Srovnání časopisů: Apetit, Chef Gurmán a La Cucina Italiana

Z archivu

V současné době se s časopisy o vaření a gastronomii pomalu natrhává pytlik ;) V uplynulém týdnu jsem se začetl hned do tří kousků. Krátké srovnání obsahu jednotlivých čísel a hodnocení následuje…

Apetitu už jsem se tady zmiňoval, přesto jsem si nové číslo s chutí přečetl. Přeci jenom je to pořád vydařená mutace, staršího bratříčka. Daří se jim udržovat svěží styl plný novinek a aktualit. Recepty jsou na docela slušné úrovni, časopis klade důraz na blbuvzdornost a volnost v experimentování. Tenhle styl se mi líbí, ale zase se to nesmí přehánět… čtenáři už dneska nejsou zas až takoví debílci (anebo snad ještě pořád? ;o)

Chef Gurmán (opravdu „inovativní“ webovky) za 29,– Kč nejlevnější kousek z trojice se snaží marně konkurovat Apetitu. Obsahově je časopis zacílen téměř 100% shodně. Nevím, ale připadá mi to jako kopie z kopie. Březnové číslo mě až na pár detailů vůbec neoslovilo a zabavilo tak maximálně na 15 minut.

La Cucina Italiana u mne z tohoto výběru jasně vede. Na obálce jasně přiznává původ u své italské maminky, téma je jasné: Italská kuchyně. Důraz je kladen hlavně na osvětu, zbožíznalství a vysvětlování pojmů a receptů. Uvažuju o předplatném ;)

Dal jsem si práci a spočítal kolik procent z časopisu zabírá reklama, tady jsou čísla:
  • Apetit 19,8%
  • Chef Gurmán 9,8%
  • La Cucina Italiana 11,5%

Následuje přehled zajímavostí, které mě přinutily si něco poznamenat, uvařit nebo se někam vypravit…

Apetit (Březen 2006) 39,– Kč

česká kuřata z biochovu v Albiu článek o pošírování a vaření v páře teplé saláty, recept slepice na paprice docela pobavili s pokusem o rösti, recept i fotky nemají s rösti skoro nic společného… tatarák s křepelčími vajíčky (must try ;) návod na 4 základní sushi, předtím než si sushi znechutíte vlastní přípravou, doporučuji navštívit dobrý sushi bar v hezkém receptu na risotto pobavil (zřejmě) špatný překlad, každopádně soffrito není něčí inovace,ale jeden ze základních stavebních kamenů italské kuchyně ;))) tip na biotěstoviny Valbio recepty s cizrnou omáčka od Maggi zdarma (bleh…)

Chef Gurmán (Březen 2006) 29,– Kč

zabijačkový speciál plný fotek tip na izraelskou restauraci Dinitz (recenze se chystá)

La Cucina italiana (Leden – Únor 2006) 95,– Kč

upozornění na Asociaci italských restaurací ARIT zbožíznalecké články – olivový olej, gorgonzola, polenta, brokolice všechny tipy na nákup! recenze restaurace Aromi (snad to vyjde tento víkend ;) speciál o Lombradii recept rolky s gorgonzolou, fenyklový koláč, cuketkové dortíky základní info o grappě starší číslo časopisu Víno & Styl (75,– Kč) zdarma!

Závěrečné hodnocení

Na cuketky je to asi takto: Chef Gurmán čtyři cuketky, Apetit sedm cuketek a La Cucina Italiana osm cuketek z desíti. Z výběru čísel za leden-březen tedy jasně vyhrála La Cucina Italiana a já vám ji vřele doporučuji. Všechny časopisy budu samozřejmě sledovat dále. No, možná ten Chef Gurmán už vydržím jen příští číslo…

Máte-li tipy na nějaké další časopisy, případně máte jiný názor – napište mi do komentářů!

