Odrobinky a žebříčky

cuketka.cz_odrobinky_fokus

Zacílit pozornost, pal! Jedna po druhé. Odrobina k odrobině… ;)

  • Nejlepči!

Dnes vyšla světová top 50 restaurací podle jednoho výrobce balené vody. Sám jsem nebyl ani v jedné, takže komentář i vysvětlivky přenechám povedenému speciálu na stránkách Guardian. Byli jste někdo v některé z restaurací? Jestli jo, podělte se o zážitky třeba v komentech! ;)

Zítra zase vyjde přehled 25 nejlepších restaurací v Česku podle HN, který vznikl na základě ankety mezi profesionály a lidmi okolo jídla. Prvních deset si můžete už teď prohlédnout v exkluzivním náhledu, celý žebříček bude k dispozici až od zítřka.

Do ankety jsem měl možnost zasáhnout i svou „pětadvacítkou“ spolu s komentáři k jednotlivým podnikům a některé z nich najdete v textu (La Degustation, Na Kopci, Lokál). Tradičně asi překvapí nedostatek podniků mimo Prahu. Sám jsem se jich snažil najít alespoň pět (U Kastelána, Avia Café, Koishi, Chez Miro a Agiu Georgiu), v pražském zástupu špičkových podniků to ale mají opravdu hodně těžké. Až uvidíte kompletní žebříček, schválně mi napište, které podniky vám v anketě chybí a proč!

  • 30 bedýnek – to už je malý sklad
odrobinky_kam_pro_bedny

Honza Valeška (Biospotřebitel.cz) a Tom Václavík (Bio-Info.cz) dali dohromady zatím největší adresář bedýnkových družstev v Česku. Pokud stále sháníte bedýnky ve svém okolí, tohle by konečně mohlo zabrat.

  • Pivně Inteligentní Výčepy

Velkou radost mi udělala mediální pozornost i samotná aktivita okolo Aliance P.I.V. Cílem sdružení je propagace pokročilé pivní kultury a její různorodosti. Členské podniky dávají prostor malým pivovarům a jejich vypiplaným pivním speciálům, starají se vzdělávání a dostatečnou informovanost hostů a podporují se navzájem (tolik vzácné u nás!). Co jsou to inteligentní výčepy a jak vypadá projekt v praxi, si můžete ověřit zatím v pěti pražských hospodách. Držím pěsti a jdu na jedno až pět! ;)

  • Holešovický výběr

Hala 22 v Holešovické tržnici zavedla přehledné očíslování stánků spolu s uvedením jména provozovatele. Odteď už nemusíte své oblíbené prodejce doporučovat podle barvy kšiltovky nebo tělesné konstituce, stačí říct číslo stánku.

Tržnici jsem si dnes prošel, své oblíbené stánky jsem si poznačil a rád bych se s vámi o ně podělil. Je jich asi 12 a v průběhu sezóny si s nimi víceméně vystačím. I když tam teď uvidíte nejspíš jen sazeničky, skladový ovozel a jablka – v sezóně se jejich nabídka dost různí!

  • 1 Hana Fišerová – tady nakupuju letní ovoce (rybíz, maliny, borůvky), mimo sezónu se spíš vyhýbám
  • 3+4 Jaroslav Adam – velký stánek s českou zeleninou
  • 38+39 Radomír Němec – ovozelový mix
  • 36 Jaroslav Doskočil – fantastické letní ovoce a nakládačky, pán na stánku vždycky přidá nějakou historku nebo tip
  • 34+35 František Stejskal – převážně ovoce
  • 33 Jiří Procházka – starší pán s kšiltovkou a jeho ráj jablíček a hrušek, skoro nikdy neodolám
  • 26 Miroslav Málek – spíše zelenina
  • 16 Dobrehouby.cz – čerstvé a sušené houby
  • 23 – stánek věnovaný českým bramborám
  • 20 Jiří Hejla – sympatický a rázný prodejce se skvělou sezónní zeleninou
  • 63 Josef Babják st. – velmi variabilní nabídka podle sezóny, mívá dokonalá rajčata
  • 43+44 Jan Rittich – hned u vchodu, skvělý a vždy sezónní přehled české zeleniny

Až půjdete na tržnici příště, určitě si poznamenejte číslo stánku a dejte vědět, kam chodíte vy… ;)

  • Pardubičáci zelenají!
odrobinky_gurman

A možná se o víkendu přesunou do Hradce na Gurmán Festival 2010. Cooking shows (Paulus, Pohlreich), festivalové menu v místních restauracích i přehlídka piv od 30 pivovarů. Jako rozcvička před PFF to myslím sedne jako ulité. Půjdete?

