Kapří soutěž o Sladkovodní kuchařku

soutez_tk

Partner blogu Třeboňský kapr dává do placu pět Sladkovodních kuchařek od Milana Paličky. Pokud si chcete zpříjemnit svátky jedním dárkem zdarma, pojďte si zasoutěžit… ;)

Téma zní „Moje oblíbená úprava kapra“ a na zaslání příspěvku máte čas do konce roku. Jako obvykle posílejte příspěvky rovnou do komentářů pod tímto článkem nebo ve formě čtenářských zápisků.

Formu i obsah nechávám víceméně na vás. Můžete se pochlubit svým tajným receptem na kapra i návštěvou restaurace, kde jste si dali kapra v nějaké zajímavé úpravě. Jen připomínám, že pokud budete soutěžit s komentářem, nezapomeňte přidat svůj e-mail pro případ výhry.

Na stránkách Třeboňského kapra sice kralují recepty Petra Stupky, vsadím se ale, že se vaše kapří recepty nemusí krčit doma v šuplíku! ;)

Výhry

Pět nejlepších z vás vyhraje Sladkovodní kuchařku od Milana Paličky. Po dlouhé době skvěle napsanou kuchařku věnovanou pouze sladkovodním rybám a jejich zpracování.

Pravidla

  • soutěžit budete moci do 31. 12. 2009
  • výsledky budou vyhlášeny na této stránce do 5. 1. 2010
  • každý soutěžící se může zúčastnit soutěže pouze jednou
  • výherci soutěže budou vybráni podle kvality příspěvku
  • pořadatel si vyhrazuje právo na vyřazení soutěžícího, pokud nastane podezření z manipulace soutěže

Hodně štěstí! ;)

Reklama

Komentáře

Moc dobrý recept na zpříjemnění letních podvečerů. Je to veelmi jednoduché.

Kapříka většinou dostaneme od šikovných příbuzných či přátel. Filety z toho nebožáka osolíme, opepříme, vložíme do alobalu, přidáme kousky másla, pokapeme citronem, poklademe čerstvými listy bazalky a tymiánu, navrch přidáme plátky citronu. Teď se to pokusíme šikovně zabalit a položíme na venkovní gril. Mezitím co se to pěkně dotváří, my se také dotvoříme trochou bílého vína. Nakonec na otevřený gril přidáme bagetu/bílý chléb/normální chléb ( kdo co má rád). Pak už se jen posadíme na terásku, koukáme na západ slunce, který se odráží v rybníce (náš případ) a konzumujeme tu dobrotu společně s kopou zeleniny ze zahrádky a opečeným chlebem. Zapíjíme bílým vínen, pokud nám zbylo. A jestli nezbylo, doneseme ze sklepa další.

Na kuchařku to není, ale je to moc dobré.

Ryby k nám na talíř připlouvají velice často a kapřík má tu výodu, že se s ním dá v mnohém experimentovat, protože na můj vkus má trošku mdlé maso. A mám dotaz, může soutěžit jen jeden recept, nebo jich může víc?
Přikládám svůj recept na úpravu kapra (taktéž v alobalu, je to můj oblíbený kcuhyňský pomocník), jehož jsem pracovně nazvala Kapr na balkánský způsob. Výhodou je, že se vše i s přílohou peče v jednom balíčku.
Pro dvě osoby potřebujeme:
dvě podkovy očištěného kapra
velkou hrst oliv (použila jsem zelené s papričkou uvnitř), ale nemáte-li rádi olivy, klidně je vynechte
6 středních brambor, omytých a nakrájených na jemné plátky
6 stroužků česneku
trošku hrubé soli (nebo jakou najdete)
krapet pepře
lžička sušeného rozmarýnu
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce bílého vína
1 balení cherry rajčátek
100 gramů balkánského sýra

Není k jídlu, ale dobře poslouží:
2 velké čtverce alobalu

Nejprve si ustřihneme pořádné dva kusy alobalu, do kterých budeme dávat rybu i s přílohou.
Do mísy si nakrájíme na jemnoučké plátky řádně omyté brambory.
K bramborům hodíme odslupkované stroužky česneku a velkou hrst odkapaných oliv. Do mísy přihodíme také omytá cherry rajčátka, zalijeme dvěma lžícemi olivového oleje a dvěma lžícemi bílého vína, osolíme hrubbou solí a pepřem, přidáme lžíci rozmarýnu (stačí sušený) a pořádně promícháme. nejlépe to jde rukama :-)
Na čtverce z alobalu dáme kopeček směsi, na něj položíme několik ptláků balkánu, na něj osolenou a zlehka opepřenou porci kapra, přikryjeme dalším kopečkem bramborové směsi. A opět poklademe balkánem. Zabalíme do alobalu tak, aby bylo vše pěkně utěsněno a dáme na třičtvrtě hodiny péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů.

Přidám i já jeden velmi starý recept na sekanou z kapra, pochopitelně bez nároku na výhru. Recept pochází z kuchařky z roku 1880, bohužel se však nedochoval její název ani jméno autora.

