Virtuální mrkev

Chceme, aby se tu prodávaly jen místní produkty. Když někdo přiveze jahody z Polska, vyhodíme ho. Českou produkci známe, když se tu objeví metrové mrkve, nejsou odsud."

Organizátor trhů na Kulaťáku pro MF Dnes

Já nevím, ale detektor metrových mrkví z Polska měl dnes na Kulaťáku asi poruchu, protože já jsem si odnesl úplně jinou zkušenost.

Dobrý den, odkud jste?
My jsme z Prahy.
A odkud máte mrkev na tu šťávu?
To já nevím. Honzo, odkud máme tu mrkev?
Ta je z Holandska. Česká už není.

Stánek č. 38 s ovocnou šťávou na Kulaťáku

Jsou to jedny z prvních jarních trhů. Omezený sortiment na stáncích s ovozelem a snahu zaplnit místo drobnými uzenáři a pekaři do jisté míry chápu, ale tohle?

Alespoň vidíme, jak je ta naše domácí a farmářská mrkev dobrá. I když už dávno není, šťávy se prodávají skoro samy a nájem za prodejní místo nám pěkně naskakuje.

Virtuální mrkev — fuj.

Reklama

Komentáře

Kodex pro farmářské trhy, jak už se to tu probíralo dříve. Kdo nedodrží, ať letí. Nebo tu za chvíli budeme mít farmářské banány a liči…

Můj názor na to je ten, že to je pouze nynější módní vlna, která doufám brzy opadne a lidi si zase přestanou na něco/někoho hrát. Budiž, beru že někdo chce jíst českou mrkev, český česnek (schválně si zkuste projet Wayback Machine a frázi „čínský česnek“ v době před rokem-2–3 lety a srovnat s nynějškem). Ale tak ať tedy nepoužívá hnojivo, které bylo vyrobeno v Číně, nezalévá zahrádku plastovou konví z Číny a nekupuje si rýč, jehož násada byla také vyrobena v Číně. Když se zeptáte někoho „proč české XYZ“, řekne že nechce zvyšovat uhlíkovou stopu tím, že si nechá poslat letadlem v zimě jahody z Číny, nebo pomeranče ze Španělska. Ale už se jaksi nepřemýšlí hlavou (a vůbec se v poslední době nepřemýšlí), že tím co používáme v rádoby dobrém úmyslu si vypěstovat vlastní českou celeninu tu uhlíkovou stopu i tak podporujeme.
Pro mě je život moc krátký na to, abych byl někde zaprděný a jedl si jen českou mrkev. Třeba mám rád suši a holt kvůli mě příroda trpí, protože většinu surovin pro přípravu u nás prostě nevypěstujeme.
Ale výslovně mě rozesmálo „Českou produkci známe, když se tu objeví metrové mrkve, nejsou odsud“. Ano, metrovou mrkev poznáme, ale dle chuti jahody z Polska nebo Německa ne

Milá Kryso :) myslím, že o bezduchou módní vlnu opravdu nejde. Mě osobně je uhlíková stopa úplně šumák, ale nechápu proč bych měla dávat přednost nekvalitnímu produktu z ciziny na úkor produktů od českých zemědělců, kteří někdy bojují o přežití a tohle považuju za jeden z nejúčinnějších způsobů podpory lokálního zemědělství. Povzdech pana Cuketky podle mého směroval k těm nenechavcům,kteří se chtějí na farmářské vlně napakovat, aniž by nabízeli odpovídající kvalitu.

Viděli jste někdy metrovou mrkev zevnitř? Minimálně je vyschlá a dutá, často taky vevnitř shnilá či plesnivá.

Bohužel název „farmářské trhy“ se stal silným marketingovým pojmem, a tak ho začal používat kdekdo…

Certifikace by byla určitě fajn. Sami prodejci ale nejspíš také mají nějaký bio certifikát, tak ať se mezi sebou domluví a udělají si výrazné logo, které bude na každém stánku a na cenovkách u zboží, které ten certifikát smí používat. A na „smíšeném“ farmářském trhu tak aspoň nakupujícím nabídnou nějaké vodítko.

Provozovatelé trhů by zase těm, kdo nabídnou většinu zboží v bio/local kvalitě, mohli dát slevu.

to Cuketka: provozovatel mluvil jen o vyhozeni polskych jahod :-). U mrkve jen pozna, ze neni z CR .
btw. Belgie chvili patrila, spolu s nami, pod rakouske Habsburky. Predtim to byla jedna zeme s Holandany.....proste tuzemsko!

to Krysa: pro tak dlouhou cestu, to ovozelo musi byt zakonite podtrzeno. O kvalite tim padem nemluvim+ zadne normy na pestovani. Jsme na kulinarskem blogu.
Mate pravdu, chut sklenikovych produktu je stejna, at z Polska, Nem. nebo Ceska.

Lodni doprava nema limity na emise motoru. Pardox: kdyz privezou hybridni Priuse z Jap. do USA,lod za cestu spali tu jejich „usporu“.
Kdyz nemusim, tak cinske naradi nekupuji.

↪ 2 krysa: Jinými slovy doufáte, že se opět všichni vrátíme k popelnicovým produktům v supermarketech, které se neprodaly v Evropě a tak se, často v silně podroušeném stavu, pošlou do Čech. Dobrou chuť.

Pokud jsem si mohla všimnout na cestách, tak farmárské trhy jsou naprosto běžnou součástí života v různých zemích, netuším, proč by to zrovna v Česku nešlo. Mě osobně v tomto případě nejde o ekologii (suši baštím ráda a řasa nori v Čechách jaksi neroste), ale proč bych měla kupovat hnusná jabka z Argentiny když máme dobrá česká jen proto, že mi je nutí místní supermarket, to vážně nepochopím…

No, v Liberci jsou farmářské trhy vždy o dovozu ze zahraničí. V létě kupujeme jahody ve velkém před barákem, i když jsou z Polska. (Pokecám s prodavačkou, nakouknu do dodávky, zeptám se, kdy ráno vyráželi. Jahody jsou normální a uhlíková stopa menší než z Moravy:)

Tohle mě neuvěřitelně rozčiluje. Pokaždé, když se u nás začnou dělat kroky správným směrem, se najdou paraziti, kteří ve výsledku na tyto pokusy akorát vrhají špatné světlo (dovedu si teď přesně představit reakci člověka, který je k myšlence farmářských trhů skeptický, ale přitom ochotný nechat se přesvědčit o opaku). Myslím si, že (a teď nepíšu nic originálního, co by tu už v minulosti nezaznělo), že kvalita potravin u nás a přístup k ní jako k něčemu samozřejmému je u nás pořád nesrovnatelná se západní Evropou. Momentálně pobývám v Anglii a i když jdu nakoupit do supermarketu v naší (nijak honosné) čtvrti, dostanu lepší kvalitu než na lecjakém českém pseudofarmářském trhu. Co se týká cen, jakkoliv mám výhrady k p. Pohlreichovi, souhlasím naprosto s jeho tvrzením, že u nás je kvalitní jídlo výsadou pro ty, co si to mohou finančně dovolit. Tytéž bioprodukty zde o třetinu levnější než v prodejnách typu Country Life (a to podotýkám, že žiju v Londýně).

ja si myslim, ze dobry konecny stav by bol, keby mal trh jedneho zamestnanca, ktory by navstevoval dodavatelov doma na farmach a pozrel sa, co sa tam v skutocnosti pestuje alebo chova. peniaze na to, sudiac podla cien, budu. podla mna by to bolo lepsie ako kodexy, pripadne dokonca zakony, ako som niekde postrehol.

Mě teda spíš dostal minulou sobotu pán s „domácími vejci“ (prodával také nějaké kozí sýry), která byla nicméně klecová. Lidé je kupovali jako diví, nejspíš netušíce, co berou.

Na druhou stranu, vejce z Domažlic (neoznačená, ale podle špinavosti asi opravdu domácí) stála za velké kulové zase po chuťové stránce – je to zmíněno i v recenzi na Scuku.

Farmářské trhy s holandskou mrkví? To by fakt být nemělo. Krucifix, když už něco takového vymyslí, tak ať se tam prodávají echt české domácí výpěstky, holandskou mrkvu koupím v tescu za třetinovou cenu.
Ad čínský česnek: je mi úplně jedno, jakou uhlíkovou stopu zanechávám (jezdíte autem? používáte igelitové pytlíky? notebook?), ale čínský česnek je vyschlý a bez chuti. Je jasné, že banány a pomeranče české asi neseženu, na druhou stranu bez jahod a broskví se v zimě jednoduše minu (chá cha, mám domácí zavařené!) a nadlábnu se jich, až bude u nás jejich sezóna.
Pokud mám možnost koupit český výrobek nebo zahraniční podobné kvality a podobné ceny, volím český; pokud ovšem zahraniční ten náš domácí převyšuje poměrem cena/výkon, nemám důvod chovat se nacionalisticky. Radši dobrou holandskou mrkev než hnusnou českou.

