Odrobinky 7. generace

odrobinky_z_orisku

Rozbít skořápku kladívkem a slupnout. Jeden za druhým, až mi celou fotku sníte. Tak honem… ,)

  • 7. G

Nedělám je rád, protože se nikdy nemůžu vymáčknout tak, jak bych chtěl. Navíc je po sobě nemůžu nikdy číst. Tyhle rozhovory! Pro časopis Sedmá generace jsem ale udělal výjimku. Páč jim fandim. Text tu!

odrobinky_7g

Většina článků z časopisu je volně přístupná na jejich stránkách. Pokud vás tedy baví neotřelé pohledy na jídlo, zemědělství a krajinu, věnujte jim chvíli. Bedýnky, farmy, etika v jídle – jakbysmet.

  • Nejlepší knedlíky a rajská v zemi

Už potřetí budou profesionální kuchaři z celé republiky soutěžit o to, kdo dělá nejlepší houskové knedlíky a rajskou omáčku k tomu. Vše proběhne 23. listopadu v restauraci Primátor v hotelu InterContinental. Tradičně pod záštitou Karla Schwarzenberga i s možností ochutnávky pro veřejnost.

Oba minulé ročníky jsem si nechal uniknout, tak teď už ne. Poznačte si do diáře se mnou! ;)

  • Czech Bar Awards
Druhý ročník mladinké soutěže o nejlepší kavárnu, bary a klub je těsně před vyhlášením vítězů (12. listopadu). Nominace od 4047 hlasujících nyní přechroustá odborná porota a rozhodne.
odrobinky_cba

Bary mě osobně tak moc nezajímají, za povšimnutí ale stojí nominované kavárny. Kdo to nakonec bude? Café Savoy, Starbucks, Al Cafetero? Nebo bohumínské City Cafe či pardubický Martini's Café Bar? Pravděpodobnost blamáže vysoká.

  • Bourdain na dva metry
Anthony Bourdain natáčel v Česku! Ano, konečně jsme se dočkali a Česko (potažmo Praha) bude mít premiéru v pořadu No Reservations.

Podle informací na blogu to bude až v šesté řadě – tj. nejdříve v roce 2010, ale spíše až 2011. Tonyho jsem viděl naživo, nemluvil jsme s ním a místa, kde se točilo, neprozradím. Nevím, jestli se to může… ;)

  • Škatulata
Z nových míst za uplynulé dny mi jako nejzajímavější přijde brněnské Paladeo a pražská premiéra Las Adelitas. Jednou Španelsko, podruhé Mexiko – obojí za rozumné ceny a podle prvních ohlasů ne úplně vedle! ;)

Dále se v Praze otevřela Restaurace Republika, obnovené premiéry se dočkal i Dahab v nové lokalitě po Perfect Restaurantu. Mimo to se mi scházejí i první ohlasy na pokus o francouzskou cukrárnu s pekárnou Millème, zatím nejpodrobnější byl kolega Brewsta! ;)

Reklama

Komentáře

Pane Cuketko,
vy vraždíte lískáče kladívkem? Já mám takovej príma obojživelnej louskáček po babičce, když se v kloubu „obrátí“, louská lískáče. Tedy sám nelouská – k velkému žalu pubertálního dítka. Motivuji pofidérním příslibem oříškové buchty (snad někdy…).

V rozhovoru pro 7.G píšete, že zmizela kulinářská tradice lišek. To mě docela pobavilo, je to naopak. Zmizely lišky a až v poslední době se zase objevují. Když jsem byla malá, byla liška snad nejhojnější houba v lese. Máma sbírala „liščí miminka“ a nakládala je. Miminka proto, aby to bylo i krásné. Ty větší putovaly do guláše atd.
Před rokem přijel zcela vytřeštěný exchoť z cyklistické vyjížďky, vytáhl z batohu asi tak dvoulitrový pytel lišek a pravil: „Hele, to jsou fakt lišky? Ty už jsem neviděl ani nepamatuju. Kde máš atlas hub?“ A opravdu to lišky byly, udělali jsme si liščí mejdan a to místo, kde je našel, to neprozradím 8)))

Rozbít skořápku kladívkem a slupnout. In your dreams!

Lísek kolem plno, mraky. Leč také podobně šedivých veverek. Škodná, zde v UK oficiálně. Procházíme se tu po vyžraných skořápkách.
(Jakákoliv podobnost s bankovním systémem je pouze náhodná)

Tak to jsem na zminovany dil No Reservations hooodne zvedavy! Bourdain byva nekdy dost „kruty“ i k mistum s mnohem lepsi gastronomickou povesti/kvalitou nez nase kotlina.
Kdyz jsem se na porad zacal nedavno koukat, tak jsem prave premyslel, kam by u nas tak mohl zajit a priznam se, ze se trosku hrozim, jak muze Praha vyjit ve srovnani s ostatnimy misty, kde byl -napr. Azory, Toskansko, Kreta/Zakynthos.. Tesim se :)

Stydím se..mělo to být „ostatními místy“ :) No a taky jsem samozřejmě zapomněl na hlavní gastroatrakci Prahy – Cuketku ;-)

RenataE:

ty lišky byl jen příklad :) já je vidím na jídeláku jen u luxusních podniků a to ještě i mimo sezónu. ale jinak jó, taky jsem leots poprvé nějaké lišky vlastnoručně ulovil. měl jsem z toho příjemný šok! ;)

Procházíme se tu po vyžraných skořápkách.

nejste sám ;) tady šedivé teprve útok zahajují. zmých pozorování ze stromovky to teď vypadá na vyrovnaný boj. nejdřív americký brouk a teď veverucha!!

