Budapešť I. – chuťovky

Ještě jsem nedokončil Finsko a už vám tlačím pod nos další díl pana Cuketky na cestách. Tentokrát jsem se vypravil do hlavního města Hungárie – do Budína, do Óbudy a do Pešti! V jedné ruce mrskající se candát, v druhé sklenka s Tokajským, kompletně zahalen v mlhovině maďarské papriky ;)

Budapešť jsem rozdělil na dva díly – první bude o náhodných zastaveních a malých soustech, ve druhém bude probíhat seriózní „dining“ ve dvou skvělých restauracích. Budapešťská výprava byla po mlsné stránce skromnější, zvládneme to tedy jedna dvě. Doslova ;)

Záhadný preclík z měkkého sýrového těsta

Začínáme na kopci Budína v areálu Paláce, kde jsem jako první ochutnal tento preclík z kynutého těsta se sýrem. Bylo to docela fajn, za 400 HUFů (1,– Kč je cca 11,5 HUF) od dvou babek před maďarskou národní galerií. Název jsem bohužel nezachytil, ale všude po městě byly docela časté. Zřejmě oblíbená lapačka turistů ;)

Cukrászda Ruszwurm

Na stejném místě jsme nakoukli do prastaré cukrárny Roszwurm z roku 1827. Galerie přenádherných dortíků, pidiaturní snový interiér a totálně narváno.

Podařilo se nám vynést jediný kousek – nadýchaný rohlíček s plňkou z mletých ořechů. Mňam! Pokud někdy zabloudíte do Budína, určitě vyhledejte. Je to bitka, ale být tam podruhé nenechám se odradit návalem a objednám si VŠECHNO!

Nagyi Palacsintázója – nonstop palačinkárna

Hned pod kopcem jsme s občerstvili v rušné palačinkárně Nagyi Palacsintázója. Pěkná dvoupatrová jídelna se samoobslužným pultíkem, kde téměř v 99% procentech převládali týnejdžři, rodiče s dětmi a upovídané dámy doplňující hormon C. Anglický palačinkový lístek nám chvíli schovávali, ale nakonec nás k tomu přeci jen pustili.

Vlevo špenátová se sýrem (cca 300 HUFů), vpravo malá porce palačinky s jahodovým džemem (také cca 300 HUFů). Obojí dokonalé, i když ohřívané v mikrovlnce.

Trio vrstvených dortů  – podle fota vidíte, že už mám rozmazané vidění a nevládnu fotoaparátem. Naprosto zdrcující kombo několika vrstev palačinek, s vanilkovým, čokoládovým a ovocným mezipatrem plus asi půl kila šlehačky a čokolády. Podává se studené, cena okolo 400 – 500 HUFů. Zajímavá variace na tradiční somloi galuska (tam je místo palačinek piškotový korpus).

Töki pompos

Přesouváme se do velkého parku Városliget v blízkosti nedostižných termálních lázní Széchenyi. Tam probíhala maďarská hasičárna s atrakcemi, rozjívenými hasiči v červených vozech a kupou stánků s občerstvením. Do oka nám padla tahle variace maďarské „pizzy“. Je to tradiční záležitost – chlebová placka se sýrem, smetanou, slaninou a sýrem.

Na stánku pekli pompos v původní peci na dřevo, která k velejemné chuti a textuře přidala autentickou kouřovou vůni. Tisíc, tisíc, tisíc bodů za pouhých 500 HUF!

Trdelník čili kürtôskalács

Na místě bylo asi pět stánků, které nabízely originální maďarské trdelníky. Jen v jednom je pekli na místě a to ještě navíc s použitím modernější technologie. Tradiční přípravu na dubových formách s pečením nad žhavým uhlím mi bohužel unikl, i přesto byl tenhle čerstvě upečený kousek vynikající (400 HUF).

Na původ trdelníku si dělají nárok Češi, Moraváci, Slováci, Maďaři i Rumuni. Já osobně sázím na Maďary.

Hauer cukrászda

Jeden z tipů z průvodce, který rozhodně nezklamal – cukrárna Hauer. Je to další z podniků, ve kterých řádili komunisti a který byl po revoluci opět úspěšně obnoven. Cukrárna je na jedné z typických hlavních tříd (šestipruhová dálnice uprostřed města), spíše dále od Dunaje, ale delší cesta se vyplatí! K průměrné kávě jsme ochutnali nadprůměrné až fantastické dortíky.

