Mám přítele vídeňáka. Lépe řečeno rodilého vídeňáka, co rád
dobré jídlo a pití. Jezdím často do Vídně, a tak mám možnost
srovnání. Ve Vídni mi chutná. Nemluvím teď ale o vídeňském řízku.
Miluju zdejší polévku s celestýnskými nudlemi, karbanátek s bramborovou
kaší a k tomu hlávkový salát se sladkokyselým nálevem. Na závěr se
nacpu ještě palačinkami s povidly, posypanými mákem. Vše zapíjím
vychlazeným zeleným veltlínským nebo si dám sommerspritz, co jemně perlí
v orosené sklenici. Na stole je bílý čistý ubrus, v restauraci
vyvětráno, obsluha se usmívá.
Teď je sezóna lišek – jako předkrm si můžete dát míchaná
vajíčka s liškami, rizoto s liškami, lišky na smetaně, lišky na tisíc
způsobů. Restaurace se mezi sebou přednánějí, která přijde
s originálnějším receptem. To není všechno. Minulý měsíc byla sezóna
meruněk, meruňkové knedlíky na všechy způsoby, meruňkové marmelády
v luxusním balení u všech pokladen, meruňkové koláče a melánž. Za
dveřmi je sezóna dýní. Dýňové oleje, semínka, polévky, a tak dále.
Vždycky je sezóna něčeho. Pravidlo je jenom jedno. Musí to být něco, co
je produktem rakouských zemědělců v daném období.
Je mi to líto. Je mi to líto, protože to, co tady (rozuměj v Rakousku)
jím, je vlastně babiččina (česká) kuchyně, kterou bohužel v našich
(českých) restauracích, v takové kultivované podobě postrádám. Tak moc
bych si přála, aby mi český číšník řekl „ano velmi rád“ a běžel
pro objednávku do kuchyně, abych si sedla ke stolu s bílým ubrusem a mohla
si objednat v „sezóně“ říční ráčky v koprové omáčce s rýží.
Je mi to tak líto, co se stalo s naší kulturou stolování za poslední
půlstoletí. A přitom by stačilo tak málo. Podívat se k našim
sousedům.