Odpalované těsto jinak

Teda to bylo něco. Padlo pár balení vajec a kupa másla. Ještě teď to není úplně dokonalé, ale musí to ven. Christopher Ford a jeho křupavé odpalované těsto i s receptem!

Kouzlo kulatých bochánků s rozpraskaným povrchem spočívá s kombinaci odpalovaného těsta s křupavou krustičkou. První komponenta se krásně nafoukne a díky vysokému obsahu vajec a tepelně upravené mouce zůstane krásně dutá. Druhá část ztvrdne a rozpraská. Ve výsledku máte odpalované těsto vhodné k jakýmkoliv sladkým náplním (šlehačky, krémy), ale navíc ještě s atraktivním vzhledem křupavých kupolí.

Na cukrařinu jsem extra levý, takže mě můžete použít jako svůj referenční vzorek, ze kterého vyplývá — dá se to i doma. Recept jsem zmenšil, otestoval s běžnými surovinami a přidávám i pár postřehů. Podobně jako u telecího vývaru ale předem upozorňuji, že je to spíše modelařina pro kutily a trochu se potrápíte. Mimo to vám ale docvakne pár technických fint, správných postupů a naučíte se pracovat s magickým pâte à choux.

Křupavé odpalované těsto

Pokud si troufáte sami, celý recept je volně k dispozici přímo u autora. Bacha — je toho tak na deset plechů, a proto jsem to zmenšil na čtvrtinu. Krom obyč surovin a náčiní se připravte na použití mrazáku (aby se vám tam vešel plech) a cukrářského pytlíku.

Sám doporučuji začít výrobou křupavého těsta, které budete dávat ve formě kulatých disků na odpalované těsto, a teprve poté se pustit do odpalovaného těsta.

Suroviny pro křupavé těsto

  • 100 g másla (studené, na kostky)
  • 110 g hladké mouky
  • 110 g cukru (krystal, krupice)
  • špetka soli

Postup

Dejte do mísy všechny suroviny a míchejte vařečkou nebo v robotu, dokud se úplně nespojí. Těsto by mělo být tvarovatelné, ale máslo by zároveň nemělo být tak teplé, aby se vám lepilo do dlaní. Pokud jo, dejte těsto na chvíli odpočinout do chládku.

V druhém kroku je třeba ho rozválcovat válečkem do tloušťky 2 mm. Já na to šel s vydatným podsypáním podložky polohrubou moukou a trpělivým valením celkem ve čtyřech dávkách. Protože nemám vykrajovátka (ach!), vykrajoval jsem skleničkou na destiláty s průměrem 3,5 cm, což bylo pro pěkné boubelaté výsledky ideální číslo. Zkoušel jsem i o něco větší vykrajovadlo s 4 cm a šlo to bez problémů také.

V originále se píše, že se má těsto před vykrajováním zmrazit, ale to mi dělalo docela problémy a příliš mi křupalo. Nejlíp se mi s vykrajováním dařilo, když bylo pořádně zchlazené a polotvrdé. Hotové disky už ale do mrazáku můžete dát s klidem.

Suroviny na odpalované těsto

  • 75 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky (obě prosít)
  • 125 g plnotučného mléka
  • 125 g vody
  • 12,5 g cukru
  • 100 g másla
  • 225 g vajec (rozmíchaná vidličkou, počítejte zhruba 4 ks)
  • špetka soli

Postup

Odpalované těsto vypadá na poprvé vždy složitě, ale ve své podstatě je jednoduché. Jedná se o těsto s vysokým obsahem másla a vajec, které je postaveno na tepelně upravené mouce. Šikovným tvarováním a využitím toho, že se při pečení nafukuje, můžete dosáhnout nejrůznějších buclatých tvarů.

Začněte tím, že ve větším kastrolu přivedete k varu mléko a vodu s cukrem, solí, a máslem. Ihned poté odstavte a přisypte všechnu mouku. Míchejte vařečkou, dokud se vám neudělá velká koule. Vraťte kastrol na střední plamen a šmrdlejte v něm těsto dokola alespoň další dvě minuty. Malá část těsta se přichytí na dno, ale to vůbec nevadí.

Teď těsto přendejte do místy a dejte mu alespoň pět minut míchání (aby pěkně vychladlo). Ke konci už můžete postupně přidávat rozmíchaná vajíčka. Dávejte pozor, když jich přidáte moc najednou, z děsně kluzkých kousků těsta při míchání zešílíte. Takže opravdu pomálinku!

