Retro Artefakt: Ruční mlýnek na kávu Tramp 3

Z archivu

Sci-fi design z druhé poloviny 80. let, jakoby vypadl z vybavení Návštěvníků. Kupodivu to není žádný paprskomet, ale dost zábavný a praktický mlýnek na kávu ;)

Když jsem byl malý, připadal mi tenhle umělohmotný chrastící výlisek strašně odpudivý svojí ztělesněnou umělohmotností ;) Dnes ve mně vyvolává pošetilý úšklebek. A jak jsem se k němu vůbec dostal?

V mé nápojové poličce se objevily dvě skvostné zrnkové kávy od Starbucks, které jsem dostal darem. Jedná se o Colombia Nariño Supremo a sametově jemnou Guatemala Antigua. Skvostná to potrava pro můj večně nasupený parní kávostrojek (vyhandrkoval si samostatný post ;)!

Vzhledem k tomu, že stejně plánuji pořízení pořádné mašiny na kávu, nechtělo se mi investovat do nějakého ošklivého chrchlajícího mlýnku na kávu. Rozhodl jsem se, že si seženu co nejobyčejnější ruční mlýnek.

Cuketkova ručka padla na tuhle plastovou nádheru v mé oblíbené prodejně U Forejta. Výrobek s označením Tramp 3 od firmy Lodos, s.r.o. pořídíte za 145,– Kč. Zdá se Vám to moc? Mně taky, ale částečně to vyrovnalo ujištění paní prodavačky „že tyhle jsou hnedka pryč“ a zároveň 10ti letá záruka na mlecí soustrojí ;)

Strojek opravdu obsahuje solidní mlýnské kameny s označením „originál LODOS“ ;o) A chcete-li mít umletou dobrou kávu, je lepší právě mletí na mlýnských kamenech, hezky pomaličku, aby se kává nepřehřála (tak jak je tomu u elektrických nožových strojků). Stroječek pojme množství zrnek na cca 2–3 silné porce kávy. Kávu nasypete do prostoru pod kličkou, potom asi 5 minut zvesela kvrdláte (průběžně nasáváte příjemnou vůni kávy), dokud nenaplníte mikronádobku ukrytou na dně strojku! Musím říct, že to není zrovna nejvhodnější způsob jak se po ránu zabavit rozcvičkou ;)

Mlecí soustrojí nabízí možnost seřízení hrubosti mletí pomocí šroubku. Sám jsem si s tím vyhrál, protože jsem chtěl trošku hrubší kávu. Fungovalo to stoprocentně.

Mlýnek na kávu Tramp 3 získal po namletí cca 200g kávy šest cuketek z desíti. Zatím se nerozpadl, funguje, ale tak nějak od něj čekám zradu (např. v noci uletí do kosmu). Všimněte si už jenom, jak na úvodní fotce křivě stojí! To by žádný seriózní mlýnek na kávu neudělal ;)

Reklama

Komentáře

Tak asi jsou skutecne hned pryc, nebo pan Cuketka zabodoval, dnes jsem si odnesl posledni kousek. A stoji rovne ;) Takze asi dukaz rucniho zpracovani?

mám ho již nějaké ty léta a občas vypadne kulička pod kamenem, ale spravení je otázkou jedné minuty. Jo a stojí rovně ;)

[...] Pokud budete ochutnávat i kávu nemletou, budete potřebovat mlýnek. Já osobně doporučuji obyčejný ruční mlýnek s mlýnskými kameny. Pokud jste vybavenější použijete elektrický mlýnek, který běžně používáte k přípravě kávy pro espreso. Nepoužívejte rychle rotující nožové mlýnky a roboty. [...]

