Udržet balanc

Se snažím ze všech sil! Někdy ale z té, teňounké a eticky kluzké, kladiny padám. Není to tlaky zvnějšku. Je to smíchu stahy podbřišku… ;)))

Zavítejte alespoň na chvilku do mé poštovní schránky. Není dne, kdy by se tam nevyklubala alespoň jedna čerstvá tlačka. Ne všechny jsou negativní, naopak – ty elegantně i méně elegantně vlezlé převládají.

Abyste mě nepochopili špatně. Nemám nic proti práci lidí z PR ani proti kritickým reakcím na moje články. Když se to ale tak pěkně sejde v jednom inboxu, je to přinejmenším zábavné a podnětné! Posuďte sami – výběr zkrácených a volně parafrázovaných úryvků z mojí pošty… ;)

Hodná cuketka:

  • Moc děkuji za vaši přepěknou recenzi. Zastavte se prosím u nás, máme pro vás něco za odměnu.
  • Chtěli bychom Vám osobně předat tiskové materiály s malou pozorností týkající se exkluzivní řady našich výrobků. Prosím o zaslaní kontaktu na Vás, kam bychom mohli věci přivézt.
  • Velmi rádi bychom Vás přivítali v naší restauraci. Pokud by jste měl zájem poznat kouzla naší kuchyně, kontaktujte mne prosím na tomto emailu a dohodneme si podrobnosti Vaší návštěvy.
  • Přijměte prosím pozvání na neformální novinářské setkání. Součástí bude sedmichodové degustační menu, ochutnávka vín, exkurze do kuchyně a rozhovor s šéfkuchařem. Odvoz na místo i z místa akce zajištěn.
  • Prosím o osobní schůzku s Vámi. Naléhavě bychom potřebovali informovat Vaše čtenáře o našich nových službách.

Bakaná cuketa:

  • Pane Cuketka, to co plodíte na těchto stránkách to je fakt síla!! Je vidět že kritika restaurací může dělat opravdu každý. Kolik gastronomických škol máte? A kolik let praxe v gastronomii máte?
  • Prosím Týden vyměňte Cuketku!!! Každý by si měl včas přiznat, že na něco nestačí.
  • Vy jste takový samozvaný gurmán pane, vy nehodnotíte!!! Dáváte jen na obdiv své rádoby vtipné obraty a prezentuje sám sebe. Kdo vám dal právo hanit práci druhých?
  • Lži, zavádějící údaje a vaše nabubřelé subjektivní dojmy – to je ta vaše „recenze“. Kolik vám za to konkurence zaplatila?
  • Absolutně nechápu, kde se v autorovi recenze bere drzost kritizovat restauraci, ve které jsem se tolikrát výtečně a levně najedl.
  • Vážený pane, vidím, že se z vás stala celebrita a že jste si udělal ze svých arogantních a diletantských blábolů dobrý byznys. Blahopřeji vám a jděte se bodnout.
  • Udivuje mě to, že vy jste kritik gastronomických podniků, když se nechápete pokrmů, které se skládají z více ingrediencí. Jste asi kompletně negramotný co se týče stolničnění a gurmetství!

Jak vidíte, chce to spíše smysl pro humr, nežli morální azbest… ;D

Reklama

Komentáře

Hehe, nojo, píáristi. Ale to degustační menu, na které jsme Vás zvali, bylo jen pětichodové a exkurze do kuchyně v nabídce nebyla!:))

Klasický osud každého, kdo jde s kůží na trh a nebojí se své názory zveřejnit… ale že ty reakce jsou „až tak“, to bych si byla bývala nemyslela. My Vás nedáme :-)) Návštěvníci tohoto webu vědí, proč sem chodí, a i Vy zjevně máte jasno, jak se s podobnou inboxovou směsí vypořádat – takže je vlastně zbytečné Vám říkat: zůstaňte, jaký jste a jakého Vás rádi čteme :-))

Nehledate mluvci? Vzala bych za Vas ta neformalni novinarska setkani apod. ;) Jinak se pripojuji k Apolene a preji Vam i sobe a ostatnim navstevnikum cuketkoveho raje, aby jste na te kladine nadale hrave hopsal a baletil s umem sobe vlastnim!