Kapr sekaný

Očištěný a šupin zbavený kapr se trhne (vykuchá, kůže se odstraní a masičko z kostí se obere). Když jest půl kila masička, tak se umele neb useká. Na kastrol se dá asi jako ořech kousek másla, dají se do něj dvě ostrouhané, ve vodě namočené, dobře vymačkané žemličky a míchá se to na plotně až jest to jako tuhý knedlík a kastrolku se to nechytá. Po té se to nechá vychladnouti. Pak se to dá k masičku, připojí se k tomu lžička soli, dvě míchaná vajíčka, tři utřené, na tvrdo vařené žloutky, jedno celé syrové vejce a jeden žloutek, dvě lžíce rozpuštěného másla, ve kterém se zpěnila lžička strouhané cibule, na větší špičku nože pepře a malinko jemně usekané petrželky. Vše se dobře promíchá, utvoří se z toho šiška, která se potře rozkloktaným bílkem, zabalí se do mastného papíru, vloží na vymazaný pekáč, peče se, mezi pečením podlévá se po lžíci rybí polévky a potírá máslem. Pak se rozkrájí na pěkné řízky a podá se k ní nějaká omáčka a osmažené brambory. Kdo rád česnek a majoránku, tak to též přidá, to záleží na chuti. Tato ryba se dává v postní den o hostině místo hovězího masa. Jest k tomu dobrá omáčka sardelová, neb hořčicová i česneková. Polévka do omáčky se dá z rybích kostí, když jest to v postě a pak pro zlepšení chuti se dá půl lžičky maggi, to se však omáčka nesmí tolik soliti. Toto postačí na hostinu pro 8 i deset osob. Též jest k rybám velice dobrá omáčka holandská a při hostině i k sekanému kapru se může podati.

Zdroj: http://kucharka.axj.cz

Mám výborný recept od mého švagra, říkáme mu „Kapr po lutovsku“ (podle místa vzniku) – kapra rozkrájeného na podkovy obalit v mouce smíchané se sladkou paprikou (kdo má rád, může dát i trošku pálivé), solí a pepřem a dát do pekáče vymazaného máslem. Přidat jednu sklenici domácího leča (bez klobásy – šlo by použít i čerstvou zeleninu, ale musela by se předtím trošku podusit, kapr je hotový rychleji než se čerstvá zelenina rozdusí), kapří vnitřnosti (čím víc, tím líp, nejlepší jsou jikry), trošku zasypat moukou zbylou z obalování a přikrájet i trošku zbylého másla. Podle potřeby podlít a péct dokud ryba nezměkne a nejde od kostí.
K tomu skleničku bílého nebo džbánek čerstvě natočeného piva ze sousední hospody a chleba (lze i bez). Zelená tráva, modrá obloha, sluníčko a výhled na sousedův rybníček jsou již jen fakultativní. Jednou jsme takhle cca tříkilového kapra (s přikoupenými vnitřnostmi) snědli jen ve třech, právě v té Lutové, po které se recept jmenuje.
P.S. a O.T. pro Cuketku – Už se Vám ozvali ohledně toho původu masa v Kapří?

Nejraději mám kapra takhle:
Celý rybí bok vrhnu na 3 – 4 minuty do vroucí vody. Vyndám, posolím, položím plátek másla a jím, sklenku bílého i víc k tomu, přílohu žádnou. Je to takový hod boží… Ubrus, porcelán a sváteční pocit k tomu.
Myslím, že kdo rybu hodně koření, nejvíce jí škodí.

Pro naši rodinu nexistuje jiný štědrovečerní recept než tento:

Kapra naporcujeme na filátka s kůží, potřeme rozetřeným česnekem a solí, poprášíme hladkou moukou a necháme odležet do odpoledne.
Na večeři potom usmažíme na másle a vychutnáme si nejlepší část – křupavou kůži :)

Špízy s kapra: Kapra si vykostím,trochu osolím a nakrájím na kostky 1 krát 1 cm.Anglickou slaninu také nakrájím na kostky. Na špejli napichuji kapra ,bobkový list a anglickou slaninu.3pízy dáme do pekáčku a trochu podlijeme vodou.(Tuk pustí slanina ) Dáme péct.Jíme s chlebem.

Toto je tradiční kapří vánoční předkrm v naší rodině již po dlouhá léta.

Marinovaný kapr

Porce očišteného kapra se osolí a nechají chvili uležet. Potom se obalí v mouce a smaží doměkka. Porce osmaženého kapra se pokládají po vrstvách do skleněné mísy. Vrstvy se prokládají kolečky cibule, plátky citronu bez jader,celým bílým pepřem, muškátovým květem a bobkovým listem. Vše se zalije převařenou octovou vodou, do které se přidá olej ze smažení kaprů.Mísa se překryje alobalem a obsah se nechá 14 dní až 3 týdny uležet.Podává se s jablkovým křenem, tatarskou omáčkou a krajíčky bílé veky.

nálev: 1,5l vody, necelý 1/2 l octa,17,5 dkg cukru 6dkg soli 7 tbl.
sacharinu. Převařit a nechat vychlandout.

