Toskánské fazolky Zolfini

Dovedete si představit, že dáte za obyčejné fazole více než šest stovek za kilo? Alespoň za tolik byly k vidění fazole Zolfini na trzích ve Florencii. Abyste to měli v kontextu, tak když budete chtít, za stejné peníze na tamním trhu koupíte kilo parádního masa na florentinský biftek. Nabízí se otázka — co na těch fazolích vlastně mají?

Podle všeho je krajová odrůda Zolfino v Toskánsku chráněná a cení si ji i místní sdružení Slow Food. Malé světlé fazolky se pěstují v keříčkové formě. Prý jsou poměrně choulostivé a s nízkým výnosem.

Pěstování jsem si zkusil z dovezených fazolek sám. V nádobách na balkóně to sice šlo (alespoň jako dekorace), výnos z volného výsevu byl ale několikrát vyšší (v tomhle jsou babičky nejlepší).

Zolfino vyniká tím, že má velmi tenkou slupku a opravdu jemnou máslovou chuť. Fazole se podávají vařené a jen tak zakápnuté oliváčem třeba k bistecca alla fiorentina. Nevím jestli to byly zrovna ony, ale skutečně jsem to tak ve Florencii viděl hned na několika místech. Kilo krvavého bifteku a k tomu talířek fazolí s olivovým olejem. Hlavně s lehkostí a nešetřit!

Sám jich mám teď asi kilo (majlant!) a připravuji je co nejšetrněji — s namáčením ve vodě a pomalejším táhnutím při nízké teplotě.

Jsou moc dobré, ale šest stovek za kilo? V Toskánsku jsou frajeři a jako čerstvý fazolofil posílám čestné uznání. Ať žijou luxusní fazole!

Mám teď ze zatahování cizích odrůd trochu špatné svědomí, ale už jsem si sehnal odpustek — slezské Becoky! Ty budou příště.

Recepty z čočky a fazolí:

Co si obvykle dáváte ke kilovým krvavým steakům? Znáte Zolfini? Znáte jiné exotické luštěniny? Pojďme naprdět do komentářů! ;)

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

Po víkendu s bretaňskými fazolemi Coco de paimpol se přidávám ke gratulacím všem profíkům přes fazole. Toskánské zatím neznám, ale dle fotek a popisu jsou snad podobné těm francouzským i když spíš cenou těm z Beskyd. Beans made my day (weekend).

>Mám teď ze zatahování cizích odrůd trochu špatné svědomí …

Soudě dle fazolek a suchých lusků není špatné svědomí na místě, navlas stejné fazole pěstuje moje bába na zahradě od nepaměti.

No nevim,nejsou fizule ke stejkum moc tezke? U nas (Washington) se k nim spis podava grilovana zelenina a lehka bramborova kase

h.

↪ 3 Anonymní: For argument's sake, otočme to: Nejsou stejky k fazolím moc těžké?

Kilo krvavého bifteku mě neláká. Po třech, zavlažovaných hodinách v troubě, snad. Spíš bych si ale pochutnal na výsledné šťávě. S fazolkami a bagetou.

↪ 1 Lubo: tak to mě těší :) vypadají trochu podobně. jsou taky s takovou jemnou slupkou a jemnější v chuti? dají se Coco de paimpol koupit u nás nebo je to dovezené z cest?

↪ 2 bibri: jé, no supr, nemám pro ně vaše babička nějaký specifický název?

↪ 3 Anonymní: ↪ 4 jednorožec: ano, je to skutečně trochu těžká kombinace, dal jsem si je tam asi dvakrát — jednou k vepřovému (ve fantastické úpravě „arista“ —to si tady ještě někdy budeme muset uvaři, pečínka plněná česnekem a tlustým svazkem rozmarýnu) a jedno k bist. flor., ale vždy spíše do stolu alespoň pro dva. dá se to v pohodě sníst a zalité oliváčem jsou parádní i samy o sobě!

O fazolkách Zolfini slyším poprvé – a nezní to vůbec špatně! Musím vyzkoušet :-) Jemná máslová chuť zní neodolatelně a ačkoliv jsem ještě nezkusila, dovedu si představit, jak dobře koresponduje právě s biftekem… K tomu my v našich krajích konzumujeme především zeleninu, přelitou občas dle chuti nějakým tím doma vyrobeným sosem :)

↪ 7 Helena: my se zelenými fazolkami, lehce „prásklými“ na olol nebo slanině a troše česneku.

Mě si tyhle http://fava-bean.purzuit.com/ omotaly kolem lusku :) Musí se dlouho namáčet a vařit, šlupku mají naopak celkem dost silnou a chuť výraznou. Měla jsem úplně jednoduchý recept, myslím, že z Egypta, kde si je dávají ke snídani. Vaří se jen tak (možná s římským kmínem ke konci, pochopitelně sůl) a do hotových se zamíchá OO a šťáva z citrónu a navrch se hází hromádky z tenoulince nakrájené červené cibule, rajčat, a různé další zeleniny, možná taky petržel nebo koriandr. Vařím je když mrzne, ono je po nich v bříšku tak pěkně útulno a člověk nemusí do večera myslet na jídlo.