HEH, to same, hledam take rucni kvalitni mlynek… a BTW taky Martin :-)

:)))

no tady tenhle rozhodně kvalitní je, vnějšek je šílený,uvnitř jsou ale dva pořádné mlýnské kameny, které vydrží „navěky“ :)

hehe..taky jsem dlouho hledal dobrý kafemlejnek a elektrický mi už padl za vlast…a pan Cuketka mi byl skvělou inspirací ! :-)
Skutečně,něco na tom bude,ruční mlýnek je tak nějak lepší,káva je drcena není rozsekána… a tento Tramp3 je přímo skvělý!
Vypadá opravdu dostatečně „brutálně“,design z 80.let ale hlavní je funkčnost! Jen pro upřesnění bych snad dodal,že existují,pokud vím,dvě varianty mlýnku-jedna je větší stojí asi 230 kč a druhá kterou vlastním menší za 132kč!!! Ta větší bych řekl se bude asi špatně držet v ruce…mně naprosto sedí ta za 132kč.
Na tom mém je na krabičce datum výroby 1992,made in Czechoslovakia.. :-)
http://i18.tinypic.com/688x6k0.jpg

Co je s těmi tinypic? Já měl stejný problém před dvěma dny. Ať se jdou pic-nout.
Okopíroval jsem si imagevenue adresu, díky Pepeek-ovi.

Pepeek:

ta modrá je dobrááá!! pěkný exemplář, díky ;) design má něco do sebe a podle mně ještě časem určitě dozraje!!!

Jednorožec:

ten tinypic se nějak nesnáší s redakčním systémem který používám a všechny x v adrese změní v nepoužitelný znbak. doporučuji zkusti jiný hosting obrázků. za komplikace se omlouvám (aktuálně nevím jak to opravit…) :/

Mlýnek je to dobrý, ale hrozně se u toho člověk nadře :-) Je akorát na porci do http://www.cuketka.cz/?… pro tři pikola (moje jedna porce). Je k dostání za 200,– Kč v domácích potřebách v Dejvicích(Jugoslávských partyzánů) http://www.zelezarstvinapodbabske.cz/ Stránky mají šílené, ale dvojobchod železářství/domácí potřeby má prostě všechno pro domácnost(nečekejte nějaký Italský luxus, hlavní je užitá hodnota). Ulice Jugoslávských partyzánů je zajímavá ještě tím, že o něco níž je obchod elektroinstalace(žárovky, jističe, prodlužováky a takové blbosti).

banter:

jj na ten obchod nedám dopustit (a doporučuji jej i v článku), je to špička. rád tam chodím jen tak znostalgie. vždy si odnesu nějaký pěkný nepraktický plastový výlisek nebo výrobek z nerezu :))) v železářství jsou naprosto přísní prodavači, bez potřebných znalostí tam radši vůbec nelezte :))) jsou zábavní!!

Dlouho jsem přemýšlel o mlýnku a TRAM 3 nemá chybu ,,mám zelenkavý :-)

Tak jsem se nechal inspirovat článkem, bohužel jsem nedopadl tak šťastně jako pan cuketka. Včera jsem pořídil tentýž mlýnek za 198,– v domácích potřebách v Brně u Cimrmana. Příslibem kvality pro mě byla 10 letá záruka na mlecí ústrojí. Pln radosti jsem ještě skočil do obchůdku pro čerstvou kávu a koupil 100 gramů kávy Kenya AA. Dneska jsem se pustil do mletí. Ale jaké bylo mé zklamání. z jednou porcí kávových zrnek jsem se lopotil snad hodinu. Ne že bych byl tak pomalý, mlýnek prostě nemele, resp mele velmi chatrně.Problém spočívá v tom, že mlecí kameny velmi špatně „berou“ ty kávová zrnka. Když se jednou za čas podaří rozbít nějaké zrnko napůl nebo na menší kousky, ty už snadno padnou mezi kameny a ty je rozdrtí, problém je to počáteční lupnutí zrnek… VELMI často se mi stává, že prostě točím a točím úpolně naprázdno a nemelu vůbec nic. TAkže umlít trochu kávy na dvě porce je pomalu noční můra.
Prosím proto ostatní účastníky diskuze, aby se vyjádřili k tomuto problému, případně se podělili o zkušenost z tímto mlýnkem.
Napadlo mě si ty kávová zrnka předem trochu rozbít, ale přece jsem nekupoval mlýnek, abych ty zrnka rozbíjel, ale abych je mlel…
Ještě bych dodal, že Kenya AA nemá nijak velká zrna, takový průměr. Třeba brazilský santos nebo mexická supremo mají zrnka o mnoho větši.
:/
Děkuji všem za příspěvky.