Půlku kapra (nebo celého, nás je ale málo :-) ) vcelku si předem nasolím a nechám přes noc odležet v lednici. Najemno nasekám hrst šalvěje a petrželové natě (dá se i rozmixovat), smíchám se solí a olivovým (slunečnicovým) olejem, aby vznikla kaše. Tou pak potřu kapra.
Na alobal dám plátky másla, na ně kapra, trochu ho pokapu citrónem, pokladu plátky másla a celé zabalím. Dám péct do trouby na cca 180 stupňů a je to rychlovka – u půlky max 20 minut, u celého kapra necelých 40 minut.
Tím úžasným výpekem pak poleju vařené brambory a vrníme blahem :-)

Recept na kapra podle Vladimíra Menšíka.

Kapr po skotsku

Kapra vykucháme, naporcujeme, pečlivě vybereme všechny kosti a maso prodáme ;-)

Kuchařka od Mánka je pěkná, dostala jsem ji od autora s podpisem, tak se bude výhercům určitě moc líbit. Zdravím všechny rybomilce ;-)

Mám tady výborný recept na kapříka. Chutná i těm, kteří ryby nemají v oblibě – je to odzkoušeno :)
Nastrouhá se kořenová zelenina, na oleji se orestuje cibulka nakrájená na kostičky(nebo jak kdo má rád:)) a přídá se nastrouhaná kořenová zelenina. Tato směs se vysype na plech a rozetře po celém dně.
Kapr se osolí a obalí v mouce se sladkou paprikou a položí se na připravenou směs na plechu. Kapra pokryjeme směsí nakrájeného pórku, papriky, rajčat plus plátek másla. Podlejeme a necháme péct. Po upečení se může posypat čerstvou zeleninou-petrželka, paprika…kdo co má rád
Vynikající…doporučuji:)
Nejlépe vařit ve dvou nebo s přáteli, popíjet dobré víno a myslím, že každý bude mít radost.

Dědeček byl z Kohoutova mlýna u Rakovníka, tak posílám recept na KAPRA PO MLYNÁŘSKU:
Porce kapra osolíme, pokapeme citrónem, opepříme a posypeme drceným kmínem. Necháme chvilku odležet. Pak obalíme v hladké mouce. Olej rozehřejeme a osmažíme kapra ze všech stran dozlatova. Potom rybu vyjmeme a do výpeku přidáme máslo, jemně pokrájenou petrželku, trochu citrónové šťávy a špetku soli. Porce ryby na talíři přelijeme připravenou šťávou a podáváme s bramborovým salátem, brambory nebo bramborovou kaší.
Doba přípravy je 10 minut, doba vaření asi 30 minut. Nají se 4 osoby.
Hezké vánoční svátky přeje Jana Květoňová, Dürerova 10, 100 00 Praha 10 – Strašnice

Muj oblibeny kapri recept je Kapr po starocesku opsany z obalu od korenici smesi firmy Avokado. Ta smes uz se nevyrabi, takze nejdriv slozeni pro pripadne imitatory: sul, cibule, drceny kmin, sladka mleta paprika, cesnek, drceny cerny pepr, citronova kura, chili, petrzel list, bazalka – vseho tak nejak primerene :-D

A ted tedy ten recept:
1 vetsi kapr (asi 1,5kg)
korenici smes
150g libove anglicke slaniny
2–3 lzice masla
2–3 cibule
100ml bileho vina
100g rozinek

Kapra po oplachnuti a osuseni okorenime uvnitr i na povrchu. Nekolikrat ho narizneme a do zarezu vlozime platky slaniny. Rybu vlozime do pekace s maslem a nakrajenou cibuli. V predehrate troube zprudka zapeceme, pak teplotu snizime, zalijeme vinem s namocenymi rozinkami a zvolna peceme docervena. Podavame s varenymi bramborami a zelnym salatem.

Sice se mi kapr vetsinou pri peceni rozpadne, ale nema to chybu!

Jinak manzel mel letos nejak velke oci, takze usoudil, ze pro dva dospele (kde jeden ji rizky jen tak malicko o Stedrem veceru) je nutne koupit 2 kapry :-D, takze druhy nam zbyl ted na posvatecni obdobi. Pulku jsem vcera upravila podle nasledujiciho receptu: http://www.trebonskykapr.cz/…ovou-krustou a druha pulka uz je pod cepici http://www.trebonskykapr.cz/…rovou-cepici Oboji vyborne, muzu jen doporucit… Pomalu se ze me zase zacina stavat rybojedlik :-)

Preju vsem jen to nej nej nej a spoustu prima jidel do roku 2010!

Tohle se mi ale děje pořád! Příště prostě počkám, jsem odporně nedočkavá :-)))

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)