Je úsměvné, když kritik investuje čas do něčeho, co se mu nelíbí :-) Čitatele si jeden nevybírá. Nemám strach, že to s humorem nepřejdete!

Nakonec kritik je jenom človíček, který ví naprosto přesně, jak by to dělal, kdyby to býval taky uměl :-)

„Absolutně nechápu, kde se v autorovi recenze bere drzost kritizovat restauraci, ve které jsem se tolikrát výtečně a levně najedl.“

Tohle je přesný. :)

Cuketko, nezapomeň přijít na můj seminář!Budu mít pro tebe dárek!! A odvezu tě tam i zpátky.Ale musíš potom o mě napsat něco hezkýho do novin.(Zpívej ptáčku – nebo umři?) Mimochodem – kdo považuje příspěvky do tisku za dobrý byznys?:-) Kolegyně z tisku by ti k tomu taky řekly své.Běžné reakce nejen českých čtenářů, se silně vyvinutým smyslem pro spravedlnost a rovnost…:-))

Jsem se po ránu zasmál při pročítání. Obojí humorné. A je pravda, že to může dělat opravdu každý, rozdíl je jen ve výsledku :-) Ale hodná cuketka mi příjde jako zcela neskrývané PR (sedmichodové neformální :-))) ), že na ten dohodlý den se budou snažit o 106, přičemž pak recenze ztrácí na významu pro běžné smrtelníky, dle mého názoru. (netýká se možnosti nahlédnout do kuchyně atd, to je určitě potřeba dohodnout)

Rachad: no, v posledním Apetitu (včera mi přišel) byla velká chvála na váš kuskusový seminář!

9:No jo,ale ten byl SUPER! Měl jsem skvělou podporu účatníků, myslím že dámy z Apetitu překvapila sehranost bloggerské partičky. Žádní ohrnovači nosů, prostě pohoda.A bez podplácení(když nepočítám směšnou cenu semináře ve srovnání s konkurencí)Na druhou stranu, neměl bych tu drzost říci si o 2000,– za trochu kuskusu s kuřetem v mateřský školce :-)))

Michala:

tak zrovna do Omnie byste mě nedostali ani párem volů :)) představa cesty do janských lázní v jednom vozidle s kolegy novinárži a následné společné čvachtání mě ukázkově děsí! ,)

(ale třeba zas příště vyměknu a dostanu kladinou do mezinoží ;)))

Apolena N.:

jej díky, nebojte, já sem otrlý jak sviňa a mám z toho všeho spíše prtel ;)))

petina:

hihhi :))) úplně se sebe sám představuji místo těch gymnastek v dresech, jak tam poskakujiiiiji :) sou fuňi!!!!

DolceVita:

mě se tedy líbí úplně všechno :) možná v tom je ten v'tip! :D

frettie:

amen!!! ;))) bezkonkurenční „best of“!!

Jo, oběd zadarmo neexistuje, to je stará vesta. Notabene v žurnalistické praxi. Každej si snaží pisatele tak trochu naklonit na svoji stranu.
Vidím jen jednu možnost. Přijímat bez rozdílů všechny pozornosti. Tím se člověk spolehlivě vyhne nařčení z podjatosti :)

zajímavé počteníčko, docela by mne zajímalo jaké majlíky dostává takový pan Poštulka. Ten někdy dokáže vyplodit bláboly!
Cuketko jen dál a hlouběji, my si tě ubráníme vlastními těly i příbory ;-)

Sklenička:

LOL díky, díky moc. fajné čtení. hlavně originální článek paní HU :)) už je ta její první věta: „Online diarists…“ :)))

rachad:

volele! :) já si nestěžuju, já se bavim ,) počkaj v sobotu!