Jako první křupavý čokoládovo-nugátový dortík s chroustavou texturou uprostřed plně odpovídající názvu.

Tradiční závin rétes, podobný štrůdlu, s lahodnou ovocnou plňkou.

Opět klasika v podobě dobos torty – pláty piškotu s krémem, nahoře karamelizovaný poklop.

Velice solidní Sacher!

Maďarská variace na sýrový dort s mini kompůtkem.

A nakonec vlajková loď – Hauer torta! Přesně tak jak vypadá, tak i chutnala – božsky!

Ani jeden dortík nepředstavoval slabinu, všechny svorně a špičkově reprezentovaly to nejlepší z maďarské tradice cukrářství. Ceny se pohybovaly okolo 300 – 400 HUF za kousek.

Nyní něco málo o nákupech. Budapešť jsem nakonec opouštěl téměř parašustisticky, takže na obvyklé orgie nebyl úplně čas ;)

Uherák

Maďarské salámy od firmy Pick nebo Herz už bez problémů seženete i u nás, takže nemá moc cenu se s nimi vláčet. Kvalita i cena je téměř identická.

Když budete „šikovní“, můžete v centrální budapešťské tržnici koupit i dražší kousek než v ČR ;) Cena 400 gramové štangle na obrázku je cca 1900 HUF.

Co se týče srovnání Herz vs. Pick, moc vám neposloužím. Za několik let testování padlo již bezpočet štangliček a vítěz duelu je stále v nedohlednu ;)

Chřest

V souvislosti s mou aktuální posedlostí jsem se v tržnici koukl i na chřest. Žádné chřestové orgie se nekonaly, ale občas jsem zahlédl pár pěkných kousků.

Ceny byly od 250 do 400 HUFů, všechny maďarského původu a v relativně dobré kvalitě. Nechal bych se zlákat!

Biopaprika

Nové trendy s úspěchem pronikají i do konzervativních paprikových závějí. Zde vidíte exemplář sladké papriky v biokvalitě.

Cena oproti standardní nebiologické kolegyni je mírně vyšší – cca 500 namísto 400 HUFů za 100 g v pytlíčku. Vše poctivě oštemplováno příslušnými biorazítky. Velice vtipné! Vyslovujte se mnou: HU-ÖKOOOO ;)

Pravidelný budapešťský biotrh

S biopaprikou souvisí tip z brožurky z turist infa Dining Guide. Každé sobotní dopoledne je v Budě otevřena tržnice, ve které nabízí svou bioprodukci přes 50 producentů. Osobně jsem neměl tu možnost, ale přijde mi to nadějné. Dočkáme se někdy v Praze? Ostatně – mrkněte se sami!

Toto byl apetizér. Následovat bude vydatné dvouchodové menu!

Reklama

Komentáře

díky – moc pěkné fotky. budapešť je moc fajn město (jakmile si zvyknete na obří autostrády) a pro našince v příjemné cenové skupině. + to, že si připadáte už skoro mimo evropu :)

A co budapeštská klasika Doboš torta a Boží milosti?A co biošpek?S jejich chlebem to nemá chybu.A strudl se zelim a višněmi?
Raději končím, protže mě dneska čeká jen klasická závodní kuchyně…..

Co soutěž, kde jsou vítězové?

Kvalitní článek jako tradičně, těším se na pokračování.
Jen bych měl jeden návrh : přestaňme používat nespisovný slovakismus „plňka“, když máme naprosto rovnocennou „náplň“. Děkuji.

Dita:

doboš v článku je, stejně tak variace štůdlu rétes s ovocem (viz cukrárna Hauer). obojí fantastické!!! rétes je podle mně mnohem lepší než „náš“ štrůdl, to ovoce přeci jen převládá. když je to ještě varianta zkaramelizovaná na povrchu tak je to k zbláznění….

biošpek je fajn, ale přeci jen není tak specifický. to už spíše jejich vepřové výpečky, které nechyběly u žádného řezníka. vždycky taková malá neškodná půlkilová krabička :)

na soutěži se pracuje, vítěze už máme určené, čekám na zpracování soutěže ze strany Fairově. některé odpovědi/dotazy v dotazníku byly pro ně natolik podnětné, že k nim připravují nějaké vysvětlující komentáře. ty včetně vyhlášení budou zde do konce týden. za zpoždění se omluvám!

