Domácí příprava kávy

Píšete vy…

aneb zase další pojednání o tom, že káva doma nemusí téci z espresso mašiny za 10.000,– či stydnout s bahnem na dně v ohmataném hrnku s obroučkou.

Tento stručný soupis zásad a metod přípravy kávy v domácích podmínkách jsem sestavil proto, že stále ještě v domácnostech a v široké veřejnosti je zakořeněn příšerný český turek anebo potřeba nakupovat drahé elektrifikované přístroje na mačkání černé vody. Všechny ostatní způsoby přípravy jako by celá jedna generace spotřebitelů úplně zapomněla. Je nejvyšší čas na reintrodukci!

Některé způsoby zde na blogu už zapsal Cuketka velice pěkně a vyčerpávajícím způsobem, díky mu za tuto prvoosvětu, díky které jsem třeba i já pak dostal chuť zkoušet další, nepopsané způsoby, rozšiřovat si kávěné spektrum, experimentovat a hledat. A co hlavně – předávat dál!

Materiál

domaci_priprava_kavy_10O tom, jak se káva zpracuje od červených třešní až po instantní prášek, toho bylo napsáno už dost a není to pro nás zase až tak podstatné. Rovněž se zde nebudeme zabývat rozpustnými variantami či jinými ne-kávami – v Čechách velmi oblíbenými, avšak s kávou pramálo společného majícími patoky. Pokud chceme ochutnat skutečně něco, co je káva, tak dokonce ani nepůjdeme do regálu supermarketu. Zapomeňme na cokoliv, co se objevuje v televizních reklamách, vše co „voní hezky“, vše co „nás ráno probouzí“. BR! U komerčních káv se nadějeme v lepším případě univerzální chutě i vůně, necitlivého pražení a data výroby před rokem a data spotřeby do dalších dvou let. V horším případě pak spálenin, žluknutí a plísní (též pečlivě zamaskovaných pražením na uhel).

Kam tedy pro kávu?

  1. Lze jesti možno naleznouti ve svém okolí třeba soukromou rodinnou pražírnu – není jich málo. Strejda Google vrátí na dotaz „pražírna kávy“ mnoho výsledků. Rádi vás přivítají a získají ve vás stálého zákazníka.
  2. Navštívit některou provozovnu ze sítě obchodů s váženými čaji a kávami, jako například Oxalis, Čajová zahrada, tam se nelze splést.
  3. E-shopy s prodejem zrnkových a mletých káv v bio kvalitě a fair-trade myšlence
  4. Kavárny, kde se provozovatelé zařídili na prodej pražené kávy a kde nepřistoupili na smlouvu s komerčními dodavateli typu Segafredo, Alfredo, Illy, Musetti, Bristot, Lavazza nebo nedej bože Puro.

Cena

Mnozí lidé si představují, že jiná, než „běžná“ či rozpustná káva musí být nutně tak drahá, že by je její pití zruinovalo. Nyní však – počítejte se mnou:
  • 200 g rozpustné kávy – 160 Kč – 80 porcí – porce za 2 Kč
  • 100 g čerstvé plantážní kávy – 52 Kč – 14 porcí – porce za 3,70 Kč
  • 100 g řadové nevalné supermarketové kávy – 30 Kč – 14 porcí – porce za 2,10 Kč
  • 1 dávka hnusného rozpustňáka z automatu v plastu – 8 Kč

Zrnka či umlít?

Nic se nevyrovná kávovému zrnku a jeho namletí těsně před přípravou. Kvalitní mlýnek na kávu je drahá věc (ruční řádově stovky až tisíce, provozní pak desítky tisíc), proto já osobně volím (trochu bohužel) namletí v prodejně na požadovanou hrubost (viz tabulka hrubostí mletí). Kavárny a specializované prodejny mívají mlýnky velice dobré, schopné extrémních hodnot (jemnost/hrubost). Pokud kupujeme zrnka, musíme mít prostředek, jak je nadrtit – levné mlýnky postavené na principu nožů nejsou úplně ideální, neboť pracují ve vysokých rychlostech a kávu můžou pálit. Nejlépe se hodí obyčejné ruční mlýnky s mlecími kameny, které však nejsou dnes na trhu příliš rozšířené. Pan Cé kupříkladu nakupoval až v Japonsku (ale zato to stálo za to)! Jiný, plastikovější Tramp zkoušel také. Dobré výsledky podává i novější Trend či původní bakelitový Tramp, který se dá sehnat na Aukru

Tabulka jemnosti mletí

  1. Nejjemnější mletí na pudr – džezva
  2. Jemné mletí – espresso, mokka
  3. Střední mletí – překapávače, filtry
  4. Hrubé mletí (jako plážový písek) – french press, viet překapávač

Nákup a skladování

Když se zelené zrnko kávy upraží a vychladne, nechává se několik dní „vydýchat“. Poté se vakuově balí a expeduje do obchodů. Ideální je, když si zákazník zakoupí celá pražená zrnka, uloží je do perfektně těsnící nádoby a mele na požadovanou hrubost až  těsně před samotnou přípravou. Kávové zrnko je totiž perfektní kontejner, který uchová všechny oleje na svém místě a zpomalí oxidační zkázu.

Ne každý ovšem má možnost si sám doma či v práci každou porci umlít zvlášť, a proto se doporučuje předemletou kávu nakupovat pouze v malém množství, a uchovávat v chladu, v perfektně uzavřené nádobě, pokud možno v takové, ze které lze odčerpat vzduch. Chlad sice totiž sice zamezí oxidaci, ale bohužel při každém vyjmutí z chladničky a navrácení zpátky v nádobce kondenzuje vzdušná vlhkost, která kávě také úplně neprospívá. Navíc hrozí riziko, že káva načichne včerejší pizzou, která leží vedle.

Pravidlo patnácti: zelená káva je dobrá při správném skladování 15 měsíců. Pražená káva 15 dní. Pražená mletá káva 15 minut. Nahlédnete-li do obchodních regálů, uzříte tam velmi často datum výroby loňské a datum spotřeby do příštího roku. Tady něco neštymuje.

domaci_priprava_kavy_21

Příprava

Nyní bych tedy vyjmenoval pár způsobů, jak si doma či v kanclu kávu připravit a nemuset na to mít drahých mašin, které v dostupných cenových relacích stejně stojí za prd – viz test iDnes s krušným výsledkem.

French press

Král jednoduchosti a dostupnosti. Velikosti french pressů jsou různé, nejběžněji dostupné jsou jednolitrové, hůř k sehnání pak 3 dl. Situace se však lepší, ty malé nabízí už i Ikea za bezkonkurenční cenu sto padesáti kaček. Dražší je pak Melior (ovšem víceméně ve stejné kvalitě) a nejdražší pak designové Bodum (kolem osmi stovek). Pokud si sklo rozbijete, pasuje většinou do objímky standardizovaná chemická kádinka odpovídajícího objemu, ta stojí kolem osmdesáti Kč.

Postup: Obsluhu zvládne i dítě – do skleněné nádobky vsypte potřebné množství co nejhruběji mleté kávy (55–70g na litr), zalijte horkou vodou 93 °C (stačí nechat přejít varem a počkat, až ztichne), nechte extrahovat 3–4 minuty, zamíchejte či seberte krustu, stlačte sítkem a slijte do šálku. Čím jemněji namletou kávu máte, tím více vám jí projde skrz sítko a zbude v šálku.

Mletí kávy: velmi hrubé, jako písek

Doba přípravy: 4 minuty

Cena za prostředek: 150–900 Kč dle kvality a designu

Na co hledět: sítko by mělo být kovové (existuje i dvouvrstvé); vyměnitelnost kádinky je plusem (nelepený design); netlačte příliš velkou silou, aby horká káva nevycestovala nechtěným směrem nepříjemnou rychlostí.

Další čtení: Doubleshot.cz

domaci_priprava_kavy_03 domaci_priprava_kavy_17

Aeropress

Poměrně nový vynález, který minimalizuje dobu přípravy. Výsledná chuť kávy je to nejlepší, čeho lze dosáhnout v laických podmínkách, na kávu je při extrakci vyvinut i jistý tlak, tudíž by chuťové spektrum mělo kopírovat přesně to, co se v mleté kávě nachází. Jako „vedlejší produkt“ designu je fantasticky jednoduché čištění, jež nezabere více jak 10 vteřin – po extrakci se jen sejme bajonetový plastový filtr a píst se domáčkne, čímž vypadne použitý papírový filtr i zmáčknutá kávová sedlina. Těsnění pak stačí jen opláchnout teplou vodou a otřít.

