Kaleidoskop

A copak pěkného jste si přivezli ze Švýcarska? Pět kilo kořenové zeleniny.

Barevná terapie na podzimní výkyvy nálady. Jinak taky obyčejná podzimní zelenina, kterou jsem nabral od farmářů na trhu ve švýcarském St. Gallenu.

Na páteční trh v 70tisícovém městě se sjeli v 90 % přímí producenti z okolí. V drtivé většině prodávali ovozel, poslední jahody (sic!), nekonečné přepravky jablek, brambory, zelí a kupy šikovně naštelovaných dýní. Taky kořenovou zeleninu. Když se zastavíte, úplně vidíte, jak se na vás ty výpěstky plné nahromaděných živin kutálejí. Člověk má hned chuť zatopit na zimu a pohodlně hibernovat!

Protože jsem v němčině jazykoslepý, orientoval jsem se výhradně po čuchu a po barvách, zaujaly mě hlavně zvláštní varianty a odrůdy, na které nejsem u nás zvyklý. Pár jsem jich narval do plátěnky, a tak je tady máte.

Mkrve. Ne vždycky byly mrkvičky tak oranžové. Jak jsem tak pozoroval, místní kuchaři se v barevných mrkvích vyžívají. Pokud je na talíři, tak vždy alespoň ve dvou barvách.

Řepa, ze které neteče červená.

A řepa líná, plazivá.

St-Galleňáci mají rádi vodnici a je skoro na každém stánku. Na obrázku je vpravo a na stáncích byla pod název räben weis. Je to švýcarštinou nebo je to správně německy – víte?

Vlevo je zase räben gelb a u té už vůbec nevím, kde bydlí. Chutná podobně jako vodnice nebo naše kedlubna, jenom je tak zvláštně kožovitě zelená se žlutým žíháním. Poznáte někdo? (Název jsem přepsal písmenko po písmenku z fotky.)

Když jsem dal tuhle fotku na Cuketkobůček, řada z vás ani netušila, že by to mohlo být skutečné nebo jedlé, ale jsou to obyčejné brambory. Filajové!

Místní si je tu s velkou slávou uvedli v roce 2004 jako odrůdu Blaue St. Galler. Pokud ale zapátráte, zjistíte že podobná móda prošla ve stejném časovém období po celém světě. Modrou odrůdu můžete koupit i u nás pod názvem Valfi.

A co jsem nakonec s dovezenou zeleninkou provedl já? Nic složitého – pomalu jsem ji upekl v troubě.

Na fotce to vypadá jako zeleninový kaleidoskop, ale furt je to jen kořenová zelenina s trochou slaniny, rozmarýnu a česneku ve šlupce.

Mimo jiné to posloužilo i jaké výtečné senzorické cvičení na téma, do jaké míry ovlivňuje chuť a požitek z jídla vizuální vjemy a očekávání. To modré je brambora, jo? Mrkev? A proč mi u toho červeného kolečka trvá sekundu a půl, než mi naskočí chuť. Herdek babo! A to bílé placaté?

Uhodnete mi tu zelenou-žlutou kouli vedle vodnice? Kdy a kde jste se naposledy setkali s neznámým druhem zeleniny a co to bylo? Snědli jste ji? A dobrovolně? ;)

Reklama

Komentáře

Nemohl by to být tuřín? A to druhé taky? Tuřín údajně existuje jak žlutomasý, tak s bílou dužinou (ten je navíc na povrchu nafialovělý, stejně jako ta bulva vpravo). Ale fakt nevím, zelinář ani pěstitel nejsem, určitě se tu najde nějaký odborník.

No, nejjistější by bylo určení podle latinských názvů, že. ;-) Vodnice = Brassica rapa, tuřín = Brassica napus var. napobrassica; obě patří pod brukvovité a na poli květou podobně jako řepka (taky je z čeledi brukvovitých). Ale 1) fakt tomu nerozumím, 2) to po těch pěstitelích nikdo nemůže chtít, aby to na trhu označovali latinsky, že. Pro to, že by se mohlo jednat o dvě odrůdy téhož, svědčí ten popisek (žlutá a bílá).

