Pekelná výzva I. – Risotto

Na rozcvičení si dáme jednoduché risotto. Ramsay jeho zařazení zdůvodňuje tím, že kuchař je sice schopen vygenerovat jedno kvalitní risotto, problém mu ale dělá vystřílet dvacet perfektních kousků za večer…

Mimo fine dining (a někdy i tam) je v risotto v Česku tragédie. Špatná rýže, rozvařená nebo naopak suchá, slepená. K tomu mdlé rozblemcané součástky a kupka eidamu (jednou sem dokonce nafasoval tatarku!). Nic proti starému dobrému rizotu s kuřetem od babičky, v restauracích to ale nemá co dělat.

Risotto je přitom geniálně jednoduchá ukázka pokrmu, kdy se obyčejné suroviny promění vašim vlastním umem v dokonalé dílko. Pokud se ho naučíte dělat dobře, můžete dělat doma stejné, ba dokonce lepší, než v kterékoliv restauraci. Každá porce chce svůj čas a pozornost.

Risotto by se mělo vždy dělat à la minute, to jest čerstvé těsně před podáním. Žádné přihřívání, mražení a oživování smetanou. Jediné co se v restauraci může tolerovat je blanšírování rýže ve vývaru předem a jejich následné zchlazení. Ále ocaď-pocaď! ;)

Teorie

Risotto jsou ochucená zrnka rýže příjemně pevné konzistence (al dente = odpor, který vaší čelisti klade normovaná gumová rourka o průměru 2,7 mm ;) s lehkou „omáčkou“ z rýžového škrobu vlastních zrnek a vývaru. Baculatá zrnka italské rýže jsou tak dobře vybavena, že vydrží cca 20 minut vaření s pěkně pružnou texturou a přitom stačí předat dostatečné množství škrobu do okolí.

Základní ochucení proběhne už když sypeme rýži na cibulku s tukem. K dalšímu nabobtnání chutí dojde několikanásobnou koncentrací přidávaného vývaru a propojováním s ostatními složkami risotta. Risotto děláme v placaté pánvi, aby se vývar mohl rychle odpařovat. Přilévá se po malých jednotlivých dávkách tak, aby rýži nevyplavil. Báze je cibulka s tukem, rýže a vývar. Do toho pak možno valit další maso, zeleninu, víno, sýry, atd. Na konci se risotto může vzpružit máslem a parmezánem.

Praxe

Recept na risotto jsem tady měl už dvakrát – jedno houbové a druhé s dýní Hokkaido. Mrkněte se, je to pořád dokola :)

Suroviny pro tento recept jsou:

  • rýže (italská Arborio, Carnaroli, Vialone Nano)
  • hrášek (krásný mladý ze Slovenska je teď všude)
  • cibule (na jemno)
  • máslo
  • vývar (zeleninový, já měl z biokostky Würzl)
  • bílé víno (to nejlepší ;)
  • sůl, pepř (s obojím velice opatrně, pokud máte ochucený vývar)

Jsou to ty úplně nejblbější možné, tak abyste nemuseli pro nic zbytečně lítat. Zároveň je to důkaz toho, že risotto stojí převážně na technice. Jako vývar můžete uplatnit cokoliv. Pamatujte ale, že se jeho chuť při vaření několikanásobně zkoncentruje. Určitě tedy nepoužívejte nic, co by vám nechutnalo samo o sobě!

Postup:

Na větší pánvi rozpustíte hrudku másla a uděláte na ní cibulku do měkka (je pak krásně průhledná). Přisypete rýži, rozmícháte a zlehka orestujete (rýže bude mít průhlednou vrstvičku na povrchu). Odteď až do konce, budete už furt jen míchat vařečkou. Své risotto nesmíte opustit a musíte mu slíbit věrnost až na talíř.

Až jste s první fází spokojeni, deglazujete (=umyjete a rozpustíte chuť z povrchu pánve) vše deckou bílého vína. Počkáte až se vypaří a přidáte první malou naběračku horkého vývaru. Furt mícháte, počkáte až se vypaří a dáte další dávku vývaru. Vychází to asi na pět koleček a cca 20 minut. Mladý hrášek přidejte v předposledním kolečku. Bude stále svěží, neztratí barvu a přitom lehce změkne.

Risotto pořád průběžně ochutnávejte malinkatou lžičkou. Jakmile se blížíte ke konzistenci al dente, jednejte rychle a přísně. Přidejte nebo vypařte vývar tak, aby risotto mělo dostatek omáčky. Vmíchejte malou hrudku másla a pokud chcete tak i trochu parmezánu. Risotto má setrvačnost, takže opatrně. Ihned podávejte. Zdobte čím chcete, jen prosím nečím jedlým!

Rád bych vám prozradil přesný počet naběraček, jejich objem a čas, ale nejde to. Musíte to zvládnout sami. Není to kouzelné? ;)

Co všechno můžete podělat?

Aneb krátká (de)motivační sekce pro načechrání vaší akce. Berte s rezervou, jsou to čistě jen moje pomýlená kritéria na risotto tak, jak ho mám nejraději:

  • použijete špatný druh rýže, nevznikne vám risotto ale paskvil
  • místo másla/oliv.oleje použijete slabý rostlinný olej, risotto bude prázdnější
  • nenakrájíte cibulku na stejné kousky nebo s dostatečnou jemností, ta se pak neudělá rovnoměrně a ve finále hyzdí rovnoměrnou texturu
  • necháte cibulku zhnědnout nebo připálíte povrch pánve do hněda, risotto ztratí chuťovou lehkost
  • utopíte rýži v příliš velkém kvantu vývaru, rozbijete nádhernou krémovou strukturu a povrch zrnek rýže
  • kombinací již dostatečně ochuceného vývaru a vlastního přičinění risotto přesolíte
  • přeženete to a rýži převaříte, vznikne vám nechutná lepivá kaše
  • neodhadnete množství šťávy před koncem, risotto stačí ještě dojít a majdu vám vcucne a slepí se
  • použijete příliš mnoho másla na konci, celé jídlo bude zbytečně těžké a mastné
  • použijete příliš mnoho parmezánu, risotto se slepí

Jak jsem dopadl já

Snad dobře! ;) Akční vaření na jedné pánvi, kde se odehrává dynamická mela, do které se musí furt pošťuchovat – to mě baví! Risotta miluju a myslím, že jsem schopen odvést produkt, který by s přivřením obou očí prošel i přes Hell's Kitchen. Zkoušel jsem dělat i tři risotta za sebou a tam už to začíná být docela sranda. Konzistence je opravdu problém. Na risotto se musíte pořád soustředit a nespouštět ho z očí. Trik je v tom, kdy přestat.

U dalších dvou chodů to u mě už tak hladký průběh nemělo. Zatím jsem měl tedy štěstí…

Jak dopadnete vy?

Jestli přijmete pekelnou výzvu, zkuste na sebe být přísní a dovést svoje risotto k naprosté dokonalosti. Dá se dělat po malých porcích, suroviny nejsou kapsu-trhající a i to nepodařené se nakonec dá sníst! Je to ideální cvičný píseček. Dokonce vás ani nebude ohrožovat sousedovic zlobivý chlapec s lopatkou.