Postup: píst vytáhněte až na konec, otočte filtrem nahoru, sejměte neprůhledné víčko na filtr, vsypte odměrku kávy, zalijte horkou vodou (93 °C, jako vždy), nechte deset vteřin, promíchejte, založte papírový filtr, zavíčkujte, otočte na šálek a pomalu protlačte.

Mletí kávy: jemné

Doba přípravy: < 1 minuta

Cena za prostředek: ~ 800 Kč

Na co hledět: dostatek papírových filtrů do zásoby; stlačovat opatrně

Další čtení: LaBohéme café

domaci_priprava_kavy_14 domaci_priprava_kavy_13 domaci_priprava_kavy_15

Vietnamský překapávač

Toto je také skvělý způsob, dosti rychlý a jednoduchý na provedení. Přístroj se typicky používá ve Vietnamu a perfektně se do něj také hodí speciální vietnamská káva od největšího tamního producenta Trung Nguyen. Nic nám však nebrání v použití jiné, běžné kávy. Ta vietnamská je velmi tmavě pražená, sestává z více odrůd (měl jsem směs excelsy, robusty, arabiky a catimoru), je hrubě mletá a velice divně voní. Někdo říká čokoláda. Já tvrdím mostecké hnědé uhlí a sušený rum. Extrakt je velmi silný, výrazný, nahořklý, bez acidity. Tradičně se pije s kondenzovaným mlékem a horou cukru, též i s ledem.

Překapávač i káva je k dostání ve vietnamských tržnicích, je dobré si vzít s sebou obrázek obého, protože vysvětlovat „Trung Nguyen 500 g“ a „kávový filtr“ bývá někdy složité. Zkušenost mám i takovou, že překapávač sehnali a dodali i kluci z místního vietnamského bistra, kde běžně toto zboží nevedou. Stojí za to se zeptat.

Postup: čistý překapávač postavte na sklenici či šálek, do překapávače vsypte odměrku kávy tak, aby byl zarovnán spodní zásobník k okraji, nemačkejte, přišroubujte jemně vrchní filtr a zalijte horkou vodou.

Mletí kávy: hrubé i střední

Doba přípravy: 2–3 minuty

Cena za prostředek: ~ 80 Kč

Na co hledět: kvalita zpracování, vrchní víčko ať jde bez problému přiklopit, šroub a závit ať pracují lehce

Další čtení: Cuketka.cz

domaci_priprava_kavy_09 domaci_priprava_kavy_11 domaci_priprava_kavy_22

Mokka konvička (perkolátor, caffetiera, bialetka)

Hliníková konvička, rozšířená od Itálie až do Spojených států, už funguje na jednoduchém principu rozpínavosti vody při ohřívání spousty let. Káva takto připravená je velice silná, blížící se espressu, dělá se jí malé množství (30 ml na porci), tudíž našinec se může pozastavit nad tím, proč tříšálková velikost vydá na sotva jeden český hrnek.

Konvičky se vyrábí v několika velikostech, od úplně miniaturních až po rodinné. Bývají k dostání v kuchyňských potřebách, častěji na specializovaných e-shopech a nezřídka kdy také na Aukru. Největším a asi nejdražším výrobcem je Bialetti, podle kterého se také takto začalo konvičkám říkat – bialetky. Vyrábějí se i varianty s integrovaným elektrickým rychlovarným ohřevem vody. Tento způsob skýtá zajímavé možnosti experimentování s kořením – považte, co třeba zkusit do dávky namlít trochu chilli? Kardamom? Skořici? Černý pepř? Všechno je možné!

Postup: Do spodní části nalijte už horkou vodu až pod přetlakový ventil, ne studenou a ne výš! Do trychtýřovitého zásobníku vsypte takové množství jemně mleté kávy, aby byl téměř plný, nestlačujte, pouze zarovnejte. Přišroubujte horní část konvičky i s vrchním sítkem a vloženým těsněním. Utáhněte řádně. Vařte nejlépe na plynovém sporáku. Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen a nenechte víčko otevřené – bude to lítat všude kolem. Ještě před koncem extrakce oheň úplně vypněte, aby nedošlo k připálení ve spodní části.

Mletí kávy: jemné

Doba přípravy: 10–15 minut

Cena za prostředek: 70–800 Kč

Na co hledět: aby fungovalo těsnění; po upotřebení dobře vymýt každou část zvlášť; rozhodně neodcházet při vaření od sporáku!

Další čtení: Cuketka.cz

domaci_priprava_kavy_04 domaci_priprava_kavy_05 domaci_priprava_kavy_06

Turecká džezva (neboli cezve, neboli ibrik)

Jedna z nejstarších a nejméně rozšířených příprav v našich domácnostech. Spíš než na běžné používání slouží džezvy k výzdobě interiérů, a to je velká škoda. Káva takto připravená je úplně něco jiného, než čeho dosáhnete zalévanou či tlakovou extrakcí.

Příprava: Nachystejte si hadr na utírání sporáku. Nádobku naplňte do dvou třetin studenou vodou, přidejte odpovídající množství cukru a velmi jemně namleté kávy a postavte na oheň. Na povrchu se vytvoří při zahřívání kávová krusta. V momentě, kdy začne voda vřít a káva pěnit, odstavte z ohně, máte na to pár vteřin! Jemně sklepněte a opakujte ještě dvakrát. Nevařte varem. Před servírováním také sklepněte, nalijte do menších šálků a nechte usadit sedlinu.

Pokud byste stáli o autentický rituál, použijte místo otevřeného ohně rozpálený písek nebo žhavý popel. Takto připravovaná káva se také často koření mletým kardamomem.

Mletí kávy: super jemné

Doba přípravy: 15 minut

Cena za prostředek: Aukro ~100,– nebo nová ~400,–

Na co hledět: Jestli při bialetce platí neodcházet od vaření, tak u cezve to platí stonásob.

domaci_priprava_kavy_16 domaci_priprava_kavy_12

Chemex (fetiš hračka)

Stále ještě čeká na své objevení v našich krajích, pouze pár kaváren disponuje tímto prostým, leč krásným prostředkem na výrobu kávy, který by se klidně snesl i v běžném domácím provozu.

Příprava: do horní části skleněné nádoby vložte papírový filtr a řádně jej propláchněte litrem horké vody – měl by se zbavit nepříjemné papírové chuti. Vsypte odpovídající množství středně jemně mleté kávy, do které nalijte malé množství vody, jen tak akorát na propaření. Jakmile se začnou uvolňovat bubliny oxidu uhličitého, a prokapávat první kapky do spodní části nádoby, dolijte zbytek vody. Zbytek procesu je jasný – odstranění filtru se sedlinou a servírování do nahřátých šálků.

Mletí kávy: středně jemné

Doba přípravy: 15–20 minut

Cena za prostředek: ~ 35 USD

Na co hledět: kvalitní filtry bez pachutí, nejlépe originál Chemex

Další čtení: Doubleshot.cz

Video: http://vimeo.com/6161817

domaci_priprava_kavy_08 domaci_priprava_kavy_07

Vacuum pot (fetiš hračka)

Ten nejkrásnější a nejlaboratornější kávový rituál, který může kávomilec doma provést. Opět ale platí, že vac pot není běžně v ČR k dostání a není to levná záležitost, přidávám tedy do výčtu hlavně pro zajímavost a pro estetickou hodnotu.

Příprava: Do spodní baňky vpravte už vroucí vodu, usaďte na hrdlo horní část se zabroušenou zátkou a vsypte kávu. Pod spodní částí zažehněte zdroj tepla (kahan nebo pekelně efektní infra zářič) a sledujte, co se bude dít – voda přetlakem vystoupá do horní části, a smíchá se s kávou. Zde nechte propařit a vyextrahovat. Odstraňte zdroj tepla. Ve spodní části začne vznikat podtlak a káva se přes papírový či bavlněný filtr přefiltruje během pár okamžiků zpátky dolů. Horní baňku s kávovou sedlinou odstraňte a kávu servírujte.

Mletí kávy: středně jemné

Doba přípravy: 15–20 minut

Cena za prostředek: ~ 55 USD

Na co hledět: aby se nic nerozbilo – křehké skleněné zařízení!