Kuba:

Ale hodná cuketka mi příjde jako zcela neskrývané PR

ano, chňápnul jsi to, to jsou úryvky právě PR nabídek. to si nelze plést s klasickou návštěvou, nebo snad do konce rencenzí!!tohle neplést dokupy, je to jen představení a seznámení novinářů s něčím nově otvíraným. já se občas taky zajdu podívat, když mě to zajímá. minimálně tu tiskovku v mailu potřebuju, abych věděl, že se něco nového otevřelo (no ale to většinou zjistím ještě než ji dostanu), co a kdo tam vaří… etc :) někdy je to ale už trošku moc ;)

rachad:

Trochu kuskusu s kuřetem v mateřský školce

ty jsi dneska stroj na skvělé titulky a marketingově vytěžitelné názvy :)))

Já už prostě automaticky píšu tak aby mě vyhledávače vyhazovaly při sebemenší příležitosti…To už je snad nějak podprahový nebo co( nejlevnější zájedy? ) :-)))) Telefon za korunu…

Cuketka:
Já Vám rozumím, ale zkoušet se to prostě musí:) Píáristi jen dělají svoji práci (bohužel PR by prostě potřebovalo lepší PR), jde spíš o to, odhadnout hranici, kdy už je to otravné a spíš kontraproduktivní.
Já jsem ráda, že to děláte tak, jak děláte, kdyby se tu měly objevit nějaké přetištěné tiskové zprávy, jak to dělají jinde, tak bych se musela rozbrečet a jít si založit vlastní foodblog:)

Cuketka:
Vlastně děláte dobře, že zůstáváte v anonymitě. Jinak by se Vám mohlo třeba jednoho dne stát, že Vás u baru začne balit okouzlující slečna a navrhne Vám: „Zlato, co kdybychom zašli do té nově otevřené restaurace XYZ, slyšela jsem, že tam vaří úžasný šéfkuchař.“ A Vy poté, co do Týdne pošlete recenzi onoho podniku, zjistíte, že slečna Vám už nebere telefon a neodpovídá na SMS a že jen nasadila tělo pro svého klienta:))

Přehlídka Best of úryvků je vážně skvělá:-) Udržet si balanc, nadhled a neztratit přitom tvář je věc nelehká, ale častokrát velmi zábavná, znám to sama z reklamní branže :-)

Rachad: Chystám se, že napíšu o sobotním semináři reportáž.....nabídky odvozu atp. směřuj na můj email :-D (nene, to je samozřejmě legrace, ale bude-li v mých silách, tak něco sepíšu)

Nemohu si pomoci, ale ty kriticke zneji vsechny podobne…nemastne neslane, jak od jednoho autora – tak to preci nemame radi.
A ty podbizive zavidim, kez by mne takhle zvali do cukraren, to bych jim to vytmavila…(hlavne za ty „slehacky“ z oleje)

23: i tele…Ale je to halt stará paštika, no. Ze mě obchodník nikdy nebude :-(

Ja myslim, ze vlastne i ty negativni ohlasy na recenze jsou dobre…u nekterych lidi se muze rozsvitit kontrolka pro mysleni a zacnou treba pouzivat vlastni nazor. Proste to vyvola reakci a to je dobre, az se zacne hromadneji mluvit o kvalite jidla, zacne chodit vice rozumnych lidi a ptat se zadat kvalitu. Pak konecne nastanou lepsi casy a clovek se pri vyletu za jidlem nebude bat o sve zdravi. ;)
čest panu C!

18.Michala:… jen aby po tomto návodu, pan C. svoji identitu nezveřejnil B-O :D ;-)

tak to je docela vtipne, pokud ma clovek dost smyslu pro humor, ale cuketka evidentne ma:) jinak lidi budou asi porad, za vsech okolnosti a vzdycky stejni…tak ja ti pisu otevrene a ne do inboxu, ze me tva stranka prijde stejne hodne dobra a verim ze to tak zustane:)

sakra sakra, ten rachaduv kurz asi nezvladnu:(((( skoda skoda skoda…:(

cutie, tak příští týden koukej něco zajímavého z víkendového seminária napsat…:o)) a Rachada pozdravuj.

On je nějaký seminář? kde a kdy? jsem byla pár dní mimo a uteklo mi to…

36:Ajajaj Pivli.Už je plno po okraj…Dneska, se přihlásili poslední dvě dámy…

Teď jsem koukala na El Souk a je mi to jasné…no, do třetice to snad vyjde…:-)))))
Pokud nebudem rodit. Kolem 20. května.:-))))
Nevadí, nevadí, budu se alespoň těšit na nadšené reporty účastníků.

