Zapomeňte na espresso

Dnes o stereotypech, které zabíjí kávu. Čtěte pokud – a) nepijete kávu, protože je hořká, b) dáváte si espresso pouze s mlékem a cukrem, nebo c) uvažujete o tom, že si koupíte kávovar na doma.

Je vás poslední dobou s podobnými příznaky čím dál víc a narážím na vás dnes a denně. Ať už spadáte do jakékoliv skupiny, spojuje vás jeden z nejblbějších a nejrozšířenějších mýtů vůbec, který spočívá v tvrzení, že káva = espresso. Je to kravina nebeských rozměrů a nechci se ani domýšlet, kolik lidí a zkřivených obličejů nad šálkem hnědé břečky má tohle smýšlení na svědomí.

Je to jako kdybyste o víně tvrdili, že existuje jen víno ledové. O čaji zase, že existuje jen černý čaj v pytlíku. O čokoládě, že je jen ta mléčná nejmléčnější. O Francouzích, že baští žáby od rána do večera, a o Japoncích, že se tlačí jenom sushi. Zapomeňte na tohle uvažování. Espresso není jediná ani ta nejlepší (jediná správná) metoda přípravy.

Spousta profíků z oboru teď začne argumentovat tím, že za špatné zážitky s espressem může jedině špatná příprava. Rád bych jim dal za pravdu, ale není to tak jednoduché. Stačí se porozhlédnout, jak espresso kultura skutečně funguje okolo nás.

Espresso vzniklo na začátku 20. století v Itálii. Jeho hlavním principem nebyla kvalita nápoje, ale snaha o zrychlení celého procesu přípravy kávy a o konzistenci ve výsledku. Takový espresso stroj může chrlit obrovské množství standardních porcí za den. Extrakce trvá řádově desítky vteřin, porce kávy je přesně odměřena a extrahuje se za stejné teploty. Stačí krátký výcvik a stroj může obsluhovat třeba orangutan. Espresso frčí! ;)

K tomu se přidaly směsi kávy na espresso. V jejich základu opět nebyla na prvním místě kvalita a chuť, ale potřeby obchodníků. Káva na espresso musí chutnat stále stejně, musí dlouho vydržet a musí odolat extrakci při vysokém tlaku. Káva se proto praží na vyšší stupeň pražení, při kterém se v kávě ztrácejí jemnější chuťové a aromatické nuance. Tmavěji pražená káva dostává unifikované tóny čokolády a oříšků.

To dovoluje produkovat stále stejnou kávu napříč sezónami i místy původu. Do espresso směsí se přidává i levná robusta (podíl až 40 %), čímž se snižuje nákupní cena kávy. Robusta má oproti Arabikám vyšší obsah kofeinu, ve výsledku dává vyšší cremu (tj. pěnu na povrchu espressa) a do chuťového profilu přidává hořkost. Do jisté míry tak může maskovat méně kvalitní směs kávy. Starší káva bez robusty tolik nepění a bez dominující hořkosti byste zase odhalili další nedokonalosti v chuti a aromatice.

Směsi kávy se pak prodávají pod značkami – přesné složení kávové směsi, původ kávy, metody zpracování i podmínky produkce se tají. S trochou šikovnosti tak sestavíte „exkluzivní“ směs s „lahodným aroma“ s minimálními náklady od farmářů, kteří kávu produkují v nelidských podmínkách (sociálních, ekologických) a pod cenou (aha! – Fair Trade).

Tenhle „původní“ koncept vám tu vykládám hódně zjednodušeně a jednostranně. Řada producentů se ho už nedrží, produkují špičkové směsi s čistými a komplexními projevy a s odpovědností k producentům. Je taky třeba říct, že tyto postupy nejsou specifické pouze pro espresso, ale týkají se celého kávového byznysu (viz všechno instantní svinstvo).

V současné kavárenské realitě se ale s takovým pojetím kávy potkáte velmi často, proto je potřeba jej zmínit. V prostředí s nevyvinutou kavárenskou kulturou a v kombinaci s obchodními praktikami největších značek tak máme dokonale zaděláno na nepitelné srajdy, které tak všichni dobře známe. (A nebojte se, znají je i na oné pověstné „první pumpě na italské dálnici“!;)

Teď ale zpátky k vašim kávovým zákysům!

  • Nepijete kávu, protože je hořká

Tady jsou asi tři scénáře, podle kterých jste si vytvořili spojení káva=hnusný-černý-ekl-ze-kterého-mě-rozbolí-břicho. První – kává vám opravdu nedělá dobře, jste přecitlivělí na kofein a máte nadprůměrnou citlivost pro hořkost. S tím se nedá moc dělat.

Druhý případ – kávu znáte jen jako špatně připravené espresso nebo jako správně připravené espresso. Špatné espresso je přepálené nebo naopak řídké, ze staré kávy, ze špinavého kávovaru či mlýnku potaženého žluklým kávovým tukem a od baristy nebaristy. Netřeba dále rozvádět. Tady vám pomůže jediná návštěva v kavárně, kde mají dobře vycvičené baristy a kde berou kávu vážně.

Nechutné pro vás ale může být i správně připravené espresso. To znamená, že barista odvedl 100% výkon a udělal vše, co bylo v jeho silách, přesto se káva nedá pít. Tady je na vině část kávového řetězce před baristou – káva může být druhořadé kvality už od zpracování, káva může být přepražená, káva může být stará, směs kávy obsahuje robustu (viz pár odstavců výše).

Tady vám často nepomůže ani klasicky vycvičený barista a dobře vedená kavárna – za skutečně dobrým zážitkem musíte jít ještě dál do současného světového kontextu. Jinými slovy se nespokojíte s dobře odvedeným posledním článkem v řetězci kávy (kavárna, barista), ale půjdete až na začátek. Ve výběru zohledníte styl pražení a pražírnu, původ kávy, metodu zpracování zelené kávy, odrůdu i způsob pěstování kávy. V současné době už je takové pojetí kávy v Česku dostupné (i když jen nepatrně), a pokud chcete, můžete ho využít.

Třetí případ – zkusili jste si udělat turka, filtrovanou kávu, kávu z kafetiéry nebo i french press z kávy, kterou jste si koupili v supermarketu nebo ze směsi kávy, která je určena pro espresso. Káva velkých značek, kterou tam koupíte, je z 99 % šunt. Káva pražená na espresso, káva stará i káva dopředu mletá značně snižuje vaši šanci na úspěch. Pokud se informujete, budete chtít a obrátíte se na alternativní zdroje, můžete za stejné peníze ochutnat naprosto fantastickou kávu. Více o tom dále.

  • Dáváte si espresso pouze s mlékem a cukrem

Naprosto bez urážky ke kávovým nápojům v kombinaci s mlékem. Kapucínek a dva cukry do espressa vám slouží jako prostředek k anihilaci hnusné chuti kávy a přeražení hořkosti. Velká část lidí espresso před napitím ani neochutná a jedná reflexivně. To hnědé smrduté cosi je prostě potřeba něčím přebít. Nedělejte to. Odporná káva zůstává i s přídavkem cukru a mléka odpornou. Je to stejné, jako byste pach zkaženého masa při vaření přebíjeli lázní v octu.

Tady máte několik možností. První – vyhledat kavárnu, kde vám udělají dobré espresso, a ochutnat. Chutná? Držte se baristy a kavárny. Nechutná? Držte se dobrého baristy i kavárny, ale zkuste kávový nápoje, který s mlékem počítá od základu (cappuccino, latte, macchiato etc.).

Ani tady ale nemusíte mít vyhráno. Existuje pojetí kávových nápojů s mlékem (viz velké kávové řetězce s kávou do kelímku), kde se se samostatnou chutí espressa ani moc nepočítá a už dopředu se spoléhá na přebití nepříjemné chuti obrovskou porcí mléka, cukru a aromatizovaných sirupů.

Stále nechutná? Možná espresso ani od espressa odvozené nápoje s mlékem prostě nejsou pro vás. Poohlédněte se po alternativních metodách přípravy. Zkuste filtrovanou kávu, kávu z french pressu nebo z vacuum potu.

  • Uvažujete o tom, že si koupíte kávovar na doma

Patříte k poslední, velké skupině lidí, kteří si chtějí dělat kávu doma a z nějaké podivného důvodu to musí být automaticky espresso. Espresso vynalezené pro obří provoz kavárny se stovkami porcí kávy za den. To všechno kvůli dvěma třem šálkům kávy denně.

Ať už vám výrobci kávovarů založených na espressu nakecají cokoliv, vězte, že s provozováním espressa budete muset řešit hned čtyři zásadní problémy. Prvním je pořizovací cena, která je vždy v řádech tisíců. Druhým je potřeba kvalitního mlýnku, bez kterého se příprava espressa neobejde. Třetím je údržba kávovaru (odvápnění, pravidelné čištění) i mlýnku (čištění od žluklého tuku) na pravidelné bázi. Čtvrtým jsou základní baristické dovednosti, které si budete muset osvojit a praktikovat (hlavně neustálá otravná kontrola extrakce pomocí hrubostí mletí).

Polevíte v jednom a celý vysněný koncept espressa jde do kytek. Zůstává opět hnědá nepitelná břečka. Paráda! Teď už to umíte i doma! ;))

Terapie?

Ještě vás ze mě nerozbolela hlava? A pořád máte chuť na kafe? Výtečně. Pojďme si říct, jaké jsou alternativy a jak v duchu mé úvahy zapomenout na espresso. Schválně se zaměřím pouze na to, co můžete změnit sami a hned.

Jako první můžete změnit výchozí surovinu. Místo dočerna upražené směsi s neznámý složením a původem můžete vybrat jemněji praženou jednodruhovou kávu z lokální pražírny. U takové kávy zůstává zachován charakter zpracování kávy, její původ i sezónní charakteristika. Finální pražení v malé specializované pražírně vám zase zajistí čerstvou kávu, kterou někdo upražil s respektem k jejím přirozeným projevům, a ne k tomu, jak se bude chovat po delším skladování v plechovce a jestli bude vyhovovat předem stanovené chuti značky.

Mluvím z vlastní zkušenosti i ze zkušenosti lidí, kteří se ke kávě znovu (nebo poprvé) dostali právě přes výběrovou jednodruhovou kávu. Ten skok z české kavárenské mizérie založené na italském espressu je prostě neskutečný, a pokud nemáte chuťové pohárky úplně u zadku, poznáte rozdíl okamžitě.

Samozřejmě s tím souvisí i jiné způsoby přípravy. French press, obyčejný filtr nebo vacuum pot. Všechno jsou to jednoduché metody, které můžete bez problémů a téměř okamžitě vyzkoušet doma. Na rozdíl od kávy založené na espressu jsou základní pořizovací náklady v řádech stokorun. Následná údržba i přesná kontrola extrakce je nesrovnatelně snazší. Stačí vám prostý cit, a když si budete hrát na hi-fistu, tak digitální váhy, teploměr a stopky.

Když to hodně zjednoduším. Stačí vám mlýnek po babičce na kličku, french press a máte celý svět kávy u nohou. Stačí jen respektovat kávu jako surovinu. Paradoxně tak máte doma na dosah širší možnosti (a kvalitu!) než v současných českých kavárnách venku, kde se jednodruhovky objevují jen zřídka, a když už, tak znásilněné jako espresso bez ladu a skladu.

