3x Yogood v hlavní roli — jogurtové recepty s partnerem blogu

Partner blogu

Partnerství s řeckými jogurty Yogood se pomalu chýlí k závěru. Pokud jste se ještě nepřidali se svými postřehy a tipy do kuchyně, mazejte směrem soutěž. Sám přidávám tři krátké recepty, jak si řecký jogurt užívám nejraději.

Řecký jogurt Yogood najdete v obchodních řetězcích i menších obchodech po celé ČR. V základní verzi se Yogood vyrábí z kravského mléka (4 l mléka na 1 l jogurtu) a krom toho neobsahuje nic jiného než smetanu a jogurtové kultury (L. bulgaricus a S. thermophilus). Svou typickou hustou konzistenci získal prostým odstraněním přebytečné vody a syrovátky.

Jogurt v tenké vrstvě

Cože? Talířek jogurtu a na něm nějaké barevné ďubky? Co je to za recept? Hned vysvětlím!

Zní to fakt jako děsná kravina, na které není co vysvětlovat, ale v poslední době si takhle řecký jogurt dávám nejraději. Je to hříšná snídaňová úprava zaměřená na všechny lenochy a vybíravé jedince, kteří trpí stejným problémem jako já. Po ránu se mi moc nechce snídat a jogurt právě vyndaný z lednice je na mě příliš studený a neochucený. Pomoc!

Rozprostřením do tenké vrstvy se ale jogurt rychleji ohřeje a jde i lépe ochutit. Používám na to smrtící kombinaci dehydratovaných kousků ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky) a javorového sirupu. Barva a křupavost ovoce mě po ránu hezky osvěží. Javorový sirup zase přidá potřebnou životabudící sladkost.

Dříve než to odmávnete rukou jako úplnou blbost, tak to někdy zkuste sami. Já už samotný jogurt nebaštím jinak. Pokud v ten samý den potřebuji kácet stromy, přidám pod ovoce ještě trochu opražených vloček (které se takto ani nerozblemcají). Nemá to chybu, nekecám!

Jogurt jako zálivka

Chlebové saláty jsou teď moje velká láska. Fungují jako nejrychlejší svačina a zároveň s nimi vždy zužitkuji starší chléb.

Krom klasické zálivky na bázi octa a tuku teď taky moc rád používám jogurt. Malý náznak jste mohli vidět v pohlednici z Kodaně, kde je jogurt po boku křupavého zelí, blanšírované kapusty a chlebových krutonů.

Tady na obrázku je jedna ze stovky variant, kterou si snadno můžete dát dohromady. Díl rajčat, díl okurek, ředkvička a ještě horké kostky z chleba opečeného v troubě. Velká lžíce jogurtu, sůl, pepř. Obalit, přidat lichořeřišnici, šruchu a zakápnout olivovým olejem. Nelze šlápnout vedle.

Jogurt a okurky

Klasika. S dobrým jogurtem a zralou salátovkou je to jeden z nejsnadnějších salátů. Mám tu uložený jeden recept v archivu. Po letech ho ale už dělám kousek jinak.

Okurky teď nestrouhám najemno, ale nechávám je ve větších pevnějších kouscích, aby měly texturu. Česnekem šetřím. Kopr dávám podle nálady. Oliváč jenom stranou a míchám si ho až při jídle. Dokonce to se mnou došlo až tak daleko, že tzatziki primitivně převádím na chlebový salát připravený v intencích předchozího receptu.

Tolik z mojí jogurtové přihrádky. Pokud máte vlastní veleobjevný tip, nešušněte si ho jen pro sebe — soutěž je vaše! ;)

Reklama

Komentáře

Komentáře jsou uzavřeny.