Veletrh biopotravin a zdravé výživy Biostyl 2007

16. – 18. 3. 2007 mají na Výstavišti Praha – Holešovice dostaveníčko všichni příznivci biopotravin, zdravé výživy a nových trendů v gastronomii. Koná se BIOSTYL 2007!

Z českým veletrhů mi už trošku naskakuje husí kůže, tentokrát to ale možná překousnu. Přeci jen s biolidma je vždycky docela sranda a ani seznam vystavovatelů nevypadá úplně tragicky. Jediné, co mi dělá starosti, je parazitující ESOTERIKA 2007… Numerologové! Všichni pryč od mého biouheráčku!!!! :/

Mimochodem, hlasovali jste už v související anketě Nejoblíbenější český výrobek roku 2007? Je to tuším stejný výběr biopotravin jako v soutěži Biopotravina roku 2006, tentokrát však rozhoduje veřejnost. Tak si to prosím jděte taky rozhodnout. ;)

Reklama

Komentáře

Cuketko a kouknul ses na program te Esoteriky ? Me to teda absolutne nadchlo ! Jdu tam, ale nebudu vedet, co driv ! O nejoblibenejsi bio vyrobek jsem nehlasovala, nebot tam neni zadny muj oblibeny.

to jsem zas něco napsal :) kouknul. na seznamu vystavovatelu esoteriky je spousta zajimavych firem, ten program je ale vylozene sileny. berte to jako cuketkovsky rypanec…

To jsem tomu dal.. sam mam Biostyl vyreseny, ale jaksi jsem pozapomnel na nej oficialne upozornit:) Diky za pripomenuti!

Věta: Numerologové! Všichni pryč od mého biouheráčku!!!! mě pro dnešek úplně odbourala :-)))
Jestli budu mít chvilku, tak se asi na biostyl půjdu taky.

ráčejí vodpustit .. a navíc, zrovna tady, na tomto posvátném místě českých kulinářů , ale chtěl bych se zeptat, co vlastně (prosím pokud možno bez mystiky) konkrétně očekáváte od biopotravin?? Já si myslím, že spojení biopotravin s numerologií , hermeneutikou, močopravectvím, celostní medicínou a homeoptiky je logické- jedná se o náboženství jako každé jiné, založené na tom, že zatímco v marketu se prodává mrkev a tady víra v božskou mrkev.

Pane Tomasi, ja konkretne od bio mrkve ocekavam mensi podil chemickych svinstev, ktere tam nepatri, a tim padem i lepsi chut. Zadne nabozenstvi v tom nevidim.

Tomáš:

no právě proto mi to spojení s esoterikou vadí, protože celý bioprůmysl a potravinářství nemá s pochybnými vědami nic společného. vše je ukotveno v zákonech ČR a normách EU. biopotraviny jsou dost přesně definovány.

samozřejmě to neodporuje tomu, že spousta lidí v nich vidí něco nadpřirozeného, samospásného. to je ptákovina. mrkev je prostě pořád mrkev :)

jinak jako úvod do biopotravin doporučuji jakýkoliv masný produkt z farmy Sasov (http://www.biofarma.cz/) – u jejich vepřového je mi úplně jedno, že to je bio, ono samo o sobě je naprosto fenomenální! :)

GK:

jj už se to trošku mele :)))

Ještě jednou se jako mrzký pes opovážím močit přímo u oltáře. Samozřejmě nepochybuji , že legislativně je celý proces pěstování- výroba potraviny – její prodej ošetřen, dokonce ani nepochybuji , že je bio-zemědělci dodržován. Já jsem se jenom prostince ptal, co od toho očekáváte. Zatím došla jediná konkrétní odpověď. U mrkve lepší chuť. Proto se jí budu držet a pokládám prostou konkrétní otázku: Pokud jste skutečně přesvědčeni, že chuť mrkve souvisí s tím, že je pěstována metodani bio- zemědělství, mohli byste prosím srozumitelně vysvětlit podstatu tohoto vztahu (bio metoda pěstování – lepší chuť). Já vím, že nestojím za odpověď, ale prosím slitujte se kacířem.

já osobne od bio produktů očekávám, že jsou bez obsahu škodlivých chemických hnojiv, tudíž neobsahují dusičnany, pesticidy, např, běžné jablko v hypermarketu bylo min, 20x postíkáno proti kde-čemu. U jablka v bio kvalitě čekám, že ho omývala max. dešťová voda, a to je pro mne podstatné

bio kupuju hlavne vajicka, maso a mlecne vyrobky. ocekavam od nich, ze zvirata na bio farmach jsou chovane v lepsich podminkach nez nebio a maso nesmi byt plne dodanych hormonu atd. ale svym zpusobem souhlasim s Tomasem – vedecky jsem se o vyhodach bio produktu (nebo o tom s temi hormony – to muze byt urban legend) nepresvedcila, nezbyva nez verit :)

