Berlín

Osm míst v Berlíně, které nesmíte minout. Tři pecky na jídlo, co zatím v Česku nemají obdobu. Plus pět nejlepších kaváren, kde můžete popíjet, snídat a očumovat nejmladší generaci šikovných baristů. Samorozumně mám i jedno překvápko pro všechny městské pěstitele.

Všechno vychází z našich doporučených míst pro Berlín na Scuku. Tuhle osmičku jsem ale osobně prošel, ochutnal a teď vám ji tady přechroustávám. Užijte!

Little Otik

Kdybyste po mně chtěli jediný berlínský tip, pošlu vás k Malému Otíkovi a jsme si kvit. Hospoda, která mě po dlouhé době posadila na zadek. Čirá radost z jídla a do své práce totálně zamilovaný tým v kuchyni i na place.

Vůbec se nedivím, že se nám z Česka zdají podniky založené čistě na sezónních a lokálních surovinách jako utopické klišé. Vedle kuchyně berlínského otesánka jsou totiž dosavadní domácí pokusy buď děsně upachtěné nebo rovnou marné (čest výjimkám!). Fakt nevím, co mi nasypali do koktejlů, ale úplně mě poblbli. Kompletní vyznání najdete v mé recenzi. Fotky namouduši nemám, soustředil jsem se na kousání.

Cocolo Ramen

Za ramen z Cocolo by měl někdo dostat metál. Opakuju to pořád a klidně to zopakuju ještě jednou. Zajděte si tam, vydřepte frontu, sedněte si k baru a dejte si tonkotsu ramen. Víc to rozmazávat netřeba.

Cô Cô bánh mì deli

Vietnamská sendvičárna krásně zapadá do aktuálního dění u nás doma. Vietnamská vlna je totiž v Berlíně minimálně o pět let napřed a sendvičárna Cô Cô je perfektní ilustrace toho, co se na nás teprve valí. Konkrétně? Naprosto vymakané vietnamské banh mi za necelých 5 euro. Kdyby tohle někdo otevřel v centru Prahy, je to obratem vyjedené.

The Barn

Téhle kavárně jsme na Scuku přilepili Mňam, protože je jednoduše dokonalá. Kávomilce varuju rovnou — v The Barn normálka vytečete na podlahu. Dokonalé snídaně a káva z nejlepších pražíren v Evropě. Na espressu i v alternativních metodách. A hlavně z rukou dokonale vyfiknutých baristů, kteří to tam sázejí naprosto nemilosrdně. Já vás varoval!

Café CK

Mít něco takového za rohem, trávím celé dny u kávy. Precizní matcha latte, flat white nebo single origin honey espresso? V CK no problemo. Velmi přátelský servis i odpočinkové posezení na chodníku. Takhle nějak si přestavuji ideální kavárnu do každé čtvrti.

Bonanza Coffee Roasters

Pražírna a improvizovaná kavárna bez židlí, kterou okupuje shluk Berlíňanů. Duo baristů švihá jedno kafe za druhým. Vy tam jenom sedíte a na všechno zíráte s otevřenou hubou. Zajděte si pro kalíšek!

No Fire No Glory

Perfektní snídaňový spot, kde v nabídce kombinovali lokální kávu z Five Elephant i import z The Coffee Collective. Výborné snídaně, příprava kafe na úrovni.

Five Elephant

Berlínská pražírna s kavárnou v Kreuzbergu. Pokud budete poblíž, ochutnejte. Umí klasiku a hodně dobře i kávu na dripu. Pokud se tam zatouláte, ochutejte i jejich vyhlášený cheesecake z domácí výroby.

Prinzessinnengärten

Na závěr lahůdka pro agrohipstery. Matička všech komunitních zahrad v Berlíně — Prinzessinnengärten. Tato městská zahrada je volně otevřená, takže tam můžete kdykoliv zajít a všechno si kliďánko projít. Úplný ráj pěstění v pytlích, přepravkách a bedýnkách! Hned jak jsem z Berlína přijel domů, musel jsem upalovat do zahradnictví pro novou hlínu a další semínka… ;)

Berlín na Scuku

Líbilo? Pokud jste si nevybrali, máme toho na Scuku pro Berlín ještě víc. Přes třicet ověřených míst, které můžete zařadit mezi jakékoliv berlínské radovánky.

Další tipy jinde v Evropě

Reklama

Komentáře

A určitě nezapomenout na Monsieur Vuonga! Nemá chybu… :o)

Yay!!! Super! Cocolo Rámen stojí za každý cent i za vystání fronty, to můžu potvrdit. Ještě, že se na podzim do Berlína chystám! Ale stejně jsem si tu klávesnici poslintala. ;-) Děkuju moc. Berlín je fakt super.

