PFF 2009 – Jídlo II.

Z archivu

Druhá část výběru jídel z letošního PFF a několik informačních nepodstatností k tomu. Nechybí ani 9/10 ani alkohol! ;)

Grilovaná kreveta s hráškem – Kempinski, Le Grill

Prague Food Festival

Správně by tam ještě mělo být „s čipsem pancetty“, ten ovšem chyběl. Jedna z mnoha nekompletních porcí na letošním PFF. Všemožně jsem se jim pokoušel vyhýbat, ale stejně jsem jich pár schytal. Více o tomto nešvaru v závěrečném shrnutí. Kreveta s hráškem byla jinak technicky povedená, za zapamatování stála hlavně prezentace na „talířku“ z mušle Sv. Jakuba.

Hodnocení: 6/10

Čips z pacetty? Takhle nějak vypadá, když zrovna nechybí. Možná vás zajímá jak se dělá. Já jsem si to zjišťoval už na minulém PFF a každý šéfkuchař na to měl trochu jiný fígl. Jeden strkal slaninu mezi dva placaté šutry, druhý zase pekl pod obyčejným zatíženým plechem. Základ je ale stejný – relativně pomalé pečení pod zátěží. Jinak se plátek zkroutí a přijde o svou, ehm, estetickou výhodu.

Hovězí pupek s kroupami – Chateau Mcely, Piano Nobile

Prague Food Festival

Tady jsem se nechal nalákat na „Jičínské býčky“, jejichž pupíky byly dušeny s citronovou trávou. Kroupy byly zase s kopřivou. Papírově zněla kombinace moc pěkně, bohužel po ochutnání splynula v dokonale nevýraznou šmouhu dušeného hovězího. Maso pěkně do měkka, i kroupy správě připravené, ale ať provádím jakýkoliv hloubkový chuťozpyt – nic k zapamatování tam nebylo.

Hodnocení: 5/10

Kde má mladý býček pupek? Na boku, v části břicha, která už nemá žebra. Anglicky flank, francouzsky bavette, španělsky arrachera. Je to svalovina více zatěžovaná, proto poměrně tužší, ale zase s výraznou chutí. Jako steak je ho velice snadné zmrvit a vyžaduje správný řez, zrání i tepelnou úpravu. I proto častěji končí v pomalu vařených pokrmech, kde se zároveň rozplyne jeho tuhost a využije jeho chuť. Jestli máte občas v oddílech masa stejný chaos jako já, dejte si malou dávku instruktážního videa. Neuškodí! Porážka celého hovězího kusu v pěti dílech, to samé s komentáři na vhodnou tepelnou úpravu od řezníka – 1. díl, 2. díl.

Thajské kokosové placičky s mangem – Yasmin, Noodles

Prague Food Festival

Připravované na počkání a s velice proměnlivým složením v průběhu celého festivalu. Kompletní s cibulkou, mangem i kokosovou majdou jsem je neviděl nikdy. Ostatní jásali, mě placičky nenadchly. Těsto mi přišlo mdlé a uvnitř nedopečené, mazlavé. Do festivalových podmínek, ale i jako prezentace restaurace se specializací na nudle a těstoviny z celého světa – skvělá volba! ;)

Hodnocení: 6/10

V thajské kuchyni najdete tyto placičky pod názvem khanom krok. Jsou z rýžové mouky, cukru a kokosového mléka. Dělají se v pánvích připomínajících lívanečník na steroidech. Nejlepší představu si uděláte při pohledu na autentického krokaře v akci, nebo po přečtení celého postupu výroby. Nic extra složitého ani exotického v tom není, brzy určitě zkusím doma a doufám, že lépe než v podání Yasminu! ;)

Bramborové gnocchi s mořskými plody – Aromi

Prague Food Festival

Takto nedojedený talířek jsem viděl na festivalu hned v několika vydáních. Tým Aromi si tady jednoduše naběhl s použitým nasekaných a neloupaných krevet. Autenticita stranou – tohle určitě nebyla do podmínek festivalu nejšťastnější volba. Kdyby se pokrm mohl opřít alespoň o vynikající noky nebo omáčku. Bohužel, ani to se nepodařilo.