A teď jsem z toho jelena, na jednom švýcarském webu jsem našla, že räben je Rapa rapus rapifera, čili vodnice. ;-) :-)
Třeba se tu zjeví nějaký odborník a všem nám to vysvětlí, docela by mě to zajímalo.

Teda! Ta řepa je naprosto nádherná a kaleidoskop jakbysmet! Do Švýcar jsem dřív jezdil dost často, naneštěstí v časech, kdy mě trhy ještě nezajímaly…

V Norsku jsem pravidelně po návratech z asijských obchodů trávila hodiny na netu a googlila, co že to vlastně prodávají… Nakonec jsem proklikávala jednotlivé obrázky na wikipedii :
http://en.wikipedia.org/…dian_cuisine

Některé jsem občas ochutnala díky nepálským spolubydlícím: okra- slizká, vcelku bez chuti ale prý zdravá. Neuvěřitelně hořká je Karela, Nepálci ji používají v chilli jídlech. Prý je skvělá na žaludek :)

Panebože… Já budu brečet! Mamka mi ukazovala fotky z tureckého trhu – jen lilků asi deset druhů, malé, velké, tlusté, tenké, kulaté, podlouhlé, bílé, fialové a nevímjaké, říkala, že byla jak u vytržení a chtěla si toho nakoupit plný kufr:-) Samozřejmě cena absolutně směšná. Já měla největší barevný úlet, když jsem minule v hypernově koupila zelený květák (měli i fialový, ale ten už se mi zdál nějaký použitý). Jinak jsem vděčná za pitomou oranžovou mrkev, co vypěstuje babička, a nechutná jak vodou napuštěný polystyrén. Když vidím tuto nádhernou zeleninku, sbíhají se mi sliny. A lidi jsou spokojení, že mají v supráču celý rok pitomé kyselé vysušené pomeranče:-((
Omlouvám se, trošku jsem se rozhohnila, ale ze stavu české zeleniny (potažmo ovoce) asi nejsem jediná zklamaná…

Řekla bych, že jsou to dva tuříny vedle sebe. Jednak proto,že tohle je spíš tuřínová sklizňová velikost (soudím z fotky společné s mrkví, ta je zřejmě standardně narostlá:), vodnice se sklízí většinou mnohem menší (kolem 5–7cm), přerostlá už je dobrá leda pro dobytek na zkrmení. A navíc ze svých pěstitelských zkušeností (jen vodnicových, tuřín jsem nezkusila) si pamatuju, že vodnice měla bulvičku dole hodně plochou a kořínek z ní odstupoval zprudka jak anténa. Naproti tomu tuřín přecházívá do kořínku povlovněji. Možná se tu objeví pan Jednorožec a svými bohatými zahradnickými zkušenostmi to rozsekne:)

Fialové brambory jsou nádherné! Barevná mrkev se dá pěstovat, prodává se přímo osivo Paleta barev, kde jsou barvy namíchané. Viděla jsem ji někde i prodávat na trhu, hlavně fialovou a žlutou. Škoda přeškoda, že tu takové parádní trhy jako Švejcaři nikde nemáme…

Podle dotazu na krajana žijícího cca 20 let ve Švýcarsku je Räbe (v množném čísle Räben) Brassica rapa…

Räben weis je opravdu švýcarštinou:o), Švýcaři si libují ve své Švýcarštině a prakticky když to není opravdu nutné Němčinu nepoužívají(jde-li tedy o Německý „sektor“) a ty fialové brambory jsou taková francouzská šlechtěná odrůda, v Německu jim říkají taky
Nusskartofeln, nebo-li ořechové brambory.Mají opravdu lehce ořechové aroma.

Hadam, turin s turinem ?
Neco noveho – spaghetti squash, vlastne ani ne nove, ale konecne ochutnane a moc dobre.Taky gai lan, ktery primo miluju.

kami:

ještě k těm rozměrům, ona ta bulva (nebudu raději říkat vodnice) na obrázku zas tak přerostlá není, v nejširším místě to má v průměru 7,5 cm ;) škoda že jsem nevzal exempláře i s natí a bez useknutého kořínku, bylo by to na poznávačku snazší.