Tomasi, nejsem zemedelec, podstatu z hlavy nevim, ale vim, kdyz si koupim bio mrkev, tak chutna uplne jinak, nez mrkev z pytliku, ktera se prodava v supermarketu. Mozna ta biomrkev neni obcas moc vzhledove pekna, ale chutna lip. Nekdy ale vypada i biomrkev pekne. Zalezi na podminkach, kdo ji pestoval apod. Samozrejme, ze ani ta biozelenina neni uplne extra bio, protoze i desticek je kysely, jsou tu zplodiny ve vzduchu atd.

Tomáš:

tak tomáši zrovna tady to má k pomyslnému biooltáři daleko, viz další články o bio zde. tu poslední větu ste si mohl odpustit :)

co očekávám? já osobně právě jen dodržení těch norem.

případnou jinakou kvalitu beru čistě jen jako bonus. ostatně těch nechěných bonusů je u bio potravin víc:
- drtivá většina producentů jsou malé neanonymní rodinné firmy s příběhem, to mám moc rád, v Česku věc nevídaná. většinou je i silně kladený důraz na region.
- bio často přináší jedinečné u nás polozapomenuté produkty a plodiny, které nonbio průmysl ignoruje (jednoznačnýmn příkladem jsou tady kozí sýry a „alternativní“ obilniny – pohanka a spol.)

jinak mi ale přijde dost zbytečné bio obhajovat. o tom zda-li se prosadí, hlasují denodenně zákazníci na trhu svými penězi :)

Pane Cuketko, ja vam ale stejne musim oponovat. Zadne pochybne vedy v tom programu Esoterika nevidim, ten nazev je zavadejici. V programu jsou hodne zajimave veci, napriklad pani Konigsmarkova, dula, zajimava tanecni vystoupeni, treba Rena Milgrom, dale se muzete neco dozvedet o Feng Shui atd. atd. Je tam par kartarek a numerolozek, no a? Mate neco proti nim ? Casto jsou kartarky a numerolozky hodne zajimave osobnosti, mozna byste byl prekvapeny. Mozna i jim chutna vas biouheracek. Jedine ten nazev je blby, jinak me naopak to spojeni vyhovuje. Na samotnou Esoteriku bych ja osobne nesla, ale takto kdyz je to prifarene k Biostylu, tak me to laka vic !

Taky se snažím hlasovat peněženkou a podporovat biofarmy nákupem jejich produktů, protože se mi líbí jejich přístup k přírodě a vím, že to nemají moc lehké. Mám chalupu v Jeseníkách v jedné malé obci, kde je mým sousedem eko-farmář, který pěstuje brambory, chová krávy a prasata na maso a koně pro radost. Jeho historky o administrativních kotrmelcích na ministerstvu zemědělství jsou svým způsobem černý humor, říká, že za deset let hospodaření se tak akorát vyhrabal z nejhorších začátků a postavil se na vlastní nohy, ale sám s rodinou žije v dost spartánských podmínkách protože veškeré peníze investuje zpátky do hospodářství.

Re: kocour, č.17
Hlasování peněženkou je účinné. Věřte, že podobně smýšlících lidí je víc. A víc.
Také: koupíte-li bio brambor či vajíčka, nejen že podporujete dobré hospodáře, jichž si je možno vážit, ale připravujete současně o příjem zlého práškovače polí a ještě (v mých očích) zlejšího a krutého věznitele slípek.
Dvě mouky jednou ranou, to za těch pár drobných navíc určitě stojí. :-)

Peta:

vaše věta:
„Zadne pochybne vedy v tom programu Esoterika nevidim“

a hned potom:
„Je tam par kartarek a numerolozek, no a?“

??? :)

pochybné vědy mi samy o sobě nevadí, každý ať si dělá, co se mu zlíbí. co mi vadí je přilepení esoteriky na bioveletrh. u některých konzevartivních (a majetných) zákazníků to posiluje jejich předsudky vůči bio, což je škoda – podle mého si tím bio škodí.