Zkuste si představovat že máte Gordona Ramsayeho doma na návštěvě a že je zrovna na záchodě. Vy jste mu mezitím (než se vykadí) slíbili to nejlepší risotto, takže musíte makat. Až z toho záchoda vyleze, buď dostane dokonalé risotto, nebo vám urve hlavu! ;) Risotto je předkrm, nebo první lehký chod. Myslete na to! Nemělo by vás zaplácnout, jen pohladit :)

Ne, vážně, zkuste udělat nejdřív jedno perfektní a potom třeba dvě dokonalá risotta hnedle za sebou. Jestli se vám to podaří, napište podrobnosti do komentářů, na můj email nebo do zápisků. Můžete taky poslat svůj recept nebo fotky. Jestli se toho do týdne sejde dostatek, vyrobím souhrn „best of“!!! ;)

Zítra pokračujeme hlavním chodem – Beef Wellington. Pokud už teď uvažujete o surovinách, sežeňte si svíčkovou v celku, listové těsto, pár plátků pršutu, žampiony/houby a hodnou troubu!

Vyzkoušejte i další recepty

Reklama

Komentáře

Cuketko, udělal ste mi s tím rizotem velkou radost, je to u nás nedoceněný pokrm, a přitom, když se dobře udělá, tak je to jedna báseň. Já jsem taky donedávna znala jen ty verze ze školní jídelny, které mají do skutečného rizota dost daleko. Pak jsem ochutnala to pravé ořechové v malé taverně v Itálii a musela jsem to vyzkoušet doma – povedlo se a od té doby ho vačim tak každé 2 měsíce. Recept je z italské kuchařky Jamieho Olivera a je fakt pro blbovzdorný. Já ještě přidávám tymián a parmezán na konec. Je dost důležité nechat jednotlivé dávky vývaru nechat odpařit – jedna italská signora mi vyprávěla, že rýže vám dá najevo, kdy máte zase přilít vývar tím, že vzdechne – jakmile docházet tekutina, vydává jemný pisklavý zvuk. Přeju ostatním hodně štěstí s experimentováním.

Je to tak Mlsná ;) Rodzíl je kosmickým, přitom nejde o nic nedosažitelného nebo nemožného, chce to jen jednou poznat „to pravé ořechové“ a už člověk nechce jinak.

Problém je taky s tím, že by se mělo dělat na minutku, tj. není možné to ošudlit předem, pak to narazí ve spoustě rest. provozů do zdi.

„máte Gordona Ramsayeho doma na návštěvě a že je zrovna na záchodě. Vy jste mu mezitím (než se vykadí) slíbili to nejlepší risotto“
To mi nedelejte!! Ja jsem v praci!!
:)))))))

Predstava kazdopadne funguje. Ja bych se v takovem pripade u toho risotta asi taky pokadila (strachy). ;))

2: Všechno dobrý, ale s tou nemožností výroby předem si dovolím soukromě nesouhlasit. Náraz do zdi by nastal ve chvíli, kdyby do restaurace přišlo 20 lidí a po pěti minutách by ti přišlo pět objednávek na risotto, plus zbytek pasta a další voloviny. Ale tohle je pro gurmety tak jako bych nic neřekl…:-)

pane Cé: a dovolují pravidla toho pána na toaletě zamknout? Třeba kvůli klidu na práci ;-)

Tak přesně takovéhle rizoto jsem si dělal na stáži ve Španělsku :) taky jako Mlsná od Jamieho :) Stačí jen ta kulatozrná, a pak už jen fantazie… je to fakt chvilka pobíhání kolem plotny, ale ten výsledek… Snad jen ještě jednou zdůraznit, jak podstatné je to máslo a parmezán na konec…Mňam… Už brzo…

jj Risottko je bajecna vec, kombo krevetky, cherry rajcata zeleny chrest,......aaaahahah :-)

@ rachad, s tim tvorenim vice porci risottka, i sam hvezdickovy nemecky kuchar Alfons Schubeck pouziva i me osvedcenou variantu, risotto se vari klasicky do stavu lehce pred al dente, stahne se z plotny a rozprostre se na naolejovany plech…
pak kdyz je treba tak se da do kastrulku a krasne se da dodelat behem par minutek…

jeden rodinny typ z Italie, vzdy pry pouzivat pouze vareckou s otvorem aby zrnicka mohla proudit a netlacila se :-)

jeste jeden typ pro ty co vladnou nemcine, ZDFpotazmo 3sat celkem povedeny porad o vareni, zde i v digitalni podobe http://www.3sat.de/gagd.html kliknuti na obrazek a pak navigace po prave strane

Ted si Cu predstav, ze Gordon na tom zachode najde starej Reflex s Mackovou „Maze“ reportazi. No to se posere a zadny rizoto to nespravi.

P.S. Pravdepodobnost toho, ze si G.R. precte reportaz v cestine je primo umerna pravdepodobnosti, ze se pride vykadit zrovna k nam a ne k sousedum na patre.

rachad: jsem zrovna vzpomínala, cs říkal při semináři ov přípravě risotta v restauraci. A Ty tu!
renata: Ramsaye bych taky zamkla a ještě nelépe rovnou spláchla. Asi bych z něj chytla nerv.
Pan C.: rissoto je skvělá věc, dělám ho podle receptu Jamieho (jako Mlsná, Pošťák a asi mnoho dalších). njvíc u nás jede houbové a s mořskými potvůrkami. Jen tak s hráškem je to taky ňamka.Když člověk má ty správné ingredience a dodrží Jamieho zásadu vydržet a neodcházet, dílko se zadaří. Hlavně aby se na talíři přelévalo! :-)))))
Skvělý článek a super nápad. Rissoto bych možná i stihla, ale svíčkovou Wellington asi ne…
Přeji všem, kdo se pustí do kuchtění hodně štěstí a moc se těším na fotky a zážitky!:-)))

matesola: !!!:-))))))
Málem jsem spadla pod stůl, to mi nedělej!!!!
Jdu ven se psem, snad to rozdejchám. :-)

Matesola: Hehe, tak to se povedlo!
Jinak risotto moje nejoblíbenější je právě takto jedoduché s hráškem. Jestli se ve zdraví navrátím z Varšavy, tak si jej udělám k sobotní večeři:-)

Oops! Já risotto delam doma tak nejmene jednou mesicne a mel jsem az do dneska pocit, ze se na tom snad nic zkazit neda. Ono asi jo…

S tim michanim bych to ale nevidel tak zhave, staci vzdycky podlit a nechat zvolna delat pod poklici, promichat staci jen obcas. Chuti ani kremove konzistenci to nikdy neublizilo. Cibulka se pripalit nesmi, to je pravda, ale jinak je to pomerne sobestacne. Mne to obvykle vychazi na ctyri kolecka vyvaru (prvni podliti vinem nepocitam) a na posledni (cca pate) vetsinou pouziju smetanu (i kdyz neni nutna, dobre je i bez smetany, ale prece jen to pozvedne). Maslo naopak nepridavam.