Jakmile máte všechna vejce uvnitř, shrňte těsto z okrajů mísy a pokračujte v rychlejším míchání další dvě minuty. Výsledné těsto je krásně sametové a lesklé. Ideální konzistence pro tvarování je ta, že těsto není tuhé a krásně se leskne, ale zároveň se při dávkování nerozteče do úplné placky. Než to dostanete do oka, je lepší raději mít o něco tužší a méně lesklé těsto, než naopak.

Teď si sestavte obě komponenty dohromady. Vezměte si pečící papír a nakreslete si do něj kolečka přesně podle rozměrů vašeho vykrajovátka. Dolů přijde odpalované těsto a nahoru mražený deklík z těsta druhého. Tady se pracuje s cukrářským pytlíkem s normálním otvorem ve špičce.

Co se mi osvědčilo nejlépe — odpalované těsto by mělo mít podobu úhledného puclíku s dokonale kulatou základnou. Ideální je těsto nadávkovat na jeden zátah a trochu z výšky (asi 1,5 cm). Poté jemně přiklopit deklíkem tak akorát na střed.

O tom, jestli vám těsto krásně vyskočí a získá ideálně popraskaný povrch, rozhoduje několik věcí. Silně doporučuji udělat si před hlavním pečením několik pokusných dávek. Je třeba mít dobré odpalované těsto (ne moc tekuté ani ne moc suché), správný poměr mezi odpalovaným těstem a deklíkem (nesmí být moc těžký ani moc tenký, ani mimo střed) a trefit tvar při dávkování těsta.

Po vytvarování přeneste těsto do mrazáku a úplně jej zmrazte. Peče se potom lépe — krásně naskočí, nerozjede se do šířky a je úplně duté s tenkými stěnami.

Z mrazáku se dává těsto rovnou do vyhřáté trouby na plech. V receptu je teplota cca 162 stupňů Celsia. S mojí troubou jsem musel trochu zabojovat a nakonec jsem se ustálil zhruba na 180. Pokud budete péct příliš prudce, těsto vám pukne anebo spálíte povrch. Pokud naopak příliš pomalu, těsto nevyskočí do požadovaného tvaru. Celé pečení zabere něco málo přes 30 minut.

Když se to nakonec celé povede, vypadá to nádherně.

Křupavé odpalované těsto je přímo předurčeno pro náplně. Pokud budete na konci pečení zmoženi stejně jako já, vystačíte se šlehačkou (karamelovou, pařížskou). Úplně ideální jsou pak různé druhy žloutkových krémů (a zmrzlin!). Plňte je pokud možno v den pečení a podávejte obratem. Nebudou!

Upečte si něco dobrého

Reklama

Komentáře

Levej na cukrařinu, jo? To vykládejte někomu jinýmu! :-)
Fakticky nádhera. I když s odpalovaným těstem kamarádím už dost dlouho, tohle mně teda nikdy nenapadlo. A že jsem dělala i dvoubarevné profiterolky. :-)
Jen, že první, co mi ty hotové popraskané „vintage“ kuličky připoměly, byl japonský Melonpan. :-) Jiné těsto, stejná technika. http://en.wikipedia.org/wiki/Melonpan

…a sakryš. V lednici domácí vejce, 2 šlehačky co za pár dnů maj datum spotřeby, v mrazáku domácí zmrzlina se skořicí a rozinkami v rumu. A volný víkend. Copak se asi bude dít?

Zítra to vyzkouším! Chtěla jsem něco upéct a narazila jsem na tenhle příspěvek, který mě moooc zaujal – vypadá to fakt super! :) Dám vědět, jak se dařilo – pokud se podaří, přidám obrázek. :) Děkuju za inspiraci!!!

