Čas strávený u stolu není ztraceným časem…

Píšete vy… Z archivu

…pokud jde o stůl v restauraci jako je Osteria Da Clara, jejíž přísloví uvedené v jídelním lístku jsem si vypůjčila do nadpisu tohoto příspěvku. Tento týden uveřejněná páně Cuketkova recenze ve mě vzbudila velký zájem typu „tam musím hned teď vyrazit“, leč během pracovního týdne se mi nedostávalo patřičných časových možností (což bylo ve finále dobře, protože návštěva v Osterii se nedá jen tak rychle odbýt). Rozhodla jsem se tam vyrazit v sobotu na oběd a nakonec vytvořila dvojčlenný hodnotící tým společně s Kubou, kterému tímto děkuji za doprovod a fotodokumentaci.

A já tímto děkuji Cutie za ten báječný nápad mě vzít jako jídelní doprovod. Fotky jsou jen tak z ruky. Termín 12.00, Cutie na minutku přesná, tak to má být, jen směle naši rytíři, jen směle dál a do zbraně…

V Osterii jsme byli v poledne jedinými hosty, později se začala docela dobře zaplňovat. Vzhledem k tomu, že nefungovala tiskárna, bylo polední menu napsáno ručně na jedné stránce. K nahlédnutí nám bylo nabídnuto i menu večerní, z čehož některé položky byly flexibilně k dispozici i v poledne. Z vinného lístku jsem zvolila dvě deci rozlévaného Merlot, který nebyl vůbec špatný. Pro anglicky mluvící návštěvníky bylo pak menu napsáno na tabuli.

Úvodem – byl jsem tam já první host..Jasně, že jsem cvaknul to anglické menu, bylo více na světle. Ale bylo mi už u usednutí vysvětleno proč to tak je a že mi klidně nabídku přečte, v pořádku. Jelikož jsem nekonzument vína, vínem takřka odkojená Cutie si vybrala sama a dobře jí tak :-) Právě protože jsem přišel o minutku dříve, prohodil jsem s obsluhou pár slov, multikonverzace slovenština čeština – doporučeno dnešní tiramisu, že je prý moc dobré! A též jatýrka, ty jsem odmítl, trpěje antijátrovou fóbií ze školní jídelny.

sany0033.jpg

Na úvod nám byl přinesen košíček se dvěma druhy křupavého a rozmarýnem vonícího chleba. Na namáčení chleba pak jedna miska s olivovým olejem a druhá s balsamicem.

Chléb Foccacia rozmarýnový v detailu vyfocený, ale ten tu není..tak příště. Bohužel jsme rychleji jedli než jsem stačil fotit.. Olivový olej byl dobrý, u balzamikového bych měl výhradu, mohl být o chlup lepší.

sany0037.jpgsany0036.jpg

Jako první chod jsme si dali hustou fazolovou polévku, jejímž základem byly bílé fazolové boby, rajčata, troška parmazánu a petrželky. Na tomto místě se sluší rovněž poděkovat dvojici u vedlejšího stolu, jež ochotně zapůjčila své talíře plné polévky k vyfocení poté, co jsme polévku dojedli a zjistili, že ji nemáme vyfocenou :-)

Je to má vina, má vina, má vina..Polévka byla jednoduchá, obsahovala i kousky těstovin, chuťově vyvážená, zasytí.

sany0042.jpg

Dalším chodem v mém případě byly toasty s pomazánkou z drůbežích jatýrek, Kuba si dal pikantní těstovinové mušličky s brokolicí. Toasty byly úžasné – vynikající chuť hutné pomazánky vypíchly příjemně nakyslé kapary. Toasty pak doprovázelo balzamicem ochucených pár listů (jeden salátový lístek mi přišel trošku unavenější, ale to je co se jídla týče jediná postřehnutá nedokonalost).

Mušličky byly na druhé straně rukou napsaného jídelního lístku zřejmě z předchozího nebo předpředchozího nebo..no prostě to tam bylo a byly pikantní s brokolicí, kterou mám rád, jsem si řekl, udělali mi je i mimo nabídku. Al dente do puntíku, jen brokolici bych volil méně upravenou, mám ji raději, když ještě trochu chroupne, jinak ideální i jako hlavní jídlo. Toasty jsem ohodnotil jen minikouskem, kapary zakulatily chuť.

sany0040.jpgsany0041.jpg

Posléze následovala krůtí prsa v rolce s tomatovou omáčkou a zeleninou, kombinace dokonalá jak vzhledově, tak i chuťově. Křehké maso, výborná zelenina (to by jeden nevěřil, jak dobře může chutnat „obyčejná“ mrkev. Od Kuby jsem ochutnala neméně dobrou vepřovou panenku s gorgonzolou.