  • Bếp Việt = vietnamská kuchyně

Odkaz na svůj nový blog o vietnamské kuchyni BếpViệt.cz mi poslal Tomáš – fanda do vietnamské kuchyně, který umí vietnamsky a zrovna se zdržuje přímo ve Vietnamu. Recepty dává dohromady z originálních zdrojů a vlastních zkušeností, časem snad přibudou i články mimo recepty. Sám na jeho projekt koukám s vykoulenýma očima a napadá mě hned asi sto věcí, které o kterých by mohl z Vietnamu psát. Jestli vás Bếp Việt zaujal, určitě nechte na stránkách nějaký komentář nebo zpětnou vazbu. Fandim! ;)

Reklama

Komentáře

Tedy Bep Viet, to je něco! Konečně recepty, které nejsou ve stylu „ze všech plechovek opadaly nálepky“ !

Očíslování a popsání Holešovic je inteligentní počin. Sice si člověk postupně své najde, ale napoprvé to bývalo dost zmatené.

JJ, také jsem na ta čísla a jména včera ráno koukal, díky za tipy.

2. … je to tak trochu jako „chop suey“, což v agateánštině znamená „ze všech plechovek opadaly nálepky“ a můžete ji vyrobit prakticky z čehokoliv, dokud tomu budete říkat Flákota. …
(Kuchařka stařenky Oggové)

Vietnamsky blog OK!!

Psani stylem „Nejdříve rozbijeme nějakým vhodným nástrojem kosti (nejlépe kladivem) na malé kousky. Poté je dobře propláchneme, abychom drobné štěpiny, které rozbitím vzniknou nemuseli při jídle plivat ven“ nebo „dejte to někam namarinovat“ nema chybu.

V dnesni dobe plne stale se opakujicich frazi typu „maso nalozene v marinade ulozime na cca 2 hodiny do lednice“ se mi toto HODNE libi.

4.
Souhlasím,včera jsem tam taky jukla a moc se mi to líbí. Není nad to, psát recepty přímo u zdroje!

Jak je to s definici restaurace a opravdovym srovnanim? Nepochybuju o tom, ze vsechny restaurace v top ten pro Cesko jsou naprosta pecka, ale co napriklad restaurace Chez Miro v Pardubicich? Podotykam, ze jsem v ni nikdy nebyl, ale, jak nekteri z vas vi, pred nedavnem se tu diskutovalo o moznostech jidla v Pardubicich a vite, ze i majitel teto restaurace sem obcas zavita do diskuze.
Velmi dobry kamarad, ktery v res. Na Kopci byl nekolikrat i se mnou si svou navstevu v Chez Miro nemuze vynachvalit a stavi zazitek z ni o nekolik radu vyse nez, bez urazky, Kopec. Jak to tedy je? Jde napriklad i o cenovou „nedostupnost“?

Alianci P.I.V. tleskám, bo jsem spíš pivová než vínová, a ráda ochutnám pivko z menšího pivo, pivo, pivovárku …
Ohledně hodnocení nejlepších restaurací v Česku podle HN – až uvidím kompletní žebříček, schválně napíšu, která restaurace mi v aketě chybí, ale už teď se asi můžu zmínit o jedné hodně dobré restauraci, kam se ráda vracím. Je to mimopražská Fregatta (v Měchenicích). A nejenom do restaurace se ráda vracím, ale božská je i cukrárna, kterou už jsem na stránkách pana C. zmiňovala … Ňam! Fakt vřele doporučuju a podotýkám, že nejsem „od nich“ :)

6: Z principu sestavování žebříčku formou ankety podle mě jednoznačně vyplývá, že aby se tam podnik dostal, musí být buď naprosto výjimečný, nebo slušný a profláklý. Ty méně známé jsou prostě oproti stejně kvalitním v nevýhodě…
Osobně to beru tak, že všechny ty podniky by měly být slušné, ale konkrétní pořadí beru s rezervou a to, že se tam podnik neobjeví nemusí znamenat, že není dobrý, může být jen málo známý.

7: Kolem Fregatty často jezdím, nedávno jsem ji dvakrát zkusil a dost mě zklamala. Jídlo dobré, ale dokonalé to nebylo a při těch cenách už bych čekal podstatně profesionálnější obsluhu. K tomu prostředí, ve kterém jsem se úplně necítil… Příště jdu max. do té cukrárny pro dortík, protože ty mě tam zatím nezklamaly.

