Tři, dva, jedna – chřest!

Koukám, že loni jsem plašil až v květnu. Letos jsem neodolal, za pomocí elektřiny vyškvrdlal první holandézu a šup s ní na panenskou porci špargle. Šťastnou diurézu všem!

Kde všude jste už viděli chřest? Za kolik? Bílý, zelený, divoký? Kam na něj jezdíte? Co s ním děláte? Jsem zvědavost sama!

Reklama

Komentáře

No však bylo už načase, chřestová sezóna začala. O víkendu jsem si koupil první letošní dávku.

Chřest jsem mnoho let pěstoval na zahradě. Je to ale luxusní použití půdy: zabere dost místa, první 4 roky se nesmí sklízet a pak 2 roky jen lehce. Je to prý původem přímořská rostlina, vozil jsem mu v kufru auta z pobřeží jódem páchnoucí pytle chaluh.
Chutnal znamenitě, čehož si bohužel neopomněli všimnout i slimáci a hlemýždi z dalekého okolí.

Úprava takové tip-top lahůdky (max. 2 minuty po sklizni)? Co nejjednodušší. Do páry s tím, pak polít trochou kvalitního rozehřátého másla. Toť vše, krom blaženého vzdychání.

Od té doby, co jsem okusil pobytu u německých sousedů a zakusil tamní čerstvý, ten den z pole sklizených Spargeln…mi ty české nějak nechutnají a nekpuju je :-/

Kde najdu lék?

Almad: Nejlepší lék jsou ty z piksliček „made in china.“

Né vážně, nejlepší český chřest vozí do pražských restaurací pěstitel s případným jménem pan Zahradník. Každoročně si pochunávám na jeho chřestu. Kontakt mohu poskytnout.

Jednorožec: Pěstoval jste bílý nebo zelený? Nebo oba ?

Pěstoval jste bílý nebo zelený? Nebo oba ?

Zelený. Connovers Colossal, nebo tak něco podobného, ze semene. Dají se zde koupit i tzv Crowns, tj asi dvouleté sazenice.

Život mě otrávili právě ti slimáci a šneci. Taky některé výhonky zradily a začaly produkovat jen slabé proutí. Tak jsem záhony loni zlikvidoval.
Až mě mrzí, že jste mě lahodný asparagus takto připoměli. Budu ho teď muset, za tvrdou měnu, koupit. :-)

minuly tyden jsem videla opravdu pekny bily chrest v Kauflandu!! Balicek za asi 30 kc. A mam dojem, ze byl dokonce cesky!
Za par dni odjizdim na delsi dobu do Francie a tam si chrest opravdu uziji!!! Rano skaknu na trh pro cerstvy a nejhorsi bude si vybrat z te siroke nabidky!!! Uz se tesim!! Mam nejradsi z holandou nebo vinaigrettem. Taky s kysanou smetanou, dochucenou cesnekem, salotkou, soli, peprem a vinnym octem je delikatni!
Jinak v novem cisle La cucina italiana mate ode mne clanek o chrestu ;-)

Quo:
kde a za kolik??? :)

Jednorožec:

vy nikdy nezklamete pane! :) mrkněte se na ten první odlaz pod člnákem, něco o pěstování tam je také, zajímalo by mě jestli nejde o hovadiny :) v těch článcích je zajímavý jedne fakt a sice, že chřest nevytlačili v ivančicích komunisti (jak jsem si myslel), ale spíše ekonomický tlak (řepy) a nezájem místních…

až budu mít vlastní zahrádku, chřest neopomenu. přijde mi jako nejsrandovnější z nejsrandovnějších, takový mladý penilní průzkumník jara, který je za svou odvahu pokaždé sťat :)

Almad:

nevím a taky se ptám :) chřest který jsem koupil čera v delvitě byl sice 50% v průměru jako chřesty v cizině (mrkněte se např. na ty macky na trhu v st.galllenu), ale čerstvý, nepomačkaný, nerozkvetlý, neoschlý. cena kolem třiceti korun, původ ČR – břežany u českého brodu. pravdou je ale, že když je chřest tenký (a český) tak skoro celou dolní půlku je potřeba oloupat, což se mi nechtěl, takže jsem to rovnou v té půli fiknul….

matesola:

:) prosím, prosííííím o kontakt!!!!!! stím bílým a zeleným. máte tady někdo zkušenosti s divokým zeleným??? takové velice tenké výhonky (viz. obrázky)?

Jednorožec:

smrt ml-plžům!!! (nejlépe na talíři)

Bali:

no jo no, to se někdo má :) my jedeme zase v následujícím prodlouženém volnu do budapešti! heč! :) musím rychle našroti culinarii maďarsko. pěstují vůbec maďaři chřest? jak se řekne maďarsky?

díky na tip na LCI! zahryznuse do březového roubíku, zavřu oči a pro jednou si ji zase koupím :))

ja som vcera kupila chrest v makre- a to slovensky bol zlevneny na 20 Kc, ale
bol chutny- nebol zvadnuty. videla som aj nejake hrozy z grecka a tie boli takmer cele vyschnute.