Jeste par osvedcenych tipu na altenativy:

  • spetka safranu (na zacatku, tesne pred vinem) neuskodi
  • nadrobno nakrajena zarive zluta paprika do sklovite cibulky to cele krasne rozsviti
  • na jemne prouzky nakrajena chilli papricka a nadrovno nasekany cesnek to udelaji pekne pikantni
  • po posledni davce vyvaru/smetany pridat nakrajeny camembert/brie a nechat ho v rissotu pod poklickou zcela rozpustit – primo dekadentni

Mimochodem, u nas je risotto nejlepsi prilohou k rybe. Idelani je jen osmazit na masle, lehce osolit, nic vic. Vychutnate si chut ryby a veskerou explozi chuti obstara ta priloha :-)

Italské rizotto a rizoto „po česku“ se opravdu nedá srovnat. A proto je stále ještě dost takových, kterým připadá „divné“ a nechutná jim. Pro tyto lidi bývá totiž dost „divná“ i chuť parmazánu. Ale to už jsme skoro někde jinde… Na tento recept se v blízké době chystám. Zatím jsou základy a chybí jen nějaká fotečka… Nejraději mám s houbami :-)

Back to basics …
Udělal jsi mi Cuketko radost, že jsi zase ublognul něco jednoduchého, výživného a foolproof pro kuchaře amatéra  – začátečníka. Poslední dobou mi tvoje stránky připadaly spíš jako společenská rubrika (kulinární bulvár? :-)) – jsem rád, že jsi se vrátil k praktickému vaření, vaření a jídlu…

rachad:

jasně beru :) abys jen nekecal, jak bys to v reálném provozu řešil?

renata:

neriskoval bych, Ramsay je pověstný tvrdou hlavou a mlácením sní do zdí. on by vám ten hajzlik rozmlátil LEBKOU!„!!“ :)

Pošťák:

:) a vidíte, uá te´d přešel na ten úplněnejlehčí styl, másla nakonec dávám jen mikroskopickou částečku, parmidžajnou vůbec :) třeba u toho hokkaidovéhot o ani nejni možný :)

jinak i když se takto vyede, nezkušení lidi přísahají že v tom je sýr a smetana. a vono prd!! to je ta KRÁSA :)

Souhlas s jednoduchou přípravou a geniálním výsledkem, když se toho člověk nebojí. Vzkazuje maminka, já vařit neumím, ale bratr se ho už taky naučil skvěle:-)
Je teda fakt, že od té doby, co ho máma dělá doma, jsem si dala risotto v restauraci cca 2× a už nikdy víc, kvality risotta od mámy to nemůže dosáhnout. Ze stejného důvodu už v restauracích nejím lasagne a tiramisu, u těhle jídel se prostě nedá jít výš, maximálně narazit na stejně kvalitní variaci.

Romano_Myslenka:

wowo to s tou vařečkou ej prima fine tuning!!! :) děkuji… jdu pro vrtačku s takovým tím truhlářským ďurkovrtačským nástavcem.. pooor vařeška, pooor .)))

děkuji za zdf,němčourský ulanaleštěný blyštivý styl občas můžu :))

matesola.

:D voleelele :))) by se tam z toho udusil, čili sufo©koval :)))

Pivli:

můžu se zeptat,v čem to má Jamie jiný? jen pro zajímavost, resp. jaké jsou jeho fiňty :)

pixy:

zkazit se dá vše ;) míchání se zdůvodňuje tím, že tím neustálým škrabkáním se z endospermu rýže odíra více škrobu. máslo ok, smetana naopak do mého risotta nesmí ani nakouknout :))) ale doušel jsem k tomu vývojem, před 2roky jsem ji tam taky valil horem dolem… risotto mi pak ale přišlo těžlké :)

šafrán určitě, to je z klasikcé receptury na milánské ris .) k rybě paráda… když se zkombinuje opravdu pěkný kousek masa a taková bombobá příloha, je to něěěco! ,)

Romano_Myslenka:

nééééé, ta pani tam lije smetanu!!! néééééééé :))))))

(já proti ní nic nemám, ale smetana, parmezán i máslo v podstatě jen suplují a zesilují to, co by tam už v podstatě mělobýt z principu risotta – úžasně lehká bílá majda ze škrobu a vývaru, podle mě čím víc se tam toho napere, tím víc se zastře lehký ráz risotta :) ale to už je čistě jen hypergurmánské plácání a moje pateorie :))

Papaja:

někdy je to holt těžký:) když je neěkod oemzený, chce mu to dát jende poctvý a opradu dobrý pocit a pokud nezabere, tak raději vrhat energii jinde… nemá to cenu mnohdy :)

kocour:

sorry kocoure, ale cuketka nikdy nebyl „receptový f-blog“ :)) viz stav blogu od jeho založení :) linky vlevo leden – únor 2006 :)) receptíky na každý den s radostí přenechám jiným :)

ne vážně .) tohle je můj oblíbený pokrm. naprosto dokonale ilustruje jaký rozdál dělá domácí, čerstvá, ala minute příprava a správná technika. jajékoliv pytlíky, srajdy, a nepodarky musí blednotu závistí ;)

příští dva rcept jsou už zase trošku jidne, wellington naprosát magořina, souffléé zase cukrařina, na kterou bude mít málokdo náladu, ale když se povede (a ano lze udělat i krásně doma) tak je to tennejslavnostnější dezert nazeměkouli! :)

Michala:

je to rozdíl že jo? přitom je to pár pitomých zrnek rýže na civulce s málslem + 20 minut kuchařova času. nic víc :) prostě troška lásky do vaření… achjuuu ;)))

Ta láska k vaření asi dělá ten rozdíl, to bude ono:-) Každopádně už jsem mámě nahlásila „že pan Cuketka včera taky vařil risotto“, tak se na Vás chystá. Jsme včera měli výborné, a to tam máma zapomněla dát víno:-) Špenátové, máme totiž luxusní špenát ze zahrádky, zasáhla nás vlna domácího pěstování, tak ho teď jíme ve všem:-) K tomu zbytky dovezeného prosciutta z dovolené v Toskánsku, dobré to bylo.

999.post jak ma byt…

u G.M. jsem se nasmala, az jsem se za bricho popadala, mne staci bohate v televizi, uz tam z nej jde strach, natoz aby trunil u nas na hajzliku a pak sel ochutnavat moje rizoto :DD

Pravidlo malého počtu kvalitných ingrediencií sa aj pri rizote ukazuje ako veľmi podstatné. Súhlasím s Vami, pán Cuketka, že iný ako na rizoto určený druh ryže nikdy ani našou najväčšou snahou nepremeníme na úžasné dielko :o) (Viem o čom hovorím)
A ďakujem Rchadovi, že dodal aj tip na predprípravu :o)

Michala:

;) podzfavujte mámu :))) vy sama nevaříte? ;)) čerstvý špenátek miluju .) to je zase příklad, že špičkovou čerstvou surovinu nejde nahradit (mražený, sekaný, etc.)

p.:

;))haha, no , jo ono fak 999 :)) jsou tam ale mezírky, čistě početně je to 556. postík :) (vč čt záp;)))

Shira313:

jj, nedá se to ošulit .))

Kuba:

dnes není parníček :) dnes bude wellington :)))) (ale stejně stihnu až v noci, nebo zítra, ooops)

19: Já tak jak mě to učili a jak je to zmíněno v komentáři 9. Ale znovu pro rýpálky podotýkám, že je velký rozdíl v tom, jestli tuhle „zkratku“ používá profík (dobrej a zkušenej) anebo někdo kdo se chce jen ulejt. Už slyším ty řeči o tom jak strašně by to každej poznal na talíři, jak se to nedává srovnávat s domácím apod. Můžete si říkat co chcete, když to před vás někdo postaví na stůl, poznáte prd. Když to dělá profík co za den vystřelí 150 krát risotto v rozličných variacích od šalvěje s pecorinem, přes sušená rajčata až po risotto nero ani vás nenapadne že je to z jedné várky předpřipraveného risotta. Doma by vám to bylo k ničemu a taky tam asi nikdo nemá šokové chlazení, ale v restauračním masakru byste skočili po hlavě do fritézy už u třetího risotta na minutku :-) Zkoušel jsem to.(bez fritézy – nechal jsem se poučit) Je spousta věcí které si lidé nedomyslí, ale na tohle stačí i prsty na rukou.

malá vychytávka na risotto je do už udělaný rejže přidat lžičku mascarpone, celý jídlo to zjemní.

