Hromový kořen

Špargl pěkně očisť, ten kousek bílý dole ukroj, pak zase, když ho přemeješ, svaž hlavičkami k sobě, ale volně, a nech ho tak v pohodlné nádobě v slané vodě vařit; musí ale celý potopen býti a tak dlouho se vařit, až to zelené dost měkké, což se pozná, když se z vody za to bílé vezme a to zelené se přehýbá. Když uvařen, voda se vyleje, špargl prozřetelně na mísu vloží, aby se hlavičky neulámaly, posype se žemličkovou kůrkou a rozpáleným máslem omastí.

Magdalena Dobromila Rettigová

Ať už je to bílé a zelené cokoliv, přeji vám krásné močopudné svátky. Poctivě se obklopte výhony a zkuste v sobě najít to malé ušmudlané tlačítko s nápisem restart. O lot másla navíc neuškodí.

Aktualizace — kde koupit chřest podle Scuku?

Reklama

Komentáře

jéjeje, šparlgu třikrát hurá!
zrovna ve čtvrtek jsem se setkal s pro mně dosud neznámým receptem: těstoviny (v tomto případě čerstvé tagliolini) s chřestem a krabím masem (autor říkal, že se tam dávají i krevety a spol., ale má své oblíbané kraby :). A bylo to zatraceně dobrý!
Takže, madam Rettigová, pozor, voda se nevyleje, ve vodě se uvaří ty těstovinky! A ty špičky, ty se naopak ulámou a hodí na pánev s již zmíněným krabem ;)

Jó, jó, já bych chřestila o sto šest i o sto sedm, jen kdybych nějaký pěkný tuzenský chřest sehnala. Ani slovenským bych nepohrdla, ale zatímco loni jsem už v tomto čase pilně chřestila, letos nemůžu na pěkný český nebo slovenský chřest narazit. když už nějaký chřest v obchodě potkám, tak je to nějaká chudinka dovezená z Chille, Řecka či bůhví odkud jinud. A ačkoli mě sžírá šparglová nostalgie, trvám si na svém, a na rozdíl od rumu, u chřestu vždy vyžaduju tuzemák …
Holt malé město, trhy tu nemáme a ty dva pidiovozely to tu nevytrhnou. Chjo …

Dnes na kubani na trhu luxusni ceskej chrest k mani za 85 vorlu, ale fakt byl dobrej, mozna v utery bude zase …

V HyperAlbertu bílý Bio ze Slovenska za 50, krásně čerstvý.

Zrovna včera jsem si od rodičů ze zahrádky přivezla asi dvě kila. Orgie můžou začít! :-) (Doma jim to roste tak rychle, že už to ani nikdo nechce jíst…)

Mám zelený, ostudně koupený svazek za 2 Eura v rakouské bille těsně za hranicemi. Ale ďábelsky dobře chutná. A na záhoně jsem dnes uštípla vlastní první pazoch!

Pěstujete vlastní? Velký obdiv, musela to být muka na něj ty roky čekat.

↪ 7 Marek: Zdědila jsem 2 keře se zahradou po původní majitelce. Nechala mi tam pokladů naštěstí více. Velebím ji kudy chodím!

Tak dnes na kubáni opět na trhu český chřest k dostání, předpokládám že bude i ve čtvrtek …

U nás v trhu zatím nebyl, jen v Kauflandu. Můj obdiv mají pěstitelé, já jen mrkla do chytré knížky pro zahrádkáře a od nápadu si chřest vypěstovat sama jsem rychle upustila!

↪ 12 HaF: ono to pěstování zas až tak složité není, pokud se rozhodnete pro zelený chřest a tudíž bez hrobečků. Ideální je vykašlat se na české návody, které mi přišly postavené na hlavu, a mrknout třeba do anglické Kitchen Garden – tam to mívají dobře popsané a i pro úplné začátečníky. Jen je to náročné na prostor, odplevelení (když to nechcete před sázením stříkat) a hlavně to čekání než to můžete zkonzumovat. Letos máme první sezónu, kdy se do naší úrody můžeme pustit trochu ve větším (je to třetí rok po sadbě) a už se nemůžu dočkat. Jsme ve vyšší nadmořské výšce, takže je to u nás trošku posunuté – vidím to tak na víkend.

↪ 14 Liška: Můžu poprosit na odkaz na tu Kitchen Garden? Google ukáže hafo různých stránek a Amazon různých knih s podobným názvem.

↪ 14 Liška: Chřest jsem s úspěchem pěstoval; vozil jsem mu z výletů k moři v pytlích chaluhy (je to původně pobřežní rostlina), přes protesty paní J, že to zasmrádne auto.
Je to později v roce velmi pohledá rostlina, zejména za rosy. Bohužel výhony zde trpěly nájezdy podzemních slimáků, kteří hlavičky vyžírali, ještě, než spatřily světlo světa.

