Tři Odrobinky a ještě jedna Cuketkovina

Krátké zprávy, které to nikdy nedotáhnou na svůj vlastní článek. Křehké, rozsypané a prchavé – Odrobinky! :)

cuketka_170×170.jpg

Tááák! A ode dneška mám políčeno na Ženy z Atlasu. Udělali mi tam chlívek mezi poradnou na vlasy a poradnou na faldy. Ženy budou klást dotazy a cukína odpovídat.

Když mi budou dávat hloupé otázky, budu po nich vrhat – šunky i s kostí, mrkev, nože, jabka a zmrzlinové kornouty s koulema! :D

cuketkacz_vari_cely_liberec.jpg

Od 1. prosince startuje v Liberci kulinářská soutěž, ve které budou soutěžit rodinné recepty místních obyvatel. V první kole se vyberou ty nejlepší receptury, semifinálová devítka pak bude soutěžit naživo v místní restauraci Ambiente. Každý tým bude mít jeden týden na to, aby návštěvníky podniku zaujal. Tři finalisté si to pak rozdají 1. května ve finále před radnicí! ;)

Moc povedený nápad, víc takových! Škoda jen, že téma receptů není omezeno na krajové speciality. Byla by to ideální příležitost, jak vyhrabat zapomenuté poklady. Ale třeba se i tak něco vyloupne ;)

Kolegové z pražského kulturního přehledu PragueOut připravili hotové buchtičkové haló! Příští středu – 5. prosince zařadí 17 (!!!) pražských restaurací na své polední menu (polední!) buchtičky se šodó!

Geniální myšlenka pro depkoidní zimní období!!! ;) Zařadily se i luxusnější podniky – Patriot-X, Dům vína U Závoje, nebo Lví Dvůr. Ve středu se to pokusím zmapovat a něco nafotit. Pokud někam půjdete a chtěli byste přidat svůj mini-report s fotkou do sumáře, napište mi! ;)

Tady je ještě bonusový – Buchtičkový plakát!

  • Grand Restaurant 2008

Právě vychází GR, který si říká „český Michelin Guide“. Absolutním vítězem se stala rodinná restaurace U Lípy (také vítěz kategorie obsluha), nejlepší jídlo bylo na Promenádě a nejlepší atmošku hodnotitelé zažili na návštěvě u Sarah Bernhardt. Novinkou je samostatný toplist 25 odborníků a profesionálů. Ti vybrali jako nejlepší Allegro!

Na GR osobně moc nedám, ale je skvělé pozorovat ty mišmaše v TOP10, případně si z nového vydání vyzobat novinky ;) Z mimopražských se objevilo brněnské Restaurante Rialto (2. místo za obsluhu), karlovarská Promenáda a tuchoměřická Auberge de Provence (1km od Prahy). Všichni ostatní bohužel utřeli…

Pro úplnost kompletní TOP10 v absolutním hodnocení: 1. U Lípy, 2. Paříž hotel, Sarah Bernhardt, 3. Obecní dům, Francouzská restaurace, 4. Auberge de Provence, 5. Promenáda, 6. Savoy hotel, Hradčany, 7. Miyabi, 8. La Degustation Bohéme Bourgeoise, 9. Four Seasons hotel, Allegro, 10. Radisson SAS hotel, Alcron

Docela sranda ne? ;)

Reklama

Komentáře

Grand Restaurant logo mě okamžitě připomnělo logo The Fat Duck restaurace Hestona Blumenthala (website sama je ale nefunkční).
http://www.fatduck.co.uk/intro.html

Restaurace U Lípy vypadá dobře. Škoda, že se nezajímají informovat veřejnost, jak se k nim dostat. Mapka tam sice je, ale co tam jezdí, to ne.

Domácí vaření je pěkný nápad, ale proč má tak strašlivý vizuál? Holohlavý taťka v trenkách s krátkým tričkem a husou…jasně že při vaření a servírování doma asi nehodíme v šéfkuchařské čepici ani fraku, ale co je moc, to je moc. Já bych zrovna tímhle domáckost, home – made ráz akce nezdůrazňovala..

Buchticky se sodo mame ve skolni jidelne kazdou stredu, predchazi jim hovezi vyvar s kroupama. Jako dezert podavame pulku kubanskeho pomerance.

Ležím doma s chřipkou, tak mi společnost dělá televize – a právě jsem zahlédla reportáž ze zahájení akce v Liberci  – primátor tvrdil, že účelem je právě najít regionální specialitu, prý se chtějí zbavit cejchu „libereckých“ párků.

