Jehněčí do růžova

Jehněčí hřebínek — nejfajnovější partie malé ovečky. Jak si ji doma v klidu užít a nic nepokazit? Prozradím vám svůj blbuvzdorný postup, se kterým upečete nádherně růžové kotletky bez zapínání trouby a bez čarování s teploměrem.

Metoda je to samozřejmě limitovaná a má svoje pro a proti. Na jehněčí hřebínek pro dva o hmotnosti do 400 g vám ale zabere vždy spolehlivě. Pokud kotletky neděláte po jedné, je na takový větší kus masa vždy lepší nasadit kombinaci opečení na pánvi a dojití v troubě. S mladým jehněčím v téhle velikosti vám to ale spolehlivě projde i s jednoduchým postupem na pánvi.

Vždy růžové jehněčí kotletky

Finta se tu vlastně ani žádná nekoná. Vystačíte si s citlivým opečením na pánvi, odpočinutím masa a pomalým servírováním na vyhřáté podložce. Nic jiného tam není. Ale jak říkám, projde vám to pouze u kusu masa do určité velikosti.

Já sám už jehněčí hřebínek (pokud není možnost grilovat) nedělám jinak. Je to totiž tak pohodová příprava, že je vše hotové do dvaceti minut. Není potřeba s masem nijak složitě cvičit v troubě a navíc nemusíte ani nijak úzkostlivě hlídat vnitřní teplotu. Na konci navíc používám k servírování přímo teplou pánev, která automaticky zahladí jakékoliv drobné nedostatky ve stupni propečení.

Mrkněte se, nic to není! ;)

Suroviny

  • 350 g jehněčí hřebínek (na 6 žebírek dlouhý)
  • dva stroužky česneku
  • rozmarýn nebo tymián (pěkný svazeček, nešetřete)
  • dvě lžíce oleje
  • vrchovatá lžíce másla

České jehněčí z farem seženete už docela dobře. Třeba u Robertsona mívají kotletky z větších kusů, které se pro tuhle úpravu až tak nehodí. Ty moje, tak akorát velké, jsou z OCG. Čerstvé jehněčí je ideální, mám ale hřebínek vyzkoušený i po zamražení a rozdíl není příliš velký (je to zrovna ten na fotce).

Postup

Maso musí být po vyndání z lednice vždy odpočaté alespoň půl hodiny. Mezi žebry udělejte zářezy, který povedou až k okraji libové kotlety. Touhle fintou si uděláme prostor pro rovnoměrné propečení v bodě, kde nasedají žebra a kde byste prostým opékáním celého kusu na pánvi těžko dosáhli. Tuk a zbytky masa na žebrech nečistěte — krásně se vypečou!

Mějte také při ruce vše potřebné — máslo, stroužky česneku i bylinky. Určitě se hodí i minutka a kousek alobalu na zakrytí masa po dopečení.

Pánev dejte na střední plamen (nebo středně silný výkon plotýnky) a rozpalte ji. Maso mezitím osušte utěrkou a ze všech stran posolte. Na horkou pánev dejte asi dvě lžíce oleje, počkejte až se prohřeje i olej (lehounké učoudnutí) a položte maso na pánev.

Hřebínek budete na pánvi otáčet ve třech polohách. Jedna je naplacato, druhá je na oblouku žeber a ta poslední je na stojáka (v okraji lehce nakloněné pánve). V první fázi opékejte maso 8 minut — co minuta, to jedna poloha.

Po 8 minutách dejte maso stranou a slijte veškerý olej. Přidejte na pánev máslo, stroužky česneku, bylinky a vraťte maso zpátky. Pečte poslední 4 minuty, opět s minutovými otočkami. Masu hodně pomůže, když si pánev lehce nakloníte a budete přes něj přelévat nahromaděné máslo lžící.

Po celkem 12 minutách opékání dejte maso stranou, zakryjte jej alobalem a dejte mu 5 minut nerušeného odpočinku. Pánev dejte dolů z plamene. Za těch pět minut vychladne a poslouží vám k servírování přímo na stole.

Odpočinuté maso nakrájejte na jednotlivé kotletky, vodítkem vám budou žebírka. Naskládejte je na pánev (růžovou nahoru) a dejte na stůl. Maso se takto udrží dlouho teplé a ochutí se voňavým máslem zespod. Několik šupinek maldonky nebo fleur de sel to jistí do kolen.

Výhoda téhle metody je v tom, že pokud třeba přesně netrefíte stupeň propečení, odpočinek na teplé pánvi poslouží jako takový autopilot. Lehce nedodělanému masu pomůže tepelná setrvačnost a prodloužení odpočinku. Více propečené maso zase pojistí máslo a paradoxně i pomalý odpočinek, který přeci jen zbývající šťávu roznese rovnoměrně. Jediná nevýhoda je v tom, že kotletka zespod ztratí růžovou. Věřte mi ale, že to za a) nevidíte a za b) to na šťavnatosti nebudete mít šanci rozpoznat.

Jehněčí takto připravené bývá hotové sakumprásk za dvacet minut. Mezitím se ještě dá připravit jednoduchá kořenová zelenina (tou můžete maso obložit), hráškové (i jiné) pyré nebo ochucený jogurt (máta, citron, olivový olej etc.). Dobrý chléb na vymazání šťávy a másla je podmínkou.

Užijte si to. Ovečky budou rády! ;)

Nemáte jehněčí hřebínek?

Reklama

Komentáře

Zásah na komoru, pane C. Jako vždy perfektně napsané a krásně vizuálně zdokumentované. My paleo-žravci chléb vynecháme, ale kapustičky na zádíčka budou taky super. Nebo klasicky listový špenát. Takhle krásně jehněčí by opravdu bylo škoda ničit dalším kořením.