Moje oblíbená kombinace je cuketa na drobné kostičky, trocha parmezánu a bazalka nebo petrželka.

Cuketko promiň, to nebylo nic osobního. Já fakt cuketky ráda.

Normálně mi tady ukápla slina na klávesnici :o) Koukám, že je to tu samý znalec a profikuchař :-) Budu to taky muset zkusit…

31: I vy koketo!:-) Dobré risotto absolutně není jen věcí profíků. Pokud máte jakékoliv jídlo rádi a umíte si ho vymazlit není mnoho takových profíků kteří by vás trhli. Ale pro ně hraje každodenní rutina. Risotto se dá dělat na spoustu způsobů, z arboria nebo carnarolle se dá dělat i skvělý rýžový puding (crema di riso?), nebo slaný sýrový dort. Vaření není věcí jen profíků, jen mě vždycky trochu zvedne ten despekt s jakým se mluví o profesionálním vaření. Není to žádný med jít každý den s kůží na trh a ještě pracovat pod takovým tlakem a v dost děsných podmínkách. Laik by žasnul kolik jídel profík vypálí za těch zmiňovaných dvacet minut…už mlčím…

Nevím jestli jste špatně pochopil mojí poznámku, ale s profikuchařem už pár let bydlím a jako bývalá (naštěstí) servírka s nimi mám také nějaké zkušenost – profesionální, samozřejmě :-)!

34: Tomu rozumím velmi dobře, já mám doma cukrářku ;-) Myslel jsem 2 a 20. Jasně, že si někdo může naběhnout na špatně připravené risotto ale to už není jen o technice, ale hlavně o ručičkách :-) Je třeba si vybírat na co a kam chodit. A co si budeme povídat, v restauraci je mnohem víc možností něco pokakat než v klidu domova. Málokdo doma připravuje 200 jídel denně, že? Je to práce jako každá jiná, stejně jako kuchaři jsou stejně lidé jako my, chybující i ti méně chybující…

Inspirován Messrs Cukrátkou a Pixym (č14) kombinoval jsem dnes risotto a rybu.
Arborio rýže, NZ Sauvignon Blanc, můj kuřecí vývar, parmigiano reggiano, mražený hrášek. Povedlo se.
Silver hake (česky nevím, treskovitá ryba) od fishmongera , jednoduše na oliváči a másle. Přes veškerou mojí péči ryba měla sice nádhernou strukturu a šťavnatost, ale chuť blížící se nule. Komu není shůry dáno, u Jednorožce nekoupí.
Risotto zachránilo večeři!

36: Mimo mísu – není to prostě hejk,(štikozubec obecný) anobrž mořská štika, příbuzný red hake? To by byl fór – český název  – fonetický přepis :-)

Skvělý, opravdu úžasný rizoto italského typu jsem měla asi před měsícem v Café Imperial. Bylo k tomu takové to dušené telecí s morkovou kostí (osso buco?), v obědovém menu jsem to pořídila cca za 170 káblí. Musím se ale přiznat, že doma si dělám spíš tu pohrdavě zmiňovanou českou verzi: se zvlášť podušenými vepřovými kousky a zvlášť osmahnutými žampiony dochucenými mletým kmínem, pepřem a citronovou šťávou. Se strouhaným sýrem gran moravia a mrkvovým salátem je to hřejivě dobré domácké jídlo.

37 Rachot:
Německy je to Seehecht, čili mořská štika (měl jsem v druhé třídě pí učitelku Hechtovou, do které jsem byl zamilovaný, proto to znám!) Hejkám tu veselím!
Obrázek, detaily a názvy ve světových řečech:
http://www7.taosnet.com/…esilver.html

39: Takhle tady brzy asi zdomácní i síbas, přezdívaný vlčák :-)), žralokovi budeme říkat šark a mušlím svatého Jakuba už spousta kuchařů neřekne jinak než sanžaky :-)))

Já třeba síbasovy říkám hezky po japonsku Suzuki :) a sanžakům skalopky :)
P.S. Dem na buřta v neděli?

40, 41: Pánové, takhle si v Čechách komplikujete výrazivo dovozem skoročerstvých exotických sea potvor.
Za mého mládí to bylo jednodušší: Mražené rybí filé vedlo na celé čáře. Možná někdy nějaká makrela. Herinek ve formě uzenáče, pečenáče a nebo zavináče.
Sardinky a tuňák v oleji, ale zde se už vzdalujeme od čerstvých ryb. Různé ruské konzervy kolísavé kvality.
„Očka“, donesená nevyžádaně na stůl ve vinárně – vždy přijata s povděkem a často katalysující objednávku další flašky. ;-)

40: Opatrně o tom názvu, já nechávám hlasovat o tom svaté, ale mušle mi neberte ;-)

Cuketka:
Moje vaření končí například u bruschett k včerejší večeři apod.:-) Ale pracuju na tom, zatím jen teoreticky u vybraných kuchařek:-) Mámě vyřídím, to bude nadšená:-)
Rachad:
Asi jsme si blbě rozuměli. Jednou to restaurační risotto bylo dokonce výborné (Perfect Restaurant), ale to domácí od mámy je stále lepší. Možná to „nikdy více“ vyznělo příliš kategoricky, ale to neměl být despekt k profi vaření, ani náhodou. Jen u těhle „doma vymazlených“ jídel, jak to někdo psal, už nemůžu být v restauraci nadšená, protože poměr cena / zážitek tam bude vždycky horší. Jsem to chtěla uvést na pravou míru, asi jsem to fakt blbě napsala.

41: Beru!!
42:Miluju češtinu!! Ta si poradí se vším. Palacký a Jungmann už jsou minulost, pojďme znásilňovat němčinu a angličtinu :-)))!!
Zajímavé, že já si kraba z Ruska pamatuju jako chatku a všichni se mi smějou…:-(
44: Myslím, že poměr kvalita/cena nemusí být VŽDYCKY horší. Znám lidi, kteří jdou ulepení od mouky a připálení od oleje radši s povděkem do restaurace i za tu cenu :-) Máte ráda slova nikdy a vždycky? :-)

Rachad:
Vy jste ale šťoural:-) Já tvrdím, že u jídel, které si doma můžu jednoduše a chutně vyrobit, bude ten poměr vždycky horší. Když to jídlo nejsem schopná doma uvařit, aniž bych byla ulepená od mouky a připálená od oleje, tak si za něj v restauraci raději zaplatím, to ale není případ mnou komentovaného risotta:-)
Btw možná na tom, co říkáte, něco bude, přítel je na „vždycky“ a „nikdy“ ve vztahu ke své osobě extrémně citlivý, asi se nad tím budu muset zamyslet:-)

46: Ale ne:-))Já jsem se moc smál když jsem vám to psal. Věděl jsem že se vám to bude líbit. Samozřejmě vám rozumím. Já bych za něco co si můžu udělat doma taky neplatil kdoví kolik peněz. Ale z druhé strany, kdybych si měl (bez výhod které mám) koupit parmazán, arborio, máslo, čerstvé bylinky…Asi bych si to risottko opravdu dopřál jednou za čas v Aromi od Lukáše, s plným servisem a v klidu…Ale já jsem starej lenoch a navíc si italské risotto nikdy nedělám – moment – tak co tady vlastně prudím!?:-)

Rachad:
Vzhledem k tomu, že mně risotto vaří máma, jsem se při psaní svých mouder (sobě) musela taky dost smát:-) Aromi bych ochutnala moc ráda, zatím je znám jen pracovně, když jsme tam pořádali tiskovou konferenci, a všechno novináři stačili sníst, než jsem stihla zaútočit.

