Šokující knedlíky z mikrovlnky podle kněžny Libuše

Píšete vy…

Marně jsem hledal pod KNEDLÍK nebo KNEDLÍKY nějaký pěkný odkaz. Je to VELKÉ TÉMA! Prosím pomoc! Zatím přicházím s kuriozním, avšak pozoruhodně chutným receptem, vyvzkoušeným experimentátorkou z Chebu.

Laskavě mi jej prozradila, byť není jeho autorkou, ale vyzkoušela ho s úspěchem i na mně:

Suroviny: 300 ml mléka, lžička cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, ½ kostky droždí, 2 lžíce oleje, 2 špetky soli, 2 nakrájené rohlíky

Do vlažného mléka nasypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, přidáme vejce. Rozšleháme. Přisypeme mouku, přidáme sůl a olej, zamícháme těsto. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky. Pozor! Těsto je řídké, daleko řidší než na knedlíky vařené v páře! Nalijeme do silikonové formy na bábovku a necháme přiměřeně kynout. Pak dáme do MIKROVLNKY.V původním receptu bylo jen 5 minut při výkonu 800W. Mám 1200W a rozhodně to nestačilo. Nakonec jsem skončila na 10 minutách. Po vlnění se ještě nechá knedlík aspoň minutu v zavřené mikrovlnce.

Upozornění: toto je čtenářský zápisek a nemusí nutně vyjadřovat názor pana Cuketky. Zápisky jsou otevřeny pro všechny čtenáře blogu. Každý může publikovat! ;)

Reklama

Komentáře

No už z toho pohledu mi nabíhají sliny! :)
Rozhodně vyzkouším, díky za recept.

Dovolím si malou kněžninu citaci z její věštby o Praze: „Tak daleko, kam se dojde za jeden den, je v lese místo, které je rozděleno roklí. Na jižní straně je vysoká hora a ta se snižuje k veliké řece.“ To jest – Libuše se vlnila pravděpodobně ve Vltavě. V intimních chvílích s Přemyslem a jeho otkou možná v tehdy ještě čisťounkém Botiči, nešmírováni Chrudošem a Šťáhlavem z Nuselského mostu, neb i ten byl teprve v nákresech :-)

Buď je to pátečním odpolednem nebo mám prostě dlouhé vedení, ale nějak mi uniká ta souvislost mezi knedlíky a kněžnou.
Jinak recept mi připomíná hrnkové knedlíky, do těch mám ráda nastrouhaný kousek mrkve pro zvláčnění i barvu.

A já moc nechápu, jak strčit do mikrovlnky formu na bábovku, když je kovová. To by bylo asi jistřivé „vlnění“ :-))

Lenko! To jste mě vyděsila. Ale fakt je ten silikon v textu receptu.

Pro všechny fanoušky, kteří šokující rozvlněný knedlík už dávno znají, i nevěřící tomáše, kteří se třeba odhodlají výše uvedený recept někdy vyzkoušet, tu mám jeden zlepšováček:
Před vlněním přikryjte bábovku POKLICÍ URČENOU PRO MIKROVLNKY. Vaše knedlíková bábovka (či také bábovkový knedlík, jak sami uznáte za vhodné) pak zaručeně nebude ani trošičku okoralá (ý), byť byste dobu vlnění o něco přetáhli. Nevím, jak Vy, ale vařím často „od oka“. Tak se mi stává, že množství těsta je tu větší, tu o něco menší – dobu pak odhaduji, ale ne vždy se přesně strefím. Když je knedlík nedovařený, nic se neděje – ještě chvilku ho vystavím vlnění. Ale když dobu přetáhnu, udělá se na její nezakryté části tu a tam zaschlá, „okoralá“ skvrnka.
Doma jsem našla poklici (upozorňuji znovu – určenou pro mikrovlnění, je tedy ze zvláštního plastu a má v tomto případě pouze jednu dírku), která náhodou přesně sedne na půměr SILIKONOVÉ bábovky a krásně, pevně ji uzavře (až na onu zmíněnou dírku).
A ještě poznámka:
Z podobné hmoty jako je poklice se vyrábí i jiné nádobí určené pro vaření v mikrovlnce. Také bábovkové formy. Jsou lacinější než formy silikonové a splní v tomto případě tutéž službu.

tak tyhle knedle znám a osobně doporučuju, je to určitě lepší a rychlejší , něž knedlík z marketu…
já používám silikonovou formu na jelení hřbety vyšší a je rovná, tak se knedlík pak krájí hezky rovnoměrně…

myslite si ze bych mohla pouzit teflonovou formu na babovku?

Dobrý den a se skleněnou bábovkovou formou to táké půjde? Děkuji K.

tak to je ono. Pokud se da do vyhledavace google text knedliky v mikrovlnce, tak je tam hafo receptu i s fotkama, da se to delat v hrneckach a je to rychle.

Dělám ve skleněné bábovce v MT několik druhů buchet , bez problému jistě půjde i knedlík. Teflonofá forma bude asi kovová, že ??? Tu bych tam nestrkala !

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)