Sansho

Pomalu dušené a aromatické hovězí, teplý salát z růžičkové kapusty Inspirace Momofuku pork buns — bochánky na páře s voňavou kachnou Sladká klasika — sticky toffee pudding

Po Čestru a Gruzínském pekařství tu mám v rozmezí jednoho měsíce už třetí podnik, který mi udělal velkou radost — zbrusu nové Sansho!

Nadějný podnik v testovacím provozu je dítko šéfkuchaře Paula Daye, kterého jste v Praze mohli poprvé zahlédnout v kuchyni Shiso v luxusním klubu LS. Mimoto má za sebou i pár zářezů ze slavného Nobu v Londýně. Stejně jako u Čestru jsem si jistý, že je to podnik, o kterém ještě letos hodně uslyšíte.

Nové stvoření

Sansho je mix eklektické asijské kuchyně, uvolněné jídelny a českého masa vyzdrojovaného z místních ekologických farem (šéfkuchař má např. vlastní vepře ze Sasova). V kontextu pražské scény to můžeme brát jako přímý útok na pozice dobře rozjetého Sasazu. Megalomanské prostory s prvky hlučného klubu tu ale střídá minimalistický beton a masivní dřevěné stoly se společným sezením. Mají asi jen 40 míst, takže i dostatek času a prostoru pro konzistenci v jídle a kontakt s hosty.

Z toho co jsem ochutnal (viz fotky), si myslím, že učůrávat budou hlavně milovníci silných chutí a špičkově zpracovaného masa (Day začínal jako řezník). A jestli tady do Česka nějak doléhají vlivy Momofuku, tak Sansho je určitě jedním z podniků, kde je můžete zkoušet objevovat.

Na oběd vaří zkrácený výběr jídel, večeři mají zatím v ochutnávkovém menu s osmi chody za fixní cenu (za dva jsme platili 1500 Kč). Malé porce a talíře doprostřed stolu jsou jasným pošťouchnutím k návštěvě ve více lidech.

Sofia je zpět!

Největší eso jsem si nechal na závěr — v týmu Sansho je totiž i skvělá Sofia Smith, kterou jste už možná oplakali po zavření restaurace Angel (nyní Céleste bistro). Pro mě osobně je tahle informace klíčová a v kombinaci s ochutnaným dezertem (mozek tavící sticky toffee pudding, viz foto) možná až fatální… ;)

Berte to ode mě prozatím jako preview. Jsem si jistý, že další upřesňující recenze na Scuku budou rychle naskakovat. Sansho je stále ve velmi rané fázi a pokud se tam vydáte na průzkum, dejte jim chvíli na rozjezd a hlavně si zajistěte místo rezervací.

Kvízová otázka — co je sansho?

Reklama

Komentáře

Panza?  – pardon, neodolala jsem. :D
Jinak by to měl být sečuánský pepř, ni?
A na obrázku to jídlo vypadá fákt chutně.

Konecneeee… konecne, rikam si. Sansho uz jsem ochutnal v testovacim provozu, kdy jsme s kolegy jako mlsni kocouri poletovali kolem (pracujme totiz asi 2,5 m daleko :) a dozadovali se vstupu. Skoro bych rekl, ze jsme az ucuravali dvere, jen abychom se uz dostali dovnitr. Pred 14 dny jsme to uz nevdrzeli a vyslovene jsme se vnutili. Po 2 hod. prestavce na obed, nas museli, skoro az vynest ven, a to ani ne tak proto, ze bychom byli prejedeni, ale spise proto, ze byl problem odtrhnout jazyk o lavic, taliru, hulek a nakonec i skveleho piva, sake, i te pritrouble krasne vody s okurcickou. Dnes, po tolika nekonecnych dnech, uz mam 4 zarezy na pazbe a Paul i jeho skvely tym si zaslouzi velky potlesk, a pokud ne nejake male oceneni ve forme hvezdicek, tak min. velke oceneni ve forme mnoha spokojenych jedliku.

Pane Cuketko, na tý první fotce to hovězí na tom je nastrouhané foie gras nebo něco jiného?