Mlýnek TRAMP-3 je určen spíše pro mletí pepře.Má malé mlecí kameny.Pro kávu je vhodný mlýnek TEMP, pokud chcete něco podobného, ale jinak více na http://www.lodos.info

Je tento typ mlynceka mozne este zohnat? na slovensku uz tazko a ja by som mal obrovsky zaujem o 2 nove kusy. Niet lepsi mlyncek ako TRAMP 3, ak by mi to vedel niekto zohnat – isto by sme sa nejako dohodli…

Tenhle mlýnek slouží už cca 6let a vše naprosto v pohodě, co se týče plastů tak ano už jsou z těch nejrůznějších pádů (moc se s ním ráno nemazlím protože dokud v sobě nemám kávu jsem nemožnej) má trošku problémy s výběrovými arabikami, koupil jsem superme +++ a nebyl jsem s to umlít to. Ale teď piju klasicé esspresso z IT a jsem spokojen… Pokud melete jemě na esspresso nebo turka, zmiňovaný šroubek vám trošku povolí a neuděláte s tím nic… Ale jinak pohoda… p.s. někdo tu psal že ráno by to nezvládl, omyl je to absolutně automatický pohyb při kterém spím, probouzí mě až vůňe uvařené kávy… Dobrou chuť tedy ;-)

Mam ho asi pul roku. Jedina vytka – velmi spatne bere cela kavova zrna. Pokud je tam nasypete, mate o zabavu na 15 min postrano. Takze je musim nejdriv trochu rozbit v hmozdiri a pak teprve nasypat do mlynku… Koukam po necem jinem.

Ted jsem si koupil dalsi Lodos mlynek – klasicky kafemlejnek. Je moc krasny, ale ma opacny problem – cela zrna uz celkem bere, ale pak strasne dlouho trva nez je rozemele. Regulovat se da jen na jemne a jeste jemnejsi – osa mleciho kamene neni pevne uchycena, takze pri nastaveni vetsi hrubosti mleti se vnitrni kamen pouze vali po okraji vnejsiho a vysledkem je opet jemne mleta kava obohacena o hrube kusy zrn :( Takze jedna porce kavy opet prace na 10 min a nepomuze ani preddrceni v hmozdiri. Vratil jsem se k Trampu, ten aspon ta preddrcena zrna zvladne za minutu a hrubost je do presovace lepsi.

26: Co nevidět by mi měla dorazit Kyocera, tak potom dám vědět, jak na tom s mletím pro espresso je.

Jo, vyčistil jsem ho po dvacíti letech, je s ním sranda. Akorát nevhodný, když člověk potřebuje kafe HNED!

Trampíka mám nějakých 28 let a mele jak zamlada! Semtam se s ním při mletí musí zakvedlat, když jsou větší zrníčka, ale mele a neprotestuje! :-)

Tenhle mlýnek má máma nekolik let doma a je vážně super. V červené verzi. Mlecí část zatím bez poruchy za víc jak deset let

Zdravím, tak si tak brouzdám po netu a přemýšlím, kde sehnat levný jednoduchý mlýnek pro příležitostné mletí, a vzpoměl jsem si na svoje dětství a černý mlýnek TRAMP. Jak jsme se se sestrou prali, kdo bude dneska mlýt. Váš vtipný článek mi dodal sílu najít dodavatele a tento mlýnek pořídit (už jen z nostalgie) :-) Díky!

