2. Espresso marathon – v Brně

Je to chorobná zvědavost. Ničím jiným si totiž nedovedu vysvětlit motivaci, která by ospravedlnila druhé kolo espresso marathonu – tentokrát v Brně! Cestovat tam a zpět na otočku, utratit za kafe 1200,– Kč a vypít více než malé množství špatné kávy…

Z účastníků prvního kola jsem zůstal já a Jarda Tuček. V Brně se k nám připojila něžná posila – ChilliJulie ;) Všichni jsme samozvaní experti a rychlokvašky.

Naše cíle i metody zůstaly stejné – ochutnat kávu v Brněnských kavárnách a udělat mezi nimi srovnání. Pokud jste nečetli první díl, udělejte to hned. Je v něm podrobné vysvětlení hodnocení. V krátkosti připomenu, že jsme hodnotili vždy dva nápoje – espresso a cappuccino.

Zajímalo nás čistě technické provedení a to jestli odpovídají standardu. I když jsme při srovnávání museli používat naše smysly, v žádném případě nešlo o to jestli káva odpovídá našim subjektivním preferencím. Zjednodušeně lze říct, že nás zajímalo čistě to, zda-li nápoje přinesené na stůl lze považovat za espresso a cappuccino.

Na ploužení po Brně jsme měli skoro celý den. Každé kavárně jsme dali náležitý čas a až do momentu přinesení objednávky jsme se pokoušeli být nenápadní. Z domu donesené lžičky na ochutnávání poztráceli členové týmu v první hodině. Poté jsme si je lízali navzájem. Stejně tak vzájemně jsme si zatlačovali kofeinem vytlačené bulvy. Pokud budete mít někdy chuť zopakovat si něco podobného, vězte, že kritická hranice je cca 10 podniků. Dál už to nejde.

Jak to dopadlo? Podívejte se do tabulky kaváren seřazených podle celkového hodnocení (max. 108 bodů). Vítězem je kavárna Pellini Top, kde připravili i nejlepší espresso. „Nejlepší“ cappuccino se povedlo v Café 04. I tam ale nebylo o co stát. Na pitelné espresso nebo cappuccino jsme narazili asi jen ve 3 – 4 podnicích.

Podnik Celk. Esp. Cap. Cena E. Cena C.
Pellini Top, Jakubské n. 73 47 21 31,– 38,–
Rendez-vous, Moravské n. 67 43 21 32,– 39,–
Spolek 65 39 20 28,– 36,–
Café Steiner, Gorkého 50 30 15 29,– 34,–
Café 04, Veveří 39 12 25 30,– 37,–
Café Vergnano 32 20 7 34,– 40,–
Etno Café, Kobližná 30 18 9 29,– 36,–
Café Blau, Běhounská 28 23 2 35,– 33,–
Italia Bar, Zámečnická 26 15 8 35,– 35,–
Onyx 15 5 5 42,– 50,–
Blended 14 0 9 38,– 45,–

Poznámka č.1: Nula u hodnocení espressa kavárny Blended vznikla tím, že obsluha nebyla schopna realizovat objednávku (nadvakrát přesně specifikovanou, bez mléka i velikostí, při minimálním provozu) a přinesla nehodnotitelný hybrid lunga s mlékem). Vůči ostatním podnikům, kde objednávky realizovat zvládali, nám přišlo fér, nedávat druhý pokus.

Poznámka č.2: Možná jste v žebříčku marně hledali kavárnu Alfa. Návštěvu jsme tam sice provedli, zároveň ale také o nás věděli dopředu a proto jsme je z „oficiálního“ žebříčku vyřadili. Za espresso by jinak dostali 38 bodů a za cappuccino 34. Celkem s 77 body by to stačilo na vítězství.

Poznámka č.3: Koncept kavárny je v hodnocení zredukován do pouhých šesti bodů. Proto bych rád speciálně vypíchnul dvě kavárny s neodolatelným prostředím a svérázným kouzlem – Café Steiner a Spolek.

Srovnání s Pražským kolem

Když se mrknete na výsledky z Prahy, zjistíte že vítěze 1. kola „porazily“ hned tři kavárny. To je pro Brno velmi dobrý výsledek! ;) Pokud se ale podíváte na nižší příčky, tak v Brně je zase více zařízení s vyloženě nepitelnou kávou. Brno má ale ještě jeden skrytý trumf, kterým to může kompenzovat – jsou to ceny! V námi navštívených kavárnách v Brně bylo prostě levněji. Někdy dokonce i o 10 – 20,– Kč!