No ja mam dobrou zkusenost s kartarkami (nekterymi) i s numerologii, takze prave na tom nic pochybneho nevidim. Ale mozna nekteri lide maji vuci tomu predsudky. Kdyby ovsem navstivili opravdu dobrou kartarku, numerolozku, vedmu, nebo nekoho takoveho, tak by mozna byl prekvapeni. V kazdem oboru jsou machri a hochstapleri, tak je tomu i u „pochybnych“ ved. No uvidime, jak cely veletrh dopadne, ja uz se moc tesim ! A ted me napada, zrovna vsechny kartarky a numerolozky co jsem potkala, tak jsou takove „bio“, jsou hodne zamerene na zdravou vyzivu, ochranu zivotniho prostredi apod. Tak asi proto mi to spojeni pripada uplne normalni.

nic proti tomu nemám. jen znovu říkám, jde mi o to aby bylo co nejmasovější (=nižší ceny, širší spektrum výrobků, lepší krajina) a když to řeknu hodně zjednodušeně, tak spojování s esoterikou tomu škodí.

20: Musim rict, ze kdybych nasel cloveka, co dokaze predpovedet budoucnost (predpokladam, ze prave to vedmy a kartarky z definice delaji), tak bych asi opravdu prekvapeny byl. Protoze ale nikdo nikdy verohodne neprokazal, ze neco takoveho je mozne, tak se obavam, ze jedine prekvapeni by pro me nejspis bylo pri placeni ;)). Je jeste neco jineho cim vedma umi prekvapit?

Tak jsem se vratil z Biostylu… Kartarky a samani spolecne s prodejci mazani z puskvorcu a obkladu z okrouhliku modrolisteho meli opet prevahu:( Vstupne 250 Kc je zcela neadekvatni tomu, co navstevnik ziskava. Chtelo by se rict.. dalsi propadak. Nicmene nalezl jsem nekolik hezkym stanku … ale jen par.. :-(

Gk:
no comment :( no já se na to vyprd a vidím že jsem asi udělal dobře. jeslti tam stálo něco z toho za to, těším se na tvůj report! :)

Souhlasím s GK, nejdříve to vstupné, které je naprosto nehorázné a pak samotná úrověň výstavy, děs a hrůza. Až na pár vyjímek to nestálo za nic. Navíc v oddělení Esoteriky prodávali kožené peněženky a kabelky, což jsem už vůbec nepobral.

paza:
Kabelky a penezenky mam vyfocene.. stejne jako ukrajinskou prodavacku zarucene domacich salamu z Moravy.. „Pane kupte tri, budete mit slevu 15kc“ …DEESSSS!!

Pane cuketko, souhlasím.
Občas nějaké bio koupím, na druhé straně jej nijak neadoruji.
Mýty o hormonech v mase jsou urban legends, krmení kuřat a spol. hormony je v eu i u nás zakázáno. A testy vycházejí v pořádku.

Na biomarketingu mi občas vadí ten agresivní styl ve smyslu .. pouze bio je v pořádku a nebio rovná se nádorové onemocnění do pár let — jako lékařka vím že to není pravda. Navíc propagátoři bio občas uvádějí o výživě vyložené nepravdy, chápu, chtějí propagovat, nicméně z tohoto důvodu se zatím držím zpátky, i když jinak jejich byznysu celkem fandím.

Na veletrh jsem nešla právě z toho důvodu co uvádíte.

Spojení s esoterikou , kartářkami a léčivými kameny se mi velmi příčí a cokoliv podobného nemůžu podpořit ani náhodou.
Přitom bych na tento veletrh jinak klidně zašla a pustila tam i nějaký peníz, proč ne. Klidně i víc peněz. :o)

děkuji za poutavé psaní a přeji hodně zdraví. M.

Pro zajímavost :
http://www.spotrebitel.cz/article/articleview/9828/1/141/

v nebio najdeme někdy zátěž pesticidy, v bio zase zvýšené množství toxinů — prostě nic není jen černé nebo jen bílé

k té mrkvi
Mám pocit že je také samostatnou urban legends.

Nejhorší mrkev je od drobných malopěstitelů na stáncích. Výstavní veliké mrkve „ze zahrádky, pani, z mojí zahrádky“ obsahují často nepovolené množství dusičnanů a v testech občas neprojdou.
Mrkev testovaná v super-hyper – vychází v pořádku, a bez zátěže.
Je kontrolovaná pravidelně a není třeba se jí nijak bát.

bio mrkev – proč ne?
Pokud ale uvidím povadlou a předraženou bio – mrkev, raději sáhnu v obchodě po té normální, a to bez výčitek. :o)

Víra že pokud budu konzumovat jen a pouze bio-mrkev budu zdravější, krásnější – jako miss – spadá již spíše do oblasti náboženství, jak zde někdo trefně poznamenal.

Martina:

díky za výstižné komenty, kolem bio produktů se prostě vznáší takový zaprděný opar ideálů a představ. každopádně je moc zajímavé to sledovat a případně se snažit přes ten opar nahlížet :)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)