Ad pan Zahradník.
Před chvílí jsem s ním mluvil a bude mít chřest až od příštího týdne. Chřest si dělí do třech kategorií podle velikosti. Jeho, jak on říká „Super“ je k mání á 150,- za kilo. Rozdíl mezi tímto a třeba tím z Delvity je neporovnatelný. U jeho chřestu máte záruku, že byl ještě ráno v záhonu a když vám ho přiveze, tak ještě vidíte kapičky mízy na řezu. O nějaké dřevnatosti se nedá ani mluvit. Ptal jsem se ho jestli tu mohu dát na něj kontakt a bylo mi řečeno „Proboha jen to ne“. Zásobuje top restaurace a neví kde mu hlava stojí. Osobně si ho budu muset objednat přes kamaráda (šéfkuchaře). Právě s ním jsem konzultoval i ten divoký chřest a shodli jsme se na tom, že je to zbytečně drahá sranda a daleko větší zábava je momentálně medvědí česnek, který je k mání třeba zadarmo pod kyvadlem na Letný :)

matesola:

ok, no problem… tak aslespoň tip, kde z toho bajéčného chřestu vaří??? (jsem vydřiduch!)

Právě jsem se vrátila od Mělníka z největší české chřestírny, s náručí plnou tlusťoučkého křehkého chřestu. Web neprovozují, neboť mají odbyt zaručen za hranicemi. Nicméně letos poprvé dodávají také do české obchodní sítě, je to bílý chřest nesoucí na sobě jméno firmy Berry servis. Na pulty se prý dostane hned druhý den a je opravdu prvotřídní, sama ho doporučuju mnohem raději než zahraniční, který sem k nám jede kdo ví jak dlouho a navíc ani kvalita není nic moc (prostě to, co uvědomělé zápaní hospodyňky nechtějí). Budu o tom víc během pár dní psát v Bistru. Chřestění zdar!

Florentyna:

no jestli je to stejná firma Berry servis, tak ten co tady mám na fotce je od nich. Adresa firmy:Berry servis s.r.o. – Břežany II, 28201 Č.Brod. balení je holandské (Capé). každopádně furt je to poloviční tloušťka, než jakou bych si představoval.

vyhlašuji soutěž o nejmacatější chřest v prodeji :)

Nejmacatější chřest AA v tuzemsku v prodeji pouze přímo u nich na farmě (=Hostín u Vojkovic), něco mám právě v lednici, ale nedám!

tak to budou 100% oni, akorát na tom obalu píšou sídelní adresu, nebo adresu balířny či co. chřest označují na obalu jako I. jakost, čemuž rozhodně nelze věřit….

Když je chřest čerstvý (a s jiným se ani nemá cenu zabývat), není třeba nic loupat. Hůlka se prostě ohne. Zlomí se přesně tam, kde dřevnatost začíná a šťavnatost končí.

Mimochodem, slyšel jsem o nějaké nóbl hostině pro jistého arabského šejka. Servírovali prvotřídní asparagus. Šejk u každého stonku chřestu napřed odlomil hlavičku a až pak zbytek pojídal. Aby vzácného hosta neurazili, každý u stolu dělal to samé!

Nejvíce mě štve že na většině míst v ČR mají pouze chřest bílý, podle mne je zelený o dost lepší, ale například v Olomouci ho sehnat je už dva roky dost problém. V Makru mají pouze mražený. JInak tu a tam bílý.

Jednorožec:

já na tohle používám nožíkovou metodu, kde zajede jako po másle tam ukrojím, takhle testnu asi 5 z balení a pak ušmiknu všechny ve stejné výšce (s chřestm na obrázku to bylo přibližně v polovině). tu bezva fintu s odlomením zkusím hned příště!

tne šejk byl tedy mistr „odborník“ :))

handz:

ano ano, zelený se objeví jen občas a je tak oschlý, že připomíná spíše vrbové proutí… :(

kdokoli tady ze čtenářů:

máte-li jakýkoliv tip, kde sehnat kvalitní čerstvý chřest, podělte se prosím. (tipy jako „naše nbabička toho má půnou zahrádku“ raději ne, ostatní by vám mohli ukousnout růžičku :)

Kde jsem koupil? Tradičně na Slovensku hned u pole ve Velkých Levároch, kousek za hranicemi mezi Břeclaví a Bratislavou.

Za kolik? Přiznám se, že vůbec nevím. Loni to bylo o dost levnější než v českých obchodech, navíc vyšší kvalita, letos jsem cenu nějak úplně ignoroval.

Kamaradka kdysi chodila s Nemcem, co mel chrestove pole! Co vam budu povidat! To byla zasobarna!!
Madarsky se rekne Spárga ;-)

Cuketko, tu Budapest uprimne zavidim, to mesto milujuuuuuuuuu!
Zaskakni treba do rest. FATAL na Vaci (http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Hungary/Budapest_Fovaros/Budapest-436839/Restaurants-Budapest-Fatal_Restaurant-BR-1.html ) , nebo do SIR LANCELOT kousek od nadrazi Nyugati ( http://www.sirlancelot.hu/site.php?lang=en) , a vyborna je recka taverna DIONYSOS, kousek od Hlavni trznice ( http://www.virtualtourist.com/travel/Europe/Hungary/Budapest_Fovaros/Budapest-436839/Restaurants-Budapest-Dionysos_Taverna-BR-1.html )
jó étvágyat ;-)

ahoj, přidávám se k milovníkům chřestu : )
Přemýšlím že se letos vydám na ty chřestové slavnosti v Ivančicích. Myslíte že tam mají chřest zelený i bílý? já ten zelenej nejradši..
taky čekám, jestli se někdo ozve s tipem, kam na něj : )

hlasim nove chrestove foto ulovky na dnesnim trhu v Le Mans! Nadhera, ktera bude dnes k veceri!

↪ 4 matesola:

Prosím o kontakt na pana Zahradníka,
rádi bychom ho poptali na naše trhy.
Děkuji moc za případnou odpověď.
Dušková Monika

Komentáře jsou uzavřeny.