Jako obvykle přeháním a trochu si i vymýšlím, tak mě neberte zas až tak vážně. Nejsem z oboru a kávou se neživím. Zároveň jsem si ale prošel všemi vývojovými stádii, která jsme tu naznačil, a dokonce i ten zrezivělý kávovar na espresso za patnáct tisíc mám doma… ;) Až si zase budete dávat kávu k snídani, zkuste si to v hlavě trochu prošrotovat. A vyprtněte se na to na espresso už! Alespoň na chvilku… ;)

Jak to máte s kávou vy? Pokud kávu pijete – jakému přístupu dáváte přednost a co u kávy vyhledáváte? Pokud kávu nepijete – jste si jistí, že je za tím káva jako taková, nebo její převládající podání v espresso kultuře? Schválně jsem nepsal žádné konkrétní návody, zdroje výběrové kávy ani odkazy na kavárny, kde to s kávou zkoušejí jinak. Jestli vás takové možnosti zajímají, udělejte čárku, zpracuji to samostatně a s ohledem na české podmínky… ;) P.S.: dobré espresso zbožňuji! ;)

Reklama

Komentáře

Já espreso miluju, ale třeba řecká káva z džezvy, jo, to si taky nechám říct. kávu kupujeme v nejmenovaném mini řetězci kaváren v centru prahy a jsme naprosto maximálně a totálně spokojení! :)

Káva zbožňuji. V kavárně mám rád espresso, protože je to druh kávy, který umí připravit i neproškolená obsluha a není tak podceňováno. Kavárny často nemají na baristy. Espresso je tedy jakási jistota. Problém nastane, když chce člověk něco složitějšího. Třeba takové capuccino je sázka do loterie. Někde dobré někde ne.
Přebíjení špatné kávy cukrem je běžnou praxí. Nejde o momenty, kdy si chci vychutnat kávu, ale o momenty kdy tělo potřebuje kofein a neptá se mě kde ho vezmu (benzinka s „pravým italským espressem“ za 30Kč). Nejde jenom o přebití (ne)chuti, ale unavené tělo také potřebuje cukr a tudíž zabiji dvě mouchy jednou ranou.
Dělat espresso doma je opravdu pouze pro nadšence espressa a pro lidí, kteří se nechají strhnout módní vlnou. Zájemce o kvalitní kávu si vystačí s frenchpresem (omlouvám se, ale momentálně mne nenapadá jak se to píše), případně džezvou. I klasický český turek se dá připravit dobře (a špatně). Ostatně káva se právě na tomhle principu degustuje.
Ve článku mi akorát chybí, že „piccolo“ neexistuje.

MarB: Ano, to je tady zdejším čtenářům potřeba připomínat, že piccolo neexistuje. To už píšou i v holčičích časopisech, tenhle článek je vyšší level, ne?:)

kavu mam moc rada, po ruznych kombinacich (horka, sladka, s mlekem a bez) se nachazim v obdobi cerna s trochou cukru.
pri cteni jsem si musela vzit k ruce obrazkovy google, abych zjistila, ze „french press“ znam pod jmenem „kafetyr“ (cafetiere) a u „vacuum pot“ – coz jsem tusila, co bude – me zase prekvapilo, ze se objevovaly obrazky samych sklenenych nadob, cekala jsem, ze vypadne tohle: http://www.machine-expresso.net/…-italien.php (v textu nazyvany cafetiere italienne:-)
doma ji uz dlouho nevarim, protoze jsem se chtela zbavit spojeni rano-kava a vubec snizit piti kavy a nechavam si ji do kavaren. Po precteni clanku jsem ale docela nalakana oprasit domaci pripravu kavy a „italsky“ kafetyrek.

Těším se na pokračování… Miluju vůni kávy, ale nesnáším její chuť. Hořkou nebo kyselou.

alice anna:
to na obrázku je moka konvička, vacu-pot jsou skutečně ty skleněné nádoby, co jste našla. Má to sice také dva oddělené prostory, ale princip je jiný a chuť též.

Moka konvičku jsem si pořídil do práce. Ovšem mlýnek tam nemám, tak si melu doma. Ovšem chystám zprovoznit soukromý literárně-filmový klub, kam jsem se rozhodl pořídit mimo jiné i vacuum pot. Také pro tu šou, které přípravu v tomto přístroji vždy provází (pro neznalé doporučuji youtube). Surovinu vidím na Prima café.

paris:
moka konvicka, to je ono! vacuum pot jsem neznala, koukla jsem na you tube, vypada to zajimave. vcetne historie – teda ne, ze bych to stihla nejak nastudovat, ale tady to davaji do souvislosti s experimenty s vakuem v 19. stoleti:
http://www.baharris.org/…/History.htm
taky to tak vypada!

Díky za článek, právě něco podobného jsem hledala, doufám, že bude ještě pokračování s těmi odkazy na konkrétní vyzkoušené kavárny a také nějaká doporučení ohledně značky kávy pro domácí použití. Obecný návod pro výběr kávy jsem pochopila, ale přece jenom bych ráda do začátků nějaké jistoty :-) Přesně takhle jsem se naučila rozeznávat kvalitní čokoládu. Jinak já se zatím kávu pít nenaučila neb jednak evidentně patřím k jedincům nadprůměrně citlivým na hořkou chuť (ale vzdát to nechci protože zbožňuju vůni čerstvě namleté kávy a jsem přesvědčena, že vůně s chutí hodně souvisí) a jednak jsem starý skeptik na kterého nikdy nic nefunguje a tak ani další důvod proč lidé pijí kávu a kterým jsou její povzbuzující účinky, nezpůsobil nikdy, že bych se k pití kávy přemohla. Jo a ještě si jako laik prosím vysvětlení výroku komentátorů že piccolo neexistuje :-)

Mistre Cuketko zapomel jste na jednu komponentu a to je kvalita vody.

11: piccolo existuje, je to italsky pikola (flétna). Nebo taky malý. Jen se v Itálii jakožto kolébce espressa, která mu dala názvosloví to slovo nepoužívá ve spojení s espressem. takže pokud v kavárně používají italské názvosloví, měli by se mu v této souvislosti také vyhnout. Pokud jste z Prahy, nebo se tu ocitnete, zkuste si dát espresso v Al Cafeteru. A potom pana kavárníka požádat, ať vám z jednodruhovek, které má zrovna v kavárně (střídají se), vybere nějakou s minimální hořkostí a připraví ve vacpotu.

2: espresso umí připravit i neproškolená obsluha? Dovolte, abych se zasmál. Jako bezpečnější volba mi naopak přijde cappuccino, protože ta mléčná pěna dokáže dost nedostatků v espressu zakrýt. Ano, udělat opravdu dobré capp., je ještě složitější než dobré espresso, to máte pravdu. Ale udělat cappuccino tak, abych ho byl schopen a ochoten vypít je jednodušší, než udělat takové espresso.

Jsem závislý na ranním „laté“, respektive velkém hrnku teplého mléka s jedním „pressem“ z nějakého kancelářského plnoautomatu. Doma už většinou experimentuji s různými jednodruhovkami ve french pressu, ale i stroj na espresso (jednoduchý pákový) používám. Výhodou je, že pár metrů od bytu mám pražírnu, takže si nechávám namlít malé porce různých druhů, na pytlík napsat hrubost mletí a pro příště to mohu nechat změnit :)

Každopádně obdobím „NUTNĚ potřebuji nějaký drahý automat, nejlépe designový kousek Jura či něco podobného“ jsem si prošel a jsem rád, že tu hromadu peněz nakonec neutratil :)

Peknej clanek, jen by chtělo trochu více rozvést řešení – tj. např. tipy na tip kde koupit dobrou kávou (třeba i eschopy), případně, přímo doporučit dle svého nejlepšího vědomí a svědomí nějaké konkrétní kávy…
Jaký máte Cuketko názor na moka konvičku?
Jinak já piju především sypané čaje, kávu jen občas a to s mlékem :) Ale hlavně asi proto že jsem dosud neobjevil kouzlo kvalitní a dobře připravené kávy. Před časem jsem si pořídil moka konvičku a nějakou jednodruhovou kávu z Faier trade obchodu a výsledek je výrazně lepší než klasický turek nebo instant (což bylo jediné co jsem znal předtím). jinak se ale stále považuju za kávového analfabeta a jakokoliv osvětu vítám, ikdyž prim u mě bude hrát asi vždy čaj.

Odpoledne se zrovna chci stavit v coffeesource pro cerstve prazenou na vikend :)

Kavu mam rad, piji ji denne. Asi pre 3 lety jsem si poridil Bialetti Briku2 a jsem maximalne spokojen. Kava je pokazde trochu jina. Jinak je pripravena na el. varici, jinak na plynu. Mleko nepridavam, protoze k vytvoreni peny v obyc. slehaci ci vrtulkou je treba studene mleko, ktere mi kavu ochladi. Ke kave srkam pouze vodu. Nemyslim si, ze mam nejake citlive chutove bunky nebo cich, ale piju jen vyhradne 100% Arabiku Lavazza nebo Illy. Jednou jsem si zkusil koupit smesku s Robustou a byl jsem prekvapen jak to strasne chutna – horkost a jinak voni. Proste mam rad nahorklou mirne kyselou chut Arabiky. Asi jsem uz zpanstel :-)

2. no prave ze espresso je snad nejtezsi udelat dobre – takovych veci kde se to muze pokazit… To uz i french press v kavarne je vetsi sazka na kvalitu. Pokud telo potrebuje kofein, tak pak espressu je lepsi se vyhnout a dat si misto toho prekapavanou, nebo i ten french-press – obsahuje to vic kofeinu.

11. Ano, Kytka to dobre popsal, ohledne toho piccolo (brrr) v 14.

14. No ja zase jsem toho nazoru, ze pokud espresso je spatne, tak i mleko to moc nezachrani. To mozna kdyz se ho tam da pullitr… :)

19. muzete treba zacit yirga cheffe v mamacoffee (tu tmaveji prazenou), nebo se stavit v coffee source aby Vam poradili kavu podle Vasich chutovych preferenci.

21. Jeste pockejte az prejdete na cerstve prazene jednodruhove „specialty“ kavy primo z praziren, a budete se stejnym zpusobem vyjadrovat o lavazze nebo illy tak jako ted se vyjadrujete o smesi s robustou. :) Jo, a zkuste jeste tu kavu pripravit ve french pressu, uvidite ten rozdil v nuancich a jemnosti chuti.

čárkáááá :)
Jinak díky za zajímavý článek, lavíruju mezi přístupem a) a b), ale teď po přečtení přemýšlím o tom, že bych tomu dala ještě šanci… konec konců s olivami jsme k sobě hledali cestu taky skoro sedmadvacet let :D

22: co se týče toho cappuccina se špatným espressem v základu, nepoužil bych slovo zachrání. (protože ideální to nebude) Řekl bych zamaskuje.(způsobí moji ochotu to vypít)
Příklad z poslední doby Café Imperial – dal jsem si k snídani cappuccino a přišlo mi slušné. O pár minut později jsem si doobjednal espresso, usrkl a zbytek nechal, to se prostě nedalo vypít…

Áá! ten mlýnek po babičce s kličkou! (a dřevěným šuplíčkem – značka Ideal) – jsem snesla z půdy, vypucovala a právě jsem ve fázi očekávání, co do něho budu sypat! ;)

Kávu si v kavárnách vůbec nedávám, jelikož mi nechutná, je hořká, svíravá a občas má příchuť ponožek po týdenním puťáku. A je mi po ní nanic. Trpím, když mi je na návštěvě nabídnuta káva bez jiné alternativy.
Jediné místo, kde si občas kávu dám, jsou řetězce Coffee Heaven nebo Starbucks.

Ale mám souseda, který si pořídil super domácí espresso mašinku, miluje ji a věnuje přípravě veškerou péči a pozornost. A vypráví o kávě s takovým nadšením, že by mě přesvědčil i na ochutnání sazí z komína ;) To jeho espresso je jediné, které mi opravdu chutná a dávám si ho, kdykoli je mi nabídnuto :)

Jinak vzpomínám na překapávanou kávu z rodičovského jugoslávského překapávače, který bohužel před několika lety odešel do věčných lovišť. Ta mi chutnala zcela a úplně.

23: já se od spotřeby kávy měřitelné v jednotkách hrnků ročně dostal k tomu, že mám doma tři zařízení na přípravu kávy (french press, vac-pot a mizerný stroj na espresso, který plánuji nahradit lepším). Ono je to taky o tom, co je kolem k dispozici, bohužel káva v drtivé většině kaváren (natož restaurací) v ČR má ke špičce zhruba stejně daleko, jako sáčkový pigičaj ke špičkovým čajům.
Člověk podle mě může zjistit, jak na tom s kávou je až ve chvíli, kdy ji ochutná správně připravenou a z kvalitní suroviny. A mě se třeba tohle podařilo až těsně před třicátými narozeninami. A klidně si troufnu odhadnout, že lidé, kteří tutu možnost aspoň jednou v životě měli, jsou v ČR v současné době v menšině.