Video: http://vimeo.com/2864349

domaci_priprava_kavy_18 domaci_priprava_kavy_01 domaci_priprava_kavy_02

Moje cesta ke kávě

První pokusy probíhaly asi v patnácti letech, kdy jsem doma kombinoval běžné kafe s kakaem a skořicí. Poměr se postupně zvyšoval ve prospěch kafe, až jsem si na jeho chuť zvykl. Záměrně říkám „kafe“, neboť se jednalo o běžný materiál, kterým zásobili naší domácnost pacienti zubařské ordinace, a to vpravdě bohatě. I tak se mi ale zdálo, že kafe není něco, na čem bych si měl někdy vyloženě pochutnat, ale nevěděl jsem čím to je. Zkusil jsem tedy na pár let i rozpustné (Ricoré od Nestlé, které je napůl ne-kafe), ale také se mi začalo zajídat. Espresso jsem v restauracích pil to velké české tak nějak z povinnosti, někdy bylo úplně hnusné, někdy snesitelné. Zlom nastal až s Cuketkovou osvětou, Jardou baristou z Doubleshotu (tehdy z LaBohéme Café) a akcemi Coffeeright. Věřte, že když párkrát ochutnáte výběrovou kávu připravenou správným způsobem, budete ochotní si připlatit pár kaček a zainvestovat dvě či tři minuty navíc do přípravy. Domnívám se, že není člověka, který by nemohl mít kávu rád. Je jen lidí, kteří mají vybrané chutě a natrefili bohužel zatím jen na Jihlavanku.

Pít dobrou kávu vůbec nemusí být výsadou fajnšmekrů, gourmetů, specialistů, snobů a milionářů. Stačí se rozhlédnout, pozměnit nákupní návyky a najít si to své. Pokud bych měl hledat nějaké přirovnání, šel bych třeba nedaleko, k vínu. Krabicáka si také běžně na pití domů málokdo kupuje. A přitom ti samí lidé, kteří poznají dobré víno, pijí starou a levnou kávu vymetenou z těch nejhorších koutů velkopražíren. Vždyť v obém lze hledat jemné senzorické nuance, lze porovnávat, zkoušet, vychutnávat. Proč i 20 let po otevření trhů a rozmachu informovanosti se s kávou zachází tak, jak se s ní zachází, je mi trochu záhadou. Čaji se to už povedlo, teď je čas na pořádnou kávu.

domaci_priprava_kavy_19

Poděkování: věcnou korekturu provedli Kuba Hartl (Dům kávy na Letné) a Jarda barista Tuček (blog Doubleshot.cz)

Reklama

Komentáře

Mám vaccum fetiš! Přinesl ho ježíšek a na německé ebay se základní od Bodumu dá sehnat okolo 30 euro i s poštovným.
Stačí hleda bodum santos.

Ideální je na větší množství kávy, ale zvládne i jeden hrnek. Do toho bodumáckého se do spodní nádoby leje studená voda pomalu se to zahřívá. A dá se postavit na normální sporák. Asi to nebude fungovat na indukci.

Půl litr kávy trvá tak těch 15 minut, raní hrnek je do deseti minutek hotový. Možná že do některých se dává papírový, nebo látkový filtr (patrně do starožitných modelů), ale ty klasické od Cona či Bodumu mají přímo v sobě zabudovaný plastový filtr, takže stačí nechat vyvzlínat, vylouhovat, prokapat zpět a pak jen rozebrat a umýt.

Kafe to dělá jemné, tím že se louhuje při nižší teplotě, tak nehrozí přepálení. Kavy si tam sypu trošku víc než do french pressu.

Je to hračka, ale krásná.

jako idea super, ke zpracovani bych si dovolila vyhradicky (male!:-)
„Lze jesti možno naleznouti“ – ehm. chapu, ze autor chtel byt vtipny, ale… prece jen…
doporucovat oxalis neni stastne, jejich kavy byvaji vycichle a nedobre. „tam se nelze splést“ je prilisny eufemismus:)

  • nekdo by dotycnemu mohl podat informaci, jak se v cestine umistuji carky (tedy nikoli nahodnym vrhnutim do textu)

ale libi se mi drobne vychytavky jako odkaz na aukro, tip na kaninky a taky to, ze se nezapomnelo i na mene obvykle postupy pripravy:)

Teda všechna čest. To muselo dát spoustu práce takový článek. Výsledek tomu však odpovídá. Tohle by mělo viset v základních školách hned vedle tabule s vyjmenovanými slovy a mapou Země:) (a vedle ještě jedna tabule o espressu:) ). Další metou už by bylo jen udělat senzorickou sondu typu: Vliv způsobu přípravy na senzorické vlastosti kávy (už tu něco takového bylo, ale pořád se pohybujeme v rovině říká se, předpokládáme, uvažujeme že, apod.)

Hele díky za článek, ale zaráží mě, že napsat, že v Oxalisu se člověk nemůže splést je víc než trapárna, protože právě tam se tedy splést může člověk docela často.
Myslím, že si člověk má koupit více vzorků a srovnat si je :)
Pak zjistí, kde se spletl a kde ne. Dobré degustování,daniel

Tak vida, mně zatím žádné kafe z Oxalisu nepřišlo hnusné, rozhodně je o celou třídu lepší, než cokoliv baleného v obchodě. Jestli tam mají i špatné, tak se omlouvám za dezinformaci.

Jana: docela si zakládám na pravopisu, mám tam špatně čárky? Možná to vzniklo při přepisování slovosledů. Rozhodně nevrhám interpunkci do textu náhodně.

Vacuum pot (od Bodumu) se dá koupit třeba nahoře na Václaváku v tom obchodě s drahým kuchyňským harampádím. Možná to tam nemají pořád, ale určitě tam Bodum dodává; byl jsem si tam vyzvednout náhradu za rozbitou konvičku :)

U vacpotu si dovolím doporučit alternativní postup, který mě naučil pan Gregor z Al Cafetera – kávu vsypat do horní nádoby až ve chvíli, kdy už tam je většina vody – chutná mi to tak víc. A co se týče toho, kde vac-pot koupit – v Potten a Pannen opravdu mají Bodum Santos (možná, že se od té doby změnil název produktu, ale jinak je ten nový stejný), bohužel je jen v jediné velikosti a připravovat v něm méně, než 6 šálků kávy není ono. Já si pořídil Yamu (taiwanská kopie Haria) na orphanespresso.com, originál Hario by mělo být možné koupit na eshopu pražírny Square Mile Roasters.

já bych jen asi doporučil zdroj: http://brewmethods.com/

jsou tam všechny dostupné metody přípravy na videu nebo s fotkama :) naprostá paráda!

ad vacpot – taky se přikláním k metodě, kdy se kafe sype až do vody. lépe se kontroluje a měří extrakce!

Tak moje domácí jednička je po testu s ChilliJulií (jejíž článek se též připravuje) jednoznačně mokka konvička s postupem, že se do ní naleje už hned horká voda. Bohužel jsem si ale pořdila kravičkovou mukka bialetti a dost mě ta verze s mlékem zklamala, chytá to trochu pachuť a pěna není valné kvality, tekže ji stejně používám bez mléka a na to jsem si mohla pořídit levnější alternativu… A jeste k tomu vymývání, nebyla bych tak drasticky čistotná, Italové na to docela kašlou a čím víc je konvička používaná, tím je káva lepší :)

Jinak jestli to chápu dobře, tak perkolátor je maličko rozdílný od klasické mokka konvičky, i když na stejném principu: http://kavalerie.blogspot.com/

Káva z vacuum potu je dobrá, ale moc si doma nedokážu představit, že ráno po kalbě stavím tuhle křehkou laboratoř… přijde mi to trochu nepraktické, i když efektní.

Ještě si dovoluji upozornit, že filtr má i levnější varianty, než chemex, porcelánový filtr, který se postaví na hrníček, se dá sehnat do tří set.

Jinak díky za článek, je přehledný a určitě spoustu rodin po ránu učiní šťastnějšími :)

„Pít dobrou kávu vůbec nemusí být výsadou fajnšmekrů, gourmetů, specialistů, snobů a milionářů“ … ja bych to dal asi bold a dvakrat podtrzeny! :)

super clanek Qwerty!

Mojí oblíbenou metodou je moka konvička. Trošku nesouhlasím s potřebou mít zavřené víčko – pokud se dodrží uvedený postup (po začátku extrakce stáhnout plamen, před koncem úplně vypnout) tak mi nikde nic neprská (mám Bialetti Moka Express). A pozor, dost se při tomto způsobu projeví kvalita použité kávy.
Ad percolator: běžně se používá pro označení typu konvičky kde voda může cyklovat přes kávu pořád dokola. Ovšem někdy se tímto slovem označuje i moka konvička. OStatně dost se tomu věnují i na wiki: http://en.wikipedia.org/…e_percolator
Jinak v Oxalisu se dá koupit káva různé kvality, s čajem to taky není žádná sláva.
Konečně kdo to s kávou myslí vážně, měl by investovat do pořádného mlýnku. Rozdíl je opravdu propastný.

hm. ocenujem clanok so sirokym prehladom, urcite to niekto vyuzije. a ocenujem, ze niekto vie, ze su aj ine kavy ako robusta a arabica, uz je to nudne v kazdom clanku o kave citat o tychto dvoch odrodach.
na zamyslenie – teraz nenapadam autora – ked da niekto do kavy kardamom, korenie, chili a spol. – zalezi este na tom, ako bola kava vyrobena?