Nemyslím si, že by byl rozdíl mezi Prahou a Brnem extra velký. V obou případech platí, že stačí udělat jeden chybný krok o ulici vedle a kvalita kávy je diametrálně odlišná.

Následují tři doplňující poznámky. Nevztahujte si je, prosím, na Brno…

Ristretto? Piccolo? Malé? Velké? Normální?

Zdá se, že není nesnadnějšího úkolu, než si v Česku objednat korektní espresso. Jen krátce připomenu, že základní espresso je jen jedno a vychází z metody přípravy espressa. Výsledkem by měl být vždy stejný nápoj s definovanými vlastnostmi. Na nápojovém lístku byste tedy měly vždy vidět pouze položku espresso, za ní mohou následovat odvozené nápoje s mlékem – cappuccino, latte, macchiato etc.

V Česku ale došlo k podivnému zmatení pojmů a naprostému chaosu na nápojácích. Za normální espresso je tady považováno espresso s dvojitou dávkou vody s objemem přes 70ml (tj. lungo = 1 dávka kávy, 2 průtoky). Espresso podle standardu (1 dávka kávy a 1 průtok) je pak nesmyslně pojmenováváno jako malé espresso, pikolo nebo ristretto.

I když ale nebohý klient přistoupí na tuto pomatenou hru, stále nemá vyhráno. Konkrétně v tomto Brněnském kole jsme narazili na případy, nad kterými už je možno se jen trpce pousmát… Na objednávku „ristretto“ jsme dostali okolo 100ml, jinde zas na objednávku „malé espresso“ obří dávku čehosi s mlékem v šálku na cappuccino. Ufff!

Vůbec tím nechci nikoho nutit pít klasické „silné“ espresso. Pokud máte rádi v šálku větší objem a trváte na kávě z přístroje na espresso – dejte si raději standardní espresso (1 porce kávy, 1 průtok vody) a dolejte si ho horkou vodou na požadovaný objem. Je to určitě lepší než jakákoliv varianta espressa, kde máte jen 1 porci kávy s průtokem vody protaženým na 2 – 5 x objemu. Na to tu mašinku v roce 1904 pan Bezzera nevymyslel! ;)

Když netrváte na espressu máte samozřejmě další varianty jak si vychutnat větší objem kávy – z french pressu, vařenou nebo překapávanou. Nejsou to podřadné metody!!! Se správným náčiním (které je řádově levnější než vybavení na espresso) a správně vybranou kávou dosáhnete skvělých výsledků klidně i doma! ;)

Pěna do koupele s příchutí skořicovou

Dobré cappuccino jsme v Brně zastihli jen jednou. Je to zřejmě vzácný (snad ne na vymření) druh! ;) Buď se baristovi povedla pěna, nebo dokázal vyprodukovat slušnou chuť. Obojí dohromady skoro nikdy.

Pěna byla často napěněná z mléka při příliš vysoké teplotě, suchá, s velkými bublinami a konzistencí pěny do koupele (obrázek vlevo, Café Etno). Pokud byste hned poté ochutnali správně připravenou pěnu s mikrobublinkami, sametově jemnou konzistencí a příjemně mléčnou chutí (obrázek vpravo, Café Alfa) – asi by vás rovnou kleplo. Ten rozdíl je stěží uvěřitelný! ;)

Možná proto nešikovní baristé sypou na povrch cappuccina skořici, to aby s její pomocí zakryli nedobrou chuť. Možná je to taky zakuklená touha po tvorbě latte artu. Ten totiž s koupelovou pěnou nikdy nedocílíte.

Udělat cappuccino není sranda. Na rozdíl od espressa je ho obtížnější zahlédnout i v cizině. Jde na něm ale dobře poznat, jestli máte čest s dobře vycvičeným a poctivě pracujícím baristou, nebo s číšníkem, kterému ukázali co má kde mačkat. Šlo to poznat v Praze i v Brně.

Zombie-baristé

Oční kontakt, úsměv (nebo sebemenší alternativu k znuděným šklebům), Dobrý den! + Co si dáte? Jsem snad příliš náročný, když po vstupu do kavárny čekám tyto čtyři primitivní detaily. Místo toho sklopené pohledy do země, schovávání se za barem, psychogenní nedoslýchavost a tempo dle Prof. Le Nochoda.