Reklama

Komentáře

cuketko, z toho seznamu aritu – da emanuel v dejvicich je absolutne bozska zalezitost! je to tam hrozne malinkate, takze doporucuji rezervaci, ale nemuzu jinak nez doporucit! srdce a chutove bunky labuznika tveho formatu zaplesaji.
jinak uvitala bych tip na nejakou opravdu dobrou reckou restauraci v praze – vim o jedne na zizkove, ale tam jsem dlouho nebyla, takze nemuzu soudit, jedna byvala v podoli a o jedne vim ja – a je celkem dobra, jmenuje se taverna a je na rohu verdunske a prave charlese de gaulla, kde je da emanuel ;-)
jinak nechapu, jakym pravem se do seznamu dostala mondo pizza, protoze nic prisernejsiho snad uz ani neexistuje…

drunka:

hm, no non členství v ARITu bude asi směsice klasického kamarádčoftu a peněz… :/

taverna na Žižkově je Olympos a je dost dobrá, letos jsem ještě nebyl, naposledy loni na podzim a byl jsem 100% spokojen, nejlepší je tam zajít v létě – mají nádherný obrovský dvorek s posezením venku – paráda!!! žu-žo

taverna na verdunské, už jsem kolem ní několikrát šel a muím brzy zkusit ;) zatím jsem si netrouf

da emanuel tip, dík!

no jo, posezeni venku! uplne jsem zapomela… pamatuju, ze tam taky byl ping pong a ze jsem tam jednou prebrala retzinu a pak nutila kde koho se mnou hrat ;-) jinak taverna ve verdunske neni zase az tak uplne extra super, ale je to jedna z mala reckych restauraci, o ktere vim a to jidlo nebylo uplne spatne… sakra dostavam hlad ;-) hele, cuketko a co sushi? a co jehneci? ja se snad pujdu fakt najist ;-)

drunko:
jóóó hlad, já právě dělal guacamole, jakože ho nafotím tady na cuketu, ale nějak sem to přechutnal a zapomněl vyfotit :o) teď už mám leda vylízanou mističku ;)))

sushi jsem v česku ještě nejedl, venku zatím asi třikrát, ale fakt mi to nejede, nemůžu si pomoct ale chuť řasy nori.. eh dycky se mi vybaví zasmolený smradlavý pobřeží :/ lososa si raději vychutnám jinak, s máslem, koprem, bagetkou raději

jehněčí rulez! doporučuju od robertsona (http://www.robertson.cz/products.htm) a samozřejmě z Olymposu, fakt ho tam uměj (http://www.tavernaolympos.cz/) jedl jsem ho tam jako Stifado (takový dušený balíček v pečícím papíru se zeleninou a bylinkama)

eh ;)

ja sushi taky radsi jinde nez tady… sushi holt lidi bud milujou a nebo presne obracene… sushi muze byt i bez nori, nebo sashimi… podle meho nazoru, mucit lososa varenim je barbarstvi… ale na to zase musi byt rybka cerstva… takovy tataracek z lososa, nebo tunaka… mnam!!! ja mam osvedceny kramek na maso v horomericich / jak jsem pochopila, doufam spravne, ty jsi taky odnekud z prahy sest… tudiz horousky nemuzou byt tak daleko… ;-) / kvalita bajecna a neni to tak drahe jako ten robertson…

jj, no s tím suši, já prostě nevěřím tomu, že tady u nás jsou schopni dělat z čerstvých surovin, každopádně chutě se mi neustále plaší různým směrem, chce to prostě časem navštívit Podnik (jo nějaký s velkým P), kde mě na suši uhranou…

horoměřice mám kusek, možná někdy vyzkušám, dvakrát jsem se tam ztratil na kole, takže je poměrně dobře znám .)