Pivli.

pokud se minepodaří useknout si ruku nebo si hodit foťák na gril, něco malého sna d ze mě vyleze ;)

pomoooooooooooooc pomoooooooooooc pomooooooooooooooooc
vím že to není k tématu, ale chystám se dělat buchtičky s vanilkovým krémem- nefunguje mi odkaz z cuketky a bistro flo je v novém a vyhledávání nevhledává a a a tenhe krém je nej, všude jen ty ee s pudinkem. prosím, můžete mi ten od flo někdo poslat??? zachráníte mi večer :)))

Tak trochu mi to připomíná „gastro-pohádkový“ film ratatouille ;)

Jinak obdiv pane cuketka ;)

43: 4 dcl plnotučného mléka, 8 žloutků a 8 lžic cukru s trochou vanilky šleháme v kotlíku na páře do zhoustnutí. Čtvrtinu mléka můžeme nahradit sladkým bílým dezertním vínem, nebo přidat do krému trochu rumu. Když vás už bolí ruka a krém není hezky hustý lze si vypomoci tím že co máte spojíte s trochou mascarpone. To vám krém hezky zahustí. Není to od Flo ale funguje to. S trochou škrobu je to ještě rychlejší, ale je potřeba to tepelně zpracovat, jinak škrob „padá“ na jazyk.

44:Ještě taková prasárna pod čarou. Jde to přinejhorším i v mikrovlnce. Opakovaně 20 vteřin a prošlehat – tak dlouho dokud to nezhoustne…

46: :-))) Ale taková speciální káva se žloutkovou pěnou se přeci dělá?Jen nevím jak se jmenuje…

Zbožňuji umění diplomatické korespondence, dovolím si říci, že dovedu lidi přimět chytit se za čumák a ještě jim vsugerovat, že je pro ně dělám úžasnou službu, ale když čtu, jak si někdo stěžuje a osloví adresáta „Pane Cuketka, atakdále“, tak už snad nemá ani smysl se dál tím lingvistickým hnojem prohrabávat.
Je to skutečně humorné, sledovat jak tam dole hrozí ti malinkatí lidičkové svými pidipěstičkami ve svém patetickém záchvatu pidihněvu.
Dobrou chuť, snídám suchý rohlík a Pikvík Dobrejtro, napíšu na to recenzi a počkám si taky na nějaký pěkný dopis (-:

nooo, děkuju za typy, něco jsem včera zpatlala, úspěch byl, ale pro mě je ten od flo nejlepší a nevim proč se na něj už nejde dostat… aaaaaaach jooo ale díkydíky

…ale odsud se stránka asi nezobrazuje. Takže recept na ten krém je:
750 ml plnotučného mléka
7 žloutků z opravdu velkých vajec (ideálně domácích nebo bio vajec)
4 lžíce cukru
1 vanilkový lusk
Postup:
4. Mezitím, co se buchtičky pečou, rozkrojte vanilkový lusk, vyškrábněte z něj do mléka semínka, přihoďte k nim i vyprázdněné slupky a dvě lžíce cukru a přiveďte vše k varu. Vypněte přívod tepla a nechte na horké plotýnce 15 minut louhovat. Poté vše přeceďte do džbánku.

5. Žloutky velmi důkladně rozmíchejte se zbylým cukrem a postupně za stálého šlehání k nim přilijte ještě poměrně horké mléko. Tuto směs vraťte zpět do kastrůlku a pozvolna zahřívejte. Stále míchejte vařečkou, dokud vše nezačne houstout a ulpívat na vařečce (když po ní přejedete prstem, uděláte v krému naprosto zřetelnou stopu). Vydržte nepřetržitě míchat další dvě minuty, krém totiž ještě zlehka zhouste, v žádném případě mu ale nedovolte přijít k varu, žloutky by se začaly srážet. Práce s vařečkou zabere celkem přinejmenším deset minut, ale vyplatí se.

rachade, mám na tebe skromný dotaz – budeš pořádat dohledné době nějaký další kulinářský seminář?? Ostatně nebude to tenhle víkend dámská záležitost + ty a cuketka??

Měly by tam být docela slušné zastoupení mužské minority. Z deseti účastníků 3 chlapi, já a sommeliér a jeden pozorovatel. Lepší se to :-) Doufám že mi práce dovolí udělat ještě jeden před odjezdem na Slovensko, potom budou další v Brně a Praha nejdřív v srpnu.