Všudypřítomná tendence držet si toho otravu (=hosta) co nejdál od těla (=zisku) je téměř symptomatická. Ještě že existují světlé výjimky! Poznat to lze naštěstí okamžitě… ;)

Při návštěvách lze nalézt neuvěřitelné kontrasty. Na co je podniku nádherný interiér, exkluzivní lokalita, drahé stroje a vybavení (to vše za statisíce), když jej pak v každodenním provozu sabotuje vlastní personál. S nejnovějšími mašinkami neumí pracovat nebo je zakrývá utěrkou, aby se na ně neprášilo. Být majitelem, pláču. Hlavně se ale do svého podniku dočasně nastěhuji a zjednám si tam pořádek! ;)

To byl druhý espresso marathon. Doufám, že jsem ve vás nevyvolal kofeinové pesimum, nebylo to cílem! Třeba jste tu našli pár tipů, kam (ne)zajít, nebo třeba jen lopatku substrátu k zamyšlení. A nebojte se. Od kávy vám dám zase chvíli pokoj… ;)

Marathon očima dalších členů týmu:

Reklama

Komentáře

Děkuji za spolupráci i výkon celého týmu. Připadám si jak vorvanej čilimník z botanky, kdo mě tak vorval?

Procházka v celkém slušném počasí. Návštěva 12ti kaváren na nějakém malém městečku a v každém z těch podniků cca tři lžičky kafe. K tomu trocha toho blablání a psaní poznámek. A voni všude možně hned brečej, jak jsou strašně utahaný a zfetovaný. Nechtějte, abych si myslel, že nevydržíte ani středně obtížnej flám od 18°° – 08°° :))))

No to Brno je fakt děsné. Jsem rád že konečně i u nás v Brně vyrostla škola pro baristy a ještě více mně těší že je spolumajitelkou Petra Veselá. Hurááá budeme mít snad dobré baristy. Už mám zamluvený termín a pak se na Vás pane Cuketko těším :-)

Trošičku mě na tom zaráží ceny. Piju cappuccino, v Itálii obvykle za 1 – 1,2 €. Při současném kursu (25 Kč) mi to vychází na maximálně 30 Kč, a bez ohledu na kvalitu, která je v Čechách nejmíň generaci vzdálená, bych se ošíval při cappuccinu za víc než za 30.

Jé, vy jste zajeli do Brna! To mě moc těší! Díky! (může za to Jůlie? :) )

ChilliJulie:

vorvanej čilimník? a to jsem se snažil být jemný/něžný ;))))

matesola:

haha, a kdo tady odmítl pozvání jet s náma pro celkovou sešlost kombinovanou s lenorou? kdo? a kto tady mateosla?
;DDD

jinak máš ale pravdu. objetivně bude množství vypité kávy menší, nechávali jsme za sebou spoooustu nedopitých šálků. únava byls píše psychického původu – člověk se na to prostě někdy nemůže dívat… ,)

Martin:

o škole jsem už taky něco slyšel, teď jde o to jestli o té samé nebo o nečem ještě jinym :) tím líp, kdyby byly hned dvě! pracujete v kavárně?

jinak je to ale dobrý point – jeidně školený barista dokáže udělat změnu (za ním samozřejmě musí stát majitel, který to zacvaká a nefalšovan motivace samotného baristy)

Sklenicka:

jj, ty ceny jsou např. v praze naprostý výsměch. kdyby to alespoň stálo za to, ale takhle ten nepoměr nekvalitou ještě zvyšují… :)

marqeta:

může za to Jůůlie :))) nalákala nás totiž na oběd a mě konkrétně ještě na klobásku a sladký dezert. to se to pak kafuje… :)

a mimochodem, totálně jsem se zamiloval do majinkaté botanické zahrady v brně, kde to právě neskutečně pučilo!!! já jsmena ty zahrady manika a máte tam i krásný skleník, tak s emusím co nejrychleji vrátiti!!! :)

Hezké. Divil jsem se, že jste se do toho znovu pouštěli. Některé reakce v „pražské“ diskuzi (hlavně paní se 3 jmény z krávy krávy krávy krávy krávy krávy) mi evokovaly bubny, píšťalky, bílé podkolenky…, takže se mi rapidně zhoršilo astma a místo obvyklých 2 dávek jsem si musel dát 4, což se mi dosud stalo jen u tria Paroubek-Rath-Hašek. Na připsání svého diskuzního blábolu jsem neměl sil, stejně jako číst všechny příspěvky. :-(

Bylo by možno, pro nás laiky, udělat článek o kávovém názvosloví a jak se má připravovat preso, kapučíno apod a jak má vypadat chuťově i vizuálně??? Ale asi to bude hóóódně těžké, když ani odborníci nejsou v tomto zajedno, jak jsem si přečetl v té předlouhé diskuzi.

