Je vám horko 2? Objevte řecké frappé!

Z archivu

Obambeluchovací venkovní teplota mě navedla na další letní klasiku – řecké frappé. Pokud jste již vstřebali můj recept na ledový čaj, je čas rozšířit své portfolio o středomořsky primitivní avšak zcela esenciální osvěžidlo na bázi kávy.

Frappé

Loni v létě v ňecku jsem si dal tuhle kávu poprvé a byl sem překvapený, že se řecké frappé docela odlišuje od frappí (sic), které jsou k dostání tady v česku. Místo hutné, sladké, a kávové ledové tříště jsem dostal „obyč“ kávu s kostkama ledu a hutnou čepkou z pěny. Přes prvotní rozpaky, to chutnalo skvěle a míra osvěžení byla nevídaná ;)

Právě teď jsem si na frappé znovu vzpomněl a tak jsem na wikipedii vyšťoural pěkný článek o řeckém frappeti. Shrnuto a podtrženo je řecké frappé vynález z roku 1957, kdy jistý zoufalý vystavovatel bez horké vody podnikl naprostou šílenost a upachtil si narychlo instantní kávu z obyč vody a instantí kávy Nescafé. To vše pojistil několika kostkami ledu a frappé bylo na světě. Úsměvné ;)

Jak na řecké frappé?

Budete potřebovat obyčejnou instantní kávu (nejlépe vyrobenou metodou spray-drying), led, nějaký shaker nebo mixér a pokud chcete tak také mléko a cukr. Brčko je velice vhodné. Koho by to zajímalo, tak Nescafé právě do českých obchodů vrhlo sadu půlkilové instantky s přiloženým plastovým shakerem na frappé za cca 120,– Kč.Postup je jedoduchý, mrkěte se např. na tenhle pěkný fotorecept. Stučně:
  • instantní kávu rozmícháte s troškou studené vody
  • vyšejkrujete nebo rozmiksujete
  • prtnete do sklenice s kupou ledu
  • přidáte cukr/mléko dle preferencí

ňekové mají na frappé docela pěkné a hlavně výstižné názvosloví, mrkněte se na to sami do wikipedie (viz. výše). Samozřejmě nebyl by to pan Cuketka aby tenhle recept nějak „po svojemu“ nepřiupravil a tak jelikož nemám momentálně šéééjkr ani miksééér, tak připravuji frapéé bez pěny jen tak z horké kávy z mého strojku. Zaliju vysokou sklenici plnou kostek a pouze velmi mírně osladím a zaleju troškou mléka. Přiznám se, že mně to stačí a navíc mě pěna otravuje. Jsem bubblophob!

Máte rádi frappé? Jak si ho děláte/dáváte? Jsem napnut zvědavostí .)

(BTW: víte doufám, že sladké kofeinové nápopje jsou to nejhorší, co můžete použít na rehydrataci. Nezapomeňte na vodu!)

Reklama

Komentáře

Dovolím se lehce OT vrátit k tomu kávotvornému strojku. Existují i nějaké selfpoweder varianty? Pochybuju, že mi tu někdo v kanclu povolí vařič, ale takhle píchnout na chvilku strojek do zásuvky vedle stolu, to by určitě šlo. Něco se mi plete, že něco podobného měl i jeden kamarád na kolejích a topil pod tím svíčkou…

No pajo neboj, svíčkou topit nemusíš ;) Jasně, že existují varianty, které mají spirálku rovnou pdo strojkem, takže stačí pouze zastrčit drát do elektriky.

jukni se sem!

místo klasického mléka přidávám tatru…má hutnější konsistenci a nemusím samostatně doslazovat. Na míchání používám takový jednoduchý ruční mixér, který se prodává pod názvem „mixér na frappé“:) (s tím názvem kecám, ale nějak tak to bude)…

jj, to je taková ta pružinka na drátku ;) víme víme, no vida to mě nenapadlo že byse s tím dalo našejkovat frappé…

tatra je dobrey hack, gud gud :]

jasně, to je ono, pružinka na drátku…btw sic trošku ot, ale celkem luxusní playlist na lastFM pane Cuketko:)

last.fm ;))) no to jseš asi první co si toho veřejně všimnul, že tady na sebe bonzuju svůj hudební (ne)vkus…

btw last.fm je úplně bombastisch, sám na to celkem koukám – co to vlastně posluchám?

Já používám na frapé trošku jiný mixovátko, než je ta pružinka na drátku. je to spíš asi takovej zubatej talířek na drátku, velikostně to bude stejný. A našlehá to pěnu podstatně líp (měřítko je, že když na frapíčko hodím kostku ledu, tak na pěně zůstane a nepropadne krs!). Ale nevím, jestli se to tady prodává, koupila jsem si ho v ňecku… Je to vlastně originál, kterým to frapíčko ňeci dělaj. Naučili mě na to taky nějaký triky (pracovala jsem tam), ale ty s tou pružinkou na drátku nefungujou, to jsem zkoušela. Takže proč vám to tady píšu, že?

a:

tenhle druh mixovátka jsem ještě neviděl. zajímavý. každopádně nezoufejte, velice dobrá pěna se dá udělat i v obyč plastovém shakeru.

ohledně pěny je taky moc důležité o jaký druh instantní kávy jde, a jakým způsobem byla vyrobena, čím míň tuku obsahuje tím lepší pěna.