Hodnocení: 4/10

Loupané vs. neloupané krevety. Nevyloupnutá kreveta má oproti té nahaté při tepelné úpravě dvě výhody. Za prvé jí zůstane hepatothorax, trávící orgán, který je nejbohatší na chuť a je někde mezi „hlavou“ a „tělíčkem“ krevety. Za druhé neporušený „skelet“ – rovněž bohatý na chuť a zpomalující (úplně zabránit tomu stejně nejde) vysušování jemného masa. Nevýhodou je to, že krevetě zůstane „střívko“. To vadí nejen esteticky, ale pokud je kreveta větší tak je nepříjemná i přítomnost zrnek nečistot a lehce nahořklá pachuť. Maso neoloupané krevety taky nemůže být v přímém styku s kořením, nebo tepelným zdrojem, je tedy vždy jen uvařené a bez karamelizace na povrchu. Všechno má svá pro i proti a záleží pouze na rozhodnutí kuchaře a druhu (a způsobu podávání) jídla.

Salát z kraba s Martini želé – Aromi

Prague Food Festival

Krab, olivy, špenát a pár kostiček Martini želé. Jediné ochucení spočívalo v přiloženém citrónu. I tento pokus na mě vůbec nefungoval – ingredience v pohárku se zelenou vycpávkou prostě působily jako náhodně pohozené (zbytky po párty na baru). Vzhledem k dosti vysoké ceně za celé menu (i s dezertem 12 Grandů = 300,– Kč) a skvostnému zážitku z minulého roku to bylo největší zklamání letošního ročníku… :(

Hodnocení: 4/10

Želé z alkoholu nemusíte cpát pouze do salátů s krabem. Zábavné je i samo o sobě! Bez váhání si tady přihřeji vlastní želatinu i s podrobným receptem. Určitě doma vyzkoušejte a třeba i s Martini. Není to žádná věda!

Hovězí Tataki s Bonito dresinkem – Mlýnec

Prague Food Festival

Studené a syrové hovězí určitě mířilo na teploty přes dvacet stupňů. Povedený kus se ale neztratil ani v zimě a dešti. Delikátní vyvážení chutí, dobrá kvalita masa. Jen ty česnekové čipsy pořád někde chyběly. Já zachytil alespoň jeden… ;)

Hodnocení: 6/10

Tataki je styl úpravy masa, kdy se povrch ogriluje jen narychlo a střed masa zůstane úplně syrový. Velmi často se takto zpracovává maso tuňáka (krusta ze sezamu). Co bylo myšleno jako „boníto dresink“ lze těžko říct, podle chuti šlo ale o jednu z kombinací sójové omáčky s „vývarem“ z bonito vloček. Strouhají se speciálním struhadýlkem z na kámen tvrdého fermentovaného rybího filetu a v japonské kuchyni představují základní složku vývaru dashi. Samy o sobě mají bohatou a komplexní chuť s dominancí umami. V kuchyni se používají buď jako „drobení“ na povrch jídla, nebo se jen na několik vteřin (zato v pořádném množství) svaří ve vývaru s řasami. U nás se dají koupit už nastrouhané, což prý vůbec není ono, ale podle mých pokusů s dashi i omáčkami pro soba nudle, stojí i tak za vyzkoušení. Neznám nic, co by se bonito vločkám vyrovnalo. Prudce návykové! ;)

Mušle Sv. Jakuba s wasabi bramborovou kaší – Alchymist Hotel, Aquarius

Prague Food Festival

Bohužel i takhle některá jídla na festivalu dopadala. Zcela gumová mušle vylovená z obří gastronádoby, kde bylo podobných nešťastnic několik desítek. K tomu hroudička nazelenalé hrudkovité kaše bez chuti. Velmi slabé provedení (škoda suroviny!) a určitě podcenění náročnosti celé akce.

Hodnocení: 2/10

Mušle Sv. Jakuba s kroupovým risottem – Bellevue

Prague Food Festival

Pro srovnání něco podobného od konkurence. Tam si ale dal tu práci a každou svatojakubku připravovali na minutku, přímo před očima návštěvníků festivalu. Na výsledku to bylo znát. Pokud se zrovna kuchař někam nezakoukal – konzistence i chuť mušlí byla optimální. Povedený nápad bylo kroupové risotto, které si mnoho lidí na PFF pochvalovalo. Osobně by mi k jemné mušli sedělo něco jemnějšího (dtto k ochucení česnekem) nebo víc svěžího, kyselého. I tak povedený kus.