Martin: Á vy si stěžujete na Brno? Vždyť je fajn, zajděte si někam na kávu a bude Vám lépe :) Škola pro baristy v Brně mě zajímá, kde, kam, kudy? Prozkoumám! :)

ChilliJulie: mrkni na stranky korálku .. maj tam odkaz… nedávno to spustili …

Zděněk Malinský:

:)

Zdeňku na takovém materiálu, který by to na obrázcích (a snad i videu) a s podrobným popisem vysvětlil, se pracuje, je to určitě potřeba. mrkněte se prozatím tady:

http://blog.labohemecafe.cz/…ho-espressa/

odborníci za jednou jsou, záleží, kdo se zrovna za odborníka považuje :-) určité drobné nuance v pojetí espressa budou vždy (např. italové vs. US). na ty nuance však v tomto testo nedošlo – jsou pod rozlišovací schopností pro zkoumání těchto „nápojů“…

Eva:

myslím přesně tu! děkuju moc za obrázky!!! :)) do podzima to ale určitě nevydržím!!! :D jsem botanic-garden-filík

Mr.C, mám dotaz, chystá se podobná akce v Ově? celkem by mě zajímalo, kde tu můžu zajít na dobrou kávu. můj jediný tip, který mě zatím nezklamal, je kafe v Tchibo obchůdku, jinak kde nic tu nic. :(

lukáš:

zatím nechystáme a myslím, že ani neproběhne. je to docela komplikované a nákladné :( bohužial. soukromý tip mám pouze jeden – kavárna Daniel. nemůžu ale za ně dát ruku do ohně, nebyl jsem tam snad celou věčnost … :)

uvažujeme ještě o jednom (asi posledním) kole v praze, tam se chceme ale zaměřit jen na kavárny, kde to bude stát opravdu za to – aneb konec ničení chuti&žaludku…

kde je ten tchibo shop?

No musím říct, že jste nám to v Brně pěkně proletěli.. Ale zárověn musím také nesuohlasit s některými hodnoceními. Cafe Alfa samozřejmě super, ale steiner bych co se kvality kávy týče posunul níže naopak café 04 výše.. Majitel zrovna baristou je a někollikrát jsem byl svědkem, jak školí personál.. Záleží na koho narazíte. Ale díky díky.

Tchibo je v Shopingparku, směrem od Ikea vedle Datartu;
teď v Shopingu otevřeli v nové přístavbě i nové 2 kavárny, ve kterých mají mašinky za bratru 200 tis., možná i víc, ale personál samé děcka, které neumí udělat pořádnou kávu

pane Malinsky: zrovna Vas tady potkat:) vase PDAcko stale perfektne funguje, svet je malej…

Pokud Vas veci kolem kavy zajimaji, napiste mi…Jinak pripravuju mensi clanecek, kde se pokusim vysvetlit ty zakladni chyby kterych se v kavarnach dopousteji, ale nebude to hned (skola vola) … samozrejme to ale neni zadna jaderna fyzika, staci precist par rad a navodu a espresso/cappuccino zvladne udelat kazdy…pokud se tomu zacne clovek venovat detailneji tak uz je to o necem jinem;)

Ano, k Café 04 se taky přimlouvám, mám to tam rád, většinou jsou i velice milí. Pokud tam není nějaký kotě, který neví co je milej úsměv. Majitel je sympaťák, mají tam dobrý (!!!!!) snídaňový menu, který vaří (myslím), že majitelova maminka. Navíc, když jsem tam byl naposledy, tak mě obsluhovala doktorandka ekonomie. :)

Ještě, pro příští návštěvu ;) Brna dám tip na jednu menší a zastrčenou kavárnu, je kousek od Villy Tugendhat a je to Kavárna MonRo, kafe mi tam chutnalo, navíc, dělají tuším i nějaký ochutnávky různých druhů kávy (http://www.kavarnamonro.cz/).

A jsem rád, že brno dopadlo docela dobře. :)

to pan Cuketka
Díky za odkazy. Umím jen pasivně česky, tak jsem si alepoň prohlédl obrázky. lol

Jednalo se mi především o to, o čem píšete v kapitole „Ristretto? Piccolo? Malé? Velké? Normální?“ – nějak souhrnně napsat např.: piccolo = 1 dávka kávy, 1, průtok xy, ml atd. Neuvažujete o nějakém slovníčku pojmů doplněnou obrázky – např. mrkev = červená, podlouhlá zelenina, expreso = správně espresso, …?