Kdysi jsem za nekřesťanský peníz zakoupila velmi drahý mixer u firm WS.Celé roky si to vyčítám, pouze v létě, když si připravuji výtečné frapé, jsem smířena s výše zmíněnou investicí. Dle množství mlsných lidiček do mixeru nasypu led a inst, kávu. Doplním cukrem, mixuji na tříšť, pak postupně přidávám buď tatru/hutné a nedietní/ nebo smetanu různých tučností a jemně promixuji.Krásně to napění, vznikne hutná dobrůtka, mlsá se za pomoci lžičky a návštěv se nemohu zbavit!!!

Jojó, marcelko tohle je ta mutace frappé známá všude tady v Česku ;) já jsem to dříve jinak neznal a docela mně to i chutnalo, ale teď jsem přešel na to odlehčené řecké s kostakama ledu a lehčím základem (jen trošinku mléka a trošinku cukru = me gala + metrios).

Přijde mně to více fresh, ale se přiznám kdybych měl pořádný mixér, jdu do všech letních drinků založených na ovoci jako např. mexická aqua fresca = rozmixované ovocné pyré (např. meloun) + limety + cukr + voda + vychlazení….

Recept + lákavé foto zde:
http://desertculinary.blogspot.com/2005/06/watermelon-agua-fresca.html

Nescafé:

„Neodolal“ jsem a koupil jsem si tu nejmenší butelku instantního Nescafé 50g (za něco málo přes 50,- Kč). CHYBAAA!!!!!!

Instantní káva se dá sice velmi pěkně našejkrovat a udělá pořádnou pěnu, ale ta chuť opravdu nestojí zato. Vymáchané ponožky, k tomu vylouhovaný sto let starý lógr a myšina – asi tak nějak bych popsal chuť Nescafé (classic) :/

To jsou následky pití pořádné kávy :) Já jsem s kávou začal až velmi pozdě v posledních letech na škole, kdy přituhovalo a já se dokonce musel i učit. „Nesko“ mi bylo dobrým pomocníkem a v té době mně strašně chutnalo. Sám jsem dnes překvapen jaký chuťový drift&shift u mně nastal.

K příspěvku č. 7, jaké tipy a triky?
K příspěvku č. 12, tip na pořádnou kávu prosím ;o)

Yavannkooooo!!!!

1) PRÁVĚ JSI PňISPĚLA TISÍCÍM KOMENTÁňEM TADY NA CUKETCE, TAKŽE OBROVSKÁ GRATULACE!!! A POMYSLNÁ CUKETKA PRO TEBE ;)

Všem ostatním komentujícím moc děkuji za to, že se tady aktivně účastníte svým žbrbláním a pošťuchováním. Je to fajn a povzbuzuje mne to v cuketkotvořivosti! Nabádám taky „mlčící většinu“ ať neváhá a zapojí se .)

2) ad pořádná káva:

Záleží k čemu. Jedna ze snadných metod je oblíbit si v kavárně určitou značku/typ a tu potom vyzkoušet. Já mám teď například v merku Cafe Corsini (mají sem druhů včetně bio a decaf). Dobrý podnik na odzkoušení jsou kavárny Dobrá trafika, kde mají široký výběr ze všech kontinentů. Jakmile zjistíš, která ti chutná, máš napůl vyhráno!

I špičkovou kávu, lze nevhodnou přípravou zkazit. A tak umět ji připravit už není tak jednoduché. Já osobně svou domácí kávu prohlašuji za průměrnou a na dobrou si raději zajdu do caféééé!

(Koho by to zajímalo, tak já momentálně se provrtávám Starbucks – Colombia Narino Supremo – není tak dobrá jako Starbucks Guatemala Antigua, ale stejně u mně rulezuje!!!. Jako secondary dopíjím brazilskou Melitta Forte nebo tak nějak, ta už nic moc…)

pane Cuketko,

z toho tisícího příspěvku mám skoro stejnou radost jako Ty ;o)

Ještě jednou k té „pořádné kávě“: teď se mi jedná vyloženě o frappé. Zkoušením různých volně dostupných značek (od Tchibo a Jihlavanky přes Jacobs až k Nescafé) jsem se propracovala k názoru, že Nescafé je pro tyhle účely nejlepší. Ostatní mi buď rovnou nechutnají, anebo se špatně rozpouštějí. Ještě testnu Davidoff, ale jinak pořád vede Nescafé. Máš lepší tip?
Jinak na pořádnou kávu samozřejmě taky chodím ven, anebo aspoň do naší ředitelské kuchyňky na pressované Segafredo :o)))

no věř mi , že jsem opravdu rád ;) spoooustu věcí jsem se od vás čtenářů dozvědel!

