Relae

Kávu v Kodani už máme za sebou, teď jsou na řadě kodaňské restaurace. Vezmu to schválně odzadu a nenápadný podnik v přístavu si nechám na konec. Začneme s restaurací Relae, která novou dánskou vlnu ilustruje možná ještě lépe než samotná Noma.

Stejně jako další podniky v Kodani, které jsme viděli, je totiž důkazem toho, že nová severská kuchyně není jen výlučnou záležitostí nejlepší restaurace na světě, ale že se jí dobře daří i v „podhradí“ podniků ze střední kategorie.

Relae je také typické v tom, že si restauraci otevřeli bývalí profíci z Nomy, kteří z ní vynesli svou zkušenost a interpretují ji teď na zelené louce znovu a po svém. S menším rozpočtem, přímočaře a s lepší dostupností pro hosty. Podobných podniků je v Kodani samozřejmě víc, a nepřímo tak dokazují, že bláznivé snažení René Redzepiho přerostlo v životaschopný mainstream.

Relae ze všeho nejvíc připomíná uvolněné bistro nebo hospodu. Pokud jste alespoň okrajově přičuchli k neo-bistro vlně v Paříži, bude vám řada společných rysů povědomá.

Už od dveří na vás vybafne vystrčená kuchyň s barem. Když zasednete v řadě bistro stolků pro dva, praštíte se kolenem o šuplík, kde máte menu a všechny příbory. Zarostlý mladík ve flanelce a koženými náramky na zápěstích není dřevorubec, ale číšník.

V Relae večer nemají à la carte, mají ale dvě šikovná menu po čtyřech chodech (345 DKK, to samé pro víno). Taky tu nečekejte žádné amuse-bouche nebo neohlášené mezichody. I za obyčejný topinambur na uvítačku pěkně zaplatíte zvlášť (30 DKK).

No, obyčejný topinambur. Byl pěkně macatý, pomalu grilovaný ve slupce skoro až do černa. Potom napůl a nahoře s lehce rozteklou vrstvou připomínající žloutkový krém s citrónovou kůrou (tady jsem si nebyl jistý, což se mi v Kodani stávalo častěji, než bych chtěl).

Než se pustíme do dalších chodů, musím vás trochu psychicky připravit, protože ta jídla jsou skutečně jiná, než na jaká jsme zvyklí. Objednali jsme si klasické i vegetariánské menu, ale ve výsledku vlastně ani moc nepoznáte rozdíl. Na talířích bývá masa jen malinko. Všude je zato spousta sezónní zeleniny, ovoce a bylin.

Zdroj nezvyku jsem po chvíli vypozoroval přesně. Z našich končin jsme totiž ještě pořád navyklí vnímat „to zelené“ až na druhém místě. Kuchaři na severu ale proteinům nedávají přednost a s chutí všech komponent na talíři pracují se stejnou prioritou.

Kupole z kapusty je pěkný příklad. Minimalisticky upravené listy ukrývají v soli naloženou hrušku a vlašské ořechy. Nic víc není potřeba. Nebo nakyselo naložená kedlubna, sorbet z jablka a lehce štiplavá omáčka z potočnice, kterou vás v Relae probudí na začátek. Definice svěžesti a chroupavosti.

Napočítali jste jako já pouze tři hlavní složky? Počítáte správně. Více než tři hlavní linie v jídlech z Relae nenajdete. Když mrkev, tak třikrát a s postupným zesilováním chutě. Vařená s praženým řepkovým semínkem, v omáčce s bílým vínem a nakonec kruťácky vypečená do chipsu skoro jako slanina.

Jediný mořský chod mě zase skoro rozplakal svoji čistotou. Zelená tůňka z řas a šťávy a v ní několik měkkoučkých stvoření s jasným zadáním — rozplynout se vám v puse.

Dostali jsme vůbec k jídlu nějaké červené maso? Prakticky ne. Oldschool masoužrout by mohl uprdávat snad jen u chodu s divokou kačenou. Udělali ji podle té nejkrvavější fantazie a snad poprvé v živote jsem tu měl k masu místo pepře vykřupané bobulky černého bezu. Popelem pokropený obláček v pozadí je vařená cibule (jediná zkušenost, která mi nesedla).

dezertu jsem měl příjemný pocit, že zažívám exkurzi po vyšší sezónní dívčí. Doznívající podzimní dýně a k tomu plynule navazující náznak prosincových mandarinek. Všechno smysluplně rozložené do tří funkčních složek — krémová zmrzlina (s dýňovým olejem), mandarinkový sorbet a hokkaidó na plátky (křupavé vs. na kyselo nakládané). Velké neprofesionální vyškrábání misky.

Nevím, jak to na vás bude působit při čtení. Přímo na místě se ale ve mně bilo několik pocitů. Za prvé — fascinace novým vesmírem. Za druhé — neustálé rozčilení z toho, jak fest dobře pracují s ingrediencemi, které u nás považujeme za nezábavné nebo inferiorní. Za třetí — příjemný pocit z lehkosti, s jakou to všechno odsýpalo.