Jednorožec:

vzádlená podoba dam je .) vidličkonožní klišé je v gastro byznysu silně perzistentní! o tlustém ptákovi jsem něco četl, místní chef je snad jedním z činných praktikantů molekoulární le mažik

na nepřítomnost dopravního infa bez auta jsem taky alergický, sám parního stroje nemaje. je tím vždy asi naznačeno, že takové socky bez auta jim tam nemají vůbec co pohleddávat… ,)

Dv:

v tiskové zprávě je to zaměření na regionálnost také prezentováno, ale v pravidlech to jaksi není dostatečně zdůrazněno, ani v textech na stránkách. je tam recept „rodinný“ a „oblíbený“, ten „regionální“ tam ale chybí. možná se organizátoři bojí…

overall je to ale pěkná idea, 1.ročník etc., bude to mít podobné mouchy jako prague food festival. jsou totakové první vlaštovkynového proudu a kulinářského života země:

profi knedlíky:
http://akce-souteze.gastronews.cz/…psi_knedliky

amatérský i profi guláš:
http://akce-souteze.gastronews.cz/…va-v-prerove

polská specalita bigos (bigoš, bigosz???):
http://akce-souteze.gastronews.cz/…krest_bigose

ad vizuál:

je to anonymní univerzální, platné pro střední evropu, mohli přidat alespoň a tributy liberecka…ještěd, běžky, medvědy atp. :)) taťulda na obrázku má ránu, právě proto jsem ho vybral! srovnáme-li spodobnou „masovkou“ a la http://www.grilmanie.cz/ od globusu, pořád to ještě jde :)

Pani ucitelka:

už jsem se lekl, že tam mám zase nějakou zásadní hrubku :D buchtičky jsem neměl už dlouho, jak člověk vypadne ze školky, fekvence má stále klesající trend :)

ve tomto výběru 17 podniků to bude určitě široké spektrum od kalasiky až po blbnutí se ruovinami a prezentací, těším se!!

(a propos!!! napište na PragueOut adresu školní jídelny, ať ji připojí :))))

Pani čelko, já nejradši nudle s mákem nebo UHo.případně UBO či UHČO.Čest práci!

Dv – asi bych mu vytkla příliš malé české bříško.
Paní učitelka – buchtičky se chaud eau a kubánský pomeranče vám závidím.
Pan C. – proboha, kde na to berete, obědvat ve všední den v takových lokálech???

Vimaana1:

v jakých zasejc??? :) z těch 17 podniků se o ty drahé jedná jen asi v pěti případech, zbytek jsou obyčejné hospůdky nebo fajné „restaurace na jídlo“. navíc skoro všichni ta obědová menučka mají každý den, je to spíš jen taková sranda… a podle mě dost dobrá!!! :)

http://www.cuketka.cz/…x60-20kb.gif

Offtopic: Velmi chválím novou prodejnu lahůdek Goodness na Floře :-). Jejich paštik se teď aktuálně nemohu nabažit :). Doporučuji návštěvu, mají velmi zajímavý výběr všeličeho…

Mohu jednu ke Grand Restaurantu? Mam docela rad Cafe Imperial a snazil jsem se ho ohodnotit v roce 2007, nicmene ta moznost nebyla, restaurace v GR chybela. Jak se tedy dostala na 10 misto v interieru, je mi zahadou. Objektivita a duvera se vytraci… Mozna mi to nekdo bude schopny vysvetlit

Ad restaurace U lipy – Jak muze podnik takoveho kalibru nemit v menu jedinou vegetarianskou polozku?!

Ta Lípa vypadá více než zajímavě, minimálně tedy výběrem vín a vlastně i jejich „rozumnou“ (v porovnání s konkurencí) cenou. No uvidíme… :)

Buchtičky se šodou :-)! Ve škole bývaly vcelku ucházející, ale jednou jsem je ochutnala v domácí verzi u známých; provoněly celý dům a na šodu si nikdo ani nevzpomněl. Pokud je upečou v „lepší restauraci“, nemusely by být marné. Teď ještě aby na jídelním lístku nechyběla gulášovka…

Ghostdog

Rovnez me to udivilo. I kdyz vim, ze vegetarianu u nas zije udajne jen 1 %, naprosto neverim, ze by si bezmasa jidla v restauracich davali jen oni. Ale mozna je to pro Cesko priznacne, se ne na prvni sprsli uvelebi podnik, ve kterem by se ti, pro ktere neni maso pri stravovani alfou a omegou, museli spokojit s okusovanim sezonniho salatu :-)