51: Nechci vypadat jako ješita, ale já v tom velký rozdíl nevidím. :-) Snad jen, že jsem to nerozepsal tak podrobně, ale to se mi stává často, když u tazatele předpokládám jakousi praxi ve vaření. Ale polepším se a přenechám Flo co její jest ;-))

Cutie – jsem za 1) skrblík a za 2) než se rozhoupu už je plno. Navíc jsem dlouho žil v domnění, že v tomto kurzu vaří pouze mistr Rachad a ostatní se vzdělávají náhledem a povzbuzují…:o))
a nakonec za 3) měl bych trému vařit takhle přede všemi…:o))

rachade a jakým směrm bude kulinářsky zaměřen ten tvůj příští seminář?? bude to akce ve školce anebo pod širým nebem jako tento víkend??

Pierro 56: Trému? Ostatní na tom přece budou úplně stejně :-)

Cutie, o víš, jsem takový nesmělý stydlín, co již dlouho nevařil ani oma v soukromí, natož před takovými kapacitami jako je náš Mr. Cuketka a rachad…:o)) A jak se jinak vede?? bylas v nějakém zajímavám podniku, anebo něco báječného pojedla?? já předevčírem ochutnal asi nejlepší kávu co jsem kdy pil…:o)

Pierro 59: Tak to bys měl o té kávě napsat do diskuse k pražskému espresso maratonu ;-) Ad zajímavý podnik: zašla jsem minulý týden do noodle baru Modrý zub v Jindřišské a docela příjemně mě to překvapilo.

No pár pochvalných vět si tenhle podnik s vynikající kávičkou rozhodně zaslouží. Takže určitě pro espresso maraton napíšu. Jinak jsem slyšel, že v nejnovějším Apetitu je reportáž z poslední Rachadovi akcičky…:o)) takže až si žena časák přinese domů, musím počíst..:o)). Jaké noodle sis dala??

Pierro 61: Jj, reportáž tam je v rámci většího článku o kuchařských kurzech:-) Dala jsem si phad tai s kuřecím masem a zeleninou.

Cutie, čoveče nebylas ty taky se podívat v té vietnamské tržnici, kde p. Cuketka ochutnal pár zajímavých jídel??? Apropo phad tai jsou rýžové??

Pierro 63: Při první Cuketkově návštěvě jsem tam nebyla, ale mrkni do diskuse k příslušnému článku. Phad tai jsou rýžové.

57: Pro lepší představu mrkni na můj web. Dlouho mi spí v šuplíku indická vegetariánská.Ale koukám že jsme tématicky trochu mimo mísu :-))

e: kdybych věděla, že ti jde o obyčejný creme anglaise, tak jsem ti sem napsala recept hned jak jsi se zeptala. Děláme ho velmi často ;-)

55: Taky se mi to zdá vcelku podobné, akorát to tvoje bude asi o něco líp houstnout kvůli poměru žloutků a mléka, ale nevím, jsem pouhý donašeč:-) Já bohužel barbarsky preferuji na buchtičkách řídký puding před tímhle poctivým krémem, tak to nemůžu posoudit. Některých zlozvyků z dětství se člověk těžko zbavuje:-)

66: Kdybych věděl že Flo je lepší, pokusil bych se jí trumfnout receptem na zabaione, nebo kterýmkoliv jiným na bázi žloutkového krému :-)) Ale to je fuk. Přes internet se vaří špatně, dávám přednost konfrontaci receptů u plotny :-))

Ono se to zkrátka musí vidět,začínám vážně uvažovat,že zavedu kurzy vaření…vrámci toho,že znám pár lidí co ve svých dvaceti nejsou schopný ani oloupat cibuli…(teď se mi to vybavilo a je mi do breku…)

64: thajské smažené nudle s vejci, rybí omáčkou, tamarindovou šťávou, chilli, tofu nebo kuřecí nebo krevetky + oříšky a koriandr
(via wikipedia)

69: nejsou schopný ani oloupat cibuli…(teď se mi to vybavilo a je mi do breku…)
To se při cibuli stává. Já jsem více otužilý, ale moje paní si na práci s cibulí někdy nasazuje brýle pro snorkelování!