sice nevim o cem je rec, ale zminovane podniky trosku znam, takze si dovolim drobnou poznamku:
da emanuel – urcite stoji za vyzkouseni, myslim, ze se snazi o neco jako „autentickou italskou domaci kuchyni“, na muj vkus trochu snobarna, ale to je dano spis lidmi, co tam chodi
olympos – vynikajici!! podnik, ktery si stale drzi kvalitu, coz neni zrovna obvykle
taverna v dejvicich – po kulinarske strance myslim nezajimave. chodim tam obcas, kdyz je chut na recke vino, kvuli jidlu urcite ne

Tak jsem si dneska koupil „Apetit“ a je to moc dobré čtení – dík za inspiraci … prvně asi vyzkouším suchi udělat doma :-)

Toony: chystám preview 12. čísla La Cucina Italina, nechte se překvapit – opět číslo nabité zajímavými informacemi!

No, jsem laik , ale já si ráda čtu všechny tři časopisy a tak odsuzující názor na Chef Gurmana nemám. I tento časopis mi přijde fajn. Ale já samozřejmě nejsem odborník, proto tam vysloveně bludy nevidím či neodhalím. Zrovna v Apetitu se mi nelíbí, že se ne vždy dá spolehnout na recepty, stává se, že tam chybí ingredience nebo mají špatné množství. Jinak si ale ráda počtu ve všech třech zmiňovaných časopisech a řada rad a receptů se mi osvědčila:-)

Dášo: jo, na pohled jsou pěkný, Chef Gurmán evidentně začíná, určitě se k němu ještě vrátím. Ale to číslo, které tady popisuju mi orpavud přišlo strašně prázdné (a to i vzhledem k nízké ceně 29,- Kč).

Odborník taky nejsem, prostě si tady jen otrvírám svou cuketí „hubu“ ;o)

No mně právě přijde, že tomu dost rozumíš, ale přimlouvala bych se k troše laskavosti, ne všichni čtenáři jsou experti a musíš uznat, že zase za cenu 29 Kč je toho v Chef Gurmánu až až:-) La Cucina Italiana je exluzivnější, ale také má 3x vyšší cenu:-)
Pro potřeby „běžného smrtelníka“:-) je CHG a A docela fajn počtení s tím, že je lze dobře užít v praxi. V praxi laiků, experti mají už naučeno:-)
P.S.: Podotýkám, že nemám žádný osobní zájem (akcie, příbuzné v redakci, nevlastním trafiku, apod.) na obhajování těchto časopisů:-)

Jojo tohle hledisko chápu. Laskavý bych na ně mohl být, kdyby to co dělali, bylo alespoň trošinku inovativní.

Pokud na to chce jít Chef Gurmán přes cenu, myslím, že nezvolil úplně nejlepší cestu (myslím tím plnobarevný formát na křídovém papíře v tomto rozsahu). Primárně jde ale stejně jen o to urvat co největší kusanec z nově rostoucího reklamního segmentu „vaření a vše okolo“ a vychovat si poslušně své věrné ovečky pro konzumaci inzerce.

Na Apetitu to vidíte jasně – čím věrnější ovečky, tím víc si můžu dovolit zaplnit časopis (podotýkám, za který si zaplatíte) reklamou. V případě Apetitu téměř 1/5 čísla! (nepočítána skrytá reklama). Jen tak dále :/

Takže ještě jednou: být laskavý na někoho, kdo útočí na vaši kapsu (i když podprahově) i dobrý vkus, ehm, ehm. Myslím, že laskavost projevuji dostatečně už tím, že si tento měsíc opět zmíněné plátky koupím a dám jim další šanci (i když bych si je pro sebe normálně nekoupil) ;) Ti lidé (redakce) to nedělají pro váš úsměv, ale pro každoměsíční údaj o prodaném nákladu čísla a o procentu zaplněnosti reklamních ploch.

Je to jejich boj a já na něj odpovídám takhle ;) Mylsím si, že je férové, vzít ty časopisy jak leží a běží, a hezky si je tady porovnat…

Mimochodem: na ChG nejsem v názoru osamocen. Podobnou debatu vedou např. zde.