Pane Cuketko, to se dělá? O víkendu jsem na rodinnou oslavu chtěla péct tyhle minivětrníčky: http://madlinakuchyne.blog.cz/…-vetrnicky-i
jenže teď tu sedím jak Alenka v říši divů apřehodnocuju situaci. Když už bude domácí paštika abagety, proč se rovnou nepustit do téhle hard core cukrařiny. Fakt mě to láká, jenže mám problém, plech se mi nevejde do mrazáku, nestačí to křupavé těsto jen hodně zchladit?

dneska už jsem ko a nejsem s to ani ten článek přečíst, zítra. Ale jen pro pobavení, včera jsem zaregistrovala jen fotky těchto dortíčků v části obrázky z kapsy. Moc jsem to neštudovala, jen mě napadlo, kde proboha teďka vyfotil mladé muchomůrky a proč to vlastně fotil?:-D

duťánky, mochomůrky… teď nevím, jak jim teda říkat :)

tak to je skutečná cukrářská výzva, hledám v diáři volnou sobotu a nemohu se dočkat, až budu sledovat, jak rostou:)

Cuketko kolacky jsou nadherne,jen bych chtela vedet,jak je pak naplnit… moje babi dela z odpalovanyho testa svatebni kolacky ale plni to jeste pred pecenim a soula je rucne. Tvoje testo vypada ale hodne ridke,tak to asi plnit az po upeceni? ale jak?

Když jsem viděla na FB fotku, řekla jsem si, že to vypadá jako drobenka a ono opravdu jo!!! Nádhera!
Profiteroles dělávám a už se těším jak je příště takto krásně „vytuním“ (jak říká Radek Kašpárek ;-) )

Lenko, to se plní po upečený. Udělá se dírka a nastříká se tam něco dobrého (např.šlehačka) jednoduše cukrářským sáčkem ;-)
Mimochodem, také jsou super francouzské chouquettes, tedy profiterolky posypané perličkovým cukrem, mňam!

↪ 12 Bali: taky jsem tipovala drobenku, mamce podobně vypadají vdolečky a vevnitř jsou taky dutý, jak moc naskočí i velikost podobná:). ale tohle úžas, kdybych nebyla tak líná, jdu do toho ještě dnes!

Mně to jaksi připomíná mozky…Duté mozky…Zvlášť rozkrojený exemplář první fotce. Proti chuti nic, dobré to jistě bude.

To znám od této slečny http://www.insanitytheory.net/…lla-eclairs/ Jiný tvar, princip stejný. Zatím se mi nepovedla ještě celá várka hezky vyfouklá, občas to mám promáčklé, občas chybí díra, ale dobré to je každopádně.
Osobně mám radši odpalované z vody, přijde mi míň blemcavé a lépe se s tím pak pracuje do požadovaného tvaru.

↪ 2 Anonymní: koukal jsem se na něj taky hnedka, ale myslím, že není tak dutý ni? ;)

↪ 4 karolinka: dejte pak vědět ;) teď jsem si uvědomil, že je to trochu politicky nekorektní recept, když v něm zahučí tolik vajec, ale to vy asi nebudete mít problém.

moc mě láká zkusit něco podobného i s kynutým těstem!

↪ 6 Markéta: na vaši fotku jsem koukal, úžasný výsledek ;) snad se zobrazí i tady:

https://www.facebook.com/photo.php?…

↪ 7 Madla: mě se taky plech nevejde do mrazáku, můžete si ale bobánky vymrazit na menší podložce přeložené pečícím papírem. ten se pak na plech jenom přešoupne a je hotovo ;)

↪ 8 irresistible: jj, někdo tu psal i mozečky, to je přesně ono! ;)

↪ 11 Lenka: dírku do upečených a pytlíkem dovnitř. nic ale nepokazíte ani tím, když rozříznete napůl třeba jako naše větrníky ;)

↪ 17 Alenka: nádhera, btw podlouhlé tvary na eclair jsem zkoušel a naprosto bez problémů, stačí druhou složku vykrojit jinak a volně přeložit. je to paráda i tak! ;) autorka tam má i pěkný bílkovou pěnou odlehčený krém na plnění… super úlovek!

↪ 18 pan Cuketka: A čím, že se mi to občas tak hezky nevyfoukne? Trik s mražením? Možná nesprávná konzistence těsta. První plech je ok, u druhého už odpalované trochu teče. Kdo má ale mít ty nervy se zkoušením :)

↪ 19 Alenka: tady u téhle verze mi ty mražené vyskočily vždy spolehlivě, nemražené méně. nejsem si jistý, ale je to podle mě tím, že má to odpalované těsto na hrbu ještě tu druhou vrstvu, kterou tlačí nahoru a tak je to těžší ;)