A ještě ke kávám – někdy na podzim jsem četl u mate osla (dříve matesola), že kdesi ve Štěpánské je kavárna, kde dělají „cibetkové“ kafe. Nevíte, kde přesně to je? Zkoušel jste to? Až mi skončí stavební spoření bych to taky prubnul. Zatím jsem o tom slyšel jen v Pulp Fiction.

PS:
Ale u Julie jsem se opravdu hodně zasmál: „Cuketka je zmaten a ztrácí definitivně svou dobře střeženou lžičku.“ lol

to Jarda Tuček
Teď si nejsem jist – byl to ten předpotopní Palm od US Robotics na tužkové baterky a se zeleno-černým displejem nebo iPAQ 4150? Myslím to druhé, že? Jak jsme se sešli někde „poblíž Paroubka“. To jsem rád, že to ještě běhá – vždyť už je tak 2,5 roku, ne? No, nebudu se tu rozepisovat o cihlách, ale říkal jsem si, Jarda Tuček – nějakému jsem prodával cihlu, ale to je asi shoda jmen. To jsem rád, že není. Takhle budu mít protekci a jistotu, že nedostanu kávy od Maryši, ale ze spolku :D

Proto hortobotanicofily v Brně mám ještě jeden tip. Taky tu máme Mendelovu zemědělskou a lesnickou univerzitu a ta má arboretum kousek od té vily Tugendhat, kam příště musíte na kafe. Taky je to o kousek větší než přírodovědecká zahrada. Naneštěstí na stránkách o ní informace nemají, nebo aspoň nemají k nalezení, takže wikipedie řeší vše:
http://cs.wikipedia.org/…_v_Brn%C4%9B
Kavárnu nenabídnu, jsem čajovací typ:)

Jiří Hemala:

já si bohužel nedovedo představit jak kam Café Steiner posunout níže, to bužel nejde.

u Café 04 to podle mě nelze omluvit náhodou, je to systémové, obsluhující (pán ve středních letech fousatý) netuší ani omylem co má na nápojáku, co je to ristretto a co pikolo. přinesl stejně lungo hezky až po okraj šálku – hnědou vodu. to že bylo café poslední nevadilo, shodou okolností jsme tady provedli poslední zoufalý pokus jak obejdnat správné množství a za objednávkujsme ještě i trapně poprosili o 25–30 mililitrů… naopak u kapučína měl slušnou pěnu, a shodli jsme se na tom že by se dalo dopít do konce :)

v prospěch C04 la jednoznačně hrají vystavené klobásky na stylovém displeji, to je + + + ;))))

lukáš:

moc děkuji za upřesnění :) do shopping parkuby mě ale nedostali ani párem volů. pto mě je to ošklivá bradavice na mapě ostravy.

ale ještě to nemá nic na futurum, když jsem tam byl minule úplně mě dostalo do jakých rozměrů už se stačilo nafouknout… bleh, hanba :(

frettie:

úsměvy, snídaně, vaření, doktorandky – to všechno šlo stranou. zajímalo nás espresso a a cappuccino :) tak jednoduché to bylo :)

tip MonRo super, díky!!! ;)

Zděněk Malinský:

ano přesně tenhle typ materiálu mám na mysli. přehrál jsem ho spíše na Jardu T., který je ale momentálně až po uši v práci :)

jiank samozřejmě ani tenhle papír s fotkama vám nepomůže, espresso standard je nejlépe jednou ochutnat potom ho navěky nosit jako referenci v hlavě (v puse, v srdci? ;)

vladka:

hortobotanicofil uau ;) dvě zahrady v jenom městě, no valim tam! hned o víkendu ;) díky

MonRo je dobré, jinak MZLU má arboretum pěkný, ale teď se tam toho opravuje, mám to co by od fakulty kamenem dohodil. Jen mám takový dojem, a stránky mi ho potvrdili, že o víkendu, jako školské pracoviště není otevřené. Vizte http://www.mendelu.cz/arboretum/.

Moc mě potěšilo druhé místo kavárny Rendez-vous. V kávě se nevyznám, ale do téhle kavárny chodím ráda, tak aspoň teď budu vědět, jak na tom jsou :D

Podniky v Brně prakticky neznám, ze seznamu vlastně jen Onyx, kde jsem měl docela nedávno opravdu skvělou večeři i víno. To skóre za kávu je ovšem smutné. A celý výsledek.