Pro ty, co píší o uhlíkové stopě a o tom, že když děláte to a to, tak už to je jedno: Není to jedno, nulová uhlíkové stopa je z principu nesmysl a i když ji má člověk už teď sebevětší, např. kvůli cestování, vždycky je dobré ji nezvyšovat zbytečně. Také si rád dopřeju mořskou rybu, i když se k nám musí dovážet. Prostě by mi v jídelníčku strašně chyběly. Ale neznamená to, že mám tím pádem rezignovat a vůbec se nestarat o to, odkud která z věcí na mém talíři přicestovala. Naopak by to měl být důvod „ušetřit“ nějaký ten uhlík jinde, kde mě to nebude tak bolet, protože tam třeba zatím zbytečně plýtvám. A např. ty zbytečné dovozy eliminovat aspoň do té míry, do které to mohu udělat s nasazením přiměřeného úsilí. A třeba zemědělce, kteří zbytečně používají chemii ve velkém také.

Kromě toho jsou tu i další věci – jako např. že krajina obhospodařovaná spoustou drobných zemědělců, s pastvinami namísto velkokapacitních výkrmen apod. vypadá daleko lépe a vůbec se mi v ní lépe žije – což je ale neudržitelné bez toho, aby tihle malí pěstitelé měli kde svoji produkci rozumně prodat. Když budeme nakupovat jen skleníkovou dovozovou, nemají šanci. I kdybychom to na kvalitě nepoznali (což je imho dost výjimečné, většinou to je v chuti poznat docela dost).

↪ 11 Olinka: já si nemůžu pomoct a musím reagovat :-)) Já totiž větě , když už něco takového vymyslí – vůbec nerozumím. Jsem z toho zase jelenice :-)Já jsem si prostě myslela, že zde jde o jakousi „interakci“, nikoli něčí výmysl, následně reklama, následně šup za reklamou a následně zklamání a kapky do nich. Myslela jsem si, že jde o hledající, kterým zase druzí nabízí. Nebo jsem zaspala jakousi fázi ? Kdo jsou prosím ti „oni“ ?

Klára: Citace z http://www.farmarske-trhy.cz/: Jaké zboží a kdo může na trhu prodávat
Farmářské trhy na Kulaťáku Dejvice jsou především potravinovým trhem, na němž lze prodávat výhradně domácí (české) potraviny, výpěstky, resp. výrobky. Zahraniční farmářské produkty je možné prodávat vyjímečně na základě předchozí dohody s pronajímatelem, nebo na specielních trzích, na kterých je avizována zahraniční účast.

Na tržišti může prodávat pouze prvovýrobce (farmář) anebo jím určený prodejce. Předprodej je na trhu zakázán.

Kdo jsou oni – pořadatelé. Ti, co to vymysleli. Je mi jedno, koho to napadlo konkrétně a kdo tady ty požadavky sepsal. Kdo to zorganizoval. Někdo to snad být musel, ne? Koneckonců, mně to může být šumák, já chodím na Zelňák a jsem naprosto spokojená. Jen mi „z hlediska vyššího principu mravního“ vadí, že trhy, na niž očekáváte určitou úroveň, ji nesplňují. Toť vše.

Tak jen doufat, že si prodavač šťávy do příště nenatrénuje suverénní odpověď „Ta mrkev je česká.“ Protože jak jinak si vysvětlit náhlou nadúrodu česneku u nás, kdy všechny stánky v Holešovické tržnici mají zaručeně český česnek.
Já kupuji lokální ovoce a zeleninu už jen proto, že z čím větší dálky jsou dovezeny, tím nezralejší asi byly sklízeny a tím spíš je to nějaká odrůda, která je vyšlechtěna hlavně na odolnost během cesty náklaďákem a ne na chuť :-)

na Kulatáku jsem nedávno na trzích byla a u stánku s kozími výrobky prodávali sýry z Alp. nevím, když už se ale dokopu na ten trh jít, chci něco českého… trošku mě to zklamalo a přešla jsem k dalšímu stánku.

Když jsem se tu před rokem ozval s tím, že tyto farmářské trhy a jejich boom jsou pouze nafouknutá mediální bublina a další rádoby podvod, stejně jako tolik přeháněné bio…byl jsem za blbce – a to, co jsem psal, se beze zbytku plní. Vše se zbytečně honí do extrému. Byl jsem zde plísněn za to, že jsem napsal, že i v některých supermarketech se dají některá ovoce, či zelenina koupit kvalitní (kvalitnější než na „farmářských“ trzích).....mno, jsem rád, že se moje slova naplnila. Kupování kvalitních surovin totiž není jen o rozhodování, zda nakoupit v hypermarketu, nebo na trhu, ale o zdravém rozumu, dostupnosti a možnosti výběru. Naprostý souhlas s Krysou a s Martou. Mimochodem, zelenina, kterou občas kupuji v liberci od polských obchodníků, je stejné kvality, jako kdekoliv jinde – něco výborné z domácí produkce, něco holt ve stylu holandské mrkve. Teda, dneska jsem se tu královsky pobavil, díky :-)

↪ 19 vašek: nemyslím si, že by se vaše slova naplnila. Ano, tohle nebezpečí v tom od začátku bylo. Dokonce to ani není poprvé, co se projevilo, stačí se podívat na loňské recenze k Holešovické tržnici na SCUKu. A je potřeba s tím něco dělat, aby obnovování trhů časem neztratilo smysl. Ale vyvozovat z pár případů na některých trzích (Dejvice, Holešovice), že jsou trhy jako celek nesmysl? Není tu trochu škodolibé přání mít pravdu otcem myšlenky?

Jej, nechci být škodolibý, to v žádném případě, jen se tím směju fanatickým vyznavačům obdobných věcí. Je potřeba si uvědomit, že trhy v jakékoliv podobě jsou po celém světě a i u nás jsou posledních pár let…než tomu někdo začal říkat farmárské a udělal z toho modlu. A kvalita se mění místo od místa, záleží (jako vždy) jen na lidech. Když jsem zde napsal, že i v hypermarketech se dá najít zdravá a hezká zelenina, byl jsem za kreténa. I na trzích se musí kupovat s rozumem – nic proti nim, také na jednom podobném nakupuju, ale nedělám z toho zázrak českého zemědělství, nejsem pokrytec. Jo a když vidím v Kauflandu, Intersparu atd hezké ovoce, taky si ho koupím. Teď jsem četl (snad na iDnes, nebo na nějakém podobném webu) studii o tom, jak velmi mnoho bio potravin zatěžuje přírodu a její zdroje víc, než potraviny „klasické“, pro mě další důkaz o pravdivosti mých slov. Vše se má dělat s rozumem a nepřehánět. Tady se do mě, jako obvykle, opět pustí hrstka fanatických biopožíračů a lidí, kterým se o farmářských trzích i zdá…:-)

↪ 21 vašek: S trhy jako módou posledních pár let s vámi souhlásím, pokud pár znamená zhruba od 12. století. Trh jako nejpřirozenější místo směny je velmi stará instituce, od vrcholného středověku přísně institucionalizovaná. U nás byla tradice na nějakých 30 let přerušena, ve zbytku evropy (a řekl bych i světa) nikoli. Nejdná se mi o farmářskost, ale jako způsob prodeje pro maloproducenta, který není schopen dodávat velkým obchodníkům a i přes vyšší cenu má své zákazníky. Souhra s bio- vlnou je nešťastná a vede k důsledkům, které vidíme, tj. šejdíři.

Problém je hlavně v tom, že tuzemská produkce néjni.

↪ 22 savec: No, víte, v řadě měst se různé trhy konávaly až tak do 90. let, pak z různých důvodů zanikly. Teď je to podle mě roubováno uměle – stačí už jen ten název, už jsem se zde proti němu vyjadřovala několikrát, vloni typicky v rámci předvolebního boje, aby si radnice u občanů „udělala oko“, kolikrát jsou ty trhy taky pořádány na různých nevhodných místech (např. tady u nás jsou to většinou nějaká parkoviště mimo přirozeného centra obce), atd., atp. A ty trhy, které přetrvaly (u nás Zelňák a Slovaňák) jsou pro řadu lidí „málo farmářské“, jak jsem se už taky dočetla (buď zde, nebo na Scuku, už nevím).

↪ 24 aida: Napsala jsem to trochu nešťastně, před vloni patřila tečka.

↪ 24 aida: Zelňák je zhruba na úrovni Holešovické tržnice — bez jakéhokoli organizátora s překupníky i s ovozelem rovnou z velkoskladů, z tohoto pohledu jsou FT (když zrovna nezlobí) o kus dál ;)

↪ 26 pan Cuketka: Ježiš, Vy jste z Brna, že to tak znáte? ;-) :-) Já tam chodím od malinka, nejdřív jako doprovod, pak už jsem nakupovala sama, tak snad vím, co a jak; kdo je prodejce, kdo jen přeprodává – tomu se z dálky vyhnu. A musím se přiznat, radši Zelňák (a Slovaňák), než pochybné FT; na Zelňáku vím, na čem jsem.
Podle mě ale je opravdu lepší udržet, případně podpořit trh tradiční, než uměle budovat nějaký nový – viz FT u Santonu, to je podle mě zoufalství, opravdu parkoviště u hotelu, daleko od běžného života v Bystrci (tam dřív tradiční a dlouholeté trhy bývaly, ale kvůli postoji radnice zanikly). No ostatně, koncem dubna budeme mít i v naší čtvrti to štěstí, že tu budou FT hned dva, radniční a nezávislé, jestli mi to vyjde, mrknu se tam a poreferuju.

