Jak se poráží BioHovězí?

Pod článkem o potravinářském veletrhu Salima 2006 padl dotaz (díky Dášo) na to, jak se asi poráží hovězí v bio kvalitě. Zajímalo mě to taky a tak jsem napsal přímý dotaz přes stránky www.biohovezi.cz, zhruba po týdnu jsem měl v mailu uspokojivou odpověď ;)

Odpověď na můj dotaz ohledně podmínek na jatkách a průběhu porážky mi zodpovědel pan Petr Krogman z firmy Biopark s.r.o.:

Na našich biojatkách je přístup ke zvířatům přísně individuální. Spoustu
věcí vyplývá ze zákona o EZ, zbytek jsou naše vnitřní pravidla.

Zvířata jsou do poslední chvíle ve svém přirozeném prostředí = ve stáji.
Těsně před porážkou jsou jednotlivě vpouštěna do jatek. To je možné díky
tomu, že jatky jsou součástí biofarmy. Nepřichází proto v úvahu zdlouhavé a
stresující přepravy dobytka, kdy se na kamionech vozí po celé republice.

Dále zdůrazňuji, že do porážecího prostoru vstupuje pouze jeden kus. To je
obrovský rozdíl vůči běžým jatkám, kde dobytek stojí ve frontě a pozoruje
co se děje před ním. Na biojatkách je dle zákona o ekologickém zemědělství
zakázáno používat elektrické popoháněče (biče) a kvůli minimalizaci stresu
naše obsluha jatek nepoužívá ani tyče apod.

Na porážce jsou zvířata omračovaná jateckou srážečkou a po dokonalém
omráčení jsou vykrvována a následně probíhá opracování. Minimalizace stresu
se projevuje v lepsí údržnosti (trvanlivosti) masa.

Nevím jak vás, ale mně tahle odpověď potěšila. Jen mě mrzí, že to takhle nevypadá i na obyčejných jatkách. Já osobně jsem v poslední době začal posouvat nákupní stereotyp ve prospěch biohovězího a zatím jsem velmi příjemně překvapen. Obzvláště měkkost a chuť masa opravdu stojí za tu vyšší cenu. Vysoká cena je dobrá i v tom, že sama reguluje vaši spotřebu masa jako takového (stylem jíme méně, ale kvalitněji ;)

P.S. mimo misku: můžete mi někdo prosím prozradit, kde byl v tisku odkaz na cuketku? od pondělka mně tady chodí o stovku lidí víc než je průměr, a jsme z toho cuketka zmatená (ale spokojená ;)

Reklama

Komentáře

tak ted jsem se na to mrkla a myslim, ze v tomhle reflexu ne, ze v tom minulem… ale vim, ze v reflexu to bylo ;-) jsem ztoho jaksi zmatena…

jj druni v refelxu jsem byl nějak v předminulým čísle, ale teď v pondělí to muselo být ještě v něčem, ale v čem, čert ví ;)

Ježišikriste, fakt se mi udělalo zle:-( Stejně si myslím, že je svět hrozně blbě nastavenej. Najíst se za cenu utrpení jiného tvora se mi příčí. ňekněme, že výše popsaný způsob porážky je o něco lepší než běžný(otázka je nakolik je to v praxi pravda), ale stejně je to hrůza. Vždyť i zvířata mají instinkt a jít na porážku a nemoci se bránit, nemoci ani zabojovat, a hlavně odejít ze života z důvodu výkrmu lidí, prostě je to strašné. A to všechno jen proto, že si lidi myslej, že musej, promiňte mi ten výraz „žrát“ a pokud možno denně, maso. Jasně, jsem přecitlivělá, je mi nanic i z nákupu vajec, když si představím utrpení těch slepic, namačkaných v klecích (a že většina vajec se prodává hlavně pod označením 3 jako klecová produkce). No co, vždycky se dá říct, že jsou to blbá, nemyslící stvoření…ale to je právě to, co si nemyslím a nevěřím tomu.
Sorry, nechala jsem se unést, já vím, že to myslíte dobře, pane Cuketko, děkuji za osvětu, ale jsem skeptik co se této oblasti týče.