P.S. pane Cuketko, byl nějaký vzorek tak strašný, jako ton páteční v osterii? :)))

Velice vítám a zároveň obdivuji vaši činnost.
Dobrovolně absolvovat něco podobného, potřebuje kus odvahy.
Jednak je třeba se bát o žaludek. A pak také reakcí majitelů provozoven.
Při čtení reakcí prvního dílu, jsem se nicméně musel smát.
V době, kdy firmy platí těžké peníze za tajné zákazníky, pro kontrolu svého personálu, se najdou nadšenci, kteří tento průzkum platí ze svého.
Každý soudný majitel firmy přivítá tuto aktivitu a vezme si z toho ponaučení. Najdou se i tací, kteří si ještě stěžují a kopou kolem sebe.
Přeji mnoho dobrých káviček při vašich cestách po našich (možná nejen našich) kavárnách.

Cuketka: tak to je v tom případě hoooodně špatné a tu akci vůbec nezávidím %-)

Tom K.:

v Jazz Café jsme shodou okolností zašli na pivo na spravení, pár chvil před odjezdem. na nápojovém lístku potěšili:

„esspreso“
„capucino“

o kousek dál zase pro změnu

„esspresso“

a dole

„croasan“

totuto prezentací ve mě nevzbudili důvěru. dodnes nechápu jak se můžou misspelingy dostat až na tištěný karton jídelního/nápopjového lístku ;))) to musela být přímo brigáda šotků!!! :D

Taky mi tam chybi Zemanova kavarna, nedavno otevrene Spielberk Cafe a treba Brabander, kde se personal chlubi, jakou maji uzasnou kavu

Ad: Škola baristy
Je hezké, že slečna Veselá bude školit baristy, je to jistě záslužná činnost, ale možná by si nejdřív mohla proškolit svůj personál. Dvě obsluhující slečny, kterým je sotva 18, nejsou zrovna ideální vizitkou pro údajně nejlepší kavárnu v republice. Na dotaz co vaří za kávu moc profesionálně neodpověděly, nejdebože, pokud jsem chtěl odpověď více upřesnit. Za sebe říkám: „Než začnete na školení vydělávat, proškolte si své zaměstnance, neboť to je jedna z mála vizitek vašich kurzů!“

Jarda Tucek:

jejejej!!! jak jsem mohl zapomenou byl to jakýsi „pozdní zběr“ :))))

TT:

o Zemanově kavárně jsme při výběru hovořili, podle zkušeností by ale asi následoval nedobrý výsledek. osobně jsme tam byl loni a kvalitou kávy si mě bohužel nezískali. zarazily mě i použité dorty. mám ale data asi 8 měsiců dozadu, takže nevím,jestli to změnili.

naopak Brabander by určitě měl šanci na vyšší příčky, byl jsem v jednom z nich a barista byl snaživý. nejdřív přinesl přeextahované spálené, vrátil jsme a na podruhé to vylepšil a bylo výtečné ;))) Brabander je ale jiný koncept podniku.

káva ve fine dining (alias luxusních) restauracích to je skoro samostaná kapitola. člověk by se až divil jak někdy může vypadat takové espresso za 100,– Kč ;)))

ten Spielberk už tady někdo zmínil, děkuji moc za tip!!! ;)

Jiří G.:

díky za zkušenost. osobně jsem neměl tu čest do Korálku zavítat. jinak je to ale prada barista by měl o kávě,kterou připravuje vědět více. ne jen jak se připravuje na espresso :) to už pak nejni barista, ale opička na klíček ;)

trosku se holek (a kluka) zastanu, je tezke vedet neco kave, ktera ma v popisu od vyrobce: „Směs arabiky, lehce doladěná 5% robusty, pro intenzivnější chuť.“ … na druhou stranu by mel urcite barista poznat cim je kava zajimava, charakteristicka apod…