Otázka trochu mimo pro pana C: zkoušel už jste svůj nový mlýnek použít na espresso? Vrtá mi hlavou, jak by fungovala cestovní kombinace Hario+Mypressi.

ja neviem, asi Ti napise 1000 ludi lebo je to tema, ktora sa tyka kazdeho.

ja osobne mam pocit, ze kava je precenovana. samozrejme, preco by sa pila kysla horka brecka, ale vacsina kavy sa naozaj da s mliekom lahko vypit.
mlieko je samo o sebe chutne a ked sa mu prida kavova prichut, nema to chybu. navyse – preprazena – orieskova prichut – mmmmmmm. :-)

dalsou zlozkou je ritual. u nas v praci funguje nieco ako cigaretka alebo pivo, ludia tam spolu zajdu, prehodia par slov o osobnych aj pracovnych veciach. kava je zamienka dat si pauzu.

no a na zaver – samozrejme, ked to niekto vie vychutnat, nerezignovat na kvalitu. ale napr. v Prahe nechapem preco nieco kupovat a doma bastlit. kazdy ma niekolko minut/niekolko desiatok minut od prace lacnu a super kvalitnu kavu. ja mam napr. jednodruhovu od „maminky“ za 28 po ceste a neverim ze by som nieco podobne dosiahol doma.

27. Doma dosahnete taky dobreho, pri trose snahy i lepsiho, vysledku. Akorat to bude vyzadovat nejake investice. Jak casove tak i financni.

27. zcela OT, ale – to nádherné slovo „bastlit“, které se u nás doma používá běžně a okolí mu nechce rozumět, je slovenské?

Jinak souhlasím s tou ritualitou – ta hraje ohromnou roli.

29. Me to prijde jako normalni slovo, ktere slysim casto: bastlit, bastlir, ubastlit neco. Asi mate zrovna nekutilske okoli :)

27: Ano, na ochucení mléka stačí i dost podřadná káva. Ale protože jsem už měl tu smůlu, že jsem zkusil, jakým zážitkem může být správně připravená kvalitní káva jen tak, bez zakrývání chuti mlékem nebo cukrem. A prostě když na něco takového mám chuť, tak ji mléko s kávovou příchutí neuspokojí. Dobře připravenou kvalitní kávu z mama coffe nebo jiné lokální pražírny (nebo čerstvou a kvalitní z nelokální pražírny) bych si nechal samozřejmě v docházkové vzdálenosti líbit. Bohužel odtud z Břevnova to je minimálně půlhodina cesty kamkoliv, kde mi něco takového nabídnou. Tam a zpátky to je hodina, plus nějaký čas v kavárně. To mi prostě přijde kvůli šálku espressa moc. Takže proto hledám způsob, jak si ho dopřát doma. Vac-pot nebo french press je sice fajn, ale je to prostě něco jiného a nedá se to zaměnit.

Všechno v článku podepisuji a doplňuji své dva haléře:

Cena espressa v kavárnách vůbec neurčuje kvalitu, ale spíš odráží výši nájmu. Pil jsem zhovadilosti za 40,– a ňamky od Trevisana za 25,–

Je pravdou, že ručně si ze svého zdroje připravíte vynikající výsledek za zlomkové ceny. Instantní debilita z automatu na chodbě v práci stojí 8 korun, proces „dojít si a podojit mašinu“ trvá asi 3 minuty. Když si koupím perfektní materiál 10 dkg za 50,– Kč, vyjde mě jedna porce při 7 g na 3,50 Kč, doba přípravy french press 5 minut, aeropress 3 minuty (i s vařením dvou deci v konvici).
Nevidím jediný důvod, proč pít břečky.

Já jsem právě ve stádiu návratu ke kávě, „kvantitu“ jsem vyměnil za „radši nic než tohle“ a teď si dávám „občas, ale dobrou“, koupil jsem si moka konvičku a v Německu frčící BIO jednoduhovku a jsem spkojenej!
PS. 27, 29–31: (z)bastlit je zdomácnělé německé basteln, tedy kutit. U nás se to používalo odjakživa…

Sim:

tak jestli s tím za 28 myslíš mamacoffee, zrovna to je příklad, kdy jsi přímo u nich v kavárně víc omezený než u sebe doma! paradox jak sviňa a může za to jenom jejich sklouznutí do stereotypu káva v kavárně=espresso

přitom jejich kávy stačí koupit a doma připravit ve french pressu nebo vacpotu a zážitek je o řád někde jinde.

s tím, že mají všichni u nás do několika minut dostupnou super kvalitní kávu v kavárně taky nesouhlasím. 99% kaváren nabízí šunt, kavárny v normě, natož na úrovni současného konceptu výběrové kávy se dají spočítat na prstech 1,5 ruky ;)

ad Kytka a keramický mlýnek Hario:

zkoušel ale s nedobrými výsledky – v návodu píšou že se to nemá rvát na superjemno, protože se snižuje žiovnostnost. zkusil jsem to a fakt to docela nepěkně dře o sebe. +/- hrubosti na presso se ale dosáhnout dá. problém je s nastavením a konzistencí mletí – tak jak jsou ty kameny ve strojku uloženy a jak je udělané štelování hrubosti (kámen se vysouvá nahoru a dolů na osičce fixované šroubem) – hrubost částic není stejnoměrná a hodně blbě se trefuje správná hrubost. tj. někde na výletě by to asi šlo :) na doma je to ale jednoznačně vhodný mlýnek na french press a vacpot. na to nedám dopustit. káva je namletá rychle a dobře se udržuje. pro blbnutí s hrubostí pro zalévanou kávu zase kroky nastavení stačí bohatě :)

ad káva, cukr a mléko:

já jsem zastáncem názoru, že základ kávového nápoje s mlékem musí vycházet ze solidiního základu espressa, který to ustojí i samostatně. pokud nemáte úplně vymatlané chuťové buňky, tak špatný základ z espressa odhalíte už v kombinaci káva+mléko. cukr už je na chuť opravdu killer – hlavně na krytí hořkosti.

z tohoto pohledu jsou nepovedené kávové nápoje s mlékem a s cukrem ještě větší svinstvo, protože dovolí kavárnám servírovat svinstvo, které by normálně nebylo pitelné.

IMHO se lze obejít bez mlýnku na kávu (zatím jsem neobjevila kvalitní elektrický, aby nestál minimálně 5000 Kč a v mé minikuchyni nezabíral příliš místa, když někdo poradí, budu moc ráda, mám ruční celkem kvalitní, ale to je dost posilování svalstva rukou).
100 gramů kávy mám nejdéle na týden, pokud si přímo v Mama coffee (většinou si beru jednu z těch etiopských) nechám umlet a uložím ve vakuové doze v lednici, troufám si tvrdit, že k zásadní újmě na kvalitě nedojde. Jasně, čerstvá je čerstvá, ale tohle je přijatelná alternativa.
Ovšem já mám Mama coffe takřka za rohem, trmácet se tam přes půl Prahy by mne nebavilo.

36: díky – počítám s tím, že časem budu investovat do opravdu kvalitního kávovaru a mlýnku, ale teď mám prostě naléhavější investice a ještě nějakou dobu (nejspíš tak rok dva) to nebude jiné. Zároveň ale dobré espresso chci a moc nevěřím tomu, že by se situace v kavárnách nějak hodně vylepšila. Cesta levného espresso stroje se mi neosvědčila – počáteční slušná kvalita šla do háje rychleji, než jsem doufal. Proto jsem uvažoval o této kombinaci s tím, že by později, až bych se vzmohl třeba na Sylvii a Vario, nebo jejich nástupce, zůstala s doplněním o malý frenchpress jako cestovní kávová sada. Zkusím zjistit, jak je na tom Mypressi s tolerancí vůči nepřesnostem v hrubosti mletí a potom uvidím.

ad konkrétní tipy:

tohle sem určitě přidám, jen jsem nechtěl článek rozmělňovat a dále prodlužovat :)

všechny základní alternativní metody máte v článku na videu od Jamese Hoffmana a z Inteligentsia Coffee – syphon = vacuum pot, french press i zalitou filtrovanou kávu = chemex

vacuum pot na videu s ukázkou jsem tady dělal i já kdysi – http://www.cuketka.cz/?…

37. S tím mlékem je to pravda. Ne, že by mléko vylepšilo pokažený základ, ale mizernou chuť naředí a aspoň se to dá vypít. Je to podobné tvrzení jednoho mého kamaráda, že " cokoli se dá pozřít, když se na to dá tatarka" :)

Molie:

asi bychom museli udělat srovnávací degustaci, abych vás přesvědčil :)

  1. pokud kupujete předemletou kávu na kávu zalitou, ochudíte se jen o aroma a jeho intenzitu + se přidají nějaké ty tóny ze zvětralé kávy a žluklých olejů.

tady stačí koupit obyčejný ruční mlýnek (nepotřebujete elektrický), pořizovací náklady jsou pár stovek korun – nevidím důvod, proč kupovat kávu namletou.

  1. pokud kupujete předemletou kávu na espresso, tak si k tomu přidejte ještě to, že jste se v podstatě vzdala možnosti na správnou exktrakci. s namletou kávou máte silně omezenou možnsot ovlivnit jestli vám káva teče „pomalu“ nebo „rychle“.

tady buď musíte koupit pořádný mlýnek od 5k výš (na ručním to prostě neumelete) nebo espresso doma oželit.

43. „tady buď musíte koupit pořádný mlýnek od 5k výš (na ručním to prostě neumelete) nebo espresso doma oželit.“ Ale jo, da se i na rucnim. Akorat musi byt kvalitni :)

38: Díky za odkaz, zaujala mě tam i ta Kyocera, na pozdější cestovní využití by byla asi praktičtější.

kafemil:

dtto zkušenosti s hario skerton :) dá, ale je to porod. máte nějaké praktické zkušenosti s tím Zassenhausem?

45.: No jde o to zda na cestach budete delat french press/chemex, nebo espresso pomoci Twistu.

46.: tak ono jde o to na co ten ktery rucni mlynek byl projektovan :) Nektere na hrube mleti, nektere zase jsou konstrukcne posunute na jemnejsi mleti, a u hrubeho naopak si musi vypomahat pruzinama. Ten Hario na espresso se nehodi, kdezto u PeDe, Zassenhausu se daji najit modely, se kteryma se espresso delat da. Co se tyce osobnich zkusenosti, tak s tim Zassenhausem nemam, ale premyslim o nem taky :) Tady se da precist o srovnani rucniho mlynku s Roburem treba http://www.home-barista.com/…4499-20.html#… (eng)

47: právě, že jestli se k tomu dokopu, tak bych střídal FP a Twist a ta Kyocera mi přišla podle popisu v odkazu vhodnější (u Zassenhausu upozorňujou na problémy s hrubším mletím, naopak u Kyocery na problémy s prachovým mletím pro džezvu, což ovšem neplánuju.). A druhá věc je to, že mám doma starej PeDe mlýnek, kterej by se možná dal zrenovovat.

49. Tak to bych se nejdrive podival na ten PeDe :) treba i bude stacit. Na google urcite se da vyhledat postup renovace. Nekde jsem nejaky i videl. Co se tyce mleti na French Press, tak muzete klidne i pouzivat jen o neco malo hrubsi mleti nez na espresso (nebo uplne stejne). Akorat pak upravite (zkratite) cas louhovani kavy. :)

Dobré čtení. Já se během několika let dopracoval k bialettiho konvičce a několika jednodruhovým kávám, které mam předplacené. V práci používám french press. Než hodit prachy do pochybného přístroje za x tisíc, je lepší si za pár korun pořídit tyhle udělátka a připlatit za dobrý mlýnek.

Ja mam doma prave tu Kyoceru a mozem vrele odporucat. Objednaval som z Japonska za cca 70 dolarov aj s postovnym, za tyzden bol doma a melie vyborne. Zvlada jemne mletie na presso, aj hrubsie na french press. Akurat ma nebavi mliet 4× denne rucne, takze uz cakam na objednany Mahlkoenig Vario. :-)
Inak niekto tu spominal, ze sa mu zda, ze mleta kava vhodne skladovana netrpi – ale trpi! A velmi! Ludia by si proste mali zvyknut, ze zakladom pre chutnu kavu je jej cerstve pomletie.