Hodnocení: 6/10

Jaktože ty mušle Sv. Jakuba vypadají vždycky jako takový uniformní buclatý váleček, který ani zdaleka nepřipomíná mušli? Je to tím, že se s celé mušle používá jedna jediná proce svaloviny – adduktor (přitahovač). Svatojakubky jsou jedni z mála mlžů, kteří se mohou aktivně pohybovat a jejich mohutný adduktor jim k tomu napomáhá. Jeho nasládlá chuť (a výtečná karamelizace na povrchu) vychází z množství zásobního gylkogenu a aminokyseliny glycinu. Vylovené mušle podléhají docela rychle zkáze, proto se pro transport a další prodej ošetřují polyfosfáty. Maso takto ošetřené je světlé a naducané vodou (méně chuti, pouští více vody). Neošetřené maso je žlutější s růžovými skvrnkami.

Gianduja pěna se zázvorovým smetanovým srdcem – Bellevue

Prague Food Festival

Skvěle vyfiknutý mikro-dezert s účinky megatunové výbušniny. Nápad i provedení na jedničku s hvězdičkou. Maximální slast! Dalo by se toho sníst kila… ;)

Hodnocení: 9/10

Gianduja? Nebyl jsem na PFF sám, komu tento dezert připomínal blíže neurčenou značku bonbónů ještě z dob totality. Shodli jsme se ale na tom, že za vše modla jejich náplň, tolik podobná výtvoru z Bellevue. Gianduja je hmota složená (přibližně) z rovných dílů čokolády, cukru a pražených oříšků (hlavně lískové, ale i mandle). Tradiční varianta je z čokolády mléčné, vykytují se ale i tmavší verze s vyšším obsahem kakaa. Dá se použít v pralinkách i dortech. Často svádí ke kombinaci se smetanou nebo s bílky pro vytvoření pěny nebo dokonce i suflé! Víc nepovím, jdu shánět recepty… ;)

Candát s šafránovým risottem – Radisson SAS, Alcron

Prague Food Festival

Tohle jídlo mi udělalo na konci promáčeného festivalu velkou radost. Přesně vyvážená prezentace, kterou nebyl schopen narušit ani plastový talířek. 100% technické ovládnutí přípravy ryby i přílohy + souhra chutí = harmonie.

Hodnocení: 9/10

Rušila mě chuť šafránu. Takovou a podobnou větu jsem slyšel/četl ve spojitosti s risottem z Alcronu opakovaně. Šéfkuchař Paulus se přitom „provinil“ pouze tím, že použil šafránu adekvátně. Jeho chuť i aroma jsou totiž samy o sobě lehce „chemické“ a nemusí se každému zamlouvat. Může za ní řada sloučenin, jež se v pestíku šafránu vyskytují. Hlavní z nich, hořký picrocrocin, se sušením a lehkou fermentací mění na těkavý aromatický olej safranal. Ve výsledku tak šafrán připomíná silně žlutě barvící koření vonící po sušené slámě, jodoformu a slunci. Nebo někde mezi. Pokud ho budete používat v kuchyni, před přípravou ho vždy rehydratujte v kousku teplé vody, nebo v alkoholu (třeba sherry). Jeho výsledný efekt bude v jídle rovnoměrnější.

Sifon Mojito – Bugsy's Bar

Prague Food Festival

Na závěr musím zmínit jeden z koktejlů na stánku legendárního Bugsy's, kde se jeho barmani dost vyblbli (a kde jsem utopil solidní porci Grandů). Na obrázku geniální zjednodušená forma koktejlu mojito střihnutá molekulární mixologií (použití želatiny, sifon). Ostatní drinky, rozhodně nezaostávaly!