Já jsem vždy nadšen z rakouských heurigenů, kde si dávám Schwarzwürzell salat…jedná se o salát z kořenové zeleniny u nás nazývané myslím Španělský mord. Je to podušené (možná zavařené) nahrájené na 2cm špalíčky a podává se to v bílém jogurtu nebo zakysané smetaně s nějakou zelenou bylinkou (kopr, petržel, pažitka). Konzistencí to připomíná chřest a chutí něco mezi bílým chřestem a bílou ředkví (postrádá palčivost) – letos jsem to neměl takže mi ta chuť už tak nenaskakuje

Švýcaři vyšlechtili novou odrůdu rajčat – Rosa del Ticino, ale nejde u nás sehnat. Neviděl jste je na trhu? Jsem blázen do rajčat – na mé minizahrádce mám několik druhů + spoustu česneku! Ten už je v Sulku – čeká na víkend.

11: Kami, já v tom mám také hockey! Nejsem sám. I Skotové, kteří to hodně jedí, se o tom dohadují:
http://www.guardian.co.uk/…de-or-turnip

Coby zahradník to moc nepěstuji – zavrtávali se mi do toho nějací hajzlíci červíci. Obojí patří do velké rodiny cruciferae (mají křížové květy), jako zelí, květák, rukola, kedluben, řepka, ředkvička…

1R:

tak teď myslím, že jste to s tím linkem na článek v Guardianu dočista rozsekl! …a ještě ta téměř na chlup stejná fotka a otázka :)))

Ještě pro pana J: ta diskuse pod tím Vaším článkem je taky dobrá. ;-)

tak to já ani na zeleninový trh do Švýcar nemusím, kromě tuřínu( pěstuju ten žlutomasý) a fialových brambor mně stačila sklizeň ze zahrady, dnes jsem sklízela vodnici,červenou čekanku,nádhernou bílou kulatou ředkev a jednu novinku kulatou bílou ředkev, která je na řezu krvavě červená.

luckydina:

nejsou to ty „melounové ředkvičky“ – červené se zeleným lemem?, měl jsem je jen na talíři a vypadají úžasně! :)

Pane J: ten Vás dodavatel semen asi nebude Skot, že? ;-) – viz. ta diskuse k článku, na který jste odkazoval, opravdu jsem se pobavila.
luckydina: konečně odborník! Nemáte nějaké fotky těch Vašich výpěstků?

viem ze tie fialove zemiaky su velmi popularne v amerike hlavne na modre zemiakove lupienky. chutia ako normalne chipsy
skoda ze som ich nemala normalne upravene varenim, pecenim aby vynikla ich prirodzena chut.
a inak aj japonci ho pouzivaju na sladky fialovy chleba. velmi jemne chutne pecivo, ktore vyzera velmi efektne takze si ho clovek musi zo zvedavosti kupit ;)

Já mám tedy fialové brambory občas na talíři od doby, co byly vyšlechtěny, ale moc mi nesedí. Chutnají stejně jako normální, ale vařené jsou takové vyblitě fialové a moc mě k jídlu nelákají.

31: Pro fialovou či modrou barvu brambor též zrovna nehořím nadšením. Třeba s tím souvisí jeden divoký mejdan z (dávných) studentských let, kde budoucí umělci připravili jídlo s jedlým modrým barvivem. Rýžový či těstovinový salát chutnal se zavřenýma očima OK, ale dívat se na to jeden nemohl.

32: Kvůli akrylamidům brambory moc nepeču. Navíc mám raději vařený.

je to ředkev RED MEAT od Sema, letošní novinka v Chuti asie, a klidně se ji může říkat melounová, má světlou slupku a červený střed, seje se v červenci, je dobrá syrová i tepelně upravená,klidně se může dát i do boršče, ještě chutnější je bílá kulatá ředkev Acord, sela jsem zapomenuté už tři roky prošlé semeno a vzešlo snad každý semínko. SEMO se snaží a každý rok má nějaké novinky, který hned musím vyzkoušet, mohu doporučit asijskou zeleninu-asijská vodnice má fialový vršek, listová zelenina-perilla se dá sít i na vatu ,mizuna,mibuna,hořčice i v truhlíku na okno, směs odrůd čínského zelí -listy se dají průběžně odlamovat, bok choy-výborný do asijských jídel,letošní novinka citronová tráva, a na příští rok prý chystají další novinky tak se těším.Fotky nemám, nějak nestíhám fotit.