ad kafi:
no mně právě nesko vůbec na tohle nechutná, ostatní kávy nemám ani odvahu zkoušet (jacobs, jihlavanka, douwe, tschibo), tak já si to dělám normálně z té svojí dobré.

pokud máš v práci přístup ke kvalitnímu pressu, tak bych se nebál experimentu a fouknul bych to hotové presso do sklenice zaplněné ledem, dolil mlékem (volitelné), a osladil (volitelné) – nebudeš mít sice pěnu, ale mělo by to být dobrýýýýý .)

btw „ředitelská kuchyňka“ – LOL :D

Když já právě miluju tu pěnu!
Do sklenice 1/3 litru dám vrchovatou lžičku Nescafé, zakápnu vodou (jenom aby se to rozpustilo, maximálně lžičku) a pár vteřin projedu frappovačem. Otočím vzhůru nohama a když nic neteče, je to správně – stejně jako se zkouší sníh. Led a mléko, takže mám vlastně mléčno-kávové pití s kávovou pěnou.
A udělala jsem zajímavý poznatek, kardamom dělá problémy! Do normálního kafča si ho občas špetičku dám a tady jsem to chtěla vyzkoušet taky. Takže jsem ho nasypala hned na začátku a pěna pak nešla ušlehat, fakt a ani trošičku. To jsou mi záhady…
A teď mne napadla ještě jedna věc, kterou vyzkouším. V práci ukradnu :o))) trochu pressa a doma ho naliju do našlehané mléčné pěny… to bude dobrý…

Dík za podrobný návod, myslím že to děláš dobře! ;)

Ten kardamon zřejmě obsahuje nějaké silice/oleje, které rozrušují tu pěnu, je to určitě možné… Např. z instantní kávy vyrobené metodou mrazového sušení to taky nejde moc našlehat, protože obsahuje více olejů.

Já jsem fakticky asi pěnofob ;D

:o))) a já pěnomil :o)))
Vysvětlíš mi prosím to mrazové sušení a jak poznám, která káva je jak vyrobená?

P.S.: Doteď mi vrtá hlavou, co Tě tak pobavilo na výrazu „ředitelská kuchyňka“…

ad výroba instantky:

taky v tom nejsem expert, ale instantí káva se dělá dvěmi základními metodami – 1) freeze drying 2) spray drying. celé je to v podstatě o tom že se uvaří káva a ta se potom vysuší na granulát (hodně zjednodušeno, podrobnosti zde) vlastnosti a cena výsledné kávy se liší,. obecně platí že ta freeze dried je dražsí a kvalitnější (neboli více připomíná kávu)

a jak to poznáš? no většinou podle ceny, myslím že základní nesko je obyč spray dried. výrobce by to snad měl na přímý dotaz zodpovědět, eventuélně vypsat na etiketě. v tomhle ale nemám moc velký přehled.

ad kuchyňka:
no jen se mi evokovala druhá „zaměstnanecká kuchyňka“, která na rozdíl od té ředitelské je umístěna ve slepě a obsahuje jednu varnou konvici zn. ETA a náhražkovou instantní kávu, narodzíl od plně vybavené „ředitelské kuchyňky“ s pressomatem atakdále… :D

:o))) a v těch zaměstnaneckých je plíseň a myši :o)))
V naší zaměstnanecké není lednička (protože jsme zrovna to patro, kde je místo ní postavená kopírka), jen rychlovarná konvice a el. vařicí deska. Jinde mají ještě tu zmíněnou lednici a překapávač kávy.
Naopak ředitelská kuchyňka (shodou šťastných náhod je na našem patře a smíme ji používat) má dvě ledničky, překapávač, pressovač atd. I když ode dneška jen jednu ledničku, místo druhé namontovali myčku.
Kafčo má každý vlastní, ale není problém žít na překapávaném nebo pressovaném ředitelském – repre fond to bohatě pokryju.

Díky za počné odkazy, už jdu studovat…

Frapíčko je mňam, mňam ……celou přípravu na státnice jsme o něm žili…. taky mám ten přístroječek přímo z ňecka….. a navečer, když už jsme relaxovali, tak jsme si přidávali kapičku rumu (tehdy tuzemáku), ale s pravým by to teprve musela být bašta ….. O víkendu jdu do toho (mochita přepitá nejsem, ale máta nestíhá růst :-) )

takové frapíčko mám taky moc ráda a našlehat mi jde úplně nejlépe v obyčejné PETce. Pěna fakt nemá chybu :D

jojoj, taky už jsem na to přišel :) stačí malá petka, párkrát pořádně zaštěrkat a hustá pěna je na světě. není to sice elegantní, ale za to 100% účinné!

tak jen nekoukam a taky pisnu Cuketko:) protože já patřím k těm pozorovatelům.. Takže to moje frappé je spíše frappé s několika otazníky. Uvařim kávu z granulované Jihlavanky, osladim, doliju tatru a hodim tam nalámané kousky ledu. Je to pracovní varianta. Ačkoliv dělaná v ředitelské kuchyni, hooodně vybavení jí chybí :) Ale to moje otaznikofrappé je teda basta i tak :)

otazniku :)

tak Jihlavanku jsem nikdy nezloušel, ale čert ví, možná ji doávžejí z řecka :)) to frapé s tatrou to je tady hodně rozšířené, zrovna včera jsem jedno takové dostal v pražské kavárně.

je docela kovbojka si frapé v Česku objednat – to nabízené spektrum je hodně široké: od ledových tříští, přes husté přeslazené krémy až ke klasice. hotová loterie .)