Od Cutie jsem ochutnal její krůtu, opravu skvěle zvládnutá tomatová omáčka, s kousky česneku a bazalky, jedna z nej omáček co jsem měl na mase letos. K mrkvi nemám výhrady, výborná jednoduchá. Moje vepřová panenka měla na sobě maličko kousky smaženého salátu a česneku v jemně pepřové omáčce z gorgonzoly, za zmínku stojí i povedená barevná kombinace na talíři s hráškem. Brambory mám ale ze zahrádky chuťově lepší. (abych se taky pochválil..už zase..)

sany0044.jpg
sany0043.jpg

Po třetím chodu jsem si nebyla jista, zda zvládnu ještě dezert (gauč u vchodu byl lákavým místem na krátký odpočinek a vytrávení), ale poté, co jsem zpozorovala k vedlejšímu stolu nesené tiramisu, šla jsem do toho. Zvolila jsem „lehčí“ variantu – jahodovo-banánovou pěnu s piškoty, která se příjemně rozplývala na jazyku. Kubovo tiramisu bylo rovněž moc dobré.

Pravdou je, že na nás dolehla jídloúnava..po tom předkrmu chlebem v olivovém oleji, paštice, těstovinách atd a též jak jsme si ochutnávali jídlo navzájem, začli jsme mít malinko plno..nicméně dobrá vůle zvítězila nad lží a přejedením. Tiramisu bylo dobré, krém zasloužil jedničku, polevu kávou bych volil jiný druh, ale celkově velmi příjemné. Pěna od Cutie mi chutnala taky, opravdu vhodně zvolený lehký dezert.

sany0063.jpg
sany0062.jpg

Po bouřlivé diskusi, která následovala po Cuketkově a spol. espresso maratónu Prahou jsem nemohla opominout objednat si kávu (espresso piccolo). Musím podotknout, že nejsem rozhodně žádný expert (ani rádoby expert :-)), nicméně přinesené piccolo mi přišlo subjektivně chuťově v pořádku.

Po hesle „nepij kafe, moc ti to blafe“ jsem zůstal u Mattoni..(..a byla). Ale vyfotil jsem to. Já spíš čokoládu, ale to je asi jako s kávou, musí se to umět.

sany0064.jpg

Co se obsluhy týče, byla příjemná, snaživá, nedělala chyby, na závěr poděkovala za návštěvu a evidentně měla radost z mého zájmu o vizitky a letáčky restaurace. Mimochodem, vzhledem ke svojí pracovní deformaci musím pochválit jednoduché, ale pěkné logo :-)

Co říct závěrem? Přeji Osterii mnoho stejně spokojených hostů, jako jsem byla dnes já a Praze více takových restaurací, které mají takto nastavené priority – výborná jídla připravená z čerstvých surovin v cenových relacích, které reálně odpovídají kvalitě.

Z mé strany byla obsluha v pořádku, ke konci již i přibíhala na pouhé mé zvednutí obočí a široký úsměv, mimo zápis tam přišli i nějací, dle přízvuku, Italové, evidentně jim tam chutnalo. Kuchař by však zasloužil lepší „zástěru a triko“, působilo to spíše jako vesnická grilovačka než jako restaurace, ale všeho dočasu. Jak se říká, pokroku se nebojíme a stále je co zlepšovat, zde jen v kompaktnosti – různé druhy židlí u stejného stolu atd. Souhlasím s Cutie, jídla opravdu výborná, kuchař prý trávil cca 4 roky v Itálii, kvituji s povděkem, že nám nebyla přinesena česneková pasta s tvrdým chlebem na úvod jako ve většině pizerii  – otupí to spolehlivě i zbytek chuťových pohárků. Jistě se vrátím, vizitky předány mým přátelům, aby taky zašli.

Určitě se tam brzy vrátím.

Lépe bych to ani já nenapsal :-) Děkuji Cutie!

sany0057.jpg

Reklama

Komentáře

Díky za zprávu i fotky, týme. Já musím jenom doplnit, že v neděli má tenhle zázrak zavřeno. Zjistili jsme to ovšem, až když jsme na místě samém cloumali zavřenými dveřmi :-(. Tak to zase – jako obvykle – jistila bohnická Potrefená husa.

Bezvadná reportáž, díky za ní ! ! ! A u půjčené polévky jsem se fakt zasmála…

Hezké počtení, dobré fotky.
Zajímavý formát, On a Ona. To by šlo rozvinout podle vzoru Good Cop – Bad Cop, atp…
Přeji hodně zdaru!