Ještě se vrátím ke škole pro baristy. Pokud o to máte zájem doporučuji ozvat se na telefon nebo email nějak jim blbne formulář na kurzy (tedy blbnul třeba už ne) .
Koukám že nahodily nějaké fotky do fotogalerie. Už se těžím až budu takto malovat já :-)
http://www.skolabaristy.cz/fotogalerie/

pro vsechny informace chtive ctenare jsem napsal kratky clanek o online (zdarma) magazinech zabyvajicich se kavou…mate cteni na par mesicu:)

to Cuketka- souhlasim s kvalitou napojoveho listku :) myslim ze je to otevreno kratce tak mozna dochytavaji jeste mouchy,ale kava mi tam prisla dobra. Co se da delat. JInak dekuji za tento clanek,prinesl inspiraci na dalsi mista,kde se da delat muj oblibeny sport-kavarenske povalecstvi :)

Moc se mi líbí myšlenky espresso maratonů. Snad se díky nim změní v některých kavárnách kvalita podávané kávy. Co se týče Cafe 04 v Brně, chodím tam často, protože ho mám hned u školy. Když jsem tam byla poprvé a dala si cappuccino, bylo dost tragické…naštěstí jsem se odhodlala tam přijít ještě několikrát a dá se říct, že kvalita podávané kávy stoupá. Samozřejmě ne vždycky je to v pořádku, ale jsem schovívavá :o)
Ještě bych ráda napsala něco na obranu holčiček v Korálku. Jsou mladé, snaží se a my se budeme se snažit je naučit být pořádnými baristkami.

Jiří G.:

Ráda bych se přidala k Blance. Co se týká všech mých slečen, které mi pomáhají v kavárně, všechny již několik školení o přípravě kávy dostaly a dostávají je pravidelně.
To, že Vám neřekly jakou vaří kávu není sice ideální, ale myslím si, že to není zásadní. Prví je, aby uměly udělat správně espresso a to doufám udělaly. Oboum je okolo 20 a opravdu se snaží. Dobrým baristou se člověk stává postupně, a nejdůležitější je praxe. Věřte, že pokud se stavíte příště, děvčata Vám ochotně vysvětlí aspoň základní informace o kávě tak, aby jste byl spokojený.

pan Cuketka:

Co se týká espresso maratonu, je to moc dobrý nápad :-) Myslím si, že i toto je způsob, jak u nás zlepšit kvalitu servírovaného espressa a cappuccina.

připojuju se k tipu na kavárnu MonRo – kromě dobré kávy a čokolády, si můžete odnés i čerstvou kávu (mletou) domů!

Škoda, že nic podobného na Ovu nechystáte, nicméně chápu důvody…
Pro všechny možné komplikace si v restauracích espresso nedávám, protože ho mám chuť plivat do kapesníku :-) Znám pár podniků, kde se capuccino dá dopít, rozhodně mezi ně patří i Daniel! A ačkoliv je možná smutné, jak se nafukuje Futurum, musím nepokrytě uznat, že v té kavárně do patra hned u Cinestaru (fakt mi vypadl název) dělají pěnku jako od Itala a nikdy vám tam nenasypou skořici, kterýžto zlozvyk ve mně vyvolává rudo před očima.

Pěkný výkon, škoda, že tam není zahrnuto Café Sausalito, dělají tam kávu Corsini, je moc dobrá.
Jinak Alfa je No. 1 v Brně, trochu mě zaráží špatné hodnocení Blau – zdálo se mi vždy OK, rozhodně bych ho dal před Steinera i Cafe 04. I když tam už moc nechodím,protože Lavazzu nemám moc rád.

Dawe: v Blau nam bohuzel podali nepitelne cappuccino, uplne varici a bez peny…jinak se mi tam celkem libilo…ale byla to moje prvni navsteva…

to Jarda Tucek : tak v takovém případě si to zasloužili. Ale muselo to být selhání obsluhy, není to pravidlem (dle mých zkušeností). Třeba se do příště poučí

Nápad pana Cuketky mně donutil začít fotit to čemu se někdo pokouší říkat espresso. Nechci v žádném případě konkurovat maratonu ale začnu také přinášet nějaké komentáře z Brna. Dnes jsem si vyfotil espresso na Kraví hoře ve „Véčku“ a máte se na co těšit.