Milý pane Cuketko,

v ňecku jsem ještě nebyl :-(, ale za to se často (pracovně) vyskytuju v Káhiře. V centru města a v ostrovní čtvrti Zamálek jsou dvě pobočky firmy Simmonds, kde si vždy, když jdu kolem, dávám jejich „ice-coffee“ a musím říct, že je velmi dobré a v káhirském horku také velmi osvěžující. Takže takové frappé dělám i doma – v trošce vody rozmíchám nescafé s trochou cukru (podle jedné káhirské dámy je nutné pro vytvoření husté pěny), pak přidám několik kostek ledu, rozmixuju (až do vytvoření husté pěny, kávovou tříšť moc nemusím) a přileju trochu mléka (používám úplně obyčejné polotučné mléko). Výsledek sice nedosahuje kvalit simmondsovských kaváren, ale určitě osvěží. Kromě toho u Simondsů dělají dobré kapučíno a také džus z limetek. Takže, kromě návštěvy místních kaváren, kde dělají výbornou kávu v džezvě, mohu Simondse určitě doporučit. Co se týče těch kostek v kávě mám k nim odpor od té doby, co jsem si takovéto frappé dal někde v Londýně u Starbuckse. Bylo to vcelku odporné a nemohl jsem to vůbec pozřít.

Ahojky,já si dělám frape trochu jinak.Koupím si jacobs 3 v 1 a polárkový sníh.Do sklenice nasypu půl sáčku jacobs 3 v 1 a zaleju to asi 0,5dcl horké vody.Pak tam dám polárkový sníh a doleju studenou/ledem vychlazenou/vodou. Je to mňamka a všichni se po tom můžou strhat!

Děkuju za zážitky z rozpálené Káhiry, jen doplním – nutno zažít! (Sám jsem bohužel ještě nezažil).

Ad souboj kostky vs. ledová tříšť: tak já právě patřím do opačného tábora acokoliv rozmixovaného mixerem nemůžu ani cítit :)))

receptík od rebellie: WOW, tak toto vypadá spíše na plnohodnotný dezert nežli letní osvěžení, ale vypadá to velice slibně. já se jen u těch polárkových sněhů dycinky děsím toho, co se stane s tím vším emulgovaným tukem, když se do toho nalije horká voda. ale pokud máš odzkoušeno na lidech, tak to má zelenou!

Frapé dělám takto: do flašky dám trochu rumu nebo něčeho lepšího :), na to nasypu instantní kávu, trochu zaliju perlivou vodou balenou a pořádně protřepu. Podle chuti přidat cukr nebo sladidlo (tekuté). Nalije se na kostky ledu ve sklenici a doplní perlivou vodičkou, Mńam.

wow :) děkuju za recept, který se ničeho nebojí :)))

se přiznám, že kábva s erumem má ma mně destruktivní účinky (odzkoušeno dvakrát a stačilo), tak to pženechám zkušenějším :))

Nó toho rumu či podobného alkoholu stačí málinko – jen aby se v tom kafíčko pěkně rozpustilo :), ale může to být i bez – hůř se to v té perlivé vodě rozpouští. Je fakt, že k (C)cuketce se to moc nehodí, chtělo by to ńákej moučníček…

No komentáře zajímavé. Já se dostala k frapé v ňecku – tam se mi ale zdálo dosti řídké a hořké (asi moc kafe) a divila se co na tom lidem tak chutná. Pak jsem ale dostala tady u nás na návštěvě frapé, které bylo vpodstatě samá pěna, jen u spodu byl tak cenťák tekutého. Brčko v tom stálo i když jsem měla posledních 5 cm ve sklenici. Strašně mi to chutnalo a zajímala jsem se jak udělali takovou hustou pěnu – bylo to z jakéhosi reklamního Nescafe stroje (elektrický se stojanem a nahoře měl 2 páčky kterými se udávala rychlost a zapínání). Do něj se napnula nádobka a během chvilky to byla hustá pěna. No od té doby ho sháním na netu (tak rychle mě přesvědčil svým výsledkem) ale nemám bohužel štěstí. Pokud by jste někdo věděl kde ho sehnat, tak se mi prosím ozvěte na tyto stránky.
Záleží prý i na mléku, které se použije – z Tatry to prý moc nejde ale úspěchy slaví s Halířem (vše samozřejmě polotučné).