BTW, likvidace záhonu chřestu je záhul pro ženijní četu s přístupem k dynamitu. Propletené provazce, které pak vzdorují i dobře běžícímu kompostu po několik dlouhých let.

Tím nechci nikoho odrazovat – je to žrádelko, zejména v tuto roční dobu, kdy na zahradě nic moc jiného není k mání.

↪ 17 jednorozec: děsíte mě tou (ne)možností likvidace. Nemám žádné v armádě běžně dostupné prostředky.

↪ 19 katka: Jablka i brambory na loupání Pepou mají být přeci nejlépe kulatá/é. Toho u chřestu vážně nedosáhnete.

Chřest jsem dnes večer důkladně potřel oliváčem a dal ho, sevřený v držáku určeném na sardinky a jiné ryby, na gril. Tlusté spodky stonků ke středu grilu, kde je největší žár, hlavičky, alespoň z počátku, na okraj. Držák umožnil snadné a okamžité otáčení celé „várky“.
Rožnil jsem současně flák lososa, používal jsem, na poloviční úvazek, poklici a podkuřoval rozmarýnem.
Vše se náramně povedlo. Chřest měl výbornou chuť, koncentrovanou žárem a citlivě doplněnou kouřem. Byl chřupavější, než vařený, ale vůbec ne tuhý. Ještě dodám, že byl zelené odrůdy a dost tenký, asi jako mužský malíček.

↪ 21 lucianka: no, ale správný kutil si poradí :-D je načase začít uvažovat o výzkumu pěstvání chřestu do kulata ;-D

néé, omlouvám se, vím že to sem nepatří, ale prostě je to takový unikát, že jsem neodolala to sem dát, když se začalo o těch škrabkách :-)

jinak já doporučuji škrabky Tupperware :-)

↪ 23 katka: Verim, ze pan, co propaguje Pepu na videu by spolu se svymi kozenkami zpusob takoveho pestovani vymyslel :)

↪ 22 jednorožec:
Pane J., prosím, ten zelený chřest jste před grilováním loupal, nebo jen odkrájel tvrdé dolní konce?
Dneska jsem se vrátil z Hostína s pěknou zásobičkou chřestu obou barev a Vaše úprava mne zaujala :-)

u nás dnes bylo jarní menu: Špargl zapečený v másle se sýrem, brambor s řeřichou a drobenkový koláč s rebarborou

↪ 27 Kuba: vypadá to skvěle

↪ 26 Bivoj: jen odkrájel tvrdé dolní konce. Chřest normálně neloupu. Přeji zdar.

↪ 30 pan Cuketka: Mam nutkání to taky ogrilovat stěma smrčkama ale ještě sem nesebral ne tento recept dost odvahy…:)

Jednoduchý a chutný recept. Oloupaný a dřevitých konců zbavený chřest do hlubšího pekáčku, velmi jemně posypat práškovým cukrem / pomůže od hořkosti / , několik odkrojků másla, přikrýt alobalem a do trouby na 170 stůpňů cca 35 – 45 minut. Nutno řádně pokrýt alobalem, poklicí. Pak je chřest dušený ve vlasní šťávě a je výborný. Šťávu použít do krémové polévky. Jednoduché a lahoda.

Kuba: to je pecka, zítra se Stihl-kou jdu do lesa!!
V pátek doputovalo 7kg chřestu z Levár, orgie ( a smrad na záchodě) jsou v plném proudu. Zrovna jsem dojedl chřest s rukolou, moc fajn.
Chřest běžně uvařit(malinko), nakrájet každý cca na 4 kousky, lehce osmažit na másle, šup tam sůl, pepř, krapet citronové šťávy, rukolu natrhat na kousky, zašmrdlat do sebe. K tomu bílé víno.( a veku?)…boule za ušima!!!

↪ 32 Antonín: Na chřest poměrně dlouhá tepelná úprava není potom příliš přetaženej…?

↪ 33 mill: Noma je Noma:)) estli se to podaří chci report…Chřest má obrovský plus a to v nenáročnosti a přitom se stoho daj vykouzlit úžasný pochoutky…

Kubo, pokud se po 25 minutách podíváš a bude ok, tak 25 minut. Záleží na tlouštce paliček. Klasickou cestou vařením je doba také cca 30 minut. Dobrou chuť.

Dneska ráno u nás v lese jinovatka!!!!! A zmrzlé durmany, květy magnólie a listy japonských javorů na zahradě. Čert aby to spral! Doufám, že se oteplí dřív, než sežeru chřest ve všech mých oblíbených receptech. Smrčky-nesmrčky, jehličky -nejehličky, v 8 stupních nad nulou se mi grilovat nechce.

Komentáře jsou uzavřeny.