Pěkné shrnutí. Drobnou výtku mám k prench pressu, sítko je tam především proto, aby se nikdo nemusel mrcasit s vyndaváním krusty, která tam ani být nemá, bo se to má včas zamíchat. A samozřejmě, oxalis je lepší než kdeco z krámu, ale horší než některé malé pražírny. Krom toho autor také mohl zmínit, že na různé druhy přípravy káva je vhodný jiný způsob pražení (imho tmavší na espresso, světlejší na překapávavané a příbuzné). Džezva se dá v praze nová koupit asi za 125,– ve známém krámku s orientálním kořením a dalšími lahůdkami kousek od palačáku.

13. „různé druhy přípravy káva je vhodný jiný způsob pražení (imho tmavší na espresso, světlejší na překapávavané a příbuzné)“ Ja bych se zase priklanel k nazoru ze to zalezi na konkretni kave, odrude, pestovani, zpusobu zpracovani.

13: „ve známém krámku s orientálním kořením a dalšími lahůdkami kousek od palačáku.“

Kde presne ten kramek je? :)

13 David: tento přehled neměl být „Totálním a ultimativně definitivním průvodcem všemi aspekty přípravy kávy na všech frontách“, proto jsem si dovolil nezařadit do něj takové složitosti, jako jsou třeba taje charakteristiky pražení různých druhů. Člověk, který si nekoupil nikdy nic jiného než sáček z regálu, by se okamžitě ztratil a vzdal to.

Velkej… : s bialetkou nemas pravdu. Poklop sa zatvarat nema, pretoze ked sa spravne pripravuje, tak nic nefrka ani nestrieka. Ked ho zatvoris, ako budes potom vediet, kedy sa konci extrakcia, aby si to mohol odstavit a nezhorelo ti to?
Akonahle kava prska, je zle, pali sa a vysledok nebude dobry. Ked zacne natekat, tak stisit plamen na minimum, a potom ako pises, pred koncom extrakcie uplne odstavit z plamena, dobehne samo.

Inak fajn clanok, pekny sumar.

Velkej… : hm, mne neprska ziadna z velkosti 1,2,3,4,6,8. Niektore su Bialetti, ale niektore su 30rocne stare vykopavky, takze to vyrobcom ani dizajnom asi nebude. Bude to asi moka-zahada ;-)

Kafem: Nesouhlasím úplně, tmavě pražená káva má v chuti vždy dominantní tmavé pražení.

A když už jsem to opisovala do diskuze o kávě na nyx.cz, tak sem se to taky rozhodně hodí ;-)

Káva
Ještě na počátku minulého století (tj. 19.) mívali kávu ku snídani jen boháči. Ostatní snídali polévku.
Za našich časů se pije káva při snídani skoro obecně a to nejen ve městech, ale i na venkově. Ba jsou mnohé rodiny, jimž je káva pokrmem nejen při snídani, ale i v poledne a večer.

Ku přípravě chutné kávy jest především zapotřebí abychom volili dobrý druh zrna. Obyčejně béře se směs dvou druhů: zelená (Cejlon) a žlutá(Menado). Každý druh se praží zvlášť, žlutá do hněda, zelená podut, až zhnědne rýha uprostřed zrna. Ku pražení se používá výhrandě bubínku s lihovým přístrojem.

K vaření kávy bere se voda tvrdá a nádoba vždy čitstá… Pro potřebné množství kávy (na osobu asi dekagram) nasype se do porculánového nebo plechového kávovaru. Káva se upěchuje a poleje se jen lžící vařící vody. Potom se dolévá častěji, ale tak, aby voda protékala kávou jen pozvolna.

V hrnku vaří se káva takto:
Umletá káva, avšak jen její 3/4 nasype se, když se voda v hrnku počíná vařiti, dobře se přikryje a nechá se chvíli povařiti. Jakmile se pěna zavaří, přisype se ostatek kávy, zmíchá lžičkou, přikryje a odstaví na vlažné místo. Ssedlá káva se sleje do konvice.

Z knížky Mladá hospodyňka, kniha kuchařská obsahující osvědčené předpisy pro přpravu jídel k rozličným příležitostem dle doby denní a období ročních.
Sepsla Anna Drůbková, vdova po řediteli školy dívčí na Smíchově vydáno v roce 1904.

Kávovar v jejím pojetí byla konvice s velmi jemným porcelánovým sítkem, skrze které káva byla překapávana.

Zase bude za kverulanta… Ale nedalo mi to a udelal jsem si dnes prime srovnavaci testy – nemam bohuzel zadnou prazirnu ani nic podobneho v dosahu, tak jsem vyzkousel aspon Lavazzu a jednu fair trade Etiopii, co tu doma mam. Udelal jsem z obojiho presso (ano, v masine za 10k), namlete na stredne jemno jako obvykle, a z nejhrubsiho mleti, co muj mlynek umi, pak kavu ve frenchpressu. A musim, rict, ze se to nedalo srovnat. Presso s cremou jedna basen, z frenchpressu v obou pripadech nikoli vylozene spatna kava, ale rekneme jako velmi slusna prekapavana, coz je pro me ale porad jakasi druha liga.

Tak dal jsem frenchpressu sanci, kdyz nebude pressomasina, je to slusna aletrnativa, ale presso u me zustava #1, a to s velkym predstihem. nekdy to jeste vyzkousim s nejakou domaci, cerstve uprazenou, ale myslim, ze ten pomer se neobrati…

pixy:

pošlu vám pozvánku, až budeme zase ochutnávat vícero káv různými způsoby na degustacích, které občas dělám ;) ta předposlední byla o tom, že jsme si jednu kávu připravili sedmi různými způsoby. o žádném způsobu se nedá říct, že je dobrý/špatný – existují jen osobní preference.

návrat k starým metodám taky odráží nový přístup, které se ve světě výběrové kávy poslední dobou prosazuje čím dál víc:

nepřizpůsobovat kávu metodě přípravy (tady je příkladem italské espresso např. zrovna ta Lavazza), ale přizpůsobit metodu přípravy kávě tak, aby se z ní vytěžil maximální potenciál. opět – obojí máněco do sebe, primární je stejně ale surovina.

#20: Našel jsem informaci, že některé mokapoty mají hůř navržené chrchlátko: http://www.ineedcoffee.com/06/moka/ („Other models have two holes in the side and will spray espresso all over the kitchen if the lid is up.“)

Nerezová konvička Rådig z IKEA tím netrpí.

Bohužel je na tři šálky, což je pro jednoho člověka, který kafe téměř nepije, docela ďarda. Proto někdy dávám méně kávy, než je předepsáno. Není to úplně ono, ale podle mě se to dá pít.

28 oldsoft: U tohoto Smart Cafe Mug mi trošku uniká pointa: připravím si v něm kávu, po 4 minutách extrakce, stlačím sítkem, sliji kávu do jiného hrnku, vyndám ze Smart Cafe Mugu sedlinu a vrátím tam kávu, aby mi tam pak vydržela horká? Nebo tím sítkem sedlinu vytahuji ven? Zdá se mi, že to sítko je spíš čajové.

smart mug je spíše silly mug: bohužel se tam počítá s tím, že se sedlina nechá na dně k přeextrahování a k zabití celého nápoje :( (viz návod)

No já kávu sliji do jiného hrnku a piju z něj. Termofunkci nevyužívám.

Pěkně napsaný článek, díky.
K tomu Oxalisu. Jeho kvalitu a hlavně čerstvost bohužel nikdo nehlídá, takže je ox káva jen tak dobrá, jan často ji někdo dosype do skleněné dózy, nejlépe rovnou na starou kávu. Já jsem čerstvé kafe od ox ještě nedostal. S fairtrade balenými kávami mám ještě horší zkušenost než regálovými. Z těch, co se mi dostaly do ruky byla káva je většinou stará, nevhodně zabalená, a již při pohledu na zrna ne příliš kvalitní a nerovnoměrně upražená. Mám pocit, že dodavatelé zkouší, co unese nápis bio.

