Cà phê

Čili kafe, vietnamské kafe! Aneb jedno malé zastavení u kávotvorného úlovku z vietnamské tržnice a ukázka typické přípravy silné sladké kávy…

Čili kafe, vietnamské kafe! Aneb jedno malé zastavení u kávotvorného úlovku z vietnamské tržnice a ukázka typické přípravy silné sladké kávy…

Koróna slunce? Trysky kosmické lodi? Světlo na konci tunelu?

Další záchvat reverzního „inženýrství“. Tentokrát si to dr. Cukettini ve své laboratoři rozdal s francouzskou specialitou crème fraîche…
Tak se nějak (foneticky) Italové ptají: Co to je? Was ist das? Što éto? What is it? Koza by si smsla.

Inspirován článkem o vietnamské tržnici TTTM Sapa jsem se tuto sobotu konečně sebral a vypravil do jámy lvové na okraji Prahy. Když jsme se několika kamarády potkali na smíchovském nádraží u zastávky autobusu číslo 198, vůbec jsme netušili, jak festovní kulturní šok absolvujeme…
Takové dvouleté odrobinky. To je něco. S těma by se daly odpalovat i družice… ;)
Já nemotora! V pondělí jsem zasklil druhé narozeniny tohoto již značně ošoupaného zápisníku! První příspěvek od pana C. jste tady mohli vidět 21. ledna 2006! Díky všem, kteří jsou tu od začátku i všem ostatním, kteří se přidali v průběhu. Bavíte mě! ;)
Minulý týden zažili fandové Wine Library TV doslova panický záchvat! Gary Vaynerchuk totiž zničeho nic naznačil blízký konec své denní wineshow, na které jsou závislé desítky tisíc věrných vayniaců (včetně pana Cé! ;)

Gary nakonec svůj dočasný syndrom vyhoření rozdýchal a slíbil, že bude pokračovat dál, seč mu budou síly stačit. No. Nejni to někdy sranda…
Anthony Bourdain má nový blog pro Travel Channel. Předtím zase narušoval klid na Ruhlmanovic zápisníku. Nejnovější drb pro všechny jeho příznivce i odpudivce – Tony přestal kouřit!!! ,)
Další nenáročnou a přitom zábavně tmelivou akci zorganizovali lidi z Pragueout.cz. Více než 40 restaurací dá na plac speciální masopustní menu na tučný čtvrtek. Den, kdy je dovoleno vše tučné, mastné a dobré. Zabijačkové lahůdky, pečené kachničky a na sádle smažené koblížky. Zkuste říct ne – Pražský tučný čtvrtek! ;)

Ještě na začátku loňského roku jsem tady hartusil nad slabou nabídkou kurzů a lekcí vaření v Česku. Letos už je ale situace o dost optimističtější a alespoň v Praze je už možno slušně vybírat. Nabízím stručný přehled mých dosavadních úlovků…
Druhou z mých večeřových desetiminutovek (pamatujete, ve škole, desetiminutovčičky? brr) je opět cosi velmi rychle vyrobitelného, dostupného, a přec plného drobných minipřekvapení.
Ještě pár posledních týdnů se můžu, s pýchou v hlase, opičit po J.F. Kennedym a říkat: „Ich bin ein Berliner!“. Berlin je město, ve kterém je pro každého něco. Pro milovníky dobrého jídla, pití, bio produktů a přírodna obecně je tu momentálně taky veletrh Internationale Grüne Woche Berlin, který začal minulou sobotu a potrvá až do příští neděle, tedy od 18. do 27. ledna 2008. Berte proto následující článeček jako pozvánku a doporučení zároveň! Protože když na mě v sobotu padla deprese, rozhodla jsem se, že neděli si pořádně užiju a na veletrh se podívám – což se taky stalo! :-)

Suroviny: Ředkvičky, Medvědí česnek, Brambory, Topinambury, Řapíkatý celer, Dýně, Rajčata, Růžičková kapusta, Salátová řepa, Celer, Hlávková kapusta, Černá ředkev, Mrkev, Česnek, Zelí, Okurky, Cibule, Papriky. Petržel a Kačenka česká
Techniky: Využití zeleniny od kořene po listy, Blanšírování, Glazování, Na zádíčka a Pyré
No items
Oranžová vína