Píšu to i navzdory tomu, že v reálu byl večer na můj vkus příliš trhaný. Rezervaci jsme urvali až na poslední volný termín po deváté večerní, za což jsme schytali hodně unavenou směnu a nervózní servis.

Co jsem vynechal — naprosto famózní snoubení jídla s vínem. Místní somík mi ve víně klepal kladívkem přesně na ta místa, která to brní a škube. Pohybovali jsme se výhradně v naturální a biodynamické Francii, která k syrovým a přímočarým jídlům dokonale pasuje.

O Relae se hodně mluvilo už před otevřením, sám ale neumím posoudit, jak moc se počáteční hype vyplnil. Každopádně, pokud se do Kodaně chystáte a do věčně obsazené Nomy se nedostanete, určitě si Relae do itineráře přidejte.

Obrázek severské kuchyně ještě určitě není komplet, brzy přidáme další vrstvy. Zelí, mrkve, řepa — masa pomálu… ;)

Další čtení z Kodaně

Reklama

Komentáře

Nevím nevím, ta jídla se mi vůbec nelíbí. Jestli ono to nebude tím že na těch talířích není pražádná zeleninová obloha :-D

↪ 1 Karel: to jó, jediné pojítko (krom téměř identických surovin) jsem našel v chlebíčcích. mají je úplně stejné jako my, podrobnosti dodám :)

Už nějakou dobu uvažuju nad tím, jak změnit přístup k zelenině. Ráda bych jí vařila víc a častěji, ale narážím na nedostatek fantazie i inspirace, takže nakonec stejně dělám furt to samé. Relae vypadá moc dobře, i když inspirace pro denní večeře by to asi nebyla, úprava bude asi dost náročná a vyžadující tým kuchařů. Mimochodem, já furt nevidím ten mandarinkový sorbet – pokud to není těch pár drobečků na té dýňové.

↪ 4 Dv: Pořiďte si dítě vegetariána a fantazie se dostaví natošup. ;-)
Jinak jsem ráda, že tu konečně dostal prostor podnik, který není zaměřený primárně na maso, je to příjemné. Jídla vypadají pěkně, i když za ty peníze nevím, nevím. Ale já jsu stará škrťa, netřeba brát moje poznámky vážně.

↪ 4 Dv: to je asi na delší povídání, konkrétní inspirace z dánska ale jsou a jsou (podle mě) překvapivě jednoduché. tohle ale nevím, jestli se mi podaří přenést, bez ochutnání — v zásadě jde ale asi o to, oprostit se od zaběhaných receptů a prostě dostupnou zeleninu kupovat, velmi minimalisticky ji upravovat a „rvát“ ji na talíř v jednoduchý kombinacích ;) mám tu teď ze studijních důvodů kuchařku NOMA a v přípravě zeleniny se fakt žádné kuchařské orgie, které by vyžadovaly brigádu nekonají — náročnost spočívá pouze v počtu komponent a ve finese (obojí je v domácím vaření zbytné)

sám v tom trochu cítím dluh, protože si myslím, že se mi to v posledních měsících daří docela obstojně a jednoduše (resp. v kažodenním vaření), jen jsem ještě nenašel energii to nějak přehledně zpracovat. přitom těch základních technik je asi deset, mění se jen dostupná zelenina na trhu a možné kombinace.

tohle téma dobře nakousla H.Michopulu s aktuální kuchařkou (mmch doporučuji alespoň k prohlédnutí), pořád je to ale zbytečně svazující tím, že je to sepjaté s konkrétnímí recepty namísto s technikami ;)

ad mandarinkový sorbet — speciálně pro tebe:
http://www.cuketka.cz/…ae_500_9.jpg
(je to nandaný za tou dýní) a jinak u té zmrzky, fakt bych vsadil obuv, že to byla basic báze ochucená dýňovým olejem.

Mám z toho oči navrch hlavy!
Pro mně to je jak přistání na Měsíci. Úžasné, nové, ohromující. Rozhodně Vám tu zkušenost závidím. I když to není úplně můj šálek čaje, nebo možná je to tím, že jsem se tomu ještě neprojedla, rozhodně je to směr, který mně fascinuje.
V gastronomii, jako v jiných oborech, platí: Nestát na místě, pořád se učit a zkoumat nové možnosti. A Váš článek se mnou pořádně otřásl. Mám toho mraky, co dohánět!
Díky.

Cuketko, oslintala jsem si monitor, vznášela se uchvácena jídlem z Kodaně :-)

Báječný článek, díky. Mám ale jedno přání, nebo snad prosbu. Můj oblíbený scuk nesaturuje potřeby cestovatele po vlastech českých. Nic proti Praze, sám tu sídlím. Ale tu a tam zabloudím do zapadlých koutů naší vlasti a jsem nahranej. Rád přispěju a jistě i jiní, ale mám dojem, že jsem to před časem zkoušel a narazil jsem na jakési formální bariéry. Třeba je to obecný důvod těch skromných mimopragocentrických tipů. Prosím nasměrujte mě někam, kde se dozvím i o venkovských ňamkách. Dík!

