Cuketka konzumující, inspirující

Píšete vy…

Kam vyrazit za dobrým jídlem, když jsem v Praze po sedmi měsících strávených na Britských ostrovech? S kamarádem Špagetovým Monstrem (dále jen Špageťák :o)), jsme přemýšleli, kde bychom mohli strávit příjemný večer u jídla a pití a poklábosti. A aby to bylo něco neokoukaného a neochutnaného.Odpověď našel Špageťák na tomto blogu (já jsem o Cuketkovi nikdy předtím neslyšela, neuvědomělá…). Díky Cuketkovi za jeho (tolik komentovanou) recenzi na Osterii Da Clara. Bylo rozhodnuto.

Jídlo bylo skvělé, takové domací. Pro mě domácí, protože můj muž je profesionální kuchař netradičního typu – i doma vaří s vášní. Takže když napíšu, že to jídlo bylo jako od Radka, pro pana kuchaře je to z mé strany maximální poklona, protože Radek je můj gastroguru. I když jsem z kuchařské domacnosti, moc toho nezvladnu, takže předkrm a hlavní maso-chod mě maximálně stačily (zde se chci ještě jednou omluvit panu kuchaři, že jsem to nedojedla – pokud bych tak učinila, dopadla bych asi jako ve filmu Velka žranice: čerstva mrtvolka v chlaďáku). No a teď k tomu jídlu. Na předkrm jsem měla toasty s dušenou zeleninou a hovězím masem – voňave po bylinkách, plné chutí, asi jako kulaté vínečko. Hlavní chod: delikátní vepřová panenka s gorgonzolovou omáčkou, až poctivé sýrovou (nevhodná v době hubnutí do plavek, ale stojí za hřích). K tomu opečené brambůrky – pěkně po domácku z pánve, žádne mražené, friťákoidní americké brambory. Pak zelený hrášek se slaninou a cibulkou. A nezbývá než se přidat k fanclubu mrkve da clara – dokonalá. Zde je stručne hodnocení Špageťáka: No, ja si velmi pochutnal na lilkových závitcích s riccotou či jak se ten sýr jmenuje a pokračoval hovězím dle pana kuchaře – což byl šťavnatý plátek s brambůrkem a takovou tou glazeovanou (či jak se tomu říká) karotkou).

Co by tomu asi řekl (ne)slavný Gordon Ramsay? It´s f.....ing nice – aspoň doufám.

Také jsme měli výtečné červené víno, sicilské – červené totiž s Panem Špagetovým máme nejradši (zde mu s dovolením vzkazuji: vřelý dík za dokonalý výběr). Dezert neproběhl – já už neměla místo v žaludku, Špageťák jednoduše není na sladké. Ale kafíčko to jo, ristretko jsme si dali a myslím, že bylo nezavadné, alespoň z mého kavově neodborného hlediska. Jo, a teď mi Špageťák připomněl, že jsme k tomu kafíčku měli vynikající grappu, no fakt.

Co se týče prostředí, tak mám jisté výhrady. Prostor by mohl být trochu nápaditější, víc korespondovat s italským stylem. Potěšíte své chuťové buňky, oko už tolik ne. Není tam nic, co by bylo špatně – jinými zmiňovaná pohovka je krásný nápad, ale v podstatě je to jediná prostorová zajímavost. Slečna, která byla ten večer na place, v celku milá a v pohodě – pravda, moc jsme se na ni nezaměřovali. Až na okamžik, kdy jsme zjistili, že nám odnesla přibory po předkrmu a k dalšímu chodu už nám nedonesla nové a museli jsme si o ně říct. A nebylo to tím, že měla hrozně moc práce a na nás prostě zapomněla – kromě nás tam byly obsazene jen dva stoly, no, možná tři. Ale což, nikdo není dokonalý :o) Na druhou stranu nehnula ani brvou, když jsme po předkrmu hlásili, že jdeme ven, dát si v mezipauze cigaretu. To je pro mě malinky diskomfort (i když z britského prostředi už jsem si vcelku zvykla), že je tato restaurace nekuřácká. Ano, já vím, Cuketko, zahulená restaurace naprosto kazí chuť k jídlu, souhlas. Ovšem „po dobrém jídle dobrá cigaretka“, takže…

