Mildova hádanka numero uno
Píšete vy…A je to tady…
Tak dlouho se brouzdá po síti, až se do ní spadne…
A je to tady…
Tak dlouho se brouzdá po síti, až se do ní spadne…
Krátké zprávy, které to nikdy nedotáhnou na svůj vlastní článek. Křehké, rozsypané a prchavé – Odrobinky! :)

Tááák! A ode dneška mám políčeno na Ženy z Atlasu. Udělali mi tam chlívek mezi poradnou na vlasy a poradnou na faldy. Ženy budou klást dotazy a cukína odpovídat.
Když mi budou dávat hloupé otázky, budu po nich vrhat – šunky i s kostí, mrkev, nože, jabka a zmrzlinové kornouty s koulema! :D

Od 1. prosince startuje v Liberci kulinářská soutěž, ve které budou soutěžit rodinné recepty místních obyvatel. V první kole se vyberou ty nejlepší receptury, semifinálová devítka pak bude soutěžit naživo v místní restauraci Ambiente. Každý tým bude mít jeden týden na to, aby návštěvníky podniku zaujal. Tři finalisté si to pak rozdají 1. května ve finále před radnicí! ;)
Moc povedený nápad, víc takových! Škoda jen, že téma receptů není omezeno na krajové speciality. Byla by to ideální příležitost, jak vyhrabat zapomenuté poklady. Ale třeba se i tak něco vyloupne ;)
Kolegové z pražského kulturního přehledu PragueOut připravili hotové buchtičkové haló! Příští středu – 5. prosince zařadí 17 (!!!) pražských restaurací na své polední menu (polední!) buchtičky se šodó!
Geniální myšlenka pro depkoidní zimní období!!! ;) Zařadily se i luxusnější podniky – Patriot-X, Dům vína U Závoje, nebo Lví Dvůr. Ve středu se to pokusím zmapovat a něco nafotit. Pokud někam půjdete a chtěli byste přidat svůj mini-report s fotkou do sumáře, napište mi! ;)
Tady je ještě bonusový – Buchtičkový plakát!
Právě vychází GR, který si říká „český Michelin Guide“. Absolutním vítězem se stala rodinná restaurace U Lípy (také vítěz kategorie obsluha), nejlepší jídlo bylo na Promenádě a nejlepší atmošku hodnotitelé zažili na návštěvě u Sarah Bernhardt. Novinkou je samostatný toplist 25 odborníků a profesionálů. Ti vybrali jako nejlepší Allegro!
Na GR osobně moc nedám, ale je skvělé pozorovat ty mišmaše v TOP10, případně si z nového vydání vyzobat novinky ;) Z mimopražských se objevilo brněnské Restaurante Rialto (2. místo za obsluhu), karlovarská Promenáda a tuchoměřická Auberge de Provence (1km od Prahy). Všichni ostatní bohužel utřeli…
Pro úplnost kompletní TOP10 v absolutním hodnocení: 1. U Lípy, 2. Paříž hotel, Sarah Bernhardt, 3. Obecní dům, Francouzská restaurace, 4. Auberge de Provence, 5. Promenáda, 6. Savoy hotel, Hradčany, 7. Miyabi, 8. La Degustation Bohéme Bourgeoise, 9. Four Seasons hotel, Allegro, 10. Radisson SAS hotel, Alcron
Docela sranda ne? ;)

Spousta lidí mimo Prahu mohla dosud jen tiše (a pecku olivy cucajíce) závidět pražskou prodejnu Olympia. Nyní se situace na řecké frontě obrací a všichni řekofilové mohou svá očka obracet směrem ke zbrusu nové prodejně Mediterra v Ostravě! Pan C. ji samozřejmě ihned podrobil pohledu, pohmatu, poklepu i poslechu… ,)
Za dvě, Mami! Děkuji všem čtenářům a náhodným pocestným, kteří si klikli na cukínu! ;) V příštím pololetí se budu ještě více snažit. Pani učitelka totiž povídala něco o prostoru pro zlepšení…
Mám radost! :D

Pro příští Týden jsem teď připravoval návštěvu podniku, který se účastní nového projektu s názvem VIP Menu. Degustační menu, předplacenky a známkování. Tři v jednom! ,)

Pytlík sušených smržů opět nezvratně afektoval psychiku pana C.! Mám snad na ty potvory v mozku nějaké nevybité receptory a tak jsem o víkendu opět pustil trošku proudu do synapsí… ,)

Už déle nemohu prodlužovat svou agonii mnohonásobného dilematu. Tak krásné příspěvky se sešly a já mohu vybrat jen tři!!! Tímto vyhlašuju vítěznou trojici Soutěže podzimního (s)tvoření:
Gratinace vítězům a chřest poraženým!!! ;) Děkuji všem. Moc a moc mě to bavilo! Myslíte, že do Vánoc stihneme ještě jedno kolo??? ,)
Prosím vítěze, ať se laskavě poperou o jednotlivé modely. Upřednostňuji veřejnou bitku v komentářích před zraky veřejnosti.
Jak už jste si určitě všimli v komentářích, vítězná Perchta se výhry z tohoto kola vzdává a postupuje hrneček pro bramborového medailistu. Na její přání půjde cena za (s)tvoření:
S radostí raclettuji vítězce! .)

Ještě teď se vzpamatovávám ze včerejší návštěvy restaurace maze Prague, jejímž provozovatelem není nikdo jiný než diabolický Gordon Ramsay. Reportáž z návštěvy (je o kousek delší než obvykle) a rozhovor s dohlížejícím šéfkuchařem Jasonem Athertonem najdete v pondělním Týdnu (tiskem i online).
Předem mohu prozradit, že krom perfektního jídla a servisu, mě tam zaujala jejich mistrná práce s finálním nástupem jídla před hosta. Shodou okolností jsem si s sebou na dovolenou vzal tyhle tři roztomilé učebnice, kde se složitá obsluha i dokončovací práce u stolu hosta zevrubně probírají na desítkách stran s obrázky. Přitom v aktuálním českém reálu nejsou zrovna populární…

..to musíme si dát kalíšek slivovice..áááá a pak rozpálíme sádlo, a na něj ty trojobalený řízky, ať to syčí a prská a ten rozšvicovanej řízek, ještě pění na talíři, … obložíme bramborovou kaší, na půl s vařeným a rozšťouchaným tuřínem..a ne okurku, ale vážení přátelé…švestkový kompot. Ten si vyrobíme (dva měsíce před tím:-))) sami.: Do sklenice sůl, namačkat půlky švestek, víčko a sterili…toť vše. Ach jo!

Nic jiného nedokáže cestovatele uvést do hřejivé domoviny tak, jako rozverná podzimní chumelenice a čerstvých pět čísel hned v Rozvadově… ;) Několik pohlednic a nemlsacích zápisků z cuketkova thermo-šoku.

Suroviny: Ředkvičky, Medvědí česnek, Brambory, Topinambury, Řapíkatý celer, Dýně, Rajčata, Růžičková kapusta, Salátová řepa, Celer, Hlávková kapusta, Černá ředkev, Mrkev, Česnek, Zelí, Okurky, Cibule, Papriky. Petržel a Kačenka česká
Techniky: Využití zeleniny od kořene po listy, Blanšírování, Glazování, Na zádíčka a Pyré
No items
Oranžová vína