Dobry den, kavu z oxalisu jsem vyzkousela nekolikrat, nestala za nic a pokazde jsem mela pocit, ze neni cerstva. Dobrou a „cerstvou“ zkusenost mam naopak z obchodu mamacoffee u divadla Minor, dokonce si muzete ohlidat, kdy kterou kavu prazi, info je na jejich webu. Jejich kava ethiopia, tanzania nebo colombia se pije sama…navic neni v zadnem pripade predrazena! zadna bio exkluzivita, jak nekdo komentuje v poznamkach pod clankem, navic muze mit clovek dobry pocit, ze podporuje neco co ma smysl (vsechny kavy zde prodavane jsou fairtrade). Dobrou zrnkovou muzete poridit tez v ebelcoffee, tez vam ochotne reknou kdy prazili i jak. Pekny den, M.

Zdavím všechny, musím se s vámi podělit o jeden nevšední zážitek z kávy LaBrasiliana 100 Arabica. Koupil jsem ji přes internet a nemohu si ji vynachválit. Skvělá chuť a vynikající vůně. Pokud budete mít chuť vyzkoušet něco opravdu skvělého mohu jen doporučit.MP

Máte někdo zkušenosti, že je možné namlít v domácím prostředí kávu tak najemno, aby byla použitelná pro arabskou kávu?

Ano. Potřebujete kvalitní mlýnek. Počítejte s cenou asi tak 5 000 za elektrický, a tuším cca 2000 za ruční (snad by mohl posloužit Kyocera, mám dojem)

36: ano, Kyocera by to myslím měla zvládnout (na espresso nemelu zdaleka na nejjemnější nastavení), stojí v přepočtu cca 1000 Kč.

40: specializovanej obchod, kterej tvrdí, že tím připravíte espresso? Děkuji ne, až ho budu chtít, tak si ho koupím na Doubleshotu…

S*:

pane Bartíku, když už tady linkujete vlastní eshop, tak se alespoň podepište, protože ty bláboly, které tam uvádíte, je potřeba minimálně dovysvětlit. promiňte, ale se specializovaným obchodem nemá ta vaše aktivita nic společného – celé to vypadá spíš jako amatérská splácanina ve stylu, „hurá, teď fičí aeropressy, tak to se musím honem přidat“… děkuji, ale ne ;)

Díky Mr. Cuketko, málem jsem se taky neudržel a zbytečně se rozčílil, a to mám zakázané. Zařadil jsem si ale obchod do kolonky „odtud nééé i kdyby čert na praseti jezdil !! “

Zvláště pak se těším na rubriku Tipy a triky. Je možné, že nám tam pan Bartík dá tip na to, jak v AP dosáhnout devíti barů.

Dobrý den,
nevíte, jestli se někde dá sehnat těsnící guma na moka konvičku RÅDIG? V IKEI, kde se prodává ji nemají. Popř. dá se něčím nahradit?

uz jsem to sem psal k jinemu tematu, ale prispevek se hodi i sem:

Doporucuji prazirnu v holesovickem pristavu http://www.balirny.com

Pred Vanocema jsem si zakoupil Aeropress. Vsude psali, ze je potreba kvalitni zrnkova kava, takze jsem zasel do obchodu se sypanym cajem a kavou Oxalis (na Hlavnim nadrazi, kam to mam nejblize). Nakoupil jsem kavu, doma pripravil a furt to bylo nejake kysele, proste nic moc. Vyzkousel jsem od nich postupne 3 druhy kavy, pripravil snad 30 salku a stalo me to asi 300,– (pri prumerne cene kavy za 600,–/kg). Porad kysela, divna kava – od Aeropressu jsem tedy rozhodne cekal vice…

Po mnoha a mnoha zoufalych pokusech pripravit kavu, ktera by nebyla kysela, pripadne kysela a jeste silene horka, jsem zde v diskuzi nasel doporuceni na vyse uvedene balirny a prazirny v Holesovicich. Maji hodne velky vyber kav, prazi kazdy den, objednava se e-mailem. Ja jsem si pro zacatek vybral Brasilii Facenda Lagoa za 280,–/kg, prisel jsem si pro ni osobne a prodejnik mi rekl, ze za to chce jen 200,–, kdyz uz jsem se trmacel az tam :) Jeste mi jako bonus dal zdarma vzorek asi 250g nejake Kolumbijske kavy. Abych to zkratil: za tretinovou cenu oproti Oxalisu, jsem si domu donesl 1,25 kg kavy vyborne, krasne vonici kavy. Hned na prvni pokus jsem si pomoci Aeropressu vyrobil tak dobrou kavu, jakou jsem do te doby jeste nepil :)

Od te doby uz do prodejen Oxalis nepachnu – mozna to byl problem konkretni prodejny na hlavnim nadrazi, ale ani jeden za 3 druhu, co jsem si koupil mi nechutnal – vse bylo v Aeropressu proste neprimerene kysele…

Ahoj, má někdo další zkušenosti s kávou od Balíren Praha z Holešovic viz. smrky?

Doporučuji, ale nenechte se zmást v jejich webových stránkách cenou za kilogram, sdělte jim v případné objednávce, že chcete čtvrt nebo půl kila kávy, kilo může být pro někoho třeba najednou hodně. Vzal jsem si Mexiko a velmi si pošušňávám.

Nějaké zkušenosti taky mám a řekl bych že záleží na úhlu pohledu.Ve srovnání např. s Oxalisem mají kávu skvělou.Ve srovnání s některými jinými pražírnami to zas taková sláva není.

George, nebuď prosím tak tajemný, řekni co myslíš výrazem „některé jiné pražírny“ a „úhel pohledu“, třeba já zase až takové zkušenosti v kávě nemám a vedle velmi dobré zkušenosti z doubleshotu jinou zkušenost nemám. Jisté je, že by cena výrobku měla korespondovat s kvalitou, to my spotřebitelé považujeme za férové, pokud samozřejmě není výjimečně dobrý produkt za nízkou cenu, to je pak kombinace pro spotřebitele sice excentrická, ale jednostranně krajně výhodná.

smrky: je škoda se zbavovat acidity, protože ta je kladnou vlastností, ne vadou. Neznamená nízkou kvalitu, zkaženost, špatnou přípravu, naopak – naznačuje jemné pražení a něčím zajímavé zrno. Nic z toho se nenachází v regálových komoditních kávách, to je všechno uhlí s robustou, které je potřeba zacukrovat a zamlíkovat. Proto na chutě (aciditu) výběrových káv nejsou spotřebitelé zvyklí a vnímají je negativně, na ty nejlepší kávy reagují mí známí napoprvé všichni stejně – plivou, kroutí kušnou, stěžují si. Kdo vydrží, za čas si to užije.
Přirovnávám to k vínu – když ho ochutnáme poprvé jako děti, chceme, aby bylo sladké, dezertní. Časem se ale stejně všichni propijeme k ryzlinkům a tramínům.

No, já se věnuji kávě hodně dlouho a vypil jsem hektolitry kávy různě připravených. Ale musím konstatovat, že pokud bych měl procentuelně porovnat různé druhy příprav, pak:

  1. espresso – nikoli preso nebo presso, jak se špatně používá 100%
  2. všechno ostatní – 20%
  3. turek – slovensky zalievaná – 1%.