Vážený Cuketko, jídlem jsme byli nadšení a dokonce jsme Vás i chvíli vyhlíželi. A pak se ve dveřích objevil jakýsi mladý muž, kterého jsem tipovala na vás, usedl ke stolu a my si začali špitat: myslíš, že je to on? Pak dorazil druhý mladý muž a přisedl si k prvnímu. „Tak to bude pan Lileček“, vyhrkla jsem :o) V červnu budeme zase v Praze a už teď vím, že se tam vydám, tentokrát i s mužem – bojte se, je to velký kritik ;o)

Reklama

Komentáře

téda já to určitě nebyl, při poslední návštěve jsme měl jinou společnost :)))

leeksandra:

děkuji za postřehy, jsem rád že se líbilo :) kdybyste si ale v podobném typu podničku zapálila cigaretu a já měl zrovna v puse noček – mocným flusnutím, byvh vám zhasil cigaretu ;DDD

na příbory se tam nehraje, musíte se jich držet! taky jsem se napoprvé nechal okrást :)

díky!

„Pan Lileček“ – tak to mě pobavilo:-) Jsem ráda, že vám tam také chutnalo!

No a kolik vas ta stranda vysla? To asi nebylo na gastroturku…

pana lilecka zial nechapem.
ale spagetove monstrum – to je uzasny nick. nema ten clovek, teda to monstrum, blog? zeby som mu ho zacal prznit svojimi komentarmi ako tuna panovi cuketkovi.

Zdravíčko vespolek,
tak jsme se s přítelkyní tuto sobotu vypravili inspirováni recenzí pana Cuketky do podničku jménem Osteria da Clara. Dorazili jsme lehce po dvanácté a v celkm útulné restauraci bylo docela prázdno. Usedli jsme k předposlednímu stolku u okna a čekali na obsluhu. Docela příjemná slečna nám přinesla jídelní lístek a my si vybrali jídlo. Polévku, hlavní chod a k tomu sklenku červeného vínka. Slečna odběhla za barpultík a my zvědavě čekali na kulinářské (tolik opěvované překvápko). Po cca. deseti minutkách slečna přinesla dvě sklenky domácího červeného. Chutnalo báječně. Pak následovalo překvapení v podobě zeleninové minestrone, která chutnala skvěle. Nejvíce mne však překvapila svou hustou až kašoitou konzistencí..:o)). Po polévce nám slečna po delším čekání přinesla hlavní chod. Já i moje ženuš jsme si objednali stejné jídlo – vepřové rolky plněné směsí italského sýra, caparů a bylinek. Jako příloha pečené brambůrky, glazovaná mrkvička a nožka brokolice. Jídlo nejenže vypadalo báječně ale ještě báječněji chutnalo. Panu kuchaři tímto vřele děkuji. Jenže pak nastaly menší problémy. Objednali jsme si ještě po dvou deckách a já se rozhol si ještě dát malou chuťovku v podobě toustíků. Slečna nejdříve přinesla pouze jednu dvojku vína, o tu svojí jsem si musel po nějaké době říci. Ač jsme poseděli ještě asi půlhodinky, toustů jsem se nedočkal. Nejprve jsem měl v úmyslu slečnu upozornit zdali na mne nezapomněla, ale po marném čekání jsem se na to „vybodl“. Je pravda, že se mezitím restaurace zaplnila, ale zvláštní a velice pomalý přístup (alá spící panna) slečny servírky to neospravedlňuje. Je to škoda, a kazí mi to dojem z jinak sympatického podniku. Nicméně rozhodně mne to neodradí od další návštěvy. Apropos Cutie, nejsi ty ta blonďatá věčně mobilující slečna, co si dala čtyři chody a seděla sama u stolku šikmo před námi…:o))??
Všechny zdravím.