Hodnocení: 9/10

Recept! Ano, určitě to chce recept! ;) Nebojte, recept naštěstí existuje a prozradí nám ho přímo šéfbarman Bugsy's Honya Braniš ve svém článku s trojicí mojito receptů. Moc složitě to nevypadá, takže to určitě zkuste. Dostalo mě použití malého množství želatiny. Právě ona drží tu dokonalou pěnu! Recept je majstrštykem i z obchodního a provozního hlediska. Koktejl je totiž možno připravit předem a v době podávání servírovat neomezenou rychlostí v přesně odměřených dávkách. Žádné uspěchané mačkání limet, ani kompletně zaprasený bar.

Jak vidíte, i v dešti, v zimě a mezi občas nestíhajícími stánky se daly najít nečekané poklady. Tímto se mé zpravodajství z letošního PFF blíží ke konci. Už vás čeká jen krátké shrnutí a porovnání s bratislavskou verzí BFF s výběrem z videa a můžeme zahájit další kolo těšení na příští rok… ,)

Reklama

Komentáře

Mě khanom krok chutnalo. Díky za odkaz na recept, ale co vymyslet jako náhražku za tu speciální „mini-lívancovou“ pánev?

;-)
S Gianduja pěnou se naprosto shodneme, s rybou a risottem z Alcronu také.
My měli pstruha lososového, v sobotu.
Šafránové risotto jsme od Pauluse (Paula) ochutnali už na Světu knihy, kde jej servíroval se svatojakoubkou a chřestem. Mňam.
Chuť šafránu byla výrazná, pro mne příjemná. Takto kvalitní šafrán holt doma moc lidí nemá…cena tomu odpovídá, na Světu knihy putovala mezi diváky na kukandu maličká krabička v hodnotě 4000,– Kč. Kupodivu doputovala zpět k šéfkuchaři. :-)))
Tataki mně osobně chutnalo moc a moc, česnekový chips byl bohužel jen jeden. Kroupové risotto se svatojakoubkou také nemělo chybu (pro mne). To ostatní jsem neochutnala.
Díky za pěkný reportík.

Sifon mojito bych zkusila, leč sifonová lahev skončila někde v propadlišti dějin. Tak prubnu ty zbylé dva netradiční recepty. Máty je na balkoně dost a dost. 12 druhů…

Pivli: Sifonová láhev je skvělá věc! U nás taky byla vyhozena, nicméně koupila jsem si jí před črasem do vlastní domácnosti z Aukra. Předtím jsem propátrala novou generaci sifonových lahví a v poměru cena výkon (samozřejmě s přihlédnutím k ceně za bombičky, které dosud běžně mění v domácíh potřebách skutečně za pár šupů) zvítězila ona stará dobrá ozdoba mnoha socialistických domácností. Přiznávám, že mě se navíc líbí i svým „retro“ vzhledem. Teď jen pátrám, zda někdo vyrábí součátsky do lahve šlehačkové, neb tam mám rozbitou hubičku..

Ahoj , základ pro ty kokosové placičky je právě tahle pánev, protože to co se cuketkovi zdálo jako"nedopečené" je správně, placičky takto mazlavé uprostřed být musí. Jedl jsem tyto placičky v Thajsku a byli přesně mazlavé a jakoby nedopečené, na PFF jsem bohužel neměl tu příležitost:o(

banter:

dyť píšu :) líbily se všem :) napadlo mě dělat to v obyč lívanečníku, tam ty ďolíky nejsou zas o moc větší, bohužel to nemá ten tvar…

pivli:

mám doma ještě asi dvě krabičky šafránu ze španělska, taková mini pidi krabka a byly za 15–30 euro podle kvality, normálně v supermarktetu měli asi 3 různých druhů, všechny domácího původu a s DOC nálepkama :) na běžné vaření to asi moc není,ale třeba tu jejich dokonalou paellu, bych si bez šafránu nedovedl představit! .)

stánek alcronu byl jeden z mála, který se ukázkově držel po celé tři dny. nával nenával, kvalitu drželi zuby nehty a nepovolili. spolu s mandarinem určitě top 3 :) nejen zajídlo, ale i za nasazení v PFF :)

do sifonu určitě jdi, my měli doma za totáče taky takovu velkou drátěnou příšeru. děsně se mi líbilo dávat tam nové bombičky :)