↪ 1 kami: jj, myslím, že úplně nachlup stejná rostlina jako pro sečuánský pepř to není ( ale nejsem si jistý), rod Zanthoxylum je to ale na stopro stejný – zralé žlutooranžové bobulky se usuší na slunci a pak se zbaví semínek a namelou — hotovo, má to pěknou aromatiku, není pálivé jako pepř, použití obzvlášť pro tučná jídla. mladé jarní listy stejné rostliny jsou zase kinome, taky velmi časté v jap.kuchyni

↪ 2 gerbill: nezadržitelně, ale pomalu ;)

↪ 4 Kuba: foie gras ne-e, ale přiznám se, že zrovna u toho nevím – nějaké křupinky na kontrast nebo koření? ,)

↪ 3 zdivocelrorysek: no tak takovou „hospodu“ bych teda taky chtěl mít za rohem :) jestli udrží počáteční drive, tak tam bude fakt furt narváno, tím jsem si jistý. je to fakt malinké ;)

Nestíhám, nestíhám, ale sem prostě chci! Díky za info, vypadá to opravdu víc než lákavě.

↪ 3 zdivocelrorysek: Saké? Nějaké detaily? Tenhle nápoj v ČR zatím moc nefunguje (další trend, který nás teprve čeká) a každý další zajímavý zdroj se počítá…

↪ 3 zdivocelrorysek: Já jsem na 4sq koukala, že už jste se checkoval 4×. Tak jsem myslela, že jste přímo ze Sansho, a ono ne :) Taky závidím, že to máte tak blízko, i když z Holešovic to taky není daleko, chm :)

Kuba/p. Cuketka: ty krupinky – chutna to jako orestovana cibulka. Nechci za to dat ruku do ohne, ale uz jsem presne takovou jedl v Rakousku.

J.Č. / Jižní svah: ano, ma premiove sake. Nadherne vonave, chut je presne takova, jakou clovek ocekava- jemnoucka, az se mu z toho roztresou kolinka a zeny pry citi lehtani v podbrisku :) Bohuzel nevim nazev, ale Maki (cisnik) mi ho rikal, zkusim se zeptat. Etiketa vypadala velmi podobne jako Dassai Daiginjyo a cena cca 1 dc tomu odpovidala.

Michala: nn, nejsme ze Sansho, rikal jsem si ze by ale bylo hezke a prinosne si prenest pocitac z kancelare o tech par metru dale :) …Smutne pres den koukam z okna a stradam drobasky na obed :(

:) kdo jednou vyzkouší, už se sem bude vracet … sashimi z lososa, hovězí na thajský způsob, pudink i saké mi nedávají spát … jedinou nevýhodou je, že jazyk takto rozmazlený se pak nechce spokojit s běžnou nabídkou většiny restaurací

↪ 6 pan Cuketka: Právě mě sedělo to foie gras k tý inspiraci s Momofuku tam ho taky podobně strouhají…:)

U nas na severu v nekterych vienamskych prodejnach prodavaji smazenou cibulku… mi samotnemu se nikdy nepodarilo nic takoveho pripravit. Tipoval bych ze by to mohlo byt ono…

↪ 13 pan Cuketka: asi ste možná viděl stejnou scénku s Bourdainem:))že to ale byla nádhera…považoval bych to za hodně originální v čechách nejsem si vědom estli takhle u nás někdo servíruje foie gráčka…každopádně to vypadá na slušnou fůzní kuchyň konečně…

Moc dlouho jsem nevydržela, na zítra máme rezervaci a strašně se těším :)

je možný, že mi nefunguje odkaz na fotky(jde mi rozbalit jen dezert)? Prosím, já chci slintat s vámi:-)

Jen pro info – otevreno je utery az patek od 11.00 do vecera (asi 23.00?). V sobotu zatim jen vecer od 18.00 a nedeli a pondeli je zaviracka. Az bude vic teplo bude i venkovni posezeni a pravdepodobne otevreno i v nedeli resp. v sobotu pres den.