Samozřejmě že záleží z velké části na materiálu a na způsobu přípravy, skladováním počínaje, přes mletí a extrakcí konče. Jestli mi někdo bude povídat, že káva z mocca konvičky, french pressu nebo jakékoli mašinky, kde se káva louhuje minutu a déle, je lepší, než kvalitní espresso, pak mi jdou jen koutky úst nahoru, protože takový člověk, zcela jistě, dobré „kafe“ nikdy nepil. Když protáhnu kávu mašinkou při určitém tlaku, který vyvine jedině kvalitní espresso mašinka, tak se do nápoje dostanou takové chutě a vůně, že se jiným technologiím o nich může jen nechat zdát. Tady bych ale rád poznamenal mou osobní zkušenost s „espressovači“. Neznám JEDINÝ, který by udělal kávu dobrou, pokud to není páka alespoň za 8 papírů nebo automat, do které nepomelu kávu v externím mlýnku. Tyhle automaty umí opravdu brilantní espresso, nicméně žádný, a to slovo žádný podtrhuji žlutou pastelkou, nemá adekvátní mlýnek. A to proto, že se výrobce bojí reklamací z důvodů ucpání mašinky. Už jsem to řešil s několika záručními techniky. Většinou z portafilteru vyteče cosi hnědého se světlou, bublinkovanou pěnou za 5 vteřin. Ne nadarmo je v Itálii espresso chráněno zákonem, ve kterém je jasně popsáno, jak má espresso vypadat, jak má chutnat a za jakých podmínek se má připravovat. No, závěrem, tyhlety mašinky, co tady popisujete, jsou jistě zajímavé a na hory bych si svoje espresso jistě nevzal, vždyť váží 18 kilo, a přestože piju tři 30ml espressa denně, nejsem žádný závislák a rád si počkám, třeba týden, až dorazím domů a udělám si to svoje oblíbené. Jedno italské přísloví říká, že je snadnější změnit víru, než značku kávy, kterou pijete. Už hodně dlouho dávám tomuto přísloví za pravdu, vždy si koupím nějakou novou kilovku kávy, kterou jsem ještě neměl – jasně, že musí mít v názvu espresso nebo crema, aby to bylo opravdu espresso, ale vždy se vracím ke svému oblíbenému Vergnanu. A na úplný závěr – k těm čerstvě praženým kávám z okolí, víte, my tu máme pražírny dvě. Přestal jsem od nich kupovat, protože konkrétní káva byla vždy jiná. Ne, že málo, ale radikálně. Kávu kupuju pro ten slastný okamžik dvou-tří vteřin, kdy ho vychutnávám. Pokud chci experimentovat s chutěmi, mám na to čaje. Tam různost chutí a vůní vítám. U káva nikoli. Proto zůstávám léta u svého Vergnana, temně hnědého, jako čokoláda hustého s krémou, přes kterou, kdbych, nedej Bože, sladil, cukr nepropadne ani za 10 vteřin. Vyzkoušeno. No, a abych jen nekecal, tak tady:
http://www.youtube.com/watch?…
se můžete podívat, jak jsem si tu mašinku „vytunil“ a že z ní opravdu káva odkapává jako čokoláda. Chce mě někdo přesvědčit, že káva z jakéhosi French pressu je stejně dobrá? Podtrhuji, že se jedná o nejobyčejnější Segafredo Casa, které jsem dostal od návštěvy. Naštěstí nepomleté. A omlouvám se za nekvalitní záznam, je to starým mobilem. Samozřejmě že mašinku čistím podstatně častěji, než je předepsáno.

Pro SMRKYHO – no, to záleží, jakou kávu jsi koupil. Acidita je typická pro arabicu ale jen pro tu, která se zpracovává mokrým procesem. MYslím tedy která se nejdřív namočí a pak loupe. Mohls mít prvotřídní kávu ale použils na ni špatnou technologii přípravy. Většinou je káva překyselena, když ji spaříš hodně vařící vodou. Doporučil bych Ti, do těchto mašinek, kávu s příměsí robusty, alespoň 20–30%, nápoj bude více hořký. Jinak jistá jemná kyselost, ne, že to je jako okurková voda, je vhodná, chuť kávy vydrží po vypití výrazně déle. Ale proto máme tolik druhů a značek a u každé by mělo být uvedeno, k čemu se hodí, aby sis vždy vybral. Ale pokud o kávě víš kulový a hned koupíš kilo za šest set kaček, aniž si ověříš, zda je pro přípravu espressa nebo jiných nápojů, pak se nediv, že jsi nebyl spokojen. Ne nadarmo jeden z Marfyho zákonů zní-když všechno ostatní selže, přečti si návod.

↪ 55 Taffey: takže podle vás lidé jako James Hoffmann nikdy neochutnali dobrou kávu, když na svém eshopu nabízejí spoustu zařízení pro jiné metody přípravy (a doporučují je)? To mi u vítěze WBC z roku 2007 přijde jako dost divné…

Obecně se má za to, že espresso je jediný způsob přípravy kávy, který jako jediný, dokáže do nápoje vyextrahovat všechny, nebo, většinu těch látek, které v kávě jsou a to, a teď se podržte, s výjimkou kofeinu a karcinogenních látek a to proto, že extrakce kávy je velmi krátká. Ze stejného množství materiálu se do espressa vyextrahuje jen zlomek kofeinu, proto si můžete dovolit ten přepych dát si víc kvalitních espress denně, aniž by Vám to srdce utrhlo. Veškeré nápoje, připravené jinými technologiemi než je espresso, jsou zdravé, jak skok ze skály. Po 30 vteřinách se z kávy začíná vylouhovávat karcinogenní svinstvo, vznikající při pražení, proto je předepsáno, že se espresso nesmí extrahovat déle, než právě těch 30 vteřin. Espresso je naprosto nezávadný a přitom chuťově naprosto brilantní nápoj. Když byste vzala hustoměr a změřila si hustotu nápoje, bude espresso mnohonásobně hustší. Když se předpisově připraví, samozřejmě. Už léta se pohybuji ve velkém okruhu lidí, zabývající se kávou a všichni došli ke stejnému závěru, jako já. Já jsem, samozřejmě, taky prošel obdobím zkoušek a omylů a přes různé technologie, abych nakonec došel k názoru, že chci-li si doma na kávě opravdu pošmáknout, musím, holt, do kávového vercajku něco investovat. Takové ty pohádky o kvalitní a chutné kávě z french pressu, to mi může říkat ten, komu je líto si správný vercajk pořídit. To, že káva voní při jakékoli přípravě, to je pravda. Jinou věcí je, jak intenzívně a jakou má chuť. Ale aby nedošlo k omylu, já tyhle technologie, odlišné od přípravy espressa, vůbec nezavrhuji. Naopak. Pořád jsou lepší, než český turek. To je opravdu gastronomický terorismus. Jen si na jinak připravené kávě, zkrátka, nepochutnám. A je příznačné, že článek napsal a o správné přípravě kávy, nás tu poučuje člověk, který si ani není ochoten pořídit kvalitní mlýnek, což je naprostý základ, a přesto, že v článku uvádí, že pomletá káva je čerstvá jen 15 minut, se přiznává k tomu, že si kávu nechává pomlít v krámě. No, to je na mě fakt trochu silné kafe. No a k tomu Jamesi Hoffmannovi. Víte, Kytko, určitě pil. A určitě má prvotřídní vercajk. Jenže vtip je v tom, že vlastní eshop a potřebuje prodávat a dobře ví, že ne každý si může dovolit investovat dvouměsíční čistý výdělek do kávovaru a mlýnku a že takový vercajk má málokdo. U nás o to hůř. A že, s výjimkou Itálie, kde je káva skoro náboženstvím, není na světě jiný stát, kde se lidé chovají ke kávě s úctou, přestože je to pro ně věcí denní potřeby. Na druhé straně je ale třeba říci, že většina domácnosti v Itálii espresso nevlastní. Většina Italů si připravuje kávu v mokka konvičce a na espresso chodí do kavárny. Naskýtá se ale otázka, proč chodí na espresso do kavárny, když mokka konvičce připraví „stejně kvalitní nápoj“? Nepřipraví. V tom je jádro pudla. Závěrem – i přes tu výhradu s tím mletím kávy v krámě hodnotím článek vysoko, je napsán erudovaně, autor ví, o čem píše a to je, pro žačínající kávomilce, k nezaplacení. Ale z mého pohledu je jiná příprava kávy než espresso jen z nouze ctnost. Ale jak je pro mě jeho příprava určitým rituálem a přestože vlatním plný automat, dělám většinu věcí, s výjimkou vlatní extrakce, manuálě, tak i rituál s jiným zařízením je možná, pro někoho, to podstatnější než nápoj sám.

Ty kráso. …musí mít v názvu pouze espresso nebo crema … Doporučuji se směsí robusty … Kyselost způsobená vysokou teplotou … Vergnano, segafredo … Z pražírny kafe překvapivě po každé jiné… Jak říkal @kardinálvlk, vodit ven jen o pouti.

↪ 58 Taffey: víte, když mluvíte o těch 30 s a o tom, že potom se začnou do kávy uvolňovat nežádoucí látky, máte pravdu. U espressa, kde ta extrakce probíhá pod tlakem zhruba 9 bar. U jiných metod přípravy, které probíhají za atmosférického (zhruba) tlaku, je tahle doba delší, zhruba 3 – 4 minuty. Proto je např. tak důležité z french pressu po stlačení veškerou kávu slít a nenechat jí půlku třeba deset minut ve french pressu v kontaktu s lógrem pod sítkem.

Co se týče té Itálie – bohužel jsem přesvědčen o tom, že Italové si v kávě nechali ujet vlak a současnou špičku najdete spíš v UK, Skandinávii, USA a Kanadě (a nemusíte mi předhazovat např. běžné zacházení s kávou v USA, mluvím o tamní špičce, která je zároveň špičkou světovou, ne o tamním průměru). A tyto špičkové světové pražírny (kromě Hoffmanovy Square Mile např. americká Intelligentsia a další), se postupně odklánějí od espressa, jakožto vrcholu možností a nechávají si ho i ve vlastních kavárnách jen jako jednu z možností přípravy, spolu s dripy, vacpoty, atd. S tím, že některou kávu podávají jako espresso, protože jsou přesvědčeni, že tak vynikne nejlépe, další připraví jinak, protože v ní tak jde objevit zase něco jiného, co by v espressu zaniklo.