Dv:

tak aukro jo? ;) už to žhavím.sifon mojito bylo orpavdu zábavné. nachystat si to na návštěvy a pak jen stylově odpouštět… jojo.přijde mi to o mnoho lepší než se mudlit s každou sklenkou na místě, nebo dělat takové ty nechutné kýble s dvaceti brčky :)

kdybste doma vyzkoušeli, zajímalo by mě jeslti se povedlo :)

vincent:

je rozdíl mezi mazlavou a nedopečenou, netrklo by mě to kdyby v rámci jednoho talířku nebyly mezi placičkami tak zásadní rozdíly, některé pravdu ve středu „čvachtaly“, na pff taky vynechávali druhou vrstvu jen s kokosem a jarní cibulkou, byly pečené na jeden zátah a dosti kvapem (nedivím se).. toť celé ;)

8. jj, taky mám doma pidi krabičku šafránu, který byl pěkně drahý a pak slušnou zásobu „levnějšího“ z Farahu. Ten cpu do šafránového koláče, tam by mi bylo líto strkat drahý model.
Ten fakt patří do risotta či paelly.
Výměna sifonových bombiček byla také moje oblíbená činnost. Vždycky jsem pro ně šla se síťovkou do domácích potřeb/ železářství ve Vršovicích. Modré krabičky, plné bombiček. :-)))

10: Jo, ta není špatná. Právě Sifos vyrábí ty bombičky, co jdou i do starých lahví – já mám z aukra odrátovanou stříbrně, vydraženou asi za 350 :) ve vynikajícím stavu a v permannenci je denně – ať žijou domácí limonády! Nová však nevypadá vůbec zle. Mimochodem – výměna jednoho balíčku bombiček stojí u nás v nuselských domácích potřebách 17 korun, nový balíček cca 30 korun :)

12 : prosím kde jsou nuselské domácí potřeby ? A mají a kdyžtak za kolik šlehačkové ?
Díky.

8: sifonovou láhev občas mívají i v některých bazarech. Ta naše k nám přicestovala z bazaru v Anny Letenské.
Sifonové i šlehačkové bombičky mají v domácích potřebách na Sokolovské.

Já mám od rodičů vytaženou ze sklepa také stříbrně odrátovanou, je to hezká vzpomínka na dětství. A právě jsem ve stadiu přemlouvání maminky, že ten šlehačkovač přece už vůbec, ale vůbec nepotřebuje :-)

mě furt láká ten nový model :) bazarové jsou fajn. ale musí se přece někdo najít, kdo koupí ten nový kus pro příští generace :) síťka je ale stylovější, to uznávám!!!

Ta kreveta mi pripomela jeden dil Hells kitchen, v restauraci tam podavali krevetovy koktejl v ulite S.Jaques, Gordon prisel s otazkou proc, co maji krevety spolecneho s touto ulitou.Typicke nepochopeni ze strany restaurace a v cr kempinsky.Nyni jeden off topic:p. cuketko, ve vasi recenzi La finestra v tydnu jste udelil 8 cuketek, ackoli ucet nebyl korektne vyrovnan, tudiz doslo k Vasemu osizeni, nevim jestli by za danych okolnosti,napr. inspektori Michelinu, restauraci vubec doporucili.Spravne vyuctovani dle meho nazoru cini ninimalne 50 procent z celkoveho dojmu a jiste se mnou budete souhlasit, kdyz reknu, ze je to mozna nejdulezitejsi cast servisu.

bohužel sem měl tu smůlu taky ochutnat st. jaques od aquariusu a musím říct, že když na mě po zaplacení 5ti grandů otevřeli tu šafinu s těma vysušenema chudinkama, trochu sem se divil.., nasrání se dostavilo později. Na druhou stranu šlo o prezentaci restaurací, a je vidět, jak vážně to v alchymistu berou, ve stánku bylo několik 100% namachrovanejch arogantních zaměstanců, který prodávaj gastronomickej výsměch za přemrštěný ceny.. a to samý čekám od restaurantu samotného..

mirces:

stačilo počkat pár hodin a mušle nahradily (tuším že) plastové talířky :) nevím, jestli jim to lidé rozebrali, nebo si to rozmysleli sami…

ad finestra – naposledy (po vánocích) se to podařilo i při recenzi divinisu. obě restaurace si jsou hodně podobné a obě měly navíc než 8/10. u divinisu i u finestry jsem problém popsal zcela jasně v textu – pro podnik je to podle mě „trest“ už sám o sobě. čtenář recenze si udělá názor bez ohledu na číslo na konci.