↪ 9 soladil: kéž by na nás takové podniky v českých regionech číhaly, že jo? ;) obecně si mylsím, že kapacitu regionů nasytit naše kulinární potřeby přeceňujeme — stačí nahlédnout na strukturu podnikl střední a nižší kategorie v hlavní městě (a je vymalováno)… pokud byste se rád do Scuku zapojil, dveře jsou neustále otevřené, jen holt přísně hlídáme, koho pustit dál. nedovedete si představit, co by se stalo, kdybychom je jen na chvíli nechali bez hlídání otevřené ;)

↪ 8 buculinek: jábyl vždy pár minut po servírování v šoku, a ten šok možná pokračoval i dál. i proto mi to trvá tak dlouho, zážitky intenzivně v hlavě přechroustávám ještě teď :) (a to ještě nedošlo na nomu ;)

↪ 7 L.A.: nebojte, pro mě to bylo jako palicí do hlavy. je to zkrátka a dobře úplně jiný vesmír. z celého severského stylu vyzařuje na jednu stranu jakási vyrovnanost a soběstačnost, na druhou stranu se jejich vaření na první pohled jeví poněkud suché. ale (jako všude) tady do hry vstupují právě ty malé (sfinské:) detaily, které mají fest dotažené.

a znovu říkám, co je nejvíc znepokojující — celé se to (mimo moře) odehrává v našem surovinovém pásmu. už jen to, že ignorují olivové oleje, cizí vína a další jižní vychytávky, je docela mazec.

když jsem teď v létě vymýšlel, co nakládat do octa místo středomořských kapar, tak redzepi má v kuchařce hned čtyři odzkoušené varianty (vše dostupné i v ČR)… uf ;)

↪ 11 pan Cuketka: Je to ironie, ještě se učím klasickou francii, středomoří a japonsko-asijskou a do toho dostanu takovej zásah na komoru! I když vše souvisí se vším a všechno, co se naučím jednou zužitkuju, stejně mi to udělalo eh…nepořádek v hlavě. Neskutečně ráda bych to vařila (myslím profesionálně-v práci), ale úplně nejdřív musím ochutnat. Fascinuje mně ta zdánlivá jednoduchost a geniální zacházení se surovinami.

Mám z toho takový rozpačitý pocit. Třeba ten první obrázek, to je jak kdyby mi to na talíř čerstvě vylovili z bahňáku za dědinou:-) A popravdě řwčwno mi strašně vadí ty šedotmavé talíře. Přiznávám, že doma mám jednu černou misku, ale tyto barvy mě v kombinaci s jídlem spolehlivě znechutí. Nicméně ta myšlenka pracovat jednoduše s lokálními surovinami a minimalizovat maso se mi líbí. Jen bych si představovala trochu onačí podání.

pro L.A. > zkuste si treba pres Amazon objednat nejake kucharky od C. Meyera, ktery cely skandinavsky/nordicky trend nastartoval. vybornou isnpiraci je take serie new scandinavian cooking od BBC.
jinak pochopitelne je jedna vec si dat podobne jidlo v restauraci, a druha to nejak pretransformovat pro domaci vareni ;) ja po rocnim pobytu zde na severu se ale priznam jsem zdejsim pristupem hodne fascinovan, a experimentuju a experimentuju ;)
jk

↪ 13 Olinka: mně ty talíře právě připadají nádherné, okamžitě mě zaujaly. Za mě tedy prezentace na výbornou. Kdysi jsem v pomatení smyslů pořídila nádobí z kouřového skla a to bylo teda opravdu sáhnutí vedle, ale tohle je jiná liga. Jídla dle popisu taky znějí parádně, hlavně ten topinambur a mrkev, hmmmm.
↪ 6 pan Cuketka: Pane Cuketko, přimlouvám se za článek o osvědčených technologiích úpravy zeleniny! Všímám si poměrně často, že hodně lidí (včetně třeba zahrádkářů se skvělou vlastní produkcí) při dotazu na použití nějakého druhu zeleniny reagují, že je „dobrá pod maso“, případně z ní dělají smažené placičky. Lehce povařenou s máslem a solí (a parmazánem!:), nebo pečenou s oliváčem a česnekem ji nikdy nejedli. I v chytrých knihách se často dočteme, že daná zelenina se „přidává do polévek a omáček a někdy dokonce do moučníků“. Jako plnohodnotnou hlavní surovinu ji stále vnímá málokdo. Určitě to ale souvisí i s kvalitou – ze supermarketové zeleniny ty kodaňské dobroty nevykouzlí nikdo…

↪ 6 pan Cuketka: Recepty z farmářského trhu mám a líbí se mi, ale je to, přesně jak říkáš- člověka to nenaučí varýrovat, není to o hlubším poznání jak zeleninu používat univerzálně.
Ad dýňová, dělala jsem z olivového oleje, to by možná stačilo jen prohodit olej za olej :)

Takováhle restaurace by mě tady u nás bavila (jak coby návštěvnici, tak provozovatelku)…přemýšlím, jestli by se v Praze našlo dost zájemců a nadšenců pro takovou kuchyni…

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)