Pierro: No jasně, to jsem přesně já:-) Vás dva si pamatuji, pozorovala jsme lidi okolo a přemýšlela, kdo je z foodblogerské komunity :-) Škoda s tou obsluhou (já jsem tedy problém s čekáním neměla) , ale snad to bude příště lepší.

Cutie: no přiznám se že i my jsme poočku koukali po okolosedících lidech a přemýšleli, kdo by mohl patřit do cuketkovi blogerské partičky…:o)) S tou obsluhou je to škoda, ale lepší hodnocení jsem bohužel napsat nemohl. Když si objednám, a dotyčná si ani při placení nevzpomene, že na něco zapomněla, pak je asi něco v nepořádku. O pomalosti nemluvě. A nespokojených s obsluhou bylo bohužel více. Tys měla štěstí…:o) Ostatně jak sis v sobou pochutnala?? A hlavně jak jsi ty takové štíhlé děvče dokázala sníst 4 chody…:o))??

Apropos jak to bylo s couvertem?? Já si všiml, že košíček s italským chlebíkem dostala pouze dvojice, sedící u stolu před námi, kteří i dříve jak my dorazili. Jinak jsem nezaregistroval, že by ho někomu dalšímu přinesli…

Pierro 9&10 Tu obsluhu snad vychytají. Btw dnes v noci se mi o Osterii dokonce zdálo – takový sen ve smyslu, že foodblogy způsobily, že tam začalo chodit hodně lidí, a na základě tohoto chtěl majitel domu zvýšit restauraci nájem :-D (podotýkám, že netuším nic o majetkových poměrech a vztazích této restaurace). No já si v sobotu pochutnala báječně – viz můj koment u (myslím) původního Cuketkova článku. Měla jsem totéž co vy a tiramisu navrch. No a ke spořádání 4 chodů: mám štěstí, že jsem podědila rychlý metabolismus :-) Ohledně couvertu: ano, košíček se povaloval na jednom stolku, ale nikdo další už chleba nedostal (že by jim došel?).

Koukám, že Osteria je tvou srdeční záležitostí…:o)) Kolik platí nájem netuším, jen mne tak napadlo, co v těch prostorách fungovalo před Osterií?? Napadla mne kavárna – viz ty vitráže v oknech. Ostatně zkusila jsi i kávu?? A tiramisu, jak chutnalo?? Apropos víš co znamená italsky tiramisu?? (napovím – je to taková zkomoleninka tří italských slůvek…:o)))
U obsluhující slečny bych htěl věřit tomu, že jen neměla vůj den. (kdoví, třeba noc na sobotu někde pařila…:o)) Uvidí se až zajdu na jídlo příště. A cos říkala na polévku?? Víš ještě o podobných sympatických podnicích??

Pierro 12: V Osterii byl předtím jiný podnik jménem Valleta – viz http://www.cuketka.cz/?… a http://czechoutchannel.blogspot.com/…a-clara.html .
Polévka skvělé husté konzistence výborná. Káva jsem si dala minule (viz moje a Kubova recenze Osterie v zápiscích čtenářů) a tiramisu super. Na význam slova tiramisu jsem se podívala na Wikipedii;-).
Ad podobné sympatické podniky: momentálně mě nic nenapadá, ale myslím, že ve zdejších diskusích a recenzích se určitě najdou různé tipy.

už jsem tu kdysi navrhovala, aby „Cuketkáři“ nosili nějaké poznávací znamení ;-)

Bali 14: Good idea…co třeba nějaký cuketko-odznáček :-)?

Pierro 16: Nebyla…
Bali 17: Zeptáme se Mr. C, jestli o něčem takovém neuvažuje :-)

tak si každý vezme z domova jednu pěknou zakroucenou cuketku, položí ji na stůl před sebe a bude jasno…:o))

Přátelé, máte tu někdo zkušenost s některou z pražských řeckých anebo španělských restaurací??

Určitě to už někde bylo, já mám tedy pouze pozitivní zkušenost s žižkovskou restaurací Olympos – řeská kuchyně, řecký personál, krásná zimní zahrada a v létě posezení ve dvoře pod kaštany.