Moc pekny clanek, jsem taky na takove ceste. Moc jsem kavu nepil, nikdy jsem nepotreboval, nepotrebuju a doufam ze ani nebudu potrebovat „kofeinove nakopnuti“. Lakala me ale vune a vzhled kavy. Pak jsem si jednoho dne precetl clanek od p.Cuketky, kde popisoval Moka konvicku a moje cesta zacala… :) Dnes mam doma bialetti moka a mukka, bodum french press, z recka dovezenou krasnou starou dzevicku a zdedeny presovac, ktery asi brzo pujde z domu. Cele jsem to zavrsil el.mlynkem a nyni jsem plne spokojen :)

Pisu tento prispevek hlavne kvuli mlynku, jelikoz tu nekdo chtel doporuceni a urcite se hodi i ostatnim – za 1750 maji ve Starbucks krasny, maly, s mlecimi kameny a sirokym rozsahem mleti. Mam ho sice jen chvili, ale zatim spokojenost velika. Podrobneji o nem treba tady: http://coffeegeek.com/…ista_grinder

53: Díky za tip. Jak je na tom s konzistencí při přestavování espreso/FP? To mě na tom Hariu původně nalákalo – že je to ruční mlýnek se stupňováním, takže se dá snadno „nahrubo“ nastavit hrubost mletí, když člověk přechází mezi FP a vac-potem na jedné straně a espressem na druhé.

Rujir:

tak mě napadá, že by to možná chtělo dát všechny ruční mlýnky na jednu hromadu a někde v kavárně venku si je vyzkoušet ;)

Taky přidám jednu čárku. Kafe piju jednou za den – instant s mlíkem a cukrem, chutná mi, ale učitě bych rád doma zkusil i pravé kafe. Teploměr i digitální váhu mám – dá se za pár šupů sehnat z Honkongu: Digitální váha za 12$, teploměr na gril za 3$, poštovné zdarma, recenze uživatelů jsou sepsány u zboži, zatím jsem s nimi měl dobrou zkušenost – viz mé povídání na blogu.

Také jsem uvažoval o nějaké mašince na kafe, ale vzhledem k tomu, jak často ho piju, a kolik by stála, mě odrazuje to neustálé čištění… takže budu rád za další články o výrobě chutné kávy v domácích podmínkách.

57: to je velmi dobrej nápad (-:

OT: je to jenom nějakej bug v mém prohlížeči, nebo to všem ukazuje počet komentářů o jedničku vyšší, než je skutečnej? (myslím to číslo na hlavní stránce)

Poté, co jsem měla možnost ochutnat, jak chutná dobré espresso, vzdala jsem snahu vyrábět ho doma. Mám frenchpress a šetřím na mlýnek a espresso si nechávám jako lahůdku pro speciální příležitosti, kdy pak pro něj jedu klidně přes půl Prahy (momentálně přes půl planety :-). Přidávám čárku pro článek o ostatních metodách.

Ja po kave mam hned chut jit spat. Vyjimkou je snad ledova kava. Ale zas jsem prisel na to ze meltu nebo cikorku muzu, po ni to je v pohode. Akorat to chce taky se pohrat s filtrama, mnozstvim a casem. A smejte se jak chcete dobre pripravena melta je lepsi nez bezne kafe z bistra.

Kytka:

zavedl sjem tady stránkovač koemntářů a počítá to teď komentáře od 0, zkusím se na to podívat, od jedničky by to asi bylo víc jasné ;)

Boo:

melta je super, v tom jsem s vámi za – s loupákem, s mlékem, možná i trochu vlažná :) meltu meltu! ;)

62: jj, už to vidím, předtím jsem si toho nevšimnul. Není to nic příliš důležitého, jen mě to občas mátlo.

63: Naprosto chápu, před espressem z některých restaurací a bohužel i kaváren u nás bych dal meltě rozhodně přednost (-:

56 Kytka: Nastavuje sa velmi lahko – zdola je „srob“, ktory normalne rukou otocite o tolko, o kolko chcete aby mlel hrubsie, jemnejsie. Prvychparkrat budete citit drobne puknutie, ktore by to malo ulahcit merat a presne nastavovat, ale kedze je to umelina, tak rychlo „pukat“ prestane. :-) Staci si tam fixou nakreslit cifernik ako na hodinkach a mate vystarane. :-) Tazko sa to popisuje, ked neviete ako to vyzera, ale je to vazne velmi jednoduche. Odporucam toto video, na nom je vsetko jasne vidiet: http://www.youtube.com/watch?…
57: Ja by som bol za, len by bol asi problem dat ich vsetky dokopy. A s inym rucnym mlyncekom nemam skusenosti.

Pěkný článek. Pod heslem „Špatná káva je pořád lepší než dobrý čaj“ vypiju hodně káv denně.
Nakonec jsem koupil vestavěný pressovar do kuchyňské linky. Má vlastní mlýnek (který jsem ještě nečistil). Kupodivu jsem zjistil, že mi nejvíc chutná káva z IKEA, která stojí 49 Kč/250g. Vždycky si říkám, jestli to není divné, protože za ty peníze by to mělo být nějaké smetí. Voní a chutná to líp než všechny ty Segafreda, Alfreda, a spol. za 3–4× vyšší cenu.

Moc dobře pane C.. Sám vařím v moka konvičce a french pressu, vac.pot bych asi (jak se znám) rozbil. Mlýnek jsem dostal k vánocům a díky němu teď provoním celý dům! Kupuji v Coffeesource(především) a Mamacoffee(zřídkakdy). Espresso rád v kavárně, ale málokdy a málokde je skutečně dobré. Těším se na pokračování.

Skvělé, jen co nejvíc kávové osvěty, je to moc potřeba. Úžasné zjištění, kolika lidem káva něco říká, alespoň soudě dle počtu příspěvků za takovou chvilku. A což teprve potom, jestli se snad do budoucna uvedne úroveň kávové kultury u nás. Očekávám stejný vývoj, jako byl u vína a těším se.
Bez kávy si to snad ani nedovedu představit, kombinuji doma espresso, vac-pot, french press podle nálady a chuti. Kávu v kavárně si dávám už jen velmi zřídka, natrefit na kombinaci dobrého baristy a čerstvé a skvělé kávy je spíš zázrak. Mám to neuvěřitelné štěstí, že mohu mít čerstvou kávu kdy si vzpomenu, a k mé smůle už nad spoustou jinak docela dobrých káv ofrňuji. Mít nadstandardtně dobré vztahy s kvalitní pražírnou je úžasné a k nezaplacení.
Možná by stálo za to v pokračování článku zdůraznit rozdíl mezi mezi klasickým espressem z nepřetlakových misek a přetlakovými pseudo espressy. Rozdíl v chuti je opravdu značný a pokud se někdo o kávu nezajímá, tak většinou tohle ani neví.
Ostatně o kávě se toho dá napsat tolik.......
.....že jsem na ni dostal chuť a jdu si udělat na noc jedno espresso Haiti Bleu Pine Forest. Mňam!!!! S oříškovou pěnou a krásným tigrem.

Kávu po mém odchodu z Ostravy nepiju, protože nikde už nemají takovou dobrou vodu. Nevím, čím to je. Osobně piju hlavně zelený čaj a vodu. Tady to čtu ale se zájmem, protože jsem obklopená kávomily a koupit Někomu dobrou kávu jako dárek bych občas chtěla. Viděla jsem několik druhů fair trade kávy u Marks and Spencera, ale netroufla jsem si ji koupit.

Alena: no v kavárně, kde jim na kávě záleží by měli mít před kávovarem filtr a změkčovač, takže by to nemělo být imho tak znát.

jo a taky ten změkčovač pravidelně regenerovat, jednou za dva roky koupit novej katex a hlavně změkčovači neříkat „bomba“ :-) bomby mají teroristi :-))

Melta, melta, melta – to je moje mantra. Jinak – čárka-:)

Mimochodem, zkoušel někdo už Twist ? Občas se zde v diskuzi mihnul, docela jsem zvědav na výsledky, pokud už někdo měl tu čest ho vyzkoušet. Jsem mírně skeptický hlavně kvůli kolísavé teplotě vody, která sakramentsky dokáže proces rozhodit.

Pokud vám v kávě vadí hořkost, dělejte si ristretto, tam se jí dostane jen málo. Obdobně s kofeinem. Ale ne každá káva je na něj vhodná. Jinak využívám především espressomašinku a french press. S postupem času zjišťuji (resp se utvrzuji), že mi tmavě pražená káva chutná tak nanejvýš po obědě, a nebo jako součást nějakého mléčně kávového nápoje.

75 mill: momentálně přemýšlím, kde ho koupit – možnosti jsou:
LBC 5040 s DPH a bez poštovnýho.
Oficiální německej dealer 169 e plus nějaký poštovný a je vůbec otázka, jestli to budou ochotný poslat do ČR, takže to je mimo.
UK dealer pozastavil prodej, protože jedná s nějakou velkou značkou kuchyňskejch potřeb, která by to chtěla rebrandovat. Jinak by to s cenou 120 GBP byl můj favorit.
Nákup z USA výrobce 169 $, jiný obchody 149$ ovšem plus postovný, možná clo a DPH a případný problémy s posíláním zpět v případě reklamace. Takže váhám

77 Kytka: to se mi zdá jako hodně drahá záležitost, alespoň pro mne (obzvláště v porovnání ceny s Ranciliem, koupeným v Itálii), protože stále řeším cestovní kávový set. Doma mám vystaráno se Silvií, na cestách mám FP. Očekával bych, že tak za dva roky bude Twist už třeba levnější, teď je přeci jen horká novinka. Ale jsem moc zvědavý na zkušenosti s provozem .

  • Na ráno se mi zdá vhodný FP, dál během dne mám nejraději espresso. Vzhledem k naprosté rozdílnosti výsledných chutí ale volím způsob přípravy kávy dle nálady, chuti, času, kávy atd…

Třeba vac-pot je vyloženě společenská záležitost, hodně připomínající přípravu čaje (nemyslím pytlíkového).

78: Málo to opravdu není, zejména v Evropě. Parita cen USD EUR 1:1 je opravdu nepříjemná. Proto sonduji, jak ho koupit v USA – ideální by bylo najít eshop, který by mi ho poslal dohromady s Kyocerou a třeba pár dalšíma doplňkama za jedno poštovné. Ale na druhou stranu kdyby mě ho LBC nechali nejdřív vyzkoušet, nebo přihodili sáček mé oblíbené espresso směsi, asi bych klidně koupil i u nich, je to sice podstatně víc peněz, zato bez starostí s posíláním, blízko na případnou reklamaci a podobně.
Já jsem v poměrně specifické situaci (nemám doma slušný stroj a momentálně na něj ani nemám, hodně jezdím po ČR) a tak mi pro mě twist připadá jako velmi dobré řešení jak se dostat k dobrému espressu, když na něj mám chuť. A nemuset např. v Al Cafeteru složitě volit mezi chutí dát si příjemnou jednodruhovku ve vac-potu a nechutí promeškat vzácnou příležitost dostat opravdu dobré espresso. Vždycky si tam připadám jako ten pověstný osel mezi kupkami sena…
A když časem bude na plánovanou mašinu na úrovni Sylvie a kvalitní elektrický mlýnek, může twist s ručním mlýnkem zůstat jako součást cestovní výbavy. Přijde mi to lepší, než kupovat jako překlenovací řešení levnej kávovar, kterej by potom byl po upgrade nanic.

Jsme možná trochu mimo téma, dál ohledně Twistu na primacafe, OK?

„Stačí krátký výcvik a stroj může obsluhovat třeba orangutan. Espresso frčí! ;)“
Žádám o deset vagónů takto cvičených orangutánů, a tyto vyměnit za stávající przniče a bazénotvůrce.

79, 78. .. bohužel u spousty na první pohled lákavých věcí z USA člověk zjistí, že po zaplacení cla, DPH a poštovného je téměř na zdejší ceně. Clo a 20% DPH se platí, pokud hodnota zásilky (včetně poštovného!) přesáhne 150 Euro. Samozřejmě se dá sázet na to, že balík projde bez povšimnutí, ale celníci bývají u objemnějších zásilek nemile důslední.

