Sklo Riedel

Z archivu

Pokud se zajímáte o víno, dříve či později vám někdo začne šermovat před obličejem sklenkou Riedel. Ty jsou děsně drahé a jeden kousek stojí v průměru několik stovek a více. Na druhou stranu jsou zcela výjimečné a podněcují zvědavost. Totiž – cuketčí zvědavost!

Historie firmy Riedel

Začneme trošku nezvykle u historie firmy Riedel, protože tentokrát to stojí opravdu za to. Rodina Riedelů vyrábí sklo od roku 1756 a její současný šéf Maximilian Josef Riedel je již jedenáctou generací v řadě!

Ridelové žili a vyráběli sklo v Česku skoro až do konce 2. světové války. Po celou dobu jejich působení byli známí široko daleko a platili za jedny z nejlepších sklářů ve střední Evropě. V průběhu války změnil Walter Riedel celkem čtyřikrát občanství, na konci ho pak odvlekli rusáci na nucený desetiletý „kontrakt“. Češi si taky přidali a v roce 1945 veškerý majetek rodiny Riedelů znárodnili.

Walter Riedel se pak po deseti letech vrátil do Rakouska, kde našel útočiště u rodiny Swarovski. Ti mu poskytli útočiště a nezbytné prostředky pro nový začátek. Riedel nezaváhal a vybudoval jednu z nejznámějších sklářských firem na světě!

Příběh jsem vám s velkou pravděpodobností převyprávěl nepřesně nebo chybně, proto pokud vás to zajímá – vyhledejte sami. Jak jen se to všechno někdy může zamotat…

Sklo Riedel

Riedel nabízí mechanicky i ručně foukané sklo na víno. Jako první na světě (1961) začali s konceptem, kdy ke každé skupině vín připravili skleničku se specifickým tvarem a velikostí na míru. To, že tvar sklenice ovlivňuje náš zážitek z vína není novinkou. Riedelové se toho však jako první pořádně chytili a vše rozvinuli do úspěšného obchodu.

V současné době vyrábějí asi deset produktových řad se sklem na víno včetně různých typů dekantérů. V Česku dělá distribuci firma Ad Vivum. Provozují kamennou prodejnu ve Slovanském domě i e-shop. Několikrát do roka pořádají různé degustační akce, občas udělají i prezentaci zaměřenou výhradně na vlastnosti skla Riedel. Na té jsem zatím nebyl, ale hned na příští jsem zapsán a budu o ní referovat.

Nasledují tři Riedel kousky ve stylu – každý pes jiná ves!

Riedel Grape – Viognier, Chardonnay (895,– Kč)

Sklenka z poměrně nové řady Grape, provedení určené pro odrůdy Viognier a Chardonnay. Je vyrobena tak, že celá sklenka je bez jediného švu včetně stopky a podstavce.

Očko vínomila dále upoutá ostrá prohlubeň na dně sklenky, která zasahuje až skoro do stopky. Ta prohlubeň je úžasná pro pozorování barvy. Lom světla víno dole krásně prosvětluje a tím jak se zužuje až do špičky, umožňuje koukat na hodně tenký sloupeček vína. To vám běžná sklenka neukáže, resp. s vínem musíte všelijak zakroutiti, nebo koukat na okraj hladiny.

Odvrácená strana této vymoženosti je velice obtížná údržba (alespoň v mém provedení). Pokud necháte ve sklence víno zaschnout přes noc, špička se špatně vymývá. To samé platí o leštění, kdy to malinkého zoubku ne a ne nacpat utěrku. Pokud vodu necháte ve špičce k odparu, zanechá po sobě neestetický výparek (viz foto). Problém představuje i hodně tenká nožka, která vzhledem k výšce a hmotnosti celé sklenky znesnadňuje pohodlné držení. Vína odrůd Viognier i Chardonnay v ní chutnají skvěle. Míru zavinění sklenice, však ještě nejsem s to rozpoznat…

Riedel „O“ – Pinot, Nebbiolo (370,– Kč)

Těmihle Ó-baculkami bez nožky se uvedl nejnovější z rodiny Riedelů Maximilian. Je to pokus o moderní „trendy“ řešení pro každodenní pití a také tuším, že se jedná o nejlevnější řadu z celé Riedel kolekce.

Baňka má neskutečný objem 690ml a je vyrobena z velice tenkého a lehkého skla. Celý nápad funguje – sklenky jsou skladné, lehce učistotitelné (sic), snáze se s nimi manipuluje a jsou lahodně in pro každého „moderního člověka“. Jediné, ale markantní, negativum je kompletní upatlání skla rukama při pití. Pro mně osobně to celou ó-řadu diskvalifikuje.

Když ale zavřu všechny tři cuketčí oči a rozepnu nozdry do plna, tak mně ta rozlehlá kupole dokáže pěkně zhypnotizovat. Rozlehlá síň plná aromatického koncertu… ááále upatlaná ;)

Riedel Vinum – Tasting Glass (730,– Kč)

Degustační sklenice ze základní řady Vinum, která by měla být ekvivalentem degustační sklenice I.N.A.O.. Z celé trojky se mi líbí nejvíce, protože je opravdu do detailu promakaná a přináší do degustační nudy normovaných sklenic vtipné inovace.