48: To je známá „holubí letka“ :-) Já se jdu upozadit, než dostanu vynadáno, že tady zlobím :-) Ale moc mě těšilo!

Rachad:
Kdepak, tohle byli akreditovaní, holubáři se do Aromi nedostavili, asi to není jejich obvyklá destinace:-)
Taky taky! A omluva za offtotění.

Já se přiznám bez mučení, že mi chybí odvaha. Risotto je nějak moderní pokrm, narážím na něj poslední dobou leckde. Ale i kdyby se mi ten výsledek nakrásně povedl, tak mi to doma nikdo nebude jíst. Syn nejí ani krupičnou kaši, manžel jakbysmet, kdybych před ně postavila risotto, nejpíš bych letěla do toho záchoda za Gordonem:)

rachad:

šlo mi spíš o ty nejšílenější případy rizota = slepené kejdy, uchováváné nevím jak dlouho s krásně spatlaným kuř masem a žlutozeleným rozměklým hráškem. pokud přede mě někdo postaví bezchybné jídelko, které je o.k., je už mi docela jedno jaké fintičky použil. když umí, tak umí :)

jinak na povídání o „chybující kucahřích taky lidech“ jako host nejsem vůbec zvědavý – mě ty penízky většinou už nikdo zpátky nerefunduje ;)

vladka:

no neblbněteee! ;) přeci byste se nebála „pitomý vařený rejže“?

Cuketo, ty víš, že tě mám rád, ale mohl bys pro mě rozvést tento tvůj pochod? :)
jinak na povídání o „chybující kucahřích taky lidech“ jako host nejsem vůbec zvědavý – mě ty penízky většinou už nikdo zpátky nerefunduje ;)

matesola:

já myslím, že je to jednoduché :) „penízky nerefunduje“ = jedna návštěva > špatná zkušenost > peníze v háji > už se nevrátím.

Terezka:

brzy, hned jak venku vypnou to topení ;)

xixi, tak u mě v Jesenici už vypli, klasik by pravil…a prší a prší a prší :)
Já dnes dělala svým 13měs. dětem jejich první krupicovou kaši, to by Gordon koukal :)

55: To mi připomíná jednu paní z Brna, která na jednu stranu umí moc hezky vyprávět o kreativitě a osobním přístupu v kuchyni, ale na druhou stranu očekává ze 100 porcí 100 naprosto identických kusů ala McDonald. Hoši, hoši, srovnejte si hodnoty a vezměte rozum do hrsti. Začíná se nám tady rojit elita kritiků, kteří přesně vědí jak by to mělo vypadat, ale neberou v úvahu lidský faktor a fyzikální zákony. Jsem za to, trestat skutečné lajdačiny a prasácký přístup, ale nepřipadá vám, že chtít po někom aby v restauraci opakoval stále stejný, pokud možno naprosto bezchybný výkokn den co den a minutu po minutě je malinko moc? Na tohle téma jsem mluvil například s herci a bylo mi řečeno přesně to co jsem předpokládal, je nemožné aby nechali své lidství v šatně a na jevišti předvedli každý večer naprosto identický výkon. To je ale to, co jejich práci a dílo oduševňuje a zvláštním způsobem obohacuje. Já vím, že to zní jako kecy, ale poznáte kdy se vaří s láskou, a teď ruku na srdce, kdo z vás (za prachy stejně jako kuchaři) podává v práci každý den stejný,stoprocentní výkon, se stejným nadšením a perfektním výsledkem? A když ne, dostanete padáka?

rachad:

ten rozhodovací proces tak probíhá i když je to debilní. lidi mají očekávání (ne vždy reálná) a chovají se tak :) (blbý že?)

nikdo po tobě nechce McDonald. večeři v podniku, který stojí za to, nedokáže pokazit jeden nepodařený chod. píšu „jedna návštěva > špatná zkušenost“. špatná zkušenost, ne jedna nepodařená mrkev! :)

(pěkný příklad je osteria da clara. ten podnik, je celkově tak v poho, že jim člověk odpustí ledacos)

Ono je to také o tom, jak případný kiks hostovi naservírují (teď nemyslím servis jídla, ale servis kiksu). Pokud je to o aroganci, což bohužel ve většině případů bývá, tak by mě tam nevrátila ani jedna nepodařená mrkev. S úsměvem jde f*ck vše líp :)

58: To jsem moc rád. Už jsem se bál, že se naše restaurace dostaly na neoficiální mistrovství světa v dokonalosti. Někteří jedinci to tak mají bohužel hozené. btw – skvělý článek o živých mrtvých u Matesoly. Ale o není o nás že ne? :-)

rachad:

já (pevně) doufám, že tohle mi nehrozí :))) je fajn, že jsi se razantně ozval, alespoň víme kde jsou zajímavé třecí plošky. teď už jen z toho něco vytěžit a proměnit to v kloudné info pro čtenáře ;)

Terezka:

matesola to s těmi zombíky vystihl. jejich šíření rozhodně není omezeno na restaurace… ,)

57: Rachade, jedna paní z Brna si to prý ráda přečetla, a vzkazuje, že nechce vytahovat váš soukr pokec do veřejného fóra. Děkuje a posílá pozdravy…:)

Cuketko, to chování je determinováno výší obolu, který si zombie dá do expenses. Nechci se plést, ale 99% z nich to ze svého nekešuje, takže si hrají na světáky a přitom jim sláma kouká z bot. Nesčetněkrát jsem byla svědkem takových frajírků (konkrétně např. v Aromi)…škoda, že Matesola ještě nevypíchl kapitolu o spropitném…

64:Prosímtě vyřiď jí, že se jí moc omlouvám ,ale ona to vyjádřila tak přesně! Úplně mi objasnila představy a očekávání normálního hosta v restauraci. Už budu hodnej…:-)

všichni wellingtonáři:

wellington dnes po půlnoci ;)

všichni risottníci:

mailněte mi obrázek svého risotta (nemusí být hráškové), zatím mám nádherné fotky jen od dvou odvážlivců!!! ;)

Cuketka 67: Když mě to hráškové chutná nejvíc:-) Možná si střihnu zítra ještě nějakou jinou verzi ;-)

Cuketka: už aby ten wellington byl :o) Rizoto dokončeno, snědeno a ušlo :) Fotky dodám nějak fotkou odkazu na blogpost, asi s nějakým vínem :)

Terezko, dnes už to ale jsou daňově neúčinné expenses, takže pokud je firma jejich, úplně jedno jim to nebude.
Cuketko, asi nakonec neleknu, ale na Wellington se těším daleko víc, protože mi připadá v domácích podmínkách téměř neproveditelný. Tak nás moc nenapínejte, nebo se vám přetrhnem;)

Vlaďko, měla jsem na mysli právě ty, kteří z celé firmy vlastní jen tu kreditku, resp. ji mají zapůjčenu:)

z celé přípravy risotta byla nejsympatičtější ta lahev chardonnay, kterou jsem kvůli přípravě musela načít…

renata: Taky jsem kvůli risottu včera načala chardonnay ;-) A jak se povedlo?