Coby milovnice čaje (zeleného), jsem kávu dlouho zanedbávala. Díky několika degustacím a akcím via Cuketka, jsem pochopila, jak chutná dobrá káva. Kávový šílenec sice nejsem, ale o víkendu si ji s chutí dám (frenchpress, kávu kupuji v M&S – Kenyu či Rwandu) a v Biozahradě či Al Cafetero také neváhám!
;-)

Espresso je způsob připravování kávy, který přišel z Milana, při němž se horká voda pod tlakem protlačí vrstvou jemně mleté kávy. Výsledkem tohoto procesu je malé množství silně koncentrované kávy (25 ml +/- 2,5 ml) na níž je t.zv. crema, hustá ořechově hnědá pěna.
Původní espressovar vymyslel milánský inženýr Luigi Bezzera, jeho kávovar byl mechanický, manuální model, který byl vystaven poprvé na Světové výstavě v Paříži roku 1855.
Dnes existují různé espressovary: manuelní, pístové, pak jsou poloautomaty, mezi něž patří přístroje se sítkem či membránou nebo přístroje odstředivé a nakonec to jsou automaty.
Příprava správného espressa (nemusí každému kafemilovi chutnat) vyžaduje odpovídající silněji vypraženou kávu (tmavá barva) a jemně umletou. Pro jeden šálek espressa je třeba 7 g +/- 0.5 g jemně mleté kávy, voda, která má mít 88 °C +/- 2 °C se protlačí tlakem 9 bar +/- 1 bar. Celý proces musí proběhnout během 25 vteřin +/- 2,5 vt.
Příliš hořká chuť espressa je způsobena vysokou teplotou vody, nebo je káva příliš jemně namleta a nebo příliš ztlačena. Také to může vyvolat přiliš dlouhá doba protlačování, vysoký tlak anebo velké množství kávy
Kyselá chuť je způsobená kyselou vodou nebo její nizkou teplotou. Anebo je kává příliš hrubě umleta. Také měkká voda, slabě upražená káva anebo moc krátká doba protlačování způsobí nakyslou chuť.
Kávová zrna dlouho skladovaná, jejich špatná kvalita, chlorovaná voda nebo i neodpovídající druh kávy vytvoří často nepitelnou hnědou teplou tekutinu s vůní kávy.
Má – li espresso slabé aroma může to být způsobeno tím, že káva byla přiliš stará, zrnka byla hrubě umleta nebo málo zkomprimována, nebo se do espressovaru dalo malé množství kávy či příliš vody.
Bude – li crema příliš malá, způsobila to hrubě umletá káva , která byla možná málo stlačena, stará káva anebo byl šálek nebo kávovar znečistěn. Je – li crema příliš tmavá způsobila to příliš vysoká teploty vody, káva moc jemně namletá a nebo příliš silně upražená. Je – li crema světlá je to důsledek nízké teploty vody, káva byla příliš hrubě umleta, káva je stará anebo byla v přistroji málo zkoprimována. Také studený šálek nebo zase příliš horký šálek či malý tlak vody ovlivní tvořená cremy.

A tak je jasné, že správné espresso ovlivňují desítky faktorů, které když se nesplní bude výsledkem tekutina kriticky popsaná v článku.Vyrobit správně espresso je věda a umění.

Espresso v Italii existuje v desítkách variant – Granita di Caffè, Caffè freddo, Caffè americano, Caffè macchiato freddo, Caffè macchiato caldo, Caffè corretto a další
Změní – li se množství vody nebo mleté kávy dostaneme Espresso ristretto, Espresso lungo nebo Espresso doppio.

Udělat správné espresso není tak jednoduché na rozdíl kávy vytvořené tak, že nasypeme mletou kávu do hrnku a tu zalijeme horoucí vodou a počkáme až si sedne.

86: No právě, tak proč tu téměř všechny kavárny nabízejí jen espresso a z něj odvozené nápoje, tím spíš, že ho jen naprosté minimum z nich dokáže udělat správně. Tedy správně včetně toho, že budou mít kvalitní čerstvou kávu a budou s ní umět zacházet.

A co rada pro někoho kdo plánuje koupit si plně automatický espresovač se zabudovaným mlýnkem, prostě pro lenocha který chce do mašiny nasypat dobrou kávu, nalít vodu a mlíko a pak už jen zmáčknout čudlík espresso-cappucino-latte podle momentální chuti, případně občas při pípání kontrolky zmáčkout samočištění stroje?

86.: „příliš jemně namleta a nebo příliš ztlačena“ (…) „zrnka byla hrubě umleta nebo málo zkomprimována“ (…) „byla v přistroji málo zkoprimována“ Vliv stlaceni (gorilla tamp) je precenovan, podle meho. :)

88: Dobře vybrat stroj (v češtině je na webu asi nejrozsáhlejší zdroj informací fórum na primacafe.cz, i když nevím, jak moc se tam najde o automatech) Dále co jsem slyšel, tak nepočítat s tím, že to s čištěním bude až tak úplně jednoduchý.
A nakonec to hlavní: sypat do toho kvalitní čerstvě pražená zrnka.

ALA (88): nasypat zakoupenou kávu do frenchpressu, zalít horkou vodou, stlačit po třech minutách sítkem a slít do šálku s mlékem mi nepřipadá o nic složitější, než nasypat kávu do drahého automatu, zmáčknout knoflík a modlit se, že to nedopadne za ty prachy blbě, viz můj časový rozbor v příspěvku 33.
Ještě bych podotkl, že čím jednodušší metoda přípravy, tím jednodušší čištění nástrojů. U automatu hrozí, že se na něco zapomene nebo se to nepodaří umýt dokonale a žluklý kávový olej nám zpříjemní každou další porci.

91: Scénář s automatem mi připadá trochu katastrofický :). Nemám nic proti FP ani VP, ale pokud má někdo chuť na espresso (s trochou shovívavosti tak můžeme zovat i kávu z automatu), tak to si bez strojku prostě nenabrnkne. Dle mého obsluha automatu není taková hrůza. Horší je pořizovací cena a čestější a dražší servisování oproti pákovce.

Další věcí je cena kávy. Já kupuji pitnou kávu kolem 850,– Kč/kg, a, opravte mne, pokud se pletu, espresso coby způsob přípravy, nemá takovou spotřebu kávy na šálek jako FP.

Poslední věc, než mne utlučete čepicemi. V Praze si lze zaběhnout na poživatelné espresso skoro kamkoliv, dokonce se dá narazit i na výborné, ale mimo Prahu a Brno je to bída bídoucí, takže pokud chce člověk mimo civilizaci espresso, nezbývá, než zapomenout na vstupní náklady, a koupit strojek domů.

Ještě poslední věc. V článku je zmíněn kvalitní mlýnek, pokud nejsme masochisté, tak elektrický. Pro ty, kteří se ještě nerozhodli pro espresso, bych dodal, že to není eta, apod. Použitelný pomaloběžný mlýnek začíná někde na ceně použitelného kávovaru :-).

88., 92. Twist a rucni mlynek :)

92.: Jinak kava za 850 je nejaka draha, se mi zda :) V Praze prave skoro nikde se neda zabehnout na pozivatelne espresso (anebo mam moc vysoko latku, nevim). // FP ma spotrebu priblizne stejnou. Podle toho zda budeme srovnavat intenzitu chuta, nebo objemy napoje.

máte někdo zkušenost s aeropressem a případně, kde ho u nás koupit, já našel jen jeden web s cenou za 890, což je trochu moc, když na ebay stojí okolo 20–25USD, ale to se s poštovným taky nevyplatí

93: Když nepřijdou hosti, tak dělám týdně min. 14 doublů, tj. 28 dávek, takže jet to ručním mlýnkem, tak se protočím až do západního Německa.
Jinak myslím, že jste moc zhýčkaný, co zkusit sáhnout si na samé dno v nějakém krajském či okresním městě ;), jenom pro větší pochopení zemědělného lidu.

ringo: jenže já jsem zhýčkanej rád. Káva ve všech podobách je pro mě nápoj, kterej piju pro chuť a tak si raději nedám žádnou, než mizernou. Ale zrovna v Praze je to tak, že opravdu dobrou tu najdu v kavárnách velmi málo kde a v restauracích téměř nikde. A to ještě nemluvím o paradoxu, že tam, kde nabízejí i jiné způsoby přípravy mají často i nejlepší espresso v okolí. Že by to bylo tím, že v takových podnicích jim na kávě záleží?

Doporučení ohledně způsobu přípravy a chuti kávy je ošemetná věc.Způsob přípravy je nejvíce otázkou zvyku a ochoty utrácet za stroj. Žádný způsob přípravy kávy není špatný, pokud dotyčnému chutná.
Na obranu espressa je třeba zmínit, že neoddělitelnou součástí lahodné chuti je pořádná crema. Taková, která vydrží déle než se káva donese ke stolu, nejlépe tak dlouho než se káva dopije. Pořádná crema je výsledek kombinace: kvalitní čerstvě pražené zrno, správné mletí a dobře fungující stroj.
Bez ohledu na způsob přípravy, zda jde o „hnusnou břečku“ nebo zážitek, asi nejvíce ovlivní použité zrno. Druh, čerstvost a stupeň pražení. Všechno jse opět otázka zvyku a chuti. Jeden upřednostňuje hořkou kávu, ze které zase druhého bolí žaludek.
Pražírna Cafeneo nabízí prostřednictvím eshopu http://www.cafeneo.cz čerstvě praženou kávu označenou stupněm pražení 2. Na přání zákazníka je možné kávu upražit více (3) nebo méně (1).
Jako v ostatních oblastech kde se jedná o chuť platí, že doporučení funguje jen omezeně. Hlavní ale je, že je z čeho vybírat.

Ano, kvalitu výsledného nápoje ovlivňuje kvalita zrna, stupeň a kvalita pražení a dobře zvládnutá příprava, ať jde o jakoukoliv metodu. Podle mých zkušeností je nejobtížnější právě dokonalá příprava espressa. Aby všechno klaplo k výsledné spokojenosti, je nutno sladit mnohé, ať je to surovina, stroj, obsluha atd. Myslím si, že tohle asi myslel Mr. Cuketka ve svém článku, aneb je lepší pro někoho, kdo se chce o kávu zajímat jenom okrajově a netrápit se s výběrem kávovaru, dokonalým mletím, samotnou přípravou espressa zvolit některou z alternativních metod. Kafe ve FP zvládne i dítě školou povinné a navíc i volba suroviny není tak kritická, jako v případě espressa, kde ze stroje tečou neuvěřitelné věci jakmile použijeme nížší kvalitu kávy.
Ohledně cremy bych si dovolil lehce polemizovat, aneb buď se snažíme o co nejvyšší cremu, nebo „děláme tygra“ s nižší výškou cremy, což preferuji já, ale to už jsou opravdu detaily.
A při volbě suroviny je u nás už zaplaťpánbůh docela dost malých nezávislých pražíren, takže každý může zkoušet, co mu nejvíc vyhovuje. Stačí jenom trochu zapátrat a díky Síti Všech Síti máme svět jako na dlani.
P.S: a stejně jako u vína i u kávy bývá docela dobrou pomůckou cena. Kvalitní surovinu prostě podezřele levně nekoupíte. A když narazíte někde na stejně deklarovanou kávu, dejte si vedle sebe zrna od různých dodavatelů a pražíren, levné vedle dražšího a vedle nejdražšího a máte to jako na dlani.

mill: naprostý souhlas s tím, že příprava kávy třeba ve french pressu je prostě jednodušší, než epsresso a rozhodně je daleko méně náročná na vybavení. Ale připadá mi, že ten váš komentář nechtěně vyznívá tak, že je espresso něco víc a k ostatním metodám je třeba se uchýlit, když na espresso nemám buď zařízení, nebo dostatečně šikovnou obsluhu stroje. A s tím nemohu souhlasit, jsou kávy, které si daleko lépe vychutnám ve french pressu nebo vacpotu, než jako sebelépe připravené espresso. A přitom to nejsou kávy nekvalitní, jen jsou prostě jiné a hodí se pro jiný druh přípravy…

cafeneo: zkuste si nekdy z espressa dat lzickou cremu pryc … je to zajimavy, urcite nelze rict, ze bez poradne cremy je espresso chutove (!) spatne

pred par lety jsem to taky rikal, ale clovek se brzy nauci, ze u kafe jsou nejhorsi jakakoliv dogma :-)

101: tak jsem to rozhodně nemyslel. Jinak bych neměl doma FP, vac pot a presovač, chystal se na Chemex a Aeropress. Každá příprava má něco a zvýrazní určité spektrum chutí v kávě. Na každou metodu se hodí jinak pražená káva, ne každá káva je vhodná ke každému stupni pražení, to je samozřejmost. Pouze jsem chtěl zdůraznit, že když se u espressa nesejdou všechny podmínky nutné k tomu, aby se zadařilo, tak je výsledek špatný. A těch podmínek je tolik a jsou bohužel tak finančně náročné, že pro dobrý zážitek je jednodušší zvolit jiný způsob přípravy. Na což si myslím chtěl článek upozornit. Ale upřednostňovat pouze espresso by mne nenapadlo i přesto, že ho mám moc rád. Všechny způsoby přípravy kávy jsou skvělé. Respektiva káva sama je skvělá. Dokonce i grilované maso naložené v kávě je skvělé. Není to úžasné?