Buchtičky jsou prima akce, myslím, že se příští středu budou vařit i u nás doma :-)

Maurerův výběr jsem vždycky používala jen jako telefonní seznam a adresář. Hodnocení restaurace jsou dost nesměrodatná (minimálně ze statistického úhlu pohledu), pokud vím, nikde nebyl stanoven minimální počet hlasů, které restaurace musí mít, aby se její známka mohla dostat do žebříčku. Takhle stačí jeden jediný hlas s jedničkou a první místo je na světě. Taky mi vadilo, že bývají hodnoceny ponejvíc nejdražší restaurace, u „střední třídy“ se hlasů nějak nedostává. A aktuálnost? Pcha… Nejstrašnější ovšem je, že nic lepšího tu zatím není!!!

Kakao:

takovými skrytými oblíbenci po mě vrhejte častěji! :) děkuju

Ondrej K.:

máte pravdu, je to záhada, Impik se otevřel až na podzim, takže je clekem sranda, že ho všichni hodnotitelé stačili navšívit a obodíkovat… pro zajímavost – kdy to tam ještě nebylo?

já zase koukám s podivem na TOP10 sestavenou 25 odborníky, trochu mě zaráží, že tam jsou šéfkuchaři Pohlreich a Král, oba mají v průvdoci své podniky… :(

ghost_dog:

netuším, vyhledávají asi jinou cílovou skupinu, která vyznává klasiku… je to trochu out, ponaučení by mohli vzít třeba z Jagerhofu, který na tom dokonce staví.

jinak podle mě první příčka nevypovídá vůbec o žádném trendu, spíš jed jen o to jak se ty čísilka letos (nahodile) sešly.

J.Č.:

určitě symaptičtější než „hotelovky“, které to válcovaly v předchozích ročnících :)

Major Milčák:

no jaaj, teším se. kdybste se mi někdo chtěl přihlásit do „buchtičkového komanda“ které to ve středu bud obcházet a fotit, dejte vědě, stačí i jen jedna návštěva a fotka!! :)

(příznávám svou úchylku – také pojídám buchtičky jen tak z takového toho platíčka z pekárny!!!)

Zina:

je to blbý (a pro česko příznáčné určitě!!!), záleží ale podnik od podniku. rest. u lípy je jasná na první pohled, stačí mrknout na předkrmy a je vymalováno…

ač nejsem vegetarián, tak v menu to dokážu ocenit. ale ne tak, že je vegetarián nucen dávat si studené předkrmy nebo saláty, ale když je na to pamatováno od předkrmu až po dezert, i hlavní chod může být krásně bez masa!

teď když na to tak myslím, tak si nevybavím moc „fine dining“ podniků, které by „vegetariánskému“ menu dávaly samostaný prostor…

Florentyna:

tvrdí, že to mají vymyšlené a že dokonce předloni odhalili nějaký pokus o manipulaci s výsledky. taky nad tím uvažuji jaký je limit návštěv/rok proto aby se podnik objevil v průvodci. toto nelze nikde dohledat.

udělat dobrého průvodce v Česku je podle mého skoro nemožné. když se to nechá na veřejné hlasování, tak to vypadá jako hospudky.cz – spousta zmanipulovaných hodnocení a komentářů. když se to nechá na profících (anonymní inspektoři) tak by to nikdo nezaplatil – náklady na opakovanou kontrolní návštěvu x počet podniků =mocmocmoc.

ani týdnu si moc nehrajeme na recenze, proto se to jmenuje „návštěvy“ a v hodnocení je akcentován důraz na zkušenost z jedné jediné návštěvy podniku. kdyby po mě někdo chtěl objektivní recenzi – jednak by na to čekal 3 týdny a více a navíc by se nedoplatil…

všichni ad buchtičky:

je na ně vůbec nějaký „oficiální recept“??? myslím tím těsto i tu omajdu (ne z prášku)??? nebo je to úplně volné… přes víkend to musím nastudovat :)

Pan C. – já jen žertovala, Ivánku… by řekla Nasťa.
Mně od obědů v těchto podnicích odrazuje také čas čekání. Chápu, že na dobrotu se musí čekat, ale jak vidíte, tak tady v celém vlákénku nakonec vedou dětské buchtičky se šodó, takže nenechme zemřít klasické hotovky, co letí na stůl za 5 minut. :-DD
Mimochodem, stejně rychle můžou přiletět na stůl dobroty v čínské restauraci, a ten geniálně prostý trik jsem odhalila až při pozorování kuchaře v „Rychlých nudlích“.