Na Kulaťáku mě o víkendu zklamalo víc věcí. Např. zrovna o původu mrkví jsem měl docela pochyby (a to nejen proto, že byly půlmetrové), ačkoliv se rád nechám přesvědčit o opaku. O vejcích se zde již mluvilo, takže ještě zmíním stánek Třeboňského rybářství, kde se mmj. prodávaly uzené mořské ryby. Navíc nejasného původu:-/ Potěšil mě stánek Doubleshotu:-)

↪ 27 aida: to je stejný v těch Holešovicích, taky tam chodím od malička a překupníkům se dokážu vyhnout. Ale stejně mě tam štvou. A dá se tam nakoupit jenom ovoce a zelenina, protože z ostatního sortimentu jsem tam snad ještě (s výjimkou mlékomatu) nikdy neviděl nic rozumně koupitelnýho. A stánek s klecovkama s obrovským nápisem domácí vejce mě tam vytočí do běla pravidelně (a já tu paní u něj, když se jí pokaždé zeptám na původ vajec) Ten trh měl díky své nepřerušené tradici oproti těm novým obrovský náskok v podobě spousty pěstitelů ovoce a zeleniny, kteří tam byli zvyklí jezdit, ale místo, aby na něm stavěl a rozumně svůj sortiment doplňoval, spíš se to tam postupně zhoršuje. A z toho, jak jsem párkrát viděl Zelňák, si troufnu tipnout, že to tam bude podobné – zatím díky tradici nejlepší na ovozel, ale do budoucna jej mohou některé z těch nových trhů snadno předběhnout, pokud si budou víc hlídat původ produktů a nepustí tam překupníky z velkoobchodů.

↪ 29 Kytka: A ještě je tu druhá věc – jeden dva trhy mi na velké město jako je Praha nebo Brno přijdou prostě málo. Samozřejmě, že část těch nových vznikne na nesmyslných místech, nebo je pořadatelé nezvládnou a samozřejmě, že bude roky trvat, než se znovu objeví opravdu dostatek pěstitelů ochotných a schopných tam prodávat. Ale bez téhle možnosti odbytu se ti pěstitelé neobjeví nikdy. A část těch trhů může přežít a být v pohodě (V Praze vypadala vloni velmi slibně Kubáň a podle ohlasů zvládli i letošní začátek druhé sezóny, mně se líbily i Dolní Břežany, což je sice už za Prahou, ale tamní organizátoři pořádají v jiných dnech i dva trhy v Praze). A takový fungující trh bych nejradši viděl v každé čtvrti…

Chápu, že pro vás, která jste byla zvyklá na Zelňák pravidelně chodit, jsou ty nové trhy zatím nicmoc. To pro někoho, kdo byl zvyklý v Praze chodit do Holešovic nebo na Pankrác, než tamní tržnice ustoupila stavbě obchodního centra, a co se týká sortimentu ovoce a zeleniny, také. Ale ty nové trhy nabízejí

  1. zajímavé rozšíření sortimentu, já tam třeba rád nakupuji ovocné a zeleninové šťávy v bag-in-boxech, sýry nebo pečiva,
  2. mohou na nákup na trhu a tedy i lokální produkce nalákat spoustu lidí, kteří by dříve na trh přes půlku města nejeli a

3)udělat z nákupu na trhu společenskou událost, kdy se tam v daný den lidi z okolí pravidelně sejdou a ztratí něco ze své dosavadní městské anonymity.

Já o tom přemýšlím celou dobu, celé ty dva články, co tu o trzích padly. Ale pořád se mi tu mydlí dvě věci. Stále se někde objevuje, že jde o zemědělce, aby měli kde prodávat a jedním dechcem se dodává, co koho na trzích štve. Mě z těch diskuzí vyplývá neustále, že jde především o formu a o ty, co nakupují. Protože poptala jsem se kolem a jako malý zemědělec si v okolí můžu téměř v jakémkoli městečku pronajmout místo na den za 20–50 kč. Vlastně kdykoli na vyhrazeném místě. Každé městečko v okolí ho má k dispozici. Mám sama svůj eko certifikát, který si můžu kolem sebe vylepit třeba dokola :-)), jestli už si získám důvěru lidí kolem mě, to už bude jiná. Jestli budu jezdit pravidelně, to taky záleží na mě, nicméně svou prokukci malozemědělce tu určitě prodám. Přidá-li se někdo další, jen dobře, bude to dost přirozeně vytvořený trh a upřímně, mně jako zemědělci je dost jedno, jestli si vedle mě stoupne někdo s obojkem na psy nebo s holandskou mrkví. Mí lidé mě poznají :-))) .Chápu, že velkopěstitelům může neorganizace vadit. Z mého pohledu, ten kdo nestrčí ruce do hlíny, ten prostě nikdy nebude mít jistotu a v tomto případě za mě, čím větší svoboda, tím lépe v konečném důsledku pro všechny, čím více omezení a pravidel, tím v počátku lépe pro nakupující, ale ti, co cokoli chtějí vočůrat jsou vždy napřed. A podotýkám, jsem ráda, že vznikly další trhy. Jen prostě nechápu, proč tam nemůžou být všichni a když někdo potřebuje papír, proč nestačí mít na stánku jasně napsáno co a odkud se tam prodává.

↪ 23 David: absolutní souhlas, kde nen produkce, těžko se s tím udělá stánek .-)

↪ 27 aida: " vím, co a jak; kdo je prodejce, kdo jen přeprodává" To je přesně to, co by spousta lidí ocenila. Chtělo by to někde (na SCUKu?) nějaký seznam „dobrých“ prodejců ze Zelňáku a Slovaňáku (pro Pražáky třeba z Holešovic ;)) Tím by se prodejci mohli vyselektovat tak nějak přirozeně. Dřív si to lidé probrali se sousedy na ulici, ale bohužel ve městě velikosti Brna se prostě nepotkávám běžně s nikým, kdo nakupuje na Slovaňáku (který mám po cestě do/z práce, a říkal jsem si, že bych tam mohl letos zkusit začít nakupovat).

↪ 32 obda: Tak na Slovaňáku jsou spolehliví snad všichni (kromě těch slovenských sýrů, které tam občas bývají – ty se mi nějak dvakrát nepozdávají a navíc mají docela „napálené“ ceny), většinou jsou to drobní pěstitelé tady z okolí nebo malé rodinné firmy, které tam jezdí už léta a místní je znají i podle jména. Zatím se ale ještě neprodává, možná tak za měsíc, až bude co. Trochu nevýhodná je prodejní doba a taky to, že kolikrát mívají už v 11 vyprodáno. No a na tom zelňáku to fakt jde poznat.

↪ 32 obda: určitě to zkuste, ze začátku se možná párkrát spálíte, protože to někdy chce trochu cviku, ale většinou není zas tak těžké překupníky z velkoskladů poznat (a tam, kde to těžké je, většinou nemají nejhorší kvalitu). Přímo pěstitelé mají většinou omezenější sortiment, nebo aspoň pár druhů převažuje a zbytek je v menším množství jako doplněk, nikdy samozřejmě nemají nic, co by zrovna nebylo v sezóně (ale se započítáním možností skladování a pěstování ve skleníku). Pak jsou zde ale také (mluvím o Holešovicích, ale imho to na Zelňáku či na Slovaňáku bude podobné) prodejci, kteří přeprodávají úrodu několika pěstitelů ze svého okolí – to mi přijde naprosto v pořádku, ne každý pěstitel má čas jezdit na trhy osobně, akorát se už hůř poznávají od těch, co si pro zboží jezdí spíš do Makra. Ale s trochou cviku a hlavně po více návštěvách to také jde.

Jinak k tomu potkávání – proto právě beru jako plus, když jsou na trhu i stánky s něčím k okamžité konzumaci, lidi se tam pak spíše zastaví a když se uvidí poněkolikáté, spíš prodejce kolem proberou a řeknou si, kde byli spokojení a kde ne.

Nejde o podvod, lidi se prostě musí snažit, jak z řad farmářů, tak z řad nás občanů, kde musíme mít trpělivost, než to dostane nějakou štábní kultůru a úroveň.

↪ 27 aida: možná by to chtělo, udělat si pořádek v těch termitech ;) já vám nějak extra Zelňák nehaním, jen to není farmářský trh. je to trh, kde je tržním řádem pasivně vymezen sortiment na ovoce a zeleninu (o některých svátcích zboží smíšené a zboží uměleckého charakteru), takže máte od města zaručeno, že tam nebudete potkávat ponožky a elektroniku. farmářský trh je jiný v tom, že k pasivnímu vymezení sortimentu přidává práci pořadatelů, kteří aktivně vybírají prodejce podle užších kriterií.

podle mě je nejlepší těch trhů obejít co nejvíc víc a srovnat si je hezky vedle sebe. odlišnosti a „pro a proti“ jednotlivých systému vystoupí samy ;) mám pocit, že mediální realita o FT, která doléhá do regionů, je zkreslená.