  1. V sobotu to tam bylo ideální.
  2. Děkuji dodatečně ;-) Sanyo závěrka prostě nezávěrkovala.
  3. Byl jsem jen doprovod, akci vymyslela Cutie jako Velký šéf ;-)
  1. Dobré vědět, že mají v neděli zavřeno! Doufám, že vás to přesto neodradilo a zavítáte tam jindy.
  2. Dvojici, co zapůjčila polévku, to také pobavilo a dokonce nám nabízela i další chody k fotografování, kdyby byla potřeba :-)
  3. Díky! Teď ještě určit, kdo bude ten zlej a kdo hodnej :-)

Bravo.Nechcete psat do Reflexu misto Macka? Ten jeho posledni „clanek“ byl opravdu otres :).

ooooo:))) vzdavam hold dvojici autoru:))) bleskova reakce na cuketkuv clanek a jeste rychlejsi akce ve forme recenze:))) mohu jen tise zavidet, cely vikend jsem pracovala:( fuj:( co to balzamico s foccaciou, jak ti chutnalo, cutie? pochopila jsem ze kuba uz se vyjadril…:)

6. Díky, to je milé! Poslední Mackův článek jsem nečetla, ale vyhledám:-)
7. Ó, děkujeme :-)! Recenzi bylo potřeba sepsat rychle, dokud to měl člověk ještě čerstvě v hlavě :-) Ad chléb: oba druhy byly moc dobré jak s balzamicem, tak olivovým olejem…plus ještě ty křupavé krystalky soli a aromatický rozmarýn…mňam..:-)

já se přidávám k pochválám, skvělé :)

Na tomto místě se sluší rovněž poděkovat dvojici u vedlejšího stolu, jež ochotně zapůjčila své talíře plné polévky k vyfocení poté, co jsme polévku dojedli a zjistili, že ji nemáme vyfocenou :-)

jste drsoni, odendávám se ze země, po dlouhém záchvatu smíchu :)))

to by jeden nevěřil, jak dobře může chutnat „obyčejná“ mrkev“

jj, právě vás zasáhla mrkev da clara! :)

Moje vepřová panenka měla na sobě maličko kousky smaženého salátu 

nebyla to čekanka?

ad kuchařovo tričko a různé židle:

naopka! já sjem pro aby to ladili ještě víc směrem dolů, každý stů a židle jiná, příbory z bazaru, ubrusy buď papírové najedno použití nebo voskované :) trošku rozházet pořadí stolků a nahodt tam víc lahví vína mezi lidi :)))

Ty mušličky jsou (moje) Orecchiette, zakusil jsem je asi dva dny před Vámi. Ovšem ty moje (na rozdíl od vašich) plavaly v oleji, což by s leckterým žlučníkářem hnulo. Chleby jsou zřejmě jen v sobotu, ve všední den jsem je nedostal, a čekal jsem tak dlouho, že bych sežral dvě obvyklé porce… ale sloh (i pravopis) a fotky za jedna!!! Co takhle udělat si vlastní blog ???

Sklenicka:

Oil must flow ooooon! Oooon! :)))

my jinudy chlebik dostali ale zas nas nechali bez oleje a a.b. :)

7.: YES, ale přišlo mi, jak je vystaveno na světle, že tomu moc neprospívá, chuťově méně výrazný – ale je hodně druhů, to je jasné.

8.: ty mlsale blonďatý ;-)

9.: čekanka ne, salát, takový ten kadeřavý, jméno z hlavy nevím,
u kuchaře je třeba zlepšení, nejsme módní policie ale..my tam byli kvůli jídlu a né za ním. Židle, pokud jich se sudý počet, dal bych je k jednomu stolu a ještě je odlišil – modrožidlový stůl, černoožidlový stůl, stůl se židlemi bez nohou a tak..:))

10. Nebyli v nabídce toho dne, ale já si o ně řekl..když jsem je našel na nějakém starším poledním menu ;-)

11. Všude platí univerzální heslo: nezeptáš-nemáš

Ahoj, je to moc pěkné, po smršti z kafe maratonu velmi příjemná změna v diskusi.
Děkuju!! :-))
Moc pěkně jste to rozpitvali – až do posledního šroubku – tohle jsou ty impulsy, kterým má člověk naslouchat, pokud chce růst a jít kupředu. S dodávkami speciálního pečiva jsou u nás potíže, pokud má být dobré a čerstvé, oni to určitě vychytají. Totiž, pokud není restaurace i s pizzerií, pak je obvykle závislá buď na dodavatelích, kterých v tomto směru není moc, nebo na mrazáku a troubě – a za sebe tedy raději volím ty dodavatele…

10: Co takhle udělat si vlastní blog ???
Oh no!!! Not another one!
Už takhle zanedbávám mnohé povinnosti klikáním z blogu na blog.