Díky za tip na stránky, početla jsem si. Já ty časáky až tak podrobně nestudovala, spíš se kochám fotkama, nápady, tipy, novými ingrediencemi, výrobky, čímž si mě získal hlavně Apetit , často zkouším zajímavé recepty, chápu tvoje hledisko, ale co když ta kvalita, absence možnosti s někým udělat rozhovor, i když by byl nanejvýš potřebný, je dána tím, jaký rozpočet na vše mají, je těžké bez základního velkého kapitálu vrhnout na trh něco, čím ihned ohromíš. Kdoví , šéfové kuchyní třeba nemají takovou potřebu dávat interview do neznámého časáku, třeba to chtěj zaplatit, třeba je problém s tím, že pak požadujou velkou reklamu na restaurant, kde pracují, je to o schopnosti manažerů, novinářů…no jo, máš pravdu, já jdu spíš po pocitové stránce a spíš si radši myslím, že chudáci ti lidé, snaží se zaujmout místo na trhu, nemají zrovna takové zázemí jako Apetit… a ne vždy se vše vyvede..ale jasně, tolerovat dlouho takové nedokvašky, nedopečené záležitosti škodí:-)

Hele ja mam na chef gurmana este vyhranenejsi nazor. Podla mna by mal niekto vynaliezt zkartovacku ako nasadku rovno na tlaciarensky lis. Aby zbytocne nezatazovali distribucnu siet :-))) Oni na to proste nemaju, co ukazuju uz nazvom. V akom to je jazyku?
Inac dik za clanok, asi kupim najblizsiu CI a porovnam si to sam…

PS: este k tomu gurman = zrout :-)))

Sime ta skartovačka na tiskařské mašině mě dostala ;)))

To slovo „chef“ je převzato patrně z angličtiny, kde to značí šéfkuchaře, kuchaře, dobrého kuchtíka. Celkově ten název je hodně ujetý a spoustě lidí leží v žaludku.

Připravuji další trojboj, už mi chybí jen koupit nový Apetit a sepíšu to. Už předem ale musím podotknout, že chef gurmán se razantně (v rámci svých možností) zlepšil, naopak CI se mi zdála pěkně nemastná neslaná…

[...] Jak vidíte, všem časopisům odminula celkem solidně narostl prodej inzerce. Apetit podle mně už přes únosnou mez :( U Apetitu jsem si dal práci a díky podrobnému uvádění zdrojů (za to jim patří dík) jsem spočítal kolik stran jsou přeložené a převzaté články z BBC GOOD FOOD. Věřte nebo ne ale je to celých 34 stran!!! Takže z celého čísla Apetit, které jste si koupili platíte 31 stran reklamy, 34 starých a převzatých článku odjinud a pouze 43 stran původního obsahu!!! Nutno dodat, že obdobně jsou na tom LCI i CHG, tam ale není možno přesně dopátrat :( [...]

Se spožděním se připojuji k hodnocení časopisu LCI. Bohužel musím konstatovat / červenec /, že tento má dle mého názoru velmi sestupnou úroveň. Tento časopis jsem považoval za poloprofesionální tiskovinu se zaměřením na pokrmy a gurmetské cesty po Italii. Informace o triviálním vaření našich hvězdiček showbiznisu, o způsobu vaření vajec na hniličko, či vzrůstající reklama na bonbony bez cukru a pod. do časopisu za cca 100KČ nepatří. Když reklama, tak na potraviny související se zaměřením časopisu, když vaření, tak mistrů. KECY si přečtu v laciném ženském časopise.

No bude to asi chtít další kolo srovnání… Měl sem teď v ruce úplně náhodou Apetit, a zse sem se pěkně rozzuřil. Tak dokoupím zbylé duo a podíváme se na to společně :)

Moc děkuju za postřeh Antoníne!!

Komentáře jsou uzavřeny.