Greek Corner

Už několik týdnů se to tady v komentářích i v mé dopisní schránce hemží odkazy na nový (druhý) řecký obchod v Praze – Greek Corner (web prozatím není). Může ohrozit dosavadní bezkonkurenční postavení oblíbené Olympie?

Greek Corner – řecké speciality a vína

Nedávno otevřený obchod najdete ve Francouzské ulici 31, jednu zastávku tramvají od náměstí Míru. V jedné místnosti najdete sortiment, který v podstatě kopíruje nabídku konkurenční Olympie. Najdete tam tedy všechny hlavní typické řecké speciality – čerstvé, chlazené, mražené i konzervované + vína. Co se týče velikosti nabídky a zaplněnosti, tak ve srovnání s Olympií mají plus mínus poloviční výběr. (Podle oboustranné vizitky se zřejmě jedná o stejné majitele, jako z Taverny Olympos.)

Olivový olej Kolympari (0,5 l 155,– Kč)

V nabídce olivových olejů se prozatím krčí jen tři kousky – Sitia 0.7, jeden olej v biokvalitě (název pohltila sclerosis) a olej Kolympari, který jsem jako jediný na doporučení prodavače vyzkoušel. Za výběr je musím pochválit, protože je to supermarketová cena, za kterou dostanete velice pitelný příjemný olej. Je spíše lehčí, na půl mezi ovocitostí a svěží travičkou. Kdybych nevěděl, že je z ňecka, tipnul bych si Itálii.

Výběr řeckých oliv (0,1 kg cca 15,– Kč)

Výběr oliv je menší, ale přesto si myslím vyberete. Já si nechal namixovat kalamaty, zelené a černé mamutí olivy. Kalamaty i černé se daly přežít, zato zelené byly více než přijatelné!

ňecký jogurt (? Kč)

Samozřejmě nechybí osvědčená značka Total – k dispozici je balený i rozvažovaný do kelímku. Otestoval jsem ho s medem i jako tzatziki a bylo to naprosto bez výhrad, 100% čerstvé. jediná chybka byla, že mi tu vaničku zapomněl roztržitý prodavač namarkovat! Takže ani nevím kolik stojí, a ještě jim jednu vaničku dlužím (vše jsem zjistil až při psaní článku s účtem v ruce)! A když už jsme u těch peněz – v obchodě se nedá platit kartou, nejbližší bankomat je až na „míráku“.

Kyperský sýr Halloumi (250 g 77,– Kč)

Tradiční sýr Halloumi z Kypru (je ale i v Rumunsku a Libanonu), na jehož výrobu se používá kravské, kozí i ovčí mléko. Tato verze je navíc ochucená mátou. Je to slanější, ale jemný sýr gumovité konzistence, které vrže mezi zuby. Studený se moc často nejí, nejlepší je totiž grilovaný. Nerozteče se a krásně přemění texturu i chuť. Je potom příjemně křupavý na povrchu, chuť se skoro úplně přemění. Pro mne je možná až příliš slaný a tak s oblibou každé sousto hasím obrovským plátkem rajčete. Velice legrace – doporučuji! ;) Velice často je k vidění jako předkrm v řeckých restauracích.

Čokoládová halva (0,13 kg cca 22,– Kč)

Něco malého na zub – ©halvu zbožňuji! ;) Na výběr mají menší balení a potom taky halvu na váhu z velkých válců v chladničce s lahůdkami. To bohužel není moc rozumné. Když si totiž koupíte podobný plátek jako já, dostanete právě ten kousek, který je načichlý pachy sýrů a oliv. Je to škoda! Podle mně se navíc halva při pokojové teplotě nezkazí. Je to přeci jen z většiny cukr. Ostatní známé dezerty, jako je baklava nebo kadaifi jsem buďto přehlédl, nebo je ještě nemají v nabídce.

ňecké bílé víno Biblia Chora (359,– Kč)

Vždy, když vidím víno z ňecka neodolám. Nechal jsem si prodavačem víno dporučit – vybral víno Biblia Chora 2006 (60% Sauvignon Blanc, 40% typická řecká odrůda Asyrtiko). Kromě toho, že je víno „krásně voňavé a ovocné“ mi o něm nebyl schopen nic říct. Vše ale promíjím, víno bylo fantastické! (Koho užije na popisky, tak – ve vůni pomalu se rozvíjející citrusové dějství mlhovin, v chuti mladá femina kyselina, ač ozbrojena barevným vějířem sta příchutí, hladce sklouzává až k mozkovému kmeni, mihotavé pichlání u kořene jazyka, skutečná past na středoevropské mameluchy!).

