Víkendový seminář o víně

Vzpomínkový článek, skoro až chvalozpěv reklamního charakteru na jeden nenápadný seminář ve Valticích. Tři dny s vínem, na které se nezapomíná…

Tři dny v hlavním městě vína

Víkendový seminář o víně je jednou z akcí pořádaných Vinařskou akademií Valtice ve spolupráci s Vinařskou školou Valtice. Je určen začátečníkům a mírně pokročilým, kteří se chtějí seznámit s vínem. Celý kurz vede tým v čele s vinařskou celebritou prof. Vilémem Krausem a ing. Jiřím Kopečkem (na obrázku). Bezvadné zajištění a organizaci kurzu pak zajišťuje Ing. Šárka Nádvorníková.

Akční děj byl rozložen od pátku do neděle a zahrnoval několik rozsáhlých kapitol (celkem 11 bloků) z teorie a praxe každého milovníka vína. Pokusím se vás nenudit dlouhým popisem a vyberu jen těch několik nejzajímavějších s obrázky.

Návštěva vinného sklepa – Vinařství Černý Valtice

Vděčný bod programu (totiž praktické cvičení ;) na sklonku prvního dne, ve kterém jsme se vydali do vinného sklepa Vinařství Černý Valtice.

Průvodcem nám byl vinař osobně – Vlastimil Černý. Ten obstaral vynikající teoretický základ do technologie výroby vín obohacený o podrobné prošmejdění vinného sklepa s výkladem a ochutnávku nenalahvovaných vín přímo ze sudů.

Téměř tříhodinový program pak vyvrcholil závěrečným bohatým pohoštěním (obří studené mísy!) a ochutnávkou průřezu nabídky nalahvovaných vín.

Velice pěkně připraveno.

Testování smyslů, hodnocení a vady vína

Sobotní dopoledne jsme věnovali šlechtění našich smyslů pod vedením Ing. Josefa Balíka z MZLU v Brně. Proběhl nezbytný teoretický úvod a vynikající praktické cvičení věnované hlavně chuti a čichu. Nejdříve jsme si ověřili naše rozpoznávací schopnosti několika základních chutí, poté jsme přešli k detailnímu pročmuchávání několika desítek vůní.

Při hodnocení vína jsme si vysvětlili 100 bodový systém a jeho nástrahy, načež jsme „roztrhali na cucky“ hned pět vzorků vín od moravských vinařů. Komu neupadlo smyslové ústrojí (jako mě zhruba v půli) vrhl se s panem inženýrem na očichávání a ochutnávání vad vína. Krátce po poledni jsme se rozešli s ukázkovou pachutí myšiny a koňského potu na patře na oběd. ;)

Víno a poezie – Vinařská škola Valtice

Záhadný bod našeho programu – Poezie a víno, zahrnoval návštěvu střední vinařské školy s detailní prohlídkou jejich nového technologického zázemí, ochutnávkou školních vína a nakonec došlo i na tu poezii!

SVIŠV je moje střední škola snů. Na praxi na vinohrad, na teorii do sklepa ;)

Pro postmoderní zdegenerované lidi z měst, jako je pan C. hotový smyslový balzám. S tou poezií opravdu nekecali, na fotce vidíte dokonalého pana Jandíka (místní dobrou duši „ústavu“) v akci. Střihl si českou i světovou poezii s naprostým přehledem a citem.

Básnička. Vzoreček. Básnička. Vzoreček. Básnička. Vzoreček. Nechtělo se mi odtamtud, ale nakonec všichni musíme. Jen to víno ne… ,)

Základy sommelierství

Vděčná kapitola s praktickými ukázkami. Jak podávat víno doma, jak v restauraci. Co dělat jako host i jako obsluhující. V Česku máme velice nízkou kulturu servisu vína a takto zpracovaná hodinka a půl by se měla vyučovat povinně (a zdarma!).

Ukázali jsme si i několik základních pomůcek pro milovníky vína. Ke každé jsme dostali i několik praktických (a svérázných) rad made by Ing. Kopeček. V době, kdy je každý vinník zavalen všemožnými ovariusy, kouzelnými magnetky a udělátky, to bylo příjemné osvěžení!

Kvalitní hrozen je základem pro kvalitní víno

Pro mne nejpříjemnější část kurzu, totiž terénní cvičení! ;) Po velice hutné nalejvárně se zaměřením na všechny aspekty pěstění magických bobulí jsme se s panem Ing. Osičkou vydali na školní vinici SVIŠV. Tady geniální stavba (Rajsna, Rajstna), kterou nám po sobě (nedobrovolně) nechali Lichtenštejni. Je zní nádherný výhled na Valtice, na okolní vinohrady a do Rakous.

Školní vinice je v podstatě takové oživlé muzeum. K vidění jsou všechny možné exempláře odrůd a vedení, vše s blbuvzdornými cedulkami.