↪ 31 Klára: já myslím, že farmářské trhy a stávající síť tržních míst, tržišť a tržnic s jednoduchým vymezením podle sortimentu se můžou perfektně doplňovat (jde pak taky ale o to, v jakém stavu ta stávající infrastruktura v různých městech je). pokud si ještě můžete vybírat z míst, kde budete prodávat a kde najdete spokojené odběratele, kteří za vámi přijdou a ještě máte jistotu, že prodáte, tak třikrát hurá, ne? ;)

↪ 37 pan Cuketka: :-) tak postupně díky trpělivosti vaší a Kytky, pomalu rozplétám podstatu problému :-) Znamená vaše věta …pokud si ještě můžete vybírat z míst, kde budete prodávat …,že problém je to, že v Praze a Brně např. zaberou místa překupníci a ta už nezbydou na drobné farmáře ? To by byl první logický důvod pro jakási pravidla. Ale zkuste mi prosím ještě osvětlit, to je opravdu tolik malých zemědělců, kterým se vyplatí raději jezdit do Prahy než třeba na Kladno, nebo prostě blíž a prodat to v malém městě blízko bydliště? Podle mě pro Prahu a Brno je přirozenější, když někdo bude „překupníkem“ od malofarmářů a bude to svážet, nebo se mýlím?

↪ 37 pan Cuketka: No, myslím, že v těch termitech celkem jasno mám, i když k nám na lont doléhají informace se zpožděním a zkreslené, to máte pravdu. ;-) Jediné, co mi jasné není, je to, co mají s farmáři a farmařením (brr, hrozná slova, fakt z nich mám osypky) společného třeba pekaři nebo uzenáři?

To vypadá, že by měl pořadatel farmářského trhu osobně objíždět všechny prodávající a kontrolovat, odkud to svoje zboží berou, že ho vlastnoručně pěstují apod. No nevím, jak by to mělo v praxi fungovat, ale řekla bych, že je to jednak dost drahé mít nějakého zaměstnance vyčleněného na tuto činnost, a za druhé to zase samozřejmě nikomu nezaručí, že to jabko na trhu ve stánku je skutečně to utržené ze stromu u Mělníka. Každý chce vydělat. Jakmile „farmář“ zjistí, že stačí mít sad na ukázání „kontrolorovi“ a pak do svojí bedničky s nápisem „zaručeně české domácí eko bio“ přesypat zboží z Makra, co se asi stane? Vždycky se někdo najde a vždycky to tak bude. Budeme potom chtít, aby pořadatel farmářského trhu zajistil, že jeho zaměstnanec bude u každého farmáře kontrolovat sklizeň a dopravu až na trh, abychom my nakupující měli jistotu, že kupujeme jenom to jediné dobré a zdravé české …?
A jinak třeba půlmetrovou naprosto bez vad hlaďoučkou a čisťoučkou mrkev jsem na podzim našla v bedýnce z countrylifu a paní mi na můj dotaz tvrdila, že je to jejich vlastní bio z jejich pole.

↪ 38 Klára: V Praze před nástupem farmářských trhů byly tržnice opravdu v podstatě jenom dvě – Holešovická a Pankrácká a tam drtivá většina stánků byla dlouhodobě obsazená stále stejnými obchodníky. V úplně okrajových částech Prahy se potom občas objevovaly stánky překupníků u hlavních silnic. A to bylo až na výjimky vše.

Že u velkých měst dává smysl, aby překupník objel několik farmářů v okolí a vzal jejich úrodu do města prodat najednou samozřejmě dává smysl a naprosto to beru. Ovšem platí to, co jsem psal v 34. takový stánek se potom hůř rozlišuje od vedlejšího, který své zboží nabral ve velkoobchodu) pokud jeho majitel trochu přemýšlí a snaží se napodobit sezónní sortiment). Zejména když jsou u stánků fronty a člověk nechce zbytečně zdržovat. Proto bych ocenil, kdyby tohle za mě kontrolovali pořadatelé trhů.

↪ 39 aida: co mají s farmáři a farmařením společného třeba pekaři nebo uzenáři? podle mě nic (pokud např. uzenina nevzniká přímo na masné farmě nebo ve spolupráci s ní, viz třeba klobásy ze Sásova, Bioparku etc. je jich poměrně dost), a stejnou otázku si kladu taky. jako doplňkový prodej chápu a nemám nic proti, pokud to nepřekročí určitou mez („pekařsko-uzenářský jarmark“). tady to FT trochu schytávají, protože ve velkém městě suplují chybějící místa, s kvalitní masem/uzeným/sýrem/pečivem. poptávka a fronty na místě jsou potom taky zřetelný signál, který bych určitě nepřehlížel ;)

↪ 40 Ala: tyhle „farm visits“ jsou v cizině běžné obzvlášť u trhů, které to myslí vážně. farmáři/organizátoři/zákazníci to akceptují a není to automaticky bráno jako zbytečná buzerace (jak bychom to asi vnímali u nás;). není v tom jen prvek kontroly, ale i možnost navázat bližší kontakt s producentem, dozvědět se víc o kontextu ;)

↪ 38 Klára: tu větu jsme myslel tak, že pokud vnímáte jako farmář, že stávající síť ve vašem okolí funguje a využíváte ji bez problémů k odbytu, tak vás pravidla ani systém FT nemusí moc trápit, ne? družstva farmářů, společná prodejce, farmáři z blízkého okolí — pokud je pro ně bariéra pro vstup na FT ve městě příliš vysoká (nájem, cesta, pravidla, organizace), tak právě tady vitím tu možnost doplnění.

Pane C., já ty „farm visits“ neberu ani tak jako buzeraci, jako spíš že to stejně nezaručí to, co od těch trhů chcete. Prostě nevěřím tomu, že to může 100% vyloučit, že tam nebudete mít zboží z makra, jak píše Kytka. Podle mě je sice hezké chtít to od pořadatele, aby to nějak kontroloval, jen si myslím, že není v jeho možnostech to opravdu ohlídat a když někdo bude chtít, tak tam to zboží odjinud stejně dostane.
Myslím, že si hlavně má hlídat zákazník, co kupuje. Prostě když jdu na trh, počítám s možností, že se napálím, a úplně stejně tak se můžu napálit v kamenném obchodě. A řešení je (aspoň pro mě) taky stejné – příště už to zboží nekoupím, nebo nekoupím od stejného prodávajícího, nebo se poučím na co si mám dát lepší pozor. Ale já to mám jednodušší v tom, že nemám nějaký vyhraněný požadavek, že chci kupovat jen od člověka, který má ruce od hlíny a něco vlastnoručně vypěstoval. Já si to klidně koupím od kolotočáře se zlatým řetězem v adidas teplákách, když budu spokojená s kvalitou a cenou, a nebudu bazírovat na tom, kde přesně byla ta zelenina vypěstovaná, nebo co zobaly slepice, protože si myslím, že to nemám šanci zjistit, a nemá to šanci zjistit, zkontrolovat a uhlídat ani pořadatel trhu.

↪ 44 Ala: já ten prvek důvěry a postupného seznamování se a budování vztahů s oblíbenými prodejci (trhy) určitě nechci nějak ignorovat — naopak! od toho tam ta interakce na trhu přeci je ;)

hustil jsem to i do článku v MF DNES (ten boxík s doporučením): http://hobby.idnes.cz/…by-domov.asp?…

imho jste v tom, že „stejně nic nikdy nemám šanci zjistit“ zbytečně velký skeptik ;)

↪ 44 Ala: 100% vyloučit nemohu nic. Ale princip podvodníka spočívá v tom, že chce s minimem námahy dosáhnout maximálního zisku. Takže ano, když někdo bude opravdu chtít, tak si koupí konspirační sad, který bude ukazovat kontrolám a bude prodávat jablka z makra. Ale pochybuju, že by k tomu vůbec kdy došlo.

Naopak bych chápal návštěvy u farmářů jako obrovský nástroj podpory prodeje, v dnešní internetové době. Krátké 2minutové video z výrobny řezníka Špejlíka, jak do buřtů mele jen ty nejznamenitější kousky libového masa mu zaručeně příští víkend ke stánku přitáhne ještě větší davy.
A s troškou rozumu by normální zemědělská videa mohla příblížit městským dětem, odkud se bere jídlo. Takže „kontroly“ spíše jako nástroj propagace a osvěty. Ale k tomu potřebuju opravdu důvěryhodného pořadatele trhů.