Pokud jde o vybírání restaurace podle příruček, tak v některých zemích už má dost pochroumanou pověst. Je dobré si proto udělat křížové prověrky typu Mišelín kontra Sloufůd, případně jiné místní, ono to někdy slušně zamíchá pořadí. Nejde jen o případnou podujatost, sami to znáte: ve skvělém podniku je druhá směna, a ejhle, všechno jinak!

Cuketka:

No rozhodne to tam nebylo az do konce roku 2007. Navstivili jsme ihned po PFF a bylo to skvele. Nicmene hodnotit se nedalo. Az ted, po aktualizaci pro 2007 tam Cafe Imperial je. Podobna story se stala uz jednou, 2.4 vysla zprava o AL Dente na GR. Navstivili jsme a zjistili, ze restauraci otevreli az mesic pote! Myslim, ze hodne restauraci ma sve misto zaplacene a mrzi mne to. Bohuzel, opravdu nic lepsiho jako prehled restauraci neni.

Můj známý byl v Al Dente – jestli je to ta naproti Amici miei, a strašně nadával. Já vím, že ji máte v oblibě, sama jsem tam nebyla, tak jen předávám:
vadilo mu, že dřív než menu dostane sklenku prosecca, čímž je psychologicky upoután a podniku zavázán – tím se cítil hodně nepříjemně. Další detaily si nepamatuju, ale nadával na ceny, kvalitu jídla i obsluhu.
Tenhle pán nadává na víc tzv.italských podniků – kupř. na pizzerii, kterou snad provozuje Ambiente někde za Kotvou, prý tam byla pizza zplihlá a plandající – což tedy být zásadně nemá, a zač tedy dostali pochvalu od Cuciny Italiany…:-)
Na druhou stranu vím, že má chuťový vkus a dobré věci chválí hodně hlasitě.

Ono je to opravdu hodně o tom, co kdo od čeho očekáváme, pak můžeme být nadšeni nebo zklamáni.

Co má kdo raději: lahodné šafránové rizoto na obyčejném talíři, nebo jeho napodobeninu oplácanou ozdobama?

Vimaana1:
Take jsme nebyli z Al Dente nadseni. Atmosfera na jednicku, ale jidlo bylo silne podprumerne. Cetl jsem ale i pozitivni nazory.

Ondrej K.:

tak teď sjem strávil deset minut v komoře a lovil jsem z archivu! :) vylovil jsem nepoužitý hodnotitelský bloček, který jsem dostal právě na PFF. nevím, kde jsou ty bločky volně k dostání a kdy byl vytištěn ale café imperial tam je, takže minimálně od ± září bylo možno hodnotit. otázka proč to nebylo online zůstává…

Vimaana1:

koukám, že jste zarrrrrytě proti podnikůlm vyšší třídy :))))) ty které se účastí této akce právě vzdávají hold této české hotovce, ukazují že se rády přidají ke každé srandě a zařazují ji právě na polední menu (kde je to rychlovka i mimo běh akce)!

ad al dente: asi jim váš kolega padnul do oka :), my posledně welcome drink nedostali (návštěva na začátku září), al dente je 100% osobité, dovedu si představit typy lidí, které tím stylem dokáží rozpálit do běla! :)) prezentaci jílda ale vyznávají v primitivním stylu, bez ozdob :)

pizzeria ambiente u kotvy je pěkně nadeisgnovaná italská, ale přeci jen stále all-you-can-eat. na dveřích píšou že dělají – „verace pizza napoletana“ a že jsou v http://www.pizzanapoletana.org/ takže pokud to flákaj – „nabonzovat!“ :)

:-D tak vyšší třída by mi tolik nevadila, a slibuju, že se budu snažit do nich nerrrrýt. Ale nesmějí mě naštvat! :-))

Vimaana1:

:D já to úplně chápu, ono totiž takové „naštvání“ v těchto podnicích leze pěkně do peněz. (ale pak zase ten adrenalin stojí za to!) tj. lepší nechati se dopálit 10× v levnějším :)))

To je snad naschvál, ty buchtičky :)! Potřebuju péct bábovku, né buchtičky, achjo.
Jestli je to oficiální, to nevím, tohle jsou mnou používané (archiv, nikoli autorství) recepty, jen to tak nějak narychlo pro ilustraci kopíruju, odpusťte tedy stylovou všehochuť, pane Cuketko.