Pohledy na konzumaci průmyslově zpracovaného masa jsou různé. Díky moc za tvůj otevřený příspěvek Dášo!

Já kdybych si měl vybrat, upřednostnil bych porážku metodou one-to-one, tj. jeden řezník-jedno zvíře + excelentní chov v naprosto dokonalých podmínkách + vysoká cena masa. Tak bych si maso dopřával jednou za čas, s vědomím vysoké kvality a perfektních podmínek pro zvířata (čemuž se biohovezi.cz pomalu blíží)

Na konec ocituji odstaveček z knížky, kterou zrovna čtu – Nesmrtelnost od Milana Kundery. Tam jedna postava (Paul) prohlásila při pohledu na rozvektlou louku (strana 218):

„Louka je jediné pole utrpení. Každou vteřinu v té krásné zeleni nějaký tvor umírá, mravenci zvolna požírají živé žížaly, ptáci ve výškách číhají, kdy uvidí lasičku nebo myš. Vidíš tu černou kočku, jak stojí nepohnutá v trávě? ta jenom čeká, až se jí naskytne příležitost zabít. Protiví se mi ta naivní úcta k přírodě. Myslíš si, že laň zažívá v tlamě tygra menší hrůzu, než bys zažívala ty? Lidé si vymyslili, že zvíře nemá stejnou schopnost utrpení jako člověk, protože jinak by nemohli snést vědomí, že jsou obklopeni přírodou, která je hrůza a nic jiného než hrůza“

Tohle mi mluví z duše. Prostě je těžké se s tím smířit. A chápu lidi, kteří utíkají k vegetariánství.

Ale kdybychom to vzali do důsledku, tak ani vegetariánství nejde po podstatě věci. Tenhle způsob stravování je také silně závislý na průmyslovém zpracování zdrojů naší planety. Transport z exotických zemí, balení, prodej, umělé šlechtění, devastace ekosystémů zvyšováním plochy ornice atd. To všechno působí v konečném důsledku nemenší míru utrpení jiným bytostem (nejen lidským), akorát přeneseně – hůře si to dovedeme představit a uvědomit.

Ono totiž i za tím jedním nevinným banánem na snídani, leží sposta čmoudu, zničené půdy a zničených životů. Ale to už někteří, raději nechtějí vidět….

Jenže ta zvěř zabíjí za účelem nasycení se, hladu, neplýtvá tak jako my, nezabíjí „ve velkém“. Zajímalo by mě, kolik zvířat je zabito zbytečně, jejich maso neskončína talíři, ale v odpadu, protože se neprodá. Jinak vše tebou výše uvedené si velmi dobře uvědomuji, proto říkám, že je zdejší svět špatně nastaven, vím, že není cesty zpět, pouze k záhubě – nejspíš. (nejsem žádná sektářka, jsem jen nejspíš málo optimistická). Všechno je v lidech. A ti jsou stále víc a víc sobečtější a lhostejnější, po nás potopa:-(
Stačí se jen projít kousek u nás u sídliště, v tom kousku přírody si klidně někdo vezme na svědomí, že odhodí starou ledničku, pvc pytle s odpadky, zasype trávu sutí ze stavby,…Vsadím se, že doma bude mít nejspíš naklizeno, takový „dobytek“, ale co bude s tím kouskem přírody, to ho nezajímá, ten není „jeho“. Fakt hrůza, co je to s lidmi. A přitom stav krajiny působí na duši člověka, když žijeme v takovém prostředí, ono se to někde negativně projeví, proč asi vzrůstá počet psychických onemocnění, poruch atd.?Omlouvám se, už s tím nebudu otravovat, na tyhle stránky to nepatří.

Tak v té první části s tebou Dášo nesouhlasím, ta naše zvěř (člověk) také zabíjí pro hlad. A masem se troufám si tvrdit absolutně neplýtvá!