Samozřejmě, že káva třeba z mého oblíbeného vacpotu není tak hustá jako espresso. To ale neznamená, že je horší, je jen jiná. Někdy mám chuť na espresso, tak si dám espresso. Někdy na vacpot, tak si dám ten…

No pochopitelně, vždyť je to taky nejdražší ze všech možných příprav kávy. Potřebujete mašinku za hezkejch pár desítek tisíc kaček, v lepších kavárnách o řád dražších, tak proč se nenalévat něčím z mašinky za 500 kaček, že ano. Podstatné taky je, že si návštěvník kavárny může ten svůj nápoj připravit sám. To je úplně jiný vztah k surovině a o to jde. Víte, já jsem si touto cestou prošel u čajů. Velký boom hned po revoluci, do čajoven chodil kde kdo a kde kdo se pasoval na znalce už po pár vypitých konvičkách. Dnes jsem, stran čajů, z té velké skupiny lidí, zůstal jen já sám a musím s nelibostí říci, že i čajovníci to již, ne všichni, ale většinou, berou jako byznys. A je to cítit. Takže stejně, jako na kávě, si nejvíc pošmáknu na jednom z mnoha druhů čajů, které si, s láskou a v klidu a hlavně správně, připravím sám. A stejné je to s kávou. Já bych se ještě vrátil ke komentáři Andy Wise. Víte, to slovo espresso nebo créma v názvu nám totiž jednoznačně říká, že je káva pražená jinak, než je pražená běžná káva. Je pražená déle a víc dotmava. A je úplně fuk, zda jde o směs arabiky s robustou, je jedno, v jakém poměru, nebo zda jde o směs arabic nebo jednodruhovou arabicu. To je fuk. Můžete si vzít sebekvalitnější kávu, ale pokud není pražená jak má být pro přípravu espressa, nikdy z ní dobré espresso nebude. Jo, v džezvě bude bezva, to ano. Ale to, co vyteče z portafilteru, bude jen patok. Když si kupuju třeba Sidamo z Etiopie, v zeleném stavu, tak si ho nechám, v místní pražírně, upražit jinak, než se praží. To je pak jiné kafe. Pak se podělíme s kámoši a máme ho furt čerstvé, páč se praží jen 5 kilo najednou. A v tom je to kouzlo kávy. Ale koupit si za 500 kaček kilo praženého sidama v kseftě a pak hledět, co z toho teče, to bych fakt nemohl. Jiná by byla, kdybych ho připravoval třeba zrovna ve vacpotu. Ale jak říkám. Každý máme jinou hubu a každému chutná něco jiného. Já tady propaguji espresso, protože chutná mi. Ale nechci tvrdit, že někomu nemůže chutnat třeba turek. Kávě zdar.

↪ 61 Taffey: Jestli jste tou úvodní větou myslel ten můj odkaz na Intelligentsii a další, myslím, že pořádný kávovar na espresso jim opravdu nechybí (viz. http://www.vimeo.com/8709313) přesto nabízejí a propagují i jiné metody.

Kdybyste tu jenom propagoval espresso jako váš nejoblíbenější způsob přípravy kávy, tak proč ne, to opravdu záleží na chuti každého jednotlivce a espresso rozhodně je jeden z možných způsobů přípravy kvalitní kávy. Bohužel s tím, že pokud se má dělat pořádně, je zdaleka nejdražší. Ale vy tu opakovaně všechny ostatní druhy přípravy odsuzujete jako méněcenné a to je kravina, na kterou se prostě musím ozvat.

PS: Ano, velmi tmavě pražená káva (já tomu říkám přepražená), jak je zvykem v Itálii nebo třeba ve Starbucks, chutná podobně ať už je surovina jakákoliv. Mě to přijde jako velká škoda (tedy pokud ta zelená káva za něco stála), protože není šance, aby se projevila konkrétní odrůda, způsob zpracování a specifická půda a klima farmy, kde vyrostla. Cítíte jenom uniformní (a pro mě ne úplně příjemnou) chuť pražení. Snad jen ta robusta se dokáže projevit i přes to, ale to není zrovna výhra, ještě jsem nepotkal směs, které by podle mě obsah robusty prospíval…

PPS. ano, na espresso to většinou chce trochu tmavší pražení, než na jiné metody přípravy, ale co je moc, to je moc a u Italů je to bohužel typické – pomáhá jim to dosahovat delší životnosti upražené kávy, ulehčuje jim to dosahovat dlouhodobě stejné chuti a nakupovat levnější surovinu. Když máte tak rád čaje, také pijete stále jen jeden druh, zpracovaný jedním způsobem? Nebo to raději střídáte a vychutnáváte si různé čaje. Pokud různé, proč od kávy nechtít stejnou rozmanitost a naopak se ji snažit co nejvíce omezit?

„Můžete si vzít sebekvalitnější kávu, ale pokud není pražená jak má být pro přípravu espressa, nikdy z ní dobré espresso nebude.“

to není 100% pravda … u některých káv stačí najít jejich „sweet spot“ při pražení a budou chutnat fantasticky na různých přípravách i na espressu. U jiných káv je třeba opravdu profil pražení přizpůsobit jejich použití, např. espresso …

Záleží hodně na přístupu, espresso je dle mého názoru pouze metoda přípravy kávy a ne „typ“ kávy nebo „způsob pražení“ …

pro Taffeyho: pokud uz si tedy tykame, tak ver se musim Tvemu osocovani ponekud branit :)

„Ale pokud o kávě víš kulový a hned koupíš kilo za šest set kaček, aniž si ověříš, zda je pro přípravu espressa nebo jiných nápojů, pak se nediv, že jsi nebyl spokojen.“

Kilo jsem si nastesti nekoupil a vim, co je acidita a jak ma v kave vypadat. V mem prispevku jsem reagoval na nakup zrnkove kavy v Oxalisu na Hl.nadrazi (jinde je pry ok). Vyzkousel jsem 3 druhy a s kazdym jsem si vyzkousel ruzne hrubosti mleti, teplotu jsem presne meril teplomerem v rozmezi 80–95°C. Porad kysela kava (neplest a aciditou, prosim). Ze zoufalosti jsem si potom primo u nich na prodejne nechal pripravit kavu jejich pressovacem – vysledkem byla opet prilis kysela kava, takze jsem zacal hledat jinde :)

Prave popijim kavu ze zminenych Holesovic, kde jsem vyzkousel stejnym zpusobem pripravy uz 4 druhy a se zadnym jsem nemel absolutne zadny problem – jen dal objevuju rozmanite chute kavy z celeho sveta.

Rozhodne se nepovazuji za takoveho odbornika, jakym ty zjevne jsi. Ale nelibi se mi, ze aniz bys cokoliv vedel o kave z teto konkretni prodejny Oxalis, tvrdis, ze chyba byla na me strane…

Nejprve bych chtěl poděkovat za zajímavou diskusi. Ta rozmanitost názorů mě na kávě baví. Mám pár dotazů.

1. 2smrky: Prosím Vás jakou má adresu ta pražírna v Holešovicích, nebo sem můžete hodit nějaký link. Jinak prodejny Oxalis jsou spíše dobré na nákup čajů, zdá se mi, že káva je pouze doplňkový sortiment, který tam je jen aby se neřeklo. Jen se koukněte na jejich skladování, v ohromných skleněných nádobách, které nejsou ani pořádně izolovány od vzduchu. V sortimentu mají i aromatizované kávy (spíše je převaha těchto káv), což také není to úplně super. A také jejich kávy jsou všechny praženy stejně, alespoň podle mých zkušeností. Četl jsem jejich leták o kávě, kde je uvedeno, že káva pochází z Jemenu! Také mě pobavila poznámka, že v kavárnách vznikala světově známá díla slavných autorů, např. Harry Potter :)
2Taffey: Pravda espresso je vynikající. Já osobně rád zkoumám, co káva dokáže a baví mě experimentovat s chutěmi a druhy přípravy. Je to úžasný nápoj, který mě dokáže pobavit lépe než kdejaká estráda :)
Jinak některé Vaše argumenty jako např. že po 30s se louhují do kávy zdravotně závadné látky je dezinformace, platí to, když je to podtlakem 9b nikoliv, když je káva připravována alternativní metodou. Když říkáte, že káva připravována z alternativních metod není tak dobrá jako espresso. Možná jsem nevypil tolik kávy jako Vy, ale měl jsem kávy, které mi z alternativních metod chutnali více než když byla připravena jako espresso. Některým kávám prostě sedí více nějaká alternativní metoda než espresso.
Ve Vašem dalším příspěvku píšete, že nápoje z alternativních metod jsou zdravé jako skok ze skály. Máte nějaké věděcké důkazy nebo argumenty?!