9: Jasně, může být, ve Fregattě jsem byla naposledy loni a asi není každý den posvícení … Navíc souhlasím i s „cenami“, není to žádná láce. Nicméně – byla jsem pokaždé spokojená a nejvíc s cukrárnou, ta u mě vede.

10: JJ, stavit se v cukrárně pro dortík sebou, doma si k němu udělat dobrou kávu, to je podle mě ideální verze návštěvy Fregatty.

Dnes jsme zašli do restaurace na Kopci. Byla jsem hodně zvědavá na jejich polední menu (jinak chodíme často o víkendech). Výborná polévka – kuřecí vývar se zeleninou a kapáním a svíčková. To vše za 95 kč ! Ne že by to bylo jen o penězích, spíše to uvádím jako příklad toho, že když někdo tvrdí co všechno nejde a proč, že to jsou výmluvy. Restaurace byla kolem poledne úplně plná, přesto jsme nečekali na polévku déle než 5 minut, za dalších 10 minut bylo na stole hlavní jídlo. Obsluha i při tom frmolu velice příjemná.....Moc jim přejeme skvělé umístění v žebříčku, protože je zasloužené. Proč jen není Kopec na každém kopci?

Tak už tu mám „žebříček“ celej. Podtitul v tištěnejch hospodářkách „25 podniků, kam chodí ti, kteří jídlu rozumějí“ to celé podle mě narozdíl od toho titulku „25 nejlepších restaurací“ vystihuje a když to tak budu brát, tak s tím nemám jedinej problém. Bohužel si HN pro zvýšení zájmu čtenářů neodpustily to trochu nafouknout, ale co se dá dělat, seznam je to docela zajímavej, bohužel opravdu silně pragocentrickej.

zdravím všechny – za likvidaci slova „nejlepší“ v celém textu jsem bojovala silou mocí, ale právo veta, bohužel, nemám, i když jsem pod tím podepsaná.
žebříček byl stavěný tak, jak popsané v podtitulku, který cituje Kytka. obvyklé dilema jít se živit rukama nebo si nechat hrabat do článků bylo tentokrát dost silné. ale vyhrál grafoman ve mně, tož mea culpa.

14: A muselo to být těch 25? Nešly zveřejnit i ostatní tipy, třeba jen jako seznam? Podle vašich a cuketkových informací z FB by to potom nedopadlo tak pragocentricky a člověk by se dozvěděl o zajímavých místech z regionů.

Dobrý den
Hm no já jsme byl na stáži v té momentálně „nejlepší“ na světě „NOMA“ v Kodani…a docela by bylo zajímavé zjistit podle čeho se ty „nejlepší“ opravdu hodnotí…Protože ta zkušenost tam byla pro mě v mnoha ohledech zklamáním…Myslím že brát jakékoliv žebříčky s nadhledem je na místě:o)

kde sehnat „2 –3 arašídové červy z rodu sumýšovců“ na pripravu pho? ;))) velmi vtipne :)

Teda ta Avie mě vážně mrzí, je to neuvěřitelně sympatická restaurace

16. teda nechci se nikoho dotknout, ale s tou Epochou jste to nemyslela vazne, ze ne :)

to 20, mirces:
steak plněný čabajkou a sýrem, s hranolky

Není moc, co dodat.
Jistě tam, už jenom po čichu náplně, právě nasměrovávají svůj kulinární radar veškeří Mišelánoví inspektoří. ;-)

18: červy jsem kupoval ve zverimexu, ale jestli by tam měli i tyhle, to nevím. Já bral moučný…(((-:

Pro Pana cuketka..Kolik lidí pardon odborníků na gastronomii bylo mimopražských?Pokud se někdo každý den stravuje po praze a mimo prahu vyrazí zřídka kdy budou to mí hospody mimo tu vaší „pražskou gastronomii“ hodně obtížné.Muj názor proč je taková převaha pražskej restaurantů je to škoda takhle se nikdy nikam neposunem a vlastně všechny tyto top ten apod. sou naprosto kničemu…

kuba:

můžu mluvit jenom za sebe – kromě prahy, mám pokryté i brno, pardubice a ostravu a troufám si říct, že v těchto městech mi nic zásadního neuniklo. v každém zmíněném městě je alespoň jedna dobrá restaurace, otázkou je, jestli patří mezi nejlepší ;)

ze zkušenosti vím, že dobré restaurace se ke mně dostanou bez ohledu na kvalitu – dříve nebo později je někdo zmíní a já neodolám a navštívím. i tak je toho ale v mimo prg děsně málo :(

Pan cuketka..Rozumim ale z top 25 z celé republiky sou pouze 2 mimopražský to už mi příde jako dost omezenej rozhled a navíc tak silný a jidinečný ty podniky mnohdy nejsou ( krom Allegra a LDBB).....