Díky za supr článek, jinak jsem včera objevil Ameriku. Mlynek Temp mám půjčený už asi měsíc, ale až po přečtený tohoto článku, jsem zjistil, že se dá upravit hrubost mletí :)

Nenormalne dobry mlyncek. Jedna z prvych veci co som si kupil po navrate na Slovensko. Osobne by som mal par napadov na Tramp v4.0 ale aj tak. Kavovy cupping uz robim len s trampom. Ditting a Mahlkonig suxxx :))). Bohuzial, kde som ho kupoval mali len jeden. Diki za clanok.

tak jsem ode dneska majitelem – http://www.lodos.info/node/20/801 – je vetsi nez Tramp 3 a jmenuje se Temp ale vyrobce je tez Lodos

maximalni spokojenost – dokonce me ve fronte v klasickym zelezarstvi Norma v Olomouci 3 duchodkyne ujistovaly, ze si vybiram spravne :)

dnes som si ho kupil v Pezinku na Slovensku v OD PLUS, otestoval som ho okamzite a som maximalne spokojny(a to som este netestoval hrubku mletia) mam model TEMP z LODOSu dal som zan 12€, cca 10g kavy namlete asi za 2 minutky. Viac ludi mi odporucalo rucny mlyncek na kavu, hladal som na webe a na tento z mladosti som ani nepomyslel ze by sa este dal kupit… Dakujem LODOS

Mám ho doma, ale stále marně přemýšlím, jak se takový mlýnek čistí! Poradíte, prosím?

Pokud ho nemáte v úmyslu celý rozebrat – což btw taky není nic složitého,a stačí na to šroubovák – tak já normálně celý mlýnek propláchuji vodou a pak usuším na radiátoru nebo fénem nebo jakkoli,aby to dlouho nezůstalo ve vlhku. Není třeba mít obavy ze rzi,za tu chvíli ve vlhku se tomu nic nestane.
Já je používám na cupping při pražení.Kvalita mletí je nepodstatná a co nasypu to vypadne.V jednoduchosti je genialita :)
PS: lepší než Tramp je Temp,mele podstatně rychleji ;-)

Děkuji! Mám ve skutečnosti Temp. :-) Takže vodou… To jsem se právě vůbec neodvážila! No dobrá, vyzkoušíme, uvidíme. Snad pak nebudem pít rezavou kávu… :-)

Já nedávno našel na chatě starej komoušskejch kafemlejnek snad prej ještě z 60.let řikala babička. Pak pošlu fotky, to prostě nemá chybu a funguje!!!! Je to taky takovej podobnej plasťák ale asi „trochu“ starší model.

Ahoj,chci se zeptat,jestli je vhodný starožitný mlýnek na mletí kávy do french press..dík.

Tento mlecí strojek je to nejhorší co kávomlýnky mohlo potkat, mletí v něm je naprosté utrpení. Nejen že kávová zrna špatně zapadávají mezi mlecí kameny a člověk každou chvíli mele naprázdno, ale také část namleté kávy skončí na lince a na podlaze. Za mě nebrat!!

Dobrý den, mám doma podobný mlýnek po babičce a chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se nastavuje hrubost mletí, návod k němu nemám a nemůžu na to za boha přijít.

↪ 45 Jandulka: velmi špatně…, je tam uvnitř takový skrytý aretační šroubek, ale s moderními keramickými mlýnky Hario nebo Porlex se to absolutně nedá srovnat. Teď už je to opravdu jen retro artefakt ;))

Mrkněte se např tady:

http://www.labohemecafe.cz/…na-kavu.html
http://www.doubleshot.cz/…na-kavu.html

(U obou mlýnků se hrubost nastavuje takovou otočnou růžicí, která je snadno přístupná a hrubost je zrhuba odstupňována zoubky. Oba mlýnky mám vyzkoušené, Porlex je podle mě z těch ručních vítěz ;)

Komentáře jsou uzavřeny.