Petice: Stop kouření na veřejných místech!

Agitační příspěvky tady dávám malinko, snad to tedy pro jednou strpíte :) Navíc toto se dotýká každého, kdo alespoň jednou za čas zajde do české restaurace (a nekouří)!

WWW.STOPKOURENI.CZ

Kouření ve veřejných prostorách (sdílených s nekuřáky) je necivilizované, bezohledné, zdraví škodící a trapné. Doteď mi není jasné, proč se česká nekuřácká většina s kuřáky pořád tak páře. Jsou nemocní a potřebují naši pomoc:

Včera tam tuším bylo cca 8500, dnes už přes 19000. Nejsem peticový typ a beru to spíše jako zajímavou anketu. Sám jsem zvědav kolik se nakonec sejde podpisů…

Reklama

Komentáře

taky nesnáším, když musím čichat smrad když někdo jiný kouří :-(
v restauraci, na ulici, kdekoli
vzkaz kuřákům: pokud si chcete kouřit, tak si kuřte, ale ALESPOŇ 100 METRŮ ODE MĚ!

:-)
„The smoking ban has raised a lot of issues. Some people are arriving in premises with serious cases of BO and you have to deal with that“.

BO = body odour, tělesný zápach

Ono když se přestane kouřit (mluvím z vlastní zkušenosti), tak se jednomu ohromně zlepší a zintensivní čich. Bohužel to platí rovnoměrně pro celou škálu vjemů, od božských vůní po pekelné puchy a smrady.

…takže všichni kuřáci jsou vlastně jen kamuflovaní PRĎOŠI, kteří se v karcinogenních oblacích maskují?

„serious cases of BO“ – :)

Když už, tak bych to rozšířil na všechny závislosti. Navhnu petici stop pití alkoholu a žraní ve veřejných prostorách!

… to je ale mimo, viděl jste snad už někdy případ pasivního pijáctví nebo nedobrovolné absorbce pokrmů od vedlejšího stolu???

(i když uznávám, že pokud si někdo v malé hospůdce objedná dvojitou porci smažených tvarůžků, je to hraniční případ :))

Já vím, když já jsem pravděpodobně jedinej zapřísáhlej nekuřák na světě, kterýmu nevadí když okolo něho ostatní kouří.

Nekouřím, ale nevadí mi když někdo v mé blízkosti kouří a na ulici nebo zastávkách už vůbec ne. Ať si kouří, mě je to jedno … Sám majitel restaurace by si měl rozhodnout zda kouření zakáže.

Honzie:

pozdravujte ode mne vaše plíce :)

Fred + Pacek:

díky za poznámku, tenhle argument v diskuzích zaznívá poměrně často. i když byste restauraci nevnímal jako veřejný prostor, tak jakýkoliv gastronomický podnik zůstává stále pracovištěm a tam kouření rozhodně nepatří.

Jsem kurak a presto mi vadi zakourene kavarny, reastaracni zarizeni a bary. Proc tomu tak neni napr v Berline, kde zvlast v Prenzlauerbergu, kouri opravdu kazdy nad 13 let? Protoze majitele kavaren, restauraci a baru investuji do VYKONNE kimatizace. Jinak i zkusenost z Finska – oddeleni kurackeho a nekurackeho prostoru ma zlvastni dopad – kuracke sekce jsou narvane nekuraky :-)

Vyzývám všechny kuřáky aby navštěvovali pouze kuřácké restaurace!!
Vyzývám všechny nekuřáky aby navštěvovali pouze nekuřácké restaurace!!

krok:
To nemůžu jít do nekuřácké a nezapálit si tam? Kvůli mému BO? :)))

Lanka:

s tou klimatizací to není tak jednoznačné, někteří odbornící tvrdí, že aby byla účinná, musela by být výměna vzduchu v místnosti tak vysoká, že proudění vzduchu s tím spojené by přesahovalo rychlost 120km/h…

krok:

to je naivní, sám víte, jaký je skutečný stav.

V tom pripadku nevim, ale zakoureno tam opravdu neni. Az priste pojedu zjistim ten trik. Myslim, ze nejblize k te kvalite Berlina ma u nas kavarna Platyz (taky delaji dobrou kavu, kterou bohuzel nabizeji s UHT mlekem) a tam se proste hodne vetra.

Lanka:

já neříkám, že nelze odvětrat. pokud jsou dobré stavební dispozice – dobrý poměr m3/kapacita hostů, vysoké stropy a opravdu výkonné mašiny asi to jde. v prostorách průměrné menší restaurace to ale skoro není možné, to by musel personál zaměřvat na všechny kuřáky v místnosti turbodmychadla :)

nejde jen o odvětrání, jde i to pomoci kuřákům zbavit ze jejich nebezpečného návyku a snížit zdravotní zátěž populace (ušetřit na výdajích za jejich nákladné léčení). v autě jste taky povinni se připoutávát, i když je to čistě vaše věc, jestli se vysekáte, nebo ne…

Nesouhlasim se zakazy, at si klidne lide v hospodach kouri. Jedine, co chci, je at jsou restaurace povinne venku oznacovane, at vim zda do ni mam ci nemam vstupovat. Kdyz tam bude logo s cigaretkou pujdu dat sve penize jinam…

v zákazům také neholduji, čím míň regulace ze strany státu, tím lépe. tady ta navrhovaná zákonná norma je pouze zcela lehké a taktní usměrnění populace do doby, dokud na to nepřijde sama :) resp. než přijde definitivně do módy nekouřit. pak bude každý generál :))))

Copak v restauracich – tam muzu nechodit. Copak na zastavkach – muzu si stoupnout jinam. Me vadi kuraci omezujici me v SOUKROMYCH prostorach! Kdo bydlel nad silnym kurakem oddavajicim se svemu zlozvyku na balkone, vi, o cem mluvim…

Jsem nekurak. Tento blog ctu rad, ale to co tady prezentujete je demagogie. Zacatek alibistickych honu na carodejnice. Take mi vadi, ze musim cichat splodiny z vasich aut. Udelame s tim neco, prosadime zakon a prestanete jezdit. Pripadne jenom na urcenych silnicich?