Vita:

díky za připomínku! právě to spojení kuňkavých souhlásek v slovenské plňce se mi líbí. propříště to spojím do československé „náplňky“ nebo „výplňky“ ;)

PS:možná to Doboš byl, ale nějak ošizený,měl by mít aspoň 10 vrstev,ne?

Dita:

na obrázku je to Dobos torta bezpochyby, nešizená a v klasickém provedení, jaké v roce 1906 uvolnil pro všechny budapešťské cukráře její autor – Josef C. Dobos. to jest pět plátů piškotu s čokoládovým krémem, nahoře s karamelem.

chcete-li tak deset vrtev má, musíte počítat i vrstvy krému. doboš s deseti pláty piškotu jsem ještě v životě neviděl a myslím, že ani neuvidím. jestli máte konkrétní zkušenost dokazující opak, budu vám neskonale vděčný za osvětlení! :)

Tak moje pešťská babička měla i 20 cm doboše.Já jsem živým důkazem jejích kulinářských výstřelků. A co kremeš?

Tak moje pešťská babička měla i 20 cm vysoké doboše.Já jsem živým důkazem jejích kulinářských výstřelků. A co kremeš?

Dita:

díky, že jste opět nakousla zde oblíbenou debatu o původnosti receptů. jsou to nejvzrušivější debaty :)

tento recept je poměrně mladý, s dobře zdokumentovanou tradicí. vznikl z rukou profesionálního cukráře a jako první se objevoval v cukrárnách, kde ve své původní podobě přetrvává doteď. to, že znáte výstřelkovou domácí verzi od své milé babičky, ještě neznamená, že by ten dortík na obrázku byl ošizený, nebo to dokonce nebyla originální dobos torta.

pokud bychom navíc nebyli hnidopichové, bylo by nám úplně jedno kolik, že těch vrstec vlastně má…. hlavně že nám chutná přeci! klidně i třípatrový dobos, já jsem pro :)

ad kremeš, somloi galuska, kuře na paprice, perkelt, guláš a spousta dalších položek, které se zde neobjevily – článek je zlomkové nahlédnutí do současné gastronomie Budapešti v průběhu dvou dní, rozhodně si neklade za cíl pokrýt celý rozsah. ostatně, na to by nestačila ani celá jedna kniha!

jako takový ho berte a v klidu užívejte :)

Maďaři jsou třída, ale nemusíte jezdit až tam, stačí k nám na Moravu …
Nejlepší speciálka na zákusky, jakou znám, je cukrárna a kavárna „U mlsné kočky“ ve Zlíně. Tu teda zlíňákům závidím.

po vcerejsim zlucnikovem zachvatu a dnesni diete nevim, co na techto strankach pohledavam! To je VRAZDA!

Ještě jeden tip na super dortovou kavárnu – Kavéházs Centrál v hotelu Centrál (mezi židovskou čtvrtí a nákupní třídou Váci utca). Interiér je stylově secesní, dorty nedostižné (doporučuji místní specialitu Centrál torta – kombinace hořké čokolády, kávové šlehačky a marcipánu s jemným piškotem), asi 30 druhů a kombinací kávy, pozorná obsluha a není tam tak narváno jako mnohem slavnějšího Gerbauda.
A dobře a slušně se dá najíst u Frici Papa, což je lidová jídelna s umělohnmotnými ubrusy kousek od Oktogonu, guláš s noky tam vyjde asi na 50 korun a je moc dobrý (české hospodské mu nesahají po kotníky, a to ani v mnohem vyšší cenové skupině), deci vína asi na 8 kaček, obsluha mluví anglicky a lístek je taky v angličtině. A zjistili jsme, že Frici Papa opravdu existoval, našli jsme jeho hrob na Ferhesreti temoto (Vlčím hřbitově).

Panebože, Cuketko, takové věci sem nemůžete dávat. Právě jsem vydatně poobědval, přesto po shlédnutí fotek můj mozek začal urputně přesvědčovat můj žaludek, že rezervy jsou značné…..a možnost něco takové právě sníst nulová. Příště nějaké varování (třeba „food orgasmic content inside“). Jediné, co mě nechalo chladým, byl ten bílý žigul(?) před cukrárnou.

