Srovnání letošních akcí o víně

Stručné shrnutí letošních návštěv pana Cuketky za vínem pro všechny, kteří si letos jako on vytyčili ochutnat alespoň tisíc vzorečků… ;)

Grand Prix Vinex 2007 – BVV

Pro mne zatím nejlépe zorganizovaná letošní akce! Vysoká úroveň na straně hostů i personálu. I když je možné, že za tu pohodu vděčí akce téměř nulové propagaci a nemožnému datu/času konání. Kde jinde se vám může stát, že máte chvílemi celý degustační stánek s GP Vinex 2007 a hosteskou jenom pro sebe? Znovu vypichuji perfektně zvládnuté odlivky, karafy s vodou, led a oplachovače – vše na starosti pořadatele pro celý pavilon. Toto by mělo být normou pro všechny akce podobného rozsahu. Detaily a enografologický rozbor zde…

  • vstupné: 250,- Kč
  • degustační sklo: v ceně
  • počet vzorků: 273 v GPV + 35 moravských vinařů
  • cuketkowitz rating: 8/10

Víno & Destiláty 2007 – Výstaviště Praha

Pravděpodobně největší soudobou akcí v Česku je veletrh Víno & Destiláty 2007. Po celé tři dny jste měli na pražském Výstavišti možnost ochutnat stovky vín z celého světa a seznámit se s desítkami různých vinařů. Pan C. nebyl zrovna ve formě a tak dorazil až na poslední den, motivován hlavně možností bližšího seznámení se soudsedy matesolovic a jejich želízky v ohni ;)

Akce nezklamala svým rozsahem a i úroveň vystavovatelů a hostů byla, až na drobné výjimky, převážně vysoká. Jediné co mně pozlobilo, byl chaos co se týče odlivek, vody a udržování čistého skla. Odlivky na některých stáncích chyběly, voda byla téměř vždy podpultově na vyžádání a samostatné oplachovače jsem nezahlédl. Pořadatelé sice roznášeli čisté sklenice na tácech a i voda byla k dispozici u prodejců stojanů s vodou, ale kapacitně to podle mého vůbec nestačilo. Přimhouřím-li ale očko, tak to byl velice příjemný a snad zase za rok opakovatelný zážitek! ;)

  • vstupné: 400,- Kč / den
  • degustační sklo: 50,- Kč nebo 100,- Kč
  • počet vzorků: v soutěží 420, jinak nepočítaně z celého světa!
  • cuketkowitz rating: 7/10

Valtické vinné trhy 2007 – Valtice

Masová akce s osobitou atmosférou, která moc nepřeje poklidnému degustování. Má tradiční organizační slabiny, které vyvažuje prostředím a dlouholetou tradicí. Ideální pokud se chcete dobře a levně opít, přejíst pečeným selátkem venku na trávníku a poté akci zakončit na libovolné místní diskošce. Hasiči Valtice zde!

  • vstupné: 50,- Kč + víněnky á 5,- Kč
  • degustační sklo: 40,- Kč
  • počet vzorků: 835, v drtivé většině Morava
  • cuketkowitz rating: 6/10

Galerie Rýnských ryzlinků 2006 – Národní dům vína

Jedna z nejmenších akcí, přesto velice sympatická. Kultivované prostory, pořadatelé i hosté. Špičková degustační pohoda a výhodný poměr cena/výkon. Jedinečná možnost vypracovat si svůj soukromý degustační profil odrůdy Ryzlink rýnský! Více o riesling-storming tady…

  • vstupné: 350,- Kč
  • degustační sklo: v ceně
  • počet vzorků: 132 ČR + EU
  • cuketkowitz rating: 7/10

Festival vín staré Evropy – La Casa Lusitana

Rozsahem nejmenší akce vinotéky La Casa Lustitana, která byla zvládnutá docela dobře. Na to, že se v podstatě jednalo o firemní prezentaci několika vinoték, mi nepřišla cenově výhodná. Cena jednoho vzorku byla od 10,- do 60,- Kč, organizačně dobře zvládnuté a personál až na malé výjimky perfektně informovaný. Vůbec bych ji sem nedával, nebýt portugalských vín Monte do Pintor, na která jsem se tam bezvadně namotal. Dobře mi tak! ;)

  • vstupné: víněnky á 10,- Kč (průměrná cena vzorku 25,- Kč!)
  • degustační sklo: na zálohu
  • počet vzorků: 6 zemí/stolků, cca 60 vzorků
  • cuketkowitz rating: 4/10

Jsem teď asi u 400. vzorku! Stihnu to letos? Kolik ochutnáte vín za rok? Pojďte závodit! ;)

Reklama

Komentáře

Já se zatím jemnému umění degustačnímu učím, takže ochutnávám vzorečky zhruba od 5 druhů vína. A taky ty vzorky piva …
No, když to celkem spočítám tak by jich mohlo být už více jak 1000 (vzorků, ne druhů) :-)

o minulem vikendu byl cejkovicky kost vin, o kterem uz jsem loni psal – nebo to uz bylo predloni? no kazdopadne jsem zatim stale prilis znaven na podrobnejsi popis :-) ale bylo to velmi vydarene… dokonce i po poledni byla k mani vetsina viteznych vzorku, prijemna zmena.