Jsem pro, bezohlednost kuřáků je důvod, proč do hospod atd. na pivo můžu chodit jen přes léto, když se dá sedět venku.
Jako byvalý astmatik jsem na to dost citlivý, navic po cca pulhodine v zakouřeném prostredi mám hlasivky na kaši.

Fuck the smokers!

ak su vsetky argumenty v tej peticii pravdive (neviem posudit, neodkazuju na zdroje studii atd.), tak by som to este preformuloval,
aby to bolo prisnejsie.
cigarety predavat a fajcit by malo byt dovolene len v specialnych priestoroch, nieco ako tie narkomanske miestnosti.
fajciari by mali byt registrovani a kedze ich zlozvyk im nebrani byt ekonomicky cinnymi, tak by si mali plne hradit liecenie vsetkych suvisiacich chorob.

Jste fasisti. Navrhuji zakazat i minisukne a cteni blesku na verejnych mistech, prvni me zbytecne rajcuje a druhy me hluboce urazi. Z obojiho muzu mit infrarkt.

Zakaz koureni v restauracich je fasisticky. Jak kurak tak nekurak se muze svobodne rozhodnout, stejne tak i provozovatel. Mnohem vic lidi zabije nezrizeny zradlo, nez cely cigarety a kdo s tim co dela…

Další regulace a další zákazy? Chjo. Lidi jsou v tomhle nepoučitelní. Zakázané věci jsou lákadlem.
Nechte těch věčných zákazů. Nic neřeší a když si to vezme do parády politik z relativně logické věci vznikne monstrum které bude škodit víc než kdyby to bylo bez zákazu.
Navrhuji petici STOP ZÁKAZŮM!!!

tak zatimco se ozyvali nekuraci proti zakazu (verim, ze to nejsou zakukleni kuraci, ale proste lide svobodomyslni), ja, byt kurak, volam po co nejvetsim poctu nekurackych restauraci, baru a kavaren! s tim ovsem, ze na zahradce si zapalit mohu, neni-li u meho stolu matka s ditetem, astmatik, ci odnauceny kurak, ktery me majzne pullitrem.
nevim, jestli se toho docili zakazem nebo petici, ale me taky vadi – i kdyz jsem kurak – kdyz se vratim domu z hospody a musim vsechno obleceni hodit do pracky! ovsem jakkoliv jsou cigarety nezdrave, kdo zna a vi – nekdy je to proste parada, posadit se ke kave a zapalit si a koukat do sveta. je to ritual, je to relax, je to prijemne chutove (opravdu, nekecam – to ovsem samozrejme neplati o 28. cigarete ten den). a doma mam nastesti balkon, nad nimz uz nikdo neni, takze to na nikoho nefoukam…

dobry doutník ke kávě a ušlechtilému destilátu prostě patří. to mi nikdo nevymluví.

a zvyk prosazovat lobbyingem opatření, která nejsou jejich zastánci sto prosadit ekonomickými prostředky (proč neznám ve svém okolí téměř žádnou nekuřáckou restauraci, kavárnu, bar? asi proto, že po nich není skutečně relevantní koupěschopná poptávka, jiné vysvětlení mne nenapadá), mi připadá z celospolečenského hlediska významně zhoubnější než kouření …

Souhlas, takove veci ma vyresit poptavka, ne nejaky debilni zakon. Souhlasim se zakazem koureni na verejnych/statnich/mestskych mistech, kde nekurak nemuze svobodne rozhodnout, tam pujdu/nepujdu. Ale narizovat soukromym provozovatelum, ze se v hospode nemuze kourit je proste zoufaly.

Vyzivam vsechny nekuraky, aby nechodili do hospod. Uvidite, ze kdyz se to provozovatele dozvi, nekuracke hospody zalozi. Jen jestli tam nebudou sedet stejne nudni typci jako jste vy…

to pinky: nemyslím si, že by kouření/nekouření nutně souviselo se zábavností, společenskostí nebo jinou charakteristikou člověka. jinak se ale shodneme … nedalo mi to, a shrnul jsem svůj názor k sobě na blog do kratšího článku … (viz link)

anjin: nerekl bych, ze se to neda statisticky dokazat. vetsina nekuraku jsou zapskli nudni typci. kdo takovou anketu zaplati ale nevim.

Jak píše pan Cuketka:

„Doteď mi není jasné, proč se česká nekuřácká většina s kuřáky pořád tak páře. Jsou nemocní a potřebují naši pomoc“

Děkuju nechci, ale docela se podle tónu této věty bojím, jak by ta pomoc mohla vypadat.
Můžu poprosit o detaily abych event. stačil zbalit cvičky a utýct třeba do Číny ;)

[16] : Ono to ušetření na výdajích na nákladné léčení je hodně sporné, hlavně v momentě kdy si promítnete do ekonomiky státu spotřební daň z cigaret. Je pak otázka jestli tento návrh zákazu není trochu kontraproduktivní, protože jediný kuřák, kterému můžete tímto pomoci od návyku je ten co ještě nezačal. Zákazem kouření v restauracích (soukromý majetek) pouze vyženete kuřáky před podnik, na oči nezletilým a na to se nabalí další problémy s rušením nočního klidu atd. Pokud stát chce čerpat prostředky do rozpočtu ze spotřebních daní z tabákových výrobků a zároveň by rád docílil toho, aby kuřáci platili choroby kouřením způsobené, je přinejmenším pokrytecký a měl by investovat utržené prostředky do stavby státních nekuřáckých restaurací a nepřenášet svou vinu na soukromé subjekty. Přijde mi to celé jako nesmysl a hloupost, která skončí nejspíš jako v USA za prohibice, nebo možná rovnou ilegalizací tabákových drog, to povede ke kriminalitě atd.

Poslyš, Pinky,
většina nekuřáků jsou možná „zapšklí nudní týpci“, ale v každém případě mají vyšší vzdělání než kuřáci. Vidím to ve svém okolí: Moji vysokoškolsky vzdělaní známí ve 100 procentech případů nekouří. Nemluvě o místních učních, kteří se mnou čekají na zastávce na autobus; z těch kouří skoro všichni (a jejich kydy zábavné opravdu nejsou). Tož tak.

