Sifon Mojito

Prosimtě, co to je? Já chtěla mojito! – typická reakce na tuhle holící pěnu s brčkem. Mně ale chutná a moc. Sifon Mojito podle Bugsy's, tak jak jsem ho odkoukal na PFF.

Spousta z vás už si ho určitě zkusila podle receptu Jana Braniše. Pro ty nesmělejší a pro ty, kterým nefungoval na 100 %, přináším vlastní odzkoušenou verzi do domácích podmínek.

Drink vychází ze stejné báze jako na klasické mojito, je ale bez máty, zbytků limetek a kupy ledu. Místo toho přichází v záplavě bílé pěny, která se pomalu rozpouští ode dna. Je vhodný jako aperitiv nebo na párty, kde se vám nechce s drinkem drbat ručně. Nechá se připravit dopředu a pak už jen spokojeně odstřikujete do sklenek.

Okysličníkovač

Na výrobu budete potřebovat lahev na výrobu sodovky čili sifon, což já doma samozřejmě neměl. Vzpomínky na ušmudlané krabičky od bombiček a opletené sklo starého sifonu doma se však nedají jen tak setřást. Potřeboval jsem zachránit jedinou možnou meducínkou – bytelnou lahví sifonu. V lékárně ho neměli, u Forejta ale jo.

Prý se už teď v Česku nevyrábí a dováží se z Maďarska. Firma Sifos už jen udržuje klasický systém vratných bombiček. Alespoň ty papírové krabičky jsou pořád stejné a jejich výměna stojí pořád jen pár kaček.

Na trh přicházejí sifony v několika různých variantách. Ten průhledný už se bohužel dělá jen z plastu, proto jsem vybral litrový v nerezu (pálka o délce 1081,– Kč).

Zařízení vypadá stále stejně nedobytně a při šroubování bombičky vydává stejně hučivý zvuk. Sodovka ze sifonu je furt stejně drsná a nepitelná. Všechno je, jak má být… ;)

Stabilizace pěny

Samotný recept je triviální. Stačí dodržet dávkování a neflákat to! Dávku jsem si přizpůsobil na půl litru mojita do litrové lahve sifonu. Zdá se, že je toho málo, ale vydá to až na šest malých skleniček. V ingrediencích najdete navíc želatinu, která je v drinku pro vytvoření a stabilizaci krásně sametové pěny. Ta sama o sobě vydrží několik desítek vteřin. S tím, jak se dole rozpouští, můžete pomalu upíjet.

Recept vychází ze základních surovin. Pokud máte po ruce mátový, limetkový nebo mojito sirup (tady určitě výhoda!), zachovejte pouze dávkování želatiny, alkoholu a vody.

Suroviny:

  • 1 dcl rumu
  • 1 limetka
  • 4 lžíce cukru (tentokrát obyč krystal)
  • 4 větévky máty (lístky)
  • 1 a 1/4 plátku želatiny (tj. cca 2 g, třeba Dr.Oetker)
  • voda (nadávkujete dolitím, viz recept)
  • 1 bombička do sifonu

Postup:

Nejprve si připravte nádobu nebo misku s ryskou o objemu půl litru. Do té si budeme postupně přidávat všechny složky před finální výrobou v sifonu.

Do misky dejte želatinu a zalijte ji vodou, ať nabobtná (trvá to minutku). Do malého rendlíku přidejte cukr a asi decilitr vody. Na středním plameni zahřejte, cukr rozmíchejte a rozpusťte. Bum ho – máte sirup! Měkkou želatinu vyndejte z misky, přidejte do rendlíku k sirupu a také rozpusťte. Obsah přelijte do nádoby.

Do vyšší sklenky dejte limetku nakrájenou na osminky a mátu. Rozdrťte mačkátkem a výslednou šťávu sceďte do nádoby k sirupu s želatinou. Přidejte rum a dolijte obyčejnou vodou do objemu půl litru.

Výsledný mix přelijte do sifonu a nandejte bombičku (nezapomeňte s lahví mohutně zatřást). Dejte do lednice vychladit. Pokud to vydržíte, tak asi dvě hodinky. Poté s citem dávkujte do menší sklenky na dvě kostky ledu. Přidejte brčko a lístek máty na ozdobu.

A máte to! ;)

Drink s využitím sifonu a želatiny tady samozřejmě nekončí! Co se například stane, když vodu zčásti nahradíte barevnou ovocnou šťávou a místo rumu dáte třeba vodku? Na co myslíte? Jen neříkejte, že na zelené potravinářské barvivo! ;)

Hrátky s čerty:

Komentáře

Hmm vypadá to zajímavě. Zase jsem o kousek nalomenější koupit si sifonovou láhev a začít experimentovat… Cuketko, do té litrové láhve se dají namixovat i ingredience na litr mojita, nebo je ten půl litr max. co se tam vleze?

V mém případě asi jen tu ovocnou, nejspíš jablečnou šťávu…šťastných devět měsíců na virgin mojitu a nealko pivu… A ještě tak následně rok, asi. Myslíte, že to bez alkoholu bude vůbec dobrý?