Čerstvě zpět z večeře… a je to fakt paráda :-) Neformální prostředí a bezva atmosféra, k tomu skvělé jídlo a vůbec… další místo, kam se budu pravidelně vracet :-) Už kvůli těm kusům prasete, které jsem měl možnost vidět v hrnci v kuchyni a budou v menu později :o)

J.Č. / Jižní svah: coze, cunik k obedu? V utery jdu po nem :)

Absolutní nadšení! Tahle šťastná už jsem u jídla dlouho nebyla. Stálý lístel má být do 14 dnů, čeká se na návrat grafika od někud, ale degustační set menu by mělo v nabídce zůstat.

↪ 6 pan Cuketka: Ty křupinky jsou kokos s curry.

Stránky mají „under construction“ tak se zeptám tady – mají tam i nějaká bezmasá a bezmléčná jídla?

↪ 23 Ssss: Celé degustační menu je postavené na mase, ale už při rezervaci se ptali, jestli máme nějaké alergie a zvláštní přání, takže pokud se vám nechce čekat na stálý lístek, zkuste se domluvit po telefonu.

zašla jsem na oběd, měla jsem od rána chandru jak batoh. oběd byl super ..skvělej…hmm úžasnej, odešla jsem nadšená, po chandře ani stopy. a ta voda z kohoutku s okurkou a meduňkou nemá chybu. už se těším na příští týden, začínám pravidelně obědvat :D

Asi jsem jediná, která odcházela nepříliš nadšená. Celé menu mi přišlo dost „sladké“, bylo tam hodně z malajské, indonéské a čínské kuchyně, jediné chuťově vyvážené jídlo mi přišly „sliders“… Možná je to jen otázka osobních preferencí, mě Sansho rozhodně neoslovilo.

Kedze zatial nik…
Ako milovnik sumo viem, ze sansho je specialna cena udelovana na zaver velkeho turnaja sumo (honbasho) za vynimocne vykony sumistom z najvyssej divizie (makuuchi), okrem tych, ktori maju dve najvyssie hodnosti – yokozuna alebo ozeki. Su tri rozne sansho, a to ginosho, kantosho a shukunsho.
A teraz mi povedzte, ze rec je o inom sansho :D

Taky jsem měla možnost navštívit tuto restauraci s přáteli a bohužel se nemohu přidat k nadšení většiny. Bydlíme kousek od této restaurace a po hodnoceni pana Cuketky jsem natěšena vyrazila s přáteli na večeři. První zklamání přišlo v momentě kdy jsme si museli vybrat jednotné menu pro celý stůl a nebyla nám umožněna kombinace s jinými jídly. Menu nebylo 8-chodové ale pouze 6-chodové. Jak jsem si všimla tak i delší dobu stejné :-(
Dalším zklamáním pro mě byl obsluhující personál slečna servírka asi bych si tipla studentka na brigádě byla lehce zmatená, se servírováním vína měla problém a bohužel jsme jí museli s otevíráním lahve pomáhat což nepůsobí moc profesionálně vzhledem k typu restaurace. A to nemluvě o dolévání vína kdy jsme se také sami obsloužili, možná bych v tomto případě vychala častou výměnu talířků, která obsluhu dost zaměstnávala. Co se týče menu největším zážitkem pro mě byl bůček s melounem a koriandrem, tato kombinace neměla chybu jinak zbylá jídla z menu mě už tak nenadchla. Porce byli malé což je standartní u degustačního menu, ale nepředpokládala jsem, že po šesti chodech budu stále pociťovat známky hladu a to nepatřím k velkým jedlíkům. I přesto, že návštěva této restaurace nenaplnila mé očekávání, určitě sem v budoucnu ještě zavítám například v době oběda kdy mají větší výběr i jednotlivých jídel a dám nám druhou šanci :-)