To chardonnay? Naprosto skvěle! Vařila jsem, bylo horko a vychlazené chardonnay bylo tak báječně po ruce… ;-)

renata: To věřím :-) Já jdu akorát to chardonnay dorazit. Do dalšího risotta samozřejmě ;-)

Tak to u nás by dneska risotto být nemohlo… :-( Včera bylo moc velké horko, víš? Tak ať se zadaří!!!

renata: proto ho dělám až teď večer, když se trochu ochladilo po bouřce:-)

Cutie: já tím jenom chtěla říct, že kvůli včerejším vysokým teplotám se chardonnay dnešního dne již nedočkalo :-(

22. pan Cuketka:
s Jamie-čkem děláte risotto prakticky stejně, on jen přidává k cibulce a česneku ještě řapíkáč, tedy v základním receptu.
Myslela jsem to tak, že jsem se naučila dělat risotto podle něj, jednak podle jeho pořadu v TV a druhak podle jeho kuchařky. Dříve jsem k tomu neměla odvahu, ale jeho recept je 100% účinný a skvělí. Jste oba stejní šikulové.
Po dvou dnech skoro bezvědoma z těch veder jsem se včera probrala k životu a udělala k obědu risotto s houbami, hráškem, pancettou. plus nějaký ten tymiánek, parmesan, dobrý vývar a skvělé víno. Fotku jsem zaslala. :-))))

Zdravím ve spolek.
Tak Jsem vyzkoušel „riziko“. Možná by se to i povedlo ale:

  1. kulatozrná rýže na maloměstě k nesehnání
  2. kuřecí maso přidáno příííliš ale opravdu přííliš brzo. Takže belmci blemci.
  3. přítulka reagovala na al dentí konzistenci – cituji "fuj vždyť je to tvrdý… :) Byl jsem donucen násílím rýži převařit :)

No ale je to mňamka i když teda ta struktura tomu chybí.

Skvělá Pivli 83: Prý vám těmi teplotami měknou i některé samohlásky! ;-)
(Doufám, že moje šťouchnutí vezmete přátelsky!)

jéééééééé!!!!!Jak já se stydííííííím!!!!Skvělíííí!Taková hanba!To se mi ještě v životě nestalo! No, všechno je jednou poprvé milostivá…jak říkával jeden moudrý praktický lékař…
Původně jsem chtěla napsat, že Cuketka a Jamie jsou skvělí a vyplodila jsem z toho, že recept je skvělí. Pochopitelně, že recept je skvělý.A oba hoši skvělí.Jdu klečet na hrách…
Děkuji Tomu s jedním rohem za pošťouchnutí! „Skvělá“ Pivli.:-)

Prolétla jsem své minulé komentáře a zjistila, že pletu dohromady risotto a rissoto…je vidět, že jsem byla mimo sebe a písmenka mi utíkala a dělala co chtěla…
A ty blbý vedra maj bejt furt!

Dotaz. Dá se to správně uvařit, i když jsem nikdy „pravé“ rizoto neviděl, nebo musím nejdřív někam, kde ho umí, ať vidím výsledný produkt?

obda:

jasněže ;) nebojte! :) na vsledném produktu není nic složitého – stačí pohlídat nezrozvařená zrnka a aby to mělo dostatek vlastní majdy – ruisotto by se nemělo k sobě lepit, ťoť celé…

a hlavně – udělejte si ho takové, aby chutnalo vám ;)

prosím, poraďte, dá se rýže na rizoto koupit v nějakém běžném supermarketu? Z nabídky našeho miniměsta vyzkoušen kaufland a hypernova a nic…

Orange: já ji kupoval v něčem jako Albert. Nebyla mezi normální rýží, ale v takové té sekci „regionálních specialit“…

Tak sem se do toho pustila na yks způsobů z různých druhů rýže a nejlepší vyšlo z parbolejtky,i když s jasmíky taky nejni vůbec marný…ale odhadnout délku varu aby to bylo poživatelný když zároveň dělá dalších stopadesát věcí..uff…

ad fotky – škoda, Cuketko, zrovna dnes jsem dělal, na fotku nevzpomněl jsem si. :( Ale zadařené bylo, se žlutou paprikou a špetkou šafránu zářilo žlutě po bytě jako sluníčko, dělal jsem k tomu kousky lososa a salát (polníček, žlutá paprika, voňavá cherry rajčátka, krásná kombinace), takže to bylo čisté – smetanu a sýr dávám jen když to je nepřílohové risotto, coby hlavní jídlo.

ad 95 – parboiled? Fuj, on to opravdu někdo může jíst? Já bych na podávání rýže „parboiled“ byl ochoten hledat paragraf v trestním zákoně…

Risotto se z žádné jiné než kulatozrnné rýže udělat nedá.
Jinak je to rýže s něčím, ale ne risotto.
Jasmínová (nebo lepivá) super pro orientální kuchyni. Parboiled tak do závodky.

Dělal jsme dnes houbové risotto s carnaroli rýží. Je trochu buclatější, než arborio v mém 36. Tedy: já dělal přípravy – žampiony a sušené houby spolu podušené na základu z cibulky a česneku. Paní J jsem nechal míchat a míchat, zatímco já koukal na evropský šampionát ve fotbalu.
Tato dělba práce vyústila v nádherný pokrm časovaný na 5 minut po hvízdnutí závěrečné píšťalky. Faultless!

Trochu offtopic k Aromi – já s etam rád nechávám zvát jako novinář, jen od kamarádů na těch správných pozicích, smaozřejmě :) A ačkoliv to neplatím, tak se držím 1, slušnosti, 2, velkorysosti, 3, informací z waiterrant.net, takže když kamarád platí na firemní výlohy, tak k tomu přidám cash spropitné, takže ne každý, kdo pije ají „za cizí“ musí notně být buran. Osttaně jediné, k čemu jsme měl v Aromi zatím výhradu, jsou omlácené skleničky. Ale výstupy kvůli tomu nedělám, jen prostě poprosím o novou, prootže pít drahé víno ze střepů prostě není ono, to nedělám ani doma s levným sudovým :)

teda zelenino… použil jsme stejnou kostku, ale litr vývaru ze dvou kostek znamenal tka nechutně přesolenou rejži, že jsem rizoto ala Ramsay za stálého míchání akorát vylil do záchodu. příště začneme tím, že uvaříme kuřecí stehna s mrkví a celerem. Bez soli.

xentar:

vy jste ten svůj vývar vůbec neochutnal? v článku problém s přesolením ještě extra zmiňuji: Pamatujte ale, že se jeho chuť při vaření několikanásobně zkoncentruje. Určitě tedy nepoužívejte nic, co by vám nechutnalo samo o sobě!

recept (ani návod na zadní straně balení) vás nikdy nedovede k úspěchu za ruku :) je třeba trochu uvažovat! ;)

101: no, sám o sobě nebyl vývar špatnej, ale v té koncentrované podobě bylo i dvojnásobné ředění prostě moc. ale už máme nakoupenou lepší rýži a manželka slíbila, že udělá kuřecí vývar bez soli… zatím jsme podle ramseye zvládl akorát míchaná vajíčka, ale ta u manželky sklízejí nehynoucí obdiv, zvláš´t, když k tomu opeču plátky bagetky

92: Tesco tam nemáte? V Hypernově ji neměli ani v tom koutku s cizokrajnejma specialitama, v Tescu několik vhodných druhů.

jé, my to sežrali dřív, než jsem stačil vyfotit pokus číslo dvě – už se slušnou rýžáí a domácím vývarem, který čtvrt roku čekal v mrazáku. variace s krevetkama prý byla úžasná, mně u verze jen s parmezánem chyběl nějakej kus masa. Jinak mám pocit, že rizoto je něco jako creme brulee – panuje kolem toho moc legend a očekávání jsou pak zbytečně vysoko…

mám jen jednu připomínku… to je tak těžké, udělat vlastní zeleninový vývar, že musíš používat nějaké zasrané kostky?