101. Kytka: s tím že si nevychutnáš konkrétní kávu v espressu, tak jako ve FP, je problém v přípravě toho espressa. Pokud je kvalitní zrno, tak se do espressa dají, při správné extrakci, dostat stejné chuťě a vůně, jako do frenchpressu. Je to jen o vyladění gramáže a mletí. Půl gramu na dvouporci se projeví celkem razantně na chuti, ikdyž se ponechá čas a objem. U výběrové kávy se nedá u espressa v žádném případě fungovat podle dogmat (to co popisuje 86. Michael Beranek) to je cesta do pekel. Třeba jednodruhovku na soutěž jsem nastavoval v espressu deset dní, než jsem byl spokojen.

… a jak vsichni vime, nektere kavy proste v espressu nefunguji i kdyby se barista postavil na hlavu. Samozrejme se da vsechno uprazit na uhel a pak z toho udelat espresso s obri cremou, ale to neni ten cil ze:)

To, co jsem popsal nejsou žádná dogmata. Tak to vidí možná ti nejkompetentnější z kompetentních – Italové. Ti také vypracovali podmínky procesu, který je třeba dodržet – viz http://www.espressoitaliano.org/eic.asp. Ale není nikde řečeno, že espresso z Milana nebo espresso udělané v Neapoli musí uspokojit chuť jazyka z Horních Počernic anebo z německého Kolína.
Je jasné, že při dodržení hromady faktorů prostě nemusí vše odpovídat potřebným uzancím – výsledkem je esspreso méně chutné – a nebo nechutné. To jeden ale může natrefit všude, v Italii, Španělsku – prostě v celé Evropě.
Splnění těch nutných podmínek při výrobě espressa je něco podobného jako když člověk vyjede z garáže s autem. To musí mít v sobě také správné množství oleje, benzínu i jiných třeba i méně důležitých tekutin a správně nafouknuté pneumatiky.

108.: hlavni cim se mame pri priprave espressa radit – je chut. :) Pravidla a dogmata jsou jako voditko (na zacatku), to ano. Ale nikde neni receno ze italska cesta je ta jedina spravna. Ma nejdelsi tradici, ale ono zase tolik neplati pro jednodruhovky, ruzne zpusoby prazeni, „nove“ vychytavky (treba bezedna paka, nutating tamp), cerstva zrna (a ne smesi z pytliku bez data prazeni) atd atd.

Proste kazdy espressovy maniak/barista by mel, dle meho, zacit u zazitych „pravidel“ (nektere z nich jste i velice dobre popsali), znat je, vedet co a jak a proc. A potom – at experimentuje, zkousi, objevuje (jako to treba popsal Khirsah) a nenechava se svazovat jinymi mantinely nez chuti vysledneho napoje.

Vyborny clanok. Mozem potvrdit, ze ak sa niekto vyberie cestou domaceho espressa, nech si to radsej rozmysli. Ale ak sa na tu cestu uz raz vyberie, tak kludne moze skoncit tak, ze prestane chodit do kaviarni a kaviaren sa stane z jeho kuchyne ;-)
S dobrym praziarom navyse uz neni co riesit. Kto ochutna cerstvu kavu, aj cerstvo uprazenu, nebude sa chciet vravit spat a radsej bude bez nej, ako by mal robit kompromis.

A propos, je tu este jedna alternativa s relativne dobrych vysledkom – moka od bialetti. Aj ked mam doma dobre espresso, rano pijem len moku.

106 Khirsah: Otázka je, jestli to stojí za to – těsně před vánoci jsem se zúčastnil degustace, kde se ochutnávala jedna káva (myslím, že Kenya Gethumbwini od LBC) v sedmi různých druzích přípravy (cupping, FP, vac-pot, filtr, moka konvička, džezva a espresso), každá z těch příprav byla jiná, a i když některé mi chutnaly více, některé méně, rozhodně to nebylo tak, že by jedna z nich byla nejlepší a kdyby zbytek chutnal stejně, bylo by to super… Naopak, kdyby espresso chutnalo jako vac-pot anebo vacpot jako espresso (abych jmenoval své dva největší favority), přišlo by mi to jako velká škoda…
Druhá věc je pak to, že jiné metody přípravy dávají daleko lepší možnost nabízet více káv, aby si zákazník mohl vybrat podle svého vkusu.
Navíc jak sám píšete, vyladit přípravu espressa na míru konkrétní kávě tak, aby ze sebe vydala maximum, není žádná maličkost (nehledě na to, že to stejně je nekonečný proces vzhledem k tomu, že je potřeba nastavení dolaďovat podle toho, jak zrnka stárnou, počasí a dalších podmíněk). Kolik druhů kávy najednou myslíte, že je reálné, aby jeden člověk v espressu dobře zvládal? I za předpokladu, že má na každou samostatný mlýnek. Rozhodně to nebude 20, což jsem celkem nedávno viděl v nabídce jedné kavárny (možno připravit jako espresso, nebo jako „českou zalévanou“)…

108: No když to tak pozoruju na světových fórech o kávě, tak bych Italy nenazýval nejkompetentnějšíma z kompetentních – ano vymysleli espresso. Ano naučili ho většinu světa. Ano co se týče úrovně, kterou jsou italské podniky v espressu schopny udržet jako většinový standard napříč kategoriemi, je to velmi dobrý výkon. Ano, co se týče kávovarů na espresso, jsou na špici. Ale co se týče výběrové kávy a špičkových pražíren, mám dojem, že si nechali trochu ujet vlak.

Kytka: před Vánoci jsem se zúčastnil stejné degustace a nejvíc se mi líbil filtr pro svou čajovitost a nevýraznost.
ještě před měsícem jsem tvrdil, že jsem schopný naladit víceméně jakékoliv zrnko na espresso během půl hodiny. Nyní si to říct netroufnu. Už jen třeba použití stejné kávy na espresso a cappuccino si v ideální případě vyžaduje jiné nastavení (gramáž, mletí).
Reálné může být klidně pět káv, pokud je na každou zvlášť mlýnek. Jde o to je mít na chutnané a vědět jak je nastavit. Určitě ale nejde na jednom mlýnku nastavit dvě kávy na espresso (no občas to jde, ale to se nepočítá).

Ano, věřím, že těch 5 by asi špičkovej barista mohl zvládnout. Ale chtít to po „pouze“ slušným baristovi bych si netroufnul. U toho bude imho lepší, když se soustředí na to, aby dosáhl co nejlepší výsledek u jedné nebo dvou káv. Ale i u té teoretické kavárny se špičkovými baristy a pěti mlýnky by mi přišlo škoda jet jen na espressu…

Kytka: no na ostatní stačí jeden kvalitní mlýnek, ve kterém nezůstává káva

Ahoj, neztratila jsem se, jen se regeneruju po poměrně dlouhé, dvacetileté etapě podnikání v jedné branži. Výsledek? Nevděčná práce, kterou ocenilo jen pár skalních, a zbytek byl jen boj s buranským konzumním přístupem, proti kterému nejsou argumenty, ani zbraně. Jsem na nové startovní čáře, a vyrážím jiným směrem.
Jenže zvyk je železná kazajka, kafe si dám jen v podniku, který vede Ital, na pizzu chodím jen a jedině do Rugantina. Vše ostatní si dopřávám fakt jen v Itálii. Stejně jako v Německu: výhradně podniky vedené Italy, a důrazně požádat, že nechci něco „mit käse“, ale s mozzarellou nebo parmigianem.
Příklad: krásná pizzerie v Praze, vede ji paní z ex-Jugoslávie, tedy má mít cit pro středozemní kuchyni, ale její česká kuchařka kupuje nejlevnější ingredience. Výsledkem je nedopečená pizza s nasládlou passatou, na to šunkový salám a eidam. Fujtajbl! Ital by řekl: upadly mi z toho koule!
Kafe není třeba dále komentovat: každý podle svého gusta. Dobrá káva se pozná podle toho, že se z ní dá udělat chutný turek. Hnusné kafe nelze nijak přečarovat. V ranním kómatu člověk vypije vše, v čem je kofein, a po čem je schopný provozu.
Jednodruhovky jsou dobré na zkoušení a ochutnávání, aby si pak každý vybral tu chuť, která mu vyhovuje. Finové mají překvapivě podle statistik největší spotřebu kávy, a obvykle praží tak 3 druhy, Italové v průměru 11 druhů – potud odborná literatura. Dobrá italská směs (v Itálii jsou stovky pražíren) začíná u supermarketových značek, které ale nejsou špatné, pokud jsou pražené v Itálii!!!! – na to kladu důraz! Ostatní je jen na volbě spotřebitele. Úspěšný marketing dokáže zblbnout, jeho výsledkem jsou Illy, Sega, a další směsky, které od Itálie nahoru jsou vyráběny „kdesi“, a jejich kvalitu nebudu dále komentovat.
Je totiž úplně jedno, jaký strojek použijeme (pokud je čistý a udržovaný). Tmavší kafe je produkt silnějšího pražení, toť vše.
Kafe je alchymie, a stačí jen pár základních pravidel. Vše ostatní je nesmyslná komplikace, která z něj dělá něco, co není. Někdo holky, někdo vdolky. Tak nějak.
Ještě něco: kafe je komodita, ve které se často předražuje! Vysoká cena neznamená nutně vysokou kvalitu. A není třeba si hrát na hogo-fogo, a kazit si dobrou chuť.

vimaana: tak mi zkuste doporučit pár kaváren v Praze, které vedou italové a kam se vyplatí zajít na italské espresso. Určitě je zajdu otestovat. Já zatím vím v Praze o jediném podniku, který používá Italskou kávu a espresso tam mohu celkem bez obav doporučit a ten vede čech. Druhá věc je pak opravdu to, že omezit se jen na espresso je velká škoda, kterou se člověk o spoustu výborných kávových zážitků ochudí…

Dáme a pánové,

s kávou a její přípravou je to jako se ženou. Některá dobře vypadá, s jinou se hezky povídá, s druhou divoce miluje, další úžasně voní a o jinou byste pohledem nazavadil… aby se všechna pozitiva spojila, je zapotřebí velkého štěstí a zkušeností. Ten, kdo poznal, je šťastný a spokojený člověk, i přesto všechno někdy může dostat chuť na jinou… Asi takhle bych přistupoval i ke kávě, kterou je možno připravit a vychutnat na tisíce způsobů…

Njn, jenže vetšina v tuzemsku nabízených káv smrdí, nemluví a vypadá hnusně vod pohledu. Ještě trváte na tom, že s kávou je to jako se ženou? ;)

Chtěl bych jenom podotknout – jistě to, co většina kaváren a jiných podniků nabízí pod názvem espresso se opravdu z větší části nedá pít, ale podle mého názoru, pokud si koupím kvalitní kávu, namletou na espresso, není problém si „amatérsky“ doma připravit dobrý šálek kávy, který budu moci vypít i bez mléka. Samozřejmě nepřipravím si doma to, co mi může nabídnout zkušený barista s dobrou mašinou, ale podlě mě je to tak stejné jako jídlo v příjemné hospodě střední kategorii (kde prostě vaří dobře a můžu tam chodit pravidelně na jídlo) a nebo jídlo v luxusní (rozuměji luxusní – ne drahé) restauraci, kde nad mi nad dobrým jídlem ukápne slza :) z jeho dokonalosti. Snaha o dokonalost je samozřejmě vítaná – ale kdeby kavárny podávali alespoň dobré espresso (nebo jinou formu přípravy kávy) tak nevidím problém v tom, že si barista před každým šálkem nezkontroluje teplotu a vlhkost vzduchu…

to 119:)

a to Vám připadají všechny ženy v ČR krásné, voňavoučké, inteligentní, prostě k pohledání?