A ještě jsem zapoměla zmínit, že daný mixér na frapé neměl pružinku ale výše zmiňovaný zprohýbaný kotouček a to dvojnásobný – na konci tyčky byl jeden a o cca 2 cm výše byl další.

Hmhm, děkuji moc za zajímavé pozorování Nescafé mašinky. Teď momentálně frapíčko moc neřeším. Ale snad se k tomu někdy opět dostanu.

Každopádně ta mašinka byla zřejmě jen pro gastroprovozy nebo jako promno, koupit samostatně půjde asi hůř…

pružinka na drátku není moc dobrá.. to se používá na latté a frappé se s tím nedá moc dobe našlehat..už i u nás se objevily pravé strojky na frapé,ale jsou trošku dražší. Nejlepší je si je koupit v ňecku, protože tam je mají k dostání na každém kroku a jsou levné. Mají varianty do zásuvky i na baterky. A ksyž si někdo koupí takovýhle mixér, tak pak teprve pozná, jak má vypadat pořádná pěna, kterou se shakerem nikdy neuděláte..
a příprava frapé z horké kávy? noo tak to už je zase nějaká nová vymyšlená odrůda :-)

no to je to o čem přesně mluvím.. v ňecku je k dostání běžně, ale tady je to problém.

ale myslím, že celkem ucházející jsem viděla nedávno v elektru Datart asi za 1000kč
Tereza

já jsem to tam tuhle neděli taky viděl, nejsem si jistý jestli je to ono, ale mělo to v názvu slovo frappé ;)

a příprava frapé z horké kávy? samozřejme že je to nová vymyšlená odrůda, jak ostatně zdůrazňuji v článku. klasická řecká receptura dostala veškerý svůj prostor.

jak už bylo řečeno.. ten kdo už to někdy viděl, tak to pozná lehce. Nejdůležítější je prohýbaný kotouček, který má opravdu trošku jinou sílu než pružinka na laté. Míchací kónus se dá ke strojku připevnit, tím pádem se nemůsí při míchání držet. a tenhle super mixér se dá využít i pro přípravu míchaných nápojů.
Já mám z ňecka přivazenou jednoduší variantu bez kónusu. Je sklednější a dá se lehce převážet :-)

no jasný.. to je přesně on.. kápl jsi na to..a i ta cena je o.k.
Takže všichni kdo nevíte se mrkněte na obrázek :-)

A proč sem porád taháte rozpustilou kávu, pardon, rozpustnou… Vždyť to jde i z espressa a ledu, jenom mít ten správný mixer na sekání ledu (ice crushing) a je to. Já to dělám celé léto a je to super…

Moje řeč, z mokky rozmixované s ledem mi připadá frappé lahodnější než z Nescafé – akorát to už možná ani není Frappé ale možná by se tomu dalo říkat Mokka koktejl :-)

Já si myslím, že je to docela jedno – záleží opravdu jen na vaší preferenci ;)

Představil jsem, ale řeckou variantu a tam dominuje právě ta instantní káva (viz. pěna) a celé kostky ledu.

Tomáši, možná je to dobrá varianta,ale rozhodně to, co řikáš ty není frapé. A asi se ještě opravdové frapé neochutnal, protože to je opravdu skvělé

Taky jsem si přitáhl Frappé z ňecka, ale pijeme ho jen přes léto, když je horko. Z letošní, vlastně loňské dovolené jsem si přivezl zálibu v turecké kávě dělané v džezvě.
Frappé dělám ručním ponorným mixérem. Existují sice takové ty drátkové vrtichvosty na baterku, ale to je onanie.
Takže do cca 1.5l nádobky nasypu asi 4 lžičky Nescafé a cukr, ten podle chuti, dávám asi 2 lžičky (za horka méně, v pokojové temperatůře více) a zaliju trochou vychlazené vody. Do toho mixér a vyšlehám pěnu. Párktár doliju vodu a opět vyšlehávám. Když je pěna hustá a téměř po okraj, doliju zbytek vody a opět prokvedlám mixérem. Udělá se velmi hutná masa, cosi mezi pěnou a kapalinou.
Počáteční mixování vlastně maximalizuje nárůst pěny, kterou vytahuju nahoru, zatímco finální fáze naopak homogenizuje frappé tak, aby bylo v celém objemu napěněné, ale dostatečně husté.
Naliju do sklenic (používám 6 dcl) a přidám smetanu (stačí 12 procentní). Opět podle chuti, zase za horka mívám chuť na hořčí frappé. Smetanu nemíchám, mám rád, když to udělá prostorový obrazec a jak jsem tak pozoroval, každý si to pak rád pomíchává sám brčkem a sleduje, jak se smetana vpíjí a co to dělá ve sklenici za patvary. Nakonec led, opět podle vlastního uvážení. Do toho brčko a servírujeme než se začne oddělovat pěna od vody. Zkoušel jsem to i z normální kávy, ale překážkou bývá nedostatečná příprava, neboť čekání na zchladnutí překapávané kávy je nekonečné a dělat to do zásoby se mi nechce a kdo ví, jak by to chutnalo.