Pořekadlo Time Is Money jsem už sice dávno hodil za hlavu jako úplnou pitomost (neb Money Is Not Time, nelze koupit zpět uprchlé chvíle, např mládí), ale stále mám nevyhnutelnou potřebu si občas vydělat pár sou na žvanec. :-))

Jednorožec: Ještě pracujete? Myslela jsem, že už hlavně zahradničíte a chodíte ven s pejskama ;-).

Mě by tedy zajímala ta mrkev…
Byla připravena na slano či spíše na sladkokyselo? Kořeněná? Bylo by možno trošku popsat tu vyjímečnou chuť?
Zrovna tak by mě zajímala ta „pikantnost“ mušliček. Trošku konkrétněji, ať mohu ochutnat alespoň představu :-)
Děkuji.

16: Jestli mohu – ta moje (ve čtvrtek večer) byla naprosto, totálně a úplně _mrkvová_. Asi vám to moc nepomůže, ale líp to nepopíšu – určitě byla trochu osolená, ale žádnou jinou chuť jsem nezaznamenal…

Mandarinka:

si dovolím zamrkvovat, protože jsme ji tam měl ve třech různých dnech, pokaždé jinjak – jednou skvěle kouřvě ogrilovanou, podruhé s bílým vínem, potřetí oglazovanou pravděpodobně jen na másle. vždy skvělá :)

15: Majore, hlavně si to šněruji od blogu k blogu, mlsám a kibicuji!
Zbytek času pak, zdá se, trávím u plotny.
Zahradničení bude až přestane sněžit. :-)

19:btw …prý máte v Británii sněhovou nadílku?:-)

ad Cuketka: to mrkvování zní úžasně! Obzvlášť pak to kouřové ogrilování… chuť jest představena, ó díky :-))

skvělé, toto se dá číst jen při obědě … středeční oběd v u Clary mě nemine! Už jen kvůli té tajemné mrkvi, miluju ji, straším lidi svýma oranžovýma rukama ;) Půjdu je dokrmit ;) Díky za skvělý report!

Jdu se nekulturně najíst u pracovního stolu a odpovídat na komentáře (jinak než u jídla se to nedá:-)

9: Tu polévku jsme prostě museli taky zdokumentovat…alespoň jsme přispěli k všeobecnému veselí v restauraci a následně i zde:-)
10, 14: Možná časem nějaký blog přibude ;-)
13:Co se pečiva týče, zeptám se příště, odkud jej mají.
16: Ta moje mrkev chutnala po nějakém „uzeném“ masovém vývaru, fakt lahůdka. Mušličky určitě popíše Kuba, ochutnala jsem jen maličko.
22: Určitě vyražte, jsem zvědavá, jak vám bude chutnat!

Nikdy více.
Skupina více lidí, francouzsky hovořící. Servirka drza, asi spriznena s provozovatelem (také neotesancem), připomínky řešila – podle jejího názoru nejspíš asertivne – velmi drze. Např. na dotaz, zda mají nějaké francouzské víno, reagovala slovy, co si to vůbec dovolují, ptát se na fr. víno v italské restauraci. Plus nevhodné narážky, ze se u stolu mluvi francouzsky. Výhrad bylo více, ale vrcholem byla sms druhý den od provozovatele. Prý není zvědavý na bandu blbych Francouzů ve své „výborné“ italské restauraci, která si ani nedá vino (byli zde ridici). Tomuto panovi přeji, aby zkrachoval.

Nedá mi to než reagovat na poslední příspěvek. Do Osterie chodíme velmi rádi, byli jsme tam už nejméně 7×. Nikdy jsme se nesetkali s drzou obsluhou, vždy byli milí a úslužní. Líbí se mi prostředí, že je to malé a každá židle je jiná – to je mi fuk, chodím sem kvůli jídlu, které je vždy výborné. Ano, také se mi jednou stalo, že mi donesli něco jiného, ale i to bylo moc dobré, tak mi to nevadilo. Jídla popsaná na tabuli mě baví a hlavně se vždy těším, co nám dneska uvařili. Nejvíc milujeme jejich předkrmy a ten famózní chleba, podávaný s olejem a rozmarýnem. Takže panu majiteli naopak přeju, aby se tam lidé rádi vraceli a dobře se mu dařilo. Protože ta láska k vaření je tady vidět.

Komentáře jsou uzavřeny.