Závodím rád, ale takovémuto závodu bych se vyhnul. Ale začal jsem počítal, letos 4 košty na Moravě, cca 4×40=160 vzorků (mohu dokázat zápisky v katalozích i vlastními poznámkami), týden v Burgundsku a Alsasku, 7×30=210, pár komerčních degustací, asi 50-60 vzorků plus cca jedna lahev denně, máme konec května, 120 vzorků. Brutto 540 vzorků. Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se…. pijte s Mírou!

Honzie:

hheh :))) dostal jste ho donalda :D

Bada:

fajné, fajné, gratuluji… mě teď o víkendu čeká další masage.. time is ticking!!! ;)

dyžon:

tak ten týden v burgundsku a alsasku závidím!! jel jste sám, nebo to bylo nějak organizované? (na kolik to tak vyjde?)

s počtem vám dýchám na záda, resp. vás vidím mizet za zatáčkout… plyn asi přidávat nebudu, nemuselo by to skončiti pěkně ;))) !

Tentokrát jsem jel sám, předtím jsem tam byl párkrát s kamarády. To je ta nejlepší organizace, co jsem slyšel vyprávět o organizovaných zájezdech, to se mi nelíbilo. Na kolik to vyjde? Doprava 1000 km tam a 1000 zpátky, na místě jsem najezdil další 1000, benzin za 1,3 Euro. Ubytování (chambre d’hotel, obdoba našich penzionů se snídaní – ovšem ty snídaně!!!! vydaly by na samostatný článek…) kolem 40 Euro za noc, cca 50 pro dva. Takže náklady kolem 25 000 na týden. Nákupní degustace jsou zdarma, nejvyšší položka jsou nákupy: přivezl jsem asi 50 lahví alsaských Grand Cru a asi 60 kousků burgundských Premier Crus. Až budete plánovat cestu, dám Vám tip, kde dostanete zdarma ochutnat Corton Charlemagne a Clos Vougeot…. Jeďte honem, právě se začíná prodávat ročník 2005 a ten bude veliký.

Velice pěkná akce probíhá ve Znojmě, kde jeden místní výrobce pořádá putování po vinicích. Zavezou vás autobusem, ujdete pár kroků a jste u stánku se čtyřmi vzorky. Za odpoledne čtyři vinice, večer pak ochutnávka dalších kousků v Louckém klášteře. Nahoře na těch kopcích mě potěšila příjemná teplota podávaných vín (asi ne úplně ideální, ale vzhledem k tomu, že pražilo slunko…), jinak všude je k dispozi chleba a neperlivá minerálka. K tomu připočtěte krásný den, nádherná panoramata, celkově moc pěkný zážitek…

Připojím ještě odkaz na jednu akci u nás v Olomouci, 16. června, Festival vína, na kterém se budou pít tyto vzorky., to vše za hudebního doprovodu jedné móóóc sympatické kapely;)

Teď vidím, že jsem v předchozím příspěvku popletl odkaz na tu móóóc sympatickou kapelu… To je tím horkem a špatným pitným režimem, honem do soutěže, dohonit a předhonit!!!

hanák z olomóca:

díky za tipy, už jsem o podobné akci uvažoval… no připadal bych si asi jak pražák na výletě :) ale díky, aspoň teď vím, že se to vyplatí,,,

festival vína–fajnýýýý! ,)

Rád bych přispěl také s několika postřehy. Z uvedených akcí jsem se letos zůčastnil pouze Vína@Destiláty. Vzhledem k tomu, že jsem přišel hned v úterý ve 12 00 hod, tak jsem si to až od pozdního odpoledne výborně užil – ochutnal jsem vše co mě zajímalo a pokecal s těmi co jsem potřeboval. Když sem odcházel začínalo hotové peklo, sotva jsem stačil uhýbat přicházejícím davům. Další akcí, kterou jsem letos navštívil byla oblastní přehlídka vín v Brně – velká akce na Brněnském výstavišti s tisíci velmi kvalitních vzorků téměř z celé Moravy – můžu vřele doporučit, opět je třeba brzký příchod jinak dosjnou zajímavé vzorky. Do třetice musím pochválit mělnický Winefest – výborná vína z Čech, růžovka z Moravy a povedená organizace.
Jinak bych velmi rád upozornil všechny milovníky vína z Prahy na svůj nedávno otevřený vinný sklípek v Košířích, kde je možné ochutnat a nekoupit řadu z víne, která mě na výše uvedených vinných akcích zaujala. Nadcházející týden například plánuji uskutečnit vinný souboj mezi Čechami a Moravou. Více na http://www.webcopy.cz/cz/m-vino

tož pane Coketko, to se vubec nežinýrutjte a dondite, šak e pražáce možó jezdit na vélet!