118: Naprosto pregnantně vyjádřeno. A je to tak se vším, co je závislé na subjektivním pocitu – s jídlem,literaturou,výtvarným uměním, hudbou.

[116] – Milá paní, prakticky ve všem máte pravdu, marketing – ok , supermarket – ok, sega – ok, ranní koma – ok. V některém směru s vámi ale nesouhlasím. Jsou kávy, ze kterých se udělá dobrý turek, ale špatné espresso, jsou i kávy ze kterých se udělá dobré espresso a t.zv. český turek s plovoucím lógrem je z ní hnusný.
Doufám, že všem je jasné, že je potřeba vyčistit kafemlejnek, espressovar a umýt hrnečky. Ale, bohužel, těch pravidel pro udělání espressa je hromada a chcete – li udělat dobré espresso tak je musíte prostě dodržet.
Pojem dobré espresso je ale pojem velice realtivní, když přijede Sicilián do Milána a dá si tam espresso nemusí mu chutnat, i když je jak se sluší a patří uděláno. A naopak – Miláňan v Catanii nemusí být nadšen tím co před něj postaví v Caffe na Piazza Duomo na stolek.
Podobně chuť espressa je třeba v Čechách definována jinak než v Curychu nebo v Paříži. Takový je už život – důležité je si najít místo, kde dělají to espreso, které chutná právě Vám!

ad:116

„Vše ostatní je nesmyslná komplikace, která z něj dělá něco, co není.“

  • tu samou vetu byste mohla rict pred 20 lety v CR o vine … cerveny, bily, proc to komplikovat? s timto v kavovem obchode typicky „italskym“ pristupem budou jeste nase deti pit bezejmenne smesky, za ktere farmari dostavaji max. 1.41 USD/lb, coz v soucasne dobe nestaci ani na financovani nakladu farem a zpracovatelskych zavodu … (v roce 2000 ty ceny byly jeste mnohem nizsi)

„Ještě něco: kafe je komodita, ve které se často předražuje!“

  • ano, kava ve forme instantniho blivajzu od nescafe nebo komercni smesi od velkych italskych nebo americkych firem je doopravdy komodita. Kava od farmare X z farmy Y, ktery se cely rok snazi, aby zakaznikovi dodal tu nejvyssi moznou kvalitu, uz je spise kulinarni produkt, ktery burzu na Wall St. uvidi hodne tezko …

… a co se tyka predrazenosti kavy … opet zde mame maly problem. Muzeme rict o 1 kg kavy za 800 Kc, ze je draha, pokud za ni prazirna zaplatila farmari 20 Kc? No, to asi urcite a v tom pripade je 90% dostupnych kav v CR zatracene drahych. Co kdyz ale koupila prazirna napr. vitezny lot z Cup of Excellence za 500 Kc/kg (kdy vime, ze farmar dostal 400 Kc)? Je tato kava porad draha?

Moje pointa je takova, ze neni kava jako kava … :) A uz je myslim na case to zacit trosku rozlisovat …

Nechtěl jsem už reagovat na 116, ostatně Jarda to napsal naprosto srozumitelně a jasně. Jenom pro upřesnění toho, co jsem chtěl naznačit ohledně ceny kávy. Pořád zapomínám, že už dlouho piju kávy z malých pražíren a nějak nereflektuji na kávy velkých nadnárodních producentů, kde jsou opravdu jejich výrobky naprosto nesmyslně drahé. Chtěl jsem říct jenom to, že v oblasti jednodruhovek a výběrové kávy je cena opravdu dobré vodítko. Pokud zde najdete stejně deklarovanou kávu bez přesnější specifikace, tak mnohdy zjistíte, že levnější káva znamená opravdu levnější a méně kvalitní surovinu.
A tohle zde Jarda naznačil taky dostatečně trefně, naprostý souhlas.

S kávou je to jako s vínem. Můžete mít kravičák za dvacku, velmi kvalitní víno za 120 Kč/l i 300 Kč/l a specificky kvalitní víno s garancí původu, z malé vinice, omezené oblasti atd za 1000+ a nesmyslné snobské flašky za deseti nebo statisíce.
Bohužel, v každé kategorii se můžou vyskytnout vína, která kvalitou absolutně neodpovídají ceně.

kravičák :)) – posuzováno podle typu konzumentů?

Jinak máte samozřejmě naprostou pravdu, ale tohle se Vám povedlo :)

128.: Rad bych pak Vasi praci precetl, a pripadne i umistil na svem webu. :) Pokud tedy vzorek bude reprezentativni, a pokud s tim budete souhlasit.

Filip: vyplneno … diplomka o kave? na jake tema? kdybyste potreboval neco zkonzultovat tak kdyztak napiste … znam v CR snad jenom jednu akademickou praci o kave a to byla bakalarka na prazirnu kavy …

Vyplněno odesláno. Pokuste se potom diplomku někam zavěsit, třeba se domluvíte zde na Cuketce, event. jinde.

také vyplněno :) Filipe, jestli budete mít zájem platí stejná nabídka jako od kafemila, rád opublikuji výsledky ;)

130.: je jeste jedna, o kavarnach v Brne. :) A kde najdu tu o prazirne? Rad bych kontaktoval tvurce, zda by ji nechtel umistit na mem webu.

No mé téma se jmenuje Návrh příručky o správné přípravě kávy espresso pro zaměstnance gastronomických zařízení. Nějvětší pakáž je s literaturou, ale objednal jsem z Amazonu knihu (http://www.amazon.com/…9/ref=sr_1_2?…) tak jsem na ní zvědav. Mám ještě jednu, co jsem koupil u pana Trevisana a pak Kávu od pana Thorna z knihovny…a tím to končí. Kdybyste o něčem věděli, tak budu rád. Panu Tučkovi moc děkuji za nabídku, určitě ji využiji. Mám načtené Vaše články z B & G – jsou super. Dotazníky budou jenom část práce (musí tam být trochu výzkumu) – zatím jich je 180 což už by něco vypovědět mohlo.

134: Filipe, pokud to bude pouze a jenom o espressu (neni to skoda?), tak doporučuji samozřejmě knížky od Illy, Sandalj a taky určitě Espresso Quest od Instauratora, The Professional Barista's Handbook, rozhodně historii Pendergrase Uncommon Grounds, Schomerovu knihu Espresso – Professional Techniques, mozna Espresso Italiano Speciailist – Luigi Odello … vetsinu jich doma mam, rad zapujcim, ale bohuzel az v lete … tak hodne zdaru!

135: No o espressu bude ta praktická část, v teoretické části pojednám o kávě obecně. Škoda, že ta literatura by byla k zapujčení až v létě. :( To už bude docela pozdě.

For all: Ještě když jsme v té odborné debatě – co si myslíte o tom, že je espresso považováno za nejzdravější způsob přípravy kávy (dochází v něm k emulgaci etérických olejů, které jsou jinak nestravitelné a prý i škodlivé).

Milý Filipe
jako skoro hotový student hotelové školy jistě ovládáte cizí jazyky. Proto doporučuji Vaší pozornosti následující prameny:

http://www.ico.org/
http://www.espressoitaliano.org/
http://www.cosic.org/
http://www.swissscae.ch/news1.cfm?…
http://www.gallacoffee.co.uk/…presso_.html
http://www.coffeeright.de/…eekultur.htm
http://www.kaffeewiki.de/index.php?…
http://www.hollandbymail.com/…e_trade.html
http://www.ico.org/listmembers.asp
http://www.kaffeeverband.de/570.htm
http://www.finanzen.net/…/kaffeepreis
• http://www.wissenschaft.de/…/266793.html

Připojím ještě dva diagramy – jeden týkající se spotřeby cofeinu (kávy a čaje) podle států a druhý uvádějící průměrné ceny kávy od ledna 2003 do prosince 2005 – nejsem si jistý ale jestli se to zde zobrazí. V negativním případě a při případném zájmu Vám to pošlu jako přílohu. (nezobrazily se)

Článek velice poučný, děkuji za něj a těším se pokračování. Možná jsem trošku mimo, ale miluji aromatizované kávy, které prodává např. Oxalis. Co si myslíte o nich?

139: Nikdy jsem to nezkoušel, stačilo mi vidět, jak kávu skladují (při tom, jaký u ní mají obrat.) S tímhle přístupem to kvalitní káva být nemůže.

Filip: vyplněno, ale mám pár hnidopišských připomínek (i když už se asi nedá nic dělat).

  1. hned u první otázky jsem nemohl odpovědět zcela pravdivě – na jakou přípravu mám zrovna chuť záleží na náladě, nejčastěji to jsou vac-pot, french press a espresso, ale z těchto tří bych jednoznačného favorita opravdu nevybral. Tady by imho bylo lepší dát možnost zaškrtnout více odpovědí (když se navíc ostatní otázky mění jen u té poslední možnosti – kávu nepiju – to mohla být první otázka a v případě ano mohla být další na oblíbené způsoby přípravy s možností více voleb)
  2. moc se mi nelíbí formulace první odpovědi na první otázku. Jednak jsou 4cl trochu moc (standard je imho 25 ml s nějakou tolerancí, v dotazníku pro diplomku bych to očekával přesně) a jednak se tam plete nějaká flétna (-:
  3. v otázce 4 bych konkrétní značky asi nejmenoval.

ad 141: a ještě k té otázce 4: ze 6 možností pro pijáka kávy 4 vyžadují espresso mašinu, možnost jiné se sveze s „českým turkem“.

Každopádně se přidávám k těm, kdo jsou na diplomku zvědaví.

140. Kytka: výš kolik mají obrat u kávy? Já jo a rozhodně není malý. Skladování není dobré, ale imho se to stačí v klidu protočit. Podívej se třeba na nejmenovanou malou pražírnu certifikované kávy, ta ve svých obchodech taky nemá kávu ideálně skladovanou a lidi si tu kávu chválí…

144: Nevím, v pobočkách, kolem kterých chodím nebo jsem chodil často jsem ještě neviděl nikoho, kdo by si tam kávu kupoval a v těch zásobnících je den za dnem stále velmi podobné množství zrnek. Z toho usuzuji, že tam budou poměrně dlouho… Dřív to byla zejména pobočka na Chodově, dnes na Vypichu u Kauflandu.

145: ono to asi bude rozdílné prodejna od prodejny, já mám jen info o celkovém obratu

146: O průměrné velikosti zásob také? Poměr obratu k průměrné velikosti zásob by mohl něco vypovědět i celkově za všechny pobočky.

141.: Díky za trefné postřehy!

Ad 1) Uvažoval jsem o více možnostech, ale nakonec mi přišlo, že by to mělo nižší vypovídací schopnost

Ad 2) To mi ujelo, nevím proč žiju se čtyřkou, správně má být 2–3. S tou flétnou jsem to nepochopil.

Ad 3) Asi máte pravdu, chtěl jsem, aby to bylo všem jasné na co se ptám. Výběr značek byl náhodný.

142: Jelikož je téma diplomky zaměřeno na espresso, jsou tím směrem i směřovány otázky dotazníku. Původně bylo i filtrované kafe v kategorii s turkem. Až článek pana C. mě vyburcoval k ochutnání kávy z Vacuum Potu a k přidání kategorie do dotazníku. Bohužel jsem to nějak nedotáhl do konce a možnost jiné jsem nezařadil jako samostatnou kategorii. Nicméně minimálně 90 % respondentů mého dotazníku je absolutními kávovými analfabety, takže nepředpokládám, že by milovali kávu třeba z Chemexu. :)

Heh, tak poprvé když jsem psal svůj příspěvek, tak se mi pro jistotu vůbec neodeslal a teď mě to hodilo jako Anonyma. :) Tak jen aby bylo jasno…

148: tak to je hodně dobře, že pan C. článek vydal včas (-:

  1. bral bych tu otázku, tak jak je použita s rezervou a bude to myslím v pohodě.