Ilegalizovat JAKEKOLIV koureni kdejoliv a povolit snupani a zvykani!!!!!!!!!!!

anna nymous | 28.3. 2007 – 08:59
Copak v restauracich – tam muzu nechodit. Copak na zastavkach – muzu si stoupnout jinam. Me vadi kuraci omezujici me v SOUKROMYCH prostorach! Kdo bydlel nad silnym kurakem oddavajicim se svemu zlozvyku na balkone, vi, o cem mluvim…

No jo, jenže i on je bohužel na soukromých prostorách…a to jeho vlastních…Kamarádce se jednou takhle mstila sousedka…(podotýkám, že šlo o cca 3-4 cigarety za den v rozmezí od 16 do 22 hod) Nechci domýšlet jak to ona sousedka dělala, ale kamarádce několikrát přistál na balkoně igeliťák naplněný močí…. :/
Dokud bude kouření „IN“ žádné striktní zákazy stejně nepomohou, lidi, zvlášť češi, si vždycky najdou kličku…;-) A do „výšky vzdělání“ bych se v tomto rozhodně nepouštěla…v tomhle to fakt nebude

Sice nejsem priznivcem zakazu, ale v tomto pripade nevim, jak jinak situaci resit. Nekourim, i kdyz parkrat na zakladce jsme to vyzkouseli, asi jako kazdy, nezachutnalo. Ted cim jsem starsi, tak tim vic mi vadi, kdyz si vedle me nekdo zapali. Na zastavce muzu poodejit, ale v restauraci ? Kdyz uz je clovek usazeny a prinesou mu jidlo a vedle me si nekdo zapali, mam razem zkazeny zazitek z jidla a chci okamzite odejit. Koureni, a to i pasivni nici zdravi. Kdyz uz mame znicene zivotni prostredi a dychame to, co dychame, tak proc se nicit jeste takhle ? Teda kazdy at si dela ve svem soukromi co chce, pokud neohrozuje ostatni a jemu sverene osoby, ale jak tohle chcete resit jinak nez zakazem ? Kde mi to jeste maximalne vadi je na koncertech, to je fakt sileny. To mi fakt reknete, privrzenci koureni, proc ohrozujete moje zdravi i tam ?

Kouřit budu tam, kde to není zakázáno a na svém teriroriu si zapálím kdekoliv, myslím tím pozemek, dům, byt.Když se zakáže kouření a alkohol bude chleba za 100 Kč.Lékaří bez práce, pohřební služba také, trafikanti a hospodští atd.

Proc by meli byt lekari a pohrebaci bez prace ? Chleba by take nestal 100 Kc. Drogy ze sveta nevymizi. I ten caj, cokolada, nerkuli rafinovany cukr, je droga. Jde jen o regulaci ve verejnych prostorach, kde to prave poskozuje i nekuraky. Take ve verejnych prostorach jsou deti a o ty by me slo predevsim.

ad all: nerozumim tomu… a pripada mi tady spousta nazoru primo silenych. Jo jsem nekurak a jsem za to nesmirne rada a v zivote by me nenapadlo nekoho nutit aby s tim prestal(prestoze i my blizci kouri)..je to stejne jako s tim ze jsem vegetarianka a nikomu nevnucuju svuj pohled na jidlo…tak potom mi vysvetlete, jak je mozne ze pouze kuraci se neustale ohrazuji tim ze my nekuraci mame jit popr. nejit tam ci onam……to je mezi vami tolik sobeckych lidi??? tady uz prece nejde o nejake zakazy, a dalsi nesmyslna tvrzeni… tady uz jde o zdravi a pokud ja vas nenutim jist napr. korinky proc vy me nutite zasirat si plice? vsude na svete to funguje a nemyslim si ze by kvuli tomu nejake restaurace museli zavrit-uprime porad se to techto zarizeni chodit bude i kdyby byli nekuracke…akorat spousta kuraku by musela semtam za vecer hejbnout prdeli a jit si zakourit(takze je to spis o pohodlnosti?) ……jde pouze o zavedene zvyklosti

Co takhle petice stop všem automobilům – vdechujeme jejich splodiny. Vypněte továrny. atd.
Jinak jsem normální.

Peace.

Zakladni problem je kde a proc. Jsem kurak a chci zakaz na skutecne verejnych, mestskych, statnich prostorach. Ne tak kvuli tomu, ze pri chuzi po chodniku nekomu kourenim zpusobim rakovinu, ale kvuli tomu, aby to nevideli deti a nemeli to jako nevhodny vzor.

Ale v hospode panove a damy, v hospode teda jako ze ne. Vy tam nemusite chodit. Zustante sedet na prdeli doma nebo jdete do nekuracke restaurace.

Jsem ohleduplny kurak, ktery nekouri, kdyz nekdo okolo ji nebo kdyz vedle sedi dite, sednu si jinam. Pokud uz v restauraci sedim, a hned vedle ke stolu si sedne mamina s ditetem, tak je KRAVA. Stejne tak nekourim v zamestnani ale chodim na „dvorek“.

Nefazizujte. Nebudte hnusni. Me taky nektery veci serou ale nesepisuju petice. Jen idiot si mysli, ze zakazem koureni v restauracich se neco vyresi. Jen tam budou sedet NUDNI nekuraci sami a budou vzpominat na sve kamarady, kuraky.

Dlouho jsem přemýšlel jestli se zapojím do diskuze a přidám svůj názor nekuřáka … nakonec jsem se rozhodl, že to neudělám, protože to stejně NEMÁ smysl, prostě neexistuje východisko …

P.S.: V Irsku „to“ pěkně funguje, tak proč ne tady?