Chodívám občas na trh na Kubánském náměstí, podívat jsem se byl i na náplavce. Jistou zkušenost tedy mám.
Nesouhlasím s představou, aby na trhu nutně prodával pouze pěstitel nebo chovatel. Takoví by měli především pěstovat a chovat:-)
Počet míst na trzích je omezený. Pokud si producent nebude schopný takové místo udržovat stále, může se mu stát, že ho časem nesežene vůbec. Nutně musí dojít k dělbě práce na producenty a obchodníky. Termín překupník (používaný zde pejorativně) ve skutečnosti označuje obchodníka. Takový odjakživa v místě A nakoupil a v místě B prodal. Činnost to je potřebná a záslužná.
Mezi výrobci čehokoli, co kupujeme v obchodech, a zákazníky vždy stojí obchodník. Mělo by nám být jedno, kdo prodává, smysl má otázka po původu zboží.
Problém tedy není ve formě, ale v obsahu.
Otázka zní: Kde obchodník nakoupil?
Obecně jsou možné odpovědi dvě:
Odpověď a) v zahraničí (Polsko, Holandsko, Slovensko, Maďarsko, Horní Volta…)
Odpověď b) – v Čechách, na Moravě a ve Slezsku
Trváme-li výhradně na b), nemá na trhu co pohledávat nejen zboží z Holandska a Polska, Horní Volty atd., ale i ze Slovenska či Maďarska.
Pokud nebudeme tolik hledět na to, odkud zboží je, jako na to, jak bylo vyprodukováno, můžeme si dopřát slovenské sýry a maďarské klobásy, uzené mořské ryby a polské jahody a stánek s kořením také přestane vybočovat z řady a mít svou logiku (ale co když ho sklízejí děti?)
Francouzům se také neoškliví naši hlemýždi a foie gras z Maďarska.
Výkřiky typu hnusná jablka z Argentiny kontra skvělá jablka z Čech nesvědčí ani tak o kvalitě těchto, jako spíš o podjatosti mluvčího.
Dnes na Kubánském náměstí mrkve jako předloktí. Poučen tímto blogem, táži se:
Ta mrkev je z Holandska?
Odpověď: Ano.
Už někde jinde tu někdo jiný napsal, že česká mrkev teď není. Nevím, třeba opravdu není. Pokud nějaký Holanďan produkuje dobrou mrkev, Polák dobré jahody a Maďar umí klobásy z osla, proč bychom je měli odmítat?
Konec konců, kdo zabrání tomu (viz vinařské podniky), aby se domácí produkce šikovně nesmíchala s cizí? Proč by trh v Liberci neunesl polské jahody a trh v Budějovicích rakouské víno? Musíme za každou cenu jíst české hrozny, byť by byly kyselé?
Odkud je asi mléko, z něhož je vyroben sýr grand moravia, který na trzích běžně někdo krájí? Je to průmyslově vyráběný produkt – a přesto má na trhu místo?
Hygiena vůbec je na trzích bita, ale to snad v důsledku povede ke snižování výskytu nejrůznějších alergií v populaci:-)
Takže, jste pro a) nebo pro b)?
Pro b) s výjimkou pro Slováky? A pro Holanďany ne? Jak jim v tom zabráníte?

Tento text není o řešení, ale o jeho hledání.

ad 44 – savec
…princip podvodníka spočívá v tom, že chce s minimem námahy dosáhnout maximálního zisku…

Vaši definici pokládám za zavádějící. Jako by bylo správné dosahovat maximálního zisku jen za cenu té největší námahy! Tomu se říká Pyrrhovo vítězství, ne?

Podvodník je ten, kdo klame, kdo vydává A za B, jablka za hrušky a čínský česnek za český.
Pokud někdo dosahuje maximálního zisku s minimem námahy, je hoden ocenění a napodobování. To není podvodník.

↪ 48 baobab: K té savcově definici by imho stačilo doplnit „a nedělá mu problém kvůli tomu porušit pravidla“. To jej odlišuje od poctivého obchodníka. To o té minimální námaze a maximálním zisku ale pro toho podvodníka rozhodně platí (i když to samo z něj podvodníka nedělá).

↪ 44 Ala: jasně, že i při sebelepší kontrole může podvodník, který o to bude hodně stát, na trhy proniknout. Jde ale i o to, kolik jich bude, jak velké ponesou riziko, že budou odhaleni a poženou je odtamtud s ostudou, atd. Pokud na to budou pořadatelé trhů kašlat, nesepíšou a nezveřejní jasná pravidla co ano a co ne (může to být pro každý trh zvlášť, nebo se můžou přidat k nějakému „kodexu“ společnému pro více trhů, to je celkem jedno) a nebudou se je snažit kontrolovat, bude takových podvodníků hodně a nakonec to pravděpodobně odradí jak zákazníky, tak poctivé prodejce. Je fakt, že bez jasně definovaných pravidel se dá těžko mluvit o podvodnících, berte to prosím v tomto mém příspěvku jako zkratku pro „prodejce, který podle mě na trzích nemá co dělat a otravuje tam mě jako zákazníka i prodejce, které bych tam chtěl vidět“

↪ 47 baobab: Tak něco k tomu hledání. Napsal jste to velmi hezky, ale není to zdaleka tak jednoduché. Je logický – mrkev není, tak jí koupíme jinde. Ale musíme se taky ptát, proč tady není. Česká zem. politika už přes 60 let pracuje na zprůmyslnění zemědělství.Mluví se o trzích, dělají se trhy, ale dvě generace lidí prostě jsou od zemědělství odtržení. A i nyní jasně vede ekonomika. Každý Polák, který se vzdá své půdy a přestane jí obdělávat dostane poměrně slušný celoživotní důchod – rentu. Opomíjím to, že Poláci jako nejmenší odběratelé pesticidů získávali od výrobců po dva roky pesticidy zdarma ! U nás, před zhruba pěti lety byl tříletý dotační titul, že pokud zalesníte louku nebo ornou půdu, dostanete nejen dotaci na hektar, ale také 5000,– na hektar po dobu 20 let. (funguje dále, jen částka snížena- nám se zrovna líbí- jen houšť lesů :-)) Když pobíráte dotace, nesmíte !!! za žádných okolností navýšit procento orné půdy pod trestem odebrání všech dotací. Zkuste pochopit systém. VEde k tomu, že „nejvýhodnější“, samo ekonomicky je jednoznačně vše převést z orné půdy na něco jiného. Jak jednou převedete, není v podstatě cesty zpět. Letos poprvé Česká Republika, poprvé v historii není soběstačná v potravinách, více dováží jak produkuje (neověřená inf. ).A pozor, je to problém místních republik. EU to má nastaveno celkem slušně, ale Poláci se báli, že jejich zem. je zaostalé, tak modernizovali. Češi – mafiánsky hlavně udržet družstva a prodružstevní politiku. To nepíšu z hlediska politiky, jen pro informaci. Zčásti proto se také nacházejí lidé, kteří se snaží vytvářet podmínky pro to, aby se nějakou cestou vrátili k větší přirozenosti.

K těm obchodníkům versus zemědělcům:
Ala nahoře píše, že jí je jedno od koho to koupí, klidně od kolotočáře se zlatým řetězem, ale pak musí zákonitě počítat s tím, že ten člověk má v první řadě zájem prodat a je mu úplně jedno co.

Na trhy chodí pestré množství lidí, jsou velmi různí a každá skupina s jiným záměrem, ovšem všichni dohromady mají společné jedno. Jdou tam kvůli sobě. Jedni chtějí zdravé jídlo, druzí sociální kontakt, třetí nasávat atmosféru, čtvrtý nevím co:) a vždy budou trhy takové, jaká převládne skupina. Vyvinou se nakonec tak, jací tam budou zákazníci. Když se přeliljí lidé ze supermarketu a budou chtít mít na trhu anonymitu a pohodlí supermarketu, uděljí z toho trochu jiný supermarket.

Tady podle mě právě jde ! jednoznačně o to, aby se to z roviny finanční a technické přesunulo na rovinu lidskou a přirozenou. Nejde vůbec o to, aby pěstitelé pěstovali, obchodníci prodávali a jak říká tchán „lehkoživkové“ :-))seděli v kanclu a dělali jim pravidla:-). I kdyby to sebelíp uměli. Jde o osobní kontakt, jde o to nejlépe přímo na místě – v hospodářství „vidět a uvědomit si“, že strkat ruce do hlíny je živý proces a nedá se na něj přenést vždy jen technicko-ekonomická pravidla. Trhy by měly být o citu a pocitu. Protože ten kdo neprodukuje a jen prodává, nikdy už nebude mít stejný zájem jako ten, kdo to udělal. Na tom funguje celý ostatní obchodní systém, nemusí na tom ale ze zásady fungovat trhy. Ale souhlasím s vámi že Praha, Brno a velká města vůbec jsou už ze své podstaty dávno vyškrtnutá z přirozeného života a v podstatě to nejde jinak, než že budou zasazeny do tohoto ekonomického systému. :) = úředník- provozovatel trhu- obchodník- zemědělský podnik versus obyčejný trh--- matka-dcera, otec – syn.

↪ 50 Klára: Nezbývá než v mnohém souhlasit. Mám pocit, že hodně lidí patří do skupiny „chci anonymní a pohodlný nákup, na druhou stranu lokálně produkované (ne zbytečně vozit mrkev stovky kilometrů, podpořit lokální zemědělce, možnost dostat se k odrůdám vyšlechtěným na chuť/nutriční hodnotu, a ne odolnost při transportu a skladování) a sezónní (rajčata v lednu mi přijdou fakt zvrhlé, úzce souvisí s předchozím bodem) suroviny.“ Má tato skupina smůlu, nebo se s tím dá něco dělat? Musím se přiznat, že k této skupině mám poměrně blízko.

ad 46. savec: „Takže ano, když někdo bude opravdu chtít, tak si koupí konspirační sad, který bude ukazovat kontrolám a bude prodávat jablka z makra. Ale pochybuju, že by k tomu vůbec kdy došlo.“
To jste mě špatně pochopil. Já mluvím o někom, kdo ten svůj sad má a produkuje jabka. Ve chvíli, kdy zjistí, že je schopen během 14 dnů prodat celou svou produkci a velmi dobře na tom vydělat, myslíte, že ho nenapadne, že by si mohl ještě trochu přilepšit prodejem jablek z makra přendaných do svých bedniček? To, že to nenapadlo vás (protože teorie o konspiračním sadu je samozřejmě úplně nesmyslná), neznamená, že to nemůže napadnout někoho jiného.
ad 50. Klára: „Ala nahoře píše, že jí je jedno od koho to koupí, klidně od kolotočáře se zlatým řetězem, ale pak musí zákonitě počítat s tím, že ten člověk má v první řadě zájem prodat a je mu úplně jedno co.
Na trhy chodí pestré množství lidí, jsou velmi různí a každá skupina s jiným záměrem, ovšem všichni dohromady mají společné jedno. Jdou tam kvůli sobě. Jedni chtějí zdravé jídlo, druzí sociální kontakt, třetí nasávat atmosféru, čtvrtý nevím co:)“
Kláro, já u každého prodejce počítám s tím, že jeho prvořadým zájmem je prodat svoje zboží. A je mi jedno, jestli má zlatý řetěz, nebo ruce od hlíny, nebo sukni z pytle a dva copy jako ta jediná správná selka.
A jak popisujete ty záměry proč lidi chodí na trh, tak Vám tam podle mě chybí právě to prvořadé, že jedni chtějí prodat a druzí koupit. To je hlavní smysl a funkce trhu a neříkejte mi, že tam ti „farmáři“ jezdí pro to, aby mi udělali radost a poskytli sociální kontakt.
Já neříkám, že třeba ten sociální kontakt není důležitý, taky mám ráda atmosféru nakupování na trhu, ale není to (aspoň pro mě) prvořadé, protože nejsem ochotná například kvůli atmosféře kupovat předražené věci nebo šmejdy, jen proto, že je to u stánku na trhu.