ne jen nemám rád, když někdo chce učit lidi vařit a dávat jim recepty, ale udělá takovou základní chybu a používá umělé věci… nevím co je těžkého na tom vzít par kusu zeleniny a hodit je do vody… to není žádná vysoká gastronomie udělat obyčejný vývar a přesto jsou lidi, co radši do sebe nacpou koncentráty svinstev, co se zeleninou mají pramálo společného… příště bude co? Mražený hrášek?

jen si dovolim ukázat receptůru dané biokostky: – mořská sůl, kvasnicový extrakt bez kyselinové hydrolýzy, neztužený palmový tuk, pórek, karotka, cibule, směs koření (muškát, česnek, kurkuma, pepř), bylinky (petržel, libeček, bazalka), přírodní rozmarýnové aroma

myslím, že do italského pokrmu se nehodí palmový olej a kurkuma asi taky nebude to pravé… a cokoliv co obsahuje slovo extrakt nebo „přírodní aroma“ nemá co dělat na talíři lidí co mají rádi kvalitní jídlo…

Miluju tydlencty fundamentalisti. Je to tak super představovat si je, jak jim planou očička ve svatém zápalu, jak buší do klávesnice svou PRAVDU zaťatýma pěstičkama…
 (((-:

Kytka:

tohle opravdu nechávám bez komentáře :) BillTH může být v prvé řadě rád, že sem tu jeho ubliknutí ponechal. diskutující, co se neumí chovat a neumí formulovat bez vulgarit, tady nemají co dělat.

Fakt zvláštní…V poslední době se sem stahují prapodivné existence, s dosti agresivním chováním…
Cuketko, netušíš co se to děje?
Kytka: napsals to dobře, až jsem se tu zakuckala ginem s tonicem. BTW: plave mi v něm kus biocitronu.

Pivli:

nedostatek denního světla? ;) ale souhlas, je to otravné. něco s tím budu muset provést, jestli to takhle půjde dál. buď tvrdě mazat, nebo zapnout schvalování komentářů pro anonymy. obojí je ale děsná otrava…

Doporučuju taky hodně mrkve, pomerančové a mandarinkové šťávy, dýni Hokkaido ve všech dostupných formách, plno svíček a na sebe něco oranžového (nespojovat s jistou politickou stranou, prosím)! Taky čokoláda zabírá…

ono je především poznat, že na holou pravdu ani nedokážeš protiargumentovat… jen tak dál, třeba za chvíli budeš mít vlastní show v televizi hned po Babicovi…

BillTH:

trolly na cuketka.cz zásadně nekrmím ;) a rád vám to ještě jednou přeložím – pokud jste sprostý, tak těžko můžete po někom chtít, aby s vámi vůbec hovořil

Cuketka: můžu tohohle ještě jednou nakrmit? jak už jsem psal, je sice sprostej, no to už trolové holt bejvaj, ale je roztomilej a já mám pro Skandinávii a její nadpřirozené obludky slabost. (-;

BillTH: kurkuma do italského pokrmu? Proč ne? Zjistěte si za domácí úkol, ze kterého regionu asi tak risotto pochází a zda se tam náhodou nedováželo poměrně dost koření z východu už odedávna. když chcete nadávat kvůli prkotinám, tak si je prosím nejdřív aspoň všechny pořádně ověřte.

110. + 117.A už jsem doma!
Zaražené prdíky a žlučovitost.
Na prdíky doporučuji fenyklový čajíček a mátu, bezvadně to zabírá.
A na žlučovitost ostropestřec mariánský a pampelišku.
Nebo pak trochu kurkumy do risotta, no…;-)

tohle, ale není jen diskuze o koření, ale o tom, že někdo napíše recept a veřejně napíše, že místo vývaru ze zeleniny udělal vývar z koncentrátu… kdyby tam byly, že je možno použít koncentrát, tak by to ještě nebylo tak hrozné jako, že pisatel receptu napíše, že ho sám použil… myslím, že udělat poctívý zeleninový vývar není ani těžké ani drahé… ale samozřejmě v České republice umí vařit maximálně 5% kuchařů… a je to proto, protože se v televizi a v různých magazínech předkládají zvěrstva typu, kupte konzervu s rajským protlakem zřeďte vodou a bum máte omáčku.....

BillTH:
Zkuste si ten článek zasadit do kontextu celého blogu, než budete vykřikovat. Pokud jste četl jen tenhle jeden článek, tak bych i pochopila, že můžete být pohoršený, ale vykřikovat tu na základě jednoho receptu je trochu hloupost.

A btw. co je špatného na mraženém hrášku, když čerstvý zrovna nejde sehnat? To je jako se pohoršovat, že v zimě se používají rajčata v plechovce apod.
Fakt myslím, že to berete moc vážně:)

Michala: ale to je právě špatný přístup… díky tomuto přístupu ničíme Naší planetu… když není k dispozici čerstvý hrášek tak ho nepoužiju (není to jen kvůli planetě, ale prostě proto, že mi nepříjde už tolik chutný)… rajčata v plechovce taky zrovna moc neuznávám, ale pokud jsou to opravdu jen oloupaná rajčata tak je to asi věc každého, bohužel moc kvalitních rajčat se ve většině obchodech stejně nedá sehnat…

Bill: To jako kdyz 10× za rok pouziju plechovku rajcat a sacek mrazeneho hrasku nicim planetu? Ale no tak…
Mimochodem, kdyby vas v te rozdurdenosti napadlo se alespon omluvit za ty vulgarity, dizkuze se mohla ubirat trosku jinak…

Hlavně Billa původně štvalo „babicování“, kdy 1. stupeň byl vývar z kostky a 2., ještě hrůznější stupeň, byl mražený hrášek. A najednou hrášek vadí kvůli ekologii, ne kvůli babicování. Tak tomu moc nerozumím, o co vlastně jde:)

126: Je to normální trol, takže mu jde jenom o to, vyvolat co největší flame… záminky jsou vedlejší.

Michala: prosím, přečti si co jsem napsal… je to kvůli chuti… každý kdo má v puse jazyk a né rohožku, okamžitě pozná mraženou zeleninu od normální… pokud si to člověk vaří doma, je to jeho věc… pokud to, ale předkládá v restauraci nebo dokonce něco takového doporučí v receptu… nebudu se omlouvat za žádnou vulgaritu… nikoho jsem slovně neatakoval řekl jsem „zasrané kostky“ pokud se někdo nedokže přes tohle přenést, měl by se nechat vyšetři… navíc si myslím, že si tady můžu psát co chci… pokud se to nelibí, majiteli, může samozřejmě mé komentáře vymazat… je to jen na něm…

podle komentářu většiny to vypadá, že o vaření neví vůbec nic… jinak by všichni museli dát za pravdu, že věci jako je vývar z „kostky“ a nebo mražený hrášek nepatří do žádného receptu… a teď to nemyslím nijak ekologicky, i když i na to je potřeba brát zřetel… určitě koupě mraženého hrášku, nezničí planetu, ale to je jen jedna z mnoha věcí… proč, třeba kupujeme rajčata ze všech koutů světa, ale třeba vlastní kvalitní český chřest se skoro na českém jídelníčku neobjevuje… raději ho vyvážíme, aby ho pak mohli luxusní české restauraci od zahraničních distributorů za několikanásobek ceny kupovat zpět…

128.: máte pravdu, jsme tu všichni úplně tupí, vařit neumíme a tak jsme rádi, že máme takové osvícence jako jste vy a Babica.
Možná jste si nevšiml, ale tady si běžně netykáme, pokud se osobně neznáme nebo se na tom nedomluvíme!
Jdu si přihodit mraženou zeleninu do woku!