Jinak zásadně pokud chceme pěnu, tak nikdy nemixovat smetanu nebo cokoliv mastného, jak jsem kdesi v diskusi zaznamenal podobný pokus.

Uvedený postup je výsledkem několikaletého ladění, přičemž meřítkem byla pouze chuť moje a mé ženy, tudíž netvrdím, že takhle je to „správně“ nějak obecně nebo že to musí chutnat všem.

pg:

geniální popis! díky!

patvary z mléka a hrátky ledových kostech, tak je přesně ta moje závislost. takhle jak to děláte vy, určitě bych rád ochutnal… :)

Děkuji za kompliment. Až bude horko a budete mít cestu kolem, můžu vám jedno nabídnout.

Přidám tedy ještě postřeh ohledně turecké kávy, vařené v džezvě.
Popisovat postup nemá cenu, prostě svařím vodu s cukrem, přidám kafe a vařím dokud to pění. Pak nechám usadit, abych nelil do šálků lógr.
Jen jsem se chtěl zmítit o tom, že právě v případě svařené kávy velmi snadno rozpoznám změnu značky. Aspoň pokud mohu srovnat se standardní kávou zalitou horkou vodou. Nejspíš krátký var dá vyniknout ukrytým chutím. Nemám dosud jasno, která káva je pro svařování nejlepší, ono to je spíš tak, že „mlsná huba“ si vždycky během měsíce zvykne na právě aktuální a pak při případné změně je to hned poznat. Jen mě překvapilo, že tak výrazně.

pg:

:)

k té turecké, tam je asi nejdůležitější způsob namletí. na tureckou kávu v džezvě musí být káva namleta úplně na prach tj. ještě jemněji než na presso. v ČR se káva do džezvy strašně blbě kupuje, ale když se přimhouří obě oči, lze to provádět i s hrubším namletím.

To je zajímavé. Já jsem spíš naopak čekal, že by ta káva měla být spíš hrubší. Tohle je poměrně starý způsob přípravy a nečekal bych proto, že staří Turci nebo Arabové mleli kávu najemno. Spíš se tak nějak traduje, že ji vlastně jen drtili.
Kdo ví, jak by nám vůbec chutnala ta původní.

viz turecka kava (ktery se rozhodne nepodoba ceskemu blivajzu zvanem turek!) mam recept primo od jednoho egyptskeho pana. verim, ze se v ruznych krajich detaily lisi. takze zjednodusene: velmi jemne namleta kava se s trochou vody (hodne vody = hnusny kafe) necha trikrat vzejit a spadnout v dzezve, pak trosku odstat, nalije se do mini hrnecku, muze se osladit dle chuti (ja nesladim i nejhorscejsi kafe, ale videla jsem borce, ktery si tam narval ctyri lzicky), vkapnou se tri kapky studene vody (aby zbyly logrik klesl ke dnu), a pije jeste horke :-)
klasikou v arabskych zemich je nasypat tam pred varenim kardamom – speticku (ja kardamonim vic, neb jsem uchyl na koreni) a setkala jsem se i s hrebikem atd..
zkousela jsem to pochopitelne i doma (mam nejake prehistoricke dzezvy) – ale nepodarilo se mi umlit dost jemne kafe. takze hura do egypta…

Nahodou jsem natrefila na tuto zajimavou stranecku. Miluji reckou kavu jak frappe tak i hokou „turka“. Kavu na pripravu obeho si kupuji v Recku (vetsinou otravuji zname aby mi ji dovezli .o) Zkousela jsem udelat frapee i z ceskeho Nescafe, ale nebylo to vubec ono. V Recku maji sice na frapee take Nescafee,ale je u nej jeste maly napis frapee. Delam ho tak, ze dam 2 lzicky kavy+lzicku cukru+minimalni mnozstvi vody a jiz nekolikrate zminovanym strojkem s ohybanym talirkem nasleham penu. Pote prihodim kostku ledu a doleju vodou. Mleko tam nedavam, nebot ho nemam rada. Co se tyka te teple klasicke recke kavy, tak na tu je take nezbytna prava recka jemne namleta kava. Smicha se v dzezve lzicka kavy+lzicka cukru a zaleje vodou a zamicha a pak se necha +x vzkypet a odstavi a znovu se da na plotnu a pred druhym vzkypenim se sunda a naleva. Mnam! Ucila jsem se primo od Reku u nich doma, takze si myslim, ze postupy jsou v poradku :o)

Dobry den,kalimera.Vidim,ze vam frape chutna!Ziju v Recku 11let
a piju ho skoro denne.Pochopitelne ho delame z Neskafe.Co se tyce prave recke kavy,je u nas nejoblibenejsi kava varena.Rikame ji elliniko,tedy recka.Nekdy ji omylem nazyvaji tureckou!Ano,je to kavicka varena v male plechove dzezve.Kava je mleta primo z kavovych zrnicek.Existuji obchody,kde ji primo pred vami obchodnici melou.Postup jak jsem shledla vase odkazy,vsichni znate.Preji vam prijemny den a dobre kaficko

reckapavli:

děkuji za pěkné postřehy, sezóna frapíčka se dozajisté blíží. u té kávy bych na toho, kdo ji nazve jako tureckou, nebyl tak přísný, přeci jenom ta příprava je typická pro arabské země, kde má příprava v džezvě mnohem delší tradici. turecko navíc stojí za rozšířením kávy do evropy :) pěkný den!