(ale dělám upe obyčejné odpalované a tam je to spíš o tom, kolik vajec si tam troufnete zamontovat a jak rychle pečete. pekl jsem posledně obyč koule na plnění krémem viz http://statigr.am/…4694540_8822 a tam se na tvar ani povrch moc nehraje, tak sem to ze začátku v troubě ohulil přes 200 a pak teprve níž. a dutost zajištěna ;) jinak recept podle jacquese pepina…

no teď to hledám a mám ho hned dvakrát,on je absolutně boží!! :)
http://www.youtube.com/watch?…
http://blogs.kqed.org/…l-puffed-up/

První experimentální plech (varianta chlazený základ, mražený deklík) je v troubě na 180.
Další varianty budou mražený základ i deklík taky 180 a třetí plech zkusím nechlazený základ, mražený deklík napřed na 210, pak 170.
Tedy s odhadem teplot si spíš fandím :)

↪ 21 RenataE: po deseti minutách první muchomůrky úspěšně rostou.
Večer jsem se tázala dětí, co jim ta úvodní fotka evokuje. Puberťák dal na první mozky a na druhou rozpraskanou půdu po katastrofě, jezinka devítka viděla růžovky v mimi stádiu.

↪ 13 Bali: Udělá se dírka… jj, udělá se dírka a pak se použije zlepšovák – případné „přepážky“ (tedy když není dutina dokonalá) se opatrně prošťourají tenkou jídelní hůlkou. Tím se předejde reklamacím typu „já tam mám málo šlehačky“ a současně je to dobrá zábava pro dětské pomocníky.

↪ 19 Alenka: myslím, že je to konzistencí odpalovaného těsta. Měla jsem zřejmě podle vzhledu o trochu hustší než pan C. a vyzkoušela jsem nakonec tři varianty. Mražený podklad i deklík, chlazený podklad a mražený deklík (na fotce) a pokojově teplý podklad a mražený deklík. Vše jsem nakonec pekla na 180 a všechny vyskočily stejně. Jen doba pečení se lišila od 26 do 28 minut. Na odpalované těsto jsem použila pouze polohrubku, vejce běžná albert 5 ks (celkem 285 g se skořápkami).

↪ 11 Lenka: myslím, že odpalované těsto se nikdy nedá plnit před pečením. Vždy po, buď pytlíkem s uzkou hubičkou, nebo rozříznout jako věnečky

↪ 28 cernamoora: Promiňte nemůžu si pomoct ale píchavka je něco jako pýchavka, nebo je to spíš něco trochu sprostého? Abych věděla co Vám to vlastně připomíná :-)

↪ 29 Ala: Promiňte, nemohu si pomoci, ale vám chybí čárky. Krom jiného.

Pícha vždy přetchází pát. Tak ňák akorád. Innit? :-))

↪ 27 Anonymní: Naprosto!

Mám pytlík s úzkou hubičkou
Ženu se sladkou hubičkou
Trefit se s mojí trubičkou
Do její sladké „well, you know“
Je jak rozříznout věnečky
A plnit
Plán

Komentář smazán. Tady na blogu si navzájem nenadáváme! ;)

Supr recept,
díky, hned jsem ho musela vyzkoušet a povedlo se. Jen ta tužka se mi obtiskla na pečivo:) Tak jsem pak s předkreslováním přestala a šlo to taky dobře:)

NO...........sice já jsem na dietě..........ale zbytek rodiny za to nemuže, zě? Tak jak vidím ,mám co zase zkoušet.........připadá mi vhodné na rodinné akce a oslavy.......co dovnitř čerstvé jahody a krém…či šlehačku v létě ideál

Jsi frajer cuketko!

Cha cha cha! Jsem letita kucharka, a uz jsem cetla spoustu receptu, i vselijakych „pomatenych“, kde jsem si musela leccos domyslet, dohadat, pridat..... ale kdyz recept verejne pisi chlapi – to se to potom vari pece smazi jedna radost! Presne, vystizne, bez chyb, postup primy, vse jasne napsane..... protoze mam odpalovane testo v planu uvarit poprve, tak se mi libi zdejsi chlapsky pristup jak pro „debily“ :-)

Hele Cuketka, jste volnej? Nechcete se prestehovat ke me na Floridu? Co rikate? Ja uvazuju o tom, ze rozjedu maly business …vyrobu a prodej ceskych kolacu (to hrozne frci v celem Texasu) a verim, ze i to vase odpalovane by bylo na dracku!

Komentáře jsou uzavřeny.