Zamačkávám slzu! Chystám se na kávové nebe nad Berlínem… dáme to dohromady.

a sakra… asi se těším na příští týden v Berlíně :-)

↪ 7 Tereziny: v tom já už jedu na plný knedl ;) cca 14 dní po smontování a usazení. bál jsem se že to bude vysychat nebo naopak protékat, ale jede to naprosto v pohodě!

http://www.cuketka.cz/…ni-zahon.jpg

(na šířku to má ani ne 15 cm, podlážka je jen co druhé patro a i když je to osázené je n z jedné strany, tak to v těch mezipatrech vyčuhuje na obě strany, tymián, jahody a hromada kvítků u kterých ani nevím ajk se jmenujou, jen se nám v zahradnictví líbily ;)

Zejtra si dám k večeři pěkně Tonkotsu v Cocolu ;-) a o víkendu proběhnu kavárny. hahá. Moc se tam těšim…

↪ 11 ondrej: boží ;) já jsem docela koukal i na princeznu, vůbec se s tím nemydlí a vypadá to fakt úžasně. přepravky, bedny, pytle, krabice od mlíka a už to jede ;) na zahrádkářovu lavičku to ovšem zdaleka nemá…

↪ 6 pan Cuketka: ok, co člověk, to názor. a možná to bylo mojí brzkou návštěvou hned po příjezdu :o) budu tam muset zajet a zkusit s čistou hlavou…
SCUK jsem samo kontroloval. ;o)

↪ 15 M.: debata už tu jednou proběhla a poměrně obšírně. nikdy nebudu riskovat, že domrvím transkripci do češtiny, tak dávám u jídel název takový jaký je napsaný na lístku v restauraci — tedy tonkotsu :)

Co se jakékoliv transkripce do češtiny týče, ta se snad „domrvit“ nedá, pokud má člověk alespoň elementární znalost českého jazyka. Pokud je však cizinec, tak se dá pochopit že bude užívat anglickou transkripci. Stejně jako se používá v češtině pouze česká transkripce ruské azbuky (Яросла́вль bude Jaroslavl, nikdo česky mluvící by snad nenapsal Yaroslavl), stejně tak se používá v češtině pouze česká transkripce hiragany a katakany. Japonština se v češtině zapisuje ze všech jazyků nejlépe, tzn. にゅうじゅう zapíšeme ňjůdžú, zkuste to však přepsat v angličtině – zabere vám to podstatně více času a podstatně více stisků kláves na klávesnici ;)
Věřte mi, že text se čte podstatně lépe když je přirozený a ne s různými gramatickými paskvily

↪ 17 Deltoid: asi bych se jen opakoval, komplet diskuze snad se všemi možnými argumenty je zde: http://www.cuketka.cz/?… ;)

jen opakuju ten můj hlavní — nejdřív něco z originálu přepisuju já (1. možnost zmatení a chyby), pak si to zpátky k originálu bude převádět zase čtenář na místě (2. možnost zmatení). ani jeden se nevyznáme v transkripcích a japonštině.

když prostě název opíšu, tak se prostě podívám a vidim ;)
http://www.cuketka.cz/…u-cocolo.jpg

p. Cuketko , pravda svata..kto si chce uzit nech ide do nemecka… a to ste este nebol v poryni..doporucujem sa tam vybrat a pak uz len jest ..vsetko tam jest zjest..taky Mannheim…to co sa ponuka v nemecku v restauraciach, kioskoch, bufetoch, krcmach a dokonca aj v menzach nema obdobu nikde..kvalita, cistota, ochota a z porce sa najete..

Po návratu z Berlína můžu doporučit vyzkoušenou a úžasnou zmrzlinárnu „Eismanufaktur“ Vanille&Marille" na rohu Mehringdamm a Hagelberger Str. (1). Mají otevřeno od března do října (11.00 – 23.00). Mehringdamm je přivaděč do/z Berlína ve směru od Drážďan, takže na cestě zpět se určitě zastavte.
Zmrzlina je výtečná, hutná s jedinečnou chutí surovin, ze kterých je udělaná. Denně aktualizovaná nabídka tak ca. 10 – 15 druhů, dá se vzít i v kelímkách s sebou.

Asi jsme měli špatný den, ale kafe v The Barn, CK a NFNG bylo dost příšerný (většinou Keňa na filtru). The Barn zklamalo po všech směrech, čistota, work flow, chuť filtru i espressa … snad to bude příště lepší, ale za mě by na scuku „mňam“ rozhodně nedostalo. Naopak Nora Šmahelová a její kavárna Chapter One bylo velmi příjemné zastavení.

↪ 21 Jarda Tuček: doporučuji Doubleshotu, aby napřel cestovní energii spíše na domácí půdu — Šumperk (Předměstí), Ostrava (BonBon) ale třeba i Náplavka (Bajkazyl), tam by si vaše kritické očko vskutku „pošmáklo“… :( samozřejmě peskovat konkurenci (eventuelně poplácat po ramenou kamarády) mimo domácí půdu je vždy o 100% snazší! ;)

Nechápu, konkurenci? Padlo někde slovo o pražírně, která do kaváren kávu dodává? Hodnotil jsem čistě recenzi, kde píšeš „v The Barn normálka vytečete na podlahu“ … bohužel jsme opravdu vytekli, protože by v porovnání obstála většina českých kaváren, i těch výše zmíněných …

↪ 23 Jarda Tuček: tady porovnáváš jednu zkušenost, versus několik návštěv, které vedly k recenzím na Scuku. Berlínská doporučení jsou hodně podepřená — obešlo to více lidí ve více skupinkách, v různých dnech i v obdobích.neprezentuješ navíc jenom pražírnu, ale i svou kavárnu — proto ta konkurence.

Předměstí, Bonbon ani Bajkazyl třeba zase na Scuku nemají ani na základní standard pro doporučení… Předměstí jsem musel vyřadit osobně, protože to mě fakt nepříjemně zamrzelo, co je možné. ale jak říkám — mě to zvenčí přijde, že by vám víc prospělo cestovat po domovině (kde můžete něco zlepšit), než po cizině (kde se můžete jedině naštvat ;)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)