Burčák

Blbí mají štěstí, nebo alespoň prozatím. Domácí jabčák se konečně fest rozjel. Od vylisování mu to trvalo celé dva týdny, kdy jsem trnul hrůzou co se v moštu namnoží a převládne. Zatím vyhrávají hodní hoši a dívky — kvasinky. Demižón se úplně zakalil a vydává tlumený svit. V plastovém barelu je zase hustá čepice z pěny a bublátko ve víku nepřetržitě odkrkává. Docela se divím, že se jim v těch deseti stupních vůbec chce. Mládí vpřed!

Reklama

Komentáře

krásná fotka. docela by mě zajímalo jak to teď chutná, Blíží se to už cideru nebo spíš moštu?

↪ 1 Siska: teď to chutná jako moravský „vinný“ burčák ;) stále je to hodně sladké, ale už silně perlivé, lehký náznak alkoholu. vůně (klep, klep) čisté a primární ovocité + kvasné. sám jsem zvědav, potýkám se trochu s tím, že si myslím, že to má slabší kyselinu.. tak uvidíme jak se to nakonec vyvrbí

Delší doba kvašení za nízkých teplot = víc buketních látek a vymazlenější chuť. Nepostrkuj to ničím. Držím palce.

Moštovat hodlám příští víkend, pak už mě nic nezastaví..

ja to mam v pivnici asi na 8 stupnoch tiez asi 2. tyzden a praveze sa to nechce nastartovat. asi to na chvilu presunim do tepla…

↪ 5 Anonymní: já přidával dva startéry cca v prvním týdnu — mošt do 1l petky, do tepla, nechat rozjet, očichat, ochutnat, jestli OK, tak přidat zpátky do barelu ;) když bylo pár dní pod 5 stupňů, nechal jsem barel na pár hodin ohřát. po 10 dnech už to velmi nepatrně bublalo, teprve teď to ale jede na plný pytlik.

(byl jsem z toho taky docela nervózní, tak držím palce! :)

↪ 6 pan Cuketka: ja som na rozbeh pridaval vinarske kvasinky rozmiesane v teplom muste zriedenom vodou. v demizone. skusim ten trik s rozbehom v pet flasi. uvidime. kamos ma doniest druhu varku mustu tak dame dalsi pokus.

↪ 2 pan Cuketka: to zní lákavě, úplně mi ukápla slina. letos už všechna naše jablka padla bohužel za vlast do bečky na kvas, ale příští rok budu moštovat dle vašeho návodu. jen nevím jak dosáhnout toho, aby se člověk udržel a nevypil to všechno ve stavu burčení;o)

Ano, samozřejmě stačí přidat ušlechtilé kvasinky a nehrozí, že v kvasícím moštu převládne, co nemá.

↪ 8 Siska: btw v Normandii lisují na cider až nakvašenou drť, jestli máte kvas dobře rozjetý, já bych to klidně zkusil. část slisovat ať je toho aspoň do malého demižónku, pak dokvasit a číhat :)

↪ 7 slafko: no tak esli tam už máte kulturní kvasinky, tak to je hlavně teplota. zkuste ten startér :) popožene to pěkně.

↪ 9 Alenka: zasířit na začátku a inokulovat kupnejma — nuda, šeď. nic pro mě… :)

jako startér se osvědčilo čáknout do toho trochu burčáku :)
jinak moravský „vinný“ (pančovaný) se už vidí málokdy :( já osobně jsem vždy stánky kde burčák „řízli“ jabkama vyhledával, proti „řezání“ cukrovou vodou a podobně paráda :D

Dneska jsem si chtěl otevřít láhev údajně pasterovaného moštu a musím říct, že to kvašení má docela sílu (-;

↪ 13 pan Cuketka: byl to šroubovací uzávěr a otvíral jsem pomalu, takže stačilo opět dovřít, odnést do dřezu a utřít stůl.

↪ 15 Karel: dvě šarže cideru jsou víceméně ready, částečně úspěch, částečně zklamání, děkuji za nakopnutí, sesumíruju to!!! ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)