↪ 52 Ala: Prodejce, který udělá trik „s jablíčky z Makra“, je krátkozraký. Už teď je vidět, že si někteří prodejci postupně budují značku (třeba Němcovi). A značka bude čím dál důležitější, bude to pro orientaci nakupujících podstatný faktor. A kdo si se svojí značkou dovolí takhle zahrávat, špatně skončí, protože jedno odhalení bude znamenat likvidaci pověsti.
Buď to vidíte moc pesimisticky nebo já moc optimisticky, ale na tohle fakt věřím.

Michalo, lidé jsou různí, někdo dá třeba přednost budování značky, někdo zisku, těžko taky říct, jestli by jedno odhalení znamenalo likvidaci pověsti, to záleží hlavně na nakupujících, a zatím z toho, co čtu třeba o trhu na Kulaťáku i tady na těch stránkách, tak se zdá, že většině nakupujících na tom možná až zas tolik nezáleží.
Ale každopádně tohle uvidíme v budoucnu, jak to dopadne, a já se rozhodně nepovažuju za pesimistu, spíš za realistu. :-)

↪ 52 Ala: Alo, podle mě to v tomto případě není prvořadé, nebo alespoň já to tak necítím. A to prostě proto, že prostě produkce od malých zemědělců sice už je, ale oproti tomu, kolik by bylo třeba, žalostně málo. A protože vše souvisí se vším, mám prostě pocit že pro malé zemědělce je mnohem přirozenější, když prodají ve svém okolí po sousedech, jak už bylo řečeno, vesnice už také žije městsky, takže to není problém. Trh je pro ně příjemná nadstavba. Zkuste na to kouknout z jiného úhlu – oni jsou tam fakt, protože vy to chcete koupit. A protože produkce chybí, dochází přirozeně k tomu, že se nahrazuje tím, co je i jinde v obchodě a souhlasím s vámi, není důvod totéž kupovat na trhu, když to můžu o polovic levněji koupit v obchodě.
Náš pohled je například ten, že tvaroh i přebytečný saláty dám raděj slepicím a psovi a kdybysme jedli maso tak praseti, než to prodat a několikrát do měsíce mám dotaz zda nemám naše přebytky. Ten dotaz jde odmatud sem, protože čím dál více lidí si uvědomuje, že jíst ropu není dobrý, akorát že nevědí, jak se dostat k produktům, které tu ropu v sobě nemají :-)
Jasně, jsou tam i lidi, co pěstují pro peníze, ale ne u každého to je za každou cenu. Pro velké množství lidí snad ještě něco znamená, že vypěstují kvalitní věc a „tu“ prodají.

Na tu „pytlovou sukni“ můžete koukat také z mnoha pohledů. Jeden je, že tím někdo něco zastírá a na něco si hraje, druhý je, že nic nezastírá a na něco si hraje :-), třetí je, že třeba má pocit, že to divadlo kolem způsobí lepší atmosféru, třeba to tak cítí a další je ten, že třeba proto, že vše souvisí se vším, tak já prostě nebudu pořizovat auto proto, aby si o mě na trhu někdo nemyslel, že si na něco hraju. Prostě vezmu vůz s koňma, protože se stejným vozem jezdíme do drogerie, do potravin i do knihovny a stejně tak z toho vozu prostě prodám i svojí zeleninu. A vajíčka prostě nedám do pvc z principu, z vyššího morálního.

ad. předražené zboží…právě proto si dvakrát rozmyslím pěstovat něco navíc nad spotřebu mojí a mé rodiny, protože vím, co je to práce vypěstovat poctivou zeleninu – rozlišovací schpnosti co je poctivá a co jakkoli nepoctivá :-)) jsou minimální.

ad. konspirační teorie – to, že to někoho napadne, to je jedna věc, ale to , že přemýšlí do budoucnosti a uvědomí si, že má stálé zákazníky, a že tam právě dochází k interakci, a že to tudíž neudělá, to je věc druhá. Neříkám samo, že každý. V každém případě to je jen o hlavě toho kterého a nikdy, jak říkáte správně tomu nezabrání ani kontroly ani papír. S tím absolutní souhlas.

↪ 56 Klára: opět se budu opakovat: jasně, že pravidla ani kontroly tomu nezabrání (úplně). Ale nemyslíte, že to mohou podstatně omezit? Podle mě ano a proto podle mě mají smysl. Zejména ve velkých městech, kde je imho nutné, aby na trhu mohli prodávat i obchodníci, kteří sami nepěstují a „jen“ zprostředkovávají nákup od několika pěstitelů. Tam už jsou představy o tom, co v takovém případě je možno považovat produkci vhodnou pro trhy tak různé, že je imho potřeba, aby provozovatelé tržišť jasně řekli co si pod tím představují oni na svém trhu. Jinak v tom bude totální chaos.

Kláro, líbí se mi co píšete. Nemáte nějaké přebytky? :-)))
Jenom k tomu předraženému zboží – to jsem vůbec nemyslela na doma pěstovanou „poctivou“ zeleninu. Myslela jsem právě to, že jen kvůli atmosféře trhu spoluvytvářené pytlovými sukněmi mně prostě nikdo nedonutí kupovat za několikanásobnou cenu „domácí korbáčik“ vytažený z plastového kýblu z makra a esteticky venkovsky naaranžovaný do misky s dřevěnou lžící zaručeně vlastnoručně vyřezanou slovenským bačou ve volné chvíli mezi stříháním ovcí a výrobou žinčice. Nebo podobné „farmářské“ produkty.

↪ 58 Kytka: Já si myslím, že kontroly jsou jen blamáž úředníků a vždy chytí jen hloupý a nepřipravený :-)). Třeba včera jsme tu měli kuchaře a bavili se o aféře ohledně pokut v restauracích- v Pardubicích dostali 50 000 pokutu, protože nemají puncovanou váhu. Kuchař se přikláněl k tomu, aby si kontrola nosila svou váhu,je důležité mít puncovanou váhu, nebo nedávat pod míru? Náš kuchař musí i před konrolou z čoiky dovažovat váhu moukou, protože jí má puncovanou, ale váží špatně :-). To je trochu ale mimo téma. Prostě vás chápu :), ale to je riziko pořadatele, koho tam pustí. A když už nějaký trh je a něco proklamuje, asi by si to měl pohlídat. Takže můj názor- hlavně neproklamovat :-)) protože pak logicky nebude česká mrkev a bude zle :-)

↪ 61 Klára: ale já si opravdu nepředstavuju, že by ty kontroly měly probíhat jako kontrola ČOIky a udělovat pokuty. Spíš bych si to představoval nějak takhle http://www.vimeo.com/17703098 (a všechno kolem této pražírny, Doubleshot je pro mě ukázka toho, jak by měl takovej prostředník mezi farmou a zákazníkem fungovat. A když to oni dokážou s kávou od farmářů z Panamy a El Salvadoru, proč by to měl být problém pro pořadatele trhů, který maj svoje prodejce relativně „za rohem“. (vsuvka pro ultraskeptiky: Jasně, že bych nepoznal, kdyby mi v Doubleshotu podstrčili místo balíčku kávy, na které spal ten roztomilej pes z videa (mám dojem, že se jmenuje El Capitan) kávu odjinud, ale zároveň jsem si naprosto jistej, že zrovna oni by tohle nikdy neudělali.)

Pravidla a kontroly, po kterých volám, chápu prostě jako snahu pořadatele trhů nabídnout mi co nejvíce informací o svých prodejcích s tím, že když někde najdou něco, co se jim nelíbí, že to danému prodejci řeknou a on to buď napraví, nebo se s ním rozloučej a buď si bude muset najít místo na jiném trhu, kde tohle pro ně nebude důležité, nebo prodávat jinak. Všechno to vychází z toho, že pro poctivého prodejce není poskytnutí takových informací problém, nepoctivý to sice může udělat taky, ale je to pro něj spousta práce navíc s vymýšlením důvěryhodných lží a maskováním skutečného stavu a ještě s rizikem odhalení.