Není to tak, že tam je to zákonem upraveno a tady zatím ne.
Fungovalo to tak pěkně i před tím?
Nebo je to jen zvláštní řečnická otázka?

kdyz si teda maji kuraci platit sve nemoci tak at si zaplati za sve nemoci zpusobene obezitou nekdo zavisly na cokolade atd.
Na zastavce nekourim… v hospode jen v kurackem a jen pokud nikdo blizko neji ci tam neni dite. Pokud to nekomu vadi, staci mi rict a ja to tipnu.
Dosahnete max. toho ze vsechny restaurace budou defaultne nekuracke a restaurateri si povesi na dvere cedulku ze tato restaurace je take kuracka protoze jim to bude vic vynaset.
Jak tu nekdo zminil je to demagogie.
Kraus rika „ten zakon vymysleli nekuraci co jim tahne z puse“ :)

Díky všem za příspěvky. Jsem na jeden den pryč a jak se to tady rozjelo! Vidím, že jsem vás popichnul úspěšně :) Pěkný flame!

1) Všem kritikům petice – mrkněte se na okomentovanou navrhovanou verzi – je až překvapivě mírná.

2) Když si myslíte, že ta vás regulace omezuje na svobodě nebo v podnikání – je tady spousta obdobných regulací, které si taky něco „jakoby zbytečně“ vynucují (hygienické předpisy v restaurcích, povinné proočkování populace, povinné zdrav.&soc. pojištění, dopravní předpisy atp.) a společnost to bez problémů akceptuje, ba dokonce z toho i těží.

3) Jsem rád, že všichni kuřáci, kteří zde přispěli, dosvědčují svou ohleduplnost k nekuřáckému okolí. Jen je škoda, že pododobně ohleduplné kuřáky, jako jste vy, potkávám velice zřídka.

4) I když je to vzledem k té petici vedlejší (petice neřeší osobní problémy lidí s kouřením), tak všichni kdo si myslí, že kouření není nemoc a je to normální stav – se hluboce mýlí. Závislost na tabáku je podle WHO oficiálně vedena jako nemoc (dg. F 17, podle MKN-10). Máte-li jákékoliv pochybnosti, neváhejte využít rady svého praktického lékaře nebo specialisty (odkazy na odbornou pomoc viz výše). To jestli máte chuť se léčit nebo ne, to je čistě osobní rozhodnutí a do toho vám asi nikdo kecat nebude.

pan Cuketka:
K bodu 2: Jmenované regulace mi nepřipadají „jaoby zbytečné“, ale opravdu zbytečné. Se dvěma výjimkami: Určitá kontrola hygieny je smysluplná, protože většina lidí nemá možnost důkladně zkontrolovat a okamžitě na místě i kvalifikovaně posoudit přípravu jídla v restauraci z tohoto pohledu. A za druhé, v dopravním provozu při naprosté absenci jakýchkoli pravidel hrozí škody, zranění a smrt bezprostředně, chaos by se projevil hned a ve velkém.
Ale jak jsem řekla, zbytek považuju víceméně za bezpředmětný a přidávat k němu další restrikci by podle mě bylo hloupé.
Mimochodem, jsem nekuřák s lehkými dýchacími problémy a zakouřené prostředí mi dost vadí, nicméně přesto bych byla daleko radši, kdyby řešení přišlo přirozeně – pokud jsem si totiž všimla, poptávka po nekuřáckých podnicích se opravdu zvyšuje a podnikatelé ve vlastním zájmu začínají reagovat.

ad hygiena – tam můžete namítat stejně jako u zákazu kouření, že je přeci ve vlastním zájmu podniku, aby hygienu dodržoval a aby se tím vyhnul polomrtvým zákazníkům s alimentárními intoxikacemi a následným žalobám. přesto se na to nespoléhá a řeší se to rovnou natvrdo normou….

Ale to prece neni to samy… Zatimco pokud by hotelier nedodrzoval hygienicke predpisy, muze to opravdu vadit jak kurakum tak nekurakum, tak tusim, ze koureni v restauracich az tak moc kurakum nevadi…

Pani ma pravdu, je to otazka trhu, nikoliv dalsiho nesmyslneho zakona, ktery si chteji prosadit radikalni nekuraci… Stokrat lepsi kurak nez militantni nekurak. Ten totiz bude delat problemy i v dalsich oblastech stejnym zpusobem. Jdete do nekuracke restaurace nebo sedte na prdeli doma.

Pinky, koureni v restauracich vadi i kurakum, znam takove. Vas nazor na to, ze nekuraci jsou nudni typci je smesny. Me se zdaji militantni spise kuraci. Nekurak se snazi treba si poposednout, kdyz uz si nekdo vedle nej zapali. Sedte na prdeli doma vy, kuraci, to by se vam nelibilo ? Proc nas nekuraky tak diskriminujete ? Proc my, nekuraci, mame cuchat ty vase smrady ?

Uhh, dle názoru Pinkyho je tedy třeba kráva každá žena, jejíž dítě je unavené a hladové a je jediný volný stůl v jediné restauraci poblíž – právě vedle něj. Stejně tak jsem asi kráva já, když jsem se šla po celém dnu bez jídla (bohužel) najíst do nejbližší restaurace a pak si celou dobu nadávala, neboť se mi ze zakouřeného prostoru dělalo opravdu špatně. Ano, měla jsem zvednout zadek a jít shánět nejbližší nekuřáckou restauraci, kterou ale v okolí bohužel neznám. Nebo začít o půl deváté večer vařit. Pokud znáte nějakou dobrou nekuřáckou restauraci poblíž Proseka, tak mi prosím poraďte. Kdyby ještě i dobře vařili, bylo by to fajn.