A přidám ještě jeden zajímavý odkaz:
Místní (olomoucká:) organizace Pampaedie pořádá spoustu zajímavých kurzů pro veřejnost – namátkou kurs vaření píva a nebo této diskusi bližší kurs degustace pojmenovaný dosti příznačně Kultura pití vína aneb Je libo červený Müller? Anotace vypadá dosti zajímavě, a ta cena (4100 peněz zahrnuje přednášku 29.5. a třídenní výjezd do terénu 15.6.-17.6.) je více než lákavá!

PS A ještě odkaz na ten festival vína z předchozího příspěvku, ať máte kam klikat!

Zdravím všechny vínomilníky! Přidávám svůj tip na fajn akci, 7. června v Brně ve Vinné galerii bude volná degustace asi 250 vzorků ze soutěže Festwine 2007, kterou pořádali minulý týden ve Valticích, vstupné 250 Kč a konzumace neomezená, v ceně je i grilovaná klobása, chleba na zajídání… prostě pohodová akcička v centru Brna – na Lužánecké. Byla jsem tam loni a bylo to super, takže doporučuju. A těm, kdo se chtějí něco o víně dozvědět doporučuju jejich každotýdenní řízené degustace, super věc – teď naposled byl Baloun, takže skvělá záležitost, 10 vzorků za asi 150 Kč. Kdyžtak webovky mají http://www.vinnagalerie.cz, takže tam najdete myslím i mapku a všechno info.

Kovalam:

díky za reporty ;) vypíchl jste takové obecné dobré pravidlo – na výstavy co nejdřív po otvíračce a nejlépe v dny, kdy lze předpokládat nejmenší nápor. na V&D jsem měl naplánovanou podobnou strategii, ale cuketka míní, rýma mění ;)

hanák z olomóca:

:))) teď sjem došel z úžasného víkendu ve Valticích (bude zde)!!! a doufám, že možó jezdit aj ostraváce .) na nějaké to vaření piva se chystám i tady v práglu.. uvidíme! díky!

Brňanda:

díky, podle fotek, moc pěkné prostředí :)

ty vaš linky jsou super, pampaedie je moc pěkná aktivita, kéž byse ještě více rozrostlo to „gastro“ spektrum!

Ad promo sousedů Matesolovic – dojem trochu kazí, že jejich vína jsou o 1/4 až 1/3 dražší, než u jiných prodejců, holt triumf ve všem.

Bruno – nevím, jak to myslíte? Jakože, ostatní prodejci prodávají Anakenu levněji? Ale nebudu se do toho motat ;) je to spíše na matesolu…

Bruno – Taky jsem to tak pochopil.
Jestli ale jako ostatní prodejce myslíte prodejce jiných chilských vín, např. Undurraga, Tarapaca, tak máte pravdu, naše vína jsou pochopitelně dražší.

Tedy např. Anakena Syrah, ONA 2004 – u Triumfu 523.60,- Kč, lze pořídit i za 405 Kč obojí s DPH. Stejné víno, stejný ročník.

Srovnávám samozřejmě jen srovnatelné, viz „Vinum Bonum Valtice – možnost nákupu skla Riedel za ceny nižší i o několik stovek za sklenici než v Pražském Ad Vivum“ – p. Cuketka 24.6.2007

Velkoobchodní cena a maloobchodní cena…
Na eshopu nejsou velkoobchodní ceny, pochopitelně…

Bruno – a jen tak pro zajímavost, od koho se dá pořídit Syrah 2004 za velkoobchodní cenu tj. 405,- vč.dph ?

Za tuhle cenu i maloodběratelům prodává Moraviavitis, jak na tom vydělávají to uf nevím.

Bruno – Díky. Máte bod…Tak to je síla. Občas mě některé věci šokují…Nemile…Dokonce už vím jak na tom vydělávají :((

Taky díky za vysvětlení, stejně máte lepší stánky :))

Stejně si zaprudím – kdo to chválí a zároveň dováží tenderizer na maso značky xxx – M.Kuciel = p.Cuketka

Ten odkaz na alsaské víno je asi již hodně starý, IČO a DIČ firmy pana Hendrycha nelze na obchodním rejstříku nalézt a na e-maily nikdo neodpovídá. Já jsem našel výborného prodejce na http://www.vindalsace.cz a jsem maximálně spokojen.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)