To, co se v posledním půlroce strhlo okolo restaurace Sansho není nic jiného než těžce nahoněný hype, který neodpovídá skutečným kvalitám této restaurace. Tak tedy po pořádku:
Navštívili jsme ji po masáži v médiích (ach my venkovští hlupáčci…) ve složení čtyři dospělí, dvě děti. Interiér neoslní, ale ani neurazí, je příjemně minimalistický, ale do restaurace přece jen chodíme spíš jíst než jkoukat kolem sebe.
K personálu – veškerý personál byl ochotný a milý, bez nadměrné pozornosti, byť to, že servírka v podstatě po celou večeři stála za našimi zády, bylo již na hranici servility a to i přesto, že tam postávala kvůli nám-byl bych raději, kdyby se ukázala jen občas s dotazem na naše přání.
K samotnému jídlu – rozhodně nemohu prohlísit, že by se konala neskutečná exploze chutí, něco výjimečného – ano, sashimi z lososa bylo v příjemné omáčce, biobůček s melounem krásně a překvapivě chuťově ladil a rendang se rozpadal na jazyku (mezi námi, když doma připravuji rilletes, maso je také krásně na vlákna a netrvá mi to 12 hodin, rozdíl nespatřuji žádný vyjma asijských chuťových tónů). Co na tom všem, když je jídlo podáváno v porcích, které jsou extrémně malá i ve světle skutečnosti, že se jedná o menu degustační a ještě naprosto nevyhovujícím způsobem, pro celý stůl dohromady na jednom talíři? Toto považuji za velmi nešťastné – porce pro tři lidi vypadala jako ošizená porce pro jednoho. Nechodím se do restaurací přejíst, ale alespoň bych nechtěl odcházet hladový. Navíc podávání na jednom talíři pro všechny je zcela neodpustitelné a nevhodné – personál se nás neptal, zda jsme si tak blízcí abychom jedli z jednoho talíře. Vzhledem k výše zmíněnému ani ceny nejsou nijak nízké, takže v reálu musím konstatovat, že v Sansho je za hodně peněz málo muziky a navíc chvílemi zazní pěkně falešné tóny.

↪ 22 kacka_zvykacka: Zdá se, že grafik jel někam hodně daleko…nejspíš na cestu kolem světa a zpět, prototože stálý lístek není a pochybuji, že někdy bude. Stejně jako web „under construction“, to je taky těžká očůrávka, kdyby totiž jeden skutečně věděl co ho čeká, pravděpodobně by návštěvu oželel. Opakuji: Hype jako svině.

Bohužel se musím přidat k nelichotivým kritikám, Sansho pro nás bylo velikým zklamáním!
Personál byl průměrný (ochotný byl anglicky mluvící provozní, nicméně pak před námi pěkně sjel milou českou servírku – to se před hosty nědělá!).
Menu je nedostačující, lídelní lístek chybí a systém, kdy si celý stůl musí objednat to samé, je v restauraci této cenové kategorie nehoráznost.
Jídlo bylo dobré, ale porce velmi malé, po celém menu(750 Kč/menu) jsme ještě měli hlad.
Pozitivem je výborný moučník Sticky Tofee Puding a levná voda z kohoutku podávaná s mátou a okurkou (10 Kč/džbán).
Ještě dám možná této restauraci šanci na levnější oběd, ale na večeři už se sem určitě nevyparavím…

Pan Cuketka (na Twitteru) zdůrazňuje, že se někteří zdejší komentující nevyjadřují až tolik ke kvalitě, jakožto k faktu, že se menu za 750,– nenajedli – a to prosím ani dámy, které o sobě prohlašují, že celkově nejsou největšími jedlíky.

Jistě existují pozéři, kteří okamžitě začnou vykřikovat, jak je toto důsledkem „české“ mentality, tj. najíst se co nejvíce za co nejméně. Že se tento mindset vyskytuje všude po světě nechám stranou, ale ta úplně základní premisa podle mě je, že když jdu někam na degustační menu o X chodech za takové peníze, budu odcházet najedený a nebudu si muset cestou domů kazit konec večera dojídáním se někde ve fast foodu… Spíše bývá běžnou praxí, že se druhá část chodů na degustacích ani nedojídá, ale to jistě p. C. ví. ;)

Hlavní myšlenka příspěvku: Kvalita je jistě velmi důležitá, ale pokud mi toho kvalitního jídla dají tak málo, že se nenají ani skromnější dáma, moc platné mi nebude.