Kuba 70: V Modrým zubu mají Phad tai se zeleniou a kuřecím masem/krevetami/tofu.

Jee, díky za video, padala jsem spolu s akrobatkama (smíchy ze židle ;) ). Jinak bravo! slečně v černožlutém v 1:30 – docela dobře se z toho vykutálela, ani nebylo poznat, že špatně spadla.
Hezký den!

MWAHAHAHA!!!! ty nenavistne maily TAK STRASNE pripominaji zurive dopisy hudbenim kritikum. pisou vam řaky misto „tak natoc lepsi desku“ neco jako „tak si otevrete lepsi restauraci“?:-))

Rekl tu někdo to-fuj? Nomen omen. Jak tohle někdo může jíst… :D

77: jj práce kritika je nevděčná. Ale zase si cením citlivé a vyvážené kritiky kdy na jednu stranu umí hodnotící něco ocenit a pochválit a na nešvary pohrozit prstem. Žádné omámení zvučným jménem, značkou, anebo naopak dehonestování prostých a dobrých věcí. Myslím že mr.Cukini inspiroval hodně lidí z branže. Teď se začínají objevovat kritiky a hodnocení jako houby po dešti!

lucie, rachad: díííííík za pomoc s receptem!!!!!
a omlouvám se za narušení debaty k tématu :)

78 rachad: Kritik/hodnotitel může ve svých rukou třímat dost velkou moc. Když tu Delia Smith, tehdá na vrcholku svého vlivu, doporučila jistou pánvičku coby ideální na omelety, malá fabrika, která pánve vyráběla, přes noc vyprodala svůj sklad a musela přejít na 3 směny, aby pokryla poptávku.
More power to your elbow, Mr Chukotka!

80: To abych si to s panem Cukr-etou nerozházel co?:-)) Při své skromnosti si zřejmě odmítá uvědomit jakým činitelem se na české kulinární scéně stal. Jeho názor má pro spoustu profíků větší hodnotu než názory starších, žoviálních kolegů. kteří se na pseudohodnocení restaurací a gastronomie všeobecně tzv"udělali".To znamená, že jim jejich světácká póza začala zajišťovat podporu profesionální veřejnosti(známý kritik, zkušený gourmet, hodnotitel apod.) Nechci jmenovat – jsem jen malá akvarijní rybička v rybníčku plném štik :-)))Ale tuzemci si jistě správně dosadí :-))

79: Za málo. To nic nestojí. Ozvi se, když zase bude Flo offline ;-) – v dobrým :-)

:) to jsou ale věci…to aby se jeden bál něco si myslet, natož to napsat, aby pak nebyl považován za samozvanou cuketku …

84: Přeci rozeznáte milovníka dobré kuchyně od tzv.Jájínka (já-já, potom dlouho nic a zase já):-)))

Věčně bzzzzučící diskuse včetně „větví“ od tématu je obdobně zajímavá jako původní článek – to je počteníčko a příležitost k rozšíření obzorů a tříbení názorů… dík i za to, pane Cuketko!

39. Tak doufám, že se pan C. neugriluje a napíše report ze semináře! Těšíííím!!!!
Grilovaná cuketka či lilek je sice pochutnání, ale v tomto případě, nechť nám zůstane pan C. zachován v syrové podobě! :-))))

Pivli 87: Malé preview: seminář byl super, jsem z toho celodenního vaření, jezení a popíjení příjemně unavená :-)

ja tez ;) Ale jeste porad jsem natolik cila, ze pokracuji v degustaci a popijim Chardonnay ;) Zdaleka se vsak nevyrovna tomu sicilskemu, jsem rozhodnuta se pro nej co nejdrive vypravit! Dnesni kulinarni vylet byl perfektni, nostalgicky vzpominam na zabaglione .. mmm …

petina 89: Také pokračuji v degustaci, mám tu otevřenou lahev Sauvignon blanc :-) …popravdě ani nevím, co mi dnes chutnalo nejvíc, bylo toho tolik…:-)