Myslím že Chilijulie je taky z Brna.Pokud se bude chtít přidat budu rád

Už dost opožděně, ale nechápu, jak jste nemohli zkontrolovat Café 99 na Úvoze. Nu což, ten počet kaváren byl fakt na hraně:-)

Ahoj
tak jsem si se zatajeným dechem přečetla tenhle článek… A místy mě docela mrazilo… Víte, já jsem právě na druhé straně té barikády – pracuji za barem a díky tomu se mi příprava kávy stala časem vášní, stále se vzdalujícím cílem, někdy noční můrou… tak nějak vším dohromady. Pro vaši informaci – je to opravdu těžké, udělat dobrou kávu. Obzvlášť to cappuccino. U nás v Big1Fitness Club na Benešově (vedle Grandu, 4.patro) máme snad nejlepší mašinu, která se dá v ČR sehnat, ale stejně s ní neuděláte takovou pěnu, jako při ručním šlehání tryskou. A pokud se chcete naučit šlehat, není to zábava na jedno odpoledne. Co se týče espressa – jde o kvalitu kávy, hrubost mletí, dávku opravdu 7g, ale to asi všichni víte, že… Odlišnost dobré a excelentní kávy je ale v detailech a někdy je strašně těžké, ne-li nemožné si s každou kávou při plném provozu vyhrát tak, jak byste chtěli. Koneckonců – pořád se učím, snažím se seč můžu, za ty ne úplně košer kávy, které jsem kdy spáchala se omlouvám a kdybyste chtěli ochutnat, co s láskou a zaujetím páchám dneska, budu se vás těšit…
Sabina:)

Stručně: Byl jsem ze zvědavosti ve třech z testovaných brněnských kaváren. Café Steiner: lahodné frapátko, skvělá obsluha, atmosféra taková – nijaká. Kavárna Alfa (ta v Poštovské): Kapučíno jakž takž a dost malá porce. Dort drahý a bezcharakterní. Atmoška nahoře přiměřená k přečtení novin. Spolek: Kavárna s atmosférou, jak si ji představuju já. Bylo nádherný světlo. Trošku dobrodružné hledání za temným dvorkem a bohužel typické česko-moravské WC. Jinak OK, ale opět drobná porce kávy. Veselý úlomek bábovky potěšil víc, než třeba cucací bonbón. Jsou to moje první a náhodné dojmy, tak mě nekamenujte, jestli máte jinou, třeba úžasnou zkušenost.

58: „Kapučíno jakž takž a dost malá porce“, „ale opět drobná porce kávy“. Muzu se zeptat jak male porce to byly? Treba byly spravne, ono totiz tech 150–180 a 30 ml nevypada jako velky objem :)

kafemil 59.
Ku množství: Nejsem si teď úplně jist, hlavu jsem měl plnou jinejch věcí, ale že by to byly kapučínové hrnečky, v obou případech, tak to mám dojem že ne :-) Jinak jsem zvyklý na německý standard (deutsche Standard) a tam je to takovej pěknej širší nižší hrneček a samozřejmě si můžete dát dvojité. Ale nechci kavárnám křivdit, jen jsem psal o svých zcela subjektivních dojmech. A ty mohu shrnout do jediného konstatování: máme se ještě co učit (samozřejmě se i já rád přiučím – ale jen od dobrých učitelů-elek). Jo, a příště přibalím na cestu do kafírny odměrku :-)

60. Heh :) Tak pokud to bylo dvojite espresso, v cappuccinovem hrnecku do pulky plne, z certve kavy, pres bezednou paku, pri spravnem nastaveni mlynku – tak to bych se nezlobil (tak totiz objemove vypada u me moje 60 g doppio) :) Jinak to je spatne.

Jojo v nemecku jsem z tech sirsich-nizsich pil, vim o cem mluvite :) Jinak do kafiren je dobra mala digitalni vaha, zvazit salek s napojem, napsat si tu hodnotu, a po vypiti zvazit znovu a odecist. :D

kafemil 59.
Neee. Bylo to kapučíno. Ale příště beru diginu a budu se víc koncentrovat. Mimochodem – Vámi zmíněnou metodu přeměřování popsali nezávisle na sobě už oba naši národní velikáni – Jára da Cimrmann (v dosud nenalezeném sonetu Kaflík aneb Koflík kafe) a Jan Tleskač ve svém pověstném Deníku. Více bude brzy na guglu :-)

Kavárna Monro-horší prostředí,ale dobrá káva;po té,co jsem přepitá Lavazzy,která je v Brně častá,pravidelně při cestě ze školy,dávám si kávu(picollo-skutečně malé:-) v Cafe lyrique na Hybešově ulici v Brně.Podávají 100%arabicu od Daarbovena – Primus omnium,je fakticky lahodná,jako hořká čokoláda.Jinde po Brně jsem na ni nenarazila.Dám si občas i latte a opravdu má krásné pruhy.Kamarádka Dana zas ulítává na jejich husté čokoládě.Až by to člověk kousek od nádraží nečekal.Můžu doporučit.Alice

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)