Ad 62. Kytka: „zároveň jsem si naprosto jistej, že zrovna oni by tohle nikdy neudělali“
Dotaz ultraskeptika: Smím vědět, na čem je založena tato „naprostá jistota“?

↪ 63 Ala: Zkuste si důkladně projít jejich web včetně blogu a myslím, že to pochopíte. Něco takového se imho nedá zahrát nebo vytvořit uměle, aniž by se to dávno profláklo. Navíc je už mám to štěstí znát osobně.

Ala: „Naprostá jistota“ není z pohledu zákazníka nikdy … z vlastních zkušeností vím, že jí příliš nezvyšují ani bůhvíjaké agentury a certifikace. Z pohledu výrobce je naší jedinou možností ukázat původ suroviny transparentně a způsobem, který u zákazníka ten pocit „jistoty“ a důvěry dokáže vyvolat. Samozřejmě je ideální, když se na stánek postaví sám vinař nebo zemědělec apod. (Nejen) u kávy je to bohužel trošičku komplikovanější :)

Jarda Tuček: Souhlasím. Mě zaujalo to Kytkovo vyjádření „naprosto jistý“, myslím, že jde spíš o to, co píšete Vy, tedy „pocit jistoty a důvěry“. Já jako nakupující si můžu být jistá jen tím, jak zboží chutná, jak vypadá, kolik ho je a kolik stojí. U těch ostatních vlastností zboží jde vždycky jen o víru nebo důvěru.

Chceme, aby se tu prodávaly jen místní produkty. Když někdo přiveze jahody z Polska, vyhodíme ho. Českou produkci známe, když se tu objeví metrové mrkve, nejsou odsud."

Organizátor trhů na Kulaťáku pro MF Dnes

Vracím se znovu ke svému příspěvku číslo 47.
Musím znovu položit svou otázku:
Musí být zboží nabízené na FT nutně lokální?
Pokud ANO, chápu výše uvedený výrok, ale musím se ptát, proč Poláci
a Holanďani ne, ale Slováci ano? Jsou snad Slováci lokálnější než Poláci? Platí to i v Liberci? Nebo v Chebu?
Pokud NE, pak výše uvedný výrok ztrácí smysl docela.
Současná praxe svědčí pro odpověď NE (a ne že ne!).
Ho hó, Ferdo, co to vůbec je to lokální? Lokální produkt?
Do 20 km ještě ano, ale nad dvacet už ne? Nebo 50 km? 150 km?
Kdo to stanoví?
Když už se tu používají nějaké termíny, dejme jim nějaký obsah.
Znamenají slova lokální produkt v Praze velkou Prahu, střední Čechy, nebo celou ČR? Zakážeme si v Praze okurky ze Znojma?
Podle toho, s čím se setkávám, to znamená celou ČR + Slovensko + Holandsko:-) (Polsko ne:-))

ad 50 Klára: K těm obchodníkům versus zemědělcům:
Ala nahoře píše, že jí je jedno od koho to koupí, klidně od kolotočáře
se zlatým řetězem, ale pak musí zákonitě počítat s tím, že ten člověk
má v první řadě zájem prodat a je mu úplně jedno co.

Kláro, dobré vlastnosti přisuzujete zemědělcům a špatné obchodníkům.
Podle toho jsou dobří pěstitelé kávy, ale ti, kdo s ní obchodují, už ne?
Asi to bude jinak, že? Jsou dobří i špatní v obou těchto skupinách.
Jste ochotná připustit, že někdo prostě umí pěstovat, ale neumí prodávat? A naopak?

Velmi dobrý je příspěvek 54 od Michaly.
A je úplně jedno, kdo značku buduje – zda prodávající zemědělec
s rukama od hlíny, který navíc musí nějak nahradit 3× týdně svůj pobyt na trhu zrychleným pohybem na svém poli:-), nebo obchodník, který si vybírá své dodavatele, aby mohl potěšit své zákazníky.
Zde vidíte, že dávám přednost dělbě práce mezi obchodníka a pěstitele, který zbaven starosti o dopravu a ztrátu času na trhu, se může plně věnovat pěstování a být zároveň zastoupen na řadě trhů současně obchodníky, k nimž bude mít důvěru.
Kdo z producentů nebude chtít ustrnout na úrovni prodejce zahrádkářských přebytků, bude muset jít touto cestou. Ta umožňuje růst oběma – producentovi i obchodníkovi.

Ala píše dobře.

↪ 67 baobab: Ad lokální – pokud vím, jak to funguje jinde, tak si každý pořadatel za sebe prostě arbitrárně určí nějakou hranici (např. do 10 mil) a hotovo. Je to naprosto transparentní. Jsi dál? Smůla. Pak se nemusí vůbec řešit nějaké hranice států. V zájmu pořadatele je trefit tu správnou vzdálenost, kde už bude mít dost producentů, ale ještě to nebude moc daleko.

↪ 68 obda:
Ano, to je dobré řešení. Odpovídá to i na mou otázku, zda mají (mohou mít) v Chebu na trhu místo i Němci a v Liberci Poláci. Je to na vůli (libovůli) pořadatele trhu a mělo (mohlo) by se to místo od místa lišit.

↪ 67 baobab: Mám pocit, že mi trochu podsouváte, co jsem nenapsala. Jsem naprosto jasně ochotná připustit, že někdo umí pěstovat a někdo prodávat. Je mi i jasný, že tam i tam jsou dobří a špatní. O tom žádná. Nikde jsem nenapsala, že zemědělec = dobrý a obchodník = špatný. Jediné co píšu je, že tímto obchodním přemýšlením už zde jsou obchody a není důvod, aby se zakládaly tedy trhy.
který zbaven starosti o dopravu a ztrátu času na trhu, se může plně věnovat pěstování
Prostě máme jen odlišný pohled na svět -). Trhy jsou komplexní záležitost, kde jde o interakci. Pokud ne, není důvod nedat saláty do místní zeleniny. Je to vše o čase, buď člověk čas počítá a má pro něj hodnotu, nebo ho nepočítá a "jen " žije. A pak jde na trh :-) A proč je pro mě tak důležité, že na trhu je právě zemědělec nebo jeho práci blízký a nikoli překupník – jednoznačně pro to, co psal Jarda Tuček. Důvěra. Ale to píšu jen vlastní názor samozřejmě. Někdo bude mít možná důvěru, když družstvo předá prodej PR agentuře a ta ho jako správný prodejce kvalitně zviditelní. Já prostě jen mám pocit, že o tom nejsou trhy. Toť vše,.

↪ 67 baobab:

Ono je to ještě daleko složitější – z mého pohledu:

  • ano, FT by podle mě měly být hlavně o lokálních produktech.
  • co je to lokální nejde definovat jednou jedinou hodnotou vzdálenosti, u některých věcí mi dovoz z větší dálky vadí víc a u některých míň (záleží na tom, jak objemné dané zboží je, jak moc je možné jej produkovat na prodej v minimálním množství, atd.)
  • ano státní hranice je určitý předěl, který fyzickou vzdálenost jakoby „zvětšuje“ (protože mám dojem, že dovoz ovoce a zeleniny přes hranice je něco, co kvůli legislativním omezením může dělat jen velkoobchod a zboží z velkoobchodů na FT nechci)
  • proti dělbě práce mezi pěstitele a obchodníky nic nemám, ale od takového obchodníka na FT chci, aby své pěstitele znal osobně a byl schopen mi o nich podat konkrétní informace. Pokud je mezi nimi anonymní velkoobchod (což je u té holandské mrkve skoro jisté), už to na tyto trhy podle mě nepatří.

↪ 71 Kytka: PS u jiného zboží než je ovozel, kde dovoz nemusí jít přes velkoobchod, pro mě ta státní hranice takto nepůsobí.

Myslím, že dát saláty do místní zeleniny je správné. Bylo by ideální, kdyby místní Zelenina prodávala místní zeleninu, ne? A to nejen v den trhu.
Devatero řemesel, desátá bída. Tolik moudrost předků.
Pokud tři dny v týdnu prodávám na trhu, nemohu zároveň pracovat
na poli.
Současně omezuji svou produkci pouze na množství, které dokážu sám (osobně) prodat. Někdo se omezovat chce, někdo ne.
Trh je v nejširším slova smyslu prostor směny. To je ten prvotní důvod, pro který tam lidé míří. Platí na něm ekonomické zákony jako všude jinde, kde se prodává a kupuje. Atmosféra trhu je přidaná hodnota, která láká k návštěvě a kterou rovněž oceňuji. Je to svým způsobem zábava.
Proto jsou tak úspěšná ohromná nákupní střediska, ne? Spousta obchůdků a restaurací a ještě třeba kino…
Postavte nad trhem šapitó, postavte nad trhem halu – a dostanete nákupní středisko:-) Je to totéž.
Obecně je to totéž. Shluk obchodů a obchůdků. Nemluvím tady o obsahu, ale o formě prodeje.