Nordy:

do litru se vejde litr. když jsem dal plný, tak mi to tak hezky nepěnilo, maximálně bych tam dal tu dávku na 0,75 (vše tj 1,5 dcl rumu, 6 lžic, 1,5 limety,1 a3/4 želatiny a 0,75l objcelkově ;)

Dv:

ok, když jste ta těhule, tak máte domácí úkol :) narvat tam ledovou kávu!!! co to udělá? báze z kafe a mléka, bez želatiny? ;)

Děkuju. Co já se nahledal, kde koupit sifonovou láhev…a ono je to doslova pár metrů od mých dveří. Jen ta cena je děsivá

První tzv. Espumas vyrobil šéfkuchař Ferran Adria už v roce 1994! Ve Francii je to hit asi dva roky. Nápad se mi moc líbil a netušim proč ještě nemam doma sifonovku nebo šlehačkovku.
A teď to konečně dorazilo k nám. To se zase vyblbneme, že?
Už píšu mamce i o přístroj, který určitě leží někdě na půdě ;-)

Moc pěkné to je! :-)
Jsem nalomená jít hrabat do sklepa, mám pocit, že tam někde sifinová lahev odpočívá v krabici. :-)))
Zatím vyrábím jen klasické mojito (už léééta, dlouho předtím, než ho objevily naše pseudocelebrity z bulvárních plátků) a teď nově imperial mojito. Však dostala máta na balkoně pěkně zabrat.
Ale láká mě hlavně ta šlehačková lahev. Hm…

Jó, šlehačková láhev. Též mám ještě tu starou, ovšem s rozbitou zdobičkou. A zatím nejsem nebyla s to zjistit, zda na ní pasují ty nové z Maďarska nebo aspoň komplet nové hlavy na starou lahev. Nezkoušel jste to někdo? Sifos jinak prodává i náhradní díly do těch starých sifonů – ale asi jen těsnění.
Cuketka: Ledová káva? Dobrý nápad, jakmile se umoudří počasí!

Já potřebuji jen těsnění a také se na to vrhnu. Jinak třeba na Aukru mají docela slušnou nabídku těch opletených lahví v ceně okolo 500 Kč. A myslím, že ty nové díly pasují i na staré lahve :-)

Takže u Forejta mají i šlehačkovou láhev? To bych jásala, sháním ji už léta!

Ve Francii používají častěji šlehačkovku. A dají se s tím dělat věci!
Vidim, že to je zase na soutěž :- ))
Už aby to rodiče někde vyhrabali!

Promiňte mi mou poznámku, ale mojito má dvě základní ingredience: rum (nezamněňovat s tuzemákem) a máta. Jakmile vyjmeme jednu z nich, už to není mojito ani v základě. Jde mi jen o to, aby se nespojovalo nespojitelné a tím se nevytvářela mylná idea o názvech.

Drink je v této formě asi určitě osvěžující, ale s mojito nemá nic společného.

peterM:

nechal jste se zmást úvodem článku a tím, že máta vypadla ze seznamu surovin (v postupu je, takže díky za upozornění opravuji). já bych si samozřejmě nedovolil to pojmenovat mojito, kdyby to nemělo základní suroviny. to že v bazi chybí máta a limety, chápejte tak, že ve výsledné podobě v drinku už neplavou. chuť už předaly. to samé s rumem. pokud napíšu tady na blogu rum, je snad jasné, co se rumem jako takovým rozumí ;)

Díky za vysvětlení. Tu zmíňku o mátě v postupu jsem opravdu přehlédl.

Co se týče toho rumu: předcházející režim na nás bohužel zanechal dlouhodobé následky, které se hojí pomalu jako jizvy na kůži. Proto je možná na místě být opatrnější.

Eště že sem ji našel na chatě jinak třeba na burzách se daj taky sehnat a neni to takovej problém na mej oblíbenej v dojčlandu jich měli několik za pár ojro.Sifon je šlágr v gastronomii díky Ferrane. Jinak na bázi sifónu by se dalo trošku experimentovat a zkusit i jiné koktejly co pane Cuketko ?:)Strčíme Bugsínu do kapsy:))

Se sifónem se dá velmi experimentovat a nemusí jít jen o koktejly.
Naši našli doma i bombičky, je jim přes 20 let! Budou ještě funkční? :- )))

Bali, já jsem našla ve sklepě bombičky z roku 1993, ale neriskovala jsem je narvat do leta nepoužívaného sifonu :-D

Nejzrádnější jsou bombičky z let 1943–45. Neriskovat, neosahávat! Zavolat bezpečnost (bomb disposal team).

Nikdy už ten kovový sifon nevymyjete. Pořád to bude smrdět, včetně toho těsnění. Experimentoval jsem s tím a musel ho vyhodit.

Jirka13:

nevím, co jste s tím prováděl, ale u mě v pořádku a bez zápachu, che to jen pořádně vyčistit ;)

Miluji sifonky a mám dokonce tři různé láhve ale mám taky bombičky bez obalů (ty papírové krabičiky někde nějak vyšuměly) a můj prodejce je bez nich nechce vzít na výměnu – nevíte někdo, co s tím?

No jo, no. Já jsem pitomej a nenapadlo mně, že se to musí čistit!
Řekl bych, že je to reakce toho cukru buď s tou gumou, nebo s tím hliníkem. Muselo by se to vyzkoušet s tím skleněným. Ale Hliník je svině a odstěhoval se do Humpolce.

Co vy na to?