Masný průmysl dokáže každý poražený kus bezezbytkově zpracovat. Výběrové maso jde na prodej, mechanicky oddělené zbytky od kostí do pašti a salámů + měkké části jako jsou chrupavky a kůže. Kosti jdou do krmiv jako masokostní moučka. Z jednoho kusu nezbyde ani ten chlup!

To jest: do koše se vyhodí MINIMUM masa ze zvířat (už jen ta část, kterou vidíš na regálech je celkově menšina z toho co zvíře vyprodukovalo). Navíc každý obchodník si pohlídá aby nebyl ztrátový(=vyhazoval maso), to mi věř.

Ad druhá část. Co dodat? ;) Podle mně svět není nastaven, kdo by ho taky nastavil? My lidé? No nebyl bych domýšlivý… Svět takový prostě je. Není to jen o jídle máš pravdu, že je to o všem co nás obklopuje. Já osobně jsem v globálu taky pesimista, ale u mně samotného jako jedince (=cuketky) mně nic nebrání chovat se podle svého přesvědčení (tj. ne jako hovado) a v tomhle ohledu jsem optimista. Tj. nikdo tě přece nenutí rezignovat. V osobním životě se můžeš na 100% chovat tak, jako bys něco dokázala sama změnit ;) Můžeš tomu dokonce i věřit ;)

Tahle diskuze sem klidně patří, Cuketka není vyhraněně o jídle, ale také o životním stylu a o tom co nás obklopuje ;) Takže pokud máte co říct, nebo si tu chcete jen otvírat hubu – je to vaše! ;) Já jsem za každý příspěvek rád!

ja som prisiel z labuznika. a asi aj kopa dalsich. niekto dal na Teba linku a potom si nieco pisal aj sam.
u nas neviem o inom foodblogu – okrem par veci na labuznikovi, takze parada a pokracuj.

Sim díky. Odkazy, které jdou z netu vidím ve statistikách. Nevidím jen to, když někdo naťuká adresu rovnou do prohlížeče a právě těchto lidí mi v pondělí přibylo. Většinou to jde právě z tisku. Podobně to bylo i předminulý týden s Reflexem ;)

Jinak, jak už jsem psal, na Slovensku jsou pěkné posty o jídle na blog.sme.sk v sekci Jedlo ;) Doporučuji!

Biozmědělce je třeba podporovat. Dobrý článek! :)
Nesere mneí to, že jedí lidé maso, ale ten přístup ke zvířatům ve velkochovech. V našich podmínkách bohatého státu, kde cca nikdo nehladoví, je takový přístup totálním humusem.

Dík za podporu, jaá jsem tenhle článek totiž takhle myslel – podpořit ten správný směr. A já si myslím že biohovězí.cz je ten správný směr ;)

PŘÍSPĚVEK SMAZÁN ADMINISTRÁTOREM

Neadresné a hanlivé žvásty na serveru cuketka.cz nejsou tolerovány

12:
Pokud to na některé ekofarmě opravdu takto vypadá, tak doporučuji o tom přestat plácat na internetu a napsat to tam, kde maj nad ekofarmama dohlížet. Mizivé hnojení je na ekofarmě v pořádku, dokonce je to povinnost, ale aby zvířata byla hlady, to rozhodně v pořádku není. (A jsou na to poměrně přísné normy, jak velká rozloha pastviny musí připadat na každou krávu či býčka.) Osobně jsem byl na třech ekofarmách a ani na jedné z nich jsem nic takového neviděl, naopak na všech třech měla zvířata podstatně lepší životní podmínky, než na běžném statku. Takže pokud to někde opravdu funguje popisovaným způsobem (nevím, jestli tomu mám věřit, taky to může být psáno veganem, který chce jen šířit své přesvědčení), tak je opravdu potřeba tam poslat kompetentní orgány, které mohou farmě buď odebrat bio certifikaci, nebo pokud jsou životní podmínky zvířat opravdu tak strašné farmu zavřít úplně a zvířata převézt někam, kde jim bude lépe.