Cutie 90 : ja vim spolehlive, ze mi chutnalo vse ;) Prosecco na privitanou bylo osvezujici, donna fugata opravdu prchala velmi rychle, super biologico bylo prekvapive, zajimave, dobre … atd apod … a ostatne roznovska slivovicka na vytraveni take nebyla vubec marna ;) Jen je tedy nyni problem udrzet balanc ;)

jej, jsem svuj prispevek omezila jen na to piti … ;) co se pokrmu tyce, take bych nevybrala favourite one … vsechny vynikajici, vyborna sekvence … ale popravde zcela me dostala caponata, v nejblizsi dobe si ji vyzkousim sama uvarit a necham „odlezet“ dle Rachadova doporuceni, uz se tesim ;) ale zabaglione mam stale na jazyku spolu s tim dezertnim vinem … a v lednici mam domaci vajicka a na policce nad lednici se nesmele krci slehac … ;)

93 : me to ani nenapadlo, jen jsem se zkousela zvednout z kresla ;)))))

92: Tak směle do toho :-)! Já vajíčka „vyplácala“ ráno k snídani…hmm…ale dala bych si znovu cokoliv z toho, co se dnes připravovalo :-)

94: Už jsem si říkala, že začínáme být trochu off topic, ale vlastně ne tak docela ;-)

jsem na tom spatne s balanci, vajicka prezijou do zitrka ;) nejsme off topic, vim nyni jiste, ze jsem gymnastka na kladine ;) Vive le vin ;)

97:Vive le vin, vive la table et vivent les bonnes rencontres :-) Dnešní den toho je dobrým dokladem..

D'accord, vive la vie et les courgettes en bloggant ;) Tesim se na reportaz z dnesniho dne a tesim se na dalsi kulinarska setkani!

Pareillement:-) Monsieur Courgette určitě něco sepíše…a já snad taky :-)

Pozoruji, že Rachadův seminář se vyvedl a tak trochu lituji, že pro hory, doly a moře nás rozdělující jsem se nemohl taky zúčastnit.
Připojuji se k Chardonnay a Sauv Blanc australským Merlotem. Na psanou franštinu si netroufám, ale po pár sklénkách se dám do konversace v libovolné řeči, tj směsi různých fragmentů + posunky. :-))

  • – – – – – – – – –

Zatím nejlepší jarní den v Anglii. Zapálil jsem první letošní barbecue. Fotit jsem si vzpomněl až nakonec:
http://i32.tinypic.com/2j3n0a9.jpg
Banány mírně zklamaly. Jedli jsme po vychladnutí. Tříslo a kyselina ze slupky patrně migrovaly a ovlivnily výslednou chuť – pečený banán už nebyl chuti mdlé. Cukr a šlehačka (nebo zmrzlina) by to ale napravily.

Jednorožec 101: Na zdraví :-)! Co krom banánů se grilovalo?

grilovane banany jsem nikdy nemela, vyzkousim, myslite, ze teple by byly ok? nebo zkusit bez slupky …

104: jeje, umela bych si predstavit nejake testicko se skorici, balsamico by take snad neuskodilo … nebo neco prekvapivejsiho?

105: Jj, nějaké skořicové těstíčko…mňam…

A co ho jen v rychlosti ogrilovat bez slupky ve staniolu potřeném máslem a podávat ho s teplým karamelem a zakysanou smetanou?

102 Cutie: Krom banánů se grillovalo, na oharcích z loňského dřeva vinné révy: koupené beefburgery ze skotského hovězího (OK), do staniolu zabalené dvě hrsti třešňových rajčat + česněk + oliváč + středomořské koření. To bylo dobré, ač to chtělo víc propéct. Staniol příliš odráží teplo. Příště to umístím rovnou do oharků, i jimi zasypu. Jeden se denně učí.

Banány jsem si velmi oblíbil nakrájené do ždibce másla na pánvi, maličko hnědého cukru, usmažené / rozblemptané na kaši. Tuto kaši pak spojím s jelly, kde vodu nahrazuji mlékem a jogurtem. Je to děsně návykové, ale omlouváme se tím, že (dle Pivli) želatina je dobrá na klouby a v Anglii je to s klouby o ústa (vlhkým počasím).