Bez odznáčku ke Kláře nejdu!!! Chci taky jeden, Bali, uřež nějaký špunty a jdeme do toho :)

mě z vás picne bando!!!! :D

už uuuž volám do odznáčkovny:

„prosím 100ks malých zahnutých hovínek“

:))))

Měl bych jeden takový, možná hloupý dotaz – totiž mají v Claře dvojí jídelní lístek?? Myslím jednodušší polední variantu a obsáhlejší výběr večer??
A ještě jeden dotaz, možná mi někdo poradíte – existuje v Praze perská restaurace?? Vzpomínám na sympatické teheránské špeluňky, kde voněl úžasný jehněčí kebábek a zeleninové placičky, stejně jako výborný jogurt. Docela bych si něco takového zas zopákl aniž bych kvůli tomu musel zase jet do Íránu…
P.S. pane Cuketko, dva odznáčky bych také uctivě poprosil…:o))

Pierro:

http://www.cuketka.cz/?…

čtěte mein GOTT! máte to tam ;)

ad exotika:

na to tady je rachad a jeho souk.cz, zkuste tady třeba koment zahlédne a odpoví, nebo se ho zkuste zepotat přímo u něj :) je do toho absolutní blázen!!! ;)

Cuket: jakých 100 ks??? Snad nejmíň 1000, ne? ;-)
A pospěš si nebo fakt vyrobím ty špunťáky :-))

Pan Cuketka: díky za odkaz, škoda že v poledne nebylo možno shlédnout i ten večerní lístek. Příště budem muset do Clary na večeři. Na rachada a jeho souk se podívám anebo se ho i zeptám.

pavli díky. Jen ve stručnosti, kde se olympos nachází?? U Jiřáku??

My chceme 1000 odznáčků taky do Brna! Jo a už přišly Ty tužky Cukeťačky, jak jsi sliboval? Mám jich objednanejch 500, nezapomeň ;)

Pierro 28: Mě teda při první návštěvě večerní menu ukazovali a rovněž minulou sobotu jsem si všimla, že do něj někdo nahlížel…chce to se asi zeptat…

Cutie: asi jo. nějak mě nenapadlo se zeptat. Jen tam asi bude chtít večer zajít co nejdříve, aby si člověk v klidu sedl a měl místo… předpokládám, že tam večer bývá asi dost plno.

Zdravim ‚bando‘ :o) jsem rada, ze se moje ‚blabl‘ libilo, ocenuji pochopeni pro Lilecka a nadseni pro Monstrum :o)
cuketko: nevim, jestli uz vam o nekdo rekl, ale flusat po zenach, zvlaste pak na verejnych mistech, se nema, at k tomu mate sebelepsi duvod. Ovsem pokud by k tomu skutecne doslo, ja bych Vam to s chuti oplatila, nejlepe mocnou davkou horke cokolady ;o)
vasek: nevim kolik nas tato sranda stala – Spagetak je gentleman :o)
vsichni: libi se mi, ze se tady rozhorela takova pekna diskuze o ‚hovinkovych odznaccich‘ a exotickem jidle. Dnes ovsem nicim zabavnym neprispeju, jsem hrozne mimo :o)

Tak jsem se vcera (utery) tesil jak konecne proverim a hle bylo zavreno :( alespon vecer… vysvetleni bylo, ale z druhe strany dveri, takze jsem slozite lustil propoustici fix.

neco jako technicke duvody…

Koukám, že budu také konečně muset zavítat ke Kláře. Leč, teď frčíme směr Anglie, do Cambridge, odsvědčit svatbu, bude to pěkné, hostina a posezení je v „menze“ koleje, takže historie dýchá ze všech stran. Jako svatební dar jsem pekla koláčky , dva druhy, patero náplní, je toho plný kufr a ještě taška…asi 8 kg…tak snad budou chutnat. Pokusím se zdokumentovat svatební menu…S jídlem v menze tu mám skvělé zkušenosti, např.v Trinity College dělají skvělého lososa a báječnou chřestovou polévku a to prý má tahle kolej skoro nejhorší jídla…
BTW…hlásím se také o odznáček!!! Super nápad.:-))))

Hezké dopoledne přátelé, mám takový nápad – což takhle si zasoutěžit?? Kdo pošle nejzajímavější recept na dobrou baštu z cuketek, dostane odznáček jako první?? Co vy na to??