Luxusní jako francouzské haricot tarbais? Nejen co do chuti, ale i do ceny ;-)

↪ 12 Bali: no paráda :) spolu s coco de paimpol do třetice všeho dobrého!

btw mají na ofiko stránkách velmi fajn recepty. všechno takové ultimátní pecky na zimu (http://www.haricot-tarbais.com/…tarbais.html) co bys vybrala? ;)

↪ 11 Ania: mám ve spíži půlkilový pytlík a zatím jsem to s nimi nikdy pořádně nezkoušel :) jdu na ně! jinak souhlas — luštěniny a zima, ideální kombo. všechny ty polívky, míchanice a věci z jednoho hrnce. musím jich ještě pár přidat do zásoby, vařil bych je furt…

Tarbais jsou prý nejlepší na cassoulet. Ale takto lahodné fazolky máme rádi k pečené jehněčí kýtě a pak zbytek (je-li nějaký) s vinaigrette ;-)

No už jsem se lekla, že někdo „od Ostravy“ zapomněl na becoky. ;o) myslím, že nejsou lepší fazole ..
Ale jo, trochu přehaním…

Maeestro, myslím, že jsi naletěl na nějakou turistickou past. Jsem teď v Toskánsku a fazole Zolfino hledám v každém obchodě… První balík, co jsem viděl, byl 500g za 9,50 euro, nějaká „lepší značka“…

Na tržišti Mercato di Sant' Ambrogio se dají sehnat za dvě ceny, jedna je zmíněná 25 euro za kilo, kousek dál 23 za kilo. V Mercato Centrale se dají koupit 500g pytlíky za 9 euro, to mi dělá 18 euro za kilo a nějakých 440 Kč… (i tak samozřejmě pořád dost na fazole). A hodlám ještě pátrat, jestli se nedají sehnat levněji, nebo jestli se nějak liší kvalita…

Celkově je v Mercato Centrale valná většina surovin levnější.

Pro zajímavost, klasické cannelloni jsem viděl za 2 eura kilo, ovšem původ Argentina. Pytlík vedle byl asi za 8 nebo 9 euro a původ Itálie.

↪ 16 Zajoch: Ještě by stálo za to zjistit, kolik v Toskánsku stojí jiné odrůdy fazolí, jen tak pro porovnání. Nevěděla byste?

Oni tu mají většinou z luštěnin tři věci: ceci (cizrna), cannelloni, borlotti. Řazeno podle ceny. Můžu udělat nějaký širší průzkum, ale ne vždycky se dá zjistit, odkud fazole jsou (viz ta Itálie a Argentina v mém předchozím komentáři).

Jedině můžu přidat poznatek, že čerstvé borlotti v luskách tu teď mají kolem 2.50 euro za kilo.

↪ 16 Zajoch: rozdíl 19 a 25 euráčů mě zase tolik neděsí, pro mě to byl jednorázový nákup a vůbec jsme nevěděl o co jde. co jsou zolfini, jsem pořádně zjišťoval až doma nad 200g pytlíkem ;) turistické to samozřejmě být mohlo, je to přeci jen florencie a fazole ani neměly žádný štemplík původu.

tady je pro srovnání víc cen z luštěninového krámku. ten je na ambrogio rozpoznatelný snadno – je to jediný prodavač (energický kníratý pán) s výrazným zájmem o fotbalové dění ve světě (i u nás ;)

http://www.cuketka.cz/…s/kramek.jpg

(viz ten mančaft na fotce!)

Jo, ty ančovičky tam měli v úplně stejné podobě i dneska :)) Akorát ty luštěniny (vzhled,výběr,ceny) mi přijdou horší. Zato jediné místo, kde se dala sehnat slavná baccala (samozřejmě z Norska).

Mám akorát fotku z jiného stánku s fazolemi, kousek dál (snad všechno import): http://img26.imageshack.us/…1020594f.jpg

A tady ještě Zolfino: http://img835.imageshack.us/…1020434d.jpg

V jedné z místních oblastí by měly být ještě hodně speciální fazole Sorana/Sorano, ale marně je hledám.

↪ 11 Ania: měli jsme je včera, čerstvé ze zahrady, bohužel už poslední várka upotřebitelných lusků – na fotce podle toho i vypadají.
http://i52.tinypic.com/t5pwer.jpg

Lusky jejich bratříčků tmavnou a budou na semeno pro příští jaro.

Slupky nejíme. Uvařenou fazoli po domácku nakousneme a obsah vytlačíme do úst. Ve fajnových restauracích vám je oloupou.

↪ 22 Zajoch: ad první fotka, to byl takový ten indický nebo asijský prodejce ne? ;) no vyloženě závidím. děsně se mi líbil ten zelený trh venku, nechci radši ani vidět, co tam teď všechno mají…

Zdravim, nechci se tu schovávat za nestranného pozorovatele, ale udělali jsme s přáíteli takový hezký webík o jídle a co se týče fazolí, docela jich tu máme víc než je zdrávo http://www.toppotraviny.cz/susene/ … osobně to mám jako kovářovic kobyla… zatím jsme doma vařili jen fazolky ze zahrádky (super) a pak ty supermárketové… ale večer po práci chutnají i ty a k dobrému masu super :O)

Slovo webík mi trhá uši a ten google překlad na stránkách taky.

↪ 27 tineli: Dík za opravu, omlouvám se, tohle mi vždycky ujede, nejspíš budu dyslektik.

↪ 5 pan Cuketka: Žádný zvláštní název pro ně nemá, alespoň o něm nevím. Přemýšlel jsem, kde se tam mohly vzít a zjistil jsem, že praděd byl na vojně někde v Itálii. Tak třeba je přivezl odtud :).

Becoky mám nasazené taky, letos vylezly po čtyřmetrovém špagátě až na ořech a jsou dost obsypané. Už sklízím, vypadají luxusně!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)