazením a pozdravem od SLuníčka. A zvláště, pokud žijeme ve smradlavých městech, tak tuhle porci sluneční energie ve skle hodně oceníme. :-))

Podobně jako Ingrid jsem si před třemi roky přivezl ze Zakynhosu kuchařku, bylo to milé překvapení, že kromě anglických, německých a ost. mutací měli i českou, navíc psanou s roztomilým pravopisem. Recepty jsou skutečně autentické, alespoň pokud mohu soudit, a navíc myslím, že nejsou jen regionální.
K fazolím Gigantes – už jsem vyzkoušel snad všechny způsoby přípravy, ale nakonec vždy pokorně koupím povinnou dávku v Olympii :-)

V sobotu 8.12. pořádáme v našem obchodě OLYMPIA DELIKATESY A VÍNA předvánoční řecký den spojený s ochutnávkou delikates,sýrů,sadkostí,vín,Metaxy a Ouza.Zveme všechny milovníky řecké kuchyně na ochutnávku a zároveň pro tento den platí 15% sleva na vše,co u nás najdete.Otevřeno bude od 9–16h.
S pozdravem Marcel+Martina+holky.. OLYMPIA

Neviete prosim,kde by som mohla v BRNE zohnat nitovky filo cesta? CHcela by som na vianoce spravit kataifi,ale zatial mi chyba tato dolezita surovina…:)

Vronyka: v Brně nevím o žádném obchodě, kde by filo těsto měli, ale žije zde hodně ňeků, co se zeptat v některé řecké restauraci? Nebo zkuste obchod s italskými specialitami v průchodu KB na Svoboďáku, mohli by vědět a poradit :)

Nitkové těsto kateifi asi v Brně nebude,ale originál filo těsto pro přípravu baklavy,různých pit,koláčů,taštičak i slaných dobrot koupíte v každém Makru.Vím to,protože ho tam dodáváme…
Baj,baj a gůd lak při přípravě.
Marcel Olympia

V Praze pribyla dalsi prodejna s reckymi specialitami, a to sice v Bubenci v Praze 6 hned vedle taverny Kavala (tam skvele vari a je prijemna rodinna atmosfera). Predpokladam, ze tento obchudek je pridruzen ke Kavale.

danulita:

krása! děkuji za tip! ;) vypravím se! :) je to už druhý otevřený šopík (ne řecký) za poslední týden)

Lehce s křížkem po funuse, ale proč sakra není něco podobného i v regionech? Sakra, PROČ?!

94. To máš stejné jako u těch prodejen ryb, které sa tady někde vedle řeší. Do normální večerky nakoupíš v MAKRu a můžeš prodávat. Tady buď seženeš nějakého dovoze – domluvíš se např. s Olympii apod., nebo si to musíš dovézt. Jídlo fakt nejsou hadry, které koupíš v Outletu v Itálii a tady z toho děláš supevěc.

94: Pokud jsi opravdu přesvědčen o tom, že by se takový obchod dal v tvém regionu uživit, zkus to – budu ti držet palce a pokud to bude v regionu, kde se často vyskytuju, moc rád k tobě budu chodit nakupovat.

Kdysi jsem měla chuť si v Mariánkách otevřít obchůdek s francouzskými specialitami, byla jsem od toho zrazována, že nejsme Praha. Asi jsem udělala dobře, že jsem do toho nešla, v naši knedlíkové zemi už bych dávno zkrachovala :-(

97: A třeba ne – jestli má podle mě někdo šanci tohle v nějakém menším městě zavést, jsou to nadšenci, kteří budou ze začátku v podstatě dovážet pro sebe a své známé. Ale jednoduché by to každopádně nebylo, to určitě ne.

Musím říct, že pro sebe, přátele i známé už toho dovážím víc než dost(a to bez přirážky) ;-)
Možná bych do toho šla, kdybych měla vlastní prostory a nemusela někomu platit nájem. Francouzské dobroty jsou už takto drahé a s přirážkou na přežití by se na maloměstě špatně prodávaly.

Daji se u vas taky sehnat tyčinky papadopoulos caprice? prosim odepiste mi na e-mail. Tyto tyčinky jsem si v Řecku zamilovala a v Čechách jenemohu nikde sehnat. děkuji

Pro všechny přátelé dobrého vína a tradičních řeckých delikates máme vzkaz,že jsme ve čtvrtek otevřeli druhou prodejnu Olympia Delikatesy a vína v obchodním centru DBK Budějovická na Praze 4 na stejnojmenné stanici metra.Obchůdek je maličký,nachází se v –1.patře naproti pizzerii Colosseum a nahradil tak obchod La bella olive,který provozování ukončil.Je tam téměř vše,jako v původní Olympii,jen v mini provedení.....Caprice máme taky,zrovna je vedle u televize křoupe náš syn (-:
p.s. snad se bude líbit…
Martina+Marcel,OLYMPIA

101. Jéé, to mám kousek! Tak to je dobře, po výplatě to zajdu prubnout. V La bella olive jsem si kupovala provensálský česnek.
Tak teď budu chodit pro řecký jogurt, zdá se…;-)

Je to tam pravda malinko jiné…bez famfár,ale se srdcem a během na dlouhou trať,jako Olympia no.1..
M.

p.s.asi uděláme nějakou ochutnávku,ten 45 kilový Trentinský parmazán asi sám nezbodnu..

chceme-li udělat radost svým známým,se kterými jsme se před lety seznámili na dovolené na Krétě, jdeme do OLYMPIA obchůdku a nakoupíme něco moc dobrého a potom si mlsáme a vzpomínáme a je nám dobře po těle i po duši. Do restaurace v Kubelíkové chodíme zásadně jenom sami s manželem abychom si to užili a vychutnali si dobroty, které opravu umí. Prošla jsem s manželem snad všechny řecké restaurace v Praze, ale nedáme dupustit na tu v Kubelíkové.

Dnes (včera) jsem si na Budějovické v Olympii koupila svoji milovanou Sitii 0.3 a ještě moc dobrou klobásku.
Byly tam milé a ochotné prodavačky a potěšila i sleva 15% na vše.

Hello from Dubai,UAE,Mme Martina,Mr.Marcel,I an so happy,excited,to read about such a fantastic shop in Prague,as we will be staying for few months there,I need all these great products we have here,in Gulf states.mainly will be in K.Vary,so I hope your e shop will be able to send us lots of goodies,as it would be difficult to carry all shopping everytime I will visit Prague.we love all greek/mediterranean goodies! wish you all the best,looking forward visiting and shopping ! Patrice

You should be obviously a great master as the workers in the ringtones free ringtones or composer ringtones sites, to perform your great thought. Not any professional will.

Komentáře jsou uzavřeny.