Především je to sklenice pořádná o celkovém objemu 420 ml. Pokud vás tedy soused degustátor popíchne svojí tenkostěnnou sklenicí, můžete kontrovat kalibrem o třídu vyšším a chrstnou mu ten ryzlink do obličeje s mnohem větší hybností. Na fotce vidíte srovnání s degustační sklenkou O.I.V., se kterou se v ČR setkáte asi nejčastěji. Kromě bojového nasazení má větší objem umožnit i snazší rozvinutí vůně vína.

Další inovací je dutá a tlustá stopka, do které se vejde přesně 20ml vína. Přesné a konzistentní dávkování tedy není problémem a pokud jde o větší objemy, nebo dražší vína, je to výhodou. Dále je tu tvar sklenice, který umožňuje smočení co největšího povrchu sklenice zvláštním chvatem, kdy sklenku otočíme do horizontální polohy a pěkně s ní otočíme kolem své osy. Pokud jsme si nalili přesně 20ml, neměli bychom se polít a mělo by se nám dostat maximálního využití vnitřního povrchu sklenice. Pro roztržité cuketky to ale moc není, při tomto způsobu jsem totiž skoro vždy ucvrnknul. Asi to ještě nemám natrénované! ;)

Další fintou je masivní podstavec se zahnutým okrajem, který umožňuje naprosto komfortní držení celé sklenky (nahoře držíme jen palcem, dole podpíráme zbytkem prstů). Tohle se mi moc líbí! Při pokročilejších fázích degustace je potřeba ke sklenici silně přilnout, popřípadě využívat její vlastní gravitační pole.

Degustační sklenka od Riedla je pěkná hračka pro kluky i holky, co si rádi hrají s vínem. Praktická, robustní, ale nevylučuji, že mě po pár týdnech přestane bavit…

Závěr

Jak vidíte, každá ze sklenic má své pro a proti – u všech Riedlovek však zůstává vysoká cena. Stačí jediný nešťastný ťukanec ve dřezu (či babička čiperka při nedělní hostině) a pár stovek je v háji. Buď na to musíte mít peníze nebo nervy. Na druhou stranu – pokud jste zvyklí za víno utrácet, nějaká to stovka navíc za kvalitní servis vás nezabije.

Také jsem zapomněl u jednotlivých modelů zmínit jednu věc, možná nejdůležitější – všechno to sklo od Riedla je neskutečně krásné! Elegantní linie, špičková práce s odleskem světla a důmyslně tvarované baňky. Obrázky na webu jsou pěkné, ve skutečnosti (ve vitrínce) jsou však ještě svůdnější! Pokud rádi podléháte kráse a milujete víno, máte problém. A ten problém se jmenuje Riedel! ;)

Otázka na pro vás je dnes jednoduchá. Z čeho nejraději vychutnáváte víno? ;)

Reklama

Komentáře

Nejraději přímo z krabice ve společnosti příjemných chlápků na „Národní“ :)

Mr. C, díky za report o mých „drahých“ oblíbencích. Náš partner pro VD07. Kdo miluje víno, měl by si udělat, nebo nechat udělat radost.
Lepší na světě prostě nenajdete. A hlavně dělají skleničky na Pisco :))
http://www.youtube.com/watch?v=8MpZJwqfBfE

P.S. Nebyly by do antispamu nějaké složitější matematické úlohy?

:) s tím jůťůbem jste mně dostal

ad antispam – řeším tady nějaké technické problémy, během dneška se pokudím nahodit tu lepší variantu, na kterou jste už všichni zvyklí tj. nbez jakéhokoliv vyplňování…

Dve sklenicky Riedel donesl Jezisek moji mamince – nyni to je nejcennejsi „rodinne stribro“. Jsou neskutecne nadherne. Je vzhledem k tomu, ze s nami bydli dve kocky, nesmime je zapomenout na stole bez dozoru:))) Jinak jsem o vikendu na Art and Interior videla nazivo sklenicky ze sklaren Kvetna a take moc krasne…..

Gurman Food Design bohuzel asi z vetsi casti probehl patek odpoledne a ja jsem tam byla az v sobotu… Takze v teto sekci zbylo uz jen nekolik vystavenych kuchyni… ale i ty byly paradni.

WOW kocoure!!! zadělal jste mi na potenciální nákup – zjistím, přivezu, zkusím! provokativní!!!! aneb co si to na nás zase vymysleli za wine gadget :)))

díky!

ad princip:

tipuji to na sklo s nějakou mikroporézností??? většina podobných fint i dekantace je hlavně o tom dopřát vínu styk s kyslíkem. tahle sklenička asi propouští nějaký kyslík skrze stěny… čert ví. pořádně to na jejich webu není vysvětleno.

(a nejhorší je, že dělají i šálek na espresso!)