Taky kafíčko rád. Místo talířku stačí i šlehátkou na mléko – na cafee lattee. Místo ledu,cukru a mléka je dobrá taky zmrzlina, ale musí být opravdu hustá a smetanová – nejlépe řecká.

Dobrý den, po přečtení krásnýchg příspěvečků (vyzkouším) si též dovolím přispět svou troškou do kafomlýna. Hanácké frappé si dělám rychle a jednoduše tak, že do zbytku kvalitního mléka v orikinelí mlíčné petce nasypu trošku (přiměřeně) kvalitní instantní kávy a cukru (nepovinné). Opatřím uzávěrem, pošejkruji (vznikne lehoučká pěnka) a máme to.
PS: Mlíčko mě chutná BIO Olma (onehdá jsem ho koupil i v Českém Krumlově, inu není nad biopotraviny dovážené přes půlku republiky…) plnotučné, či mlíčko rovnou od sedláka, kávička pak nescafé nestlé, nikoli však classic, ale spíše gold.

zdravím do olomouce :) s tou PETkou je to bezvafinta, vpodstatě není potřeba shaker či jakékoliv jiné mixovadlo…

Možná je to zhůvěřilost, ale „frappuju“ takto:

Do zavařovací sklenice dostatečné velikosti (ono nám to nabude, že) se šroubovacím víčkem nandám ingredience včetně ledových kostek. Zašroubuji a energicky protřepu cca 2 minuty. Led se téměř rozpustí a pěna je velehustá. I něžné ženy zvládnou. A bez mixérků.

není to sice frapéčko, ale úžasná mléčná pěna:

mléko v nějaké plastové nádobě /třeba oměrka/ dáme do mrazáku a necháme malinko zamrazit. ne zmrazit! pak to v tom rozšleháme ručním šlehačem, a mega hustou pěnu nalijem na kávu. popř se dá pěna vylepšovat různě.
hlavně musí být mléko zamrzlé – je třeba zkoušet. málo zamrzlé se nenašlehá, a moc zamrzlé je jako led. tříšt.

:)

Jo a tim ručním šlehačem myslím elektrický, jinak se ušleháte k smrti :D
Dneska jsem do pěny přidala i cukr a trochu kávy a dobry ;)

Asi opet nastal Frappe time, nemyslite ? A tak mam otazecku. Nemate nahodou nekdo zkusenost s tim, jak udelat alternativni frappe bez kavy ? Nekdo treba ze zdravotnich duvodu kavu nemuze, tak jak a cim to nahradit ? Melta, Caro, Yannoh… to jsou obilne instatni kavicky, nezkousel jste to nekdo naslehat ? A co je z toho nejlepsi ?

Peta:

good point, zkušenost nemám, ale neřešil bych to a šup tam jednu dávku melty. meltu s mlékem mám rád klidně i za studena, myslím, že by to mohlo být pěkně osvěžující. karo mi moc nejede, na druhou stranu je instatní… pěnu bych moc neřešil… osobně ji ve frappé klidně vynechám… :)

Tak nejdřív odpovim KLARISCE,ten mixer na frappe o kterem píšeš jsem koupila v Ostravě v Datartu,zaplatíš sice 1000,-kč,ale mužu říct že tahle investice se vyplati jestli ujíždíš na frapé a koktejlech..mužu doporučit a jinak frappe připravuji s hustou pěnou a přidávam ruzne likéry třeba Kahlua je bezkonkurenční,nebo baileys,vaječnák ruzne ořechové moniny..nebo obyčejný toping udělá divy….alkoholu bohatě postačí 2cl…a příjemné osvěžení …tak tedy na zdravííííí…hezké léto přeji všem…

jako že kávu skoro nepiju tak tohle jsem si udělal během posledních 2 týdnů třikrát ;-) doporučuji

Ahoj, myslím že frape přijde v parné dny vhod i zarputilým zastáncům čekého „turka“. Já osobně nesladím a nemám ani shaker ani mixer. Všechny ingredience třepu v cykloflašce a výsledek je stejný. Takže všem milovníkům kávy dobrou chuť. (PS kávu kupuji jedině ve spec. obchodě TCHIBO-druh Cafe Melange) ale někdy se nechám přemluvit i na Nescafé)

Ten pravy frape slehac je ten, co je uplne dole na tomto odkazu…http://www.frappe.cz/index.php?frappe=vyrobniky jmenuje se to pap mixer. V Recku a na Krete a v tech koncinach je to asi levna zalezitost, mam to odtamtud, dostala jsem to jako darek. S timto Papem se to fakt dela super. Urcite se ale v nouzi da pouzit jakykoliv sejkr, i ta cykloflaska. V praci mam takovy mini rucni slehac z Ikei snad za 29 Kc a jde to s tim take super, akorat ze ho meli tenkrat ve vyprodeji a pak uz jsem ho tam nevidela.