Konkurence je určitě zdravá (zejména pro nás zákazníky) a tak otevření dalšího obchodu vítám. Zatím jsem sice žádnou inovaci, nebo snad lepší nabídku neobjevil, ale rád se nechám překvapit. Za stávajícíi drobnými chybkami v prodeji určitě stojí mládí provozovny. Pokud budou tvrdě pracovat, rozšiřovat sortiment a zlepšovat služby – snad se dostanou na úroveň zavedené konkurence. Přeji hodně štěstí! ;)

Falešné komentáře

V diskuzi pod článkem se objevily pravděpodobně falešné komentáře vychvalující prodejnu pod různými přezdívkami, které pocházejí z jedné IP adresy. Dejte si na to prosím pozor. Platí to nejen pro tento článek. O tom, kdo je napsal a proč, už můžeme jen s větším či menším úspěchem spekulovat…

Diskuze uzavřena

Tak a přestalo mně to bavit! Uzavírám diskuzi pod tímto článkem na trvalo. Stále trvající maškarádu ze strany některých přispivatelů zde odmítám trpět. Všem slušným komentujícím patří omluva. Děkuji zapochopení.

Reklama

Komentáře

Ale no tak, „halva“ to přece přepisují jen národy, co neumí „ch“, ne?

jestli chalva, no tak potom i challoumi ;)

(vidím, že ani explicitně vyjádřená dvojitá možnost psaní nestačila)

Ahoj, Greek corner neni spatny, ale rekla bych, ze co do rozmanitosti nabidky je na tom Olympie daleko lepe. Treba co se tyka jiz hotovych salatu a i vin.

Renny:

shodneme se, jak v článku píši – výběr je asi poloviční. v některých kategoriích vůbec nestíhají (olivové oleje, vína, lahůdky)!

Dv:

děkuji za pozorné očko, opraveno!

Tak jsem se tam také konečně vypravil a co se týče cen a šíře sortimentu, plně souhlasím s předchozími pisateli. Vážený řecký jogurt stojí 12,50,- Kč a subjektivně mi přijde kyselejší, než ten z Olympie (to není kritika). Zelené olivy chválené panem Cuketkou jsou k mání za 139,- Kč kilo, což mi v Praze přijde jako bezkonkurenční cena. Dále jsem si odnes můj oblíbený Melitzanosalata (kg za 319,- Kč), který se mi doma ne a ne podařit, a také výborné nakládané chobotničky ((545,- za kg).

PetreM:

díky za report. ten jogurt jste asi trefil starší, můj vzorek byl sametově jemný jako v Olympii. je to stejná značka (Total), záleží na skladování a nezbývá než před nákupem vždy ochutnat ;) díky!

…ja jsem byl velice spokojen(moc jsem si na reckych pochoutkach posmakl) a hlavne obsluha, ta byla velice prijemna,ochotna a usmevava:)…a to vse za super ceny…

MUSIM VAM DAT ZA PRAVU, TEN OLIVOVY OLEJ JE FAKT VYBORNY!OBCHOD JE VELMI HEZKY A PATRIM UZ MEZI STALE ZAKAZNIKY…I KDYZ JE TAM VEDRO JAKO V RECKU:)

POZOR!

Uživatelé „petulena“ a „oliva“ mají kromě podezřele shodného vřelého vztahu k prodejně také shodnou IP adresu 85.70.249.156 – 156.249.broadband3.iol.cz!

Je tedy více než pavděpodobné, že oba komentáře byly napsány ze stejného počítače.

Toto je vzkaz všem, kteří by si zde podobnými způsoby chtěli dělat reklamu nebo PR: děláte si ostudu, už to nezkoušejte.

mate pravdu.. jsme z Recka a studujeme tady v Praze.Bydlime v jednom byte a mame bohuzel jen jeden pocitac,ale na tom preci nic neni pochvalit obchod a hlavne jsme radi,ze tady vznikl dalsi a mame moznost si zajit jeste jinam,protoze recka kuchyne nam chybi..jo a k tomu vam to prodavaji krasny cesky holky:)..tak kdo by odolal a nezasel:)jinak musime uznat ,ze to mate zmaknuty…:))

Tak protože se držím klasiky (tím myšleno obchod Olympie) tak jsem v tomhle obchodě ještě nebyla. Ale co jsem slyšela od kamarádů, tak prý dobré, ale Olympie je Olympie. Takže já pro tentokrát zůstávám konzervativní a budu chodit tam, kde to znám a jsem spokojená :-)

Tereza:

díky za náhled. je to přeci jen nová záležitost, nechal bych tomu tak rok na rozjezd, poté můžeme udělat ostrou srovnávací bitku ;)

Komentáře jsou uzavřeny.