Je zvláštní, jak se všichni kuřáci brání úplně stejně, vidím tu stejné námitky, jako jsem včera slyšela od kamaráda – kuřáka. I ten ale nakonec přiznal, že kouřit se naučil V HOSPODĚ!!! I ten nakonec přiznal, že plno lidí si zapálí jenom k pivu a jindy nekouří – kdyby museli zvednout své ctěné pozadí a jít ven, většina se na to vykašle, nebo se na to vykašle ve dvou případech ze tří. I to je plus pro jejích zdraví. Jaké je to plus pro zdraví naše ani nemluvím. To, že to opravdoví kuřáci naženou někdy jindy, mi už srdce netrhá. Dle mého názoru by vzniklo opravdu méně nových kuřáků.
To, že v deset večer v létě, kdy chci spát při otevřeném okně, se vedle vyvalí soused a pokuřuje, to mi tedy srdce trhá. Je to sobecké. To, že když jsem větrala peřiny na balkóně, jsem z nich pak sklepávala cigaretový popel souseda, který bydlí nad námi, to mi taktéž srdce trhá. To už není ani sobecké, to už ani nevím, jak popsat. Ano, Pinky, i takoví jsou mezi vámi, lidé, kteří sklepávají popel do květináčů sousedů, na peřiny, vždyť to není moje, tak co…ale to je asi podle vás v pořádku. My jsme ti terorizející fašisti, kteří umí jenom nadávat na chudáčky kuřáky. My jsme ti nudní lidé, kteří neví, co to je, sednout si k dobré kávě a dát si k ní jednu nebo dvě. Náš život je nudný, váš život zase bez vůně a bez chuti.
Jste sobec, Pinky, sobec, který myslí jenom na sebe,dobrovolně se ničíte, prosím, ale nás ničíte taky, a je vám to úplně jedno. To, že díky Vaší lenosti chodit si zapálit jinam, začne kouřit dalších n lidí, to je Vám asi úplně jedno, je přece nikdo nenutí. Vás taky nikdo nenutil? Vy jste si jenou ráno řekl, že začnete kouřit, nebo jste se taky naučil kouřit v hospodě? Bál jste se, aby se Vám starší kamarádi nesmáli? ňíkali Vám, dej si jednu, to ti neublíží? Nebo to bylo vaše rozhodnutí?
Všichni kuřáci, které znám, se chtějí kouření zbavit. Zatím největší úspěch jsou tři měsíce. Začali kouřit v hospodách, když jim bylo asi 15. Kdyby nebylo Vás, velká část z nich by ale nikdy kouřit nezačla. Vaše příspěvky byly hnusné a obviňující, proto bude takový i můj – máte je všechny na svědomí. Jak se cítíte?

V zásadě se Vám v ničem moc nedá odporovat. Napsala jste to pěkně a je mi osobně líto Vašich problémů s bydlením, ale bohužel to vypadá tak, že pokud nebudete chtít kvůli tomu změnit adresu, budete muset trpět. Protože s tím nic moc jiného dělat nejde. Já jsem svůj problém se smradem z ulice, zapříčiněným nonstop provozem musel vyřešit změnou bydliště.
Dá se říct, že něco podobného co vadí Vám a v o dost horším provedení čeká ty chudáky, kteří bydlí nad hospodou a zatímco se teď většina humusu odehrává uvnitř (rozuměj v rezervaci), někdo jim brzo nažene pod okna kuřáky na celou noc, aby ste se mohla v klidu napapkat.
Protože přestat kouřit jenom proto, že bych musel ven je demagogie, viz Vaši přátelé kuřáci.

Trh to vyresi, kde je poptavka bude i nabidka. Netreba na to befel.

fiksu: pekne ;-)
pinky: no to by pak vychazelo, ze mame v populaci 60% nudnych patronu, protoze kuraku je v cr cca 40%, a to se mi uplne verit nechce …

ad restaurace: uplne by mi stacilo, kdyby zakon misto aby narizoval stavebni upravu oddelujici nekuracky a kuracky prostor umoznil statut „kuracka restaurace“ s viditelnym oznacenim na vstupu. pak by nikdo nemohl narikat, jak k tomu chudaci nekuraci, deti a ja nevim kdo dalsi prijdou – proste by bylo jasne jeste pred vstupem do podniku, ze pokud mi koureni vadi, nemam tam co delat, a bylo by po problemech …

a kdyz uz tu mame takovy pekny flame – muze mi nekdo z tech smutnych nekuraku, kteri nemaji sanci na proseku (cca 80.000 obyvatel) najit nekurackou restauraci kde by se mohli najist, vysvetlit jak je to mozne? vzdyt kde je skutecna poptavka, je rozhodne i nabidka …

Fiksu pojka:

drtivá většina kuřáků nemá na svůj stupeň závislosti objektivní náhled a často ji podceňuje. jen zlomek z nich navíc absolvoval odborné vyšetření. bohužel tady nestačí prostě si říct – „nejsem na tom závislý, takže nemám problém“…

Pripada mi logicky spatne, brat omezovani svobody NEKURAKU jako prirozeny stav veci (coz mnoho obhajcu koureni dela). Normalni je nekourit.

Normalni je nebyt hlupakem. Proto at jsou jak kuracke tak nekuracke restaurace. A s tim znacenim restarouraci souhlasim. A at si pak kuraci ci nekuraci jdou kam uznaji za vhodne.

Vůbec se takovýchto diskuzí neúčastním, protože jsem silný kuřák, ale myslím, že ohleduplný.
Jenom jedna poznámka – vazba mezi vzděláním a kuřáctvím je úplně zcestná.

A důvod mého příspěvku? Musím jenom vyjádřit podporu Pinkymu, mluví mi z duše. Díky.
J.

Kuracke a nekuracke restaurace, no, nevidim to jako dobry napad. Co bude delat par, kde jeden je kurak a druhy nekurak ? Pujdou na veceri kazdy jinam ? Kourit u jidla je hnus. Kour smrdi a potom ma clovek zkazeny zazitek z dobreho jidla a piti. At jsou spise kuracke mistnosti v kazde restauraci treba. Vzdyt i tak je to v divadle. O prestavce si kuraci muzou zakourit na miste k tomu urcenem. Ja treba vubec nechapu kuraka, ktery si zapaluje jednu cigaretu za druhou. Nechapu jaky z toho ma pozitek. Spis pochopim, ze si treba nekdo da cigaretu ke kave, ale kourit jednu za druhou ? To je prave podle me uz ta zavislost a nemoc.