jen poslední připomínka u mé poslední návštěvy na tomto webu… inteligentní lidé si na internetu tykají… všude na světě… nebudu vykat lidem, jen proto že jsou na to zvyklí z běžného života a na internet zabloufili vlastně úplným omylem… (zbytečné reagovat už to tady nehodlám dál číst)

(tak jsme to měli i s klasickým vývojem fází – troll se dožaduje slušné diskuze a ke své vlastní škodě to dokonce zkouší s argumenty k věci, jsou mu vyvráceny, tak uraženě odchází s prásknutím dveří… ;)

Ach jo. Škoda. Nemáte argumenty, pouze útočíte ad hominem.
Proč mu neodpovíte nějakým argumentem, např o výhodách a nevýhodách vaření z kostek. Jen na něj útočíte. Jste jak mateřská školka, do které přišel bubák a dětičky se bojí.....chodíval jsem sem málokdy, ale rád. Do školky však dospělý človek chodit nemá. :-((( Proč net vede lidi k infantilitě a ztrátě soudnosti nevím. Mějte se dětičky a zlé strejdy, kteří si  – oo ta hrůza---dovolí mít připomínky k vášmu vaření rovnou zabanujte. :-(((

doktor:

protože trolíky nekrmím. BillTH jsme neodpověděl ani jednou záměrně. a ano chápete to správně – takové hulváty jako je BillTH tady nebudu trpět.

nesměšujte to ale s tím, že tady v diskuzi nemá nikdo právo na negativní reakci nebo argumentaci. právě naopak! takových ostrých názorových výměn už tady proběhlo několik stovek, diskutující se ale vždy udrželi v mezích slušného chování.

.

Nevšimla jsem si, že by Cuketka či někdo jiný tvrdil, že jediný a správný je vývar v kostce. Napsal zeleninový vývar s tím, že on použil bio kostku. O co jde, nutí to někomu?
Pochopitelně, že nejlepší je klasický vývar ze zeleniny , z masa, co se nechá pomalu táhnout na mírném plamínku a je silný tak, že by to porazilo vola (nevykládat si to osobně, prosím)!
Ale pokud zrovna není po ruce, není špatná volba bio kostka.
Používám Alnaturu, ke vší spokojenosti.
A vyprosila bych si, aby někdo, kdo mne nezná a na tomto webu se prezentuje dva dny (a ještě invektivami) tvrdil, že neumím vařit. Nejsem šéfkuchař, vařím sobě a blízkým a nevařím špatně, soudě podle reakcí i zmlsaných hubiček.
Tolik k případným argumentům, byť je to zbytečné!!!
Ad tykání a vykání…není to tak úplně pravda, ale osobě bloudím (já nešťastná) po internetu pouhých 10 let…tak co můžu vědět.
Jo a trolly mám moc ráda, takže bych to viděla spíš na zlobra?
Znáte to…sám na skále zlobřík sedí…drž kost, jde host!

Pivli: troll je terminus technicus z anglických internetových fór, podobně jako flamewar. Taky se mi to nelíbí, protože jinak mám trolly taky rád, ale co naděláme.

Doktor: jéje, to je náhoda BillTH naštvaně odešel, že tu nikoho nedostane do pořádné vyhrocené hádky, já vidím před vraty doktorský sáně a říkám si: Že on je u nás doktor! A takyže jo. Kam se hrabe Billthner, to se nedá srovnat…

Jinak panu C nemám nejmenší problém tady na jeho blogu i jinde odporovat, když mám na něco jiný názor. Ale snažím se tak činit slušně, takže mi on také slušně odpovídá.

Kytka: však troll a zlobr jsou si rovni. :-)))
Ovšem s tím Záskokem , to jsem se mooc pobavila!

BillTH: jelikoz je mi jasne, ze si tuto diskuzi jeste z povzdali urazene ctete – trocha systematiky do vasich zlucovitych prispevku by neskodila, nejdrive je to otazka „spravneho vareni“, pote ekologie, pak zase chuti.
Co se tyce vyvaru, vy si pokazde pripravujete cerstvy, at uz zeleninovy, kureci ci hovezi? Ja bohuzel nemam cas vyvaret od rana, abych vecer dala na stul, tudiz je pro mne pripraveny vyvar spasou, jinak bych mnoho receptu proste varit nemohla.
A inteligenci bych merila dle jinych parametru nez tykani ci vykani.

Bohuzel se zde za posledni tyden roztrhl pytel s podivnymi pisateli, kteri napadaji ostatni a reaguji prehnanymi slovy. Nejlepsi obrana asi je jim neodpovidat, jenze cteni jejich vypotku celkem kazi naladu. Snad je to jen prehanka a brzy ze zase vycasi :-)

138, danulita: jelikoz je mi jasne, ze si tuto diskuzi jeste z povzdali urazene ctete Bezvadné! Křením se a tleskám ženské intuici. (Je to české slovo? Prozíravosti – pro jistotu! Sice trochu jiné slovo, ale taky pasuje.)

S tím tykáním: Jsem na netu asi 12 let a zásadně všem vykám. Tykání by mě osobně nesedělo. Už jsem takový.
Potkal jsem (virtuálně) několik na potkání tykajících Čecho-Američanů. Tykání „od boku“ odůvodňovali tím, „že přeci v angličtině si všichni tykáme.“
Blbost. Angličtina každému vyká. You. Děcku, milence, bratrovi, rodičům, pošťákovi, prodavačce.
Anglicky si (nyní, trochu archaicky) tykáme pouze s Bohem. Thee.

Z roztrhnutého pytle s podivnými pisateli (podle jejich pravopisu poznáte je) bych nedělal velkou vědu. Je to pouhé smítko na čirém jezeře Cuketkova blogu. Brzy bude zaváto za obzor vnímání a pak padne do hlubin, zapomenuto.

Snad mate pravdu, pane 1R:-) Ja sem k cuketkovi chodim „na cumendu“ uz nekolik let a vzdycky jsem obdivovala to, ze jsou zdejsi prispevatele schopni diskutovat a polemizovat bez nejakych osobnich utoku a negativnich emoci, s tim se clovek v jinych diskuzich na internetu moc nepotkava:-)
Mimochodem s tim vykanim v anglictine je to zajimava informace, jsem zas o neco chytrejsi, diky:) A Intuice je v cestine naprosto ok.

Ahojte! Příjde mi neuvěřitelné, jak dlouho tohle vlákno žije… Gratuluji ;)

140, Allik: s tím vykáním v anglině je moje theorie, nejsem lingvista ani filolog. V některých dialektech se tu tykání stále ještě vyskytuje, jakožto v komunikacích s Bohem, kde se píše s velkým T.
Víte, že ruština si pro tentýž účel zachovává 5. pád, vokativ?

Ale to už jsme od pekelné výzvy hezky daleko, a tak přes moře s pozdravy cililink odzváním.

142. Jednorozec: Anglistika sice muj obor neni, ale ta Vase teorie je spravna, thou, thee a thy/thine jsou archaicke tvary druhe osoby singularu, ktere od 17. st. postupne vymizeli.
Omlouvam se za totalni offtopic a dam si dneska za domaci ukol k veceri risotto:) S vyvarem z bio kostky:))

143: Allik: tvary vymizeli?
Ty, ty, ty! [hrozí prstem, netyká].

144. Jednorozec: Ajajaj, samozrejme, ze vymizely! Vam taky nic neujde:))

Komentáře jsou uzavřeny.