Kytka: tak tak, pravda ceske ekofarmy zkouknute nemam, ale co jsem videla jinde, tak vsude same vesele kravy :) Pokud to nekde funguje, jak zminuje aja, je treba s tim neco delat! Ajo, bezte a normalne je prasknete, my ostatni si prozatim budeme kupovat maso od osvedcenych chovatelu…

Skoro bych souhlasila s Kytkou, že se jedná o sebepropagaci tzv. milovníků zvířat. Farem, které mají u nás certifikaci na biohovězí, je málo, návštěvy veterinářů a státních kontrol jsou tam na denním pořádku (biofarmy dostávají státní dotace). Každé zvíře je pečlivě sledováno od narození až do smrti, všimněte si značení na každém balíčku zakoupeného masa. Sorry, milá ájo, ale takové obvinění je pouze plácnutí do vody:-(

hladová a vyhublá zvířata
by asi žádnému chovateli moc zisku nepřinesli!
Přidávám se k pochybovačům přesnosti článku č.12.

Krom toho mám přátele, kteří zde v UK chovají Bio způsobem vzácná plemena krav a ovcí. Svá zvířata (nyní vůbec nepřeháním) milují.
Že nemohou držet všechny býčky a beránky, kteří se jim narodí je prostě realita – a výhoda pro nás občasné masožravce!

No jasne. At aja napise, ktera to je farma, at to vsichni vime. Jinak jsem pro minimalni konzumaci masa a uzenin. V dnesni dobe, kdyz si kazdy muze najit spoustu informaci, co je zdrave a co ne, tak jist cervene maso je uplne zbytecne, i to bio, a i kdyby sebelepe chutnalo.

Pokud si mila aja za svym tvrzenim stoji, tak by KOMPETENTI INSTITUCE proste informovat mela. Chtela bych verit, ze to bylo jen takove placnuti do vody, ale jeden nikdy nevi…

19: …V dnesni dobe, kdyz si kazdy muze najit spoustu informaci, co je zdrave a co ne, tak jist cervene maso je uplne zbytecne, i to bio, a i kdyby sebelepe chutnalo.
S timto vyrokem nesouhlasim, je otazkou volby kazdeho cloveka, zda jist maso bude ci ne, stejne tak, jestli si zvoli bio nebo masovou produkci. Bio nejim proto, ze lepe chutna, ale jde o celkovy pristup k zemedelske produkci jako takove.

Tak to je jasny Schnytliku, ze je to otazka volby a je na kazdem, jakou volbu zvoli. Bohuzel lide jsou malo informovani a kdyz uz se rozhodnou maso jist, tak ho jednak ji az moc, nebo v nevhodne uprave, ci v naprosto nevhodne kombinaci, a to je prave skoda, vzhledem k informacim, ktere vsude jsou. Jak jinak si vysvetlit, ze je vsude v nabidce tolik masa ? V jidelnach, restauracich atd. Bezmase jidlo umi dobre uvarit maloktera restaurace. A navic je jich zoufale malo.

22: jak si jinak vysvetlit, ze je vsude v nabidce tolik masa? Maso je pomerne tradicni zalezitosti v ceskych luzich a hajich, spolecnost je zvykla a restaurace/jidelny v podstate naplnuji ocekavani vetsiny svych stravniku. Nedokazu posoudit, jake jsou moznosti bezmaseho stravovani v cechach v soucasnosti, ale podle toho, co ctu tady u pana C se mi to nezda byt tak tragicke, alespon v Praze.

Tradicni toprave moc neni. Cetla jsem nejake knihy o tom, jak se u nas stravovalo ve stredoveku a i v jinych dobach, pujcila jsme si ty knizky v knihovne. No a prave ze maso bylo vysadou hodne bohatych lidi. Obycejni lide jedli skromne. Nevim, co se stalo, ze se to vyvinulo timto smerem. Take jsme z Prahy a nabidka pro masare je obrovska, pro nemasare opravdu skroumnoucka. A pro ty, co nejedi nic zivocistneho uplne miziva.