P.S. Jinak moc povedený a praktický článek
Zdar kávě a těším se na reakce :)

Děkuji za pěkný článek, nakopl mne k úvaze vyměnit rozpustnou kávu za překapávanou. Kdysi jsem odstavil elektrický překapávač po nákupu automatického espressa, ale nedávno jsem se „přestěhoval do třetího patra a získal vlastní dřez“ a od té doby jsem líný chodit 3 patra pro kávu do rodinného pressovače. Tak se stalo to, že jsem v pokoji přešel na rozpustnou a malé si dávám jen když jsem dole.

Po přečtení článku jsem se rozhodl že by to i do pokoje chtělo něco lepšího a začal jsem uvažovat o Mokka konvičce a dnes jsem si uvědomil, že mám ještě ve sklepě překapávač a filtry. Myslíte že je to použitelná alternativa k chemexu nebo podobným manuálním způsobům přípravy?

↪ 66 tombik: TYhle elektrické překapávače bývají dost na štíru s teplotou vody (alespoň ty běžné). Nicméně za zkoušku nic nedáte (respektive jen jednu porci kávy a to se dá přežít) a ve srovnání s instantem to bude pravděpodobně krok kupředu tak jako tak. Hlavně filtr před použitím důkladně propláchněte horkou vodou, aby nebyla káva cítit papírem.

A pokud by překapávač s teplotou problém měl, určitě by šel použít jen jako držák filtru a kávu v něm zalévat ručně vodou z rychlovarky (po vypnutí nechat chvíli odstát, měla by mít kolem 95 stupňů, ne 100.)

Inu zkusil jsem a celkem dobré to bylo. Ale vůbec netuším jaké množstvví kávy zvolit (nepředpokládám 7g na šálek jako u espresa, nebo bych měl?) a za druhé nevím co mám očekávat za chuť…s pressem to srovnatelné není a o moc lepší než instant mi to také nepřišlo. Uvidím až koupím nové filtry, tyhle jsou ještě ze zásob..

↪ 68 tombik: začněte s univezálním poměrem na filtrovanou kávu 60g / litr ale to určitě až poté, co ochutnáte špičkovou filtrovanou v kavárně od profesionála který to a) umí b) má správnou techniku c) pracuje s odpovídající kávou. bez toho, abyste měl „v puse“ nějaký rozumný standard se budete akorát plácat na místě a pořád si nebudete jistý.

  • souhlas se 69
  • s espressem není porovnatelná žádná z alternativních metod, pokud to budete brát takhle. Chuť espressa je naprosto odlišná, neříkám, že horší nebo lepší, je prostě jiná. Stejně, jako je rozdílný steak ze svíčkové a svíčková v dušených variacích.

Já doma používám džezvu, ale dávám do ní kávu namletou do pressovače.
Nejdřív cukr do prázdné džezvy, nechám ho na mírném ohni rozpustit na karamel. Pak zaliju studenou vodou do půlky, nasypu kávu a doliju vodou. Na mírném ohni pak nechám klasicky 3× vyběhnout pěnu k okraji a 3× sundat z ohně. Po třetím sundání pak přelévám přes filtr do hrnku (používám dvě sítka, jedno čajové a jedno jemnější). Výhodou je káva, která mi hodně chutná. Není problém tuto soupravu vzít na cesty a vařit přímo na ohni.
Nevýhodou je delší doba přípravy, tak 15 minut.

Ta vakuová hračka se mi líbí, to si pořídím :-)

Zdravím, rád bych si dopřával kvalitní kávy namísto instantní kávy kterou piji teď. Ale jelikož o tom vim prd, rád bych si nechal poradit. V první řadě by mne zajímalo co vlastně chci pít. Asi to zní dost divně ale v současnosti piji rozpustnou kávu, se špetkou cukru a trochou mléka. Osobně si nejsem jistý jestli mi čistá káva (bez cukru a mléka) bude po chuti, a pochybuji že zalít kvalitnější kávu kupř. z french pressu mlékem je košér :-D Proto jsem se chtěl zeptat jaký způsob přípravy mi doporučíte. Pro pročtení tohoto příspěvku a projití několika dalších stránek se mi zalíbil french press, čímž se dostávám k mé druhé otázce. V Ikee mají jakýsi udělátor připomínající frenchpress (http://www.ikea.com/…ts/86134985/). Chtěl jsem se zeptat zdali je to opravdu on a jeli použitelný.
S pozdravem Kubaair

Ahojky,
musím pochválit za dost obsáhlý a poučný článek :-).
Každopádně bych se chtěla zeptat, na tu konvičku na posledním obrázku. Moc se mi líbí a ráda bych se zeptala, jestli nevíš, kde a za kolik bych ji případně mohla koupit :-) ?
Díky, papa Mája

Ahojky,
musím pochválit za dost obsáhlý a poučný článek :-).
Každopádně bych se chtěla zeptat na konvičku na posledním obrázku. Moc se mi líbí a ráda bych se zeptala, jestli nevíš, kde a za kolik bych ji případně mohla koupit :-) ?
Díky, papa Mája

Jenom upřesnění k mokka konvičce: NEfunguje na jednoduchém principu rozpínavosti vody, nýbrž páry, která se varem vody rozpíná v prostoru nad hladinou a tím vytlačuje masu vody trubičkou ústící u dna přes sítko s kávou do horní části konvičky.

Dobrý večer,
studuji 3.ročník, ve kterém jsem se rozhodla pro zadání Bc.práce na téma kávy.
Přesné znění : Specifika vlastní pražírny kávy a její správná příprava v gastronomických zařízeních.

Chtěla jsem Vás poprosit zda by jste mi někdo nedoporučil nějakou odbornou zahraniční literaturu, která by byla nápomocná ke zpracovaní tohoto tématu, popřípadě budu vděčná za jakoukoliv radu.
Děkuji

Máte tu někdo nějaký názor na zařízení zvané "Handpresso? (Vypadá to trošku jako pumpička na kolo…)

V rámci osvěty – proč „nedej bože Puro“? Co je na téhle kávě špatného?

Ahoj, původní článek je už hodně fousatý, ovšem náhodou jsem jej přečetl až dnes a nedá mi to, abych nezareagoval na pár (dle mého názoru) nepřesností v části o moka konvičkách.
První připomínka, ty opravdu kvalitní konvičky nejsou samozřejmě hliníkové, ale z kvalitní 18/10 nerez oceli, a to včetně sítka. A s konvičkami Bialetti je to asi jako s kufry Samsonite – mají jeden z nejlepších marketingů, znají je skoro všichni (hlavně právě ty levné hranaté hliníkové modely), ale rozhodně nejsou ani nejkvalitnější, ani nejdražší. Jeden příklad za všechny ostatní je třeba Stella (stellametlux.it).
Druhá zmínka – voda – nevím, v čem má oporu tvrzení, že voda se musí nalévat už horká. Slušní výrobci nic takového nezmiňují, a ani Italové, kteří tento způsob doma hojně používají, mi také nic podobného nikdy ani nenaznačili, a to už jsem v Itálii strávil opravdu hodně času.
Preferovat plyn jako zdroj tepla je u kvalitních verzí z nerezu s plochým dnem zbytečné, rovnocenně zvládají i elektriku, keramiku či indukci, takže pokud někdo nevaří na plynu a přesto chce moka espresso vyzkoušet, stačí zvolit správnou konvičku.

Zdravím, dovolím si nesouhlasit ohledně výběru káv v supermarketu… sice je pravda, že to platí o levných kávách, ale třeba káva jakou je Davidoff tak na tu mi fakt nesahejte! :) Tu řadím mezi naprosté špičky všech špiček… a seženete ji běžně v Tescu… takže tak, potřeboval jsem se projevit :D

Ahoj MArťo, v rámci osvěty jsem si povinně musela přečíst Tvůj článek poté, co jsem MArtinovi zadala úklol: přístroj do ambulance. O přístrojích jsem se sice nedozvěděla nic, ale zaujalo mne, že když se mi rozbije malý frenšpres, tak doupím někde kádinku odpovídajícího objemu. Ale kde?
„Babo raď“!
Iva K.

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)