25 :Tak schválně zkuste někdy tu restauraci, kde dělá Kuba.Je fakt dost slušná a nedělní kursy vaření mají taky něco do sebe. A ještě v Plzni najdete asi 2 další dost dobré italské restaurace.

Dneska jsem se zastavila na oběd Na Kopci a tak neskutečně nacpané jsem to tam ještě neviděla (fronta lidí u vchodu, zaparkovaná auta kde se dalo). Evidentně pochvala v HN zabrala. Jsem ráda a přeju jim to.

dobrý večer, přidávám se k vyzvě pana cuketky a zítra navštívím gurmán festival v Hk, pokud to bude možné pokusím se napsat vlastní hodnocení, program vypadá opravdu lákavě:)

27: Nechtěl byste být konkrétnější s těmi dalšími plzeňskými podniky?:) Budu ráda za tip.

v žebříčku mne velmi mile překvapilo práve Na Kopci. tak vysoko bych jej asi nezařadil, ale je to svěží vánek mezi dinosaury pražských kuchyní. stejně tak Lokál na pětce. když jim tam ten vývar přes noc tak hezky probublává. v Aromi jsem posledně moc spokojený nebyl, ale považuju to jen za ujetí. například Brasilero bych mezi nejlepší restaurace určitě nezařadil, ale je fakt, že 25 restaurací už je docela vysoké číslo.

30: Domnívám se, že špatně nevaří ani v Pulcinella – konečná tramvaje 4 v Bolevci a v jedné z kolmých ulic na Slovanskou /Jetelová ??/ je ve zvýšenem přízemí Tratoria Italiana /ne Bella Italia – ta se teď rekonstruuje/ – majitel i kuchař Italové – pokud se s nimi trošku seznámíte, uvaří Vám na objednávku hodně dobře cokoliv z ryb apod. chobotnice, kraba, mušle – takový styl malé italské vesnické restaurace. Nedávám si ale pizzu.

Dobrý večer,
všem kteří to nemají daleko do Hradce Králové doporučuji zítřejší návštěvu gurmán festivalu v Hradci Králové na letišti.
Bylo to opravdu dnes moc pěkné, zajimavé, poučné. Avízovaný komentář dodám až úplně vstřebám všechny dnešní kulinářské zážitky.Je to opravdu akce pro každého smrtelníka☺☺☺

S těmi žebříčky se nám po M. průvodci a TOP 50 Eura také nějak roztrhl pytel. Ale je třeba, když se díváte na Ano Šéfe, tak si asi opravdu přečtu, kde je dobrá, než abych chodil do něčeho, kde vaří hůře nebo stejně jak já doma…

Tak jsem si byl prohlídnout cedulky v hale č.22.Pěkný.K 1 moc nechodím,hlavně nekupuji jimi připravené košíčky a mističky,nahoru vyskládají nádherné ovoce a dolů nacpou co by si nikdo nekoupil.Bacha na ně.33 dobrý,jen přemýšlím,čím ty jablka pajcuje,že tak dlouho vydrží a nezkazí se ani v teple,ale je mi blbý se ptát.16 s houbama navštěvuji pravidelně,nádherný žampiony a hlíva.20 můj oblíbenec p.Hejla,vždycky přihodí něco navíc.43 p.Rittich to je hvězda haly,dneska jsem nakoupil úžasnou sadbu,vždycky má to,co má zrovinka sezónu.Jinak zobu vždycky když se mi něco líbí.

36: co se týče trvanlivosti jablek – myslím, že chodím k vedlejšímu stánku, ale jeho majitel mi říkal, že jablka má uskladněná v ochranné atmosféře a vždycky vyskladňuje množství tak na týden prodeje. Ten „můj“ stánek (číslo dodám až zase do tržnice půjdu) teď už ale jablka skoro nemá, teď v podstatě jen sadbu.

Proč by se medle měly jabka v teple kazit? Pokud nejsou načatý nějakou houbou nebo škůdcem už se sklizně nebo v důsledku nešetrného přeskladnění, tak v teple normálně zkřížalovatí (ev. zhniličkovatí a pak zkřížalovatí.)