:-o Tak to jsem fakt zvědavej. Dokud nevyzkouším budu si o tom myslet svoje. Mít ve sklenici za 4minuty to co mám v karafě za 1-2hodiny, nevim, nevim.
Jinak ještě upřesním, ten styk s kyslíkem by měl ideálně probíhat pomocí co největší „odparné plochy“ vína.

no pokud ta sklenice umí ventilovat tu část vína, která je ve styku se sklem, tak to může maximálně zdvojnásobit. to je jediná finta, kterou to podle mě může nabídnout. ale to je jen hrubý odhad, bez tvrdých technických dat parametrů toho materiálu je to jen marketingový „vaporware“

eh.. no teď jsem se matematicky zamyslel nad tím jak by se spočetl poměr objem/povrch dejme tomu 1dcl ve sklence a 7dcl v karafě, co vyjde lépe, ale raději to nebudu kalkulovat, zavání to mou mat-fyz blamáží :)

na podobné téma:

ve vinotéce Casa Lusitana, probíhala minulý týden akce s názve fetival světových vín (taková mini ochutnávka cca 70-100 vzorků, s průměrnou cenou 30,- Kč / vzorek) a tam prezentovali i k ošahání dávali dekantér Ovarius:

http://www.casalusitana.eu/cl/clanek.php?idecko=92

do hlavy se mi vkrádají klíčová slova – homeopatie, magnetické náramky štěstí, tlumiče geopatogenních zón….

A je to tady. Na trhu už jsou takřka všechna důležitá vína + různé rarity a tak nastupuje tunning. Už čekám na první hosty, kteří kromě svých klasických dvou ovárií ve slipech, si budou nosit i jedno skleněné v kufříčku. Stejně tak se těším na různé srazy „Breathableglasistů“ a „Ovaristů“. Budou si poměřovat délky nožiček, stopovovat rozvinutí vína, měřit si své kinetické síly a budou volit Miss Ovárium. No Mr.Č by čuměl.

Musím dát za pravdu všem, kdo sklo Riedel chválí. Rozdíly v chutích a vůních vína jsou fakt čitelné. Je pravda, že v Rakousku je ještě jedna firma se stejným majitelem jako Riedel, která vyrábí stejné sklenice o dost levněji……
Jinak si myslím, že dekantace je dekantace – jednak pocitově dobře odvedená práce pro hosta a za druhé – víno, které si má vydýchnout, musí dýchat v karafě…..

Vážený pane Cuketko,
jak se podle Vás má držet sklenice s vínem? Je nutné ji držet za stopku či za podstavec, který jste tak chválil? Nebo je to vlastně jedno a trvaní na jedom z řečených je snobsví? Jsem naprostý laik a zajímal by mě Váš názor.
Velice děkuji. S pozdravem
Jana E.

Jana E.:

tak zrovna u té degustační sklenice, kterou popisuji je dobré to držet za podstavec. stopka v pravém slova smyslu tam chybí. u klasické sklenky je to podle mně úplně jedno. možná je lepší držet za stopku, protože některé sklenice jsou vyváženy tak, že pohodlné držení za podstvec není ani možné (vysoké těžší sklenice, drobný podstavec, dlouhá stopka)

osobně mi nevadí ani držení za baňku sklenice, je to ostatně každého věc, za co se drží a rozhodně by si do toho neměl nechat mluvit! ;)

hlavně když má z vína příjemný zážitek :)

Ach ano, prosim prosim, kdyz krasny vino, tak do krasnyho skla!! nic me neotravi tolik jako kdyz si v restauraci objednate dobre vino a dostanete sklenicku z Tesca za 15,– kaček kousek…to je pak pulka zazitku v haji!
sklenicky Riedel vypadaji nadherne – daji se koupit vsude nebo jen nekde specialne??

Jestli nekdo touzite po skle Riedel a obcas nekam letate, vezmete to pres videňské letiště. Je tam obchod, kde jsem tento tyden narazil na set osmi sklenicek Chablis v akci za 90 euro všechny. Ve Slovanském domě se jedna (!!!) prodává za 1600. Jinak na vídeňském letišti mají set dvou sklenic prakticky všech druhů po 30 eurech…

Asi před 3 měsíci jsem kupovala sklenky Riedel v Kika Praha za velmi příjemnou cenu, už nevím přesně, ale hodně pod cenou na stránkách Ad Vivum. Nezaručuji, že je ještě mají a jaký mají výběr, ale za pokus to možná stojí.

19 Ondrej.
Podivejte se na http://www.riedel.com. Jejich sklenicky se prodavaji ve trech cenovych skupinach (exclusive, moderate, competitive). Obavam se, ze na letistich budou prodavat prvni dve skupiny. Pozor nepadnout na zadek, kdyz vidim krabici od riedlu za par supu.

Máme doma několik různých sklenic R. na různé druhy vína+karafu. Já se přiznám, rozdíl nepoznám,partner tvrdí, že ano, přesto z nich moc nepije, práší se nám na ně.Taky si myslím, že už si nepamatuje, která je přesně na co:). Nakoupeno ve Slov.domě(zřejmě).Nejvíce využité 2 na prosecco a 2 na martini.Chválím design.

Komentáře jsou uzavřeny.