Dukátové:
500 g polohrubé mouky
sůl
50 až 80 g pískového cukru
citronová kůra
30 g droždí
¼ l mléka nebo smetany
4 žloutky
100 g másla
50 g rozinek
100 g másla na potření

Klasicky kynuté těsto, pokud vůbec rozinky, tak až na konec (sama je vynechávám).
Z těsta pokrájeného na kousky tvarujeme rychlým poválením v dlaních stejnoměrné kuličky, které ukládáme vedle sebe do tukem vymaštěného pekáčku, každou buchtičku přitom ze všech stran pomažeme rozpuštěným máslem.
Nechat ještě chvilku v pekáčku poporůst a péci zase jako všechno kynuté, prve zprudka, pak ztlumit.

Vinné šodó:
osminka litru přírodního bílého vína
třicet gramů pískového cukru
jedno vejce a jeden žloutek návdavkem
šťávu z pravého citronu

Víno vlijeme do porcelánového nebo smaltového hrnku, přidáme cukr a necháme rozpustit. Poté přidáme vejce a nefalšovanou citronovou šťávu. V horké vodní lázni (samozřejmě není žádoucí, aby voda vřela) s trochou trpělivosti šleháme do zhoustnutí, v případě nezdaru rozpáleni alespoň tím. Když se řídká horká pěna ztratí, vyjmeme z lázně, neb dokonáno jest. Výsledkem by měla být omáčka skvostně napěněná.

anebo tedy
Vanilkový krém

Máte-li snad smíšené pocity z vinné pěny nebo nedošla-li u vás pravé obliby, můžete utápět dukátky v mléčném krému s vůní vanilky.. ani tak se není třeba zásadně vyhýbat troše alkoholu.

(třebas)

třetinka litru mléka nebo smetany
2 žloutky
60 gramů cukru s vanilkou
1 polévková lžíce mouky polohrubé
rum (do mírně, ale opravu jen mírně prochladlého krému)

Žloutky rozkvedláme v mléce, přidáme cukr a nakonec mouku. Za stálého míchání necháme v páře zhoustnout v krém. Ovoníme, nebo neovoníme rumem? Toť otázka.

Určitě někdo dodá cosi solidnějšího :).

Pokroutka:

přesně tohle jsem potřeboval!!!!! děkujuuuu :))

(mám sto+1 chutí se do toho pustit a rumem pochopitelně ovonět!!!:)

No já dávám přednost tomu šodó, ale nikdo mi to nikdy nechtěl dobrovolně jíst :)). Za ten vanilkový krém toliko neručím, protože ani jedno jsem nedělala snad dobrých sto let, avšak šodó, to jo, to mám v živé paměti :)). Mladý člověk se u toho oběda tak hezky připil.. Potěšilo by mě, kdyby sem kopl recept nějaký zasloužilý kuchař zdejší, aspoň bych si též rozšířila obzory. Tohle je taková klasika ze starých kuchařek, chápejte, rum je ještě tuzemský, víno určitě svíčka :))).. No nic haute couture vybrané společnosti :).

No nádhera! Děkukju, taky zkusím!!!

Mimochodem, pane C., ta růžová vám sekne, zapomněla jsem to napsat. V pánské módě frčí růžová a úplně mě to poblázňuje vidět takovéhle štramáky in pink.

pan Cuketka:
A temi blocky se hodnotily restaurace, prezentujicic jidlo na PFF, nebo i vsechny ostatni do GR? V prvnim pripade by pochopitelne hodnotit interier neslo.V druhem pripade je teoreticky mozne, ze se Cafe Imperial v GR objevit mohl. A blocky jsou volne dostupne pro vsechny po cely rok? Stejne mne zarazi, to umisteni za tak kratkou dobu.

Cuketka:
A jooo! Tak moje omluvy… ALe ja nic nedostal a registrovany jsem :-(

Ondrej K.:

no nic se neděje. pro jakékoliv hodnocení v GR je potřeba se nejprve zaregistrovat, tak asi proto :) přesnější pravidla hodnoceníá a zařazovaání podníků do tabulek,by na webu rozhodně neuškodilo.

to 9. Kakao
Lahudky Goodness – maji sice excelentni vyber, ale velka cast potravin je prosla! Tuhle jsem upozornil prodejce na Flore, ze jedny klobasky jsou cele pokryte plisni – bylo mu to uplne jedno, misto aby se podival, o ktere se jedna, tak mel jeste blbe kecy! Obratkovost jejich draheho zbozi je ocividne tak mala, ze doporucuji nakupovat s velkou, velkou obezretnosti..

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)