Pierro 38: Good idea, nicméně obávám se, že ty odznáčky by byly zatím pouze virtuální:-) Nebo že by je Mr.C už objednal :-)?

Ahoj Cutie, jak se máme?? No s těmi odznáčky bych to nechal na našem Mr. Cuketkovi. Začal bych virtuálně a po ochutnávce bych vítězi propůjčoval řád zlaté cuketky…:o)) Ostatně cutie, jak jsi na tom s vařením??

Pierro 41: Mám se dost pracovně, už aby byl víkend…Já vařím docela často a ráda:-) A ty?

No já už nevařil ani nepamatuju…:o) v tomhle je přebornice má přítelkyně. Nicméně vaříval jsem dříve celkem rád, takže proč se k tomu občas nevrátit a něco dobrého neukuchtit…

Pierro 43: Myslím, že inspirace k vaření je tu na foodblogách (jak se to má vlastně správně skloňovat?!) více než dost ;-)

Jéé, já chci taky řád zlatého hovínka! Alias jitrnice :-))

Pierro 45: Tak různě, podle chuti, sezóny a objevujících se receptů na foodblogách. Teď se chystám pro inspiraci na rachadův seminář rustikální Sicílie.

Cutie: no rašadova akcička může být určitě zajímavá, i mne by spíš zajímal seminář, kde bych i sám přiložil ruku k vařečce. Ale jako inspirace určitě fajn. Docela by mne zajímaly ty krevetky s granát. jablky… Cutie a jak jsi na tom s omáčkami?

Pierro 48: Záleží, o jaké omáčky jde. Klasické (rajská, svíčková, atp. ) v podstatě nedělám, ale spíše nějaké na těstoviny atp.

Ahoj
Znám jen dvě – vlastně jednu, co má dvě pobočky. Jsou to speciality z Afghánistánu – takže perská( chtěl si perskou, viď?)
Restaurace Ariana
Rámová 735/6,Praha-Staré Město a Restaurace Kabul Karolina
Karoliny Světlé 1013/14, 110 00 Praha-Staré Město. Buď klíďo, vaří tam Afghánci, žádní prdlí, zbloudilí odrodilci :-) Manželka jednoho z kuchařů pracuje v Ethnocateringu při Berkatu. Nově na Rustikální Sicílii už budou vařit jen účastníci…Já budu jen foukat na spáleniny a lepit pořezané prsty :-)))

Zdar rachade,
díky moc za tipy, hledal jsem na webu a opravdu jsem objevil tyto dvě restaurace jak uvádíš. Jsou sice afghánské, ale perská kuchyně je velice podobná. Cenově celkem v normě, tak proč nezajít na dobrou baštu?? Ostatně ochutnal jsi něco z jejich specialit?? Na rustikální sicílii se sice nedostanu, ale chystáš v nejbližšíh měsících další podobné akce?? A kde vlastně vaříš ty??
Cutie: v těstovinách se určitě shodnem, i já jsem jejich milovníkem. a omáčky k těstovinám patří…

Rachad 51: Takže lékárničku na seminář s sebou:-)!

Opravdu perská restaurace bohužel v Praze není. Mé oblíbené perské jídla jako Ghorme sabzi (bylinky) a Bademjan (lilek) si tak musím vařit sám, není to tak složité a řekl bych, že se blížím. Bohužel, základní perskou ingredienci do těchto jídel, sušený citron, „limoo (je)“ si musím složitě shánět, např. bylinky do Gorme se dají použít čerstvé, je to tak i lepší a jsou dostupné.

Dobře jsem v 2012 pojedl v perské restauraci na jídelní ulici v Budapesti.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)