Vlada Cupal:

jsem rád, že nejsem sám kdo se bojí :) všichni o tom mluvili jako o fajn události, ale já se taky dost bojím o náš osud. viděl jsem, několik epizod z východu a většinou to tedy dopadlo špatně. viz nebohé rumunsko :))

Lenka:

tak to je fajn, díky ;)

Díky za odkaz na rozhovor. To je smůla, že je po sobě nemůžete číst, mně se naopak čtou moc dobře :-)) Vždycky se mi líbilo, že vaše psaní nekončí jen u jídla, ale jsou v něm i ty přesahy, souvislosti, dopady na okolí… Takže jestli na tyto ekologické zmínky nikdo nereaguje, to ještě neznamená, že to nezajímá třeba takové věrné mlčící čtenáře jako jsem já :-)

Rada bych se vratila k prvni naťuknuté odrobince – jak jinak na lískové ořechy než babičkovským loupáčkem nebo kladívkem? Nenašla by se extra dobrá domácí finta, o kterou by se laskavý čtenář podělil?
Mám přislíbené kilo ořechů lískáčů, ale jak do nich, to už dárkyně nachala na mně…
Diky

Pěkný rozhovor, netřeba se stydět! ;-)))
Lískáčky závidím, ale přeju. Letos jsem na nevyloupané nenatrefila. Nejlepší jsou stejně ještě ty mladé – běloučké, křupavé, stejně jako vlašské.
Vlašáků máme vyloupáno pár kil. Sice dost ořechů ukradly veverky (a straky), ale zbylo dost.

Souhlasím s Annamae – moc se mi líbí, že článečky nejsou „jen“ o jídle… ekologické či vesnické aktivity páně Cuketky prostě žeru! :-) I když: toto je můj historicky první příspěvek.

Btw: označení „spotřebitelský punk“ mě docela pobavilo  – zvlášť na základě podobných zkušeností metrového soumara. At žije zelí!

Takové blogy obvykle nespadají do mých zájmu, ale prostě musím pochválit fotografii, dostal jsem chuť na oříšky =))))

My vzdycky liskace vrazdili kovovym zavazim… idealne pulkilovym :-) Takovy pekny litinovy bylo a na liskace idealni :-)

Rozhovor pro 7G byl zajimavy a vydatny.Ekologie spojena s jidlem me zajima ikdyz se ktomu treba nevyjadrim v diskuzi.Urcite v tom Martine pokracuj…

Pěkný rozhovor Mr. C! Jak už zmiňovali někteří v komentářích, taky mě zajímají i jiné články, než recepty – zaměřené na ekologii, původ surovin atd. A i když třeba nenapíšu příspěvek do komentářů, nutí mě to k zamyšlení. Takže jen tak dál. Právě tyhle články (mimo jiné) odlišujou tenhle blog od on-line kuchařky :o)

Oříšky na jednu stranu závidím (vypadají moc jedle :o)) a na druhou stranu je děsně nerada loupu.

Přidávám se k povzbuzujícím komentářům – důraz na souvislosti jídla a životního prostředí jsou právě jedna z věcí, pro které si páně Cuketkova webu vážím. Navíc jsem se například díky panu C. dověděla o bedýnkách a dokonce se nějakým zázrakem vecpala do spotřebitelského družstva v Biozahradě. Takže – dělám to, co jsem měla udělat už dávno: překonávám svou nechuť psát komentáře na internetu a DĚKUJI panu Cuketkovi za skvělé články.

I když čtu tento blog už nějakou dobu,taky jsem nikdy nereagovala,ale zdá se,že je to špatně. Ještě byste mohl ztratit chuť psát ony jiné články než recepty. Tak to prosím ne! Věřte,že nás,co nepíší je většina a fandíme vám a pokračujte prosím a dále kultivujte čtenáře,protože jídlo opravdu nejsou jen recepty. Kdybych já s vámi dělala rozhovor, moc by mě zajímalo, proč jste opustil medicínu… Třeba se k tomu někdy nějakou oklikou dostanete. Krásný den ..

V příloze dnešních Lidovek je rozsáhlé pojednání o návštěvě Anthonyho Bourdaina u nás. Jednak je tam článek o samotném natáčení a pak také zajímavé povídání Hanky Michopulu o tom, jak u ní Bourdain obědval:-)

Taky jsem to zrovna četla. Jednak žebříček úspěšných restaurací, druhak povídání o návštěvě A. Bourdaina.:-)

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)