Peta:

tak už na to nkonečně někdo přišel a začal s tím nedostatkem frapovátek něco dělat. já jsem pro! díky za fikaný tip Peto ;)

Dobrý večer pane Cuketko,
právě mi zhořklo moje milované frappé,páč jste zepsul moji základní surovinu – Nescafé.Já jsem se několikrát v ňecku nožmo i ručmo ptala,z čeho dělají frappé oni.Bylo mi řečeno,že jedině z nescafé,a to z červeného nescafé.Chodila jsem na něj v Limenárii ke Georgovi a když jsem měla odjíždět,čekala na mně na stole 200gramová červená butelka nescafé.Ještě z něj čerpám,neboť jsem přijela 10.6. domů.Z čeho tedy děláte tenhle božský nápoj vy?A jak dopadlo vaření podle avizované Italské kuchařky?Urputně nějakou spešl sháním a jaksi se mi nedaří…..poraďte.Předem moc dík za info.Chodím se sem za Vámi radit často a i v pracovní době.

–joooo…a to štěrchátko na frappé v IKEA fakt mají pořád…minulý týden jsem kupovala v Brně 6 kusů.Pro všechny v práci a moje děti…..a pořád stojí 29 Kč.Když doslouží,hezky ho pohladím,poděkuju za věrné služby a pochovám do popelnice.Pak jedu pro nový kus…..

dana:

instantní káva pro mně prostě není káva, s tím se nedá nic dělat, je to produkt potravinářského průmyslu. když si ale pořádně přečtete článek, tak Nescafé tam má několikanásobný kredit, dokonce je i v receptuře :) takže vůbec si z toho hlavu nedělejte a dělejte to z „neska“, v podstatě je to ten pravý greek style!! ;)

podle italské kuchařky se vaří, vaří. něco z receptur tady mám, nejnověji právě fritované květy cuket. jukněte na to! :)

Zkuste Nescafe Espresso, vic to peni. V Recku maj na etikete identicky instantni kavy neco jako ‚freddo‘, a obrazky s pripravou frape … Jinak, nereste tolik ty slehace, v Recku pouzivaj klidne i ty s tou pruzinkou … Vivat frappe!

Ja jsem se s frapikem potkal v Recku poprve v roce '92, kdy jsem se tam flakal tri mesice stopem a uzival VS prazdnin. Chvile prace,chvile cestovani, pohoda jazz. Tehda jeste drachmy, na care tezka stara a kdo mel modraky, jel rovnou domu. V jedne dedine mi dokonce jeden Rek nabizel dceru za zenu. No, hezka byla, studovala cosi v Athenach, ale…? :-)

No a frappe tam samozrejme chlastal kazdej. Dokonce v obchdkach sel koupit takovej pytlik, v nem malej plastik sejkr s brckem, pytlik nesky, pytlik cukru a kyblicek slazenyho mlika. Stacilo nekde vysomrovat trochu vody, v lepsim pripade led a pak uz jen honit a honit :-).

Bohuzel jsem nebyl z nikoho schopen vyrazit recept, jak to doma delaj. Kazdej tajemnej jak ostrov a hovno nic. Pritom bezne na ulici byli k videni rekove, jak chodej a onanujou s frapatorkama. Sem-tam docvrknou vodu a zase trepat a trepat.

Pak se mi na jedne disce podarilo zlomit barmana a ten mne to naucil. Zadny masinky, pouha mechanika.

Do sejkru se nasypala neska. Jak jiz zde bylo uvedeno, neni prdel jaka. Nuto vybirat a ladit.
Polovina toho, kolik ted delal prasek kafe (protoze co kdyz se to delalo pro vic lidi, ze…), se dalo krystaloveho cukru. Ne moucka, ta se moc rychle rozpusti. A vody se dalo priblizne polovina celkove vznikle smesi kafe + cukr. Snad je to pochopitelny. Do toho jednu kostku ledu, tak je tam jak ocelovy kulicky ve spreji. A ted uz jen sterchat a sterchat. Kdyz je voda v haji, lehce docvrknout, nebo dat kus ledu. A zase jen sterchat. Mliko ne, srazi penu. Cukr byt muze, ale je to pak jako cumel. Az je nalehano dle gusta, nalit slazene kondenzovane mleko. Kdo nerad dalsi cukr, tak kondenzovane neslazene.

Zarazit brko a mohutne nasat. Toliko origo bez masinek.

Princip je, ze se to pije treba i dve hodiny u Backgamonu. Takze kdyz troska kafe dole nasedimentuje, tak se to vysrkne a zase se ceka…

Zadna pulka sklinky kafe a pulka peny.

Toz tak.

Komentáře jsou uzavřeny.