Co mohu doporučit hodit ve slupce na rožeň je lilek, baklažán (aubergine).
Dát mu co nejdelší roštění. Bude tuze funět a dýštit páru, jako drak. Obracejte ho pilně do zhnědnutí. Příští den, po vychladnutí z něho připravte pomazánku zvanou Srbský kaviár (Srpski ajvar), mimo jiné názvy. Taky to chce ogrillovat pár zelených paprik, hodit je zapařit na minutku do igelitového pytlíku, pak z nich lehce sloupnout kůži. Vše nasekat na jemno. Panenský oliváč, česnek, šťávu citronu, pepř, sůl.
Chybí tu už jen modrá obloha, kus dobrého chleba a třeba i dobrý, bodrý kumpán (přednostně s butelkou vychlazeného vína.)

Koukám, že jsem propásl něco výborného, tak příště. Zprávu „z pole“ už jsem dostal včera, snad bude nějaký komentář s hodně fotkami. Mám alespoň ze včera částečně zabylinkovaný balkon a nyní naložené krůtí v marinádě na večer pro Rommelsbachera.

Jednorožec 113: Vy mi ale děláte chutě…ještě, že jsem po jídle:-) (velmi pozdní oběd aneb brzká večeře v TTTM Sapa)

Jednorožec:

určitě jste chyběl, skoro mám chuť vám dát jedno áčko (absenci) ;))) na reportu právě makám, kartičku ve fotopřístroji jsem zaprasil asi pětistovkou obrázků… tak teď jen najít ty správné a dát je sem… :)

Hezké pondělní ráno přátelé,
letmo jsem tu zhlédl diskuzi a zjišťuji, že jsem asi přišel o velice příjemnou a rozhodně zajímavou akci. Jak zde píšete seminář se povedl, vínko chutnalo a specialitky na grilu možná ještě víc…:o) a nakonec i počasí vyšlo. No poučení pro příště neváhat a hlásit se, dokud budou volná místa. Už se těším co nám napíše Mr. Cuketka a také na fotodokumentaci.

Pierro 117: Rozhodně jsi zaváhal, stálo to opravdu za to:-)!

113. :ano, ano, přesně tak, želatina je pro klouby, chrupavky, vlasy a nehty doslova balzám, o lahodné chuti pokrmů z ní připravených anoi nemluvě! dala bych si to vaše „meníčko“ od shora až dolů!!!

My sice o víkendu negrilovali, ale taková domácí spanakopita s řeckým vínem také nebyla k zahození. A kopec úžasného zeleninového salátu. Jojo…

Cutie a vyzkoušela jsi všechno?? Anebo ses podílela jen na přípravě některých krmí??

Pierro 120: V podstatě průběžně nějak tak většinu…i když ke konci už bylo málo času, takže třeba takové zabaglione dělal rachad sám…Si tu teď prohlížím fotky a dostávám z toho hlad…

Co je vlastně zabaglione??? Hlad je jen skrytá žízeň…:o))

Pierro:

vydržte krapet :) jsem u fotky s pořadovým číslem 35… ještě to chvíli potrvá :)

Pierro 122: Zabaglione je jemný žloutkový krém s cukrem a dezertním vínem.
Žízeň mám taky…resp. chuť vypadnout z práce na nějakou zahrádku :-)

Tak na zabaglione bych si asi docela smlsnul…:o)) Chutnal všem?? No z práce bych taky nejraději někam utekl… chlazenému pivku pod šumícími kaštany bych se nebránil. A pak něco dobrého na zoubek…:o)) jo jo, tomu bych rozuměl..:o)

Pierro 125 :Nemohu mluvit za ostatní, ale myslím, že jo (ostatně jako všechno ostatní :-)

Pierro 127: Počkej si na report :-P Tohle ale prozradit určitě mohu: bylo to na celý den :-)

hmmm pak jo. Já jen že jsem si v apetitu početl článek o kurzech. Krom jiného tam psali o tom rachadově minulém. Docela zajímavé. A jestli tohle byla skoro celodenní akce, pak vlastně ten kurzík ani nebyl drahý. Jak už jsem psal, na ten příští se asi přihlásím.

Pierro 129 : Rozhodne doporucuji. Seminar probihal pratelsky, neformalne, zadny casovy pres ani stres, skvela atmosfera :) Take uz se moc tesim na report ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)