36: A ako sa Vám darí odrážať útoky slizkých slimákov bez ulity? Ja s nimi prehrávam na celej čiare, všetky dobré rastlinky (samozrejme buriny sa ani nedotknú) zjedia ešte pod zemou… :o(
Vďaka za akúkoľvek radu

37. Sice nejsem luckydina, ale boj se slizáky hnusáky je i můj boj:) Zatím nejlépe mi funguje využívání přirozeného nepřítele – šnek s domečkem totiž žere vajíčka plzáků bez domečku. Takže jsem si na zahrádku donesla domečkové šneky a oranžoví španěláci vymizeli.
Sice samozřejmě domečkový hlemejžď také ožírá, ale není mi prostě tak odporný a tak ho nějak snáším. Kolem rostlin, které nemají být sežrány, sypu na malé kousky stříhané stonky levandule a dalších keříků. Mimo to jsem zjistila, že šneci moc neumějí překonat takový ten plůtek ze splétaných vrbových prutů, tak ho mám u zeleninové zahrádky.
Jinak též proti plzákům fungovaly parazitické hlístice, objednávala jsem to někde z Brna. Hlavně mi šlo o hlístice proti lalokonoscům a ty zafungovaly skvěle.

Tímto jsme ale dokonale OT:) Tak abych to aspoň trochu vrátila k Cuketce – letos mi slizké bestie za dobu mého pobytu v nemocnici zcela srovnaly se zemí jednu sazenici cukety. Manžel nedosypával levanduli:)

33. Budíte ve mně podezření, že byste mohl být spolužákem mého otce :))) Nebo bylo podobných barevných večírků pácháno více…:)

38: To jsem nevěděl, že domečkoví žerou bezdomovce (jde o plže). Mám na zahradě oba druhy. Ti domečkoví se lépe sbírají a likvidují. Na ty druhé, slizké, zvané „slugs“ se mi osvědčilo vyjít ven za vlahého večera, nejlépe po deštíku, s baterkou v jedné a s ostrou lopatkou v druhé ruce. Jednou jsem to počítal, vyšlo to na přes 80 potvor za večer.

Jejich nepřítelem nejsou silné zimy, jak jsem se s jinými domníval, neb se zahrabou a přežijí, ale suchá léta. Ta nesvědčí jejich rozmnožování. Velice účinné je prý mít slepice, nebo kachny, ale to zase dobře nejde, když jeden má záhony mladé zeleniny.

Kami, toto je ale spíš jarní téma. Spadanému listí tito pomalu plazící se neřádi neublíží.
Barevných večírků i skoro-revolucí bylo jistě spácháno na světě mnoho. Kaleidoskopické jsou naše vzpomínky… :-)

Pěkně vyvápnit, nasadit parazitické hlístice, čínské kachny, Vanish Slug pelets, mesurol schneckenkorn a mít záhonek bez hrudek, postarat se, aby nebyli i v okolí záhonů, tedy jim zlikvidovat útočiště – různé položené krámy, prkna atd. udělat nakde na okraji návnadu – zbytky ovoce a zeleniny a tam je zmasakrovat. Já bych možná ještě vyzkoušel výluh ze zelených slupek ořechů, je to totiž tříslovina jako prase a to těmhle slizounům nedělá dobře. Konev a pokropit … ale ne moc, žížaly to taky nervuje.

já zatím se slimáky žádné problémy nemám, maximálně jich několik seberu kolem kompostu, možná táhnou za lepším na sousedovo

Já někde vyčetl, že slimáci milují pivo – stačí po obvodu zahrady strategicky rozmístit rozpůlené pet lahve s decilitrem piva. Sám jsem to zkoušel a funguje to!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)