Vynikající článek, maďarská kuchyně a Budapešť, to jsou moje slabosti:-) Ohledně věčného „souboje“ Herz a Pick souhlasím a mohu dodat jenom to, že za poměrně slušnou cenu (lepší než v Szegedu v prodejně vedle masokombinátu) mají Pick v hyperm. Auchan u dálnice, když přijíždíte do Budapešti od Györu. Kromě česnekové-csemége a paprikové verze Picku ještě doporučuji ostřejší, ale mezi Maďary velmi oblíbený salám Pokol – název hovoří za vše, znamená to peklo, který se vyrábí ve známém masokombinátu v Gyule viz.
http://www.gyulahus.hu/cgi-bin/termekeken/termekekal/index.php?dir=szalami

neuromancer:

:)) děkuji za tip, budu to tady mít uloženo, do budy se chytsám opět na podzim, budou-li součástí mé výpravy motorizovaná vozidla, vyzkouším!!!

A co takhle dát si Segeďák z krůty?Krůtí stehno je ideální zdravá náhražka vepřového na guláš. Gulášový základ (lze na sádle), tzn. zpěnit cibuli (víc) a hodit na to kousky masa za stehna opražit, pak teprve hodit rychle „čemege papriku“ zamíchat, jak pustí barv, ihned zalít vodou a dusit cca 30min, vůně libá se line, tečou sliny.
Pak se vezme tak na 2 kg masa radši dvě sedmičky zelí ve sladkokyselém nálevu (zelí, jak později zjistíte – není nikdy dost), který se slije a zelí samotné přihodí a další 30min podusí. No proleželé druhý den je lepší, ale kdo by to vydržel, knedlík nahřát a fakt lahoda, že zavrhnete vepřovou verzi.
Když toho naděláte moc, dá se po 1/2 litrových krabičkách klidně zamrazit na příště. Maďaři tam ještě lijou smetanu, to je pak kalorická puma! Ale na talíři s knedlí, to se nadlábnete k prasknutí !

Ráďa:

příjemná letní varianta la léto. nikdy by mě to nepadlo, děkuju moc! malý dotaz – co je to ta „čemege paprika“ (sladká?)

kalorická puma = pěkné spojení !!! ;)

Milý pane Cuketko :o) Usmálo se na nás štestí . Minulou neděli večer, před naším 3 denním výletem do Budapešti, jsme spolu s manželem narazili na tvou recenzi. Rozhodli jsme se navstivit cukrarnu Ruszwurm a…na 3 dny jsme se stali absolutne zavisli na tamejsich cukrarenskych vyrobcich. Meli jsme stesti a pokazde nasli misto na sezeni. Ach, to byla basta. Jeste nikdy jsme nejedli tak fantasticky mandlovy, tvarohovy a tresnovy dort. A ten dobosovy rez…. Mnam. Bylo to uzasne a nezapomenutelne. Dekujeme ti, ze jsi tento podnik pro nas objevil a doporucil ho. Snad, kdyz z tohoto gurnmanskeho silenstvi „vystrizlivime“, vspomeneme si i na jina krasna mista Budapesti. Zatim necht ale zije Ruszwurm !!!!

Ivuska:

wow! tak jsem se trefil? hurá :) moc díky, že jste napsala!!! já jsem tam ani neposeděl tak dobře, jako píšete vy, takže máte obrovský náskok!

na hradě (i v budapešti) je těch cukráren víc, troufám si říct, že všude bude kvalita na srovnatelné úrovni. maďaři holt ví, co je dobré…

Děkujeme, pane Cuketko, díky Vám jsme i my objevili cukrárnu Ruszwurm a mohli zažít cukrářské nebe na zemi.

Salam a vyrobky PICK jsou pro cizince – vyvozni artikl. Nejlepsi klobasa a salam je z Gyula – tzv. Gyulai kolbasz.

31: Nevím jak je to s Pickem, ale potvrzuji, že z přivezených Gyulai klobás byli všichni nadšeni.

Pro všechny milovníky cukráren a sladkého mám smutnou zprávu. Cukrárna Hauer je zavřená. Zdálo se, že už je tomu delší dobu.
Na druhou stranu jsme objevili velmi dobrou cukrárnu na Vátci út – blízko Nyugati Pályaudvar – Perity cukrászda.

hm, to mám z toho, že nepročítám diskuse dost pozorně – k cukrárně hauer jsme si vyrazili pěšky, zabralo to asi hodinku a k velkému překvapení jsme zjistili, že je zavřená… pak se podívali na komentářů a bylo jasno:-) škoda.

Komentáře jsou uzavřeny.