Peta:

„Kourit u jidla je hnus“.
Souhlas, ale neznám ve svém okolí nikoho, kdo by kouřil opravdu u jídla, tím myslím jako rusové v průběhu jídla mezi sousty.
Papaj a v popelníku jim hoří cigárko. To je i na mě dost :)))
Takže pořád může být hůř ;)))

Vazba mezi kouřením a vzděláním existuje, i když není, uznávám, tak silná, jak jsem si myslela. Našla jsem si nějaké výzkumy na internetu („u skupin s nízkým vzděláním je procento kuřáků nejvyšší“ apod.). Při tom mě velmi zaujal jeden psychologický termín, a to kognitivní disonance. Je to schopnost popřít nebo ignorovat to, co je naprosto jasné, pokud není jedinec tuto skutečnost schopen přijmout. U kuřáků to znamená, že si nejsou schopni přiznat, že svým kouřením páchají pozvolnou sebevraždu (a ještě doslova otravují ostatní), protože by to prostě psychicky neunesli. Místo toho všechny výzkumy a varování na tohle téma zlehčují, popírají nebo odmítají.

Major Milčák:

„Místo toho všechny výzkumy a varování na tohle téma zlehčují, popírají nebo odmítají.“

Nebo jim to prostě chutná :)))

Kolikrát člověk přijde do nějaký venkovský zahulený putyky a tam seděj dědci, každej večer třeba 300 let a v klidu tam páchaj svojí pozvolnou sebevraždu až do smrti.

matesola:
jo tak to me take fascinuje, kuraci, kteri si zapaluji, pak nechaji kourici cigaretku v popelniku a kecaji… nebo na koncertech, plno lidi ma cigaretu proste jenom v ruce a tanci, popotahnou jen obcas.. strasne by me zajimalo, co z toho maji ? Neda se tam pak vubec dychat, ale jim je to jedno, asi je to pro ne jenom modni doplnek. Jsem take pro nejakou kampan, ktera by se zamerila na to, jakej hnus to je, to koureni cigaret. Vadi mi reklamni kampane, ktere se snazi ukazat, ze koureni je IN a modni zalezitost. Kuraci, zkuste mi to vysvetlit, co vam na te cigarete chutna ? Zkousela jsem se naucit kourit na zakladce i na stredni, parkrat jsem se fakt snazila, ale jednak me bylo dost spatne a pak jsem nepochopila, co je na tom dobreho, tak jsem v tom nepokracovala. Co vas dovedlo k tomu, ze kourite dal ? Jinak dobre jidlo a piti mi chutna moc, ale ta chut tabaku a tech svinstev co jsou v cigarete je v puse primo odporna. A ten dech potom, no hruza !

„Moje svoboda konci tam, kde zacina svoboda toho druheho“. Do kurackych restauraci proste nechodim. Obcas jsem za blazna, kdyz odmitnu jit nekam jen proto, ze se tam kouri.
A co se tyce debaty o autech…diskuse o vykazani aut z center mest je take hodne. A ja jsem pro.
Ja take nikoho neohrozuju svymi konicky a zlozvyky.
A co se tyce zakazu…u inteligentnich jedincu nejsou potreba, bohuzel Cesi mam pocit stale potrebuji vedeni. A to rikam pres to, ze jsem Ceska.

Necetla jsem predchozi, takze mozna budu nekoho opakovat. Jsem a vzdy jsem byla nekuracka.Chodim zasadne v restauracich do nekurackych prostor, prijdu domu a smrdim, jak kdybych vykourila krabicku vsemi pory tela (oddeleni techto prostor jen dvermi proste nepomaha). Pokud neni zbyti a musim jit do kurackeho, tece mi rano z nosu krev. Rada se chodim bavit a mrzi me, ze ac ja nikomu neublizuju, je ublizovano me. Byla jsem tehotna, vse ok, porodila jsem,ale z porodmice sla s prazdnou naruci. V pristim tehotenstvi si musim davat pozor na vsechny patogeny i na pasivni koureni. Vsichni kuraci me tak odsuzuji k uteku na Aljasku a devitimesicni nucene izolaci. Kde je moje svoboda?Mohl by si konecne nekdo z kuraku uvedomit, jak moc nam nekurakum ublizuji?At si ma kazdy jaky chce zlozvyk, ale at tim neposkozuje svobodu, zdravi a zivot nekoho jineho.

Strávil jsem měsíc života v nemocnici na hrudní chirurgii. Mimo mě tam byli téměř samí kuřáci. Většinou nad padesát let.
Do detailů nepůjdu, ale ubytoval bych tam na měsíc každého kuřáka. Raději by pak tu krabičku cigaret sežral než vykouřil.
.
Až přijde váš čas, a vy se poprvé rozbrečíte nad svojí diagnózou, pak si na mě vzpomeňte, kuřáci.
.
Pokud je dnes někdo mladý a kouří, je to jasný znak hlouposti, protože informací je dost.
.
Starších kuřáků je mi pak líto, protože mohli zažít i dobu, kdy se tvrdilo, že kouření je zdravé.

tohle nikdy nikam nepovede, každý bude tvrdit svoje. jsem pro to, aby se konkrétně v restauracích nekouřilo, ale bohužel musim souhlasit s tím, že normou se to nevyřeší. musíme doufat, že jednou k tomu společnost dojde sama.
viz zákaz kouření na zastávkách. nezaregistrovala jsem, že by se tam teď kouřilo míň.
viz zákaz kouření v době oběda. na 90% míst, která znám, a kam chodím, se to nedodržuje. mají sice vylepenu ceduli, že je to zakázáno, ale člověka, který si zapálí, nikdo nenapomene.

takže asi tak.