Co máte pořád s těmi překupníky? Můžete mi vysvětlit, co tím slovem myslíte? Abychom si lépe rozumněli…

↪ 71 Kytka:
Souhlas. Se vším.
O legislativních omezeních nic nevím, myslel jsem, že není problém prodávat v malém přes hranice.
Ta mrkev problém je. Neviděl bych to, alespoň zkraje sezóny tak zle, když domácí mrkev není, moci si na trhu koupit mrkev, byť holandskou a za holandskou i označenou. To čistě z praktického důvodu. Jdu na trh – a koupím tam všechno (třeba) – až na tu mrkev, pro kterou budu zase muset někam jinam… a tam bude stejně zase jen ta holandská
Já vím, asi bych měl žít bez mrkve, když česká není, že?

ještě jednou k problému, jestli je na trzích přímo farmář nebo „prodejce“ — imho umělý problém, většina farmářských trhů u nás to má ošetřené tak, že prodává přímo farmář nebo osoba farmářem pověřená (stejné i v zahraničí s různou mírou přísnosti). v tom přeci problém není, problém je neuváděný, neodpovídající nebo jinak zamlžený zdroj zboží.

podmínky prodeje, jukněte např. tady:
http://www.farmarsketrziste.cz/praha/prodavejte-s-nami
http://www.ceskyfarmarskytrh.cz/pro-trhovce (všimněte si chytré podmínky na míru na konci — zboží nesmí být zároveň dostupné v supermarketu aj.)
a pro kontrast o dost volnější tržní řád pro Dejvické trhy

s tím související — mám dojem, že se tu (marně) snažíme napasovat široké představy o trzích do poměrně úzkého pojmu farmářské trhy. spektrum trhů, trhovců nebo tržnic je a může být opravdu široké. FT jsou v tomhle spektru vyloženě specializovaná záležitost. pro naše podmínky je teď trochu nešťastné, že se pod FT snaží napasovat i opravdu velké městské trhy, které koncept FT dodržují spíše na hraně. je to přitom zbytečné — volnější městský trh může dobře fungovat i vedle těch menších specializovaných. jeho užitek pro oživení konkrétní městské části a rozšíření nabídky potravin je přitom i tak pozitivní.

pro srovnání perspektivy porovnejte s:

http://www.cuketka.cz/?…

pěkný příklad jasně vymezeného farmářského trhu — pouze farmářské zboží, pokud např uzeniny nebo pečivo tak ze surovin od farmářů nebo vyrobeno/zpracováno přímo na farmě, navrch vše s certifikací ekologického zemědělství, v drtivé většině prodávali lidé přímo z farem.

↪ 47 baobab: Ad jablka z čech/Argentiny: Jabko, které někdo utrhl coby zelenou kuličku a ta k nám měsíc dva putovala někde v bedně na lodi, se skutečně nemůže chuťově (a myslím ani výživově) rovnat jablku, které uzrálo normálně na stromě. Konkrétní případ – BIO jablka z Alberta, kupovaná asi před rokem (abych svým dětem dopřávala BIO), jedny z nejhnusnějších jablek, co jsem kdy jedla. Nevím, jestli je tam ještě mají (na Albert Bio už raději ani nekoukám), pokud ano, rozhodně ochutnejte. Přeji dobrou chuť a hlavně bacha, aby vám neuletěl nějaký ten přehnaný výkřik… :-)

Práve jsem se vrátila z „farmářského trhu“ (jak hlásá velký billboard u vstupu) v hale č. 22 v holešovické tržnici. Nevím, co v tuhle dobu prodávají ostatní „farmářské trhy“ v Praze, ale podle mě v Holešovicích žádná česká zelenina není, snad s výjimkou nějakých přes zimu hodně dobře uskladněných brambor a jablek, a ani tam bych za to ruku do ohně nedala. Situaci zachraňuje pár stánků se sazeničkami, tak jsem si aspoň koupila macešky a šnitlík. Nebýt bun-cha u vietnamského stánku, dala bych za parkování víc než za útratu v hale 22.

A ještě dodatek: Samozřejmě skoro u každého stánku hromada „zaručeně pravého super štiplavého pálivého českého česneku“. Zajímavý, že se nevyprodal už na podzim. Jen jeden stánek malinkým písmem na ceduli s cenou uváděl „Chile“.

↪ 77 Ala: Holešovice jsou dokonalej příklad, jak to celkově nedělat. Nicméně je tam pár spolehlivých stánků, kterým se dá věřit. V tuhle dobu na nich mají jablka, hrušky, brambory a sem tam poslední zbytky kořenové zeleniny nebo zelí a taky sadbu všeho možného. A u jednoho z nich jsem v úterý koupil i česnek, u kterého podle vůně chuti a vzhledu docela i věřím v český původ.

S vejci s Čerčan jsem spokojen.
Vyrábí si vlastní krmivo.
Slepice volný výběh na podestýlce.
Léčiv a chemie 100× méně než velkochovu.
Udávají datum snášky a na farmě lze koupit opravdu čerstvě sneslá.
Nějaké týden staré BIO vejce (mrtvou hnicí konzervu)strčí do kapsy.
Vejce je živé = enzymat. aktivní = má vlastní imunitu max. 3dny od snesení.
Jím syrové žloutky bez bílků (ty zahleňují + překyselují, obs. antinutrienty).
Snědl jsem jich přes 120 a žádná salmonea se nekonala.

Co takhle kuřátko z Pracejovic od p. Berana.
Prvních 20dní jí turbomix (s hormony a multispekt. léčivy) a dalších 20 dní již jenom obilí.

Jak moc se to kuře vyčistí od toho bordelu za 20dní?
(Lepší než čisté TURBO z hypermarketu ale né o moc)

http://www.farmarsketrziste.cz/…rmare-berana

Ad 81. Jan: Dík za odkaz, to je docela vtipný. Farmář, který ve velkodrůběžárně vykrmuje desetitisíce Vodňanských kuřat, a něco z toho oddělí a dokrmí pro nadšence na náplavku. Doufejme, že se mu občas nepomíchají.

↪ 81 Jan: Ach jo, jak dlouho ještě bude kolovat blud o hormonech a léčivech… U nás a v celé EU je zakázáno přidávání hormonů a antibiotik do směsí pro brojlery a nosnice. Rychlý růst brojlerů je výsledkem šlechtění a používání speciálních krmných směsí (zřejmě s vysokým obsahem bílkovin). Nejsem zastáncem velkochovů, ale nerada čtu bludy.

DOBRÝ DEN, ODKUD MÁME MRKEV ? Z HOLANDSKA, ČESKÁ UŽ NENÍ. AŽ ZASE NAROSTE, KOUPÍME TU NEJLEPŠÍ ČESKOU. LHÁT NEBUDEM. JSME VÝROBCI, NE PĚSTITELÉ. PRODÁVÁME V PRAZE ČERSTVOU ŠŤÁVU VYROBENOU PÁR HODIN PŘED PRODEJEM, TUDÍŽ MÁME VÝROBNU V PRAZE. NAŠE FILOSOFIE JE NABÍDNOUT ČERSTVÉ, NEŘEDĚNÉ,NEPŘISLAZOVANÉ A NEPASTEROVANÉ ŠŤÁVY, KTERÉ NA TRHU CHYBÍ. VIRTUÁLNÍ MRKEV ? – :-) ŠŤÁVY MAJÍ ÚSPĚCH, PROTOŽE LIDEM CHUTNAJÍ JSOU ČERSTVÉ A ZDRAVÉ A TĚLO PO NICH DOSLOVA ŽÍZNÍ, ZVLÁŠTĚ V DOBĚ, KDY MÁME PO ZIME NEDOSTATEK VITÁLNÍCH LÁTEK. TĚŠÍME SE NA ČESKOU PRODUKCI, PROTOŽE PAK BUDOU ŠŤÁVY JEŠTĚ LEPŠÍ – BOHUŽEL, ZATÍM NENÍ .
( POKUD BY SE NĚKDO PTAL ODKUD MÁME JABLKA, SNAŽÍME SE JEŠTĚ BRÁT OD SADAŘE U LITOMĚŘIC, KTERÝ PĚSTUJE EKOLOGICKÝM ZPŮSOBEM. MÁ JICH ALE OMEZENÉ MNOŽSTVÍ, TAKŽE MUSÍME HLEDAT JINÉ ZDROJE, ABY JABLKA BYLY PLNÉ ŠŤÁVY, COŽ V TUTO DOBU NENÍ JEDNODUCHÉ.)
ZA ČERSTVÉ ŠŤÁVY, VÝROBCE A PRODEJCE
ANETA BUŘIČOVÁ

16.dubna jsou u nás v Ostravě ve Futuru farmářské trhy. Tak zajdu a pokoukám a možná i koupím.
P.S: ČERSTVÉ ŠŤÁVY : caps lock lze vypnout.

@ : No ta směs obsahuje GMO soju z Paraguaye. A čím myslíte že by ten sterilní nádor udrželi 40dní při životě? Víte prd jak trpí přetížením jednotlivých orgánů.

Na Jižní Moravě a především v Brně a jeho okolí parazitují na FT dvě podvodné firmy. Najdete je kupodivu na VŠECH trzích v regionu. Jedna se „slovenskými ovčími sýry“, ve skutečnosti polské z dotovaného kravského mléka. Druhá firma „Maďarské NEBO uzenářské speciality“ ve skutečnosti dovoz z maďarského Makra. Tato firma byla loni na Vánočních trzích v Brně oceněna i ČOI pokutou 12.000,– Kč za nepoctivé váhy u dvou kontrolních nákupů. Stabilně je můžete potkat v Brně u vchodu do Alberta v Olympii.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)