Howgh.

↪ 35 Trv: Je ovšem zajímavé, že já jsem docela velký jedlík (135 kg při 197 cm výšky o něčem bohužel svědčí) a v Sanshu jsem se z degustačního menu najedl tak, že by se do mě už stěží vešel zákusek. A nebylo to tím, že bych celou porci pro dva lidi snědl přítelkyni, jedli jsme vše opravdu napůl. Takže buď se v Sanshu velikost porcí extrémně liší případ od případu, nebo si stěžují opravdu extrémní jedlíci, kteří jinak snědí k jednomu jídlu tři běžné porce, nebo si někdo vymýšlí. Jiné vysvětlení mě nenapadá.

↪ 35 Trv: vycházíme oba z konkrétní znalosti menu v Sansho?

pokud ano, jejich večerní menu je při objednání pro 2 i 4 dimenzované bez problémů jako plnohodnotná vícechodová večeře. na kJ to přepočítané nemám, ale podezírat je z pidiporcí, to je fakt naprosto mimo.

nehledě na „nehoráznost systému“, která pobaví vždy a všude :) zmínka ČR a českých hostů je samozřejmě na místě. koncepty podniků se společným stolováním tu ještě nejsou rozšířené a tohle je typická reakce, když to nesedne. (otázka je jestli jich bude víc a jak se s tím podniky poperou)

↪ 36 Kytka: souhlasim, prestoze porce jsou docela male, po absolvovani degustacniho menu jsem sotva dojedl dezert. gerbill

Chodíme k Sansho(vi) s Richardem po nákupech na Farmářském trhu vždy na jednoho „Kumburáka“. Obdivujíce luxusní auta a dobře vyoblékané pány i dámy, závidíme Sansho(vi) jeho dokonalé místo a naprosto dechberoucí koncept. Je to sice snobárna, ale vždy si s Richardem necháme připravit „kraba“, což je opravdu dietní a neodolatelná delikatesa. Pak překoná naší slabou vůli další „Kumburák“ a následuje Paulova specialita „Beef Salad“...................................................dokonalost – slovo, které postihuje sotva desetinu našeho kulinářského zážitku. Hovězí, Thajská bazalka, Chilli, Koriandr, Petržel…(etc) rozehrají koncertino společně s rýžovým „pískem“ …fontána a silueta kostela sv. Petra a je dokonáno. Předsudky, závist a zášť jsou překonány.
Je snobské Sansho obdivovat a ještě snobštější jej kritizovat. My s Richardem jsme toho názoru, že je to široko-daleko konečně normální restaurace, taková naše asijská milenka…

Sansho nesedne kazdemu a to je dobre, vlastne i ty negativni reakce jsou dobre. Kdyby tomu tak nebyl Paul by musel velmi rychle otevirat 3 patrovy obchodni dum se svoji vizi o restauraci. POZOR nikterak nezpochybnuji, ze mistr ma v hlave stejne dobrou kalkulacku jako vizi ale to je jeho nesporna vyhoda a tu, ja jako trochu znaly vlastne zavidim nejvic )

Byli jsme minulý týden v Sansho na degustačním menu a musím říct, že se několikrát denně vracím myšlenkami zpět k bůčku s melounem, sashimi a randangu a pociťuji obrovskou touhu tam znovu zajít (s radostí na to samé jídlo). Byla to neuvěřitelná hostina!
Kritiky typu, že jim chybí jídelní lístek a že mají jen jedno menu nejsou na místě a považuji je až za sprosté vůči restauraci. Je vidět, že si dotyční neumí výborné jídlo vychutnat. K čemu výběr ze 30 položek, když 10 jich je dokonalých? …

Ještě dodatek k březnovému komentáři o POSYPCE NA HOVĚZÍM RANDANGU, ptali jsme se obsluhy a NENÍ TO CIBULKA, ALE PRAŽENÝ KOKOS! :-))

Komentáře jsou uzavřeny.