Peta : cigaro proste chutna, to se tezko vysvetluje, nechutna mi treba zmrzlina nebo knedliky, mam VS, kourit jsem zacal v 18 na chmelu, ne pro nejakej hec, ale proto ze ta startka mi proste chutnala uz od prvniho cigara
kourim jen tam kde to neni zakazano.
A musim rict, ze me zase pro zmenu obetzuji lide kteri si mysli, ze se nepoti, to je pak lahudka u obeda kdyz si vedel ke stolecku sedne rodinka obeznich zsmradlych lidicek, a to si pak to cigaro musim dat uz z principu abych to prebil.
Obtezuji me ridici v autech, kteri denne jezdi do prace sami, tam a zpet, to vam nevadi? a dalsi a dalsi veci…

Hodně z nás tady je proto, že rádi vaříme i jíme. Jak chcete vychutnat jídlo, přes cigára neucítíte jak jídlo voní? A to je důvod proč v restauraci by se nemělo kouřit. Chce-li někdo kouřit, nechť se na cígo odebere do kuřárny. Není přece nezbytné, neustále sedět v kouři, když zrovna nekouřím. Na našich mejdanech to vždycky bezva funguje..
Pro kuřáky, bývale kolegy. Stojí za to přestat, pokud chcete poznat úžasný chutě. Jsem nuceným nekuřákem tři měsíce – operace páteře a následná nepohyblivost – a mám teď úžasně ostrou chuť.

ja jsem odjakziva zaprisahly nekurak.Mam dost pratel kuraku, ale u mne doma musi na dvorek.
Obcas zajdem i do restaurace, ale vetsinou si reknem: jé, tam bude zase nahuleno, a tak si radsi uvarime doma.
Nedavno jsme byla na tridnim srazu, polovina pritomnych kourila a ja uz nevedela kam si sednout. Paleni oci a slzeni mne nakonec donutilo odejit driv nez jsem chtela. Nikdo z kuraku nebral na nekuraky ohled, i kdyz jsem nebyla jedina kdo na to poukazoval :-((
Kuraci mi rikaji, ze jsem desna. Ano v jejich ocich asi jsem. A jaci jsou oni?

jo, je to k posrání. byl jsem před na koncertu sto zvířat (klub vagón) a musel jsem předčasně odejít kvůli tomu, jak tam bylo neskutečně zahuleno. předpokládám, že jsem měl jít na nějakej nekuřáckej koncert, což? v autobusech se nekouří a nikdo z toho haló nemá – a taky by se dalo argumentovat, nemusíte jezdit, jeďte nekuřáckým autobusem, v kancelářích už se také téměř vůbec nekouří, v kinech, divadlech to samé, tak proč to kua nejde v restauracích, hospodách a v tom debilním klubu, kam už mě nikdo nedostane?

Dobrý den,
rád bych se zeptal jak je to s kouřením a obtěžováním kouřem od sousedů v panelovém domě?

Bydlím v panelovém domě. V bytě pode mnou bydlí silní kuřáci – muž a žena. Z jejich balkónu a okna pokoje do mého bytu denně přichází množství cigaretového a doutníkového kouře. Toto je velmi obtěžující zvláště v noci, typicky v době 22:00-01:00h. Tabákový kouř mi zhoršuje alergicko-astmatické obtíže, se kterými se léčím a zakouřené prostředí mi znemožňuje usnutí před 01:00 hodinou v noci. Na opakovanou žádost o nekouření v době nočního klidu a snahu o domluvu reagují oba sousedé arogancí, urážkami a tvrzením, že ve svém bytě si mohou „dělat co chtějí“.

Jsem z toho zoufalý, zhoršuje mi to alergicko-astmatické obtíže a do práce navíc chodím velmi nevyspalý.

Jaká je možná a smysluplná obrana proti takovému jednání ?

Velmi děkuji za odpověď

Pavel Mokrejš:

s tímhle vám bohužel moc neporadím, nejsem expert. je to ale určitě věc sousedského soužití, take to zkuste řešit s majiteli domu, nebo na nějaké poradě vlastníků. základem je vždy domluva.

Pro P. Mokrejše:
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=208603
§127 Obč. zákoníku:
(1) Vlastník věci se musí zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto zejména nesmí ohrozit sousedovu stavbu nebo pozemek úpravami pozemku nebo úpravami stavby na něm zřízené bez toho, že by učinil dostatečné opatření na upevnění stavby nebo pozemku, nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.

Kuraci mne uz dlouho pijou krev – na zastavkach, v restauracich, …

ALE ted trpim ve svem byt (byt mam v osobnim vlastnictvi). O patro niz se nastehovala banda studentiku, kteri maji spoustu casu na flakani a cas si krati kourenim cigaret. Obcas to zpestri kourenim travy – huns.

Bohuzel, jejich cigaretovy kour stoupa nahoru a diky cirkulaci vzduchu se mi dostava do bytu. Za nepriznivych povetrnostnich podminek je to horsi nez v hospode.

Pokud nekomu prijde v poradku ohrozovat zdravi ostatnich, tak to uz neni na polemiku a diskusi – takovemu cloveku neco vysvetlovat je ztrata casu.

Nevadi to jen me ale i manzelce. Az bude tehotna bude to jeste horsi. Az budeme mit male deti a diky debilkum zahuleny byt tak co? Kuraci, zamysletese!!! Jste bezohledni.

Jeste posledni vec, nechapu jak mohou rodice kuraci otravovat svoje vlastni deti. V protejsi dome je nekolik rodin, kde oba rodice (i mladi!!!) kouri v byte (obyvak, loznice, …) a vedle nich sedi jejich male dite

Také bojuju s kuřáky, kteří bydlí ve vedlejším bytě, mají vedle nás balkon, kam chodí několikrát denně kouřit. Nemáme šanci pořádně vyvětrat, když jdeme jen na chvíli ven, musíme nechat zavřená okna, jinak máme v bytě hůř než v hospodě. Nechat uschnout prádlo na balkoně, to je utopie. Sháněl jsem informace po internetu a řekl bych, že my nekuřáci nejsme bezbranní. Pokud to nejde po dobrém, můžeme se obrátit na obecní úřad a případně pak i na soud. Je velká šance, že nekuřáci spor vyhrajou. Tak vzhůru do toho!