My jsme samozřejmě nespoléhali na blbuvzdorné cedulky, ale na fundovaný výklad Ing. Osičky. Zde rovněž v akci – huje vzhluk litých vínopijců…

Ukázkový keř révy vinné. Obilí dole je příznakem tzv. integrované produkce. Je to systém hospodaření, který má za cíl zvýšení biodiverzity a snížení ekologické zátěže = rozuměj měkčí BIO.

Takhle kvete réva vinná. Na místě každé té jedné anténky se udělá bobulka. Z bobulky bobule.

Z bobule pak létající účastník kurzu ;)

Popisuji to velice rozverně, ale musím zdůraznit, že jsme dostali nevídaně hutnou nálož vědomostí. V post apokalyptickém románu by každý přeživší účastník kurzu pěstoval špičkové post apokalyptické hrozny.

Závěr

Určitě vás zajímá cena – cca 2700,- Kč. Srovnání s kurzem Oeno-2-3 (6900,- Kč), který sice měl jiné zaměření, je tedy zajímavé. Myslím si, že ve Valticích jste za své peníze přeci jen dostali o něco víc. Kurz je vhodný i pro naprosté wine-analfabety, přesto se mezi dvaadvaceti účastínky našli i pokročilí a profesionálové.

Určitě jste vytušili, že rozsah kurzu s přehledem rozerval rozparek běžného rozsahu cuketkových článků. Za malinko peněz jsme dostali hodně dobré muziky a dobrého vína. Pokud máte rádi víno, neváhejte a bůkujte si příští termíny. Nebudou! A pokud bych mohl, hnal bych vás tam libovolnou sezonní natí. Tak špičková kvalita, obětavost a vstřícnost, kterou VAV nabízí, se v dnešní době jen tak nevidí…

Reklama

Komentáře

Byl jsem na tomto kurzu v roce 2006 v březnu a mohu jen a jen potvrdit slova a hlavně chválu pana C. I scénář byl naprosto stejný a na mě i stejně působivý. Pokud jste jako já jen amaterský milovník vína, který občas navštíví nějakou ochutnávku a doma ve speciální lednici na víno má pár lahví a moc rádi si o vínu povídáte a čte a hlavně ochutnáváte, je toto ideální základ k tomu, se opravdu hodně o vínu a jeho výrobě dozvědět, otestovat si svoje smysly a užít si krásný prodloužený víkend v kraji zaslíbeném vínu.

Tak to bude nejspíš vysrážený vinný kámen z dřevěných sudů ( to tmavší bude z červeného vína ).

Bobajz:

jsem rád, že jste mně v tom nenechal samotného! na akcích VAV poznáte, že jste v dorbých rukou už od prvních minut. mají prostě ten správný přístup – opravdu chtějí člověka vzdělat, ví co dělají a ví, že správně odvedený servis se jim stokrát vrátí.

o zvolené ceně neluvě. za tento kurz bych byl ochoten zaplatit i třikrát tolik. kdybyste se na to podíval nějaký pořadatel podobných kurzů jinde z EU, řekl by si: ti moráváci to dělají úplně zadarmo, to není možné… ;)

marek:

Marta už vám odpověděla (díky!) – je to skutečně odloupnutý vinný kámen ;)

ahojte, je to otazka trochu mimo: je nějaký problém s úrodou banánů? Letos, resp příští rok? Je to něco s nějakýma muškama? V praci jsem chtěl zasmečovat zajímavou informací o letošní úrodě banánů, ale neměl jsem to úplně připravené a vlastně jsem řekl jenom: Bude problém s banány… a vypadám jako blb. Něco jsem ale určitě zaslechnul.
Díky
Mj. zdravim mr cuketku a ptám se jestli ještě nevybledly fotky z vepřových hodů v Karlovicích.

henry:

světový trh s banány, to je časovaná bomba. všechny komerčně pěstované banány pro evropu a usa jsou výhradně jedné odrůdy – Cavendish, na tu je samozřejmě vyvíjen nesmírný tlak chorob a škůdců (houbové choroby hlavně), který se daří vyrovnávat jen za pomocí megatun chemikálií. je skoro jisté, že ten boj Cavendish jednou projede (odhaduje se do 10 let) a celý trh s banány se zhorutí, protože zatím není dostupný nástupce. (tento osud už potkal v padeástých letech variantu Gros Michel, alias Big Mike)

ony samozřejmě existují alternativní druhy banánů (jen 10% konzumovaných je odrůdy Cavendish),ale ty nejsou vůbec vhodné pro naše super-duper-markety a lodní transport přes půlku zeměkoule…

dva články k přečtení:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/2664373.stm
http://www.fao.org/english/newsroom/news/2003/13120-en.html

(Karlovice se chystají…. nejdřív mi ten killing neseděl k velikonocím, teď zas kvůli vedru, ale jojo už už přijde na ně řada a snad nevyblednou! ;)

Článek je moc hezký a výborně zformulovaný. Snad málokdo by se nezamyslel nad tím aby do Valtic nejel. Přeji hodně štěstí a mnoho návratů do našeho městečka.

Pozn.: U fotky pana „Jandíka“ máte chybu, jmenuje se Janík a je to opravdu neobyčejný člověk.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)