2)flétna byla narážka na to „sprosté“ slovo na Pi… v odpovědi (sprosté v souvislosti s espressem).
3)S těmi příklady značek to chápu, na druhou stranu vás náhodně napadly zrovna značky, které jsou mezi veřejností vnímány jako špička a tak uvedení právě těchto dvou může posílit dojem, že opravdu špička jsou (což není pravda).

> Filip
Ten dotazník nefunguje, otázka 4 se nedá vyplnit, zaškrtnutí zmizí.

Tak všeobecně ke všem – je možné koupit nepraženou kávu? Proč se vlastně všechna praží? Chrání ji to před žluknutím, zplesnivěním…?
Můj děda kávu pražil v plechovém otáčecím bubnu na ohni těsně před prodejem. A netvářil se, že by to bylo moc složité. Takže by to určitě šlo i v domácích podmínkách.

153: Minimálně primacafe.cz prodej zelené kávy nabízí a na jejich fóru se probíralo i domácí pražení – ovšem s tou jednoduchostí to nebude tak žhavé, jedna věc je kávu nějak upražit, to se dá bez problémů a druhá je kávu upražit co nejlépe a to už je hodně náročná záležitost.

153: Ale jde, jen musíš vybrat bodováni bez opakování – každé části jinou známku – dle priority.

ahoj, chtel bych se zeptat… kde sezenu kvalitni chemex filtry? a predpokladam spravne, ze pro pripravu „chemex kavy“ nepotrebuju originalni „chemex nadobu“, ale bude mi stacit sklenena s vhodnym tvarem…? diky za odpoved

159: díky, daly by se nějak odfiltrovat výsledky podle toho, odkud respondenti přišli?

ad 161: je to samozřejmě agenturní zpráva z ČTK, nepochází to přímo z lidovek, takže primární ostuda jde na vrub někoho jiného, ale na druhou stranu to převzali a prezentujou tu hrůzu u sebe…

159. To se bohužel nedá, nebo jsem na to alespoň nepřišel…

„Správné kapučíno zase vždy zdobí hladká bílá pěna. Pokud tam ale pěna není nebo hladinu kávy lemuje jen částečně, neznamená to, že jde o špatné kapučíno.“

To je jako od Babicy :))

Jé, to je „Když Vás bolí hlava – Frolíkova káva“ :-)) Nejsem žádný kafeznalec, ale docela mi chutnala – pila jsem ji na univerzitě v Hradci Králové, mají tam ve vestibulu srandovní stánek ve tvaru konvice.

167: Neznám, takže jen obecně na základě prvního dojmu: obvykle jako pomocný ukazatel před rozhodnutím o objednávce používám články o kávě na stránkách obchodu a dívám se, kolik je tam nesmyslů. Tady jich pár je, ale nejsou to samé nesmysly, což je slušný, ale nikoliv vynikající výsledek.
Podle toho, co o sobě píšou a co nabízejí to tipuji na malou pražírnu komoditní kávy, která nabízí prakticky jen směsi pro espresso – takže nejspíše poměrně tmavě pražené.
Čekal bych, že díky čerstvému pražení to bude lepší, než běžná nabídka supermarketů, ale na druhou stranu bych od toho nečekal zážitek srovnatelný s výběrovou kávou. (zejména kvůli tomu, že uvádějí původ svých káv jen kontinentem, nenabízejí žádné jednodruhové kávy, ale jen a pouze směsi). Pokud bych měl podnik, kde jejich kávu dělají blízko, asi bych zašel zkusit, k objednávce přes internet mě to moc neláká.

to 167: nepovažuji se kafeznalce, nemusím kávu s vysokou aciditou. Frolíka jsem vyzkoušel a s Kytkou souhlasím. Slušná káva to je určitě, pokud ji dostanete čerstvou a bydlíte někde vedle, občas se snese. Pro běžné popíjení bez problému, pokud ale chcete poznat, co v kávě všechno je objevit její různorodost a chutě, tudy cesta nevede. Doporučuji vyzkoušet malé pražírny s jednodruhovkami, je jich docela dost, a sama si potom vybrat, co nejvíc chutná a která z nich má pro Vás nejlepší kávu. Je to docela zábavná cesta plná překvapení.

Moje poslední dobrá zkušenost s lokální pražírnou je ze severu Moravy, konkrétně z Karviné…mrkněte na web http://www.cafeeternity.cz, nenechte se odradit trochu dřevitým designem stránek, prý už intenzivně finišují nový web…Co jsem od nich testoval bylo vždy naprosto čerstvé, kontinuita pražícího porfilu stálá bez výkyvů…jdou cestou vyhledávání malých farem a mikrolotů, do budoucna určitě správná cesta!

Hmm…tak Frolíkovu kávu zkusím a uvidím.....

Další malá pražirna je kousek od Berouna http://majkafe.cz ..vzomínám že jsem kdysi od nich něco pil…a chutnalo:-)

172. majkafe ma divnou praktiku neodpovidat na emaily :) nu coz, volil jsem penezenkou a nakupuji jinde :)

a co přístroje typu nescafé dolce gusto? co na ně říká pan cuketka? :)

hehe :) dolce gusto … sibiranko vy nas zkousite pobavit ? :-) ale jo dobrej for, ale asi je to zrejme. Dolce gusto je proste espresso na kterem vyrobce muze rejzovat jeste o neco vic ve spolupraci s nejakym megadodavatelem kavy v kapslich. O nic jineho nez o penize v teto pomatene variante na espresso nejde. Samozrejme vy osobne ztracite s procesem pripravy kavy jakykoliv kontakt, jedine co delate je ze jako u automatu na nadrazi pouze vlozite kapsli/penize a vyplivne to jakesi unifikovane kafe :-) BLEH. Nerikam ze nemuze byt dobre, diky vakuovemu baleni v kapslich neztraci aroma az tak rychle, a chutove i kdyz je to mnohem slabsi, se to jaks taks da vypit … ale nezlobte se na me, kultura pripravy a konzumace kavy jde dokonale do kytek s takovou potvorou jakou je dolce gusto – a ano mam ji doma taky, bohuzel jsem podlehl reklame. Velmi naivni jsem byval, a jiste i nadale jsem, ale uz se nenecham napalit v oblasti pripravy kavy. Takhle opravdu ne.

176: Necetla jsem tuto diskusi celou a tak budu mozna trochu mimo, Dolce Gusto bych ale zase jako uplny for nebrala. Da se kava z Dolce Gusto srovnat s napojem, ktery muze pripravit profesionalni barista (pripadne profesionalni domaci nadsenec) na profi pristroji z dobre, cerstve namlete kavy? Da se vlozeni kapsle do supliku a zmacknuti packy srovnat s ritualem, ktery s laskou a nadsenim podstupuji milovnici kavy s vyberem toho praveho druhu, te prave prazirny, toho praveho zpusob pripravy? Jisteze NE. Zaroven mi ale kava z Dolce Gusto chutna nesrovnatelne lepe, nez KTEREKOLI spalene „espresso“, ktere delaji v beznych kavarnach. A „nebeznou“ kavarnu bohuzel v dosahu nemam. A podle ohlasu na tomto foru jich moc neni ani jinde. Mejte me klidne za barbara, ale kdyby kava v kavarnach chutnala pro zacatek tak, jako ta z Dolce Gusto, budu stastna. A zacnu si ji tam davat.

Deň sa mi nemôže začať bez kávy… Je veľmi dôležité, aby bol kávovar správne udržiavaný a tiež aby sme použili vhodnú a kvalitnú kávu. Ja pijem 100% Arabicu…avšak bez cukru a mlieka si kávu neviem predstaviť… Už som tak naučená… :-)

Ema: stále dokola – 100% arabica je „správně“ (když pominu pár kvalitních robust – já je sice osobně nemusím, ale někdo je má v oblibě), ale ještě to neznamená, že to je kvalitní káva… I 100% arabica může být z nekvalitní zelené kávy, mizerně zpracovaná, špatně upražená, stará, nebo jednoduše nesprávně připravená.. Nakonec může být směs kvalitní arabiky s kvalitní robustou i lepší, než mizerná 100% arabica. (I když kvalitní 100% arabica bude ještě výš.)

Jen jsem chtela vyjadrit svoje sympatie kave. Ale asi se budete divit a doufam, ze na me neposlete nejake „kavoznalce“, protoze se obcas citim jako velky prznitel. Ja kavu piju kdyz chci, kdyz na ni mam chut a zrovna takovou, na jakou mam chut. Takze jsem za svuj 30tilety zivot ochutnala vsechny kavarenske i domaci zpusoby podavani kavy, ale vzdy uprednostnuji ten svuj: kava takova, jaka mi vyvstane na mysli. Takze pres vsechny lahodne kavove mixy a moky a ciste kavy podavane v dzezvach, kafetierech, presovacich, salcich, hrncich a hrneccich jsem schopna si uvarit tu nejzvetralejsi kavu, co doma najdu, pulku zalit vrelou vodou a pulku dolit studenou vodou z kohoutku. Hruza, ze? ale kdyz ja mam zrovna v dany moment chut na presne takovou. Jindy zase kavu jim, a to v podobe salku s kavou nacpaneho zmrzlinou, susenkama, piskotama, nebo kavu davam do ruznych dezeru, jidel, buchet, apod. No ale fakt dobrota, zarucena dobrota, je gastanove pyre nastrouhane v misce, posypane ovocem, polite slehackou, kavou a posypane grankem. Mnaaaam.

Ač se v kávě vůbec, ale vůbec nevyznám (sice mi extra voní ale nijak extra nechutná- ošéfovávala jsem to pořádnou dávkou mléka a cukru) rozhodla jsem se ji naučit pít.
Po pokusech s espressem, latté a cappucinem kdekoliv po Praze jsem se odvážila zajít do Mama Coffee v Londýnské.
Čerstvě umletá káva voněla již za rohem a co teprve uvnitř! Zhluboka jsem nasávala tu omamnou vůni a vysvětlovala slečně za pultíkem o co mi vlastně jde- najít takový druh kávy, který mi bude snad konečně chutnat a vyzkoušet i jiné způsoby přípravy- 1. pokus=french press. Vzhledem k tomu, že jsem si stěžovala na častou nakyslou chuť, doporučila mi slečna jemnější kávu z Tanzánie. A měla pravdu, kyselost zmizela, ale naopak přibylo hořkosti, takže bez přidání mléka se to neobešlo. Cukr jsem si ale striktně zakázala. Dalším zjištěním bylo zvýšené množství kofeinu- mělo mi to dojít… ještě v tramvaji se mi třásly ruce a podlamovala kolena:)
Čokoládka a sklenka kohoutkové je zde samozřejmostí a při odchdu jsem si ještě vzala leták s „osvětou“ ohledně nabízených druhů kávy.
Určitě se zde ještě ukáži, tentokráte snad již s přesnější představou.

Jenom mě tak napadlo. Myjete mlynek? Momentálně mám „návštěvnický“ TEMP 3.

Durisek:

teď jsem to zrovna řešil  – určitě jo. mám keramický japonský hario a ten jde krásně rozbrat a dobře vyčistit. tramp 3 teď používám k demonstracím aroma žluklé kávy ;)

Tak to jsem rad. TRAMPEM jsem začal před pul rokem svou kavovou pouť. Je nacase poridit Hario. A rovnou s aeropresem;) Jezisek bless.
Děkuji

Na nerozebíratelný mlýnky je dobrej Urnex Grindz, já ho koupil kdysi u La Boheme cafe, ale jestli ho stále maj v nabídce nevím.

185 Už sice máme také rozebíratelný Hario, ale teprve necelý měsíc (z Doubleshotu;) Předtím jsme mleli nerozebíratelným starožitným mlýnkem (takový ten cca začátek 20stol.) a čistili jsme ho (dost úspěšně, myslím, káva mletím nenasmraďovala) tím, že jsme v něm vždy umleli hrst ovesných vloček. Grindz je pokud vím směs vloček s kukuřicí. Takže princip stejný a cena lidová ;)

mypressi TWIST je v ČR a SR v prodeji. Roberto Trevisan je také nadšený již ho vyzkoušel.

Komentáře jsou uzavřeny.