Ahoj vsichni nekuraci,

Take bydlim v byte, kde nemohu otevirat okna, protoze
sousede jsou silni kuraci. Kour prochazi i pres zavrena okna. Jsem astmatik a nemohu se nikde dovolat pomoci. Obecni uradna to nema zakon. Jedina moznost, co mi sdelili je soud, nebot tam uz nejde jeno to, ze kuraci mohou na svem balkone kourit, ale o to, ze poskozuji jejich cinnosti zdravi druhych lidi a na to zakon uz je. Nebot pravo kazdeho cloveka konci tam, kde
zacina pravo druheho cloveka. A my vsichni mame pravo dychat
ve svych domovech cisty vzduch, otevrit si okna kdy chceme.
Je to nas domov, ne vezeni.
Sould lze vyhrat.
V nasi republice, ale zrejme aby se hnuly ledy, je treba zase
jednou vyjit na Vaclavak a bojovat za sva prava. Jinak nas ceka
to, ze budeme drive pod zemi nez se nejaky novy zakon schvali
a kuraci se budou jen smat, ze tam nepujdou sami.

Kdyz budu chodit do hospod a po ulici a budu do lidi kolem sebe pichat spendliky, tak to uzna kazdy, ze nedelam dobre. Ackoli poskozeni zdravi danych lidi neni vazne a ani trvale (kumulativni).
Pokud chodim do hospod a po ulici a kourim, cimz kontaminuji dychaci ustroji lidi kolem sebe prudkymi jedy, ta je to v poradku.

Je zajímavé, že v okolí mého bydliště poblíž centra Brna vznikly dvě nekuřácké restaurace, pokaždé když jsem šel kolem, viděl jsem výlohou prázdný lokál, v lepším případě tam seděli dva lidé. Jedna z nich po necelém roce zkrachovala. Když je tedy podle některých taková poptávka po nekuřáckých restauracích, proč to vypadá takhle? Nemám problém s tím, když se nekouří v RESTAURACI, kam lidé chodí vyloženě na jídlo, ale zakázat kouření v HOSPODÁCH, klasických českých pivnicích, což je přesně můj šálek kávy a ke kterým cigaretový kouř prostě patří stejně jako fleky na ubruse, je absurdní. Plošný zákaz je fašistický nesmysl. Mám svou zkušenost i z Irska z doby, kdy tam právě zavedli „smoking ban“. Hospody byly doslova prázdné a všichni s pivem stáli venku na ulici. Vevnitř nebyl nikdo. To je jako v Kocourkově. A pod názor, že většina nekuřáků jsou nudní patroni, kteří se neumí odvázat, bych se klidně podepsal. Z bohaté vlastní zkušenosti.

„partnerem blogu je internetový obchod s ušlechtilými destiláty“

Takže vy bojujete proti kouření(droze) a vaším partnerem je obchod s 2× zákeřnější drogou? Buď máte smysl pro humor nebo jste pokrytci.

Lucas:

nevím, jestli si uvědomujete základní rozdíly mezi problémem pasivního kouření a aktivní spotřebou alkoholu. podle mě jsou zásadní. a co se týče současného inzerenta – malému rodinnému podniku s tradiční výrobou 100% fandím a jen k tomu dodávám – víc takových! ;)

86: 2× zákeřnější? To bych prosil vysvětlit.

Co se týče té petice, vidím velký rozdíl v tom, že člověk, který jen pije alkohol (v rozumném množství, takže se neopije) nijak neotravuje okolí. Kdežto jediný kuřák za špatných rozptylových podmínek zamoří smradlavým kouřem docela velký prostor a to i venku (jít po ulici 10 metrů za kuřákem už může být nepříjemné), v uzavřeném prostoru je to ještě horší. Zcela zde souhlasím s pokynem: kuřáci kuřte si jak chcete, ale proboha nevyfukujte.

A druhá věc je potom návykovost – drtivá většina mých kamarádů a známých nejsou abstinenti, někteří se dokonce bohužel někdy opijí dost, ale i tak si nevzpomenu ve svém okolí na nikoho, kdo by se stal skutečně na alkoholu závislým. U cigaret si naopak nevzpomenu na nikoho, kdo by je kouřil jen občas a závislým se nestal. Spousta jich začala tak, že kouřila jenom v hospodě a na rockových koncertech, protože to k tomu podle nich patří, ale po nějaké době už si stejně nevydrželi nezapálit kdekoliv.

Tak by mě fakt zajímalo, v čem podle vás tkví ta dvojnásobná zákeřnost.

Všimla jsem si, že většina kuřáků vytáhne cigarety ve chvíli, kdy neví co s rukama. Druhý hrozný zlozvyk je, že dají ruce do kapsy /ale tím aspoň nikomu neotravují život/.
Bydlím ve stoletém poctivém cihelném domě a když si sousedi doma zapálí, tak přes příčku se smrad táhne i k nám.

Taky holdovani rakovinotvornym tycinkam odsuzuji. Jeste prodam ze „sveho oboru“, ze nechapu jak si nekteri muzou kazit kavu, nejakou hnusnou cigaretou. Asi bych mel dopsat ten clanek na toto tema, co uz mam mesic rozepsany :)

Možná, že u českého pressa je to spíš sebeobrana … :o)

Jsem nekuřák a mám rád čisté povětří. Vadí mi zakouřené a páchnoucí prostory nikotinových brlohů, stejně jako kuřácký smrad od sousedů nebo zakouřené kupé ve vlaku či promořený automobil. Ale musím na druhé straně říct, že jsem byl ve spoustě restaurací a kaváren, kde se kouřilo, třeba jen v jejich části, a nijak mi to nevadilo. Asi jsem zkažený, protože oba moji rodiče byli kuřáci.
Proč to píšu? Petice, zákony a uzurpování striktně nekuřáckých restaurací, kaváren atd. je blbina. Nechť si to udělají po svém. Výsledkem bude, že my, nekuřáci, do určitých podniků prostě nepůjdeme. V jiných některým z nás blízkost kuřáckého zlozvyku nebude vadit.
PS: Srovnávání škodlivosti alkoholu, cigaret a nevím čeho ještě je pouze a jen stylistické cvičení těch, kteří se cítí být v těchto věcech arbitry. Čet jsem, že škodí i sex bez ochrany. A mobilní telefony. A že děti volizujou kočárky se ftalátama nebo čím. No jo. Tak to jen že prohibice, taková či onaká, je blbina.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)