Velikonoční nádhera! Jen si nejsem jista nadšením těch oveček ;)

Jéžiš, za takovéhle fotky by vás měly mé chuťové buňky žalovat! Kde já kurňa u nás na malém městě teď seženu jehněčí? Úžasné, vrtím se nepokojně gurmánským orgasmem a proslintaná skrz naskrz padám do kolen.
Ovečky by jistě byly rády za to, s jakou grácií a lehkostí se s jejich tělesnými statky zachází v páně Cuketkově domácnosti.

mě ještě víc než recept zaujalo něco jiného – kde se dá sehnat / jak se prosím jmenuje ta pánev, co jste použil?

↪ 6 petr: je to obyč ocelová gastro pánev, cena okolo 200 kč, výhody – parádně se rozpaluje, tj na cokoliv, co potřebujete zatáhnout, nevýhoda – nemá ráda vodu a je třeba ji udržovat správně zajetou. odmění se ale tím, že má pak vlastnosti téměř jako teflonka ;) (omáčkové věci na ní nedělám)

oldskůlový výrobce z fr: http://www.debuyer.com/product.php?… (dělají všechny možné varianty z různých matrošů), v čr furt za levno tady: http://www.gastromania.cz/…40-mm_1.html

Dobrý večer. Možná, že byste mi byl schopný pomoci. Dnes jsem si v restauraci dala jehněčí. Maso se nedalo ani ukrojit, natož kousat. Jelikož to není první, ale bohužel jediná zkušenost u tohoto druhu masa, ptám se:
„Kde udělali soudruzi z NDR chybu?“ Nerada bych zanevřela na jehněčí jen proto, že ho v restauracích neumějí připravit.

↪ 9 Gabriela: a jak se to na lístku jmenovalo? záleží na části masa a na úpravě ;) i z těchto naprosto křehkých růžových bochánků se dají vyrobit úplně šedé a žvýkavé projektily.

Na lístku bylo pouze jehněčí, ale byly to projektily. Žvýkavé nebyly v žádném případě. Spíš zubolámavé.

Paul Day konečně otevřel řeznictví, to jen k tomu jehněčímu :-) Vypadá to dobře, ale více než ovečka mě namlsalo hráškové pyré :-)

↪ 8 pan Cuketka: jo přesně tohle info jsem hledal, podle toho co se píše by tyhle pánve měly při dobrém zacházení jen zrát jako víno, takže ideální poměr cena/výkon. Díky!

ještě něco:) – cena za kilo s kostmi se jeví stejná jako cena nejlepšího řezu z nejkvalitnějšího uruguayského hovězího bez kostí… nebo to tak prostě s jehněčím kotletem je? jehněčí jsem ještě nezkusil, proto amatérský dotaz

„Hřebínek budete na pánvi otáčet ve třech polohách. Jedna je naplacato, druhá je na oblouku žeber a ta poslední je na stojáka (v okraji lehce nakloněné pánve). V první fázi opékejte maso 8 minut — co minuta, to jedna poloha.“

Tyhle pocty mi nejak nevychazi:)

↪ 15 jarka: to neva, že mezi olejem a máslem vyjde sudá. celkem je to 12, tj 4× po každé :) na každého se dostane, trivka

↪ 11 Gabriela: tak to je smůla na hospodu, jehněčí za to na 99% nemůže…

↪ 13 Anonymní: největší nepřítel je voda, jinak ale klepu, už přes dva roky naprosto v cajku ;)

↪ 14 petr: však je to taky ta nejfajnovější partie, pro mě třeba uruguayské hovězí určo není dobrý metr pro domácí jehněčinu – jibá chuť, upe jiná cesta masa na talíř ;)

↪ 17 pan Cuketka: aha, to pak dostává detailní minutový návod i s garancí nepodělatelnosti úplně novou dimenzi:)

to Cuketka a Anonymní odbočka od oveček: mám ze stejného materiálu naprosto skvělý vok a nejlépe mu svědčí, když ho po umytí (bez jaru) zase na plotně rozpálím, vysuším od vody a lehce potřu ubrouskem pokapaným olejem. Při dalším použití rozpálím, vytřu starý olej a prdnu nový olej. Jednoduché a pánev pak stárne jak víno. Vyčteno z nějaké čínské kuchařky

↪ 14 petr: Petře, to nemůžete srovnávat, obojí je ten nejlepší kousek a tudíž drahé, akorát ta kráva je větší než ovce, takže u toho jehněčího je to trochu ohryzávání kostí, než že by se člověk nějak nacpal, ale ňamka. Zkuste to a třeba Vám to ani chutnat nebude (spousta lidí to jehněčí nemá moc v oblibě) a zůstanete u svojí jihoamerické svíčkové. Já mám naopak pár kil jehněčího v mrazáku a už se nemůžu dočkat až bude počasí na grilování a moje tříletý dítě má jehněčí kotletky na grilu úplně ze všeho nejradši.

díky Álo. Jestli to je jehněčí trošku jako Marmite, bude lepší zjistit předem do jaké kategorie patřím. A Prague food fest se blíží…

byl jsem u brachy na Novem Zelandu a tam jsem si jednou udelali presne tyhlelamb chops. U nich je to jehneci cenove jak u nas lepsi veprove ze :) sice jsme to nijak rafinovane nepekli, jen jsme je rovnou narezali a rychle osmahli, ale byla to mnamka prevelka.

Já to zkusil a nezbýva mi nic, než smeknout a poděkovat za recept. Děkuji maestro Cuketka :)

Letosni velikonoce na ne doslo – nakoupil jsem na naplavce. Bez chyby, velke diky!

Co vy na to?

nepovinný, ale díky němu máte obrázek (jak?)