..ty jo ted jsem četl foodblogs.cz a koukám že Alcron tam má uplně jinou rybu na tom rizotu a dokonce rizoto vypadá stejně,ale na tom foodblogu se jmenuje chřestové rizoto ale tady se jmenuje šafránové…mám v tom zmatek jak je to Cuketko??

vincent:

jednoduše – u michala je fotka ze soboty, kdy byla nabídka alcronu jiná, místo candáta byla lososový pstruh. risotto mylsím zůstalo stejné – šafránové, s mikrokousky chřestu. alcron jako jedne z mála byl schopen průběžně reagovat a doplňovat nabídku a tak se vystřídalo více jídel, než bylo na papíře :)

no nevím stejné rizoto jednou prezentovat jako chřestové a podruhé jako šafránové......:o(

19. no ja nevim 8 z10, kolik by potom mel napr. restaurace pierre gagnaire nebo l'arpege.prece ne 10 z 10 to by byl vysmech.

vincent:

teď netuším, co myslíte a jak kdo co prezentuje. popisky tady u mě jsou vždy zkrácené verze dlouhých popisků na tři řádky. vše k dohledání na ofiko webu PFF + opakuji, nabídka restaurací i složení jídel se neměnila pouze ze dne na den, ale i z hodiny na hodinu. bohužel…

mirces:

při mém hodnocení vycházím vždy z výběru podniků, který jsme si spolu s Týdnem pro rubriku stanovili – nově otevřené, české, ve střední a vyšší cenové kategorii. v úvodu jste zmínil michelin. do jejich výběru podniků já například zasáhnu maximálně 5× do roka, po zbytek roku potřebuji mít hodnotící škálu pro české podmínky.

13: přímo na náměstí bratří synků (proti zastávce tramvají) a šlehačkové mají taky :)

Domácí potřeby na Náměstí bratří Synků se nejmenují J.V. Rousek, to je velké železářství + sanitární a jiné potřeby (ano i ty domácí). Klasické domácí potřeby jsou vedle, myslím, že je to firma Tejral, je to vlastně roh náměstí a ulice Nuselská. To jen pro pořádek. :-)
Oba krámy jsou dosti předražené, hlavně Rousek. Ale nakupuju tam ráda. :-)))

Bombičky do sifonu (i ty do šlehaček) mají na Knížecí v železářství (kus vedle Potrefené husy směrem na Smíchov). Já už Sifon Mojito plánuju, jenom nevím, jestli lahev vydrží dvě bombičky místo jedné…

Ciba:

když chvíli vydržíte, upravený a hlavně odzkoušený recept postnu do konce týdne. není potřeba ani těch dvou bombiček! :))

(výsledek je naprosto shodný s originálem!)

Tak jsem právě dnes ráno zakoupila sifonové i šlehačkové bombičky v Domácích potřebách J. a M. Tejralovi na rohu nám. Bří Synků, měli tam spoustu mě i neznámých věcí a pan prodavač byl velmi ochotný :-)
Pěkně prosím pana C. o recept, plánuji sifon mojito na víkend, ale bojím se, že by mi taky mohl náš prastarý sifon natlakovaný dvěmi bombičkami utrhnout hlavu :-D

Sifon mojito asi neudělám, ale Imperial mojito bylo v sobotu. Sice jsem nelila do skleniček pravé šampaňské, ale jen dobrý suchý sekt (šampaňské bych vypila samotné, jako to o Silvestru), ovšem i tak to bylo výborné.

Pavli:

dvě bombičky netřeba! a ani bych to nedoporučoval!! už mám odzkoušený a postnu do do konce týnde, nebojte ;)

Tak jsem zkušebně zjistila, že potřebuji nové těsnění do sifonu, takže sifon mojito pro tentokrát odložím a zůstanu u klasiky.

Nevydržel jsem to a sifon mojito vyzkoušel :) Docela se povedlo a dvou bombiček opravdu netřeba.

Komentáře jsou uzavřeny.