24: tak toho jsem se bala, ze na mne prijdes se stredovekem… Tak do podrobna informovana nejsem, jake to byly knihy? A dnes obycejni lide(nebyla by definice?) jedi neskromne jen proto, ze jedi maso? Ad restaurace pro vegany, matne si vzpominam, ze mne kolegyne kdysi zatahly do restaurace, spis jidelny, nekde kolem staromaku, presne fakt nevim, je to davno, a tam clovek nenarazil vubec na nic zivocisneho puvodu a cenove to bylo za 80kc stravenku, snad vcetne piti. A co treba indicke a pakistanske restaurace? Tam by nemusel byt tak velky problem ani pro vegana, myslim…

Ve středověku se lidé mimo jiné vlivem chudé stravy dožívali 40 let:-( Sice jedli hodně obilovin, ale čerstvá zelenina v jejich stravě chyběla. Ve stravě dnešních lidí a zejména dětí má kvalitní maso (libové hovězí, ryby) nezastupitelnou úlohu coby nejlepší zdroj bílkovin. Pokud se člověk pravidelně hýbe, je konzumace masa v rozumné míře bez následků.

Lucko, mluvis mi z duse :) ja jsem tu umrtnost tady nechtela moc pitvat :( Myslim, ze maso, ryby i vejce do jidelnicku patri. Radeji jist v rozumne mire vse, nez neco vynechat a pak to doplnovat jinymi, prevazne chemickymi, prostredky. Mimochodem, pokud vim, vegetariany tolik opevovana soja, nebyla soucasti bezne stravy obycejneho ceskeho cloveka. Tak proc by ji mel jist dnes, kdyz k ni se nevaze tradice delsi nez rekneme 20 let? Ale to uz je hodne mimo misu…

Vsak prave jde o ten pohyb, vetsina z nas pracuje v kancelari. No ja to hodnotim podle toho, co vidim ze jedi lide okolo me a co nakupuji. Takze pokud si clovek da jednou tydne bile maso z biochovu, tak to se asi da zvladnout, ale prave ze tohle malokdo dodrzuje. A tech bilkovin maji lide podle me nadbytek, zase- co tak pozoruju kolem sebe. Asi na to ma spousta odborniku i jiny nazor, ja spis ctu, ze lepsi zdroj bilkovin je v rostlinne risi. A take jsem spise zastancem domaci a sezonni produkce, to je jasny. A co je to ta rozumna mira, prave ze kazdy to vidi uplne jinak. Podle me napriklad je rozumna mira jednou do tydne trosicku zivocistneho, nekdy jen jednou za mesic, ridim se intuici. Ja sama jim sem tam kozi syr a kupuji zasadne z malych ceskych farem, nez v supermarketu od velkych firem.

No a ta umrtnost ve stredoveku, to bych sem vubec netahala, to nema s tim tematem nic spolecneho. Byla velice spatna hygiena, valky, hladomory, epidemie nejruznejsich nemoci, to se vubec s podminkami v dnesni stredni Evrope neda srovnavat !

Mila anonymni, nebylo by lepsi resit tento problem treba ve foru? at neobtezujeme ostatni, zalozime si diskuzni krouzek na tema maso ano ci ne a tam to poradne prodrbem, ju?

coz to je fakt… i kdyz to k tematu trochu tomu patri. Ja si treba myslim, ze je v pohode, kdyz lide na venkove drzi tu tradici mit par vlastnich slipek, par kraliku i tu kravicku. Aspon vedi, cim to krmi a co pak konzumuji. I kdyz uprimne, asi bych se porazky neucastnila a asi bych nebyla schopna to zvire zabit, to ne. A take si myslim, kdyby lide nekupovali tolik masa a davali prednost drahemu bio masu, a tim padem to kupovali jen jednou tydne napriklad, tak by snad ty velkochovy museli konecne zkrachovat, ne ? Protoze ta velkovyroba masa,mleka, vajec atd. me mrzi nejvic.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)