39. Byla jsem! :-))
Když to shrnu kolem a kolem – organizace dost na štíru (Emanuel „přejel“ HK a hledal letiště v Jaroměři, takže začal o 40 min později), jídlo spíš takové lidové (vynikající býčí líčka na červeném víně s brkaší za 50 Kč, potom mi strašně chutnala sekaná se sýrem, ač ji jinak jím pouze a jedině od maminky). Piva dosti solidní, mile mě překvapilo třešňové – nebylo vůbec sladké, jen vonělo a chutnalo po džemu :-)
Na PFF jsem sice nebyla, ale podle mnoha recenzí bych řekla, že je to docela snobárna, kdežto Gurmán je masovka (jakože pro masy:-) – dát si pivko, nějakou baštu, okouknout pár kuchařů a hlavně to moc neřešit.

Dobrý večer,
zatím jsem velmi pracovně vytížen a na delší psaní není moc času:)
shrnutí:
zúčastnil jsem se v sobotu od cca 11.00 do 21.00
vstupné 90,–kč, odpovídající programu /dle mého názoru /
chyba pořadatelů u vchodu, že nebyli k dispozici hlasovací kuponý.
uspořádání:
rozhodl jsem se to vzít pěkně od začátku do kola, po skončení mého prvního kolečka jsem neviděl ani kino úl natož kuchařský úl:)
druhé kolo už bylo lepší nejprve jsem objevil kino úl, kde promítali zajímavé filmy ze Znojemského festivalu, dle názoru známí mi říkali, nic nového co by neviděli na nejmenovaném televizním kanále.
mně osobně film o tom jak jí královská rodina zaujmul i částečně inspiroval:)
Světe div se našel jsem i po kratším hledání úl kuchařů.Zrovna dovařoval ital Emanuel Ridi /jistě znáte /
Po něm se na podiu objevil Radek Šubrt, šoumen, který dokázal plně v táhnout do tajů vaření všechny co měli zájem.jeho jednoduché soutěžní otázky představily gastronomii v plném světle.
Následoval Martin Jiskra šefkuchař se synem a jejich jednoduché jídlo z hrachové hrudky se sýrem + kachna plněná kedlubem a moučníkem tvarohový knedlík s perníkovou omáčkou.
přiznám se , že jsem vydržel jen k hrachovým hrudkám:)
potom opět následoval Ital v kuchyní a na závěr jsem si nemohl nechat ujít Mistra České republiky pro rok 2009–10 šefkuchaře Alcronu pana Romana Pauluse s kterým jsem měl možnost spoluvytvářet jeho gastronomické perličky:) /Světe div se / jak zde bylo publikováno v jiné kapitole ŽÁDNÉ PRÁŠKOVÁNÍ NEBYLO :-)))) a po strávené hodince na jednom place jsem přesvědčen, že titul kuchař roku je ve správných rukách.
Toť ke kuchařskému úlu.
Co se týká ostatních: Baristicky úl – káva neměla chybu, horší už bylo komentování dalším Italem /jiným/ probíhající soutěže baristů, kde obyčejný smrtelník, jistě nepochytil všechny jemnosti přípravy kávy:))
Omlouvám se toto je konec 1.části / už je moc hodin a ráno vstávám. /
2.část budu věnovat jednotlivým prezentovaným podnikům a jejich pokrmům

Dobrý večer,
jsem docela fanda webu cuketka.cz je moc dobrý a má aktuální ůdaje.Ted jsem však objevil nový web a docela pěkně tam píšu zajímavá témata ovšem cuketku asi nkdy neopustím.A co se týče restaurace Noma tak je to určitě špičková gastronomie která bude dlouho na popředí v hodnocení.Tady je ten nový? web http://www.pizzapasta.cz

Je to zvláštní, jak moc se všude vaří z masa. Prošla jsem menu několika českých restaurací, které se dostaly do výběru, a jako vegetarián bych si moc nepochutnala. Nudle, noky … to si doma posloužím líp. Bramborové placky se švestkovými povidly … hrách a kroupy … kulajda … mňam.

43: kamarádka vegetariánka takhle charakterizovala menu Na kopci – konkrétně řekla: „pěkný, ale nic k jídlu“. Pak jsme jí tam ale vytáhli a nebyl s tím nejmenší problém, na dotaz po čemkoliv vegetariánském číšník okamžitě navrhnul několik vegetariánských variant na věci z lístku a vybrané risotto jí moc chutnalo. Takže minimálně tam to problém není.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)